-----------------------------------
tudor
01 Iun 2021 00:41

Poze cu binocluri din dotare
Propun ca fiecare sa-si prezinte in acest topic sub forma de imagine binoclurile!
Aici nu se vrea prezentarea detaliata si completa a caracteristicilor instrumentului, ci doar imagini  cat mai frumoase si edificatore cu binoclurile din dotare. Se vrea un fel de baza de date vizuala a binoclurilor noastre! Deci e de preferat mai multe poze decat cuvinte si discutii! :) 
Iata, pentru inceput,  o poza cu cel mai mic binoclu al meu, Leica Trinovid 8x20BC:

Mig71
02 Iun 2021 19:51


Celestron 15x70 , primul meu instrument de observatii

tudor
03 Iun 2021 08:29


Ma bucur sa vad o poza cu binoclul tau! Incurajez si pe altii sa-si arate binoclurile, nu va sfiiti!

vaisiamar
03 Iun 2021 20:31


Salut, pentru inceput va prezint un outsider  :wink:

Se numeste ROW Rathenow Theastar S si este un binoculu de opera, gasit recent printr-un dulap. Fiind ignorat foarte multi ani, nu se gaseste intr-o stare prea buna, este murdar si prafuit dar am in plan sa ii imbunatatesc putin aspectul cu o curatare temeinica.

Sunt curios cum se vad stelele prin el asa ca o sa il incerc cu prima ocazie a unei nopti senine.

Foarte buna ideea topicului, voi reveni si cu fratii Lacerta in curand (Elite si Explorer).

MariusP
03 Iun 2021 21:06


Cateva binocluri pe care le aveam in 2018 cand le-am facut pozele. De atunci, o parte au plecat, altele au venit.

tudor
03 Iun 2021 22:47


A inceput sa se incinga situatia aici nu gluma :)

Pun si eu un binoclu Celestron SkymasterPRO 15x70 care a fost inlocuit de APM 16x70 ED APO

Cata2
04 Iun 2021 19:45




Pun si eu un binoclu Celestron SkymasterPRO 15x70 care a fost inlocuit de APM 16x70 ED APO
......&#537;i s-a înfră&#539;it cu mai micul Lacerta Smart 10x50

Tavi B
05 Iun 2021 19:30

binocluri
Doua binocluri, bune rele, astea sunt...

Erwin
06 Iun 2021 00:28


Faine colec&#539;ii, prieteni! 

Hai să mă laud &#537;i eu cu "banda" mea "David&Goliat". Încă nu am reu&#537;it să le pun pe toate la un loc, poate în altă zi.

valy
06 Iun 2021 01:03


Doar un binoclu. Lacerta Nature 10x50.

tudor
20 Iun 2021 20:52


ceas binocular

MariusP
20 Iun 2021 21:28


Faina ideea!
De binocluri nu zic nimic...  :P  :shock:

valy
20 Iun 2021 23:47


ceas binocular09:15

zoth
21 Iun 2021 11:04


Faine imagini  :) 

Daca tot veni vorba de prietenii extreme il arat si eu pe ultimul mohican din dotare, BPC4 8x30 alaturi de "baby Orca", luneta japoneza de 13cm.

tudor
21 Iun 2021 21:21


mama, da mare-i Orca

Dbird
24 Iun 2021 17:54


La inceput era putin mai dificil, dar se lucra cu mult suflet si daruire. Si poate rezultatele nu erau chiar pe masura daruirii ... dar cam asa a inceput.

tudor
25 Iun 2021 08:47


E frumos! Mi-aduce aminte de un instrument muzical asa lustruit cum este.

tudor
12 Aug 2021 23:44


Intotdeauna un porro, cu formele lui clasice si invaluitoare, iti va atrage privirea: Nikon EII 8x30 este cel mai frumos binoclu al meu
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=207566#207566

tudor
21 Oct 2021 17:59


Echipa binoculara

gpaunescu
21 Oct 2021 18:12


Foarte frumoasa colectie. Cand vad asa ceva ma apuca si pe mine o "alergie" si trebuie sa ma abtin, pana ma potolesc. :D

Armand Popa
21 Oct 2021 19:46


Tudor, aia da colectie :)  Sa le stapanesti sanatos si la multe observatii. Vai frumos e apm-ul ala mare :) 
Eu sunt in continuare in cautare de un 20x80 dar tot nu stiu catre ce sa ma orientez sa fie si bun si ieftin si tot felul :)

Mircea Pteancu
21 Oct 2021 23:29


Ptiu, sa nu le deochi !  :mrgreen: 

Superb Tudor, ma alatur si eu prietenului Armand, sa le folosesti sanatos si for ever !

Armand

M-am jucat si eu dupa ultima noastra discutie cu binoclul Luxus 15x50mm.
Se vedeau detalii dar categoric mai putine ca prin 20x60mm.
Desigur, are influenta apertura mai mare dar banuiala mea este ca marirea de 20x este inca si mai importanta.
La un binoclu mare pentru Astronomie (asta inseamna peste 50mm la mine) as opta categoric pentru 20x.
S-ar zice in inglish ca acesta este un ''sweet spot''.
Sanatos sa fii, sa ai o montura zdravana si un binoclu mai rasarit de 20x ( fie de 60mm, fie 70mm,fie 80mm +++) si te poti distra strasnic, la modul astronomic.

Mircea

Erwin
22 Oct 2021 08:44


Înseamnă că trebuie să fac rost de o pereche de oculare bune de 15mm &#537;i să fac la strung 2 adaptoare pentru ele ca să am 20X la TZK. Fain ar fi dacă a&#537; găsi astfel de oculare pe format 2"... Există a&#537;a ceva?

tudor
22 Oct 2021 11:29


Multumesc tuturor!  :D 

Ce am eu nu este "colectie" este o "echipa"  :lol:   M-am ferit pe cat posibil sa nu devin colectionar de binocluri, ci vreau mai degraba sa fiu consumator de binocluri. 
Daca intr-un an nu apar urme de folosire pe armura binoclurilor mele inseamna ca am stat degeaba si nu e bine, ca inseamna ca devin colectionar si nu vreau  :)

iulian90
23 Oct 2021 18:47


Prezint si eu colectia mea de binocluri. :)  De la stanga la dreapta in prima imagine: Sakura "60x90", in realitate este 8x60, Bresser Superfocus 10x50 si IOR 7x40, cu celula sensibila in IR pe canalul stang.

tudor
24 Oct 2021 10:56


Imi place "Canonul"  :wink:

iulian90
24 Oct 2021 13:07


Binoclul IOR 7x40 asa l-am primit ,cu sigla "Canon" , in 2019 mi l-a adus Erwin, din partea lui Dbird.  :) A mai avut armura de cauciuc pe el dar i-am dat-o jos, ca era prea butucanos, acum este mai comod de tinut in mana decat inainte, cand avea armura de cauciuc pe el. Este un binoclu calitativ, la care cromatiosmul aproape ca lipseste si claritatea este mai buna decat a celorlalte binocluri care le am, in ciuda luminozitatii relativ mici si a imaginii cu tenta galbuie care o prezinta. :)

Cel mai des folosesc binoclul Bresser Superfocus, care il am de la Saiph, tot de prin 2019, datorita calitatii sale bune dar si luminozitatii mari, iar binoclul Sakura il cumparasem dupa ce vechiul binoclu Bresser Hunter 10x50 a fost avariat , fiind daramat pe jos de pe masa de o pisica, in timpul unei sesiuni de observatii. 

Sakura 8x60 este cel mai prost calitativ in ciuda aperturii sale mari, din cauza ocularelor tip Ramsden, care prezinta cromatism lateral mare si camp vizual ingust. Ar trebui sa inlocuiesc ocularele cu altele tip Kellner de la alte binocluri, dar inca nu am gasit . Am mai incercat sa inlocuiesc cu doua oculare de 15mm primite de la Saiph , dar nu se potrivesc, binoclul Sakura avand planul focal prea inauntru si ocularele nu focuseaza la infinit, si oricum trebuie oculare cu focala mai mare, de 20mm, ca sa rezulte un grosisment de 12x la o  calitate si camp mai mari.

tudor
07 Noi 2021 20:44


Zeiss Victory Pocket 8x25. Pe aoculare are un coating ca "mierea" si purpuriu pe obiective. Este foarte "fatos"

tudor
06 Dec 2021 23:59


Doua comori binoculare :)

Mircea Pteancu
07 Dec 2021 22:43


Tudor

Ce sa fac, acesta e adevarul: prezinti niste binocluri asa de faine de raman fara cuvinte.:roll: 
Sa stii ca ,de obicei, asta se obtine destul de greu ... :lol: 

Echipa mea de binocluri este mult mai modesta, din celalalt capat al gamei.
Dar important este ca ne bucuram de ele si de cerul instelat.

Adaug si o poza mult mai veche, cu binoclurile lui Csillag Attila, vechiul meu prieten si coleg de aventuri astronomice. Nu l-am mai vazut de dinainte de Diktatura Sanitara.

tudor
08 Dec 2021 10:37


Mircea multumesc "de gura cascata", 
Si eu raman cu gura cascata, dar mai des. Asta pentru ca tu, indiferent de instrumentele folosite de tine sau de conditiile meteo, esti un fel de motor in acest forum spre observatii. E o vorba adevarata care zice: "Mesterul nepriceput da vina pe uneltele lui",..Insa la tine se vede ca esti un astroamator profesionist, ca sa zic asa  :D , pentru ca iti iubesti si folosesti la maxim instrumentele, chiar daca unele modeste. De exemplu, mult blamatul binoclu ruby coated "Ieftinescu" pe care il detii, sunt sigur ca a vazut cer cat n-a vazut Zeiss-ul meu.

PS Imi place cadrul cu bino-raptorii

Mircea Pteancu
09 Dec 2021 17:40


Tudor

Multumesc pentru cuvintele frumoase si incurajatoare.
Intradevar, imi place sa facem observatii ''in echipa''.
Este cu mult mai interesant si motivant.

As putea spune despre Mosh Sakura ca se tine verde ... daca n-ar avea obiectivele atat de portocalii !

Despre bino-raptori : vazusem cu o seara inainte episodul cu Indominus Rex din Jurassic World si m-a cam luat valul ... :wink: 

Cer senin, Mircea

tudor
22 Dec 2021 21:32


iata ce am "gasit" pe jos pe marginea unui drum  :lol:

Cristian Kata
22 Dec 2021 23:55


Aaa...l-am vazut si eu dar nu l-am luat. Avea lipsa capacele de la obiective....am zis ca nu merita, daca vrei sa te uiti la soare cu el, nu poti fara capace, asa ca i-am dat pace, ce sa fac cu el?.... :))))

tudor
23 Dec 2021 10:09


Cred ca l-a scapat din sac Mos Craciun  :D  ... Atentie deci are sacul rupt!

zoth
25 Dec 2021 12:14


 ... Atentie deci are sacul rupt!

Confirm!
Pe la mine prin sectorul 5, i-a alunecat din sac un binoclu (daca se poate numi asa) mai "de moshi", adica mai comod in utilizare, echipat cu o pereche de oculare "de babe", UFF de 18mm, taman bine cat sa iasa un 22x70 cu 45 grade  :D

tudor
25 Dec 2021 14:51


Dar a avut  gaura mare la sac mosu' de i-a cazut un binoclu asa mare :) 
Observatii frumoase iti urez sa ai cu el. E super ca are oculare interschimbabile. Asteptam un review la el!

zoth
25 Dec 2021 19:00


Mul&#539;umesc Tudor  :) 

Pe mine mă încântă mai mult că ocularele sunt înclinate (comoditate mai mare la observa&#539;ii) decât că sunt interschimbabile.
Cel mai probabil nu voi schimba mai mult de 2-3 perechi de oculare pe el.

Cu siguran&#539;ă va fi &#537;i un review dar vreau să mai fac observatii până atunci pentru a-mi forma o părere mai apropiată de realitate. Diferen&#539;ele în utilizare sunt mari fa&#539;ă de un clasic sau cel pu&#539;in asta e percep&#539;ia din momentul de fata.

Crăciun fericit &#537;i cer senin tuturor!

Erwin
26 Dec 2021 10:51


Bravo, Tudor &#537;i Zoth! A&#539;i fost foooaaarte cumin&#539;i anul ăsta! Acum să ne rugăm la mo&#537; Ilie să ne dea &#537;i cer senin! :D

Mircea Pteancu
26 Dec 2021 15:40


Silviu

Oculare ''de babe'' sau nu (oare de unde imi pare cunoscut termenul ? :wink:), asa frumusete te face sa zici ca ''in dragoste diferenta de varsta nu conteaza''.

Te avertizez ca ti-ai luat pe cap un mare bucluc: s-ar putea ca lunetele tale alea faine sa zaca de acum nefolosite. 
La Armand, de cand ''si-a tras'' binoclu 20x80mm, telescoapele de 8 inch si 12 inch cam fac panze de paianjen... 

Sa folosesti sanatos noul binoclu si astept cu mare curiozitate sa citesc rezultatele testelor.

Craciun Fericit tie, tuturor celor dragi tie si colegilor nostri de forum, Mircea

zoth
26 Dec 2021 19:50


Mul&#539;umesc de urări Mircea  :) 

Da, pericolul amintit de tine mai sus exista in principal din cauza vederii binoculare, cred. O experien&#539;ă nouă, mai naturală &#537;i mai expresivă.
Vom vedea împreună care vor fi urmările ...
Până acum însă, de fiecare dată când am făcut observa&#539;ii cu acest binoclu am avut strania senza&#539;ie că privesc prin una din lunetele mele ... (probabil pozitia de observare sa fi dat acest sentiment).

catalin dumitru
26 Dec 2021 20:28


Grozav arată binoclul , Silviu . Să te dea pe spate de fiecare dată când îl folose&#537;ti! 
Pe mine  m-a atras montura din poză . Cele două capuri pentru dovetail sunt pe acela&#537;i ax , nu ?(am observat plăcu&#539;a anti uzură , grijuliu cu sculele ca de obicei  :) )

zoth
26 Dec 2021 21:32


Multumesc Catalin  :) 

Da, sunt pe acelasi ax dar pot lucra independent atat pe elevatie cat si pe azimut.
Doar reglajele fine lucreaza "la comun".

Iti pun niste poze, sper sa nu se supere Tudor  :oops:

gpaunescu
26 Dec 2021 21:43


O montura foarte buna. O am si eu si chiar daca e mai grea, o folosesc aproape mereu. Posibilitata de a avea 2 sau chiar 3 instrumente la indemana e foarte utila.

catalin dumitru
28 Dec 2021 04:38


Aha , am priceput acum cum lucrează . Mersi pentru poze Silviu !! Deja mi-au venit ceva idei ...

O să încerc să pun aici o poză cu binoclul de la tine , pe montura care i-am me&#537;terit-o . Adevărul e că de când i-am modificat ocularele , nu l-am mai lăsat în pace atât noaptea cât &#537;i ziua . Cred că a&#537;a o să pă&#539;e&#537;ti &#537;i tu  :)  :) .

Erwin
28 Dec 2021 09:46


Silviu, să-l folose&#537;ti sănătos! 

Mircea are dreptate, &#537;i eu am mai multe instrumente care stau demult depozitate, din cauza unora proaspăt construite... Cum ale mele nu sunt aproape niciodată într-o stare definitivă (avantajul ATM), le mai iau la rând, le mai îmbunătă&#539;esc &#537;i atunci ajung din nou în aten&#539;ie.

zoth
28 Dec 2021 12:11


Multumesc Tavi  :) 

Stiu cum e cu instrumentele construite acasa, mereu vin idei noi, mereu e loc pentru optimizari...
Asta-i viata de atm-ist  :D

Catalin, abia astept sa vad noua montura a binoclului tau. Ma bate gandul sa incerc si eu ceva mai adecvat pentru asta nou. Ceva mai usor si mai simplu dar la fel de manevrabil. O idee in plus nu strica niciodata  :D 
Cred că a&#537;a o să pă&#539;e&#537;ti &#537;i tu.

E foarte posibil, am mai primit amenintari similare si din partea lui Mircea  :lol:  :lol:

metalgibson
14 Ian 2022 19:30


Am si eu 2 binocluri care ma satisfac atit astronomic cit si terestru.
Sakura 20x-180x-100 obiectiv D70mm 
Datyson 10x50 D50mm

Cel mai mult il folosesc pe Sakura , imi permite mai aprofundat sa ma contopesc cu spatiul intergalactic,sa observ la magnificatii mai mari roiuri stelare cit si pasaricesti,Galaxii si pitipoance in detaliu.
Imi ofera un cer mai negru decit Datyson . Stelele sunt punctiforme pina la periferie ,deja la magnificatia maximala stelele par blurate.
Binoclul e la indemana ,mereu gata pentru lupta, nu ca lenosul telescop,pina cind se misca sa se puna pe baricade ,pierde lupta.
Luna nici sa se imbrace nu vrea cind ma vede la fereastra cu binoclul,ii place cind ma uit la ea dezgolita,nerusinata,aratindu-mi conturul si ridurile de pe corpul ei.

Erwin
14 Ian 2022 21:24


La mul&#539;i ani, Igor &#537;i să le folose&#537;ti sănătos! Dar ai un suport &#537;i trepied sau măcar o "bizooka" (suport de umeri)? Cum te descurci cu tremuratul mâinilor?

Mircea Pteancu
14 Ian 2022 22:06


La Multi Ani tuturor !

Silviu

Mie imi place foarte mult montura pe care ne-ai prezentat-o. Deja aspectul ei sugereaza stabilitate, transportabilitate usoara si o versatilitate deosebita.
Iar daca ai idei sa o imbunatatesti si mai mult, spor la treaba!

Catalin

Sunt curios sa vad montura si binoclul tau, asteptam defilarea cand vei considera ca-i momentul sa le trimiti pe ''covorul rosu'' !

Igor

Ei, vezi ... :(  se practica discriminarea chiar si la astrii.
Pentru ca esti tanar, Baba Luna tie iti face striptease pe cand pentru moshulica din Arad sta infofolita in nori pufosi de multe saptamani ...  :wink: 
Sa folosesti sanatos binoclurile
Pentru toate scopurile !

Cer senin, Mircea

metalgibson
16 Ian 2022 14:51


La Multi Ani Erwin, La Multi Ani Mircea ! La multi Ani tuturor!

