-----------------------------------
dmtr69
09 Noi 2021 18:41

M27_HOO
Salut!
Considerand cat de putin timp de expunere am avut, aceasta poza este doar un experiment. Desi aceasta nebulosa este una dintre cele mai luminoase (in centru), straturile exterioare sunt foarte difuze, necesitand timp mare de expunere. Este una din cele mai dificile poze HDR, detaliile din centru in Ha fiind acoperite de semnalul puternic din OIII.
Pentru stele am folosit ultima captura cu o camera planetara OSC (ASI482MC).
Cadre: 30x5m Ha; 26x5m OIII; 100x30s OSC

dmtr69
10 Noi 2021 10:37


O abordare diferita. In loc sa incerc expunerea pentru "highlights" si "shadows" in acelasi timp, in fiecare stiva, prin HDRMT, le-am abordat separat si apoi am facut imagine HDR din ele.

mmarin
11 Noi 2021 00:22


Cred că e timpul să se înfiin&#539;eze o nouă sec&#539;iune: AstroFoto - Profesioni&#537;ti. Nu &#537;tiu cum faci de aduni atâtea ore de capturi &#537;i mai ai &#537;i timp să le procesezi, cumva la Bu&#537;teni ziua are 72 de ore?
Lăsând gluma la o parte, te felicit din inimă, imaginile tale sunt excep&#539;ionale!

valy
11 Noi 2021 01:11


.. cumva la Bu&#537;teni ziua are 72 de ore?..La Busteni noaptea are 72 de ore! Ziua e la fel ca in rest, 24.

dmtr69
11 Noi 2021 12:52


:D  :D  :D 
Merci. Cand prind o noapte buna, incerc sa sa o folosesc la maxim. Unele nopti trag la 2-3 tinte, in functie de disponibilitatea lor, apoi procesarea lor imi da de lucru cateva zile. De multe ori iau plasa- este senin dar seeingul este ingrozitor sau noaptea incepe bine apoi vin norii dupa o ora, sau mai bine zis se formeaza pe loc, desi prognoza pe site-urile de specialitate arata 0% nori, iar eu astept degeaba 4-5 ore doar-doar se limpazeste. Dar acum fiind pensionar incerc sa nu mai ratez notile bune.

valy
11 Noi 2021 13:45


Oricum zici tu, pare a fi tot cum zicem noi, noptile au 72 de ore si sunt toate senine cristal!
Foarte tari imaginile si procesarea.

iulian90
11 Noi 2021 14:11


Foarte frumoasa imaginea lui M 27, niciodata nu l-am vazut atat de extins si de frumos. Felicitari si din partea mea, spor in continuare si cat mai multe nopti cu cer senin cristal. :D

2SKY
11 Noi 2021 14:41


Foarte faine imagini , si inspiratie la saturatie , nuante !. Felicitari

dmtr69
17 Noi 2021 10:46


Multumesc tuturor pentru raspuns. Cer senin!

sorini
18 Noi 2021 20:30


Ejectiile din steaua centrala nu le-am vazut atat de evidente in nicio alta foto, cat de profi o fi fost facuta.
Felicitari Marius!

dmtr69
18 Noi 2021 20:55


Multumesc. Deoarece am lasat-o cam neterminata (am folosit stelele trase cu alta camera si nu sunt prea clare), m-am gandit sa trag si RGB intr-o seara, dar trebuie sa am seeing bun si sa pot face captura imediat dupa inserare, pentru ca este deja prea la vest.

dmtr69
12 Dec 2021 20:16


Visul meu de a face in acest sezon o scurta captura RGB pentru stele s-a naruit. Asa ca am incercat sa reprocesez putin imaginea, in special sa tin mai bine sub control stelele. Cred ca am facut si un "boost" la nebuloasa.

