-----------------------------------
Mircea Pteancu
21 Iun 2021 18:52

Zilele si noptile unui ... variabilist intarziat
Am vrut sa pun acestui topic titlul snob de ''Back to school'' , in romgleza atat de iubita in aceste vremuri de kakao.
Dar deoarece iubesc proza lui Gib Mihaescu, scriitor extraordinar si astronom amator pasionat, am preferat sa parafrazez unul din titlurile sale.

Despre ce este vorba in acest topic ?
M-am hotarat sa ma familiarizez cu adevarat cu stelele variabile.
Aici as vrea sa notez si sa discut cu voi observatiile mele de variabilist incepator.

Daca esti ca mine si ai prins drag de stelele variabile, acesta este si topicul tau,descrie si tu incercarile tale aici si hai sa invatam impreuna!

Sambata 19 Iunie 2021, am pus binoclul Fujinon 7x50mm pe ''parghia binoculara'' si am observat stele variabile ''scoala''.
Am utilizat hartile, metoda Nijland -Blajko si notatiile din ''Sa facem observatii astronomice'' de Matei Alexescu.

Beta Lyr

Gama 1 Beta 4 Zeta
Miu'  2 Beta 4 Zeta
Miu'  2 Beta 2 Xi

R Lyra

Eta 1 R 2 A
Zeta 3 R 2 A

Alfa Her

Alfa' 4 alfa 1 Gama
Delta 2 Alfa 1 Gama
Beta 3 Alfa 1 Gama 

Pana acum, rareori cand am efectuat estimari de magnitudine, am folosit metoda Pickering.
Sambata a fost prima data cand am folosit metoda Nijland, desi aceasta imi era cunoscuta de multa vreme din lecturi. 
Am reintalnit-o cand am participat la reeditarea de catre editura Astromix a cartii ''Cum sa inveti stelele'' a lui Anestin. Acesta a numit-o ,firesc, doar metoda Nijland: in 1913 URSS exista doar in cosmaruri. 
Deocamdata nu mi-am dat seama care este diferenta adaugata de Blajko: Alexescu a recomandat mereu metoda Nijland-Blajko.

Atasez notitele observatiei si, pentru atmosfera, o poza a parghiei binoculare cu Fujinon 7x50mm pe ea.

Mircea

MariusP
21 Iun 2021 23:29


Faina initiativa!

Iti poti verifica estimarile transformate in magnitudini pe site-ul AAVSO. Foloseste unealta "" unde alegi steaua variabila, intervalul de timp in care vrei sa afli estimarile din baza de date AAVSO si selectezi doar pentru "Visual". Cred ca te va ajuta.

Mircea Pteancu
22 Iun 2021 21:46


Multumesc Marius si pentru incurajare si pentru recomandare.
Daca nu incepeam aceasta discutie, nu as fi aflat cele sugerate de tine.

Vremea proasta a ajuns si la noi.
Aseara, Luni 21 Iunie, nici nu m-am mai obosit sa pregatesc vreun instrument pentru observatii, dinspre Nord se vedeau venind mase de nori.
In asemenea circumstante nici un instrument nu se compara cu binoclul.
Folosind rapid Fujinon Mariner 7x50mm, am apucat sa fac doua estimari la Beta Lyrae :

Gama 3 Beta 2 Zeta

Miu' 2 Beta 2 Zeta 

Luna in faza de 0.88 era inca deasupra orizontului.

Toate acestea nu m-au impiedicat sa observ frumusetea divina a coltisorului din Lyra in care sa afla (Vega+Epsilon 1-2/ Dubla dubla + Zeta Lyr/ dubla bino + Delta / dubla bino larga).
Vega alba , cu nuanta ei bine vizibila de albastru (A) iar Delta de un galben-portocaliu (M).

M-a frapat culoarea galben-aurie superba a lui Eltanin/ Gama Dragonului (K). Drept sa spun, am remarcat-o abia aseara, pin binoclu. Ce telescopul am alunecat peste, de atatea ori ...
Dupa care ... gri ... gri ... si iarasi gri ...

Mircea

Mircea Pteancu
24 Iun 2021 20:19


Aseara am efectuat o noua runda de observatii la variabile : R Lyrae, Beta Lyr, Alfa Her, Delta Cep si Mu Cep/ Garnet Star.

Conditiile de observatii au fost ''ceva de speriat''. Parea ca inteligentu' planetei, Bula a lu Portaru', chiar a inceput sa imprastie nisip in atmosfera.
Nu am mai vazut niciodata cer atat de nebulos in Iunie, doar uneori in Noiembrie,tarziu.

De ce am mai observat variabile ?
Pentru ca exactitatea conteaza mai putin acum, exercitiul de recunoastere a stelelor si deprinderea rutinei de efectuare a  observatiilor conteaza.
Am lasat dobsonianul la penzie  si punand binolcul Fujinon 7x50mm pe Bizooka am observat :
-Zeta Lyr+61 Cyg+Delta Cep+Omicron Cyg+Albireo , rezolvate si separate ca stele duble.
-Omicron Cyg s-a vazut ca o tripla superba,frumos colorata
-Psi Dra nu a fost rezolvata ci s-a vazut ca cifra ''8'' , stand cuminte la verticala
-Cr 399 a fost bine vizibil 
-M29 s-a vazut ca o ceata minuscula, pierduta in pacla bilghetziana si nici IC 4665 nu s-a vazut mai stralucit
-Luna Plina a fost formidabila, un obiect ''de obiect'' nemaipomenit de frumos si plin de detalii de relief,colorate in atatea si atatea nuante de bronz. 

Mircea

Mircea Pteancu
22 Iul 2021 17:23


Salutare

Aseara a fost in sfarsit oleaca de senin printre nori asa ca am luat binoclul Fujinon 7x50mm si m-am dedat la observatii de variabile.
Am facut estimari la Gamma Cas, Delta Cep, Miu Cep, Eta Aql, Beta Lyr si R Lyr.
Am fost cuminte si am urmat sugestia lui Sara Beck si nu am mai folosit stelele de comparatie rusesti sugerate de Alexescu , provenite de la Parenago et comp. ci am folosit tutorialul ''Ten Star'' al lui AAVSO, fain tiparit si spiralat.

Note:
-am folosit binoclul 7x50mm din mana, nu de pe montura.
Uneori am observat cu ochiul liber.
Cel putin la R Lyr, Delta Cep si Miu Cep s-au vazut cu ochiul liber si stelele variabile si cele de comparatie

-am fost sabotat pe tot parcursul observatiei de Luna trecuta de PP si de nori subtiri, in miscare rapida

-binoclul 7x50mm, desi tinut in mana,  a rezolvat ca stele duble pe Delta Cep, Zeta Lyr, Albireo. 
61 Cyg s-a vazut ca un ''opt'' dardait.

-uneori printre nori s-a zarit Roiul Dublu din Perseu dar Algol /Beta Per a ramas ascunsa vederii mele

-spre final, s-a zarit ca o ceata luminoasa slaba roiul M29.
M39 a prezentat vreo sase stele iar Cr 399 s-a vazut foarte bine.

-Luna, brazdata de nori, avea un aer (usor amenintator) de mare planeta de tip jovian.
Simteam nevoia sa-i spun: ''stai cuminte cucoana, eu sunt unul dintre putinii admiratori care ti-au ramas. Unii de pe fakebuk vor sa faca petitie  sa te scoata de pe cer, sa aiba mai mult loc veceurile zburatoare ale lui Muskoi si, mai nou, sa-si plimbe chelia Jeff Bezea ...''.

Am incheiat seara nedumirit de ce m-am chinuit atata vreme cu telescoape, oculare etc daca Astronomia poate fi atat de interesanta si de distractiva doar cu un binoclu !?

Mircea

Mircea Pteancu
31 Iul 2021 21:28


Joi seara, pe 29/30 Iulie am facut iar observatii la variabilele din ''Ten Star Training Program''.
Voi continua sa le fac inca o buna bucata de vreme ca sa dobandesc experienta.
Dar deja ''ma strang papucii'' si simt nevoia sa maresc numarul de stele din meniul meu de observatii.

Joi am facut estimari in aceasta ordine : Beta Lyr - R Lyr - Delta Cep - Mu Cep - Eta Aql - Gamma Cas.

O problema cu care ma confrunt apare la Gamma Cas. 
Domeniul de variatie este mic, diferenta dintre stelele de comparatie este prea mica pentru a o putea clasifica in zece intervale.Asa ca la Gamma Cas apreciez intr-un interval divizat mental in cinci trepte.
As fi curios sa aflu cum procedeaza ceilalti galactici care observa aceasta stea ... 

Mircea

MariusP
31 Iul 2021 23:37


As fi curios sa aflu cum procedeaza ceilalti galactici care observa aceasta stea ...
La Gam Cas n-am facut estimari, dar am testat la Nova Cas 2021 compararea diferentelor de stralucire dintre nova si cele doua stele de comparatie, indiferent care era diferenta de magnitudine dintre stelele de comparatie:
- daca diferentele pareau egale: a 5 x 5 b
- daca o diferenta parea de doua ori mai mare decat cealalta: a 7 x 3 b
- daca o diferenta parea mai mare decat de doua ori mai mare decat cealalta: a 8 x 2 b
- daca o diferenta parea mai mica decat de doua ori mai mare decat cealalta: a 6 x 4 b
- daca era foarte apropiata de una dintre stelele de comparatie: a 9 x 1 b

Folosind 2-3 perechi de stele de comparatie, zic eu ca ma apropiam acceptabil de magnitudinea reala...

Mircea Pteancu
07 Aug 2021 23:03


Multumesc Marius

Dar mi se zbarleste chelia la prima lectura a metodei, pare complicata.Cum se numeste, te rog ?
N-am mai intalnit-o in literatura pana acum.

Aseara am facut iar observatii la cele cinci stele variabile din Ten Star Turorial, vizibile la miezul noptii in aceasta perioada si acum le-am raportat la AAVSO.
Pana ce ma dumiresc cu metoda lui Marius, la Gamma Cas recidivez si revin la metoda Nijland.

Dupa incarcarea datelor pe AAVSO, Excelenta Sa Serverul m-a informat ca am 42 de observatii raportate.
OMG ... socotind ca am inceput la jumatatea lui Iunie si ca tot ce am reusit sunt 42 de observatii, inseamna ca pentru a primi diploma de merit de la AAVSO pentru 100.000 de observatii - asa cum a primit Kosa Kiss Attila din Salonta -  voi avea nevoie de un timp de 2400 ori mai lung. Adica de ... 133 ani !  :shock:  :?  :( 

Mircea

MariusP
07 Aug 2021 23:31


Dar mi se zbarleste chelia la prima lectura a metodei, pare complicata.Cum se numeste, te rog ?
N-am mai intalnit-o in literatura pana acum.Sincer, nu-mi aduc aminte daca am citit pe undeva despre asta sau pur si simplu mi-am zis sa-ncerc sa compar diferentele de stralucire in loc de a compara stralucirea stelelor...

 :lol:  :lol: 'nea Mircea, nu-i concurs! Relaxeaza-te si distreaza-te! E placut si sa estimezi, nu doar sa vezi...  :wink:

Mircea Pteancu
15 Iun 2023 23:28


Lipsa completa de seriozitate dar asta e, pana la urma eu n-am voie sa trag si eu vreun folos din faptul ca sunt roman ?
Din August 2021 si pana azi-noapte, mi-am luat o pauza, asa, un pic mai lunga de la variabile.
Dupa revenirea in patria variabilista prin cele sase estimari de azi-noapte, serverul AAVSO m-a informat ca am un total de 58. 
Pazea voi astia cu diplome de merit AAVSO, ca nu va merge, degeaba l-ati pus pe Marius sa-mi adoarma spiritu' competitiv.

Azi-noapte am facut intai estimari la Beta Lyrae, R Lyrae, Delta Cep, Miu Cep si Eta Aql.
La sfarsitul observatiei, am mai adaugat estimarea la Gamma Cas.

Din analiza datelor inteleg ca am tendinta de a estima stelele ''in jos''. Estimarile mele sunt intre 0,2 si 0,5 magnitudini in jos fata de cele ale celor cu experienta. Vezi tabelul cu cele mai recente observatii la Beta Lyr.
Dar ma bucura faptul ca sunt capabil ''sa vad'' variatiile de luminozitate, dupa cum se vede din graficul atasat unde apar numai observatiile mele la Delta Cephei.
Ba chiar si la Gamma Cas ''am vazut'' variatiile de luminozitate, unde stelele de comparatie sunt de magnitudinile 2,3 si 2,7.
Deci (ma incurajez eu singur) nu sunt complet afon la stelele variabile.

Voi ati avut experiente in acest domeniu ? Ce ''ati patit'' printre variabile ?

Cer senin, Mircea

Mircea Pteancu
18 Iun 2023 14:33


Aseara, Sambata 17 Iunie, am continuat antrenamentul de observare a stelelor variabile prin estimari la cele sase stele accesibile acum: Bet Lyr, R Lyr, Del Cep, Miu Cep, Eta Aql si Gam Cas.
Trebuie sa le raportez ''navei mama''.

