-----------------------------------
zoth
27 Iun 2021 09:35

Vizor binocular cu probleme
Salutare,

Am primit cu ceva timp in urma de la un coleg de forum un vizor binocular despre care colegul spunea ca nu e aliniat optic corespunzator.
Am pus vizorul pe un instrument si am confirmat problema, imaginile de pe cele doua canale erau decalate atat pe orizontala cat si pe verticala. Problema era vizibila imediat ce te indepartai putin de oculare.
Am desfacut vizorul si am constatat prima problema:
1. decalajul pe orizontala e dat de diferenta dintre ecartul generat de prima prisma paralelogram si ecartul portocularului fata de axa optica principala.
Am facut mai jos un desen din care sper sa intelegeti despre ce este vorba.

Problema este la prima vedere insolvabila deoarece portocularul nu are reglaj de pozitie din care s-ar putea compensa decalajul dintre axa lui optica si axa generata de prisma paralelogram.
Este evident si faptul ca prin translarea prismei (stanga-dreapta pe desen) ecartul generat de prisma ramane identic.

Daca aveti vreo idee, solutie sau sugestie pentru remedierea acestei probleme, astept cu interes interventiile voastre  :)

zoth
27 Iun 2021 16:58


O sa spun de la bun inceput ca desenele prezentate pe acest topic:
- nu sunt la scara
- sunt simplificate la maxim dar pastreaza realitatea fizica
- unele unghiuri sau distante sunt exagerate pentru a evidentia problema in discutie

Si acum sa va arat si "solutia" aplicata de producator pentru minimizarea diferentei intre ecarturile prezentate in postul precedent. Am pus solutia intre ghilimele deoarece in opinia mea nu este o solutie, sau nu una corecta optic. Este mai degraba un compromis intre rezolvarea problemei si generarea unor aberatii necontrolabile.

Asadar producatorul nu a facut altceva decat sa incline prisma paralelogram astfel incat sa micsoreze diferenta intre cele doua ecarturi (vezi desenul de mai jos). Inclinarea prismei duce sigur la inducerea unui astigmatism destul de serios si la o descentrare a celui de-al doilea canal deoarece de aceasta prisma este lipit si cubul divizor.

Cu alte cuvinte, producatorul nu a rezolvat nici problema in totalitate (doar a ameliorat putin diferenta) si a mai riscat sa induca in sistem aberatii ce pot deveni incontrolabile.
Ca sa va faceti o idee despre inclinarea prismei, intre cele doua sageti galbene am masurat o distanta de aprox 2mm.

valy
27 Iun 2021 17:01


Asta era si solutia la care m-as fi gandit si eu. 


Cat este ecartul in prima poza? Nu se poate retusa portocularul (la strung)+o bucsa descentrata/excentrica? Sau alte prisme, de la un binocular care le are prea mici.

zoth
27 Iun 2021 17:44


Asta era si solutia la care m-as fi gandit si eu.

Din punct de vedere strict geometric, asa e, proiectia unei drepte inclinate pe un plan este intotdeauna mai mica decat dreapta dar din punct de vedere optic nu este ok si am explicat mai sus de ce.

Cat este ecartul in prima poza?

Banuiesc ca te referi la diferenta dintre cele doua ecarturi.Nu am masurat-o fizic, doar am pus-o in evidenta prin masuratoare optica. O voi afla in momentul in care desfac si a doua prisma paralelogram.

Ar trebui retusat corpul vizorului prin adaugarea unei bucse excentrice si montarea portocularului pe ea. Asta da, ar fi o solutie excelenta!

Ca si comentariu, am doua vizoare binoclare, un IOR si un Zeiss. Ambele au portoculare reglabile in pozitie ... si peste noapte se trezeste un chinez ca poate sa faca totul fix si la mare precizie ... uite ca nu-i asa!

valy
27 Iun 2021 18:07


Ochiul nu compenseaza diferenta?

.. si peste noapte se trezeste un chinez ca poate sa faca totul fix si la mare precizie ... uite ca nu-i asa!Posibil sa nu gandeasca chiar asa, ci mai curand: eliminam reglajele, simplificam productia, vindem ieftin si in cantitati, ce daca se supara 1%, oricum noi am vandut.

zoth
27 Iun 2021 19:26


Ochiul nu compenseaza diferenta?