Bazooka nu am, am un trebiet mic de la fotoaparat ,care rareori il folosesc cu binoclul.  In curtea de la Bloc am diferite constructii metalice (curte pentru joaca copii)  care le folosesc ca support pentru Binoclu. iar de la Balcon folosesc speteaza unui scaun,sau pervazul de la geam.

Mircea nu spune povesti, esti deabea la Jumatate din tinerete ,pina la virsta Japonezica de 120ani mai ai !
Eu am cer curat de una ,doua ori pe saptamina, Chiar cind am postat aici binoclurile mele,la geam Luna era tintita de catre bincolu.  in rest toate zilele ma ocup de Warship Paper Modeling

Acum ma ocup de o corabie Italiana din WW2 General Marcello Prestinari

Erwin
16 Ian 2022 18:22


Faină pasiune, Igor! Când eram copil făceam &#537;i eu, dar cu ce găseam atunci, fie din imagina&#539;ie, fie modele mici din plastic de avioane care se mai găseau din când în când pe la librărie. Din hârtie am avut o colec&#539;ie de case &#539;ărăne&#537;ti &#537;i alte construc&#539;ii care apăreau în revista "Cutezătorii", pe care le făceam împreună cu sora mea mai mare. Ce vremuri... :D

MrSpace
17 Ian 2022 12:34


ce vapora&#537;e faine, felicitari. Cand eram pici, ca la Navodari făceam barcute din "scâr&#539;âitoare". Le dădeam forma frecandu-le de peretele blocului, si se umplea cartierul de polistiren spre disperarea mosnegilor. Ce mai trece timpul.. :(

tudor
24 Oct 2022 21:23


O poza mai veche. Multe dintre ele nu le mai am!

Mircea Pteancu
24 Oct 2022 23:25


Foarte frumos peisaj ,Tudor !

Si asa e tare la moda romgleza la romani si aici pe forum, asa ca hai sa o luam pe varianta de romgleza ardeleneasca :  ... ''az a szep, az a szep ... care-i binokli'' !

Mircea

tudor
25 Oct 2022 09:48


Multumesc!
Si traducerea care este?  :)

Cristian Kata
25 Oct 2022 18:15


"Acela e frumos, acela e frumos...." Maghiara :)

nobody
25 Oct 2022 18:51


Da' tradu' tot ca sa se inteleaga contextul:  :) 

Az a szép, az a szép, akinek a szeme kék

tudor
28 Noi 2022 10:17


Am redus numarul de binocluri "de mana" la doar patru, fiind arhisuficiente pentru o gama laraga de situatii: 
Leica Trinovid 8x20 BCA este binoclul care e nelipsit din buzunarului rucsacului.
Nikon Monarch HG 8x30 este binoclul care imi da cel mai bun raport dimensiune/performanta.
Swarovski Habicht 7x42 este binoclul cu mecanica clasica si optica performanta. Datorita pupilei de iesire de 6mm si transmisiei extrem de mari este foarte bun pentru nebuloasele foarte extinse, sau pentru observatii terestre in crepuscul sau luminozitate scazuta
Zeiss Victory SF 10x42 este binoclul "bun la toate". Daca ar fi sa aleg doar unul din toate acestea patru, acesta este alesul!

Mircea Pteancu
30 Noi 2022 00:28


Tudor

Ce sa mai zic !?
Esti un adevarat Hugh Hefner al binoclurilor.
Stii sa le pui in evidenta frumusetea si misterul.

Sa le folosesti sanatos si sa ne mai resfeti cu asemenea poze, Mircea

tudor
05 Mai 2023 12:55


Patru siluete

Mircea Pteancu
05 Mai 2023 19:55


Les trois mousquetaire !
Plus d'Artagnan au gauche !
En garde !

Cer senin, Mircea

tudor
15 Iul 2023 11:24


"portrete"  :D

CristiB
15 Iul 2023 19:02


..direct din campul muncii! &#128578;

tudor
16 Iul 2023 09:18


Frumos SLC-ul! Este 10x50?

CristiB
16 Iul 2023 09:32


Frumos SLC-ul! Este 10x50?
Multumesc! 
8x56.

mihai_mail_ro
27 Oct 2023 20:12

HELIOS QUANTUM 6.3 22X100 SEMI APO TRIPLET
vandut 28x110 MX si luat HELIOS QUANTUM 6.3 22X100 SEMI APO TRIPLET cu oculare interschimbabile la 90 grade

zoth
28 Oct 2023 12:40


Arata bine, sa-l folosesti sanatos!

Sunt curios cum ti se pare cromatismul lui comparat cu cel al fratelui mai mic de 70mm, tinand cont ca ambele sunt triplete acromate. Poate ne dai un feedback dupa ce te lamuresti.

Cer senin si pe seara ochii beliti pe eclipsa  :shock:

Mircea Pteancu
28 Oct 2023 12:40


cristib

Sa folosesti sanatos noul binoclu, arata superb !
Am primit Aculon-ul, acusi vin si eu cu o poza.

Mihai

Sa folosesti sanatos noul telescop binocular !
Am facut o seara intreaga observatii cu binoscopul de 70mm al lui sorini si pot sa-ti confirm ca este foarte ergonomic datorita cotirii la 90 grade.

Edit.

Atasez poze cu binoclul Nikon Aculon 10x50mm.
A fost o adevarata epopee modul in care a ajuns la mine in seara de Joi 26 Octombrie.
Am pus prima data mana pe el in dimineata de 27 Octombrie.
 Nu ma tine cureaua sa fac noianul acela de descrieri si comentarii de finete cu privire la constructia binoclului, asa cum ne delecteaza colegii care fac review-uri. 
In seara zilei de Vineri 27 Octombrie, am facut ceea ce stiu deci l-am testat prin observatii.
Am sa scriu in detaliu dar am observat cu el obiecte DSO, am rezolvat stele duble - una cred ca in premiera si am masurat noua stele variabile.
Un astronom amator fericit aici, multumesc Cristian !

Pozele le-am facut in aceasta dupa-amiaza cu telefonul si mi-au iesit subexpuse. Ca sa se vada ceva, a trebuit sa le gimpuiesc, deci veti vedea unele artefacte in ele.
( Sa zicem ca sunt poze artistice ... Oricum, nu as reusi sa fac poze comparabile cu cele ale lui Tudor care a ridicat calitatea lor la niste standarde de inaltime astronomica. Sincer, n-am mai vazut poze de binocluri atat de frumoase ! )

Bafta tuturor la observarea eclipsei din aceasta seara !

Mircea

mihai_mail_ro
28 Oct 2023 12:53

cromatism
Multumesc pt comentarii.
Nu am inca facut adaptorul pt sina Vixen, deci l-am folosit doar ziua pt teste.
Cromatismul este destul de evident la marginea campului, crescand progresiv din centru catre exterior (testat la trecerea dintre cer si conturul unei cladiri, contract maxim).
Dar aproximativ 45% din partea centrala nu este foarte sesizabil, chiar OK dpdv control cromatism.
Am folosit UFF 24mm cu un camp de 65 grade, AFOV 2,8 grade - imagine mult mai luminoasa decat ocularele standard (22x). FL este de 550mm din cate am vazut.
Probabil ca noaptea la stele este OK pe cel putin 80% din camp, ramane de vazut.
O privire rapida la Jupiter fara trepied a evidentiat 5 (cred, nu i-am numarat) sateliti ai planetei si un Jupiter foarte luminos, fara aberatii suparatoare in centrul imaginii (o sa detaliez dupa ce il fixez pe o montura)

mihai_mail_ro
30 Oct 2023 19:08

teste la BT 100
Primele teste facute la Luna, Jupiter, Saturn si stele
Comparativ cu binoclul similar de 70mm imaginea se prezinta mult mai luminoasa dar parca, din cate tin minte, aberatiile cromatice sunt ceva mai prezente, astfel:
-la Luna (22x) apare un halou violet si respectiv galben dar care nu este deranjant, fiind in afara conturului
- la Jupiter am testat cu marire de 80x, apare aberatie cromatica mai ales pe contur iar benzile se pot identifica usor dar nu sunt clare, imaginea este destul de blurata
- la Saturn 80x se vede doar inelul fara alte detalii, aberatiile cromatice sunt minore
- la stele mai luminoase apar aberatii de culoare dar per total campul se prezinta cu stele punctiforme, stralucitoare (desi era luna plina), imagine placuta la 22x dpdv camp uniform si estetica (APM UFF 24mm)
- am mers pana la max 160x pentru a evidentia inelele de difractie care sunt concentrice si bine definite mai ales intrafocal
Fata de binoclul 28x110 MX observ aberatii cromatice ceva mai pronuntate dar avantajul ocularelor interschimbabile si a unghiului de 90 de grade compenseaza cred eu pierderea usoara de calitate optica.
In plus am facut azi o adaptare la o montura in furca DIY care ofera avantajul unei miscari in altitudine bine echilibrate si stabile.

zoth
31 Oct 2023 10:20


Mircea, sa-l folosesti sanatos!

Mihai, multumesc pentru evaluarea cromatismului pe binoscopul de 100mm.
Intr-un fel, nu-mi ramane decat sa ma bucur ca am ramas pe varianta de 70mm care se dovedeste a fi ceva mai versatila decat cea de 100mm. (Ma refer la versiunile acromate ale acestor instrumente.) E perfect adevarat ca si lupta cu magnitudinile stelare in cazul celui mic va fi mai dificila, dar pana la urma nu le poti avea pe toate si trebuie sa alegi compromisul care ti se potriveste. La aceeasi concluzie ajunsesem si intr-o discutie cu Tudor avuta cu ceva vreme in urma.
De curiozitate aseara am facut si eu o evaluare la Jupiter. Exista ceva nebulozitate in atmosfera chiar daca cerul era senin, luna vazuta cu ochiul liber era inconjurata de un halou albicios intins pe ceva mai mult decat jumatate de grad. Am centrat Jupiter si imaginea la 44x suficient de luminoasa si bine conturata. Nu am  detectat cromatism longitudinal deci nu era vizibil nici un halou colorat in jurul lui. Suprafata bine conturata, aproape la fel de bine benzile ecuatoriale si zona polara nordica ceva mai inchisa la culoare. Pe limbul jupiterian vizibil ceva cromatism transversal pe care l-am evaluat cam la nivelul celui dat de refractia atmosferica. Mi-a venit ideea sa plimb planeta in camp si sa observ modificarile in nivelul  cromatismului. Am mutat planeta spre vest (cadranul 1 trigonometric) si am observat ca nivelul s-a intensificat usor. Am revenit apoi cu planeta pe centru si am plimbat-o mai departe in directia opusa, adica in cadranul 3 trigonometric, unde am observat pe la jumatatea drumului ca Jupiter era total liber de cromatism, imaginea fiind la fel de buna ca intr-un instrument de foarte buna calitate. La marginea campului in cadranul 3, cromatismul era vizibil din nou dar de data asta cu semn schimbat (pozitia culorilor inversata). De aici am tras concluzia ca nivelul cromatismului transversal nu era mai mare decat al celui produs de refractia atmosferica, valoare cu totul acceptabila dupa mine. Iata ca in cazul lui nici nu mai avem nevoie de ADC  :) 

Cer senin si spor la observatii!

CristiB
31 Oct 2023 10:49



( Sa zicem ca sunt poze artistice ... Oricum, nu as reusi sa fac poze comparabile cu cele ale lui Tudor care a ridicat calitatea lor la niste standarde de inaltime astronomica. Sincer, n-am mai vazut poze de binocluri atat de frumoase ! )

Bafta tuturor la observarea eclipsei din aceasta seara !

Mircea
Fotografiile cu binoclul sunt foarte bune, nu mai exista nici un binoclu pe acest site care sa aiba atatea inimioare langa el! &#128578;
Daca si calitatea lui s-a dovedit a fi tot dupa dorinta inimii, atunci toata lumea e cel putin multumita.
Mircea, de curiozitate, ce calificativ primeste Nikon--ul in comparatie cu acel model de Lacerta ce era pe lista de cumparaturi? Amandoua au fost probate, deci ma astept la o parere corecta venita de la un specialist in observatii.

nobody
31 Oct 2023 14:41


Adica ai compensat cromatismul atmosferic cu cel lateral al binocului, dar de semn opus, nu ?

Mi-a venit ideea sa plimb planeta in camp si sa observ modificarile in nivelul  cromatismului. Am mutat planeta spre vest (cadranul 1 trigonometric) si am observat ca nivelul s-a intensificat usor. Am revenit apoi cu planeta pe centru si am plimbat-o mai departe in directia opusa, adica in cadranul 3 trigonometric, unde am observat pe la jumatatea drumului ca Jupiter era total liber de cromatism, imaginea fiind la fel de buna ca intr-un instrument de foarte buna calitate. La marginea campului in cadranul 3, cromatismul era vizibil din nou dar de data asta cu semn schimbat (pozitia culorilor inversata). De aici am tras concluzia ca nivelul cromatismului transversal nu era mai mare decat al celui produs de refractia atmosferica, valoare cu totul acceptabila dupa mine. Iata ca in cazul lui nici nu mai avem nevoie de ADC  :) 

zoth
31 Oct 2023 15:40


Exact  :)  si spre surprinderea mea chiar a functionat.
Cred ca am gresit totusi cand am spus ca cele doua sunt egale, mai corect era sa spun ca sunt de acelasi ordin de marime, deoarece zona cu imagine corectata se afla undeva pe la 1/3-1/2 din raza campului vizual.

Apropo ca tot suntem pe subiect, as vrea sa reamintesc ca mai exista o metoda de compensare in afara de ADC-ul clasic dar numai cand folosim oculare ce au lentila de ochi o plan-convexa (orto, ramsden, huygens etc). Prin inclinarea acestei lentile sub anumite unghiuri se obtine un efect de lama wedge ce ajuta la compensare. Chiar gasisem un brevet de inventie pe acest subiect, nu stiu daca il mai am prin calculator...

LE. am dat si peste patentul de inventie, cine e interesat il poate gasi la liber pe net:

Mircea Pteancu
31 Oct 2023 22:59


Multumesc Silviu !
Nu stiu care sunt diferentele dintre binoclul tau si cel al lui Sorin aka sorini decat ca al tau are ocularele la 45* iar al lui sorini le are la 90*.
Impreuna cu sorini l-am folosit la observatii o seara intreaga. Am fost intru totul fermecat si incantat. Un instrument de aceasta marime este excelent, suficient de mic ca sa fie perfect manevrabil si ergonomic, suficient de mare ca arate pe cer zeci de obiecte intr-o singura seara.
Cu privire la calitatea imaginii, eu spun ca binoclurile sunt niste RFT jumelate, deci as avea asteptarile ca pentru un RFT. 
La DSO si stele duble, binoclul lui Sorin s-a descurcat excelent. Cerul de ar fi atat de bun ca instrumentul ...

Multumesc Cristian !

Ca sa nu ma bazez pe amintiri, am stabilit cu Armand sa organizam un rendez vous intre Aculon 10x50 si Lacerta 10x50 cu ocazia urmatoarei iesiri la observatii.
Daca vremea ne va permite, asta se va intampla, cel mai probabil, saptamana viitoare.
Voi reveni cu rezultatele comparatiei.

Indiferent de aceasta, deja pot sa spun ca binoclul de la tine va fi instrumentul meu de baza la observarea stelelor variabile. Unde l-am si folosit deja, cu succes.
La prima vedere, nu pare a fi mare lucru trecerea de la un binoclu de 42mm la altul de 50mm.
In privinta cantitatii de lumina receptionata de un instrument optic, trebuie sa consideram patratele diametrelor. In acest caz, am trecut de la 42mm adica de la 1764 mm patrati la 50mm , adica la 2500 mm patrati. Este un castig de apertura de 42 % adica o crestere de 1,4x.

Cer senin, Mircea

mihai_mail_ro
01 Noi 2023 10:03

update poza
Fac un update la poza cu binoclul la care am adaptat o montura in furca self made atasata la un trepied foto.
Am comandat si un cautator cu punct rosu care e pe drum.
Echilibrarea in altitudine se va face cu o contragreutate reglabila care sa compenseze diferitele oculare folosite la BT. Se poate observa la Zenith fara probleme.

zoth
01 Noi 2023 15:00


Nu stiu care sunt diferentele dintre binoclul tau si cel al lui Sorin

Din punct de vedere functional diferente nu ar trebui sa fie sau daca exista, ele sunt minore.
Din punct de vedere constructiv diferentele sunt insa mari, binoclul lui foloseste un triplet spatiat iar al meu un dublet lipit. Ambele sunt acromate. Sistemul prismatic este si el diferit, binoclul lui Sorin foloseste la intrare o pentaprisma fixa cu rol de a indoi axa optica la 90 grade si un sistem mobil porro 2 care se poate roti in jurul axei de intrare, cu rol de redresare a imaginii si reglaj IPD. La binoclurile noi se foloseste o prisma Schmidt gigant fixa care indoaie axa optica la 45 grade, redreseaza imaginea si apropie si cele doua axe pe orizontala. La iesire se foloseste o prisma simpla mobila cu rol de reglaj fin IPD.
Pretul mare al binoscoapelor noi vine tocmai din folosirea acestor prisme gigant Schmidt ca sa nu mai punem la socoteala obiectivele ED care aduc si ele alt plus la pret sau cele SD care aduc un plus si mai mare.
Saracii de la TS ce si-au spus cu ocazia asta?... daca tot costa atat de mult binoscoapele noi de ce sa nu le aducem si pe cele vechi la un pret mai apropiat de primele? ... si asa pretul binoscoapelor vechi a sarit de pe la 700 euro pe la 1200 si peste (ma refer la cele de 70mm).

Un instrument de aceasta marime este excelent, suficient de mic ca sa fie perfect manevrabil si ergonomic, suficient de mare ca arate pe cer zeci de obiecte intr-o singura seara.

De acord, dorinta mea de upgrade la un diametru mai mare viza castigul in magnitudine stelara din cauza cerului mizerabil de aici, omitand cu buna stiinta scaderea in versatilitate si manevrabilitate.

Mihai, modelul asta de binoclu are marele avantaj al acelor prinderi existente pe tuburi care iti permit folosirea unei furci simple fara leagan.