In cursul dupa-amiezii am descarcat manualul ''VSA/ Variable Star Astronomy'' de pe situl AAVSO.

Sunt nitel surprins ca desi exista o lista cu 153 pozitii de variabile binoculare, nu exista un atlas asociat cu variabilele respective, cu zona invecinata cat cuprinde un binoclu 10x50mm ( de exemplu 6 grade) si stelele de comparatie. :roll: 

Mircea

Herr_Alien
20 Iun 2023 16:11


Ei, atlasul il faci singur, de aia au ei aplicatia aia VSP ( https://app.aavso.org/vsp/ ).

Pana sa fac rost de un ebook reader, am printat un PDF, si l-am folosit cu destul de mult succes.
Las mai jos link-ul catre acel PDF:

https://drive.google.com/file/d/1eraUZG4h-mP7YBUpQt5Jdv_nu3OKWDet/view?usp=sharing

Mircea Pteancu
20 Iun 2023 17:18


Multumesc Alex, m-ai scutit de o gramada de munca !
M-am apucat sa fac asa ceva dar banuiam ca cineva a intocmit deja un asemenea atlas.

Cer senin, Mircea

PS: Aseara cred ca am vazut supernova SN 2023ixf de la cer negru; am iesit la observatii impreuna cu Armand.

Mircea Pteancu
21 Iun 2023 12:11


Intrebare pentru Herr_Alien

Pentru ce instrument ai conceput atlasul, te rog ?
Am vazut ca la stele care au minimul de 14mv, te-ai oprit pe la 9mv.
Majoritatea hartilor sunt pentru camp de 6,7 grade.
Banuiesc ca sunt harti pentru binoclu.
Le folosesti insa si cu reflectorul ?

David Levy spune ca trebuie sa alegi telescopul de asa maniera incat sa dea acces la stele cu doua clase mai slabe decat variabila de studiat.
Sau invers. Stiind ca magnitudinea limita a telescopului meu este magnitudinea n, ''nu ma bag'' la stele mai slabe de magnitudinea n-2.
Luand grosso-modo o magnitudine limita de 13mv pentru dobul de 250mm (din oras), asta ar insemna ca eu, cu cel mai mare telescop aflat in dotare, pot sa observ variabile cu minim nu mai jos de 11mv.
Ce parere ai ?

Aseara am reobservat/ facut estimari la Bet Ly-R Lyr-Del Cep-Miu Cep-Eta Aql-Gam Cas.

Cer senin, Mircea

Herr_Alien
22 Iun 2023 07:32


PDF-ul a fost conceput pentru binoclu. Magnitudinea 9 era limita pe care o mai puteam detecta cu un 10x50, si de studiat efectiv ma opream pe la m=7, poate 8 in cazurile mai fericite.

De ce zic ca fiecare trebuie sa isi faca propriile harti: 
 - nu avem toti aceleasi instrumente optice
 - nu tot timpul avem stele de comparatie chiar intr-un cerc cat e campul instrumentului. Pentru unele harti ar fi meritat in camp mai mare.

PDF-ul ala poate fi folosit si asa dar eu recomand o abordare mai critica. Mai mult, poate merita tiparit si legat pe anotimpuri.

Pe scurt, PDF-ul e o scurtatura; se poate mai bine.

Mircea Pteancu
22 Iun 2023 12:36


Alex

Multumesc pentru clarificari si, inca odata, pentru harti.
Ai dreptate in privinta instrumentelor, pot fi diferente notabile, vad acest lucru la jucariile mele.
Legarea/ ''spiralarea'' pe anotimpuri este o idee foarte buna, la 375 de pagini ar rezulta o carte prea masiva.

Te rog sa mai treci ''pe aici'', variabilistii incepatori avem nevoie de indrumare.

Toate cele bune, Mircea

Mircea Pteancu
29 Iun 2023 22:24


Luni 26 Iunie am fost vizitat de catre Csukas Matyas, prieten si coleg de MCSE.
Am beneficiat de un training de utilizare a softului Pleione, creat de catre Matyas.
Miercuri seara am reobservat cele sase stele din tutorial si, ca noutate, R CrB.

Mircea

Mircea Pteancu
30 Iun 2023 13:23


Joi noaptea am adaugat pe meniul de variabile si Alfa Her dar folosind harta si magnitudinile indicate de Alexescu in carticica lui ''Sa facem observatii astronomice'' din 1957. Reenactment !

Instrumentul folosit a fost binoclul Swarovski 10x40mm. 
Cerul a fost mult mai bun decat in oricare din noptile lui 2023 de pana acum.
Se vedeau cu ochiul liber steaua de comparatie de magnitudinea 4,3 de la Bet Lyr si cea de 4,4 de la Eta Aql.
Gama Cas era de aceeasi magnitudine cu Caph/ Beta Cas.
Parca, parca nu a fost exact de 2,3 totusi. Eu am raportat-o la magnitudinea 2,4.

Mircea

Mircea Pteancu
05 Iul 2023 01:10


Sambata 1 Iulie, dobsonianul ''Grond'' 250mm F/4.8 pe post de monocular 40x a debutat in observarea stelelor variabile.
Am folosit ocularul LV 30mm pe standard de 2'', care imi ofera un camp de 90 minute.
Cu acest instrument, am facut estimare la R CrB.

Apoi ''rutina'' de variabile cu binoclul 10x42mm, pentru training.

Cu ''monocularul'' gigant am observat la 40x: M57, M27, M71, M15, M29, M39, M22, M28, M8, M25, M11 si M56.
Scopul acestor observatii DSO prin ocularul LV 30mm a fost familiarizarea cu utilizarea acestuia pe dobul de 250mm. Nu am avut o istorie prea buna pana acum. Aceste observatii mai indelungate mi-au dovedit ca nemultumirile mele din trecut legate de performantele acestui ocular sunt legate de cerinta unei focalizari foarte precise. Aberatiile extra-axiale, specifice ocularelor Erfle, raman prezente la marginea campului dar prin focalizare atenta, stelele apar ''punctiforme'' pe o zona centrala suficient de extinsa.
Daca la DSO m-am descurat fara, la stelele variabile voi avea nevoie de campul de 90 minute dat de acest ocular. In plus, plasand variabila si steaua la aceeasi distanta radiala fata de axa optica, pot refocaliza usor pentru ca acestea sa prezinte imagini bune, fara aberatii deranjante.


Iar Luni, 3 Iulie, am reobservat cu acelasi instrument R CrB.
Aceasta este o variabila neregulata. Nu permite prognoze. Acest comportament este datorat faptului ca ... R CrB fumeaza. In apropierea suprafetei stelei se formeaza nori de pulbere bogata in carbon.
Cand presiunea radiatiei inlatura acesti  nori, R CrB creste in luminozitate.
Nimeni nu stie cu siguranta ''cum se'' si ''cum de se'' produc acesti nori de carbon.
Si nimeni nu cunoaste orarul de functionare a furnalului producator de pulbere cosmica.

https://www.aavso.org/vsots_rcrb

R CrB este prototipul unei clase de stele variabile.
In atasament vedem reprezentarea artistica, in viziunea ESO, a stelei RY Sagitarii care face parte din clasa R CrB.

Apoi mi-am extins oleaca meniul prin observarea variabilei RR CrB, folosind tot ''monocularul'' 40x250mm.

Am incheiat cu observatiile ''de rutina'' cu binoclul SAGA 10X42mm: Gam Cas - la care nu reusesc sa vad fluctuatii de luminozitate, Bet Lyr care in schimb e harnica si ''misca'', R Lyr care pare ca a devenit cam iritata, Delta Cep si Mu Cep, Eta Aql si, la final, Alfa Her care este o variabila pentru observatii cu ochiul liber.

Ca divertisment, am reobservat cu dobsonianul de 250mm : Eps Lyr unde am revazut la 300x companionii E,F si G; am rezolvat 16 Vul , 13 Vul , Delta Cyg cu separatie mare si Izar / Eps Boo.

Mircea

Herr_Alien
05 Iul 2023 07:20


Atentie mare, AAVSO recomanda urmatoarea metoda:
- aduci variabila in centrul campului ocularului
- apoi aduci steaua de comparatie, tot in central campului
- alternezi in modul asta intre variabila si stelele de comparatie

Motivul pentru care ei evita sa observe simultan variabila si steaua de comparatie, necentrate in camp, este neuniformitatea iluminarii planului focal.
Cu cat ne indepartam de axa optica incepe sa creasca vignetarea instrumentului. 

E bine de evitat orice modificare a cantitatii de lumina care ajunge la detectorul optic, in special la observatii de variable.

De asta variabilistii prefera o iluminare cat mai buna a planului focal.

---

Bet Lyr care in schimb e harnica si ''misca'', R Lyr care pare ca a devenit cam iritata, Delta Cep si Mu Cep, Eta Aql 

D-asta prefer beta Lyrae, e vizibila cu ochiul liber si misca, iti permite sa exersezi partea de fotometrie, si mai apoi permite si o estimare a calitatii observatiilor facute in seara respectiva: daca estimarea pentru bet Lyr de la sfarsitul serii se dovedeste a fi "pe langa", e posibil ca si celelalte estimari sa aiba erori.

Si celelalte stele is faine de observat; bet Lyr are insa avantajul ca e usor de observat si estimat.

Mircea Pteancu
06 Iul 2023 12:25


Alex

Multumesc pentru sfaturile utile.
Oricum, trebuie aduse pe rand in centrul campului atat variabila cat si steaua de comparatie daca distanta dintre ele este mai mare decat campul ocularului.

Azi-noapte am facut estimari numai la Bet Lyr si la R Lyr.
Apoi am testat dobsonianul de 125mm la R CrB si RR CrB. 
Deoarece are un camp > 100 minute la 35x/ XCel 25mm, pot sa-l folosesc pentru RR CrB si - deocamdata - pentru R CrB.
Apoi, cand R CrB o ia tare de tot in jos pe derdelus, nici dobul de 250mm nu va fi prea mare.

Mircea

Mircea Pteancu
19 Iul 2023 14:46


In cronologia mea de ''variabilist intarziat'' am sa notez ziua de 19 Iulie 2023 ca zi de sarbatoare !
La acest topic, am povestit incercarile mele de a deveni un observator de stele variabile.
Cele de mai jos le scriu nu ca sa ma laud ci pentru a incuraja si pe alti amatori sa faca observatii de variabile.
Multumesc celor ce mi-au dat sfaturi si m-au ajutat!
Multumesc celor care m-au ingnorat deoarece puteau sa nu fie indiferenti ci puteau sa ma ironizeze si sa ma demotiveze.

Azi am intrat pe situl AAVSO si, plin de curiozitate, am cautat noutatile despre steaua variabila neregulata R Coronae Borealis. Aceasta este o nova inversa. Poate sa doarma la magnitudinea 6,4 ani de zile. Asa cum a facut si in ultimii ani. Graficul consultat arata pe R CrB ca stagna in Decembrie 2021. Apoi poate sa descreasca abrupt si puternic in stralucire pana dincolo de magnitudinea 14. De data aceasta s-a razgandit pe la 10,5mv. ( Poate si-a zis ... ''stau sa-l astept pe mosh Mirciulica ...'').
Aceasta este prima variabila propriu-zisa pe care am observat-o cu telescopul. Pe celelalte le-am observat, pana atunci, cu binoclul sau chiar cu ochiul liber. ( Novele si supernovele nu le socotesc aici.)

Ei bine, azi am gasit curba de lumina a lui R CrB actualizata si continand si cele sapte observatii ale mele.
Prima captura de ecran contine atat observatiile vizuale cat si pe cele CCD, in diferite benzi.
A doua captura de ecran contine numai observatiile vizuale.
Cele evidentiate cu cruciulita imi apartin.
Aceste grafice imi spun un lucru important : '' Moshule Mircea, variabilist incepator intarziat ce esti, te descurci acceptabil ... continua. Esti pe val !".

In continuare voi primi cu bucurie si recunostinta sfaturi de la veterani. Acum stiu, vad ca pot sa fac, ca are rost sa fac observatii de stele variabile. Chiar daca am fost ''tufa de Venetia'' la inceput, mai mult din cauza leneviei. Doar la aparitia vreunei nove sau supernove ma mobilizam sa fac estimari de luminozitate.
Dar apoi m-am hotarat si am aplicat indemnul leninist ''invatati, invatati, invatati'' sub forma astronomica ''observati, observati, observati''.
Deci fratilor, indrazniti si observati stele variabile, sunt foarte interesante iar metoda de observare a lor poate fi insusita cu usurinta !

Cer senin, Mircea

MariusP
19 Iul 2023 16:25


'' Moshule Mircea, variabilist incepator intarziat ce esti, te descurci acceptabil ... continua. Esti pe val !".