Chiar langa oculare compenseaza insa dupa o vreme devine obositor. Cum te indepartezi putin de oculare imaginea se desface in doua.

Privind prin vizor in sens invers este normal sa vezi o imagine cu dublura pe orizontala.
In timpul testelor comparative de evaluare am desenat pe hartie milimetrica doua tinte distantate intre ele la 70mm ca in desenul de mai jos.
Si privite de aproape si de departe cele doua tinte trebuie sa se suprapuna perfect si sa se situeze la mijlocul imaginii daca ai setat la vizor DIP tot de 70mm.
La vizorul Zeiss asa se intampla pe cand la cel disecat aici nu se suprapuneau decat partial si erau situate si decalat fata de centrul imaginii.
La distanta mai mare te poti uita la tinta punand intre ochiul tau si vizor un canal de binoclu sau o luneta cautatoare.

Erwin
28 Iun 2021 15:04


Dacă a&#537;ezi prismele la locul lor astfel încât să se elimine decalajul notat cu săge&#539;ile galbene po&#539;i măsura exact care ar fi deplasarea portocularului &#537;i în ce direc&#539;ie? 

Cum este fixat portocularul de corpul binoviewer-ului? Cu filet sau cu o flan&#537;ă prinsă cu &#537;uruburi? Este pus pe un capac sau direct pe corp? Ni&#537;te imagini clare cu piesele în cauză ar ajuta la găsirea unei solu&#539;ii mecanice adecvate.

zoth
28 Iun 2021 19:42


Cum este fixat portocularul de corpul binoviewer-ului?

Pun o poza mai jos. Doar banuiesc ca e montat pe filet dar nu sunt sigur pentru ca nu vrea sa se desfaca. Foarte posibil sa aiba ceva adeziv pe filet. Va trebui incalzit puternic si apoi incercat de desfacut.

Erwin
28 Iun 2021 22:27


Piesa albă în care ar fi înfiletat portocularul este dintr-o bucată? O po&#539;i demonta de pe corp? Poate trebuie refăcută cu o buc&#537;ă excentrică cum a sugerat Valy mai sus.

zoth
30 Iun 2021 20:54


Piesa alba in care ar fi infiletat portocularul este chiar corpul vizorului. Cu siguranta o bucsa excentrica ar fi solutia ideala dar nu imi este accesibila. Daca mai pun la socoteala ca portocularul nu vrea sa se desfileteze de pe corpul vizorului ... am nimerit fix intr-o situatie imposibila!

La toate testele si masuratorile optice pe care le-am facut asupra vizorului, am ajuns de fiecare data la concluzia ca prisma imi arunca imaginea in afara axei optice. Ajunsesem sa suspectez faptul ca prisma are dintr-o eroare de fabricatie o lungime ceva mai mare decat ar fi normal.
Aseara mi-a venit ideea sa inlocuiesc prisma cu cea de la vizorul IOR si sa vad care e situatia. Rezultatul a fost identic, imaginea era aruncata in exteriorul axei optice exact cu acelasi decalaj.
Vestea buna e ca optica nu are nici o problema, mecanica in schimb genereaza problema!
Uitandu-ma cu atentie la cele doua portoculare am vazut imediat ca pe canalul cu probleme portocularul este decalat cu 0,5mm inspre axa  centrala a vizorului.
Nu mai pun imagine pentru ca nu are rost ...

Erwin
01 Iul 2021 08:38


Dacă po&#539;i scoate optica din port-ocular fără să-l demontezi atunci acesta cred că se poate demonta folosind for&#539;ă mai mare. Evident că se poate zgâria corpul portocularului. Cu excep&#539;ia cazului în care se folose&#537;te un colier pentru &#539;evi bine strâns peste un strat de protec&#539;ie, cauciuc sau alt material antiderapant. &#536;i atunci tragi de colier cu cheia de &#539;evi. Mă îndoiesc, dar ar putea să aibă filet pe stânga? &#536;uruburi de fixare sub vopsea?

zoth
01 Iul 2021 20:58


In partea opusa portocularului se afla compensatorul de drum optic. Este tot cu filet lipit pentru ca nu cedeaza la forta medie, deci nu se poate scoate nici el de pe portocular.
Suruburi ascunse sub vopsea nu sunt iar imbinarea filetata nu cedeaza nici pe stanga, nici pe dreapta.
Stiu ca exista niste chei flexibile pentru piese cilindrice dar nu am asa ceva. In lipsa lor nu cred ca exista alta solutie, orice colier ar fi prea lat.