Spor la observatii!

tudor
02 Noi 2023 08:23

Re: update poza
Fac un update la poza cu binoclul la care am adaptat o montura in furca self made atasata la un trepied foto.
Am comandat si un cautator cu punct rosu care e pe drum.
Echilibrarea in altitudine se va face cu o contragreutate reglabila care sa compenseze diferitele oculare folosite la BT. Se poate observa la Zenith fara probleme.
Arată foarte bine binoclul pe montura! A&#537;teptăm poze cu tot sistemul complet!

mihai_mail_ro
02 Noi 2023 20:03

bino mount
Deocamdata am facut ceva improvizat care sa echilibreze ocularele de camp maxim (24mm 65 grade).
Am folosit o sina Vixen in cazul in care montez binoclul pe o montura standard si in paralel am furca fixata in centrul de greutate si apoi pe un trepied foto.
Am echilibrat cu o contragreutate fixa (o baterie de Pb) pe varianta cu ocularele 24mm.
Daca se schimba ocularele trebuie echilibrat din nou cu altceva (work in progress)
Din pacate abilitatile mele mecanice sunt foarte limitate...
Ma gandesc si vad daca se poate imbunatati sistemul (poate ceva frictiune reglabila in suruburile de prindere dintre furca si binoclu?)

Mircea Pteancu
02 Noi 2023 23:51


Mihai

Sa nu mi-o iei in nume de rau dar eu n-as avea curajul sa pun ditamai binoclul pe trepiedutzul ala, indiferent de povestile producatorilor ca ar fi in stare sa tina chiar si cuirasatul Bismarck.
Tu vei sta ghemuit sub binoclu, atent la oculare. Daca asta o ia intr-o parte din cauza trepiedului, nu vei mai apuca sa faci nimic.
Eu nu l-as pune decat fie pe un trepied de otel ca cele ale monturilor ecuatoriale sau pe un trepied de teodolit.
Inca odata, sa nu fie cu suparare, poate sunt eu paranoic ...

Mircea

mihai_mail_ro
03 Noi 2023 09:16

trepied
Multumesc pentru sfaturi. Este intr-adevar un trepied mic pentru acest binoclu si sunt tot timpul atent sa nu se intample ceva neprevazut. In practica am constatat insa ca daca ii exting picioarele la o inaltime comoda pt observatii atunci pare mult mai stabil. In plus prin constructia monturii in furca centrul de greutate se afla permanent in acelasi punct central.
Binoclul este pentru o locatie la tara unde am si un trepied AZ3 din aluminiu pe care il voi monta final, deci va fi si mai stabil.

sorini
08 Noi 2023 01:25


Postez si eu cateva foto cu membrii principali ai micii mele colectii de binocluri.
Despre extraordinara utilitate a acestor instrumente s-a vorbit f mult. Eu, datorita unor "aspecte" recente la ochi, am ajuns la necesitatea privirii binoculare, asa ca pt toate instrumentele pe care le posed, am ales sisteme binoculare - cu plusurile, dar mai ales cu minusurile lor.
Binoclul adus in discutie mai devreme (BT TS70) are deficiente, dar vizibile la grosismente mari (>45-50). Deoarece am considerat binoclul un instrument optic care imi ofera un camp vizual larg, acesta il obtin la grosismente "mici" (<25) folosind in cazul meu 2 oculare APM UFF 18mm. Atunci cand vreau grosismente mari, trec la capitolul telescop, care imi ofera detaliile pe care le doresc, dar fara campul mare al binoclului. Atunci cand privesc cerul, in stilu-mi caracteristic - fara un plan, doar sa ma umplu de imensitatea lui, aspecte de performante optice (corectii, aberatii, vignetare, etc) trec pe un plan nici macar secund. Sunt si acestea importante, dar personal, daca vreau sa ma bucur de cer, nu fac mare caz din ele. Iar drept vorbind, imaginea oferita de aceste binocluri, este foarte buna, ele trecand si prin fata altor ochi, mult mai experimentati decat ai mei.
Numai bine,

mihai_mail_ro
08 Noi 2023 08:27

update
Confirm si eu cele spuse de Sorin si imi pare rau de problemele de vedere (stiu din experienta cum este sa nu ai o vedere buna, sunt operat la ambii ochi iar la stangul am un astigmatism sever). 

Binoclurile de tip BT cu oculare la 90 de grade sunt foarte versatile si comode dpdv privit cerul dar nu sunt facute pentru mariri mai mari de 40-50x.
Am facut deja cateva teste cu BT de 100mm si punctul forte este la marire mica (22x cu UFF 24mm unde obtin 2.8 grade camp vizual)
La Jupitere de exemplu am folosit ES 6,7mm (82x) ceea ce a permis observarea lejera a benzilor principale dar conturul planetei era usor neclar, cu aberatii usor violete si orange, care dadeau senzatia ca nu sunt in focus corect. Aparent insa privirea cu doi ochi prezenta o marire deja suficienta, desi nu era decat 82x. Stelele la marire mica (22x) erau punctiforme, mai ales cu Baader 17mm si 68 de grade. La marire mare insa (82x) incepeau sa apara aberatii cromatice la stelele mai stralucitoare ceea ce strica un pic estetic imaginea, deci reveneam la marire mica.

Montura in furca improvizata de mine are si ea anumite avantaje insa in final am revenit la prinderea clasica pe sina Vixen care ofera o mai mare stabilitate si care nu este sensibila atat de mult la diferenta de greutate intre oculare (la cea in furca fiecare ocular necesita o reechilibrare noua care sa readuca centrul de greutate in centrul furcii)
Desigur ca BT 100mm nu va fi folosit la planete si la observatii peste 50x, pentru asta sunt mult mai indicate telescoapele din dotare. Dar comoditatea de tip grab and go care insoteste un astfel de instrument excelent la RFT face ca el sa fie inclus in seria instrumentelor care vor fi pastrate pentru cat mai mult timp. Asta cu conditia sa nu fiu tentat in viitor de un BT 120mm...

tudor
08 Noi 2023 09:16


Sunt pefect de-acord cu voi! Am discutat &#537;i cu Zoth &#537;i am ajuns la concluzia că binoscopurile nu sunt proiectate pentru măriri mari! Dar există un "drăcu&#537;or" care ne &#537;opte&#537;te să încercăm &#537;i magnificatii de 100x 200x cu binoscopurile noastre, "că doar nu doare"!. (Termenul "drăcu&#537;or" e împrumutat de la Mircea Pteancu &#537;i mi se pare perfect in situa&#539;ia asta!) Nu trebuie să îl băgăm în seamă! Dacă îl băgăm în seamă o sa fim tot timpul dezamăgi&#539;i, pentru că nu există &#537;i nici nu va exista un  binoscop mai bun decât o lunetă pe magnificatii mari! Vor apărea inevitabil probleme optice si mecanice indiferent cât de scump ar fi binoscopul. Nu de geaba binoclurile mari profesionale de 150mm sunt doar cu oculare fixe, având o magnificatie fixă de maxim 30x. &#536;i asta pentru că un binoclu este un instrument mult mai complex optic decât o lunetă, &#537;i trebuie teoretic să îndeplinească concomitent foarte multe condi&#539;ii mecanico/optice, care practic în realitate sunt imposibil de atins toate pt a folosii magnificatii foarte mari. Doar dacă ne gândim la raportul focal foarte mic (f5 sau f4) vom trage concluzia logică că aceste instrumente le-am forja enorm filosind magnificatii mari, si nu se vor comporta niciodată ca o lunetă f8 sau f10. Tocmai de asta NU vom scăpa de necesitatea folosirii mai multor instrumente! Lunete lungi pt planete cu magnificatii mari. Lunete sau binoscopuri scurte pentru câmpuri largi (RFT) si pupile de iesire mari &#537;i luminoase. Este simplu! Nu le putem avea pe amandoua într-un singur instrument. Dar "drăcu&#537;orul" poate tulbura apele binoclistilor, pentru că singurul instrument care pare că le poate face pe toate este binoscopul. Dar este doar amăgire. Dacă dintr-o lunetă lungă planetară e logic că nu putem face un RFT, dintr-un binoscop RFT pare că "putem face un planetar foarte simplu: rămâne doar să îi punem o pereche de oculare de focala mică, &#537;i iaca avem &#537;i magnificatii mari". Foarte simplist si gre&#537;it gândit!
La Fregata mea grosismentul rezolvat 37x este maximul folosit. Doar când vine "drăcu&#537;orul" folosesc 67x ca să văd &#537;i eu benzile lui Jupiter. Dar este un fel de "e bine să am acolo &#537;i op&#539;iunea asta de putere mai mare" ...dar doar atât, fără preten&#539;ii mari. Se vede ok, dar de aici în sus trebuie să fac loc altor instrumente cu adevărat specializate pe a&#537;a ceva care nu fac compromisuri pe planete!

Mircea Pteancu
08 Noi 2023 15:32


O spun fara cel mai mic sarcasm ci cu sinceritate: ma bucur si sunt mandru sa am colegi de forum si prieteni atat de intelepti.
Foarte corect modul in care intelegeti sa folositi aceste minunate instrumente binoculare.
Oricum, de la 40- 50x farmecul RFT se duce de rapa.

Nu degeaba costa ocularele gen Ethos-ul de 20mm atat cat costa: numai cu ele, un telescop cu focala de un metru reuseste cu chiu cu vai sa devina un RFT modest cu camp de doua grade.
RFT-urile cu campurile lor de trei, patru, cinci grade sunt o categorie aparte de instrumente, numai ele ofera vederi panoramice ale cerului instelat.
Iar daca RFT-ul este binocular atunci este si mai bine, este cel mai bine. Si acel ''bine'' se numeste binoscop.
Sa le folositi sanatosi !
Binoclurile mici, de mana, ofera asemenea incursiuni stelare RFT, la scara mica dar accesibila tuturor.

Sa observam cerul, sa ne bucuram de el, asa cum indeamna Sorin.
Si nu uitati sa descrieti experientele voastra binoculare la sectiunile de observatii ! 

Armand mi-a reamintit: maine 9 Noimebrie, ocultarea lui Venus de catre Luna, pe cerul de zi !!!
Un eveniment perfect pentru binocluri mici si mari.

Cer senin, Mircea

tudor
20 Ian 2024 10:36


binocluri

Mircea Pteancu
09 Feb 2024 23:07


Mda, vazand cele aratate de Tudor si de ceilalti colegi de patima ...
Acum este momentul sa ne adunam in cerc, prieteni.
Sa ne prindem de maini, sa respiram adanc si ... ( incep eu ) ...

Salut, sunt Mircea ... (respiratie adanca, un pic de balbaiala ) ...su ... sunt ... am venit aici 
... intre confratii de suferinta ... sa va spun ...  sa recunosc...

(aici lasam privirea in pamant, urmeaza momentul dureros dar eliberator in care recunoastem si
acceptam adevarul ) 

... sufar de BINOMANIE, sunt dependent de binocluri !!!  :oops:  :oops:  :oops:


Marturisirea completa aici:

https://observoergosum.blogspot.com/2024/02/binomania-ianuarie-2024.html

valy
09 Feb 2024 23:21


... sufar de BINOMANIE, sunt dependent de binocluri !!!  :oops:  :oops:  :oops:

Un vechi prieten de'al nostru, Froid, zicea ca prima etapa din procesul de vindecare este sa recunosti ca ai o problema. Eu l-as completa si as zice ca urmatoarea etapa, necesara dar suficienta, este sa mai achizitionezi niste binocluri. Complementare, fireste.

..moment in care ne reasezam in cerc,..cineva acceseaza siteul TS...si cautam oferte de binocluri...

..momentul se termina..avem deja mai multe decat stocul TS.....

..nasol moment...

Disclaimer: consumul excesiv de binocluri poate crea dependenta. Consumati responsabil. Loati maxim 2 ca sa ajunga si aici in spate...

nobody
10 Feb 2024 07:22


Aveti grija sa nu devieze in telescopatie ... 
oh ... wait a minute ...

Dbird
10 Feb 2024 23:30


Mircea, corect ar fi sa spui, daca tot esti in "cerc": - sufar si de binomanie... &#128516;&#128512;&#128516;&#128512;&#128522;&#128514;&#129315;
Virusul este periculos, cel mai probabil ai discutat cu colegi purtatori de virus fara sa porti masca!

Mircea Pteancu
11 Feb 2024 00:39


Dorin

Stii tu bine ce vorbesti !
Unii te viruseaza de Binomanie chiar si numai vorbind la telefon ...
Si prin postari care de care mai interesante pe forumuri.  :wink: 

Mircea

PS: ma tot framanta constiinta, ce ma fac, ce ma fac ?
Maine imi mai vine un binoclu.
Trebuia sa respect sugestia lui Valy ca sa fie doua.
( De fapt, din aceasta cauza ma framanta constiinta ... )

valy
11 Feb 2024 01:51


..
Trebuia sa respect sugestia lui Valy ca sa fie doua.
( De fapt, din aceasta cauza ma framanta constiinta ... )
Se poate demonstra matematic: principiul bino inseamna doi/doua, constiinta ar trebui sa se supuna aritmeticii. Si cum  multimea de doua binocluri se poate imparti in doua multimi cu un binoclu, se aplica iar principiul bino la fiecare din ele, deci patru binocluri, dupa care reluam... Simplu.
Am incercat si la telescoape, nu merge. Poate daca adunam cu a radical din minus unu...hmm.. :idea:

zoth
11 Feb 2024 13:26


Sa va arat si "colectia" mea de binocluri care in ultima vreme a intrat serios la apa  :lol:  :lol:

Mircea Pteancu
11 Feb 2024 15:40


Valy

Imi place tot mai mult modul tau sanatos de gandire.
Cred ca va trebui sa te votam in prezidiul asociatiei.


zoth

Sunt frumusele dar poza ta cred ca are o hiba.
Binoscopul cel mare, cotit de 70mm nu a incaput pe cipul camerei foto ?

Trebuie sa stabilim clar, un prag numeric.
Cine-l depaseste pe acela, vrea nu vrea, devine membru in ABA / Asociatia Binomanilor Anonimi.
Ce ziceti, care sa fie pragul ?
Care-s '' reglementarile legale '' de pe forumurile internationale in aceasta privinta ?
Am vazut pe unii care-s cazuri grave, au sute de binocluri. Sarmanii de ei !
Cand se mai fac ei bino ? Scuzati, am vrut sa zic ''bine''.

Mircea

zoth
11 Feb 2024 15:54


Binoscopul cel mare, cotit de 70mm nu a incaput pe cipul camerei foto ?

Cred ca ar fi incaput daca mai era la mine, dar ... nu mai e!

Cu doua binocluri ma simt ca un animal constrans sa se adapteze la mediu. Daca cerul de aici nu face casa buna cu binoclurile mici, pastrezi unul, doua de moft si te echipezi cu ceva mai mare/puternic, ca sa poti supravietui  :)

CristiB
11 Feb 2024 20:50


Deci vine SD-ul de 82 ! Mai ca m-ar bate si pe mine gandul la unu din ala.
Acum am ramas doar cu cel din imagine si ma simt un pic inconfortabil!

zoth
11 Feb 2024 21:42


Acum am ramas doar cu cel din imagine si ma simt un pic inconfortabil!

Si SLC-ul? L-ai trecut la sectiunea "pitici de gradina"?  :shock:

valy
11 Feb 2024 21:54


Sa va arat si "colectia" mea de binocluri care in ultima vreme a intrat serios la apa  :lol:  :lol:Minimalist! Less is more. Are un farmec aparte designul de tipul micutului.


Cred ca va trebui sa te votam in prezidiul asociatiei.Dece nu, In fond cu un post de prezident cu toti suntem datori in viata asta... Doar ca n-am nici doctorat la Academie, nici certificat de revolutionar...

CristiB
11 Feb 2024 21:54




Si SLC-ul? L-ai trecut la sectiunea "pitici de gradina"?  :shock:
 
Din contra, il transform in ceva mai  ,,urias"  dar sunt exact in faza in care alegerea e foarte dificila! ,,Sa fie 15x , sa fie 10x ? " , un chin alegerea asta! &#128578;

Erwin
12 Feb 2024 00:18


Anul trecut am achizi&#539;ionat din "Bazarul cu Amintiri" un binoclu Cordonar 8x40 un pic decolimat &#537;i cu un capac de ocular lipsă. Prin bunăvoin&#539;a colegului Cristian Kata binoclul &#537;i-a recăpătat vederea bună iar recent, prin bunăvoin&#539;a colegului Saiph care mi-a proiectat 3D capacul lipsă a devenit utilizabil. 

Astă seară l-am vizitat pe Mircea la Arad care a fost deosebit de generos să-mi facă cadou un vechi binoclu IOR 8x30. Nu a fost senin să le testăm împreună dar le-am putut face o mică compara&#539;ie când am ajuns la Timi&#537;oara &#537;i s-a înseninat. Mecanic sunt diferite, este clar că fiecare are avantaje &#537;i dezavantaje, plus diferen&#539;a de apertură. Din păcate ochiul meu stâng a devenit principalul impediment în observa&#539;iile binoculare a&#537;adar mă bazez doar pe dreptul ca să pot evalua câte o lunetă, pe rând. 

Care crede&#539;i că are optica cea mai bună?

Mircea Pteancu
12 Feb 2024 00:57


Cam la o ora dupa ce a plecat de la mine Erwin, cerul s-a inseninat partial. Suficient ca sa dau o raita prin constelatiile Orion, Gemenii, Auriga, Cnc, Coma Berenices, Perseu cu binoclul Baigish 8x30mm.
Sunt incantat de prestatia binoclului: contrast excelent, imagine clara, rezolutie buna, camp mare. Nu intru in detalii aici.

Intalnirea forumistica cu Erwin nu a avut si o parte observationala, din cauza cerului innorat. 
Dar am stat de vorba si am aflat si am vazut unele din lucrurile deosebite cu care se ocupa acum astronomii de la Observatorul din Bucuresti. Lucruri care dau speranta pentru viitorul astronomiei romanesti.
Am avut placerea de a manui oleaca binoclul Cordonar 8x40mm, mi-a placut cum s-a asezat in maini si usurinta de a privi prin el.
Felicitari lui saiph si lui Cristian ca au colaborat la recuperarea binoclului 8x40mm.  