Mircea Pteancu
19 Iul 2023 21:03


Multumesc ... tinere !!!  :lol: 

Cer senin, Mircea

Mircea Pteancu
05 Aug 2023 13:43


Azi-noapte am adaugat pe meniu variabila V Cas, observata cu luneta Royal Astro 50x910mm la 36x.
Folosind stelele de comparatie 64 si 81 din harta X 28811RT am estimat pe V Cas ca fiind de magnitudinea  7,5 la  JD 2460161.43403.                        
Interogand serverul la lumina zilei, aflu ca am estimat aceeasi valoare ca cea raportata de un avsoist, cam cu o zi mai devreme.
V Cas este pe ramura urcatoare, apropiindu-se de maximul teoretic de 6.9mv, intr-o perioada de 229 zile.
Vom vedea cat si cand va fi maximul. 
In unele privinte, stelele sunt ca oamenii, respectarea angajamentelor nefiind la cea mai mare cautare ...

Cer senin, Mircea

Mircea Pteancu
01 Sep 2023 22:06


In sfarsit !
In noaptea de 30/31 August, am reusit sa fac dupa miezul noptii doua estimari la Algol care se indrepta spre minim.
Apoi au venit norii.

Revin cu completari.
In seara de Miercuri 30 August nu aveam de gand sa fac observatii din cauza norilor.
Iesind insa din casa pe la miezul noptii sa dau pupicul de ''noapte buna'' pisicii si sa inchid garajul, iata ca emisfera estica a cerului era senina.
Cand am privit spre Perseus, imedita m-a frapat aspectul diferit al constelatiei: Algol era mult mai slab luminoasa ca de obicei.
Ma reped inapoi in casa, iau binoclul Saga 10x42mm si tutorialul ''10 star'' a lui AAVSO si ma astern la observatii.
In mod normal, Algol straluceste la magnitudinea 2,1 ca si Almach/ Gamma And.
Acum nu mai era cazul, Algol era sensibil mai slab luminoasa, modificand aspectul lui Perseus.
La ora 0:35 ODV/ 21:35 UTC,  am estimat prin comparatie cu Gamma And/ 220 si Gamma Persei/ 290, o magnitudine de 2,7 pentru Algol.
La ora 1:10 ODV/ 22:10 UTC, am estimat Algol la magnitudinea 2,8 prin comparatie cu aceleasi stele de comparatie.

Intre cele doua observatii, care trebuie sa fie distantate prin 30 de minute, mi-am petrecut timpul admirand dubla Zeta Lyr, Roiul Dublu din Perseus si Roiul Alfa Persei.
Dupa a doua estimare, am observat pe Jupiter avand doi sateliti la Est si doi la Vest.
Cei de la Est erau foarte apropiati, ca o stea dubla, in jurul orei 1:00 ODV.

Cand ma vazut ca observatia mea va fi terminata de o masa de nori venind de la Sud-Vest, am admirat Luna Plina sau, ma rog, ceva pe acolo. Plina de detalii !

Data viitoare sper sa vad Algol intrand in minimum ...

In noaptea de Vineri/ Sambata 1 Septembrie, am observat 11 stele variabile. 
Am adaugat pe meniul de observatii si pe Epsilon Aur.
Nu o spun ca sa ma umflu in pene ci sa-i incurajez pe colegi : tutorialele sunt bune, chiar excelente.
In tutorialul ''10 star'' a lui AAVSO nu scrie ce amgnitudine are ''in mod normal'' Eps Aur.
Folosind metodele descrise, am estimat-o la 3.0. 
Azi am verificat : ''Punct ochit = punct lovit'' ! Asa este !

Aveti curaj, stelele variabile va asteapta si pe voi !

Cer senin, Mircea 

Mircea

Mircea Pteancu
30 Sep 2023 22:38


Joi 28 Septembrie, dupa dezmatul cu echipamente noi din aceasta saptamana ( vizor binocular ''nou'', telescop newtonian ''nou'' ) m-am relaxat facand observatii de stele variabile.

Ultima stea observata a fost Algol/ Beta Persei.
Fac comparatia ei cu stelele a= 21 si b=29.
Imi notez ecuatia  ( a 1 Bet Per 3 b ), usor de calculat mental si notez rapid in caietul de observatii  magnitudinea 2,3 pentru variabila.

Si apoi, multumit ca am reusit sa fac iar observatii de variabile, revin la ... Roiul Dublu din Perseus ... Mel 20 ... M34 ... Si, ca in bancul cu Arghezi ... ''si da-i, si da-i'' ...

Aseara am fost bizi cu Noptile albe ale cercetasilor asa ca abia azi mi-am inregistrat isprava de Joi la ''forurile conducatoare'' adica la AAVSO si la VCSSZ.
Imi da prin minte apoi sa verific efemerida lui Algol de pe situl lui Sky and Telescope.
Memoria mea ruginita de moshier a retinut ca Algol/ Beta Persei straluceste in mod normal la magnitudinea 2,3 = gresit !
Am facut, fara sa-mi dau seama, estimarea unui Algol aflat in muncile eclipsarii.
Am pierdut o buna ocazie de a urmari o eclipsa a lui Algol.
Memorie de fier, da dar cam ruginit fierul ala ...

Cer senin, Mircea

Herr_Alien
04 Oct 2023 18:44


Beta Lyrae for the win :)

O prefer pe bet Lyr in defavoarea lui Algol, deoarece are o curba de variatie aproape fara paliere; daca Algol e mai mult constanta, cu exceptia eclipselor, beta Lyrae e mai tot timpul in schimbare. Pana si perioada curbei de lumina e mai prietenoasa, te poti multumi cu o singura observatie pe zi.

Mircea Pteancu
04 Oct 2023 23:17


De acord, si mie imi place Beta Lyr. 
De mai multe ori in aceasta vara am putut sa fac estimarile cu ochiul liber. 
Atmosfera a fost mai curata si se vedea binisor  steaua de comparatie 43.
A fost frumoasa vara aceasta si destul de ciudata ...

https://www.youtube.com/watch?v=MSAjFV7Hh8U

Cer senin, Mircea

Mircea Pteancu
16 Feb 2024 16:58


Am inceput anul observational 2024 pe data de 14 Ianuarie cu o evaluare a stelei variabile Almaaz/  Epsilon Aur.
Conditiile de observatii: B / pacla.
Cu binoclul Optico 8x25mm se vedea steluta de magnitudinea 6,1 dintre Haedus/ Eta Aur si Saclateni / Zeta Aur.
Am determinat cu aceasta ocazie campul vizual al binoclului ca fiind egal cu distanta dintre Capella si Saclateni/ Zeta Aur. Adica 5,3 grade.
Ceea ce inseamna ca ocularele mini-binoclului frantuzesc au un camp aparent de 45 grade, foarte probabil sunt de tip Kellner.

Am efectuat noi observatii de variabile in seara de Luni 5 Februarie cand am facut evaluari de luminozitate cu ochiul liber la stelele Algol/ Bet Per, Almaaz/ Epsilon Aur si Betelgeus/ Alf Ori.
La steaua Propus/Eta Gem am folosit din nou binoclul 8x25mm.

Scurta dare de seama: am incheiat anul 2023 cu 312 evaluari pentru 25 de stele variabile trimise la AAVSO unde am codul de observator MPTA.
La MCSE Valtozocsillag Szakcsoport / VCSSZ am codul MIP si am raportat 255 observatii la aceleasi 25 de stele.
Am inceput sa invat observarea stelelor variabile in vara anului 2021 dar a intervenit o sincopa si am continuat abia din 2023.

Completare Sambata 17 Decembrie:

Aseara, pe un cer iluminat de Luna, am observat din nou cinci stele variabile.
Printre acestea a fost si Betelgeus/ Alf Ori.
Noa, scad sansele sa vedeti ''de aproape'' pe Betelgeus ca supernova. Aseara am avaluat aceasta stea ca fiind de magnitudinea vizuala 0,6, cu o zecime mai mare ( deci mai slab luminoasa) decat la observatia din 5 Februarie.
Am folosit binoclul Aculon 10x50mm doar la Eta Gem, in rest am facut comparatiile cu ochiul liber. 

Mircea

Mircea Pteancu
27 Feb 2024 23:06


Aseara, Luni 26 Februarie a.c., am profitat de cerul ''senin'' si am facut observatii la cele cinci variabile ale anotimpului din ''Ten star tutorial/ AAVSO'' : Alf Ori, Eps Aur, Gam Cas, Bet Per, Eta Gem.
Am efectuat comparatiile cu ochiul liber. Doar la ultima, Eta Gem am folosit si binoclul BPC 8x30mm.

De asemenea, am folosit si binoclul, la faza finala de verificare a estimarilor.
Incepand din vara trecuta, obisnuiesc sa fac o verificare a estimarilor, de pilda, prin comparatii directe intre variabilele observate. Ma straduiesc apoi sa gasesc stele de comparatie, cat mai apropiate ca magnitudine de variabila si cu care sa le compar, altele decat cele initiale. 

Sa dau doua exemple de aseara. 

La Betelgeus, am estimat ca diferentiala cu Procyon este egala cu cea a lui Aldebaran. Adica 2,5.
Aceasta ar insemna insa ca Betelgeus sa fie de 0,65mv. Aici, nu exista posibilitatea altor stele de comparatie. 0,65mv mi s-a parut exagerat de mic si am corectat magnitudinea de raportat a lui Betelgeus  la 0,6mv.

Pe Eps Aur am comparat-o initial cu stele de magnitudini 2,6 si 3,2 si am notat-o ca fiind 3,1mv.
La verificare am comparat, folosind si binoclul, secventa formata din 30 - Eps Aur- 32- Eta Gem. Eps Aur de 3,1mv nu se incadra in secventa deoarece era la egalitate cu steaua de comparatie 30 a lui Eta Gem. Am raportat asadar pe Eps Aur = 3,0mv.

Incurajez colegii sa faca observatii de variabile. Este un lucru atat de interesant ''sa vorbesti'' cu stelele. Tu le intrebi, ele iti raspund. Placerea intelectuala este imensa sa vezi Universul ''viu'', in plina functiunare, nu unul mort, impaiat, de muzeu cum este cel din carti si de pe internet.
Desigur, stelele nu se grabesc, au cu totul alta scara a timpului. Dar nu trebuie sa astepti prea mult ''ca sa vezi ceva''.

Am inceput sa observ, de exemplu, Eta Gem/ Propus in Octombrie 2023. Iata in atasamente, ce s-a intamplat de atunci cu aceasta stea, conform observatiilor mele. 
Sunt insa acestea corecte ? Simplu de aflat: doar sunt agentul AAVSO ( 007 :wink: )  MPTA. Asa ca am interogat serverul AAVSO si am obtinut un grafic al luminozitatii acestei stele si asezarea observatiilor lui MPTA fata de acest grafic ... io zic ... BINGO !
( Ori, inca nu de mult eram afon la variabile. Ca majoritatea dintre voi, scuzati franchetea. )

Pentru aceste observatii nu ai nevoie de galeti si lighene de lumina uriase sau de binocluri de 100.000 euroi. Ba chiar, la cele cinci stele variabile de aseara, am facut observatii cu ochiul liber.
Haideti, paradisul astronomilor amatori, cel al stelelor variabile, va asteapta !

Cer senin, Mircea

Mircea Pteancu
05 Mar 2024 13:38


Duminica 3 Martie a.c. am observat din nou cele cinci stele variabile ''de iarna'' din "Ten star tutorial''.
A fost foarte interesant sa vad ca '' se intampla lucruri'': Betelgeus a scazut simtitor in luminozitate in timp ce Gamma Cas a crescut. 
Epsilon Aur a inceput sa scada ( dupa ce a dormit indelung la magnitudinea 3 ) in timp ce Eta Gem aka Propus, a inceput sa creasca.

Doar la Eta Gem si Epsilon Aur a trebuit sa folosesc binoclul, celelalte trei au fost bine observabile cu ochiul liber. 

( Am fost slab de minte, m-am luat dupa voi sa fiu ''trendy'' si m-am ales cu un adevarat harem de telescoape. :oops: 
Dar se naste intrebarea, oare la ce-mi trebuie atatea telescoape daca lucruri atat de interesante sunt accesibile cu ochiul liber sau cu binoclul ? :wink: )

Mircea

Mircea Pteancu
16 Mar 2024 13:19


Aseara, Vineri 15 Martie a.c., am efectuat observatii de stele variabile.
Ca instrumente am folosit binoclul Aculon 10x50mm, reflectorul Newton D=148mm si ochiul liber.
Stelele observate au fost:

Algol/ Beta Per
Betelgeus/ Alfa Ori
Gamma Cas
Epsilon Aur
Propus/ Eta Gem
R Leo

Fara sa ma fi pregatit pentru asta, am insistat cu observatiile la Algol, de indata ce am terminat observarea cometei 12P/ Pons-Brooks. Oricum aveam de gand sa incep cu stelele de la Vest care se pregatesc sa apuna. Dar la prima privire spre cer, am vazut ca ceva ''nu-i in regula'' cu Algol. Pe scurt, am nimerit o minima a lui Algol.
Am facut trei evaluari.
Prima observatie am facut-o la ora 18:57 UTC cand am evaluat pe Algol la magnitudinea de 2,3. 
A doua, la 19:32 UTC, cand am vazut pe Algol de magnitudinea 2,8 , folosind stelele de comparatie 27 a lui Gam Cas si 29, a ei.
La a treia evaluare de la 19:43 UTC, am vazut ca lucrurile se precipitau, Algol scazand la m= 3,1. De aceasta data a trebuit sa folosesc steaua de comparatie 30 a lui Propus si steaua 32 a lui Eps Aur.
Imaginea constelatiei Perseus era binisor schimbata cu Algol la 3,1 mv. Beta Persei se vedea cu o magnitudine mai slab luminoasa decat cea de 2,1, cat are ''de obicei''.