Pe de alta parte am calculat cat a putut compensa producatorul din diferenta mecanica prin inclinarea prismei: doar 0,03mm din 0,5mm adica ceva cu totul nesemnificativ. In consecinta voi monta prisma corect.

mmarin
01 Iul 2021 21:38


Silviu, înainte să încălze&#537;ti piesele &#537;i să arzi vopseaua încearcă să strecori ni&#537;te acetonă în filete; băie&#539;ii folosesc Loctite Threadlock sau ceva similar. Trucul merge de cele mai multe ori, afară de cazul cînd acetona e &#8222;sporită&#8221; cu prea multă apă.

Erwin
02 Iul 2021 07:54


Trebuie acetonă industrială, nu dizolvant de unghii. Diluantul nitro nu merge? 

Eu am luat un litru de la Hornbach &#537;i i-am umplut sticlu&#539;a so&#539;iei să-&#537;i cure&#539;e unghiile de lac &#537;i mai că nu mi-a dat cu el în cap...  :twisted:

catalin dumitru
03 Iul 2021 04:07


Cum s-ar spune , prisma este prea lungă ? 
O lamă cu fe&#539;e neparalele , montată între portocular &#537;i prismă , ar putea rezolva problema fără beleli la celălalt canal .

Sau poate o lamă cu fe&#539;e paralele , montată înclinat .

Erwin
03 Iul 2021 08:18


Cred că ultima variantă ar fi cea mai simplă solu&#539;ie, o lamă cu fe&#539;e neparalele ar func&#539;iona ca o prismă &#537;i ar introduce cromatism nedorit. O lamă de microscop ar merge? E destul de plană?

zoth
03 Iul 2021 09:00


Ideea cu acetona mi se pare foarte buna, multumesc  :) 
Posibilitatea de a incalzi piesele astfel incat imbinarea filetata sa cedeze se poate aplica numai cand avem de a face doar cu piese mecanice iar in cazul vizorului lucrurile nu stau asa. Solutia asta cade din start. Am aplicat-o cu succes in cazul TZK-ului dupa ce am inlaturat optica si a fost singura solutie care m-a ajutat realmente.

Prisma sau lama inclinata nu cred ca as introduce pe traseul optic. Sa nu uitam ca prin vizor nu trece fascicul colimat ci con de lumina. In cazul asta cromatismul transversal si astigmatismul indus ar aduce daune serioase imaginii.

Cea mai sanatoasa rezolvare mi se pare desfacerea portocularelor si relocarea lor pe pozitia corecta. Ar fi suficienta o marja de 0,5mm la relocare. Multumesc oricum pentru idei  :)

valy
03 Iul 2021 11:06


Portocularul nu este suficient de gros incat sa "sapi" in el 0.5 mm si sa impingi ocularul cu un surub in partea opusa?

zoth
03 Iul 2021 11:42


Interesanta ideea! ... dar in cazul de fata nu se poate aplica deoarece portocularele au pe ele si microfocus care se realizeaza prin rotirea ocularelor.

valy
05 Iul 2021 11:58


Probabil este momentul sa se faca un compromis:
- microfocusezi ture complete
- blochezi microfocusul la ocularul respectiv

zoth
06 Iul 2021 21:02


Nu-mi place conditionarea asta, e prea dura  :) 
Cand esti la ocular te concentrezi pe imagine si uiti de cele mai multe ori de astfel de conditionari.

Din pacate vizorul are o problema si pe celalalt canal, mult mai grea si putin probabil sa poata fi rezolvata chiar intr-un atelier cu dotari serioase, asa ca topicul se incheie aici.

Multumesc pentru idei, multe din ele mi s-au parut foarte bune!