2SKY
12 Dec 2021 21:35


Am ramas  :shock: cum scoti asa ceva ?
https://www.cloudynights.com/topic/704405-know-and-understand-messier-27/
E maxim , la nivel de amator sau...se poate mai mult  , e clar ca e deja excelent !

dmtr69
13 Dec 2021 09:37


Merci. Procesarea este o evolutie continua, daca imi vine o idee noua care poate schimba calitativ imaginea, reiau procesarea, poate nu chiar de la inceput- la pozele recente pastrez fisierele intermadiare.
 De exemplu la poza asta nu sunt prea incantat de stele ( din pacate sezonul a cam trecut si nu pot face captura  lor RGB). Ma gandesc sa iau luminanta lor de la Ha sau OIII si crominanta de la OSC. Front de lucru.

dmtr69
13 Dec 2021 18:14


Mi-am facut damblaua si cu stele din stiva Ha, colorate de cele OSC. Concluzii:
-prezenta stelelor este semnificativ redusa, insa datorita dimensiunilor diferite ale acestora, Ha vs. OSC, si a faptului ca la stele culoarea este prezenta mai ales pe exteriorul lor, nu este chiar cea mai buna solutie. 
- stelele din interiorul nebuloasei sunt complet acoperite/eliminate ( in poza Ha acestea sunt acoperite chiar si la un "stretch" usor). Chiar daca se mai vad in imaginea OSC-cu stele, prin adaugarea nebuloasei "starless", stelele dispar.
 Deci cea mai buna solutie pentru stele este sa tragi RGB cu aceeasi camera, dar este important sa ai seeing bun. Nebuloasa neavand detalii fine, pentru ea merge si un seeing mai slab.

dmtr69
04 Iun 2022 15:38


In sfarsit, pe 1 iunie am reusit sa trag canalele RGB (cate 20 cadre de 2 minute fiecare canal), plus inca o ora de Ha. Practic am facut toata procesarea de la inceput.
Cu aceasta am incheiat acest capitol, nu cred ca o sa mai adaug cadre. Daca o sa mai pozez aceasta tinta, o sa o fac numai cu OSC-uri, doar de distractie si antrenament.

Tzeny
01 Sep 2022 08:48


Superbe imagini! Ce telescop ati folosit?

dmtr69
01 Sep 2022 12:20


Multumesc. Am folosit batranul meu chinez, newtonul SW 150/750PDS.

Tzeny
01 Sep 2022 14:45


Incredibile rezultate cu acel telescop. Si montura?

dmtr69
01 Sep 2022 18:33


CEM60 (fara encodere).

Alexandru Claudiu
04 Sep 2022 09:42


O imagine de exceptie! Imi dau seama ca a fost implicata multa munca, atat din punct de vedere al achizitiei datelor, cat si la nivel de prelucrare.

dmtr69
04 Sep 2022 18:19


Multumesc. In lumina ultimelor capturi, as zice ca este de o dificultate medie. Au fost necesare doar cateva ore de expunere pe canal, plus 2 ore RGB, ca sa iasa poza bine. Pe partea coloristica a fost usor, doar partea de HDR a fost mai dificila. 
 Mai multa bataie de cap am avut la pozele Sharpless. A fost nevoie de multe ore de expunere si gasirea unei palete de culoare optime pentru evidentierea detaliilor a fost dificila.

Erwin
06 Sep 2022 07:56


Felicitări! M27 este mare &#537;i luminoasă, a&#537;adar nu sunt necesare multe ore de expunere ci multe ore de prelucrare ca să iasă a&#537;a de bine!

dmtr69
06 Sep 2022 08:12


Multumesc. Da, este una din cele mai luminoase nebuloase si este chiar maricica, astefel ca putem vedea detalii bune la focala de 750mm. Incepusem si proiectul la M57, partea centrala este la fel de luminoasa ca la M27, dar straturile exteriore sunt foarte difuze si este prea mica la aceasta focala pentru a avea detalii bune. Pentru moment am abandonat acest proiect.

nobody
06 Sep 2022 20:32


Mie im place mult si cum ai scos campul de stele, culorile in special.
Cat despre nebuloasa ... poti s-o pui pe Wikipedia ca n-au poza de Hubble, numa'de VLT.