Alta noutate a fost prima evaluare de luminozitate la steaua R Leo pe care am vazut-o ca fiind de magnitudinea 5,9. 

Nu am avut numai ''succesuri''. Din cauza paclei, iluminata copios de Luna, nu am fost in stare sa identific cu certitudine variabilele RW Aur respectiv X, Y din Leul si nici S si T din UMa.

Dar asta e, vorba lui Cassanova: multele succese provin din numarul mult mai mare de insuccese ...

Cer senin, Mircea

Mircea Pteancu
18 Mar 2024 14:14


Duminica 17 Martie, dupa ce am observat cometa 12P/Pons-Brooks, am observat stele variabile.

Am gasit locatia variabilei RW Aur. Prima data nu am fost atent la coordonate si am cautat-o langa Beta Aur. De fapt RW poarta denumirea de apartenenta Aur dar se gaseste langa Beta Tau care-i coltul Sud-Est al asterismului cosntelatiei Auriga. Ori eu am cautat-o in partea opusa. Noa, asta da precizie ... :oops: 
Dar nu am putut face evaluari de luminozitate. Am gresit si am pus magnitudinea 14,5 ca limita la tiparirea hartii si aceasta a rezultat cu prea multe stele care nu se vad in ocular. Nu am recunoscut asterismele si, fara asta, nu pot alege stelele de comparatie. Urmeaza alta harta, alta distractie !

Aseara am efectuat observatii la opt variabile, deja incarcate in bazele de date de la AAVSO si VCSSZ:

Gam Cas
Bet Per
Eps Aur
Alf Ori
R Leo
R Boo
RX Boo
RW Boo.

Ultimele trei sunt noutati, le-am observat pentru prima data. R Leo a fost variabila favorita a lui Leslie Peltier iar pe aceasta am ''taxat-o'' pentru a doua oara.

Am folosit newtonianul de 148mm, binoclul Aculon 10x50mm si ochiul liber.

In incheiere am rezolvat, cu chiu si vai din cauza turbulentei, stelele Izar /Eps Boo si Mu Boo ca tripla.
M3 a fost rezolvat partial in stele in haloul roiului la marirea de 250x/ Radian 3mm.
M13, desi aflat cam jos pentru gustul meu, a fost si el rezolvat partial, chiar mai usor decat M3.
Stelele din M3 au aparut sensibil mai slab luminoase si mai dese decat cele din M13.

Mircea

Mircea Pteancu
14 Apr 2024 18:48


Sa facem o actualizare cu ce observatii de variabile am efectuat din 18 Martie pana acum.

Marti 19 Martie am facut observatii la Eta Gem/ Propus si R Leo cu Aculon 10x50mm.

Duminica 24 Martie am observat variabilele Gam Cas, alf Ori, eps Aur, bet Per, eta Gem, R Leo cu B10x50mm.

Sambata 30 Martie : alf Ori, eps Aur, eta Gem, R Leo, R Boo, RX Boo, fie cu T148mm, fie cu B 10x50mm.

Joi 4 Aprilie: Gam Cas, alf Ori, eps Aur, eta Gem, bet Per, R Leo cu binoclul 10x50mm  si cu ochiul liber.

Vineri 5 Aprilie: eta Gem, eps Aur, alf Ori si R Leo cu binoclul 8x30mm si cu ochiul liber.

Miercuri 10 Aprilie: eps Aur, eta Gem, R Leo, zet Gem, alf Ori, TV Gem, BU Gem, R Boo, RX Boo, R CrB cu binoclul 10x50mm si dobsonianul D=200mm.

Sambata 13 Aprilie ( asta a fost ieri ) a fost seara stelelor ''R''. Am observat cu binoclul Aculon 10x50mm , respectiv dobul de 200mm la 176x / RR Leo si 49x/ RX Boo. 

- RR Leo a fost o noutate in mai multe feluri. Pentru prima data am efectuat comparatii la o stea variabila la marire mare ( 176x ) si la magnitudini mari / luminozitati mici ... ma rog, supernovele, ca cea de langa M60 sau cea din M101 nu se pun aici. 

- Au urmat R Leo, R CrB, R Boo, RX Boo.

La unele stele pot sa incep sa ma joc si sa incerc sa trasez curbe de lumina si sa-mi evaluez precizia observatiilor prin comparatii. 
Atasez cateva exemple de la stelele alf Ori / Betelgeus, bet Lyr, eta Aql, gam Cas si R CrB.

Mircea

Mircea Pteancu
25 Apr 2024 01:00


Seara trecuta, Miercuri 24 Aprilie, am observat variabilele Eta Gem, Eps Aur, R Leo si R CrB.
Instrumentul folosit a fost binoclul Aculon 10x50mm.

Alte obiecte observate: M35, abia observabil si Luna, cu binoclul pus pe stabilizatorul Bizooka.
Luna, (aproape Plina) printre nori dauneaza grav observarii stelelor variabile dar este un spectacol nemaipomenit de frumos, in sine.

Mircea

Mircea Pteancu
02 Mai 2024 00:31


Sambata 27 Aprilie am observat variabilele R CrB si RR CrB cu binoclul Aculon 10x50mm.

Marti 30 Aprilie am observat variabilele R Boo, RX Boo si RR CrB cu newtonianul D=148mm F/5. 
Iar R CrB, zet Gem si R Leo le-am observat cu binoclul. Tot atunci am introdus YCVn / ''La Superba'' lui Secchi in meniul meu prin efectuarea primei observatii, efectuata cu binoclul 10x50mm.

Mircea

Armand Popa
02 Mai 2024 10:13


dl Mircea, sa stiti ca incetisor parca prind chef de stele variabile, alea de binoclu...Tot citesc ce postati si incep sa aud  vocea care zice ..incearca :)

Mircea Pteancu
02 Mai 2024 11:50


Armand

Te incurajez cu drag sa incepi sa observi stelele variabile. 
Daca ar fi sa fac o lista cu tampeniile astronomice pe care le-am facut, faptul ca nu am inceput observarea variabilelor la timpul potrivit ar fi in capul listei.
Eram inca student inainte de 1981 dar deja aveam instructiuni detaliate despre metodele de observarea a variabilelor si harti necesare pentru cateva dintre ele, de la autori ''tot unul si unul'': Alexescu, Nadolschi, Kulin, Anestin. 
Beta Lyr, Alfa Her, Gam Cas, Alf Ori, Eta Aql, Eps Aur etc se pot observa chiar si cu ochiul liber. Am construit primul telescop adevarat in 1990. In anii '90 am avut monoculare rusesti de 8x30mm si 10x50mm. Apoi de prin 2004 am binoclul Fujinon 7x50mm. In 2011, Alin Tolea m-a imburghezit cu dobul de 200mm, am inceput sa am o herghelie de telescoape si lunete si binocluri.
Prima tentativa de a observa variabile a avut loc la Mira Ceti abia in 2011.
''Mi-a venit mintea la cap'' doar prin 2020 cand am reluat serios observarea variabilelor. Cu o sincopa si atunci in 2021.
Ce am pierdut ? Un variabilist este un omulet care umbla printre stelele fioroase ca niste dragoni, alieni si balauri, plini de neprevazut. Te apropii de aceste creauri fantastice si inveti sa le intelegi, incepi sa le cunosti. In modul cel mai direct. E fantastic de interesant, e frumos, misterul este mereu prezent, comportamentul majoritatii variabilelor poate fi doar estimat, exista mereu o doza mare de suspans. Asa e printre dragonii de foc si balaurii de vapaie.

Dupa un timp, incepi sa te distrezi folosind propriile observatii, ca cele ale mele din atasament.
In plus, ai placerea de a sti ca la aceste rezultate pui umarul impreuna cu prietenii. De pilda in graficul lui R CrB se regasesc si cele 21 de observatii ale mele dar si cele ale lui Csukas Matyas si Kosa Kiss Attila si a altor colegi de asociatie de la MCSE. Cruciulitele maro sunt observatiile lui MPTA care cu respect semneaza mai jos.

Nu fa gresala mea, apuca-te de variabile de indata !

Mircea

Mircea Pteancu
05 Iun 2024 16:36


Actualizare

De la ultimul raport publicat aici, am efectuat  urmatoarele observatii de stele variabile, toate transmise ''navelor mama'' AAVSO si VCSSZ:

Marti 30 Aprilie: R Boo, RX Boo, RR CrB, R CrB, Zet Gem, Y CVn, R Leo.

Joi 9 Mai : Zet Gem, R Leo, alf Her, Y CVn, bet Lyr, R CrB.

Vineri 10 Mai: R Boo, RX Boo, R Leo, R CrB, g Her, X Her, bet Lyr, R Lyr, del Sco.

Duminica 12 Mai: R Leo, R CrB, RR CrB, R Boo, g Her, X Her, AH Dra, bet Lyr, R Lyr, alf Her.

Marti 28 Mai: R Leo, R CrB, R Boo, RX Boo, bet Lyr, R Lyr, eta Aql, alf Her, g Her, X Her.

Luni 3 Iunie: bet Lyr, R Lyr, alf Her, eta Aql, g Her, X Her, R CrB.

Marti 4 Iunie: R Leo, R Boo, R CrB, RR CrB, RX Boo, bet Lyr, del Cep, miu Cep, eta Aql.

Miercuri 5 Iunie: Y CVn, TU CVn, V CVn, HK Lyr, XY Lyr, R Sct, U Del, EU Del.

Instrumentele folosite cu precadere au fost newtonianul D = 148mm F/ 5 si binoclurile Saga 10x42mm sau Nikon 10x50mm.

Incepand din 7 Mai sunt membru AAVSO.

Cer senin, Mircea

Mircea Pteancu
08 Iun 2024 12:14


Vineri 7 Iunie am facut observatii la stelele variabile: bet Lyr, R Lyr, alf Her, del Cep, miu Cep, gam Cas, g Her, X Her, R Sct, eta Aql, R CrB si U Del.
Cerul a fost ''U'' iar instrumentul folosit a fost binoclul Aculon 10x50mm.

Asteptand sa se intunece, l-am urmarit cu placere pe Rowan Atkinson in rolul comisarului Maigret.

Drept premiu pentru ''munca'' la variabile, m-am delectat in incheiere cu observarea roiurilor M11, M13, M 29, M39, M3 si a nebuloasei planetare M27, mare si bine vizibila.
Am rezolvat si separat, cu binoclul tinut in mana dar folosind ''manevra Daimaca'', stelele duble: Albireo- uimitor de bine separata, 16 Cyg, 61 Cyg, Zeta Lyr, Niu Dra - foarte larga, 16+17 Dra - foarte larga si Omicron Cyg - ca tripla dar C la limita de vizibilitate.
Psi Dra a fost doar rezolvata, nu separata.

Mircea

Mircea Pteancu
25 Iun 2024 21:12


Luni, 24 Iunie am efectuat observatii la stele variabile :

- Y CVn, TU CVn, R CrB , g Her si bet Lyr - cu binoclul Aculon 10x50mm

- V CVn, RR CrB, RX Boo - cu reflectorul newtonian D = 148mm F/5 la 30x.

Indeosebi V CVn m-a stors de energie, am avut nevoie de aproape o ora pana cand mintea mea a recunoscut asterismele de stele, am identificat corect variabila si stelele de comparatie, pana cand (tot in mintea mea ) '' s-au aliniat planetele'' pentru estimare.
Dar m-a despagubit Beta Lyrae pe care am observat-o aseara , pentru prima data, la maximul de 3,3mv. Lucru confirmat de observatia independenta a lui MQA, vezi atasamentul.

Alte observatii : 

- M51 + NGC 5195, M 13 rezolvat partial in halou cu zoom Svbony 135 la 107x, M92 cu asterismul filar de stele, invecinat cu roiul.

- Am rezolvat Eps 1-2 Lyr (A,B,C,D,I) , Delta Cyg, numai rezolvat la 107x, Rho Her + STT 329, rezolvate si separate in acelasi camp.

- Culoarea oranj a lui R Lyr se vedea bine in reflector, la 30x. Dar nu pentru culoarea lui R Lyr am revenit la aceasta stea cu CI = 1,39. La una din observatiile precedente mi s-a parut ca steaua de comparatie ''a'' ar fi dubla. Aseara s-a confirmat, aceasta stea este STF 2487. Are companionul B la Est, la o separatie de 28''. Exista si un companion C, mult mai indepartat, cu separatia de aproape 3 minute dar pe care nu l-am mai cautat, eram prea obosit. 


Cer senin, Mircea

Mircea Pteancu
04 Iul 2024 12:39


Miercuri 3 Iulie a.c., am observat 12 stele variabile cu binoclul Aculon 10x50mm; la Gamma Cas si Alpha Her am facut observatii si cu ochiul liber:

- del Cep, miu Cep, gam Cas, eta Aql, bet Lyr, R Lyr, R CrB, R Sct, alf Her, XY Lyr, g Her, U Del.

