-----------------------------------
adic
28 Iul 2021 09:02

Intretinere NEQ3
De cativa ani folosesc o montura SW NEQ3 nemotorizata. Zilele astea am cumparat un kit de motorizare. Inainte sa il folosesc as vrea sa demontez montura si sa o curat. Poate doar mi se pare dar parca reglajul fin nu mai merge asa usor ca inainte si nu as vrea sa fortez motoarele. Pe partea de montat/demontat nu cred ca o sa am probleme insa nu stiu ce tip de unsori ar trebui sa folosesc pt. gresarea monturii.

Ce fel de unsori ar trebui folosite la NEQ3?

Multumesc

Dbird
10 Aug 2021 10:13


Personal as merge pe o vaselina grafitata combinata cu o vaselina siliconica. In parti egale si foarte bine amestecate. Atentie la cantitate, nu pune mult, incearca sa optimizezi.

Erwin
10 Aug 2021 10:43


Dacă merge mai greu probabil vaselina originală s-a întărit. Trebuie s-o desfaci complet, să speli piesele cu benzină, motorină sau diluant până sunt curate. Să ai mare grijă la a&#537;ezarea pieselor, eventual le faci mici semne &#537;i fotografii la fiecare etapă de dezasamblare. Apoi la montaj trebuie să reglezi corect jocurile axiale ale melcilor &#537;i între melci &#537;i ro&#539;ile melcate astfel încât jocul să fie minim dar să nu apară frecări. Regula este că strângi atât cât să dispară jocul de tot &#537;i dacă merge greu atunci desfaci un sfert de tură sau doar cât trebuie să-&#537;i dea drumul. Se poate face &#537;i invers sau prin "metoda încercărilor succesive" :)

Eu am folosit vaselină cu Litiu care merge la -30 grade, se găse&#537;te la Hornbach. Am luat &#537;i grafitată dar nu am pus, nu &#537;tiam că merg &#537;i amestecate. Sigur, la monturile preten&#539;ioase se folose&#537;te &#537;i vaselină mai preten&#539;ioasă. Esen&#539;ialul este să nu meargă pe uscat &#537;i să nu ai jocuri. Dacă motoarele sunt cu ro&#539;i din&#539;ate atunci trebuie avut grijă &#537;i la jocul din angrenaje.