-----------------------------------
MariusP
03 Iun 2021 20:57

Newton Orion StarBlast 6
In sfarsit, dupa multi ani ("".

I-a fost schimbat focalizatorul original cu cremaliera 1.25" cu unul "" (identic cu "".

Montura de tip "table-top" este foarte practica pentru ce-mi trebuie mie. Are decupajele pentru eventuala adaugare a unui "[url=https://www.telescope.com/Orion/Orion-StarBlast-6-IntelliScope-Upgrade-Kit/rc/2160/p/99636.uts]Orion StarBlast 6 IntelliScope Upgrade Kit".

Am facut cateva masuratori si la tubul asta si atasez fisierul "150-750O.pdf" pentru "[url=https://stellafane.org/tm/newt-web/newt-web.html]Newt for the Web".

mcuzic2002
03 Iun 2021 21:45


Dacă tot e cazul să speli oglinda principală, eu a&#537; zice să pui &#537;i ni&#537;te velur negru pe interiorul tubului...ajută la contrast :)

MariusP
03 Iun 2021 22:05


Am vazut pe forum cativa colegi care-au facut asta si au remarcat o imbunatatire a contrastului, dar velurul asta nu se scamoseaza in timp? Daca o sa gasesc ceva material potrivit, o sa-ncerc.
Mai intai vreau sa fac ceva teste pe stele asa cum este, dar cine stie cand o sa se vada vreun petic de cer senin...

tudor
03 Iun 2021 22:38


Sa-l stapanesti sanatos! In ritmul asta al achizitiilor noastre nu o sa treaca norii :)

Mircea Pteancu
03 Iun 2021 23:29


Marius

Felicitari si Doamne ajuta, sa-l folosesti sanatos ca sa vezi cu el inca o suta de comete !

Cu privire la spalare : ai mare grija ce metoda alegi, e plin internetul cu metode gresite.
Apa distilata, lighean de plastic, apa la temperatura camerei si doua picaturi de detergent de vase si numai mana.

Cer senin, Mircea

MariusP
03 Iun 2021 23:54


N-am mai vazut apa distilata prin magazine, doar demineralizata... Nu stiu cat de potrivita e, dar nu ma grabesc. Deocamdata vreau sa-l compar pe stele cu 130-ul, iar dupa spalare voi face iar comparatie. Cine stie cand o sa apara si stelele pe cer...

Deci (dac-o fi sa fie):
- velur pe interior sau orice alta metoda de reducere a reflexiilor interne
- spalarea oglinzii principale (secundara e curata)
- dublarea RDF-ului cu o luneta cautatoare
- etc.

zoth
04 Iun 2021 16:54


Cine stie cand o sa apara si stelele pe cer...

Daca nu va mai saturati de cumparat telescoape  :(  .. !! din partea mea, oricum ai frigideru' plin  :evil: 

Acuma, sa mai dreg busuiocu', nu-mi ramane decat sa zic: sa-l folosesti sanatos cand o fi sa mai apara stele pe cer  :D

MariusP
04 Iun 2021 21:02


din partea mea, oricum ai frigideru' plin  :evil: 
Sa stii ca asa e, dar am crezut ca-i din alta parte plin!  :lol:  :wink:

Matrixul
05 Iun 2021 11:00


Felicitari si sa va bucurati cat mai mult de el sub cer senin !

mmarin
10 Iun 2021 19:45


Am vazut pe forum cativa colegi care-au facut asta si au remarcat o imbunatatire a contrastului, dar velurul asta nu se scamoseaza in timp? Daca o sa gasesc ceva material potrivit, o sa-ncerc.
Mai intai vreau sa fac ceva teste pe stele asa cum este, dar cine stie cand o sa se vada vreun petic de cer senin...
 Eu i-am făcut dobului un parasolar dintr-o fâ&#537;ie de neopren de la o saltea de yoga, a rezolvat atât problema cu lumina parazită cât &#537;i cea cu aburirea secundarei. Pentru a reduce curen&#539;ii de aer prin tub - asta reduce atăt prăfuirea oglinzii căt &#537;i vălurirea imaginii - se recomandă o cipilică de din material textil aplicată peste fundul tubului. Aceasta, dacă e dintr-o &#539;esătură densă &#537;i opacă filtrează aerul &#537;i opre&#537;te lumina care s-ar prelinge pe lângă oglinda principală.

MariusP
11 Iun 2021 15:35


Deci (dac-o fi sa fie):
- velur pe interior sau orice alta metoda de reducere a reflexiilor interne
- spalarea oglinzii principale (secundara e curata)
- dublarea RDF-ului cu o luneta cautatoare
- parasolar
- "cipilică" pentru fundul tubului
- etc.
Multumesc @mmarin pentru ideile de imbunatatire!  :idea:

Mircea Pteancu
11 Iun 2021 19:16


Daca-i bal, bal sa fie !
Iti sugerez sa scrii langa ''o luneta cautatoare'' cuvantul magic ''RACI''.

Subscriu la sugestia lui mmarin ref. ''cipilica''.
Barilletele mele sunt toate inchise de placa de baza de diametru = interior tub.
In cazul vostru cipilica textila este insa mai potrivita: barilletul meu este foarte inalt , intre placa pe care sta oglinda si placa de baza am spatiu liber prin care trec suruburile de colimare cu arcurile pe ele.
Deci la telescopul meu exista spatiu bercechet sub oglinda pentru ventilatie, la tine oglinda sade lipita de barillet. Materialul textil va permite ventilatie dar domoala.

Succes, Mircea

MariusP
11 Iun 2021 20:47


Daca-i bal, bal sa fie !
Iti sugerez sa scrii langa ''o luneta cautatoare'' cuvantul magic ''RACI''.Evident ca mi-ar placea!
Am vazut ca fiind foarte recomandata si aici pe forum combinatia cautator RACI + RDF/laser.
Deocamdata am folosit un 6x30 normal, e mai util decat RDF-ul pe cer cu putine stele.

Mircea Pteancu
11 Iun 2021 23:28


'' ...e mai util decat RDF-ul pe cer cu putine stele.''

E taman invers dar nu se poate explica decat la telescop, hai pana la Arad.

Mircea