-----------------------------------
gpaunescu
13 Noi 2021 15:19

Sfat ocular: TeleVue 40mm vs TS Optics Superview 40mm
Ma gandesc sa imi iau un ocular de 40mm

Am in vedere aceste 2 oculare:

TeleVue 40mm 1.25" 
https://www.astroshop.eu/eyepieces/televue-40mm-1-25-eyepiece/p,15865#tab_bar_1_select
Focal length (mm) 	40
Connection (to the telescope) 	1,25"
Apparent field of view (°) 	43
Eye relief (mm) 	28
Coating of optical system 	multiple
Number of lenses 	4
Number of groups 	2 



TS Optics Superview 40mm 1.25" 
https://www.astroshop.eu/eyepieces/ts-optics-superview-40mm-1-25-eyepiece/p,19032

Focal length (mm) 	40
Connection (to the telescope) 	1,25"
Apparent field of view (°) 	46
Coating of optical system 	multiple
Number of lenses 	4 

Stiu ca Televue este renumita pentru calitate.

Intrebarea mea este merita diferenta de pret? (FOV la TS e putin mai mare si am vazut ca TFOV iese sensibil mai mare (de ex la Celestron C6 cu reducator 0,63x e o diferenta)
As vrea sa stiu, daca le are cineva, cat de clare si sharp  sunt imaginile spre margine.


Va multumesc in avans pentru sfaturi.

valy
13 Noi 2021 15:27


Nu iti vigneteaza cu reductor? Sau chiar si fara.

gpaunescu
13 Noi 2021 15:50


Intrebi de ocular? Daca da, nu stiu, de asta am cerut niste pareri. Poate nu e bine sa ma duc la 40mm poate e mai bine la 32mm.

Erwin
13 Noi 2021 15:52


E&#537;ti limitat la 1.25"? Dacă ai posibilitatea, ia un ocular pe 2", la această focală e mai mare câmpul implicit. Pe un instrument lung mai mare de F/8 nu o să te deranjeze prea tare la margine dar pe unul scurt un plossl nu are cum să fie bun pe tot câmpul. Eu am construit un dublu plossl din obiective de binoclu, 2x30 si 2x40mm care are focala de 40mm si pe 1.25 vigneteaza. Momentan l-am demontat ca să-i fac un corp ca lumea. Are stele punctiforme până la margine.

gpaunescu
13 Noi 2021 16:12


C6 are 1,25", luneta are 2". Deocamdata nu am o diagonala de 2"
Care e schema de costructie pt ocularul facut de tine?
Din ce zici, am inteles ca ai folosit 2 obiective de 30mm si 2 obiective de 40 mm; corect?

mihaig
13 Noi 2021 16:40


Asta e schema..grupul care se ocupa de ocularele astea il gasesti aici:
https://www.facebook.com/groups/1484777181687589/media

zoth
13 Noi 2021 16:42


Ocularele Plossl de la Televue sunt foarte bune dar în loc de 40mm as merge pe 32mm. Cele două au aceea&#537;i diafragma de câmp &#537;i deci instrumentul va vedea acela&#537;i câmp real cu deosebirea că în ocularul de 32 fundalul cerului va apărea u&#537;or mai întunecat din cauza magnificatiei u&#537;or mai mari, deci va da o imagine mai placuta.
Ce nu-mi place la cele două este relieful ocular prea mare (cel pu&#539;in pentru mine).

saiph
13 Noi 2021 18:20


daca te ajuta cu ceva, eu am cateva oculare de ~40mm, facute din lentile recuperate din binocluri defecte (obiective, mare parte, dublete f/4), printre care unul pe 1.25" (al doilea, din dreapta spre stanga, in poza atasata), pe care l-am pus pe C6 de curand, m-am uitat la M42, printre altele - se vede extraordinar, claritate de la un capat la altul al campului, pupila de 4mm. 
designul optic este dublu simetric, cu doua perechi de dublete aranjate cu fetele mai bombate una spre cealalta. 
m-a costat doua binocluri 8x30 defecte (in jur de 40-50 lei echivalent fiecare), plus carcasa si distantierele printate 3d, hai si-un picior de ocular (gasesti kellnere cu focala scurta - cvasi inutile - barrelurile pot fi reutilizate).
nu am sesizat vignetare, campul aparent e intre 45-50 grade, dar m-as feri sa-i pun si focal reducer, deja l-as forta.
deci, poate nu ar strica sa consideri si optiunea asta.

valy
13 Noi 2021 18:32


Intrebi de ocular? .C5+reductor+ocular focala mare.