Am intentionat sa observ T CrB, R Boo, RR CrB si altele dar din cauza cerului paclos , le-am amanat pe alta data si m-am multumit cu variabilele luminoase, de binoclu de mai sus.
Dar, deoarece newtonianul de 148mm era gata fezandat, am dat cu el o raita pe la M13, M92, am separat Eps 1-2 Lyr, Delta Her si STF 2101 de 4'' de langa M13. 

Mircea

zoth
04 Iul 2024 14:42


Am intentionat sa observ T CrB ...

Sa inteleg ca daca cerul nu ar fi fost paclos, ai fi vazut T CrB in benoclul 10x50?
Tare ... si voi va suparati cand arunca lumea cu pietre ca sunteti nemultumiti de cerul pe care il aveti ..

Azi seara (vorba lui Armand), am facut niste cercetare stiintifica (vorba lui Stanescu) in zona stelei Vega. La nord de ea precum si la vest de linia care leaga Vega de zeta Lyr am reusit sa observ niste stelute pana la mag 7,7-7,8 in benoclul Fujinon 10x50. Nu erau chiar la limita vederii directe dar nici departe. Am fost incantat de aceasta reusita.
Spor pe mai departe la variabile!

Mircea Pteancu
05 Iul 2024 11:43


Silviu

Nici vorba sa vad acum T CrB cu binoclul 10x50mm.
Dimpotriva, ceea ce am vrut sa spun ( si imi cer scuze pentru ca nu am fost suficient de limpede) a fost ca am renuntat la observatia telescopica. La prima observatie a lui T CrB cu newtonianul D =148mm, am reusit numai marind grosismentul la 83x. Deci abia, abia am reusit.
In seara cu pricina, fiind pacla prea vizibila, consistenta, m-am temut ca nu voi reusi nici cu newtonianul. De aceea am preferat sa folosesc numai binoclul si sa observ variabile luminoase.

Cat despre atingerea magnitudinilor de ordinul 7,8 mv din Bucuresti, cu Fujinon 10x50mm, nu pot decat sa te felicit. Ai in mana si la ochi o adevarata comoara, daca ai vrea, ai putea sa observi si tu stele variabile, de acasa. 
De ce spun asta ? VSX / Variable Star Index  a lui AAVSO ne spune ca:
Beta Lyrae variaza intre magnitudinile  3,3 - 4,35. 
R Lyr intre 3,81 - 4,44 mv.
Eta Aql intre 3,49 - 4,3 mv.
Alfa Her intre 2,73 - 3,6 mv.
Daca Vega este vizibila, cred ca si acestea sunt vizibile, neobstructionate de peisajul urban.
Dupa o seara petrecuta observand zece variabile, sunt la fel de bucuros si de recunoscator ca dupa o seara in care am observat 20 de galaxii. Poate chiar un pic mai mult ...
Procedura este simpla - daca ai avea intrebari eu voi fi foarte bucuros sa ajut - iar instrument mai prietenos ca binoclul '' nu se exista''. Ce zici, faci o incercare ? 

Cer senin, Mircea

zoth
06 Iul 2024 11:14


Mircea, dupa prima lectura a postului tau anterior am ramas putin socat, dar gandindu-ma mai bine, daca cerul de la voi ar avea vreo doua magnitudini in plus fata de cel de aici (si banuiesc ca le are), atunci lucrurile nu ar mai parea la fel de imposibile, ai ajunge cam pe zona de interes cu un 10x50.

Multumesc pentru oferta, dar ... nu se pricepe baba sa evalueze magnitudi vizuale si nici nu stie cum se face treaba asta. Intotdeauna cand am vreun dubiu (si de obicei am) dau fuga la softul care imi da informatia necesara.

Mircea Pteancu
06 Iul 2024 14:50


Cu binoclul 10x50mm cu siguranta nu mai ating limita de 10mv de la mine din curte, din pacate. De vina e poluarea luminoasa si cei care o promoveaza.

Despre variabile: am inteles ca preferi softul, nu sa discuti cu mine. Nu te condamn, e o buna alegere.

In privinta observarii variabilelor insa, am auzit de mai multe ori aceasta explicatie fundamental eronata ca ''nu ma pricep sa evaluez magnitudini''. 
Da' ce, tu crezi ca eu ma pricep ? Intreaba softul tau despre metodele de observare vizuala a variabilelor, in special despre metoda in trepte a lui Argelander si te vei lamuri.

Chiar si eu am venit cu eschiva asta atunci cand Virgil Scurtu incerca sa-mi deschida apetitul pentru observarea stelelor variabile. Domnul sa-l odihneasca, mare dreptate a avut, pacat ca nu mai pot sa i-o spun.

Atat de buna este aceasta metoda incat, dupa numai 500 de observatii, am ajuns sa inregistrez in anumite situatii diferente de magnitudine de 0,05 magnitudini. ''Popular'' zis , jumatatea de zecime de magnitudine. Conditia principala: daca am stelele de comparatie potrivite in secventa.
Dar, cu toate acestea, cand ma uit la un camp de stele , inca nu pot sa spun care-i de marimea 7 si care-i de marimea 8.

Vineri 5 Iulie a.c., am vazut un film care a durat pana la miezul noptii si de aceea observatia, care a urmat, a fost scurta. Am observat cu dobsonianul ''Toleascop'' 200mm variabilele T CrB si R Boo.
La T CrB am imbunatatit estimarea precedenta, am obtinut magnitudinea 10,5. Cum anume ?
Intai am evaluat astfel:

a 5 T 2 b

unde a= 99 si b = 106. Ar rezulta T = 104 adica 10,4.
Dar, din fericire, foarte aproape spre Est exista steaua de comparatie ''108''. 
Prin compararea lui 106 cu 108 a devenit imediat clar ca ''treapta'' dintre T CrB si 106 este sensibil mai mica decat cea dintre 106 si 108.
De unde am concluzionat ca ecuatia corecta este :

a 6 T 1 b 

De unde rezultatul meu raportat T CrB = 10,5.

La R Boo lucrurile stau mai dificil, am intrat pe teren necunoscut. Variabila este pe ramura descrescatoare si se ''scufunda'' in viteza si ,in opinia mea, era aseara cu doar o zecime de magnitudine desupra celei de 12. Asadar R Boo = 11,9mv, pe ulita mea.

La ambele observatii am cautat cu ocularul XCel 25mm dar estimarile le-am facut cu ocularul zoom Svbony model 135, cu setari intre 21mm/ 59x si 12mm / 103x.

La final am rezolvat si separat la 246x / Radian 5mm, stele duble Lambda Cyg, STT 410 ( multipla, foarte), 16 Vul si 13 Vul si m-am dus apoi sa fac ''nani, nani, astronomu' mami ''.

Mircea



Mircea

zoth
07 Iul 2024 08:32


 .. am inteles ca preferi softul ..

Pai nu ai inteles bine, softul este o necesitate pentru a putea afla niste informatii pe care nu am de unde sa le iau. In plus, stiindu-ma cat de greu sunt de cap, ar fi o incercare grea sa cer altuia sa ma invete cum sa fac.

Aseara fiind o transparenta mai buna decat media ultimei perioade, am reusit cu acelasi benoclu sa vad cu vedere directa si nu foarte greu steaua SAO 67093 cu mag 8,2. Acum sunt convins ca de la voi se poate detecta T CrB cu o jucarie similara.

Mircea Pteancu
07 Iul 2024 13:08


Voi incerca din nou la T CrB , sa verificam ipoteza care mi-ar conveni sa se confirme.

Nu vreau sa te agasez dar ai numarul meu de telefon si am putea vorbi exact in timp ce observam.
Eu asa fac, daca si daca nu ma descurc cu vreun obiect il sun pe Armand si el asmuteste softul Sky Safari de cautare si asa, cu ajutor, ma descurc si in situatii in care singur ... hm... je ne sais pas ...

Sambata 6 Iulie am observat din nou cu binoclul 10x50mm si cu newtonianul D= 148mm.
Am observat trei variabile noi: Tau 4 Ser, R Ser si Khi Cyg. 
La R Ser a fost musai sa folosesc newtonianul deoarece varaiabila abia, abia se zarea cu vedere periferica la magnitudinea estimata de moshu' Mircea drept 8,3.
La Tau 4 Ser si la Khi Cyg am folosit binoclul 10x50mm. Dar , dupa familiarizarea cu zona variabilei, am avut marea placere de a vedea Khi Cyg cu ochiul liber deoarece era aseara la 4,4mv ( zic eu).

Inafara de prospaturile de mai sus am facut noi observatii la bet Lyr, R Lyr, del Cep, miu Cep, EU Del, R CrB si R Sct. La toate am folosit binoclul Aculon 10x50mm.

Mircea

Mircea Pteancu
08 Iul 2024 13:10


Duminica 7 Iulie, am efectuat unsprezece evaluari la urmatoarele zece stele variabile: RR Lyr ( doua observatii ), alf Her, gam Cas, eta Aql, R CrB, RR CrB, RX Boo, hk lYR, X Her, g Her.
Am folosit newtonianul D= 148mm si binoclul Aculon 10x50mm.

Aseara am facut primele observatii la RR Lyr care este o variabila cu perioada foarte scurta, de doar o jumatate de zi. De aceea, la aceasta , se recomanda observatii la 15 minute interval si chiar si 12 minute daca steaua se afla in preajma maximului. Eu am facut doar doua observatii la 36 minute interval, pentru familiarizare. Este o variabila foarte dificila si asta ma incanta foarte, este in domeniul variabilelor cam cum sunt stelele subarc in domeniul dublelor. Sa vedem , '' care pe care'' ...

La final, dupa ora doua, au venit norii si nu am mai putut continua cu observarea dublelor dupa cartea lui Olcott.
Am mai reusit,  rapid ca veneau norii, sa rezolv Polaris, Niu 1-2 Dra si Miu Dra.
Am incheiat cu prima imagine a lui Saturn din acest sezon. Si care '' a facut toti banii'' ! Desi norii se indeseau, am reusit sa vad globul planetei si inelul ajuns pe cant, vizibil ca un segment, parca este o andrea de tricotat, infipta intr-un ghem de lana. Langa ansa vestica, cam la o raza a globului distanta si usor spre Nord de inel, se vedea Titan. Superb ! N-am mai vazut asa ceva de vreo 40 de ani.

Mircea

Mircea Pteancu
23 Iul 2024 21:17


Abia aseara, Luni 22 Iulie, a fost din  nou cerul cat de cat acceptabil pentru observatii de stele variabile.
De fapt iesisem doar sa ma racoresc oleaca dupa arsita zilei. Si, deoarece sunt un fricos, nu am iesit cu mana goala ci inarmat cu Saga 10x42mm. Dupa cateva ocheade, am decis sa nu pierd ocazia si sa observ variabile.
Zis si facut, am observat urmatoarele treisprezece variabile: bet Lyr, R Lyr, del Cep, miu Cep, gam Cas, eta Aql, R Sct, U Del, EU Del, XY Lyr, g Her, R CrB, khi Cyg.

R CrB este cunoscuta deja ''de multa vreme''. A fost descoperita ca este stea variabila in 1795 de catre Pigott, cel care a descoperit si eta Aql.
In acest ciclu vad ca R CrB s-a oprit din crestere. Ar avea ''dreptul'' de a creste pana la maximul de 5,7 mv dar, de ceva vreme, tandaleste pe la magnitudindea 6mv.

R Lyr, a fost descoperita ca variabila mai tarziu, in 1856 de catre John Baxendell. Si aceasta este o variabila dificila. 
Aseara am apreciat-o la 4,1mv. E foarte posibil ca steaua sa fi fost mai slab luminoasa. Consensul printre observatori acesta pare sa fie. Dar asta pot sa spun cu certitudine, ca am vazut cu ochiul liber pe R Lyr si abia, abia - cu vederea periferica pe steaua de comparatie ''43''. 

Cele mai sus scrise ma aduc la acest comentariu: pe Khi Cyg, pe am apreciat-o la 4,5mv , folosind ca stele de comparatie pe Eta Cyg = ''39'' si pe Fi Cyg = ''47'', nu am reusit sa o vad cu ochiul liber. Ca pe R Lyr.

Am primit mesaj de la d-na Elizabeth Waagen de la AAVSO, mesaj in care am fost informat ca am inregistrat gresit observatiile pentru ''Steaua de granat'' a lui Herschel. Eu am inregistrat observatiile sub indexul ''Mu Cep''.   Aceasta este insa o alta stea, mai exact steaua ''MU CEP''. Cum sunt U Del si EU Del din Delfinul. Serverul a trecut toate observatiile mele de la miu Cep la MU CEP. Naspa !
De aceea, trebuie sa folosesc de acum indexul ''miu Cep'' sau ''MIU CEP''. Ceea ce, incepand cu inregistrarea observatiei de aseara, am si facut.
Am scris ca sa stie si altii, indicativul corect este miu Cep pentru acea stea. 