Si mai ales, multumirile mele lui zoth pentru binoclul excelent si lui Erwin pentru bunavointa deosebita de mi-l aduce si pentru bucuria de a-l avea oaspete.
( De notat ca in timpul discutiei cu Erwin, pe masa s-au aflat tot timpul doua binocluri, uneori trei ... )

Mircea

Armand Popa
12 Feb 2024 12:25


Am ajuns &#537;i eu să-mi adun binoclurile &#537;i să le pun pe toate pe o masă la o mini &#537;edin&#539;ă foto. Am multe &#537;i le folosesc frecvent, aproape pe toate dintre ele. Sunt mare fan al observa&#539;iilor binoculare &#537;i a binoclurilor în general, nici nu ratez prea multe oportunită&#539;i de a observa cu binoclu. Un binoclu la cer Bortle 2, este un telescop destul de serios! Fiecare î&#537;i are atribu&#539;ia: Dominantul 15x50 este folosit pentru stele duble, Omegonul 20x80 pentru DSO-uri, Focusul 8x42 îl &#539;in tot timpul în torpedoul ma&#537;inii, TCM-ul 10x50 vine cu mine la mare pe plajă, Lacerta 10x50 este binoclul principal de observa&#539;ii, CZ-ul 8x30 este de colec&#539;ie, Revue 8x40 mai iese cu mine la stele, având un câmp vizual genros, Astra 8x30 este binoclul "grab and go" pentru tot felul de observa&#539;ii, de la avioane până la stele, este bun pentru orice. Am multe, dar mai este loc pentru câteva roof 8x25 &#537;i un 15x70 sau chiar &#537;i pentru câteva binocluri de construc&#539;ie roof, care nu &#537;tiu de ce îmi plac mie atât de mult...

Dbird
16 Feb 2024 13:52


Superbe colectii !!! 
Este clar, vaccinul anti binomanie fie nu exista, fie nu functionaeaza  :( 
Am privit in fuga pozele, am inchis repede calculatorul, am luat un Parcetamol si o Aspirina si am iesit si din camera, sa nu cumva sa se ia si la mine virusul  :shock: 
Am plecat in parc sa respir aer neviciat ... cand ma uit, in mana, ce sa vezi ? ...  un Endeavor II 10x42 Ed !  :?  :(  :shock:

Mircea Pteancu
16 Feb 2024 14:43


Mai, sa fie ...
Ce pervers virusu' asta al binomaniei, cum te-a luat asa, pe nepregatite !

Sau stai, cu cine vorbesc ? ... Tu esti Dorin, aka Dbird ?
Atunci gata cu compasiunea, asa iti trebuie, s-a facut dreptate.
Te stim noi, tu esti unul dintre inventatorii binomaniei !

Mircea

( PS: sa stii ca eu unul nu-s suparat pe tine, ba chiar iti sunt recunoscator.
Sper sa nu ne duca binomania in locul acela unde se doarme in camere cu pereti capitonati iar seara vin niste vlajgani imbracati in alb, inarmati cu vatraie electrice si te imbraca in camasuta aceea comoda, cea cu manecile legate la spate ... )

zoth
16 Feb 2024 15:52


... cand ma uit, in mana, ce sa vezi ? ...  un Endeavor II 10x42 Ed !  :?  :(  :shock:

Si poza unde e? ... parca asa se chema topicul .. "poze cu binocluri din dotare"  :o

valy
16 Feb 2024 16:08


Binoclurile ar trebui eliberate doar pe baza de reteta, sub un strict control. Si pe fiecare binoclu sa fie tiparite poze cu efectele pe care le poate avea asupra utilizatorilor!!

Dbird
19 Feb 2024 09:59


@mircea: esti un dragut ca intotdeauna chiar si asa virusat.  :D 
@zoth: dragul meu, daca virusul este suficient de avansat, se afla in familie, si se poate ca nevasta sa iti dea interdictie la sursa de virusare....ceea ce o face putin mai dificila de fotografiat....dar cand prind un culuar liber...o postez! :D

zoth
19 Feb 2024 10:30


 ... daca virusul este suficient de avansat, se afla in familie, si se poate ca nevasta sa iti dea interdictie la sursa de virusare....ceea ce o face putin mai dificila de fotografiat....dar cand prind un culuar liber...o postez! :D

Corect! .. si la urma urmei, ce atata curiozitate?  :)

Dbird
19 Feb 2024 18:23


Pai voi trebuie să &#537;ti&#539;i că dacă a trecut pe la mine ...are un review...
https://astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=186171#186171
...unele rămân în colec&#539;ie unele nu....asta &#537;i fratele lui 10,5x45 au rămas.

CristiB
01 Mar 2024 22:20


Swarovski-ul Lui Cristi a crescut si astazi a devenit 10x .
La multi ani, la mai mare si la mai multe! &#129395;
O primavara cat mai observationala tuturor!

gpaunescu
02 Mar 2024 10:36


Sa-l stapanesti sanatos si sa te bucuri de vederea unor privelisti minunate!

CristiB
02 Mar 2024 10:38


Multumesc frumos, cu siguranta o sa fie asa! &#128522;

sorin georgescu
02 Mar 2024 13:06


Sa-l folosesti sanatos si sa te bucuri cat mai mult de noua jucarie! (am ajuns la concluzia ca 10x56 este si visul meu, mi se pare exact "ala bun la toate"..... Dar in varianta Swaro....costa ceva parale!)

valy
02 Mar 2024 13:18


Bucuria e nepretuita, pentru restul exista mastercard. Totusi observ ca nu suficient incat sa mai iei si un "5" si un "6".. :)
Sa il folosesti mult si cu placere!

CristiB
02 Mar 2024 13:21


Va multumesc la amandoi, cand o sa am ceva timp o sa fac cateva fotografii prin el si astept parerea ta valy.&#128522;

tudor
01 Apr 2024 15:05


Cristi, cu ceva intarziere iti zic si eu sa iti folosesti sanatos SLCul! Si la mai mare! 

Dar legat de "cand o sa am ceva timp o sa fac cateva fotografii prin el si astept parerea ta valy.&#128522;"  Mai degraba mai asteptam si alte fotografii facute acestui SLC, nu prin el :) 

Fotografiile prin binoclu nu sunt concludente si nu se pot trage concluzii obiective cu referire la calitatea optica a binoclului. Sticla, ori cat ar fi de calitate si de buna, pusa in fata unui obiectiv foto se comporta optic imprevizibil de la un binoclu la altul si de la un aparat foto la altul. Asta pentru ca obiectivele foto sunt gandite sa functioneze fara nici o alta sticla in fata lor (cel mult filtre, dar si acolo cu atentie). Pe deasupra binoclul fiind un instrument afocal el se comporta diferit intre privitul prin el si pusul in fata unui obiectiv foto. Conteaza pupila de iesire a binoclului sa fie egala cu diafragma aparatului, dar si asa tot vor aparea probleme ce mai mult complica standardizarea masuratorilor, datorita interactionarii elementelor optice intre ele ale celor doua instrumente! Cand pozam prin ocularele unui binoclu imaginea rezultata capata o alta distorsiune geometrica, in mai bine sau in mai rau, in functie de formula optica a celor doua  instrumente. De multe ori apar aberatii cromatice sau chiar pot disparea aberatii cromatice in functie de cum interactioneaza cele doua formule optice intre ele (ale obiectivului foto si ele ocularului binoclului). 
Deci un binoclu se testeaza doar privind prin el, nu pe poze. Cel mult fotografia prin binocluri e utila pentru a vedea diferentele de marime ale campului vizual aparent AFOV! Bineinteles ca atunci cand nu avem un teleobiectiv cu noi nimeni nu ne impiedica sa fotografiem subiecte indepartate prin binoclu. Deci nu asta vreau sa zic! Ci doar ca intr-o prezentare de binoclu pozele prin binoclu nu sunt concludente performantei lui.

Iata mai jos o poza cu doua dintre binoclurile mele:

CristiB
01 Apr 2024 15:17


Mi-ai luat vorba din gura!&#128522;
Dupa cum vezi a trecut mult timp de la postarea mea.
Am fost asa, nehotarat, si am renuntat sa mai public fotografiile.
Dar cred ca si impresiile personale sunt subiective.

tudor
02 Apr 2024 19:48


patru binocluri

Mircea Pteancu
02 Apr 2024 21:38


Cristi

Noa, scuze, n-am fost nici eu pe faza.
Sa folosesti sanatos SLC-ul si, din partea mea, sunt foarte curios de impresiile tale legate de binoclu, fie ele subiective. Ca de aia se numesc ''personale''.

Cer senin, Mircea

CristiB
02 Apr 2024 21:48


Multumesc frumos, insa pana una alta ar trebui sa-l intrebam pe Teo ce are cu somnul nostru. Sa iei desert la ora asta nu face bine la somn! &#128522;

zoth
03 Apr 2024 17:14


Tudor, imi place grozav lunganul ala de Zeiss. Si cum arata si cum vede  :)

tudor
07 Apr 2024 09:40


Saru' mana nasule! Atunci "Lunganul" sa-i ramana numele :)

tudor
08 Apr 2024 09:19


O poza cu Lunganul la fereastra

zoth
08 Apr 2024 10:44


Poza asta facuta de la semi inaltime nu prea ii avantajeaza statura  :) 
Cand am pus mana prima data pe el am avut senzatia ca ating un binoclu din ala antic si lung cat o zi de post. Nu stiu de ce am facut aceasta conexiune dar asa a fost.
Spre deosebire de el, Fujinon HC joaca la grupa mica (doar la dimensiuni) fiind cel mai bondoc binoclu vazut de mine  :)

tudor
08 Apr 2024 17:06


Uite o poza dintr-un unghi unde se vede mai bine lungimea Lunganului :)

zoth
08 Apr 2024 17:44


Alta viata  :D  :D

tudor
18 Apr 2024 17:32


Din punctul meu de vedere, unul dintre cele mai frumoase binocluri cu prisme roof. Mecanica impecabila! Foarte compact, are doar 12cm lungime. Este foarte comod de privit prin el. Chiar si cu ochelarii am acces la tot campul vizual de 8.3 grade.

CristiB
18 Apr 2024 18:23


Sambata o sa merg sa iau si eu pachetul cu fratele mai mic al lui Monarch HG si anume Monarch M5. Partea buna acum la M5 e ca primeste mai nou aceleasi obiective ED ca si Monarch M7. Si cum era la reducere am zis ca nu strica sa-l iau. Am constatat ca acum se poate cumpara optica la un pret mai bun de la magazinul...de electronice. &#128522;

zoth
19 Apr 2024 10:20


Despre ce binoclu e vorba mai exact?
M-ai facut curios  :shock:

CristiB
19 Apr 2024 10:33


Al lui Tudor sau al meu?

zoth
19 Apr 2024 10:38


Al tau Cristi, pe al lui Tudor il stiu, m-am si uitat prin el  :)

CristiB
19 Apr 2024 10:46


Asta e.

zoth
19 Apr 2024 10:52


Sa-l folosesti cu placere, arata bine  :D

tudor
19 Apr 2024 12:05


Cristi, să-l folose&#537;ti cu plăcere, a&#537;teptăm poze cu el!

zoth
21 Apr 2024 14:05


Imagini cu ultimul intrat in "formatie"...
Mi-e teama ca incepe sa-mi placa aerul lui usor cazon, usor spartan ...  :roll:

tudor
21 Apr 2024 21:21


Da, si mie imi place aerul militar al binoclului asta!

Stanescu Octavian
21 Apr 2024 22:08


Na uite si pe a meu . montura am luat pt Teleobiectivu de 150mm diam f/4 . dar duce si binoclu poate si mai mare

zoth
22 Apr 2024 11:37


Faina montura  :)

tudor
22 Apr 2024 15:09


Da, si mie imi place! E simpla si cred eficienta!

CristiB
22 Apr 2024 16:25


Silviu, Tudor, multumesc frumos pentru urari! 
Am amanat pentru acest moment un raspuns pentru voi deoarece am vrut sa vin cu ceva  ,,palpabil ".
Ca si concluzie generala Monarch M5 acum cu obiectivele ED ale lui M7 ofera o calitate deosebita a imaginii. Cine va cumpara un binoclu din seria Monarch nu va regreta niciodata. Dar atentie, doar cele cu obiective ED, sunt unele Monarch -uri fara.
Nu stiu ce are Monarch HG in plus, aici ar putea Tudor sa ne ajute, insa M5 cu ED e super. Iar pretul e ridicol in comparatie cu alte firme. De exemplu seria Conquest a lui Zeiss e sub seria Monarch de la Nikon. 
Apropo Tudor, nu are si acest Monarch un usor aer militar? &#128522;

CristiB
22 Apr 2024 17:09


Silviu, eu personal nu mi-am dat cuvantul pentru multe instrumente, insa Monarch-ul asta chiar e bun. Dupa cum spuneam, Tudor e specialistul si poate relata mai multe, insa pentru mine ca simplu utilizator ce a probat diferite produse optice, pot spune ca Monarch M5 e super.

tudor
22 Apr 2024 19:11


Silviu, Tudor, multumesc frumos pentru urari! 
Am amanat pentru acest moment un raspuns pentru voi deoarece am vrut sa vin cu ceva  ,,palpabil ".
Ca si concluzie generala Monarch M5 acum cu obiectivele ED ale lui M7 ofera o calitate deosebita a imaginii. Cine va cumpara un binoclu din seria Monarch nu va regreta niciodata. Dar atentie, doar cele cu obiective ED, sunt unele Monarch -uri fara.
Nu stiu ce are Monarch HG in plus, aici ar putea Tudor sa ne ajute, insa M5 cu ED e super. Iar pretul e ridicol in comparatie cu alte firme. De exemplu seria Conquest a lui Zeiss e sub seria Monarch de la Nikon. 
Apropo Tudor, nu are si acest Monarch un usor aer militar? &#128522;
Ca sa evitam discutii inutile, da, detin legal toate acele obiecte.

Despre diferentele de optica intre seria Monarch HG si acest nou model Monarch 5, nu ma pot pronunta pentru ca nu am probat noul model Monarch5. Dar, judecand dupa diferenta de clasa de pret de la Nikon, pot presupune fara retinere ca HG este superior. 
In schimb, am probat cu atentie, unele langa altele,  modelele cu sticla ED precedente de Monarch 5 ED 10x42 cu Monarch 7 ED 10x42 si cu Zeiss Conquest HD 10x42. Si la timpul respectiv am notat in tabel diferentele. Sunt aici pe forum toate impresiile. Iata cateva din ele in forma de clasament:

Rezolutia pe centru: 
1 Conquest, 
2 Monarch5 si Monarch7
Rezolutia pe margini: 
1 Conquest, 
2 Monarch7, 
3 Monarch5
Contrast: 
1 Conquest, 
2 Monarch5, 
3 Monarch7
Luminozitate: 
1 Conquest, 
2 Monarch5 si Monarch7
Aberatii cromatice: 
1 Conquest si Monarch7, 
2 Monarch5
Redare culoare alb: 
1 Monarch5, 
2 Monarch7 si Conquest

Din ce am vazut personal in fata ocularele lor, Conquestului iese in evidenta in principal cu o claritate si definitie superioara a imaginii din centru si pana pe margini. In schimb Monarch 7 10x42 ED si Monarch 5 10x42 ED redau culorile mult mai natural, cu o luminozitate nu foarte diferita fata de Conquest. 
Acum modelul tau de Monarch 5 este o serie nou aparuta de la Nikon. Deasemena si seria Monarch 7 s-a innoit,. Deci chiar daca specificatiile au ramas aceleasi, seriile 5 si 7 s-au innoit si pot fi posibile imbunatatiri optice, dar nu ma pot pronunta despre ele pana nu le probez. 

Cat despre designul noului tau Monarch 5, da, are si el un design militar, dar are liniile unei arme moderne, APMul are design de arma clasica.

CristiB
22 Apr 2024 19:21


Tudor, iti multumim cu totii pentru aceste comparatii! 
Trebuie doar sa mentionez ca binoclul Nu este un Monarch 5 ci un Nikon Monarch M5. Sunt doua serii diferite.

Paneristo
22 Apr 2024 19:25


Salutare, tuturor!

Ma bucur ca mi-a fost recomandat acest forum de catre un prieten, este o ocazie buna de a mai invata una alta si efectiv sa imi largesc orizonturile :D 

Atasez si eu cateva poze cu binoclul meu, este prima achizitie in domeniu si totodata si prima data cand pun mana pe un binoclu :D

CristiB
22 Apr 2024 19:28


Frumos!

julliano
22 Apr 2024 19:42


Felicitari, sa-l stapanesti sanatos! :D

tudor
22 Apr 2024 19:48


Tudor, iti multumim cu totii pentru aceste comparatii! 
Trebuie doar sa mentionez ca binoclul Nu este un Monarch 5 ci un Nikon Monarch M5. Sunt doua serii diferite.
Da, vechea serie Monarch 5 ED nu se mai fabrica, fiind înlocuită de noua serie Monarch M5 cu "M" în fa&#539;ă

Salutare, tuturor!

Ma bucur ca mi-a fost recomandat acest forum de catre un prieten, este o ocazie buna de a mai invata una alta si efectiv sa imi largesc orizonturile :D 

Atasez si eu cateva poze cu binoclul meu, este prima achizitie in domeniu si totodata si prima data cand pun mana pe un binoclu :D
Bine ai venit pe forum! Ai parte de un prim binoclu pe cinste. Acest Monarch HG este superb. Sa-l folose&#537;ti sănătos!

MariusP
23 Apr 2024 16:08


Am eliminat o parte din mesajele offtopic.

O aten&#539;ionare pentru @nobody: te rog să realizezi ce efecte au unele replici de-ale tale asupra colegilor &#537;i a topicului!  :!: 

tudor
23 Apr 2024 19:33


Mai pun o poza cu binoclul oache&#537;

CristiB
23 Apr 2024 20:54


Dar nici asta parca nu e de neglijat! &#128522;

Paneristo
24 Apr 2024 07:47


Bine ai venit pe forum! Ai parte de un prim binoclu pe cinste. Acest Monarch HG este superb. Sa-l folose&#537;ti sănătos!
Multumesc, sunt foarte incantat de ce am putut observa cu el pana acum pe timp de zi, calitatea optica este foarte-foarte buna, abia astept sa incerc sa vad cum se descurca si la astro.

zoth
01 Mai 2024 11:42


Ultimul sosit ..  :) 
Un bino bun si pentru batut cuie  :lol:  Fujinon 10x50 FMTR-sx

gpaunescu
01 Mai 2024 11:55


Sa-l stapanesti sanatos si mult cer senin!

catalin dumitru
01 Mai 2024 12:44


Ultimul sosit ..  