Am eu unul, TV32, daca ai drum prin Buc. ne intalnim si testezi vignetarea (nu-l vand).

Erwin
13 Noi 2021 20:57


Da, asta este schema double plossl, de la un american Red Henry. Dar &#537;i al&#539;ii au experimentat acest gen de oculare, cu un aranjament pu&#539;in diferit (Chris Stewart). Eu am încercat &#537;i unul mare cu 4 obiective de 50mm &#537;i într-adevăr distan&#539;a mare până la lentila de ochi este enormă, le-am pus într-un tub destul de lung ca să rămână o por&#539;iune acoperită pentru această distan&#539;ă. Mai am unul de 4x30mm care au intrat într-o mufă din PVC pentru &#539;evile de scurgere de 32mm. Stelele nu sunt chiar punctiforme din cauză că lentilele nu sunt perfect aliniate (colimate) pe axa optică. Merită un barel dedicat cum a făcut Saiph.

gpaunescu
13 Noi 2021 22:56


Ca sa inteleg de unde apare vignetarea la oculare cu focala mare, am facut un desen cu ce am inteles ca reprezinta path-ul optic al luminii in catadioptru.
Pt simplitate nu am desenat si cum lumina se reflecta din oglinda principala in cea secundara; am facut numai de la cea secundara inainte.

De unde apare vignetarea la oculare cu focale mari si de ce nu apare la focale mai mici?

saiph
13 Noi 2021 23:11


diafragma de camp (field stop-ul) ocularelor de focala lunga depaseste in diametru diafragma centrala a instrumentului.
la c6 am masurat 27mm, cat am si la ocularul de 40mm de care ziceam

valy
13 Noi 2021 23:51


Ca sa inteleg ...Nu e chiar complet desenul, important nu este centrul campului, care e un punct ci planul/cercul din planul focal, care pe margini nu primeste raze ca unele se lovesc de obstructiile din tub/focuser sau ce are el pe acolo. Focal reducerul nu cumva baga si mai multa vignetare?
La TV32 fieldstopul e tot 27mm.

gpaunescu
14 Noi 2021 10:36


Daca spun tampenii, imi cer iertare, dar vreau sa inteleg fenomenul.

diafragma de camp (field stop-ul) ocularelor de focala lunga depaseste in diametru diafragma centrala a instrumentului.
la c6 am masurat 27mm, cat am si la ocularul de 40mm de care ziceam

trebuie sa mai studiez cu este cu "field stop"; nu am inteles pe deplin conceptul. Prin "diafragma centrala a instrumentului" intelegi diametrul gaurii din fundul tubului, prin care iese lumina afara spre ocular?


Ma intreb daca nu e mai buna combinatia diagonala de 2" + ocular 2" (32mm)? Gandindu-ma la intrebarea lui Erwin, daca sunt limitat la 1,25", mi-am dat seama ca imi lipseste o numai o diagonala pe 2" ca sa pot lua un ocular de 2". La lunete am 2" si la SCT am adaptor de 2" (il am pt a putea atasa o camera). La SCT daca ajuta o diagonala de 2"?

...Nu e chiar complet desenul, important nu este centrul campului, care e un punct ci planul/cercul din planul focal, care pe margini nu primeste raze ca unele se lovesc de obstructiile din tub/focuser sau ce are el pe acolo. Focal reducerul nu cumva baga si mai multa vignetare?
La TV32 fieldstopul e tot 27mm.

