-----------------------------------
bulbulica
12 Mai 2021 13:31

Se poate observa Mercur fara filtru solar?
Stiu de pericolul soarelui, dar pe data de 17 mai, Mercur se afla la elongatie maxima. La acea data soarele apune la 20:47 si eu as vrea sa o observ la 21:30 cand se afla la altitudine de 11 grade si soarele la -7 grade. Exista vreun pericol datorita atmosferei care ar putea afecta ochiul? O sa incerc bineinteles mai intai cu o hartie, dar poate a mai incercat cineva asta ca n-as vrea sa-mi distrug primul telescop dintr-o prostie. Nu am vazut-o niciodata si as vrea sa stiu daca e safe. 
Multumesc

Armand Popa
12 Mai 2021 15:05


daca soarele este sub orizont, nu ai nevoie de nici un filtru

iulian90
12 Mai 2021 15:38


Salut. 

Nu este nevie de filtru solar pentru observarea planetei Mercur in timpul serii, dupa apusul Soarelui, sau in amurg , inainte de rasaritul Soarelui, deoarece lumina crepusculara din timpul serii (sau din amurg, dimineata) ,dinspre locul apusului sau rasaritului , este cu mult mai slaba decat lumina directa a Soarelui sau lumina cerului din imediata vecinatate a acestuia (pana la 8-10 grade in jurul Soarelui), iar un filtru solar intuneca prea mult si planeta nu s-ar mai vedea deloc in acest caz. 
Singurul inconvenient al luminii crepusculare este ca ingreuneaza reperarea planetei Mercur, care este mai putin stralucitoare decat planeta Venus si trebuie asteptat un timp pana ce lumina crepusculara mai scade in intensitate, pana cand cerul se mai intuneca putin, ca planeta Mercur sa devina mai usor vizibila, dar nu prea mult pentru ca planeta sa nu se apropie prea mult de orizont, unde turbulenta atmosferica strica mult imaginea planetei. 
Eu am observat de cateva ori planeta Mercur in acest fel, dupa apusul Soarelui ,seara sau dimineata, inainte de rasarit. 
Insa metoda acesta de observatie prezinta incovenientul de a observa planeta cand este relativ aproape de orizont, unde imaginea este mai afectata de turbulenta si de refractia atmosferica.

tudor
21 Mai 2021 10:24


In perioada asta se poate observa chiar si cu ochiul liber la apusul Soarelui!

Erwin
21 Mai 2021 12:40


Am observat Mercur cu ochiul liber acum câ&#539;iva ani, după ce-am reperat-o cu binoclul. Dar acum de acasă unde stau nu mai am orizontul liber spre Vest, ar trebui să ies din ora&#537;.

bulbulica
21 Mai 2021 13:40


Am avut noroc acum 3 zile si am prins cer aproape senin. Momentan nu m-am axat pe astrophoto, dar asta e [url=https://imgur.com/gallery/h5iPsSY]raw video cu un p30 pro fara stabilizator.