-----------------------------------
dragos.n
11 Iul 2021 01:37

Comparatie obiective si telescoape
Trei pagini de imagini ale aceleiasi tinte, luate cu diverse teleobiective si cateva telescoape:

https://www.photoinfos.com/Fototechnik/Objektive/Teleobjektive01.htm

Pe acelasi site am mai gasit si o pagina cu mult mai multe telescoape, plus cateva monturi

https://www.photoinfos.com/index-astronomie.htm

Si o pagina cu o arhiva de imagini ale unor telescoape vechi

https://www.photoinfos.com/telescopes/

Erwin
11 Iul 2021 08:16


Foarte interesant, mul&#539;umim!

Ar trebui să fac &#537;i eu compara&#539;ii de la balcon, până mai am orizont deschis la distan&#539;ă de kilometri... :)

dragos.n
11 Iul 2021 16:25


Nu cred ca sunt bune comparatiile la distante de kilometri, pentru ca sunt afectate de limpezimea variabila, si de tulburenta atmosferei. Mai degraba la obiecte aflate la distante de 100-200metri, dar care au detalii fine.

Erwin
11 Iul 2021 18:10


Am &#537;i din alea destule, de exemplu crucile din cimitirul de alături pe care pot citi scrisul. Sunt foarte multe repere aflate la diferite distan&#539;e, turnurile gemene de 25 etaje, cu antene &#537;i sisteme de aer condi&#539;ionat pe acoperi&#537; aflate la cca 1Km sunt o &#539;intă predilectă. Într-o dupăamiază am putut folosi reflexia pe o conductă sau &#539;eavă de inox pe post de stea artificială. Asta îmi aminte&#537;te că i-am promis colegului Julliano că o să pun o bilă pe balcon la mine pentru că el are vedere spre nord &#537;i eu spre sud-est &#537;i ar putea s-o folosească pe post de stea diminea&#539;a. Avem vizibilitate directă.

dragos.n
11 Iul 2021 19:28


Acum ma gandesc ca poate se face o colaborare in directia asta. Cum in Bucuresti sunteti mai multi, sa alegeti un loc cu buna vizibilitate, si sa aduceti acolo instrumente la testat.

tudor
12 Iul 2021 09:13


Foarte interesant linkul lui Dragos!

Am pus si eu mai demult aici la noi pe site un test similar cu toate teleobiectivele si lunetele mele de atunci
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=194707#194707

valy
12 Iul 2021 10:30


Astfel de teste sunt foarte interesante dar sunt si putin derutante, si ma explic:
- daca vorbim de foto si in general de subiecte terestre de obicei se pozeaza subiecte relativ apropiate, deja daca depasesti 100m incep probleme de turbulente
- testele sunt facute in lumina foarte multa (in soare), cu trepied si focalizare manuala, uneori iti iese, alteori nu si lucrul asta poate denatura anumite rezultate
- subiectele terestre sunt cateodata mai simple decat stelele
- dpdv fotografic este destul de complicat sa compari/echivalezi un 300f4 cu un mak cu focala lunga obstructie si f11
- dpdv fotografic este destul de complicat sa compari un obiectiv AF si unul manual
- dpdv astronomic as face si stacking

Sunt putini care fac asemenea teste mai ales cu o astfel de diversitate de instrumente, la inceput savuram, mai ales ca nu erau decat 1-2 astfel de comparatii in tot netul, dar in realitate lucrurile sunt mai complicate si depind de fiecare om si situatie foto, trebuie consumate dar cu masura.

Mircea Pteancu
12 Iul 2021 22:14


Ei, n-or fi ei chiar atat de putini dar ai dreptate cand spui ca testele nu sunt publice.
Nu cred eu ca produce cineva binocluri de o mie de euro bucata fara sa testeze extensiv prototipurile.
Despre cei care fac lunete pentru arme, ce sa mai vorbim ...

Mirele sunt tinte standardizate, elimina multe variabile.

Mircea