-----------------------------------
valy
09 Iun 2021 10:52

Eclipsa de Soare din 10 iunie 2021
"În ziua de 10 iunie, din jumătatea de nord a &#539;ării se va putea vedea o eclipsă par&#539;ială de Soare, cu acoperire foarte mică a Soarelui de către Lună. Fenomenul va avea loc când Soarele se va afla sus pe cer &#537;i poate fi observat numai cu filtre speciale: filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar. Nu încerca&#539;i să vede&#539;i eclipsa prin ochelari de Soare sau alte metode improvizate pentru că vă pute&#539;i pierde vederea."
http://astro-urseanu.ro/esoare_20210610.html

tavi 84
10 Iun 2021 14:07


Am vazut-o. O ciupitura minuscula pe discul soarelui  :D

valy
10 Iun 2021 14:35


Am incercat in ha poate prind discul Lunii peste fundalul ha, dar nu pare sa se vada nimic. Nici pregatirea n-a fost prea buna ca m-am grabit, nici cerul n-a fost cum trebuia.

iosif
10 Iun 2021 15:00


Eclipsa partiala de Soare de la Timisoara.
Fotografie afocala cu Samsung a 42, prin Dobson 300 mm.

Herr_Alien
10 Iun 2021 16:01


Felicitari! Undeva in nordul Moldovei [url=https://herralien.github.io/ephemerides/#Solar%20Eclipses]Astronomical Ephemerides imi dadea o faza de 0.07. Cam cat a fost faza maxima pe care ati prins-o?

--- edited ---
Acum vad ca is ceva diferente fata de numerele date de Observatorul Urseanu.

Mircea Pteancu
10 Iun 2021 18:02


Eclipsa de Soare din 10 Iunie 2021, Sarbatoarea Inaltarii Domnului si Ziua Eroilor.

Am observat cu dobsonianul de 200mm, diafragmat extra-axial la 60mm diametru, prin filtru solar Baader .
Am facut fotografii cu telefon LG K7, fixat cu adaptor  BTC pe ocularul Plossl Sirius 25mm , G= 48x.
Culoarea este un artefact artistic ''de la mine cetire'', deoarece filtrul mylar aplica o puternica nuanta albastra Soarelui.
Dar, cum bine stim, Soarele este o stea galbena GIII, culoarea aceea albastra o fi mai potrivita pentru eclipsele lui Rigel sau Spica. Oare pot sa spun ... ''vom vedea'' ?

Observatiile vizuale le-am efectuat prin ocularul Seben zoom 8-24mm, la grosismente intre 51x si 154x. Am facut o schita care surprinde grosier cum se vedea proiectat pe Soare profilul reliefului selenar, formand o linie zimtata la marginea zonei de umbra de pe discul solar. De mai multe ori s-a vazut foarte clar profilul tronconic al vreunui crater selenar si adanciturile unor vai sau prapastii selenare crestate in adancime in muchia umbrei.

Din cele vazute, am tras concluzia ca reflectorul nu este instrumentul cel mai potrivit pentru observarea Soarelui. Armand, desi a observat cu luneta Celestron 102mmx500mm, diafragmata la 70mm, deci la F/7, a vazut concomitent si doua pete solare care in telescopul meu, diafragmat la F/20, nu s-au vazut ... :| 

Dar eclipsa am vazut-o ''ghinisor'' si pentru asta sunt recunoscator ! Alta la rand !

Mircea

valy
10 Iun 2021 18:57



Din cele vazute, am tras concluzia ca reflectorul nu este instrumentul cel mai potrivit pentru observarea Soarelui. Dece? Din cauza turbulentelor interne?

Mircea Pteancu
10 Iun 2021 19:18


O luneta cu obiectiv acromat de 102mm F/5 este un RFT.
Este optimizat pentru campuri largi nu pentru detalii fine, deci pentru grosismente mari.
Reflectorul nu are probleme cu spectrul secundar iar Toleascopul rezolva duble de 0,6'', deci nu are aberatii mari.
L-am si diafragmat la 60mm F/20 si cu toate acestea luneta diafrgamata la 70mm F/7 a lui Armand a oferit contrast mai bun si a facut vizibile petele solare care in reflectorul meu nu s-au vazut deloc.
De unde trag concluzia ca lunetele sunt (probabil) mai potrivite pentru observatii solare.
Este doar o opinie de uz personal. 

Mircea

mmarin
10 Iun 2021 19:32


La mine a fost înorat, ca de obicei, dar în preajma fazei maxime norii s-au mai sub&#539;iat &#537;i s-a putut vedea ceva. Poza e luată direct cu 'fonu prin masca de sudură.

Catalin M. T.
10 Iun 2021 20:10


O imagine cu eclipsa realizata cu refractorul de 90mm. Vizual, am observat-o cu un Maksutov de 90mm la ~70x, profilul Lunii se prezenta neregulat. Aceasta eclipsa si cea de anul trecut au fost cele mai scurte vazute de mine. :)

iulian90
10 Iun 2021 21:34


Felicitari tuturor pentru observarea si fotografierea eclipsei. :D 
De la mine eclipsa nu s-a vazut deloc desi a fost senin si aici, Braila s-a aflat in afara ariei de vizibilitate a eclipsei. :)

Mircea Pteancu
10 Iun 2021 23:03


Multumesc Iulian !

Are cineva idee cand va fi urmatoarea eclipsa vizibila de la noi?

Mircea

MariusP
10 Iun 2021 23:45


Pe 25.10.2022 e una partiala de Soare, cu ceva mai mult de 50% din disc acoperit de Luna.
Iar pe 16.05.2022 e una totala de Luna, dar vizibila de la noi spre dimineata, doar ca partiala.

tudor
11 Iun 2021 08:50


Intr-un final am vazut si eu eclipsa din Bucuresti... dar doar prin intermediul imaginilor voastre!  :lol:

Mircea Pteancu
11 Iun 2021 18:50


Multumesc Marius !
E ''lipsa mare de penurie'' la eclipse, dom'le !

Mircea

MariusP
11 Iun 2021 20:57


Las' că nici "exces în surplus de abunden&#539;ă" nu cred c-ar fi indicat...  :lol: