-----------------------------------
darkgotic
11 Sep 2021 20:17

Sfat achizitie luneta Levenhunk
Va salut' vreau sa cumpar aceasta luneta https://astromagazin.ro/telescoape-terestre/8613-luneta-terestra-levenhuk-blaze-base-60.html?search_query=blaze&results=26
 ma ingrijoreaza pozitionarea focusului,ce parere aveti?

valy
11 Sep 2021 20:33

Re: Sfat achizitie luneta Levenhunk
 ma ingrijoreaza pozitionarea focusului,ce parere aveti?Ce anume te ingrijoreaza la el?

darkgotic
11 Sep 2021 20:55


pozituonarea lui,pe acolo cred ca poate intra foarte usor praful care sa se depuna pe prisma sau ce lentile are acolo.

zoth
12 Sep 2021 10:38


Pozitionarea focusului ca in imaginea din link este foarte comoda pentru o luneta terestra.
In privinta prafului, o saracie de luneta care nu costa nici cat juma' de ocular mai de Doamne-ajuta, zic ca-ti faci prea multe griji. In plus vad ca vine cu o geanta in care poate fi protejata cat timp nu faci  observatii.
Ce te faceai daca vroiai sa cumperi un apo de 2-3000 euro, il sigilai intr-un container steril pentru urmatoarea suta de ani?

darkgotic
12 Sep 2021 14:15


Da aveti dreptate,este o trompeta de luneta,dar sper ca e cat de cat ok la urmarit  avioane si luna. cred ca pana la 40x se vede clar .imi recomandati ceva mai decent?

zoth
12 Sep 2021 18:40


... este o trompeta de luneta ...

Nu am avut in intentie sa induc o concluzie de genul asta ci mai degraba sa spun ca este o luneta care nu merita o grija exagerata. O scoti din geanta ei, faci observatii iar la final o pui din nou in geanta si cred ca este suficient.

Alegerea instrumentului numai tu esti in masura sa o faci, tu iti cunosti conditiile si calitatea cerului/atmosferei de la locul de observatie, tu iti stii cel mai bine preferintele ... etc. Nimeni altcineva nu o poate face mai bine decat tine.

catalin dumitru
13 Sep 2021 01:11


Ceva nu e in regulă cu luneta asta . Ăia îi tot trag cu BK7 în sus , BK7 în jos , ori cei care au făcut descrierea sunt idio&#539;i , ori sunt foarte sinceri &#537;i acest spotting are un obiectiv compus dintr- o singură lentilă (dacă e a&#537;a , fac pariu că se vede al dracu de albastru prin ea) din sticlă de vitrină .

Descrierea e tipică pentru gunoaiele optice .

Erwin
13 Sep 2021 07:23


7X e singura magnifica&#539;ie? Pentru avioane nu este destul. Ai nevoie de un ocular cu zoom &#537;i un trepied solid pe care să pui o montură azimutală corespunzătoare, nu merge cu trepiedele alea &#537;ubrede să urmăre&#537;ti nimic în mi&#537;care. 

Mul&#539;i dintre pasiona&#539;ii de avioane folosesc telescoape newton 150-200 mm diametru, pe montură Dobson &#537;i oculare de bună calitate. Investi&#539;ia minimă este în jur de 1000-1500 lei cu un telescop second hand. Asta dacă vrei să vezi &#537;i ce scrie pe ele, să le po&#539;i identifica după formă, număr de motoare, pozi&#539;ia lor pe aripi/fuselaj. Sigur, se poate doar când e seeing bun, la fel ca la observa&#539;iile planetare. Dacă stai undeva unde ai culoar de zbor la joasă altitudine atunci orice binoclu &#539;inut în mână este bun, 10x40, 10x50. Lacerta Explorer de exemplu, optim calitate-pre&#539;.

darkgotic
20 Sep 2021 15:10


Am achizitionat luneta pana la urma.fara trepied are undeva la 600g,magnificatie 20-60x pare cea reala. la mag.20x focusul este aproape la capat  nu e defocalizata imaginea dar cam prea la capat este rotita ce focalizeaza.imaginea este clara pana la 45-50x apoi la 60x nu mai focalizeaza bine.luna se vede super si chiar se pot distinge si "urechile"lui saturn.multumesc