-----------------------------------
alexx01
20 Oct 2021 06:59

curatare optica ultrasunete
salutare tuturor
am o mica nelamurire (sau mai bine spus o lipsa totala de informare) in ceea ce priveste curatarea instumentelor optice (oglinzi, lentile etc.). ma poate ajuta cineva sa-mi explice cat de sigura este curatarea instrumentelor optice cu ajutorul ultrasunetelor? aceasta metoda poate deteriora oglinzile sau depunerile de pe lentile? in alte domenii procedura este de succes. se poate aplica si aici?
mii de multumiri.

valy
20 Oct 2021 16:46

Re: curatare optica ultrasunete
.. curatarea instrumentelor optice cu ajutorul ultrasunetelor..Detii o astfel de solutie de curatare?

La lentile este putin mai complicat, dar in general la oglinzi fie se lasa asa (nitel praf nu este relevant deloc, nu sufli cu gura, nu stergi cu pensula sau carpa, nu servetele de ochelari), iar daca e complet prafuita se spala pur si simplu, dar fara sa atingi suprafata cu nimic, doar cu apa si eventual sapun daca este cazul. La spalare este importanta clatirea, sa nu ramana urme la final.

alexx01
20 Oct 2021 19:49


salut valy
am comandat o jucarie cu ultrasunete (pentru mecanica) si eram curios sa stiu daca se poate folosi si in optica. producatorul (ii) sustin ca se pot curata si instrumente optice. dar... nu as vrea sa am surprize la 250-ul meu sa-l bag in oala si sa faca plici... ar fi o catastrofa. asa ca am aruncat in eter o intrebare si multumiri celor ce ma pot ajuta.

Erwin
20 Oct 2021 20:23


Nu recomand. Optica telescoapelor este mult mai sensibilă &#537;i nu este cazul de făcut baie în ultrasunete. Po&#539;i cură&#539;a ochelari, lupe, dar la alte piese optice nu m-a&#537; risca. Mai ales dacă ai cură&#539;at înainte piese de motor, n-o să ai cu ce spăla cuva perfect astfel încât reziduurile să nu se depună pe suprafe&#539;e optice. Orice solu&#539;ie ai folosi în afară de apă distilată &#537;i un strop de detergent de vase neutru ar putea ataca stratul antireflex de la lentile. La oglinzi nu &#537;tiu ce efect ar putea avea asupra stratului de protec&#539;ie, dacă nu se desprinde de cel de aluminiu sau nu cumva se ia cu totul.