-----------------------------------
LKornel74
07 Iun 2021 12:53

Bun gasit
De la bun inceput spun ca nu am experienta in astronomie insa e o activitate care-mi place tare mult. Mi-aduc aminte prin '90 cand mi-am construit o luneta dupa niste schite de prin Tehnium cred, dintr-o lentila de ochelari cumparata de la magazin si montata intr-o teava de plastic de instalatii si un ocular incropit. Aia alaturi de o harta a cerului cumparata de la librarie au fost primele si singurele experiente cu stelele.
Asa am invatat sa gasesc pe cer cateva dintre cele mai importante (vizibile) stele si constelatii. Din pacate nu am avut sansa sa vizitez niciunul din cele 2 observatoare din Bucuresti desi locuiesc aici din 1990.

Asadar, vin sa invat. Sunt doritor de iesiri. Locuiesc in sud, in Berceni asa ca daca sunt colegi de forum de prin zona cu pofta de iesit, ma bag. Citesc ca unii "norocosi" pot urca pe bloc pentru observatii. Aici nu am sansa asta ca deh....

Mai mult, de cativa ani fac radio online iar de anul asta am inceput sa bag astronomia in programul meu. Prin urmare daca sunt doritori sa facem impreuna cateva emisiuni live sau inregistrate sunt  prezent cu tot ce trebuie. De partea cealalta e nevoie doar de un computer cu skype, zoom sau orice altceva de comunicare audio.

Erwin
08 Iun 2021 07:02


Bine ai venit pe forum!

O experien&#539;ă similară am avut &#537;i eu, dar ceva mai târziu, când m-am dus la un prieten ce avea luneta din tub de canalizare, lentilă de ochelari &#537;i ocular din obiectivul de la aparatul Smena. Însă el a pus diafragma de la Smena undeva în tub &#537;i a redus cromatismul dar &#537;i iluminarea, luneta lucrând la un F/60-F/80, ceva de speriat. A&#537;a că m-am apucat să fac &#537;i eu o lunetă, clasica de 1.33m, am luat o lentilă de 1 dioptrie de la optician care mi-a ajustat-o la polizor la diametrul necesar, am folosit un tub din carton de la hîrtie de calc &#537;i am pus o diafragmă ceva mai generoasă. Ocular am folosit un dublet recuperat dintr-un obiectiv fotografic. Nu am avut o montură, era greu de &#539;inut în mână, mărea de vreo 50X dar am observat cu ea Luna &#537;i cel mai mult am stat într-o seară când era o eclipsă par&#539;ială. 

Abia după câ&#539;iva ani mi-am făcut timp să ajung la Observator (locuiam în Timi&#537;oara pe atunci) la o eclipsă par&#539;ială de Soare, cred că era prin 2006?, unde i-am cunoscut pe câ&#539;iva dintre astro-amatorii cu care am devenit apoi prieten &#537;i colaborator &#537;i de la care am aflat despre acest forum. De pe forum am cumpărat primul obiectiv adevărat de lunetă care a fost primul instrument serios construit &#537;i cu care am făcut numeroase observa&#539;ii. 

Vizita la Observatorul din Bucure&#537;ti de la Institutul Astronomic este acum posibilă, s-a cam terminat pandemia care ne împiedica să primim vizitatori. Însă î&#539;i recomand să î&#539;i faci timp să vii la AstroFest 2021. 

Nu &#537;tiu ce e cu radio online... Pe mine mă atrage radio adevărat, pe calea undelor, a&#537; vrea să "ascult" Universul, dar încă nu am un radio telescop...