 :)  :) 

Pe ăsta nu are să-&#539;i vină să-l mări&#539;i prea curând . Ai să vezi că greutatea lui nu e mare deranj.

Distrac&#539;ie maximă !!

zoth
01 Mai 2024 14:08


Multumesc, Doamne ajuta!

Da Catalin, sper si eu sa ma potolesc  :oops: 
La testele de aseara chiar mi s-a parut rezonabil ca greutate dupa experienta cu APM-ul  :)

gpaunescu
01 Mai 2024 14:37



...
...


Toti speram sa ne potolim...  :D  :D  :D

tudor
02 Mai 2024 07:53


Ultimul sosit ..  :) 
Un bino bun si pentru batut cuie  :lol:  Fujinon 10x50 FMTR-sx

Aveam eu o bănuială că va fi o intrare nouă!
Hai ca acum cu Fuji ăsta, ai unul dintre cele mai bune 10x50-uri.
&#536;i da, po&#539;i spune că este cel mai scump ciocan de bătut cuie &#128512;[/code]

Mircea Pteancu
02 Mai 2024 11:56



...
...


Toti speram sa ne potolim...  :D  :D  :D

Nu toti. Eu sunt sceptic ca ma voi potoli altfel decat ... din cauze naturale !

Mircea

zoth
02 Mai 2024 12:50


Daca ma potolesc ... si il pastrez, am sa-i zic Cracanatu'  :) 
Plasticitate specifica 133/62=2,14.

Cristian Kata
02 Mai 2024 16:20


Daca tot suntem la ciocane pentru cuie mari, pun si eu o poza cu o arma din dotare. Eu am obs ca plasticitatea are valori diferite in functie de DIP, asa ca la acest Carl Zeiss 7x50B am asa, la valoarea maxima DIP 150/76=1,97 iar la DIP minima 120/54=2,22 :). Deci are ceva plasticitate si asta ....

Paneristo
03 Mai 2024 12:16


Pe curea de gat, ceva mai usor de manevrat alaturi de alte dispozitive :D

zoth
03 Mai 2024 14:10


Deci are ceva plasticitate si asta ....

Are, are ..  :) 
Eu am trecut valoarea corespunzatoare IPD-ului meu pentru ca la alt IPD nu-l folosesc. Pentru altii, valoarea plasticitatii specifice poate fi usor diferita.

Diferente mari sunt insa intre porro si roof, ambele din imaginea de mai jos fiind setate la acelasi IPD.
Cracanatu' vs Van  :)

Cristian Kata
03 Mai 2024 14:55


Treaba asta cu "cracanatul" vine de la prisme, cu cat ai prisme cu talpa mai mare cu atat e mai "cracanat" si are plasticitate mai mare. La roof prismele avand alta configuratie....e alta treaba, la Abbe&#8211;Koenig e mai mare plasticitatea.

catalin dumitru
03 Mai 2024 16:35


M-a&#539;i omorât cu plasticitatea asta :lol: !

O să ajungem să discutăm despre elasticitatea binoclurilor . Adică despre cât de sus se ridică după ce dai cu ele de pământ .

zoth
03 Mai 2024 17:04


M-a&#539;i omorât cu plasticitatea asta...

De fapt, asta era intentia  :roll:

Mircea Pteancu
03 Mai 2024 23:25


cristib, Cristian Cata si Paneristo

Sa va bucurati sanatosi de binoclurile voastre si multumesc pentru poze. Nu m-ar deranja sa mai puneti cateva, ba chiar mi-ar face placere.

Silviu

Iti fac o propunere. Inteleg de ce-i spui noului binoclu ''Cracanatul''. Eu iti propun un alt nume care va pastra in mare parte motivul initial dar adauga si un element exotic, de-a dreptul vulcanic : ''Krakatoa''.
Sa-l folosesti si tu cu sanatate !

Mircea

CristiB
04 Mai 2024 08:41


Multumim frumos Mircea, cu siguranta o sa mai apara fotografii cu bijuteriile noastre, si cand zic  ,,noastre" ma refer la toata comunitatea de aici.
Silviu ai luat un binoclu foarte bun dar cand e vorba de potolit mie personal imi cam scade nivelul de incredere in acea persoana. &#128522;
Poate nu il vei vinde dar inca unul...si inca unul, tot vei mai lua.
Si sa stii ca Mircea are dreptate, pune-i alt nume, iar daca vrei sa ramana acelasi pe care l-ai ales macar tradu-l in japoneza.
Sa ai parte de cat mai multe momente placute cu el! 

O fotografie din seria  ,,Fiecare cu binoclul lui ". &#128522;

zoth
04 Mai 2024 10:34


Bine, bine, m-ati convins, am sa-i schimb numele  :) 
Cristi a avut o idee tare buna, am sa-i spun "luptatorul de sumo"  :) 

Sper ca nu veti nega evidentele si de data asta ..

CristiB
04 Mai 2024 10:43


Asa mai vii de acasa, bravo! &#128522;
De calitate sunt ambii luptatori din cele doua fotografii dar ma tem ca daca o sa-i scotem capacele celui dintai o sa vedem doar o gaura neagra.
Asta ar fi pentru prima data pe acest forum. &#128522;

CristiB
04 Mai 2024 11:18


Apropo Silviu, un banc despre un japonez si un austriac.


Intreaba un Nikon pe un Swarovski:
Ba da tu de ce esti verde, esti extraterestru?

A nu, eu in nici un caz, doar eticheta!

Cristian Kata
04 Mai 2024 13:03


Daca tot avem invitatie....sa nu refuzam, mai punem cate unul, dar nu prea multe deodata ca sa nu speriem lumea. Uite un extraterestru verde cu plasticitate unitara :)))). (Eu nu vreau sa omor pe nimeni cu plasticitatea :)) Este un 10x25 BCA.

Cristian Kata
04 Mai 2024 13:25


Sa va arat binoclul cu cea mai buna mecanica pe care am pus mana, dintre cele roof. Toate reglajele merg exact asa cum ai putea doar visa, reglaj central, reglaj ocular drept, reglaj DIP, o cursivitate perfecta, e singurul roof la care nu as vrea sa modific nimic la reglaje, e perfect, mi-as dori la Conquest sa am asa reglaje, ar fi ceva extraordinar. Olympus 10x42 EXWP I

Daniel Simion
04 Mai 2024 21:14


Pun si eu cateva poze cu un binoclu care imi place foarte mult si a carui mecanica mi se pare aproape perfecta.

Cristian Kata
04 Mai 2024 21:40


Fain, fain! Mi-ai furat ideea partial, ma gandeam sa pun saptamana viitoare ceva poze cu Habicht 7x42 :), seamana bine cu al tau. (Saptamana viitoare in principiu ii fac ceva poze...)

Daniel Simion
05 Mai 2024 08:44


(Saptamana viitoare in principiu ii fac ceva poze...)

Abia astept sa le vad.

tudor
05 Mai 2024 11:18


Au curs adevarate rauri binoculare pe aici :)

CristiB
05 Mai 2024 11:50


Luptatorul de Sumo e de vina, a dat tonul petrecerii!
Stilul tau de a fotografia gen Bond sau 007 ar trebui rasplatit de cei de la Leica. &#128522;

CristiB
05 Mai 2024 11:56


Pun si eu cateva poze cu un binoclu care imi place foarte mult si a carui mecanica mi se pare aproape perfecta.

Cred ca binoclul tau e o editie speciala, altfel nu are sens. Pe de o parte se vede clar marca Swarovski Optik Tirol iar pe de alta parte in fata scrie Graz. Sunt sute de kilometri intre cele doua localitati. Ne poti dumiri?

nobody
05 Mai 2024 15:27


Am incercat, dar nu ma pot abtine. O fi avut vreo amanta in Graz ...

Daniel Simion
05 Mai 2024 15:31



Cred ca binoclul tau e o editie speciala, altfel nu are sens. Pe de o parte se vede clar marca Swarovski Optik Tirol iar pe de alta parte in fata scrie Graz. Sunt sute de kilometri intre cele doua localitati. Ne poti dumiri?

Da, exact, pare o edi&#539;ie specială făcută pentru un magazin de optica(Optik Eder) din Graz. Asta este doar o bănuială, nu &#537;tiu sigur. Poate cineva ne poate spune mai multe.

nobody
05 Mai 2024 15:49


E un numar de telefon scris pe corp, vedeti cine raspunde ...

Mircea Pteancu
05 Mai 2024 19:15


Asta deja-i dezmat binocular !
Foarte bine, sa continue ...

Daniel

Bonetele de cauciuc ale lui Habicht 10x40mm sunt originale sau le-ai adaugat tu ?

Mircea

Daniel Simion
05 Mai 2024 19:19


Sunt originale Swarovski, dar nu de la modelul acesta, ci de la un alt model, mai exact Habicht 10x40 GA. De fabrica sunt din ebonită &#537;i le am &#537;i pe acelea, dar sunt cam incomode.

Mircea Pteancu
05 Mai 2024 23:14


Daniel

Multumesc pentru raspuns. Si eu sunt ca tine, nu sunt purist. Daca pot sa fac vreo mica imbunatatire pentru ca instrumentul sau ocularul sa  fie oleaca mai bun, nu stau pe ganduri.
Nu prea ma framanta grija pentru colectionarii care vor veni dupa mine. 
Sa se descurce ... Daca va fi ceva de colectionat.

Mircea

CristiB
06 Mai 2024 09:06


Mircea, e bine sa ramanem pozitivi, optimisti! &#128522;
Cand vom trece dincolo te asigur ca o sa vedem mult mai mult decat acum. Si nici macar nu o sa avem nevoie de instrumente.

La mine astia micii se joaca de dimineata!

Daniel Simion
06 Mai 2024 10:14


Adaug acestei colectii online si Fujinonul meu FMTR-SX.

CristiB
06 Mai 2024 10:27


Si mai vorbiti de  ,,potolit"! &#128522;
Dupa postarea lui Daniel aproape ca vreau si eu un Fujinon.
Nici nu vreau sa ma gandesc cum o sa fie cand o sa apara recenzia Luptatorului de Sumo! 

Ai mei au adormit dupa zbenguiala de dimineata.

tudor
06 Mai 2024 10:40


Lunganu' in clarobscur

zoth
06 Mai 2024 11:44


Ce poze frumoase! Toate!  :) 

Cristi, vad ca SLC-ul are acele tesituri pe tuburi pentru priza binoclului. Am si eu pe Van acele tesituri si mi se par extrem de utile, priza se pozitioneaza automat unde trebuie si folosinta binoclului devine usoara si placuta.

Frumusica pisica ai Daniel  :) 
Despre lungan nu mai zic nimic ... pentru ca sunt ciudos  :lol:

CristiB
06 Mai 2024 12:02




Frumusica pisica ai Daniel  :) 
Despre lungan nu mai zic nimic ... pentru ca sunt ciudos  :lol:

Ai cuvantul meu ca abia dupa postarea ta am vazut ochii aia albastri frumosi si cuminti cu toate ca ma uitasem la fotografii. Buni ochi mai ai!
Dar legat de dimensiuni, asta de mai jos de ce nu-ti provoaca anumite sentimente!?

zoth
06 Mai 2024 14:42


Cristi, sunt convins ca SLC-ul e un binoclu si frumos si bun dar oricat de reusita ar fi o poza, tot realitatea e cea care te injecteaza sau nu cu doza de adrenalina .. In viata reala nu am avut ocazia sa vad, sa ating sau sa privesc printr-un SLC si din cauza asta imi e mai greu sa ma avant pe teritoriul lui.

Mircea Pteancu
06 Mai 2024 16:51


Cu pozele si binoclurile voastre sa stiti ca veti avea pe constiinta provocarea unei grave epidemii de Binomanie !

Ziceam numai asa ( nota redactiei : mai mult din ciuda si invidie  :mrgreen: ), eu sunt vaccinat de Binomanie, ba chiar sunt amator de o supradoza. 
Asa ca nu va opriti. Stiti vorba aia ... ce nu se monoculeaza, se binoculeaza !

Mircea

CristiB
06 Mai 2024 17:23


..si din cauza asta imi e mai greu sa ma avant pe teritoriul lui.

Mare noroc ai ca Tudor iti ofera posibilitatea de a testa instrumentele lui. Acum te inteleg.

Cristian Kata
06 Mai 2024 19:44


M-am tot gandit daca nu cumva o sa fim catalogati ca fiind  niste laudarosi, mai ales pentru in general punem poze cu binocluri de calitate, asa ca am cam ezitat sa pun poze...dar daca Mircea spune ca am putea da startul la o epidemie "benoclista" atunci se schimba situatia, asa ca eu zic sa folosim si "arme conventionale" nu doar "nucleare" pentru ca sunt convins ca sunt si alti colegi care au arsenal conventional daca nu neaparat nuclear. Asa ca....asteptam un bombardament cu poze. Dupa ce o sa vin cu pozele cu Habicht pe care le-am promis, o sa pun si cu altele mai accesibile (tot din dotare).

Mircea Pteancu
06 Mai 2024 20:18


Cristian

Nu-i laudarosenie aici ci setare de standarde.
Chiar daca nu toti ne permitem binoclurile de cea mai inalta calitate, este drept, corect, onest ( si mai stiu eu cum as putea spune ) sa avem o idee realista despre aceste instrumente superbe.
Daca alte binocluri , sau celelalte binocluri sau ... ( iarasi nu stiu cum sa le numesc ca nu cumva sa se simta cineva exclus) pot fi folosite la observatii, atunci sunt bune. Si este bine si prieteneste sa participe si ele la defilare.

Fujinon WPC-XL Mariner 7X50mm: dupa eliminarea busolei din ocularul stang a devenit un binoclu astronomic foarte bun. Imagine taioasa, mecanica fara jocuri, corp din policarbonat, focalizare individuala. Un mic dezavantaj este faptul ca japonezii sunt carni, nu au clontzurile noastre europene. Ca atare, nasul abia, abia intra intre oculare. 
Am facut cu acest binoclu zeci de observatii de stele variabile si cu el am rezolvat, pentru prima data, dubla Beta Cyg/ Albireo.  Si multe alte observatii, de la obiecte DSO la asteroizi, comete si conjunctii planetare. In consecinta, ca la toate instrumentele mele, se vad ''cicatrice'' de importanta cosmetica pe dumnealui, dragul meu Fujinon 7x50mm.

Mircea

nobody
06 Mai 2024 22:35


Doar sa nu devina o obsesie in detrimentul altor instrumente ...

tudor
06 Mai 2024 22:35


Mircea, unui adevărat binoclu ii stă bine sa fie cât mai muncit, exact ca Fujinonul tău. Ăsta e semnul clar că instrumentul performează &#537;i că &#537;i-a atins menirea lui (dar si ca proprietarul a fost foarte harnic)! Eu am armura binoclurilor în stare bună, dar paradoxal întotdeauna urmele de pe un instrument mi-au trezit un soi de admira&#539;ie.

CristiB
07 Mai 2024 10:32


Silviu esti oricand binevenit sa testezi produsele Swarovski, astazi acest lucru e mai usor ca oricand. Intrebarea e vii sau nu, ca in rest ne-om descurca noi cumva. &#128522;
 
Eu tocmai am aici 6 ochi uimiti de ce a facut orhideea noastra pestre noapte. &#128522;

Mircea Pteancu
07 Mai 2024 12:45


Tudor

Multumesc pentru apreciere.Sunt de acord cu tine, un instrument bun este folosit.
Apoi ce tanc sau ce crucisator este acela care nu poarta cu mandrie cicatricele luptelor castigate !?

Mircea

zoth
07 Mai 2024 12:52


Cristi, multumesc de oferta  :D  Cand fac rost de bani sa trec strada, dau o fuga si pana la tine in Austria sa testam binoclurile  :) 
Tinem aproape!

CristiB
07 Mai 2024 13:03


Mircea sunt si nu sunt de acord cu tine! Nu stiu cum ai obtinut acel crucisator, poate era deja  ,,cicatrizat", dar avem si alte exemple, si de ce sa nu recunosc si eu sunt la fel. 
Chiar Tudor a spus clar si limpede ca binoclurile lui arata ca neatinse. Inseamna asta ca nu au fost maxim folosite? Zic si eu.
Iar daca cumperi un instrument de la Silviu dupa 10 ani si nu are nici macar praf pe el, ca sa nu vorbim de zgarieturi sau altele...a stat ala numai in vitrina!? &#128522;
Eu zic ca, virgula, ca si parinte forumist o sa ne intelegi.&#128522;
Silviu, esti doar la un pas, iar din pacate viata e scurta.

valy
07 Mai 2024 17:38


Doar sa nu devina o obsesie in detrimentul altor instrumente ...
Sanatosi sa fim ca obsesii se gasesc...la tot pasul:
https://www.youtube.com/watch?v=t6Dlk9nLpjQ

Mircea Pteancu
07 Mai 2024 17:53


Cristi

Stiu ce zici si este un interesant punct de vedere. Nici prin gand nu mi-a trecut sa spun ca doar eu sunt marele si harnicul utilizator. De aceea voi incerca o explicatie.

Si eu am grija de instrumentele mele, sa fie bine pastrate, curate si bine reglate. 
Dar voi le folositi cu multa grija, chiar respect sau , ca sa zic asa, aproape cu religiozitate. Eu sunt, de la mama natura, otara mai brutal.
Pe de alta parte, pentru instrumentele ce ajung in posesia mea, aceasta este adresa vesniciei. In 16 ani de cand sunt pe forum, n-am vandut aproape nimic. Probabil si din aceasta cauza nu acord mare importanta urmelor cosmetice. 
E o ciudatenie dar in secret, in forul meu interior, chiar imi plac aceste semne ale intamplarilor trecute.

Mircea

Cristian Kata
08 Mai 2024 11:06


Pozele cu Habicht 7x42....am vrut sa il duc la o sedinta foto dar toate studiourile erau ocupate asa ca i-am facut poze cu telefonul acasa :).

