-----------------------------------
Marian72
11 Mai 2021 22:53

Ce am vazut aseara!
Salutare tuturor!!!
    Noptile acestea au fost perfecte pentru observatii si am reusit cateva obiective interesante pentru noi incepatorii:
- in Canes Venatici M51 Whirlpool Galaxy - s-au vazut bine cele doua galaxii dar putin difuz. De neratat!
- in Ursa Majoris M 97 Owl Nebula - o pata difuza imensa. Nu ma asteptam la o asemenea marime
- in Hercule M 13 si M 92 Clustere globulare. Fantastice! se disting binisor stelele constitutive. M 92 se indreapta catre noi cu 110 km/s. Urmeaza sa se vada din ce in ce mai bine :shock: . Aici multumesc celor care au scris pe forum despre ele si m-au facut curios!
- in Ofiucus M 12 si M10 - mai mici dar bine definite. Tot aici IC 4665 roi deschis se vede usor, M9 si NGC 6342 se disting relativ usor
- Antares in Scorpion - superb colorat! si langa el M 4  bine reliefat si M19 o pata interesanta.
     Mai sunt multe de vazut dar pentru primul an de observatii sunt multumit!
     Va urez Nopti Senine si seeing bun!

Mihail Tudose
12 Mai 2021 09:30


Salutare si felicitari pentru observatii.Ar fi bine sa specifici si ce tip de aparatura +accesorii folosesti la efectuarea acestor observatii,
Cer senin!

Marian72
12 Mai 2021 22:19


Corecta remarca!
       Utilizez un Dobson Sky-Watcher 200/1200, ocularul de 25 mm Super Ploossl plus Barlow 2X. Varianta standard pentru deep sky. Mai vreau ceva imbunatatiri dar nu am gasit.
     Toate cele bune!