Mircea

Mircea Pteancu
26 Iul 2024 11:50


Aseara, Joi 25 Iulie am observat stelele variabile R CrB, RR CrB, RX Boo, X Her, alf Her, bet Lyr si khi Cyg.

Am apreciat khi Cyg la 4,5mv prin comparare cu Eta Cyg = 39 si Fi Cyg = 47. Comparatia am efectuat-o cu binoclul 10x50mm dar la alf Her si khi Cyg am facut estimari si cu ochiul liber.
A fost foarte interesant sa vad khi Cyg cu ochii liberi.
Intre Albireo/ Beta Cyg si Eta Cyg se vedea cu ochiul liber doar khi Cyg. Aceasta forma cu Eta Cyg si cu o stea dinspre Vest un triunghi dreptunghic cu catete inegale si cu unghiul drept in Khi. 
Azi am aflat din Stellarium ca aceasta stea, de la Vest, a fost 8 Cyg care este, de fapt, steaua 47 de comparatie pentru R Lyrae.
Eu insa, cu ochiul liber nu am vazut Fi Cyg de 4,7mv dintre Albireo si Eta Cyg. Oare de ce ? Probabil pentru ca nici nu am insistat, khi Cyg este la o treime de le Eta Cyg spre Albireo, acolo mi-am concentrat atentia.
khi Cyg, 8 Cyg, R Lyr si steaua 44 le-am vazut cu ochiul liber. Observata in acest mod, khi Cyg era usor mai putin luminoasa ca steaua 44.
Si prin binoclu, se vedea la prima privire, o diferenta intre 47 Cyg si khi Cyg, in favoarea lui khi.
Ecuatia notata este :

a    3   khi    1  b

De unde mi-a rezultat magnitudinea 4,5mv pentru celebritatea khi Cyg. Atat cu binoclul cat si cu ochiul liber, khi mi-a aparut mai luminoasa ca Phi Cyg = 47 dar mai slaba decat steaua de comparatie 44.

Atasez schita observatiei. E oarecum greu de explicat dar aceasta observatie cu ochiul liber mi-a produs o mare bucurie.

Cer senin, Mircea

Mircea Pteancu
01 Aug 2024 21:51


Aseara, Miercuri 31 Iulie, dupa ce m-am ghiftuit observand obiecte ale cerului profund cu binoclul Swarovski Habicht 10x40mm, am observat o singura stea variabila: Khi Cyg.
Am schimbat tactica si in loc de stelele de comparatie 39 si 47, i-am aplicat un ''dublu Nelson'' prin compararea cu stelele 44 si 47 de la R Lyr. Am stramtorat-o adica, i-am redus plaja de comparatie.
Astfel am apreciat luminozitatea aparenta a lui Khi Cyg tot la 4,5mv ca data trecuta.
Acum insa am fost mai atent si la steaua de comparatie 47 ''proprie'' adica Fi Cyg.
Cu ochiul liber s-au vazut, impreuna cu Khi Cyg, atat steaua Fi Cyg de 4,7mv cat si steaua de comparatie 47 a lui R Lyr. Steaua de comparatie 50, deci 5,0mv, de la Vest de Khi nu s-a vazut.

Am aflat si cauza pentru care data trecuta nu am vazut pe Fi Cyg si anume, aceasta se afla suficient de aproape de Albireo '' ca sa se piarda'' in lumina acesteia. Privind insa cu atentie o veti vedea.

Atasez schita din jurnalul meu despre  observarea cu ochiul liber a lui Khi Cyg, de azi-noapte.
44 Cyg este steaua din coltul dreapta sus. Din gresala am scris pe schita o notita despre R CrB dar pe aceasta nu am observat-o detaliat. Doar asa, in trecere.

Si ca sa nu poluez forumul cu mesajele mele, notez aici obiectele de cer profund observate  aseara cu Habicht 10x40mm:

- M39, cR 399, M14, NGC 457 = Fi Cas si ceata mica si foarte slaba, NGC 663, M3, M5, M13, M92, M10, M12, NGC 6633 - Roiul lui Graff, IC 4665, M22, M28, M8, M20= cateva stelute, M21= o stea si ceata mica si slaba, M24 cu asterismul ''potcoava'' a lui Tirion, M 25, M23, M18, M17, M16, M11, M75.

- Am rezolvat si separat stelele duble/ multiple: Delta Cep, Zeta Lyr, Albireo, Nu Dra, 16-17 Dra, Omicron Cyg ca tripla, 16 Cyg, Alfa Cap, Beta Cap.

- Psi Dra si 61 Cyg au fost numai rezolvate in forma cifrei 8. La Psi Dra, inelele cifrei se vedeau de marimi si luminozitati diferite.

Excelent binoclul Habicht 10x40mm, este doar oleaca obosit.


Succes, Mircea

MariusP
01 Aug 2024 23:26


Si ca sa nu poluez forumul cu mesajele mele 
Poluează, nea Mircea, nu te opri!  :wink:

David Marica
01 Aug 2024 23:43


Interesant raport de observatii, felicitari dl.Mircea!  :) 
Sa stiti ca in noaptea de 31 iulie - 01 august am profitat si eu de cerul complet senin si am iesit si eu cu binoclul 10x50 si am observat majoritatea obiectelor de cer profund pe care le-ati observat si dvs.
Legat de stele variabile, parca ma atrage si pe mine acestea binoculare, dar inca-s "timid"...

Cer senin, David

Mircea Pteancu
02 Aug 2024 11:42


Multumesc David !
Fii curajos, esti dotat si cu instrumente si intelectual cu tot ce este nevoie ca sa ai succes.
Ai conditii bune de observatii, incearca sa vezi Khi Cyg dupa schitele de mai sus.
Eta Cyg se vede cu ochiul libet spre Nord de Albireo.
Iar intre acestea doua vei vedea, mult mai slab luminoase, pe Khi si Fi/ Phi Cyg. Cu binoclul, desigur ca se vad multe alte stele in zona.
Pe Khi Cyg ai sa o deosebesti usor dupa culoarea oranj - rosiatica.

Succes, Mircea

David Marica
02 Aug 2024 15:36


Multumesc dl.Mircea! Voi incerca atunci sa observ Khi Cyg daca va permite vremea. Va trebui sa-mi fac o schita pe hartie cu stelele de comparatie sau sa adaug in skysafari. 
M-am gandit sa observ si steaua Algol/Beta Persei. Am inteles ca eclipsa ei dureaza aproximativ 8 ore si se vede bine si cu ochii liberi.

Cer senin, David

Mircea Pteancu
03 Aug 2024 00:25


E bun planul David, succes !

E foarte interesant sa observi Algol si sa vezi cum se schimba configuratia constelatiei.
Exista insa variabile cu eclipsa si mai si.
Daca la Beta Persei/ Algol trebuie sa astepti trei zile pentru o eclipsa, la RR Lyrae intregul ciclu este de doar 13,6 ore. La aceea vedem  deja dupa fiecare zece minute ca isi schimba luminozitatea. Este perfect accesibila cu instrumentele tale, intre magnitudinile 7,17 si 8,14.

Crede-ma, stai pe pragul unui domeniu fascinant !

Cer senin, Mircea

Mircea Pteancu
31 Ian 2025 14:05


La 7 Septembrie, anul trecut am prezentat stadiul proiectului meu de atlas sinoptic de stele variabile la Conferinta SRPAC. Fiind ocupat cu aceasta lucrare, si cu cealalta lucrare prezentata impreuna cu Armand, nu am mai facut observatii de variabile in luna August. 

Dar am facut ulterior. Am observat variabile pe 8 Septembrie, 16 Septembrie, 17 Septembrie, 27 Septembrie, 19 Octombrie, 21 Octombrie, 25 Octombrie. Pe 1 Noiembrie am facut ultima observatie de variabile, cand am evaluat pe Khi Cyg, EG And si V0370 And. 

Nu stiam atunci ca aceasta va fi ultima pe anul trecut, pe care l-am incheiat cu scorul total de 607 observatii. 
Apoi am suportat o interventie chirurgicala. Fie din cauza acesteia, pentru ca nu aveam voie cu nasucul in frig, fie ca cerul nu a fost favorabil, nu am mai putut observa pana aseara Joi, 30 Ianuarie 2025.

Off-topic: ieri a fost sarbatoare la noi, la otodocsi, am praznuit pe Sfintii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Ioan Gura de Aur si Grigorie Teologul. Sf. Vasile cel Mare a scris prima cosmogonie a Evului Mediu, purtand titlul Hexaemeron.
Revenind la topic: seara am facut observatii cu ochiul liber si cu binoclul Aculon 10x50mm la variabilele Alf Ori, Eps Aur, Eta Gem, Gam Cas, Zet Gem, TV Gem, BU Gem, R Leo si W Ori. 
Am aruncat o privire si spre Algol dar totul era linistit deci n-am avut ce raporta acolo.
Betelgeus inca nu face barbeque cu noi.
R Leo este in crestere si se afla aseara la doar o magnitudine distanta de a deveni vizibila cu ochiul liber, pe cerul meu poluat de aradean.
Pentru ''culoare'' va prezint coperta atlasului, atata cat m-a dus fantezia, deocamdata. Poza imi apartine si pe ea recunoastem cu usurinta suspecta de ''supernovare'' Betelgeus.

Cer senin, Mircea

David Marica
04 Mar 2025 19:22


Buna ziua! Vreau sa impartasesc raportul meu de observatii la stele variabile de aseara, cu binoclul Lacerta Explorer 10x50, ora 20:00-21:10. Scriu in acest topic, deoarece nu stiu unde altundeva sa scriu ca incepator la stele variabile.
Pentru restul de observatii cu binoclul, am postat in sectiune "Observatii cu binoclul".

Am observat:
- Betelegeuse sau Alf Ori - am estimat-o la mag. de 0.6
- Gamma Cassiopeaie sau Gam Cas - am estimat-o la mag. de 1.9
*stele de comparatii - 10 star tutorial
*Conditii: Cerul era iluminat de Luna (18%) si era si putina poluare luminoasa. 
Parca si "seeingul" nu era asa bun, dar aici inca nu am experienta adecvata.

Am calculat asa:
Alf Ori:
Procyon 0.5; Aldebaran 0.9
1V3 
0.9-0.5=0.4
1+3 = 4
0.4/4 = 0.1
0.5+0.1 = 0.6
Alf Ori / Betelegeuse = mag.06, in data de 03.03.2025, ora 21:00.
......
Gam Cas
stele de comparatii: 23 si 27
(27) 2 v 3 (23)
V - putin mai luminos decat 27
27-23=4; 3+2=5; 4/5=0.8; 27-0.8=1.9
mag. 1.9, la data de 03.03.2025, ora 21:07

Deocamdata folosesc "10 star tutorial" si la R Sct, stelele de comparatie de la dl. Mircea Pteancu, din catalogul "X36554CYD" - alte harti de stele variabile nu cunosc inca!

Am ajuns deja la doar 7 observatii de stele variabile din octombrie pana acum, am postat si pe AAVSO:
https://apps.aavso.org/webobs/results/?obscode=MDAW&num_results=25&obs_types=all

Cer senin!
David

Mircea Pteancu
10 Aug 2025 19:16


Dom'le ... In lumea lui Jiji Duru ... ''banii vorbeste''.
In lumea lui Mircea Blandu, e altfel  ... ''magnitudinile vorbeste''.

Nici vorba sa fi abandonat observatiile de stele variabile. Atasez pagina de zi a observatiilor mele, asa cum le-am raportat la ''nava-mama'' AAVSO.
In privinta atlasului meu de stele variabile, anunt onor doritorii ( nu ca as cunoaste vreunul, zic doar asa, in caz ca ... ) sa mai aiba rabdare, am facut pasi decisivi, mai am un drept de copy-right de obtinut si atunci totul va fi gata.

Azi-noapte, Sambata 9 August a.c., am observat stele variabile. 
La X Her, U CrB, RX Boo si RR CrB a trebuit sa folosesc ''telescopul de variabile'' adica newtonianul cu oglinda Sky Watcher D= 148mm F/5 la 30x, in camp real de doua grade.
La Y CVn, TU CVn, R CrB, g Her, XY Lyr si EU Del am folosit ''binoclul de variabile'' adica Aculon 10x50mm, in camp de sase grade si jumatate.

Atasez cate o poza cu aceste doua instrumente asupra carora m-am ''fixat'' la efectuarea observatiile de stele variabile. As fi curios sa vad voi ce instrumente ati selectionat pentru asemenea observatii.

Cer senin, Mircea

Mircea Pteancu
12 Aug 2025 13:06


Duminica 10 August am observat, cu instrumentatia prezentata, 12 stele variabile.
Am continuat in aceeasi nota si Luni 11 August. De aceasta data am efectuat 12 estimari la doar 9 stele variabile. 
Patru estimari au fost facute la variabila extrem de rapida RR Lyrae care are o perioada de doar 13 ore si 36 minute. Am ramas insa ''puzlat'' de ultimul rezultat. 
La prima estimare am apreciat RR la magnitudinea 7,95 apoi a inceput sa creasca. 
Peste 20 de minute am vazut-o ca fiind de 7,8 iar peste 22 minute la 7,7.
La ultima estimare, petrecuta dupa inca 21 minute ... iata RR din nou egala in luminozitate cu steaua ''79''. Deci m= 7,9 ???