Cristian Kata
08 Mai 2024 11:36


Binoclul copilariei, BPT5 8x30. E modelul (nu chiar piesa respectiva, cu toate ca ea exista in stare ireprosabila si acum dar nu e la indemana...asa ca mi-am luat si rezerva) cu care am crescut, singurul binoclu din sat (din ce stiu eu), deci am avut ocazia de a ma virusa chiar de mic, asa ca acest model imi ramane cel mai drag binoclu, o chestiune pur subiectiva care nu are nici un fel legatura cu performantele lui.

Cristian Kata
08 Mai 2024 11:50


Zemog 8x40 japonez, primul binoclu cumparat de mine, probabil cel mai desfacut binoclu din cele de forum cel putin. E binoclul cu care am invatat colimarea etc. L-am luat colimat dar nu am rezistat sa nu il desfac :), o problema tipica la mine, asa ca l-am decolimat....apoi l-am desfacut pana....pana. Deci are tot valoare sentimentala si cred ca da bine pus aici din simplul motiv ca ii poate ajuta pe altii care poate cred ca unii dintre noi am avut din prima binocluri scumpe (scump e un termen relativ, dar se intelege in context ce vreau sa zic). E un binoclu BK7 cu camp relativ mic 6,5 grade, foarte luminos si clar comparativ cu alte binocluri, e din clasa lux ca sa zic asa, a japonezilor, dar are vignetare destul de puternica la marginea campului. Un binoclu cu care iti faci treaba excelent chiar si seara, fiind foarte luminos. Deci incetul cu incetul se invata alfabetul :). Acum fac o pauza la poze pana mai puneti si voi....va declar razboi, va umplu topicul cu poze cu binoclurile mele, cu riscul de a fi declarat ....nu chiar "citov". :) Astept raspunsuri ferme la amenintarile mele :)))))

zoth
08 Mai 2024 12:53


Batranel si Habicht-ul tau dupa seria de fabricatie, dar infinit mai bine pastrat decat cel care a trecut pe la mine...

Cristian Kata
08 Mai 2024 13:16


Da, nu e tinerel, dar inafara de ceva vopsea care se exfoliaza e ca nou, stratul antireflex e 100% ca din fabrica, etui ca nou. Punctul forte e imaginea, e binoclu la care imi place cel mai mult coloritul din tot ce am pus vreodata la ochi, contrastul este si el super, profunzime de camp cat China...etc. Are o imagine calda, chiar foarte calda, nu galben ci cald (spun pt care nu stiu), daca privesti de ex un acoperis de tigla invechita care e spalata de vreme, stearsa ...prin binoclu zici ca e pusa de acum, nu stiu ce au facut ce nu au facut la acest binoclu dar te duce intr-o lume "roza" in sensul ca prin el vezi mai frumos decat e in realitate. Exista si persoane care prefera lumina rece, probabil lor nu o sa le placa, eu nu suport lumina rece, nu ca idee ci efectiv ochii mei nu o tolereaza.

CristiB
08 Mai 2024 15:20



Pe de alta parte, pentru instrumentele ce ajung in posesia mea, aceasta este adresa vesniciei. In 16 ani de cand sunt pe forum, n-am vandut aproape nimic. 

Mircea

Da, scuze, si asta e drept, una e sa tii un instrument cateva luni si alta pentru toata viata. Dupa nenumarate folosiri, in diferite conditii meteorologice, ani dupa ani, poti sa-l tii si in puf ca tot apare cate ceva pe undeva .

Cristian ai descris foarte bine imaginile oferite de obiectivele austriece, eu pentru ca nu sunt un specialist la primul pe care l-am luat am zis doar ca  ,,parca mai baga lumina de la el ".  &#128522;

Cristian Kata
08 Mai 2024 17:28


Sunt binocluri care fac parte din categoria celor care nu au nevoie de review (e afirmatia lui Dbird) pentru e clar ca sunt bune si nu mai nevoie de review. Nu stiu daca am mai zis pe undeva dar cu un 7x de calitate poti sa vezi ce nu vezi cu un 10x mediu, chiar daca poate suna a exagerare va asigur ca nu e deloc exagerat, vorbesc din practica, si nu era vorba de Swarovski ci de altul mai slab decat Swarovski, am vazut ce nu am putut sa vad cu un binoclu calitate medie 10x. A doua oara cand am patit chestia asta a fost chiar un pic comica situatia, vroiam sa ii arat unu prieten diferenta intre 8x si 10x in ideea  de a lua si un 10x (el sa ia, ca sa aibe si 10x ), eu aveam la mine in masina un Bresser 10x50 bak4 calitate medie, doar ca am constat rapid privind un nr de casa in oras, ca nu se distingea bine cu 10x iar cu 8x se vedea bine doar ca era mai mic dar intelegeai exact ce nr este pe cand cu 10x nu, asa am schimbat rapid macazul si am zis ca altadata o sa ii dau un 10x sa vada diferenta....:). Sigur ca daca comparam aceeasi calitate aproximativ, avem diferente mari intre 7x si 10x. Intre timp sa vina pozele...ceva ior-uri de ex, altfel pun tot eu :), pana primesc somatie ca am depasit limita....normalului :))).

zoth
09 Mai 2024 12:06


Vi-l arat si pe decanul meu de varsta, pe care l-am mai prezentat pe forum dar nu explicit pe acest topic.
Este fabricat pe vremea cand binoclurile nu stiau de sticla ED sau de depunerile AR, a trecut prin ambele razboaie mondiale si in prezent este complet functional si colimat.
Este vorba de un CP Goerz Berlin, model 1908 Armee Trieder 8x26 fabricat chiar in anul aparitiei acestei serii, deci in 1908 (data confirmata conform tabelelor de fabricatie de seria trecuta pe unul din bratele sarnierei).
In afara de corpurile prismelor totul este facut la el din alama, inclusiv suruburile. Legat de acestea din urma, atentie mare cand lucrati cu ele deoarece nu sunt in sistem metric sau in inch-ul american ci in zoll-ul vechi german (1 zoll=26,34mm). Mi-a fost practic imposibil sa replic cu exactitate pasul unui astfel de surub pe strungul modern.

catalin dumitru
09 Mai 2024 12:18


Aahaa , te-am prins Silviu, ai la binoclul de mai sus o curea de la bpc 8x30 , cu tot cu niturile alea negre !! :)  :)  :)

zoth
09 Mai 2024 12:36


Da Catalin, e o curea de BPC5. A fost musai s-o schimb deoarece aia originala era putrezita si mi-a fost teama sa tin binoclul pe ea. In rest e original de la mama lui.

Mircea Pteancu
09 Mai 2024 13:49


Silviu

Superb, multumesc pentru poze, un binoclu de colectie si din punct de vedere istoric.
In privinta curelei eu zic ca ai procedat foarte bine, cu prudenta. In plus, cureaua ''rimeaza'' perfect cu binoclul.

Mircea

Cristian Kata
09 Mai 2024 14:15


Frumos, la astea chiar te relaxezi cand lucrezi.

Cristian Kata
09 Mai 2024 15:29


Made in Romania, IOR 7x40 si IOR 8x30

CristiB
09 Mai 2024 16:16


Made in Romania, IOR 7x40 si IOR 8x30

Si cum ai descrie imaginile oferite? Chiar daca am facut armata printre ultimele serii de la graniceri, partea Ministerului de Interne pe arunci, nu ni s-a dat niciodata un binoclu in dotare. Insa era si un motiv, pe o parte dintre noi ne-au oprit pentru a instrui generatia urmatoare iar ultimul lor interes era sa ne lase pe noi sa ne uitam prin binocluri. &#128522;
Cu siguranta acum e altfel.

zoth
09 Mai 2024 16:16


Oare de ce toate binoclurile sunt frumoase?
Oare de ce toate starnesc acea dorinta interioara de copil de a le avea?
La telescoape rareori mi se intampla asa ...

Daniel Simion
09 Mai 2024 16:20


Foarte bună întrebarea.

CristiB
09 Mai 2024 16:23


Oare de ce toate binoclurile sunt frumoase?
Oare de ce toate starnesc acea dorinta interna de copil de a le avea?
La telescoape rareori mi se intampla asa ...

Te inteleg perfect, foarte multi au asta in sange, dar e undeva pe un topic mai sus unde  nimeni scrie ca facem discutii inutile.
E si vina moderatorilor ca permit depasirea liniei de politete fata de parerea legitima a altui coleg.

Cristian Kata
09 Mai 2024 21:20


Cristib, binoclurile IOR 8X30 sunt toate la fel, camp larg de 8,5 grade, profunzime de camp mare, culoare naturala, intreg campul e vizibil, usurinta mare la privit (nu stiu cum sa o descriu :) ), punctul slab este lumina, este un binoclu intunecat rau de tot, problema vine exact din oculare, are oculare intunecate. Pt mine au valoare ce tine de patriotism, nu inseamna ca nu sunt bune dar sunt total nemultumit de luminozitatea slaba la 8x30. Daca vorbim de IOR 7X40 atunci vorbim de loterie pura, sunt exemplare de toate soiurile, incepand de la extrem de prost, imposibil de imaginat pt cine nu a avut, pana la foarte foarte bun, ma refer la cantitatea de galben si la rezolutie. Stratul de antireflex de pe obiective variaza extrem de mult, nu am pus poze cu nunta obiectivelor de lene, eu am mai multe bucati (nu de vanzare), la cate mi-au trecut la "operat"....am incercat sa imi opresc ce a fost mai bun, inclusiv varianta cu obiective mov simplu, astea sunt extrem de rare si se gasesc la primele modele. Un IOR 7X40 bun, creaza dependenta, e ceva care te linisteste efectiv, nu vrei sa il mai iei de la ochi, un IOR 7X40 prost te face sa nu mai vrei sa pui vreodata la ochi ior 7x40, eu prima data am intalnit un ior 7x40 prost (au urmat si altele si mai proaste) si am zis ca nici gratis nu vreau asa ceva, o concluzie generala gresita despre ior 7x40. Deci cam asa sta treaba cu IOR  7x40.

Cristian Kata
09 Mai 2024 21:31


Daca vreti poze cu binocluri KERN elvetian sa imi spuneti, va intreb pt ca nu sunt ale mele, deci nu respecta titlul topicului, sunt doar la reparat urmand sa plece din nou in Elvetia. Pot sa va spun doar ca sunt peste CZ-uri din aceeasi generatie, dar mult de tot, diferenta enorma....nu le mai laud, daca o sa fie poze o sa mai adaug acolo niste specificatii.

CristiB
09 Mai 2024 22:48


M-as mira sa refuze cineva! Kern tradus in romana inseamna  ,,nucleu " sau mai pe larg ,,centrul a ceva ..".
Nu ar fi rau sa vedem la ce se refera! &#128522;
Cat despre IOR multumesc pentru sinceritate, fara sa ma uit prin ele, doar din fotografii, am avut impresia ca au oculare din gheata slefuita. 
Lasa-ne sa vedem ce probabil nu vom mai avea alta data ocazia sa vedem si criticile sau laudele o sa apara. Ambele sunt constructive! &#128522;

Cristian Kata
09 Mai 2024 23:24


Atunci urmatoarele poze (puse de mine) o sa fie cu Kern, un 6x24 si un 8x30 militare si un 8x30 civil. O sa vedeti ceva ce eu nu am mai vazut la nici un binoclu din anii respectivi. Daca sunt colectionari pe forum o sa aibe de suferit, deja am facut cateva victime inafara forumului :) cu niste filmule....dar aici nu putem pune video. In principiu peste 3 zile va pun pozele si etc (nu pot mai repede...). Intre timp poate mai pune cineva ceva poze, sa facem un "meniu" vast de binocluri.

nobody
10 Mai 2024 07:58


Daca vreti poze cu binocluri KERN elvetian sa imi spuneti, va intreb pt ca nu sunt ale mele, deci nu respecta titlul topicului, sunt doar la reparat urmand sa plece din nou in Elvetia.
Doar daca le pui si desfacute, poze cu bibelouri avem destule ... zic si eu asa ca o "parere legitima".  :)

Cristian Kata
10 Mai 2024 08:57


nobody, nici o problema pt mine, sau ai impresia ca sunt fotograf si nu am unde sa imi pun pozele? In cazul asta nu mai punem nici una daca sunt destule, eu chiar nu o sa mai pun nici una in acest topic. Multumesc ca mi-ai atras atentia ca trebuie sa ma opresc, ma conformez. (Iti dai seama ca e aberant ce ceri, dupa ce le-am curatat, colimat si sigilat anti-apa, sa ma pun acum sa le desfac....ma uimesti.)

valy
10 Mai 2024 09:56


Ai promis ca pui poze, acum ce faci, dai inapoi?

...dupa ce le-am curatat, colimat si sigilat anti-apa, sa ma pun acum sa le desfac..Daca e complicat sa il mai desfaci, poti folosi un flex:

sorin georgescu
10 Mai 2024 10:42


Eu cred ca nu trebuie sa se supere nimeni, e un forum liber si ca in orice forum (liber) intra oameni diferiti, cateodata unii se au intre ei precum cainii cu pisicile (care ar fi animalute super prietene daca gesturile de comportament naturale nu ar chiar total opuse. De oarecare exemplu la unii cand ridica coada inseamna prietenie, la altii inseamna ca urmeaza sa-ti ia gatul).
Faine pozele la toata lumea! Unde mai gasim pe forum asa "baza de date" despre binocluri?! Mai nicaieri, in mod sigur in RO nu mai gasim!

Pun si eu ceva la subiect, nu stiu daca e locul dar rog IT-istii sa nu mai mute ciorapii din debara in dulapul cu dopuri din bucatarie ca sa nu-i ma gasesc niciodata!

Review: 8x30 Kern Aarau vs. Hensoldt Fero-D 16 vs. IOR B/GA
by Holger Merlitz
http://www.holgermerlitz.de/kern8x30.html

nobody
10 Mai 2024 16:21


Daca vreti poze cu binocluri KERN elvetian sa imi spuneti, va intreb pt ca nu sunt ale mele, deci nu respecta titlul topicului, sunt doar la reparat urmand sa plece din nou in Elvetia.
Doar daca le pui si desfacute, poze cu bibelouri avem destule ... zic si eu asa ca o "parere legitima".  :)
nobody, nici o problema pt mine, sau ai impresia ca ...

Aveam doar impresia ca le repari, iar in proces eventual le mai si desfaci si poti sa le pozezi partea nevazuta, cum face si Zoth/Silviu ... poze care ma fascineaza. Nu vad nicio aberatie, hai sa nu insistam in discutii sterile despre "pareri legitime".  :) 

Nu mai ai nicio scuza sa nu pui poze, altfel ma apuc eu sa pun poze cu binocluri cu aer militar pana ma dau astia afara de pe forum.  8)

P.S. poza imi apartine, na  :lol:

catalin dumitru
10 Mai 2024 17:18


Ultima gaselnita de prin talcioc. Lovit si murdar , vai mama lui , dar inca perfect colimat si cu obiectivele intacte. 
L-am luat cu gandul sa fac un ocular RDP din aceste obiective care imi pareau a avea focala mai scurta de 190 mm.
Posibil sa ma insel , evaluarea putand fi gresita din cauza prismelor babane. O sa masor mai incolo.

Am maturat in graba netul dar nu am gasit nimic despre acest model de Belfont.

zoth
10 Mai 2024 17:54


Pare a fi un japonez dupa alura sau ma insel?

catalin dumitru
10 Mai 2024 18:10


Pe dopul ăla de plastic cu filet foto, care acoperă prinderea pentru trepied , scrie JAPAN No.33604.
Iar deasupra la "JAPAN" e un romb în care scrie "TJK" .

&#536;asiul are &#537;i el o serie , un "J" ciudat înclinat,  după care urmează "-B146" .

Scula nu are 11 grade reale , doar 10 . Claritatea e bună pe primele 40 de grade , după se strică repede .E bine având în vedere ce pra&#537;tii de oculare are. 
Îmi place că la terestru nu e nevoie să refocalizez de la infinit până la vreo 35 metri .

nobody
10 Mai 2024 19:26


JB-146 probabil e codul producatorului:
https://web.archive.org/web/20200110105019/http://home.europa.com/~telscope/jbcode.txt
J-ul ciudat ar fi de fapt un JL (Japan light machinery), marcajul de calitate pentru export.

catalin dumitru
10 Mai 2024 19:36


Da, acela e semnul 'j' ciudat . 

Săritor ca de obicei , mersi pentru explica&#539;ii @nobody  :P !

Erwin
11 Mai 2024 08:09


A&#537;a am pă&#539;it &#537;i eu cu un binoclu 8x40 luat din târg, l-am luat ieftin pentru că avea un capac de ocular lipsă &#537;i era decolimat însă l-am trimis la Oradea &#537;i după colimare vede bine, nu l-am mai stricat, i-am printat 3D un capac similar cu cel original, proiectat de Saiph după desenul meu. 

Merită cură&#539;at &#537;i folosit! Spor!

Cristian Kata
11 Mai 2024 15:47


Sa zicem ca am inteles gresit mesajul....ideea e ca binoclurile sunt gata reparate si de aceea nu le mai deschid, eu nu prea fac poze la interior decat daca am nevoie pt ceva anume (sa zicem o piesa etc). Sunt binocluri foarte bine lucrate, au niste imagini mult peste CZ Deltrintem/Jenoptem, mai exact sunt incomparabile, nu am masurat campul dar pare interminabil, claritate extrem de buna fara reflexii sau alte minunatii :). Reticulul e pe ocularul stang. Reglajul la cel civil este intre obiective. Interesant mi se pare faptul ca are eyeshild-uri retractabile din alama, nu am mai vazut asa ceva in anii respectivi, ma refer la cele doua modele militare. Sunt niste jucarii-bijuterii. Un aspect pe care nu stiu unde sa il incadrez este faptul ca prismele sunt lipite pe pozitie, nu e vorba de cimentul acela cunoscut, sunt lipite cu un lipici extrem de dur, riscul de a sparge prisma la demontare este de peste 50%, sigur nu se decolimeaza la lovituri dar problema e cand trebuie sa dai prismele jos. Cand auzi de un binoclu 6x24 prima reactie este de genul "nu ma intereseaza", doar ca dupa ce il pui la ochi...nu prea vrei sa il mai iei, claritatea este uimitoare. Culorile sunt naturale, nu au galben, sunt foarte luminoase. Deci asa pe scurt....nu este un review, doar cateva idei. Vreau sa repet faptul ca sunt la mare distanta fata de CZ-uri din aceeasi ani inclusiv peste CZ Jenoptem multi-coated model cu care am si facut comparatie dar din pacate (din pacate pt mine :) ) Kern e peste. Inca ceva, cele de 8x au strat sntireflex pe oculare si pe obiective, are o nunata abastruie spre indigo dar nu e dens de aceea nici nu se vede in poze, dar "pe viu" se vede fara probleme.

nobody
18 Mai 2024 17:58


Noa, acu' vad ca mucles p'aici ... arata fain ... elvetiene zici ?
Doar de curios, cam cu cat se vand bijuteriile astea printre colectionari ?

Cristian Kata
18 Mai 2024 19:40


Am vazut si eu ca se facu tacere adanca :))). Un 6x24 pe ebay sare de 200 euro din ce am vazut, iar un 8x30 e mai scump. In Elvetia preturile sunt cu 40% mai mici cu conditia sa licitezi pe diverse site-uri, sau sa prinzi o ocazie, oricum sunt mai ieftine decat pe ebay. Un lucru valabil pentru toate, indiferent ca e de pe ebay ca e din Elvetia este faptul ca trebuiesc servisate 100%, nu se pot folosi in starea in care le cumperi, mai exact prismele sunt acoperite cu depuneri opace, chiar daca arata la exterior impecabil la interior toate sunt la fel, asta e si un avantaj oarecum, altfel ar fi si mai scumpe, oricum sunt scumpe. (Nu vand si nu cumpar, doar repar, deci nu imi cereti ca nu am :) )

Cristian Kata
18 Mai 2024 20:36


Sa tinem topicul deschis...sa mai punem ceva frumos, un BPT 7x50 (1975), un binoclu rusesc care NU are tenta de galben, are o definitie foarte foarte buna si profunzime de camp excelenta, luminozitate, trecere la zona de neclar lenta. Cu toate ca lentilele ocularului sunt adanc pozitionate, se vede tot campul ( doar 7 grade :) ). Cu aceasta ocazie va dau si o idee celor care va place sa mesteriti, daca se fac niste adaptoare in locul tuburilor de la oculare, se poate folosi ocular de ior 7x40 si obtineti un 10x50 cu o tenta galbuie dar foarte contrastat si culori "pline", dupa calcule ar iesi un camp de 6 grade la 10x dar imaginea arata de minim 7,5 grade ca perceptie.

CristiB
19 Mai 2024 09:03


..te asteptam cu poze noi :).

Cristian Kata
19 Mai 2024 13:49


Ai vedere foarte frumoasa, mare avantaj, sa pui mana pe binoclu si sa vezi dealuri etc...natura pe "viu".

Daniel Simion
19 Mai 2024 16:47


Cristian Kata ai un mesaj privat de la mine.

CristiB
20 Mai 2024 14:41


Verde Imparat si Negru Imparat isi vor incrucisa lanciile. Miza e unicul loc ramas in rucsac pentru misiunea de noapte.

Cristian Kata
20 Mai 2024 17:14


Nu prea suna a bine...se poate termina cu cioburi daca sunt prea incrancenati :).

CristiB
28 Mai 2024 12:50


Tricolorul vazut prin ochii verzi ai lui Verde Imparat!

Cristian Kata
01 Iun 2024 14:00


BPT 12x40 si BPB1 12x40 (identic cu primele versiuni de BPT 12x40)
Doua binocluri rusesti care sunt complementare, BPT 12x40 varianta din poza adica cea noua, este cel mai luminos din aceasta serie de 12x40 iar BPB1 12x40 este cu definitia cea mai buna dar nu la fel de luminos, ziua castiga BPB1 iar seara (sau lumina mai scazuta) castiga BPT 12x40.

mihai_mail_ro
11 Iun 2024 13:32

BT Helios
Helios Quantum 6.3 100-90 cu cap Rollei VH9 plus o mica contragreutate pentru echilibrare la Zenith
si pozitii aproape de Zenith. Foarte usor de mutat cu o mana intreg ansamblul.

Cristian Kata
11 Iun 2024 13:41


Hmmm, arsenal nuclear :), nu stiu de ce am impresia ca mi-ai dat o idee unde as mai putea "converti" niste bani :), arata prea bine, privelistea o am dar nu am armamentul din gama asta, tocmai cand credeam ca am reusit sa mai stopez achizitiile....ce oameni mai sunt si pe forumul asta :)))).

mihai_mail_ro
11 Iun 2024 13:47

BT 90 grade
Iti inteleg reactia. Am avut inainte un binoclu 32x110 prin care se vedea super dar din punct de vedere comfort la stele era dificil pentru pozitia de observatie. Recomand deci o achizitie de binoclu cu prisme la 90 de grade sau macar la 45, altfel e nevoie de montura paralelogram care e grea si mai pretentioasa la echilibrare.
 :lol:

tudor
13 Iun 2024 11:22


O poza din atelier

Hybrid
14 Iun 2024 01:36


wow!!! ma uit la atelierul ala de parca e ceva din Hugo sau ceva din timpurile trecute. Puteam vedea mai multe din tablourile tale undeva online? imi place mult vibeul

tudor
14 Iun 2024 08:15


Mulrumesc!
Multe dintre tablouri sunt proiectele de scenografie ale tatalui meu (Dumnezeu să-l odihnească!). 
Acum, acest spatiu e atelierul meu de fotografie, dar tin foarte mult la aceste tablouri &#537;i astfel acupa majoritatea spa&#539;iului din studio.

sorin georgescu
14 Iun 2024 12:14


Wow! Am salvat poza ca e superba si speciala! (si se vede ca le ai cu foto!) Poate fi pusa ca ilustratie intr-o carte de Jules Verne.
Inteleg ca nu ai continuat cu pictura/desen dupa tatal tau, doar cu foto ?

tudor
14 Iun 2024 12:24


Am continuat cu arhitectura, care intr-un fel este apropiata de scenografie. Dar acum ma ocup cu fotografia!

tudor
17 Iun 2024 09:00


Victorie!

catalin dumitru
17 Iun 2024 11:16


Unde , unde ?!? 

Parcă e o sculptură de Henry Moore  :D .

valy
17 Iun 2024 11:35


Piata Revolutiei!

Intrebarea este: victorie impotriva/asupra cui? :)

..o sculptură de Henry Moore  :D .Chiar seamana cu monumentele de prin piata.

tudor
17 Iun 2024 16:09


Este Zeiss Victory in Piata Revolutiei! :D

MariusP
17 Iun 2024 16:20


Cam SF victoria asta...  :wink:

CristiB
17 Iun 2024 17:30


Deasemenea victorie! &#128522;

tudor
18 Iun 2024 13:22


Pun o fotografie cu mezinul familiei. Este campion la categoria pana

CristiB
23 Iun 2024 16:10


&#128522;

CristiB
29 Iun 2024 14:21


Sus la munte la izvor!

tudor
27 Aug 2024 16:23


Piesele mele de sah! Doi regi si doua regine  :D

Cristian Kata
27 Aug 2024 18:35


Care sunt regii si care reginele? Ca ceva nu da bine :). Daca Victory e rege atunci si Trinovid e rege dar pare a fi supus reginei avand in vedere gabaritul. Iar daca Habicht e rege avem aceeasi problema pe partea opusa. Rezulta ca reginele sunt de doua feluri: regine si....regine :).

tudor
27 Aug 2024 22:29


:D 
Pai Nikon Monarch HG 8x30 este clar rege ca nu degeaba îl cheamă "Monarch". Chiar daca statura il dezavantajeaza, nu am cum sa nu îl consider totusi un adevarat rege. 
Leica Ultravid 8x20 nu poate fi decât regină, cel pu&#539;in din punctul meu de vedere. Atât rezonan&#539;a numelui "LEICA" cât si gabaritul minion indica feminitatea. 
Acum au rămas greii, &#537;i unul dintre ei trebuie sa fie regină. E foarte greu sa le gasesc ceva feminin. Habicht este prea osos si aspru ca sa fie regina. Iar Victory poate doar numele sa îmi aducă aminte de celebra  regină a Regatului Unit al Marii Britanii. În plus Zeiss Victory parcă doar el are &#537;i ceva forme rotunde, cu ceva voluptate feminină :)  Dar totu&#537;i porecla lui va rămâne tot "Lunganu' ".  Deci aici las în coadă de pe&#537;te situa&#539;ia, că poate totu&#537;i sunt amândoi regi, &#537;i Leica să fie singura regină dintre cei patru.

valy
27 Aug 2024 22:47


Tot nu e bine. Albele unde e?

(si regina e monarh)

CristiB
27 Aug 2024 22:56


Care sunt regii si care reginele?  
Cu instrumentul de mai jos se poate determina genul.

Mircea Pteancu
27 Aug 2024 23:14


Da' ce sunteti asa astupati la minte ?
Acum, mai ales in Iuropa si la Licurici, si reginul poate fi regina. Daca n-are gaura in fata, are in spate, doar ca-i mai puturoasa. Sa nu uitam Tel Avivul, cel mai curcubeu din Orient.

Revenind la poza ta Tudor, hm, eu nu aere de noblete vad acolo. Daca bagi si otara de negura, doar Lieutenant Ellen Ripley mai lipseste de acolo ... pluteste o senzatie de forta imensa, un fel de amenintare acolo.

Mircea

zoth
28 Aug 2024 08:34


... pluteste o senzatie de forta imensa, un fel de amenintare acolo.

Corect, asa vad si eu, mai degraba un tablou cu luptatori de elita, unii dotati de natura, altii cultivati prin spiritul razboinic... nimic strain de Alien vs Predator.

sorin georgescu
29 Aug 2024 11:08


Deci aici las în coadă de pe&#537;te situa&#539;ia, că poate totu&#537;i sunt amândoi regi, &#537;i Leica să fie singura regină dintre cei patru.
Sunt toate regine! Doar ca unele sunt regine cu barba (progresiste). Cu lupa Auriol nu se poate ghici "identitatea de gen".

Mircea Pteancu
29 Aug 2024 17:18


Ho, mai, ho, linistiti-va !!! 
Doar a facut omul un ''spirit de gluma''.

( La cuvantul ''Auriol'' s-a auzit iar un zgomot de sabii scoase din teaca de a rasunat tot forumu' ... )

Mircea

CristiB
29 Aug 2024 17:39



Doar a facut omul un ''spirit de gluma''.



&#128522; Cam asta a fost intentia. In schimb nu numai ca s-a auzit zgomot de sabii ci chiar pe ici pe colo  au stat inimile in loc. 
Sper ca maine sa vin cu o mutare pe tabla de sah care sa readuca pulsul la normal. Dragonii inca mananca j&#257;ratic si intarzie un pic.

valy
29 Aug 2024 17:44


Stai, nu-mi spune, un nou APM?!  :shock:

Sper ca maine sa vin cu o mutare pe tabla de sah APM la b9, sah-mat dintr-o mutare!!

CristiB
29 Aug 2024 17:45



De cand au devenit soparlele dragoni!?

valy
29 Aug 2024 17:46



De cand au devenit soparlele dragoni!?
identitatea de gen merge si la soparle

CristiB
29 Aug 2024 17:47


Da, dar la soparle iti trebuie lupa Auriol ca sa-i vezi genul.

valy
29 Aug 2024 18:12


Genul si identitatea de gen sunt doua chestii diferite. Ar fi interesant  sa adaptam sahul la lumea actuala, si, de exemplu, Regele la un mom dat arbitrar sa zica "Stai, eu acum ma simt Regina!!", sau toate piesele sa fie negre.

Cristian Kata
29 Aug 2024 18:53


Noi radem si glumim dar suntem inconjurati de tot felul de "gen-iali" care nu stii cand se cred femeii sau femele care nu stii cand se cred barbate. Nu inteleg de ce nu au adoptat mai repede si ucrainienii nebuniile astea....ca acum sigur toata populatia era declarata ca femei.

CristiB
30 Aug 2024 19:38


...Albele unde e?...

Astea se pun?

valy
30 Aug 2024 19:53


Corect! D'aia se zice "binoclu" ca trebuie sa fie doua!

Ai comandat nikon si ti-a venit swarovski?

Mircea Pteancu
30 Aug 2024 20:00


Aveti grija ca ne aude C.I.E. adica Cerviciul roman de  Informatii Externe.
Si o sa ne puna pe lista ... :shock:  :shock:  :shock:  ( era sa folosesc cuvantul acela ingrozitor, folosit numai de arbitri aia retrograzi si anti-progresisti din fotbal ) ... noa ... gri foarte inchis  :wink: si nu mai ajungem presedinti niciodata. Ca asta-i treaba lor conform Constitutiei, de aceea primesc penziile alea speciale interzise de UE. Incepand din 2064, daca mai apucati, ca io ... cum sa zic ... n-am de gand.

Mircea :shock:

CristiB
30 Aug 2024 20:00


....D'aia se zice "binoclu" ca trebuie sa fie doua!

Ai comandat nikon si ti-a venit swarovski?

Si daca vine si SLC 15x56 cum se mai zice? Trinoclu? &#128522;
Nikonul e pe hold, abia la iarna mai putem vorbi de el daca va mai fi cazul.

valy
30 Aug 2024 20:51


Si daca vine si SLC 15x56 cum se mai zice? Trinoclu? Un singur NL Pure 14x52 inlocuieste si 8x si 10x si 15x, e si mai ieftin. Caz in care se numeste Binoclu!

gpaunescu
30 Aug 2024 21:52





Si daca vine si SLC 15x56 cum se mai zice? Trinoclu? &#128522;
Nikonul e pe hold, abia la iarna mai putem vorbi de el daca va mai fi cazul.

mda. gata, nu mai ai scapare. E boala cronica deja.   :D

zoth
31 Aug 2024 08:32


Si daca vine si SLC 15x56 ...?

Depinde, ... daca esti colectionar sau fanatic dupa modelul asta, merge  :) 
Daca nu, in opinia mea apare oarece redundanta, adica toate trei se calca nitel pe picioare ...
Se poate merge pe doua cai, ori pe cea de mijloc in care pastrezi esenta seriei si ramai cu 10x56, ori pe extreme alegand 8x56 pt campuri largi si folosinta din mana (in caz ca se poate) si 15x56 pt magnificatie maxima si folosinta de pe trepied.
Alegerea e insa personala ..

CristiB
31 Aug 2024 11:29


....ori pe extreme alegand 8x56 pt campuri largi si folosinta din mana (in caz ca se poate) si 15x56 pt magnificatie maxima si folosinta de pe trepied.
Alegerea e insa personala ..

De ce sa nu se poata, nu sta nimic in cale pentru aceasta. &#128522;
Exact asa a si fost gandita aceasta mutare, 8x56 ca si magnificatie de mana iar 15x56 pentru trepied. Totul la un loc incape intr-o geanta si este un set-up suficient si foarte potrivit pentru mobilitatea observatiilor de pe toate coclaurile. 10x56 a aparut aici doar pentru fotografie, l-am scos la vanzare si o sa ajunga la un vanator sau un bird-ist, ei sunt cumva fixati pe aceasta magnificatie.  10x56 se va transforma azi-maine intr-un 15x56 deci nu e colectie.  E doar vina lui Nikon ca intarzie foarte mult si asa sau schimbat planurile. Plus ca nici nu am vrut sa-l am japonezul de la CTC pe constiinta.
Dar cred ca iesit mai bine asa.
SLC 8x56 si-a aratat clasa inca din prima zi/noapte. E binoclul ce m-a incantat cel mai mult pana acum in timpul observatiilor, are ceva al lui special. Am mai gasit si pe alte forumuri aceasta parere si se confirma. Pur si simplu iti vine greu sa intrerupi observatiile cu el. Iar factorul 3D este si el prezent iar asta face toti banii. Bucurie pura in timpul observatiilor, cam asa l-as defini. 
Bineinteles ca a intrat in paine imediat ce am plecat de la fabrica Swarovski. Imi era dor sa revad peisajele prin el. Sunt cateva fotografii postate pe un alt topic cu ceea ce se vede prin el. E minunata aura stralucitoare pe care o da celui mai simplu bolovan. Si cum pe timpul zilei setea nu s-a potolit observatiile au continuat si pe parcursul noptii. Din fericire s-a nimerit sa fie o noapte in care Calea Lactee numai nu te tragea de mana ca sa te uiti in sus. Au urmat o multime de momente traite si nu doar vizualizate cum ofera alte binocluri pe care le-am avut sau pe care le am. E ca si cum ti-ar oferi surpriza dupa surpriza la fiecare mica mutare in formatiunile campului instelatat. Nu a lipsit Marte, Jupiter cu satelitii, Uranus care e mai greu de indentificat la 8x deoarece pare si el ca o stea ca cele din grupul apropiat lui. Bataia cea mai mare de cap am avut-o cu identificarea Andromedei, nu reuseam nicicum sa dau de ea in pozitia aproximativa pe care o credeam eu. Dar nu am renuntat nici in ruptul capului &#128522; si m-am intors acasa sa iau telefonul si cu ajutorul lui Stellarium am constatat ca era la Zenit, nu l-as fi cautat de buna voie pe acolo in niciun caz! Din acest motiv m-am intins pe o banca ca sa pot observa linistit si fara dificultati aceasta galaxie iar asa am constatat ca din pozitia culcat observatiile pe un cer curat devin si mai frumoase. Iar apoi a aparut gandul furnicator: daca prin 8x56 se vede asa frumos Andromeda, atunci oare cum s-ar vedea pe un cer la fel de curat si tot din pozitia culcat cu un SLC 15x56? ....

catalin dumitru
31 Aug 2024 13:09


SLC 8x56 si-a aratat clasa inca din prima zi/noapte. E binoclul ce m-a incantat cel mai mult pana acum in timpul observatiilor, are ceva al lui special...

Acel ceva special e în cea mai mare măsură dat de pupila de ie&#537;ire. E tare fain să faci talanga-balanga cu ochii băga&#539;i în pupile mari . Fără restric&#539;ii de pozi&#539;ionare , fără tunneling , &#537;i dacă mai ai &#537;i optica bună , devii dependent .
Îmi amintesc cum se vedea prin flak-urile 10x80 , alea militare . Spectacol !

CristiB
31 Aug 2024 13:26


... devii dependent .
... Spectacol !

Multumesc frumos, cam astea ar fi cele doua cuvinte care ar descrie pe scurt  si binoclul Swarovski SLC 8x56 WB.

sorin georgescu
31 Aug 2024 23:50


Azi am fost la BIAS Baneasa ( https://b365.ro/azi-avem-bias-2024-la-aeroportul-international-baneasa-peste-100-de-aeronave-si-150-de-piloti-si-parasutisti-vor-oferi-un-show-aviatic-de-neuitat-541564/ ) cu cele doua APM, 7x50 si 10x50 pe bicicleta (acolo nu ai unde parca iar cand s-a terminat si a venit puhoiul pe strazi, era coloana). Sigur aveti idee cam ce trebuie in materie de binocluri la un show aviatic. Eu am comparat cele doua deoarece pana acum am avut numai "petarde" la trecutele editii BIAS.

In primul rand trebuie remarcata greutatea ambelor dihanii! Unul e mare si greu, insa doua e cum as pune o bordura in coburii bicicletei. Cu ambele de gat m-am descurcat avand si scaunel pliant (mai ales ca eu le leg cu sfoara de cort).

Deci, pe scurt, in acest caz de tema aleg 7x50! Este perfect! Cel de 10x e bun doar daca vrei sa vezi avioanele duse foarte departe si vrei diverse detalii, eventual sa vezi pilotul la cele care iti trec peste palarie. Dar pentru asa ceva 7x50 este minunat si suficient! Si are o rezolutie usor mai mare decat 10x50. Bonus (tehnic explicabil) si o luminozitate usor mai mare! Bun si dupa lasarea intunericului! O minune!

Insa ambele sunt minunate! Dar daca ar fi sa le car in carca (adica in rucsac pe jos, pe munte) m-as gandi de doua ori inainte! Un "roof" chiar daca e mai prost, totusi e mai usor si mai mic. Deci, depinde de situatie si tema. Dar un 7x e tare misto si universal de folosit! Mai ales ca pe asta nici nu trebuie sa il reglez, doar o data si gata!

Erwin
01 Sep 2024 09:44


Faine pove&#537;ti! 

Ieri am fost &#537;i eu la BIAS cu so&#539;ia, însă foarte "light" pentru că am mers cu metroul &#537;i autobuzul. În rucsăcel am pus doar apă, ceva de ron&#539;ăit &#537;i binoclul 8x28 Revue. Este foarte mic, încape în buzunar, dar nu este cu prisme roof ci Porro, doar că obiectivele sunt alăturate. Fiind atât de mici sigur că imaginea suferă de "claustrofobie" însă pe timp de zi &#537;i la magnifica&#539;ia mică este numai bun pentru urmărit avioane &#537;i păsări în zbor. Câmpul mic mi-a permis totu&#537;i să cuprind destul de bine avioanele care zburau în forma&#539;ie. Nu am poze recente, am pus mai demult una în care micul Revue stă pe fratele cel mare, TZK-10x80. Dacă mergeam cu ma&#537;ina puteam căra TZK-ul &#537;i privi spectacolul ca la televizor. Dar nu am luat nici scăunele, nici umbrelă, nici măcar &#537;epcu&#539;e pe cap, a&#537;a că soarele ne-a gonit repede acasă, am stat doar de la 11 la 14. Un prieten de la Timi&#537;oara a venit cu tot ce trebuie &#537;i am stat un pic sub umbrela lui însă vântul o trăgea prea tare.

tudor
01 Sep 2024 16:12


Fratilor! Cand am intors cu burta in sus micutul Leica Ultravid 8x20, mi s-a lamurit imediat ca este clar un rege. Dovada e in poze! E mica, dar e dovada! :D

catalin dumitru
01 Sep 2024 23:00


&#536;i la ce folose&#537;te pu&#539;ulica aia !?  :roll:

valy
01 Sep 2024 23:56


Deocamdata la nimic, dar cand se va face el mare, ehee...nu se-ntreaba nu se spune...

zoth
02 Sep 2024 07:10


Putulica aia are rol functional, nu va ganditi la prostii, o sa va explice Tudor  :)

tudor
02 Sep 2024 07:36


&#536;i la ce folose&#537;te pu&#539;ulica aia !?  :roll:
Apăs pe ea  :oops:  
&#537;i decuplează reglarea focusului de la roti&#539;a centrală, cuplând reglarea de dioptrie 

catalin dumitru
02 Sep 2024 13:16


Foarte tare !! 

Prin urmare , are o func&#539;ie dublă , precum prostata (sănătoasă  :)  ) 

E clar că vorbim despre un mascul .

Cornel
05 Oct 2024 10:48


Salutare stimabililor. Salutare.
Vin si eu cu una din jucariile mele alaturi de ale voastre. Sper sa va clateasca ochii intr-un mod placut.

Cornel
05 Oct 2024 11:06


Si alte poze

tudor
05 Oct 2024 11:12


Superb binoclul! Geanta este de la surplusuri militare?

Cornel
05 Oct 2024 11:18


Cred ca da. Am primit-o de la un prieten. Pana fac rost de o husa corespunzatoare, vor face pereche.

tudor
03 Noi 2024 11:19


portrete cu oculare

tudor
17 Noi 2024 16:54


toamna

Mircea Pteancu
17 Noi 2024 16:56


Bijou !

tudor
22 Ian 2025 17:02


Tot toamna.

Mircea Pteancu
22 Ian 2025 22:39


Asa stau felinele ghemuite, pregatindu-se de atac ! Foarte frumos !

Mircea

Cornel
14 Feb 2025 13:13


Ceva romanesc. Mai vechi si mai nou. Al doilea razboi, dupa razboi, "85 si "97.

Cornel
14 Feb 2025 13:15


Ar mai trebui un IOR 7x40, primul model.

romh
14 Feb 2025 22:09


Singurul binoclu militar pe care l-am avut a fost un brand noname 12x50 care a costat 30 euro pe aliexpress, mi-a placut la nebunie dar l-am dat la niste copii cand m-am mutat. Si i-am instructat pe parinti sa nu le cumpere telescop pana nu or strica binoclul. Mi-a placut felul in care invelisul de guma si acele striatii proeminente, nu stiu cum se numesc, atenuau tremuratul degetelor mele. la fel aveau niste cupe lungi pe care le putea rezema de nas pentru stabilitate mai mare. 

Adaug o poza cu binocluri mici, in spiritul instrumentelor mici... sau slabe.

Cristian Kata
14 Feb 2025 22:52


Trei "triburi"... Poza1 Tribul "Guma-Guma"; Poza3 Tribul "Pieile negre";  Poza2 Tribul "Festitelor"; :)

romh
14 Feb 2025 23:01


Am incheiat ziua razand ... multam...

zoth
15 Feb 2025 11:30


Frumoase colectii, sa le folositi cu placere!

Cristian Kata
15 Feb 2025 11:50


Multam fain! :)

Cornel
18 Feb 2025 09:46


Cum spunea cineva, mai demult:
"Pu&#539;in, foarte pu&#539;in!"

CristiB
24 Feb 2025 16:29


8 Mariri apropie cu viteza luminii.
Ah, autocorectorul asta.
8 Martie se apropie cu viteza luminii!&#128578;

CristiB
24 Feb 2025 17:06


La pândă.

tudor
26 Apr 2025 13:59


usor ca un fulg

CristiB
18 Mai 2025 20:34


....

Daniel Simion
19 Mai 2025 18:39


Cateva vorbe despre el? Este pe alta planeta fata de Swarovski?

CristiB
20 Mai 2025 09:13


Dupa experienta de pe topicurile despre Swarowski si Oberwerk stau mai linistit cu cuvintele. Oricum totul e relativ in acest punct,  pentru ochii unora anumite lentile functioneaza brici,  pentru altii  ,,dor ochii ", asa ca cel mai bine e sa probeze fiecare ce-i bun si ce nu-i bun pentru el. 
Se spune ca o imagine face cat  o mie de cuvinte. 
Din pacate exista si o exceptie de la aceasta vorba,  instrumentul optic. 
In cazul lui cel mai mult ne-ar ajuta o imagine prin el, captata cu propriul ochi, asa ne-am putea face cat de cat o parere. 
Dar sunt frumoase si privite din exterior! &#128578;

zoth
20 Mai 2025 09:58


Nu ar trebui sa-ti fie jena nici de cuvinte nici de trairile tale, pana la urma e o experienta personala si cred ca ar fi utila pentru iubitorii de bino. Te rog sa-ti reconsideri pozitia si sa auzim de la tine cateva pareri.
Din ce am citit pe forumurile de afara deosebirea dintre M7 si M5 ar consta doar in oculare cu camp mai mare dar nu la fel de bine corectate ca la M5 si posibilitatea blocarii reglajului dioptric. O parere in plus nu strica asa ca astept sa o citesc.

CristiB
20 Mai 2025 11:23


Probabil ca acea corectie mai buna a ocularelor lui M5 a rezultat in urma testelor facute cu aparatura specifica in acest sens,  dar privind personal prin ele mie mi se pare invers. M7 are o rezolutie mai buna si reda culorile intr-un mod mai intens si mai viu. Deasemenea campul in care imaginea isi pastreaza calitatea de la foarte buna spre buna e mai extins la M7. La M5 chiar ma deranjeaza acele cercuri de la marginea campului unde imaginea e deja distorsionata. Banuiesc ca toate aceste deosebiri vin tocmai de la modul diferit de constructie a ocularelor. 
Insa cea mai importanta deosebire dintre M5 si M7 la capitolul vizual  e ca M7 ofera o usurare a observatiilor mult mai buna.  La mine personal dupa 10-15 minute de observatii cu M5 imi ametesc ochii (&#128578;) si apare o senzatie de durere. Mi s-a mai intamplat asta si cu alte 2-3 binocluri de la firme diferite si a trebuit sa scap de ele. Nu stiu de unde apare senzatia asta si nu pot spune daca binoclurile nu erau in ordine sau pur si simplu calea mea anatomic-optica. La M7 usurarea e mai buna pentru mine insa nu asa de buna cum e in cazul binoclului Swarowski SLC 8x56. Cu SLC-ul am avut senzatia ca daca as sta 24 din 24 cu el la ochi nu s-ar simti nici un inconvenient asupra ochiului.  Nu stiu cum isi fac astia de la Swarowski lentilele si toata sticlaraia din binocluri dar ei nu le clasifica nici ca fiind  ED nici SD si nici APO si tot mai bune sunt decat ale altora. 
Revenind la M7 probabil ca aceasta usurare a ochilor in timpul observatiilor tot de la ocularele diferite rezulta,  asa ca pe mine personal statistica de pe bancul de probe, in cazul in care chiar asa ceva o fi fost si nu doar comparatii vizuale subiective,  nu prea ma ajuta.  Dupa cum am mai spus tema aceasta e foarte sensibila si rezultatele difera de la persoana la persoana. 
Pe M7 l-am cumparat pentru ca am achizitionat un apartament in Romania si am vrut sa am acolo unul tot timpul fara sa mai car cu mine ce aveam deja, unul nici prea ieftin dar nici extraordinar de scump.  Se pare ca alegerea a fost buna.

zoth
20 Mai 2025 12:12


Deci se poate ... mersi!

tudor
20 Mai 2025 14:01


Senza&#539;ia de ame&#539;eală de cele mai multe ori se datorează decolimarii binoclurilor indiferent că ar avea optica bună

CristiB
20 Mai 2025 14:04


....de cele mai multe ori ...
Ce alte variante ar mai fi?

tudor
20 Mai 2025 20:45


Alta varianta ar mai fi prezenta efectului de glob care tine de o distorsiunea unghiulara mai accentuata. Aceste binocluri nu indoaie liniile la marginea campului vizual in schimb au o magnificatie mai mica pe margini decât pe centru. Asta da senza&#539;ia ca imaginea se formează pe un glob, obiectele de pe margini părând mai departe de privitor, imaginea mi&#537;cându-se ca pe o sfera. Asta poate da ame&#539;eală unora când mi&#537;că sau scanează cu  binoclul.

Cristian Kata
21 Mai 2025 21:23


Cauzele pot fi foarte multe dar avand in vedere ca stim despre ce binoclu e vorba, adica un binoclu bun si echilibrat ca centru de greutate, adica nu are greutatea pe fata, problema se reduce la ce a zis Tudor initial, binoclu decolimat.

CristiB
22 Mai 2025 09:05


Tudor multumesc frumos pentru explicatii,  la fel si celorlalti. 
Se pare ca nu e asa de usor sa obtii un binoclu perfect.  &#128578;

catalin dumitru
23 Mai 2025 13:52


Nici nu cred că va exista vreodată un binoclu perfect . Pentru că e legat direct de existen&#539;a ocularului perfect .

sorin georgescu
24 Mai 2025 23:45


daca compari Nikon MONARCH M7 8x42 cu asta, 
https://www.apm-telescopes.net/en/apm-ms-8x32if-ed-fernglas-mit-einzel-okular-fokussierung-if-2
cum iese ?! (la pret Nikon-ul e dublu sau peste dublu).

romh
25 Mai 2025 10:58


Orice posesor de binocluri a avut macar odata in viata asta vise erotice cu APM...

Cornel
30 Oct 2025 11:26


O pereche de Swarovski Habicht. 10x40 din 1990 si 7x42 de la sfarsitul anilor "70.  Doua binocluri foarte bune si foarte frumoare, chiar si dupa atatia ani. 7x42 arata o imagine putin mai galbena/calda fata de 10x40 si un usor efect de tub dar care nu e deranjant. Personal, imi place mai mult 10x,  dar in unele situatii din zi parca merge mai bine 7x40.

Cred ca 7x42 il voi vinde.

Mircea Pteancu
30 Oct 2025 12:28


Cornel

Nu pot sa vad pozele, oare ce se intampla ?

Ai rezolvat, multumesc ! Foarte frumoase binoclurile, le am si eu. Ale mele nu-s ca nou-noute ci reconditionate.
Dar, ca sa-i fac in ciuda lui CristiB, eu nu le dau cu nici un pret. Poti sa-mi oferi la schimb palniile astea roof plicicoase la moda acum, nici vorba. De la mine nu mai pleaca. Cand privesti aceste binocluri Porro vechi vezi arta, frumusete, tehnica, poezie. Cand privesti roofurile actuale, musai trebuie sa iei ceva la bord din cauza monotoniei si plictisului pe care-l produc ... cu garda aia a lor la sol de 2,5 cm.

Mircea

Cornel
30 Oct 2025 12:56


Cornel

Nu pot sa vad pozele, oare ce se intampla ?

Mircea
Am rezolvat

hpavictor
07 Feb 2026 01:25


Asta e cel mai nou si mai mic binoclu din dotarea mea , aici este prezentat pe larg :
https://www.fledisoft.de/sys/system/index.php?verz=alter.kram._optische.geraete_row.theaterglas.luxostar&verz_2=&verz_3=&men=1
Este o poza de pe net ...

hpavictor
07 Feb 2026 21:18


Se pare ca pozele facute cu telefonul sunt mai mari decat dimensinea acceptata pe  forum ... dar in curand o sa gasesc eu o solutie de redimensionare a imaginilor  .

tudor
08 Feb 2026 09:07


Folose&#537;te FastStoneViewer pentru comprimarea pozelor. Este varianta pentru PC deci trebuie sa descarci pozele în calculator!

zoth
08 Feb 2026 09:48


Cam orice editor de imagini/poze are functii de resize si/sau crop. Spor!

tudor
11 Feb 2026 10:18


De sezon!

Mircea Pteancu
11 Feb 2026 12:39


+1 !!!

Cornel
22 Feb 2026 20:24


Sa ma laud si eu. 
Desi nu am abilitati artistice, sper sa va placa pozele.

Cornel
22 Feb 2026 20:35


...

Cornel
23 Feb 2026 10:03


Si daca tot v-am aratat un binoclu mai nou, zic sa va arat si unul putin mai vechi.:)

zoth
23 Feb 2026 11:50


Foarte faine binoclurile Cornel  :)  ... si cel vechi si cel nou!
Sa le folosesti sanatos!

Mircea Pteancu
23 Feb 2026 12:32


Cornel

Multumim pentru detaliile noi de la testarea binoclului SRBC, sa-l folosesti sanatos !

Cat despre pitoresc, nu ma vei crede dar daca m-ai pune sa aleg intre cele doua, eu as alege binoclul vechi. Foarte interesant, de-a dreptul spectaculos. Sa le stapanesti pe toate sanatos !
Nu se vede bine inscrisul. Numele firmei deloc iar strada parca este Rue de Temp ? 

Mircea

Cornel
23 Feb 2026 12:59


Multumesc tuturor. Binoclul este fabricat de Clermont Huet in jurul anilor 1910. Rue de Temple, nr 114, Paris,  era adresa lor.

Mircea Pteancu
23 Feb 2026 13:52


Multumesc Cornel pentru clarificari, Mircea

Cristian Kata
20 Mar 2026 23:05


Estimati singuri efectul 3D, este IOR 7x40 si Zeiss 7x50B reglate la aceeasi DIP. Cracanat mers mai are si zeiss-ul asta :).

Cornel
02 Mai 2026 18:57


Am scos sovieticii la o defilare.

zoth
03 Mai 2026 11:42


Cornel, pe 9 mai defilarea rusilor ...  :)

Cristian Kata
03 Mai 2026 13:45


Defilarea fosilelor :)). Ale mele sunt in formol.

Cornel
03 Mai 2026 14:53


Cornel, pe 9 mai defilarea rusilor ...  :)
Da, stiu. Am zis sa le-o iau inainte.

MariusP
03 Mai 2026 17:37


Oricum, cică n-o să scoată echipamentele... cel mult, ni&#537;te para&#537;ute...

tudor
04 Mai 2026 13:14


niste secere si ciocane eventual, ca exista nostalgie mare a vremurilor respective

Cristian Kata
04 Mai 2026 16:57


Aduc eu "uniforma" pentru soldatei :)

Cornel
04 Mai 2026 22:55


Uniforme militare nu ai?

Cristian Kata
04 Mai 2026 23:33


Doar pt binocluri...imbracaminte din piele diverse marimi :).