Asta m-a cam ''trimis in corzi'', asa ca am rezolvat cateva duble faine si m-am dus apoi la culcare. La lumina zilei tot ''puzlat'' sunt ... ''que pasa hombre?"
In curba tipica nu vad asemenea fluctuatii. Iar eu, tinand postul pentru Adormirea Maicii Domnului, nu am ''servit'' nimic de vreo doua saptamani. 

Cer senin, Mircea

Mircea Pteancu
14 Aug 2025 14:22


Am continuat observatiile de variabile si Marti 12 August, cu echipamentul ''standard de variabile''.
Opt variabile am avut in vizor, printre care T CrB care-si continua somnul de frumusete la magnitudinea 9,85 ( dupa unii autori ), nova permanenta P Cyg si indepartata Rho Cas.
Despre Rho Cas se spune ca se afla la peste 8.000 ani-lumina de noi, deci este una dintre cele mai indepartate stele vizibile cu ochiul liber. Daca nu cumva e ''cea mai ...''.
Dar nici de nova permanenta P Cyg nu mi-e rusine cu a ei distanta de vreo 6.000 ani-lumina.

Cer senin, Mircea

David Marica
17 Aug 2025 13:02


Frumoase observatii dle. Mircea! Felicitari si pentru asteroidul (769584) Pteancu = 2015 QD19! Ma bucur foarte mult!  :D 

Aseara fiind cerul senin cu Calea Lactee vizibila, am decis sa ies cu binoclul la observatii rapide de obiecte de cer profund (DSO), dar m-am concentrat la observarea stelelor variabile mai mult! Am observat si stele noi, precum Bet Lyrae, R Crb si m-am chinuit mult cu T Crb, ~8.5, 9.0 mi-a iesit dupa ceva calcule, dar e o stea dificila cu binoclul din mana.... Daca o sa fie senin diseara, o sa mai incerc, dar e foarte complicata... Urmeaza si observarea variabilelor miu Ceph si delta Ceph.
(p.s. Algol mi-a iesit mag. 3.0, dar inca nu l-am raportat. Ori a fost un minim, ori am gresit eu undeva, dar mai am foarte multe de invatat despre stelelele variabile! )

Cer senin!
David

Mircea Pteancu
17 Aug 2025 14:04


David

Ma incanta progresele tale din domeniul variabilelor, felicitari !

Multumesc pentru felicitarile legate de asteroid !

Situl ''Sky and Telescope'' iti calculeaza datele minimelor lui Algol:

https://skyandtelescope.org/observing/the-minima-of-algol/

Foarte important, ai grija sa completezi data in maniera americana adica luna/zi/an cu cifre arabe.
Aseara, Sambata 16 August, Algol a avut un minim la ora 23:28, ora noastra de vara. Felicitari !
La un minim al lui Algol insa nu ne multumim cu o singura observatie, ci facem observatii din jumatate in jumatate de ora. Lucrurile evolueaza rapid, deci trebuie sa ne ''miscam'' repede cand alegem stelele de comparatie si cand facem estimarea luminozitatii. 
AAVSO iti va inregistra aceste observatii ca observatii distincte chiar daca sunt la aceeasi variabila si la aceeasi eclipsa.
VCSSZ al MCSE insa contorizeaza observatiile de la o eclipsa ca o singura observatie.

Aseara, Sambata 16 August a.c. am facut observatii, in principiu doar de variabile. In doua ore, am evaluat 11 variabile. Dar ultima, V Cas mi-ar fi scos peri albi ... noroc pe mine ca am chelie. Mi-a trebuit mai mult de o ora pana am deslusit tot rebusul de stelute mici din zona  ca sa gasesc si sa fotometrez variabila.

V Cas mi-a devenit draga atunci cand am aflat ca a fost descoperita de pastorul Thomas David Andreson in 1893 folosind o luneta de 60mm. 
Am observat-o de patru ori, pana aseara. Prima data pe 4 August 2023 cu luneta Royal Astro D=50mm F= 910mm, la 36x, luneta construita de maiestrul ''zoth''. ( Mare noroc au avut Nagler si Astro-Physics ca omul asta si-a pus talentul in slujba altor domenii ca daca se apuca de Optica, ehei ...).
Aseara insa am reusit doar cu mare greutate si dupa multe incercari, sa ''citesc'' asterismele'' vazute in newtonianul de 148mm, sa gasesc variabila si sa obtin o evaluare de calitate acceptabila. ( Am si injurat intre timp asa ca va avea ocazia duhovnivul meu sa ma pedepseasca ...). Asa imi trebuie daca am lasat sa treaca doi ani fara sa reobserv V Cas !

Doar roiul deschis NGC 7510 l-am observat deoarece este in aceeasi zona cu V Cas.

Spor la observatii, Mircea

Mircea Pteancu
04 Sep 2025 22:22


De la ultima postare din 17 August am efectuat observatii de stele variabile astfel:

- O observatie la SN 2025rbs pe 18 August cu dobsonianul Grond D= 250mm

- Sapte variabile/ B10x50mm pe 20 August

- 14 variabile/ B10x50mm pe 22 August

- Alta observatie la SN 2025rbs pe 25 August cu Grond D= 250mm. '' Adieu ma petite ! ''

- 13 variabile / B10x50mm pe 28 August

- 11 variabile/ B10x40mm pe 1 Septembrie - rezultat al discutiilor despre Habicht 10x50mm

- 7 variabile/ B10x50mm + una (HK Lyr) / T148mm pe 2 Septembrie.

Contorul meu de variabile de pe AAVSO a ajuns la 887 observatii. Modest fata de ''Jack Spintecatorii'' de variabile precum Kossa Kiss Attila care este doar pe locul patru la VCSSZ al MCSE  cu 84.125 observatii. Deci cam 100x moshu Mircea ...  :shock:  :shock:  :shock: 

Pe primul loc acolo este Gary Poyner cu 295.351 observatii.

Mda, chiar si acum e un fel de senin dar nu pot sa ies la observatii ... :roll:  :roll:  :roll: Pentru asta ar trebui sa-mi dau jos castile taman acum cand Markus Schulz asta ''baga'' un trance, dom'le ... da' ce un trance, dom'le ... Nu mai bine mergeti voi !?

M.E.N. adica Mircea cel Exemplu Negativ

Mircea Pteancu
06 Sep 2025 12:04


Aseara, Vineri 5 Septembrie a.c., am observat cinci variabile cu binoclul 10x50mm.
In sfarsit, R Lyr este oleaca mai slab luminoasa decat steaua de comparatie ''44'', cel putin asa am vazut-o eu. Asadar ''s-a intors acasa'', intre stelele ''44'' si ''47''.
Iar R CrB se balaceste in continuare, nehotarata, undeva deasupra magnitudinii 6,1.
XY Lyr isi continua descresterea. Delta Cep face culturism cu straturile sale externe iar Beta Lyr trage tare la eclipsari.
O stea noua pentru mine si ciudata, dificila este Rho Cas. Aseara, am vazut-o la magnitudinea 4,4 dar asta s-ar putea sa se fi intamplat din cauza conditiilor de observatii: BU. Asa am vazut-o si evaluat-o, asa o raportez. In orice caz, este o placere intelectuala sa stii ca Rho Cas este de 300.000 ori mai luminoasa ca Soarele, este poate cea ma indepartata stea vizibila cu ochiul liber ( 8000 ani-lumina) si este dintr-un soi foarte rar de stele, hiper-gigantele galbene. Stau cu ochii pe ea ...

Daca te familiarizezi cu stelele, un gand greu de marturisit incepe sa-ti mijeasca in minte. Stelele se comporta ca niste fiinte (aproape) vii, parca ar fi niste animale uriase, qvazi-eterne ... Drept sa spun, samanta acestei idei a stat ascunsa in mintea mea inca din vremea scolii generale, sadita acolo de Stanislaw Lem, cand am citit tulburatorul sau roman Solaris. 

Cer senin, Mircea

Mircea Pteancu
18 Sep 2025 23:36


De la ultima actualizare, am observat:

- 15 variabile pe 15 Septembrie: R CrB, RX Boo, RW Boo, RV Boo, RR CrB, U CrB, Alf Her, R Sct, Eta Aql, Bet Lyr, R Lyr, XY Lyr, HK Lyr, g Her si X Her.

- 12 variabile pe 17 Septembrie: R CrB, V CrB, R Sct, Eta Aql, U Del, EU Del, CT Del, Del Cep, miu Cep, Khi Cyg, Bet Lyr, XY Lyr.

R CrB tandaleste tot aproape de magnitudinea 6 dar un pic dincolo de ea.
In schimb khi Cyg a luat-o vitejeste in jos.

Cel mai mult mi-a placut sa vad pe Eta Aql si Beta Lyr dincolo de magnitudinea patru. 

Cel putin Beta Lyr are o perioada rezonanta cu ziua terestra. Daca nu-ti schimbi obiceiurile observationale si observi cam la aceleasi ore ( de seara, in cazul meu) atunci risti sa vezi pe Beta Lyr cam in aceeasi faza multa vreme. Asa si este, la majoritatea observatiilor betliride din vara care a trecut a trebuit sa folosesc stelele de comparatie ''32'' si ''38'' deoarece steaua parea prinsa in acea plaja, ca intr-o menghina. Ei bine, vraja s-a spart, azi-noapte am vazut-o la magnitudinea 4,2.

Iar Eta Aql imi place, pur si simplu, este o cefeida pe care, daca ar trebui sa o caracterizez cu un singur cuvant, as numi-o ''eleganta''.


Cautand ceva am dat peste ... altceva. Anume, un mic manual al British Astronomical Association  pentru observarea variabilelor cu eclipsa, precum Beta Lyrae. Daca vreunul dintre distinsii colegi vrea micul manual, sa-mi scrie sau il gasiti aici:

https://britastro.org/vss/Handbook15b.pdf

La linkul de mai jos puteti citi articolul lui Christopher Lloyd despre binare cu eclipsa ''de vara'' in circulara de stele variabile a BAA, pag. 29.
Iar la pag. 39 gasiti o mica mina de aur, Lista BAA de 85 binare cu eclipsa, accesibile telescoapelor mici si binoclurilor.

https://britastro.org/vss/VSSC176.pdf


Cer senin, Mircea

Mircea Pteancu
20 Sep 2025 12:59


Cinci observatii de stele variabile aseara: Beta Lyr, Rho Lyr, Eta Aql, Delta Cep, Gamma Cas, khi Cygni, XY Lyrae. 
Instrumentul folosit a fost binoclul Saga 10x42mm, ramas la indemana dupa observarea cu  succes a ocultarii lui Venus de catre Luna.

Cer senin, Mircea

Mircea Pteancu
21 Sep 2025 14:11


Sambata 20 Septembrie a.c. am observat cu echipamentul meu ''standard'' urmatoarele zece stele variabile: R CrB, V UMi, g Her, X Her, HK Lyr, CH Cyg, AF Cyg, khi Cyg, RS Cyg, W Cyg.

Ma bucur ca am depasit ''groaza'' pe care o resimteam fata de observarea variabilelor in Cygnus, o veritabila jungla stelara. CH Cy, RS Cyg si W Cyg sunt noutati. Pana acum, am obsercat ca stele variabile in Cygnus doar khi Cyg, AF Cyg si P Cyg.

Cer senin, Mircea

Mircea Pteancu
01 Oct 2025 23:43


Duminica 21 Septembrie a.c. am observat zece stele variabile cu echipamentul standard: RX Boo, RW Boo, RV bOO, R CrB, alf Her, R Sct, AC Her, Eta Aql, U Del si Beta Lyr.

Marti 23 Septembrie am primit, de la binevoitorul nostru coleg de forum si hobby, binoclul grandangular Omegon 2x54mm si aceasta a introdus o importanta ... variabila in observatiile mele de stele variabile. Dupa teste pe durata a cateva ore am decis introducerea binoclului 2x in ''echipamentul standard de variabile'' pentru observarea celor care - intr-o lume normala, cu primari si consilieri locali normali (nu evadati din casele de nebuni ca cei pe care-i avem ) ... a se citi '' ... lume normala cu poluare luminoasa tinuta sub control '' - ar trebui sa fie observabile cu ochiul liber.

Vineri 26 Septembrie  am observat cu binoclul Omegon 2x54mm patru variabile: Beta Lyr, R Lyr, alf Her si Eta Aql.

Luni 29 Septembrie am continuat observarea variabilelor luminoase cu binoclul Omegon 2x54mm, dintre care am ales sapte si la care am facut opt observatii: Beta Lyr, Eta Lyr, Gamma Cas, Rho Cas, Delta Cep, miu Cep + Beta Per la care am efectuat doua observatii.

Am incercat sa-mi verific ulterior observatiile la Beta Per/ Algol dar m-a intampinat o surpriza neplacuta.
Appletul pentru calcularea minimelor lui Algol de la Sky and Telescope nu imi mai este accesibil. Decat pe monei, monei ... Acesta-i semn rau despre sanatatea financiara a prestigioasei reviste.
Sper sa ma insel si sa fie vorba doar despre vreo poola de manager sorosist care-si umfla muschii flescaiti ca se se dea Gigi Duru. Auzi bre, numai cu Astronomia n-o sa-l intreci pe Elon niciodata ...

Mircea

Mircea Pteancu
30 Oct 2025 17:19


Miercuri 29 Octombrie a.c. am facut observatii la zece stele variabile. 
Stelele Beta Lyr, R Lyr, XY Lyr, khi Cyg, Delta Cep, miu Cep si Rho Cas au fost observate cu binoclul Aculon 10x50mm. 
Gama Cas am observat-o cu ochiul liber.
Variabilele RS Cyg si AF Cyg le-am observat cu newtonianul D= 148mm F/5 la 30x.

RS Cyg este, in acelasi timp si steaua tripla BLL 47, avand companionul B de 7,15mv la 131'' distanta iar C de 9,5mv la 154'' distanta. Primara este o stea rosie carbon infocata. Un spectacol pe cinste, vizibil cu o luneta cat de mica. 
Daca-mi amintesc bine, am observat pentru prima data RS Cyg cu luneta RFT ''zoth'' D=90mm F/6,6.

Edit: acum am timp, am verificat in jurnalul de observatii. Am observat RS Cyg pentru prima data cu dobsonianul D= 200mm F/ 6,16 la 30 Septembrie 2017. Este insa adevarat ca am reobservcat sistemul (si) pe 9 August 2019 cu luneta ''zoth'' de 90mm. Dar m-am smiorcait cat de greu a fost sa gasesc steaua carbon '' in jungla aceea luxurianta de stele''. 
Pai, asa este, luneta de 90mm isi face treaba pentru care a fost creata si imi arata, mai ales in Calea Laptelui, campuri stelare minunat de bogate. Orientarea printre ele e treaba altcuiva, sa ghicim a cui ...

Mircea

Mircea Pteancu
05 Noi 2025 12:57


Marti 4 Noiembrie a.c. ,observatii la sapte stele variabile.
AF Cyg si RS Cyg cu newtonianul D=148mm la 30x.
Beta Lyr, XY Lyr, khi Cyg, U Del si EU Del cu binoclul Aculon 10x50mm.

Imediat dupa estimarea lui EU Del de la 23:01 TLR, am trecut la receptia semnalului de la ISS.

Cer senin, Mircea

Mircea Pteancu
06 Noi 2025 12:53


Aseara, Miercuri 5 Noiembrie a.c., alta runda la variabile: Gamma Cas, Rho Cas, Delta Cep, miu Cep, Psi 1 Aur si Alfa Ori. Am folosit binoclul Aculon 10x50mm.

Mircea

Mircea Pteancu
16 Dec 2025 02:00


In ''aceasta'' seara de Luni 15 Decembrie a.c. am avut parte de cer senin dar usor paclos.
Am fotometrat vizual zece stele variabile: Eps Aur, Eta Gem, Alfa Ori, Zeta Gem, Gamma Cas, Rho Cas, Delta Cep, miu Cep, TV Gem si BU Gem.
Gamma Cas am evaluat-o cu ochiul liber, pentru celelalte stele am folosit binoclul Aculon 10x50mm.

La inceputul observatiei si la sfarsitul ei, am observat cu binoclul si cateva obiecte de cer profund: 

- M35,foarte bine vizibil
- M37 si M36, luminoase si bine vizibile
- M38, slab luminos dar observabil cu vedere directa
- M44 sarac in stele din cauza altitudinii mici
- In Cr 65 am numarat cel putin 30 de stele si cam tot atatea si in M45
- ''Poarta de aur a Eclipticii'' - un spectacol etern
- 20 de stele in Cr 70
- NGC 1981 s-a vazut intreg ''anatomic'', cu cap, coada si picioare
- M41 avea contrast scazut, abia vizibil
- M34 s-a vazut cu ''multe'' stele rezolvate ... vreo cinci-sase
- M31, uriasa si luminoasa
- M33, invizibila
- M42 ca o nebulozitate mica dar luminoasa.
- NGC 2244 nu a fost deloc spectaculos
- S-a zarit nebulos si Pomul de Craciun/ NGC2254 dar e inca devreme, nu avea instalatia aprinsa.

Am rezolvat si separat STF 747. Delta Cep, parca, parca avea companion, observatie neconfirmata.
Observatia anterioara, dateaza conform jurnalului de observatii, din 15 Noiembrie.
Sper sa mai apuc sa fac observatii pana in 15 Ianuarie.

Mircea

Mircea Pteancu
31 Mar 2026 01:28


Multe nu s-au intamplat la mine in domeniul variabilelor.
Am incheiat anul 2025 cu 1003 observatii. Cerul senin a fost ''floare rara'' in primul  trimestru al anului curent. Iar cand a fost senin am acordat prioritate Listei Herschel 400 in care am ajuns la totalul de 300 obiecte observate.
Sapte observatii de variabile am reusit sa mai adaug in acest an, dintre care trei la Betelgeus. Deci stagnez la 1010 observatii de variabile.

Un lucru bun totusi s-a intamplat. Mi-a venit inspiratia si am botezat binoclul de constelatii Omegon 2x54mm cu numele de Gimli. Mic, indesat, robust, performant, foarte bun la variabilele luminoase. 

Cer senin, Mircea

Mircea Pteancu
02 Apr 2026 11:46


Aseara, Miercuri 1 Aprilie a.c. am observat stele variabile.
Betelgeus, Eps Aur, Eta Gem si Zeta Gem au fost observate cu binoclul ''Gimli'' 2x54mm.
TV Gem, BU Gem au fost observate cu binoclul Nikon Aculon 10x50mm.
RR Gem a fost evaluata cu newtonianul D= 148mm la 107x obtinut cu ocularul Svbony zoom 7 -21mm.
Aceasta ultima observatie a fost foarte dificila.

Apoi, pentru departamentul CDD ( Chef, Distractii si Divertisment), am rezolvat si separat Gamma Leo ( A,B,C,D).
In M44, incadrat in intregime la 30x in ocularul XCel 25mm, am rezolvat ca triple cele doua stele multiple din asterismul ''V''.
Mel 111 este un roi dezamagitor in newtonian. In schimb,cautatorul RACI 8x50mm a prezentat acolo 17 stele cu 17 Com rezolvata ca dubla.
Delta Boo a fost larg separata dar Mu Boo a fost doar rezolvata ca tripla, BC vazandu-se ca cifra ''8'', la 107x.
Am incheiat cu o scurta si orbitoare ocheada spre Luna ''didactica'' ( ca un glob scolar cu marile si oceanele ei la 30x, neteda si extrem de lucioasa). La ora acelei observatii porneau - drum bun echipajului Arthemis II !

Cer senin, Mircea

Mircea Pteancu
13 Apr 2026 19:23


Duminica 12 Aprilie a.c., prima zi de Pasti: am observat R Leo cu newtonianul D=148mm F/5. Am folosit marirea de 107x, obtinuta cu ocularul zoom Svbony #135 la f= 7mm.
Am estimat R Leo la magnitudinea 10,3 folosind harta din atasament.

Gasiti aceasta harta si la pag. 53 din ''Atlasul sinoptic de stele variabile''. Este o harta conceputa cu VSP de la AAVSO, pentru newtoniene ( Vestul la stanga si Nordul jos).
Va incurajez sa observati in perioada urmatoare variabila R Leo deoarece se apropie de minim. 

Veti gasi alte harti legate de R Leo in Atlasul sinoptic, de la pagina 49 la pag.53, pentru gasirea si observarea acestei variabile, in oricare din fazele ei.

https://www.astromix.ro/product/atlas-sinoptic-de-stele-variabile/

Atasez si curba de lumina AAVSO pentru R Leo, bazata pe observatii vizuale. Cruciulitele maro sunt observatiile mele. In urma cu cativa ani eram ''tamaie'' si ''bata de ruje'' la estimarile de magnitudini stelare. Asa cum sunteti cam toti. Si cum sunt eu in continuare, daca nu am atlasul la indemana.
Dupa cum se observa din curba de lumina, estimarile mele se incadreaza insa binisor intre celelalte. Aceasta se datoreaza hartilor din atlas care imi sunt de real folos. Incercati si voi, e interesant, e captivant, e gratis !

Am observat si variabila R CrB aseara, am evaluat-o la magnitudinea 6. Hartile pentru aceasta variabila incep la pagina 137.

Daca aveti intrebari, stiti cum sa ma gasiti.


Cer senin, Mircea

Mircea Pteancu
26 Apr 2026 17:53


Sambata 25 Aprilie a.c. am observat cu binoclul Aculon 10x50mm urmatoarele stelele variabile: Alfa Ori, Eps Aur, Eta Gem, Zeta Gem, Y CVn ( La Superba), TU CVn si R CrB. Am inregistrat rezultatele la AAVSO si MCSE.
La Alfa Ori / Betelgeus, am folosit Procyon ca singura stea de comparatie. 
La Superba / Y CVn si-a etalat culoarea oranj intensa, foarte bine vizibila prin binoclu.

Mircea

Mircea Pteancu
05 Mai 2026 11:56


Sambata 2 Mai a.c. am observat R CrB, Beta Lyr, R Lyr cu binoclul Fujinon 7x50mm.

Luni 4 Mai am observat R Leo cu dobsonianul Toleascop D= 200mm si Alfa Her, R CrB, g Her, X Her, Y CVn si TU CVn cu binoclul Fujinon 7x50mm.

R Leo l-am evaluat la magnitudinea 10,4. Se apropie de minim ca un avion Stukas in plin atac.

Mircea

Mircea Pteancu
08 Mai 2026 11:50


Marti 5 Mai am observat SV Crv, U Hya, R CrB si Beta Lyr cu binoclul Aculon 10x50mm. 
R Leo am observat-o cu dobsonianul ''Ratusca cea urata'' D=125mm F/6.9. Pentru conditiile ostile date si pentru apertura mica a telescopului, a trebuit sa ma multumesc cu o raportare tip '' <''.
U Hya pare sa devina o favorita in haremul meu de variabile ...

Miercuri 6 Mai am observat cu dobsonianul ''Grond'' D= 250mm F/4.8 pe R Leo si noutatea ( pentru mine) R Hya. 
R Hya trece la mustata pe deasupra cornisei acoperisului. Erau si conditii ''U'' asa ca a trebuit (si a tot trebuit) sa o pandesc pe R Hya , intre cornisa, horn si crengi, pana a ajuns pentru scurta vreme intr-un petec de cer neobstructionat, ca o pot evalua. 
R Leo am raportat-o la 20:28 UTC dar R Hya abia la 21:36 UTC. Deci mi-a ''mancat'' peste o ora din pretiosul timp observational.
Am incheiat cu Beta Lyr, observata cu binoclul Aculon 10x50mm. Apoi au revenit norii ... ce dor mi-a fost de ei, cum numai stau asa sterili si freaca menta fara sa picure un strop de ploaie, parca ar fi governu' ...

Mircea

Mircea Pteancu
15 Mai 2026 12:59


Joi 14 Mai  am observat cinci stele variabile.
R Leo, pe care l-am apreciat la magnitudinea 10,8, l-am observat la 57x cu dobsonianul Grond'' D=250mm.
Cu binoclul Aculon 10x50mm am observat stelele U Hya, Y CVn, TU CVn si R CrB.

Cer senin, Mircea

Mircea Pteancu
11 Iun 2026 21:55


Miercuri 10 Iunie am observat stele variabile cu binoclul Fujinon Mariner WPC 7x50mm.
Variabilele observate au fost Bet Lyr, R Lyr, XY Lyr, R CrB, Del Cep, Miu Cep ( Garnet Star), Eta Aql, Y Cvn ( La Superba), TU CVn, Alf Her ( Rasalgethi).

Cea mai luminoasa a serii a fost Alfa Her/ Rasalgethi pe care am evaluat-o la 3,0mv, dupa harta lui Society for Popular Astronomy din Nottingham, UK. 
Iar steaua cea mai slab luminoasa a serii a fost XY Lyr, pe care am evaluat-o la 6,4mv.

Incurajez amatorii interesati de stelele variabile sa foloseasca hartile si indicatiile aferente foarte utile de pe situl SPA.

https://www.popastro.com/variablestar/reference/guides/guide-to-alpha-herculis/

Contorul meu AAVSO = 1080.

In cursul serii am rezolvat, cu acelasi binoclu, cateva stele duble: Zeta Lyr, Beta Cyg / Albireo, Omicron Cyg ca dubla ( AB), Delta Lyr, Niu Dra, 16+17 Dra, Psi Dra - numai rezolvata.

Pentru prima data in acest sezon, am observat cerul profund din Sagetatorul: M22, M28 -nesigur, M8, M24, M25, M17, M16 si M11.

Ce bun este un binoclu bun ! Atasez din pur romantism astronomicesc o imagine in care apare si binoclul meu Fujinon 7x50mm. 

Cer senin, Mircea