Din ce ai desenat acolo, da ar fi posibil sa existe o vignetare introdusa de tubul pe care culiseaza oglinda, pt a focaliza; si ar putea sa fie mai evidenta atunci cand oglinda este impinsa mai mult spre corector. 
Dar asta cred ca, dupa parerea mea, ar fi o greseala de proiectare si constructie a SCT-ului. Si nu cred ca ar avea legatura cu adaugarea unui reducator, care se face in spate (cel pe care il am eu - mai sunt si altele care se adauga in locul oglinzii secundare, dar e altceva), dupa ce lumina iese din tub.

Din cate am inteles, reducatorul micsoreaza focala, dar dupa ce lumina trece de el. Deci inaltimea "conului de lumina", care se incheie in punctul focal, se scurteaza dupa ce trece prin reducator.
In felul acesta unghiul de la varful conului, devine mai mare. Poate asta sa duca la o vignetare, dupa reducator, data de diafragma ocularului (daca am inteles bine ca asta e field stopul ocularului)?

Eu am considerat ocularul, un ansamblu de lentile, care are o distanta focala, ca orice lentila simpla; dar aici s-ar putea sa gresesc si de asta sa nu-mi fie clar.

valy
14 Noi 2021 11:32


Pune diagonala, scoate ocularul, plaseaza ochiul la marginea campului si priveste prin tub, vezi intreaga suprafata a oglinzii primare sau ai obstructii pe traseu? Priveste cu ochiul plasat in centru, vezi intraga suprafata a oglinzii primare?
https://www.cloudynights.com/topic/503168-how-to-calculate-maximum-field-of-view-in-c6-sct/
https://www.cloudynights.com/topic/419878-eyepieces-for-the-celestron-c6-w125-focuser/
Nu e un capat de tara vignetarea, dar cumva afecteaza cerinta ta de a avea wide field. Cu fieldstop mai mare posibil sa captezi si ceva flare, depinde cat de bine e calculat baffleul.

saiph
14 Noi 2021 11:35


focal reducerul face ca apexul sa se apropie de primara, deci se largeste unghiul din focarul secundar, de aceea va da vignetare daca folosesti diagonala intre el si ocular (are deschiderea mai mica de 42mm - parca atat masurasem diametrul util al lentilelor din FF/FR-ul 0.63x de la Celestron).
si chiar si pe foto, se remarca vignetare inerenta cauzata de FR, in cazul C6-lui cel putin, as zice ceva mai mare de 15%, tocmai din cauza ca "fereastra" reducerului e mai mare decat deschiderea din centrul primarei, prin care iese lumina.
deci, daca vrei sa folosesti un FR, mai bine pui unul pt vizual pe un ocular de 25-30mm, vezi cum se comporta. eu facusem asta pe Mak127 si se vedea ok pe ocularul de 26mm, pe cel de 32 vigneta un pic, dar si central baffleul (tubul ce trece prin primara) avea diametru ceva mai mic.

catalin dumitru
14 Noi 2021 13:52


... Eu am încercat &#537;i unul mare cu 4 obiective de 50mm &#537;i într-adevăr distan&#539;a mare până la lentila de ochi este enorma...

Tavi , ai încercat cu distan&#539;a dintre cele două grupuri , mărită ? Ar trebui să scadă serios relieful , nu am idee însă ce se va întâmpla cu claritatea spre margini . Poate a încercat careva &#537;i ne poveste&#537;te .

Mircea Pteancu
15 Noi 2021 02:06


Gabriel

Ai bagat de seama ca pe corpul ocularului TS scrie ca-i ocular de proiectie ?
Asta inseamna ca va trebui sa ai ochiul la mare distanta de ocular.
Indraznesc sa cred ca n-o sa-ti placa.

Eu am un Plossl 32mm si nu-l folosesc din aceasta cauza.
Ochiul meu sta cam la 20mm distanta de boneta de cauciuc.
Vad pe langa ocular, fara sa vreau,  tot traficul de pe ulita, activitatea pisiceasca etc.
Ce sa mai vorbesc de poluarea luminoasa.
Va trebui sa-i confectionez din plastic o alta boneta/cupa mai lunga.
La ocularul de proiectie va fi cam la fel sau mai rau.

Mircea

gpaunescu
15 Noi 2021 10:41


Multumesc tututor pentru sugestiile facute si sfaturile date.
Mai am foarte multe de invatat si ma bucur ca am de la cine.

Intr-adevar, asa cu a zis Valy este o diferenta da uit direct fara diagonala si diagonala, cu reducer, fara reducer.
Si link-urile de la Valy sunt foarte bune, multumesc pentru ele.

O sa mai verific ziua pe lumina naturala, si seara la stele daca apare vignetare.
Fara reducer se pare ca e ok; cu reducer se pare ca totusi se vad marginiile oglinzii principale.

Multumesc si d-lui Mircea pentru sfaturi si pentru explicarea modului cum se calculeaza pupila de iesire, despre grosismente (cred ca explicatiile sunt pe celalalt thread, despre Cel de-al doilea telescop, dar se aplica si la mine)

Va trebui sa aprofundez putin aceste explicatii si apoi sa vad ce ocular sa iau.
Din ce am inteles , e posibil sa imi trebuiasca 2: unul pentru SCT si unul pt 90/600 pentru a obtine grosismentul echivalent. 

In continuare orice sugestii/sfaturi sunt binevenite.

valy
15 Noi 2021 11:26


Reducerul e bun in principiu, dar la foto, acolo vrei ca pe un senzor sa aduni mai multa lumina si sa scazi focala. La vizual nu vad rostul, daca vrei camp real mare folosesti un ocular cu focala mai mare. Oricum dincolo de limitele fizice ale conului de lumina care ajunge in planul focal nu poti sa treci.
Discutia s-a deplasat catre vignetare insa nu e neaparat esentiala, doar sa nu ai vignetare spre 100% pe margini, caz in care devine inutil un ocular cu focala mare si reducer pe sistemul tau, atata tot.

AstroAlex
15 Noi 2021 20:49



Si cum aflu diafragma centrala a instrumentului meu? (TS Photon 200/1200)

Multumesc!

mmarin
15 Noi 2021 21:21


@AstroAlex Re&#539;etă simplă: Ziua, focalizezi pe un obiect îndepărtat, sco&#539;i ocularul, pui o coală de hârtie fină sau o fâ&#537;ie de plastic translucid peste focuser, îndrep&#539;i telecopul spre cer &#537;i măsori discul luminos proiectat pe coală. Oricum, telescopul tău nu vignetează sesizabil oricât de larg ar fi fieldstopul ocularului; problemele apar la ctadioptrice &#537;i la unele refractoare cu focală scurtă.

valy
15 Noi 2021 21:37


..telescopul tău nu vignetează sesizabil oricât de ...Depinde cat de mica e secundara.

mmarin
15 Noi 2021 22:50


50% pierdere de lumină la marginea câmpului ocularului abia se observă.

AstroAlex
16 Noi 2021 00:25


..telescopul tău nu vignetează sesizabil oricât de ...Depinde cat de mica e secundara.
50mm

@mmarin : Multumesc!

saiph
16 Noi 2021 00:53



Si cum aflu diafragma centrala a instrumentului meu? (TS Photon 200/1200)

Multumesc!

pai, stai putin, ce diafragma centrala sa ai la un newtonian? :lol:
discutia era despre oculare folosite pe catadioptrice.

zoth
16 Noi 2021 20:05


La newtoniene diafragma de câmp este însă&#537;i oglinda secundara.
Func&#539;ie de axa mica a acestei oglinzi rezultă câmpul iluminat ( sau câmpul de plină lumină după cum îl denumesc unii). Ce trece de aceasta valoare e vignetare.
După Texereau câmpul iluminat la newtonienele folosite in modul vizual este recomandat a fi in jur de 0,5 grade. Este un compromis rezonabil între câmpul iluminat &#537;i efectele de difrac&#539;ie date de obstruc&#539;ia centrala.

Erwin
17 Noi 2021 07:52


Câmpul de plină lumină este foarte important la newtoniene. El poate fi calculat (recent am optimizat un mic newtonian de 4") cu [url=https://www.bbastrodesigns.com/NewtDesigner.html]acest calculator online de pe site-ul lui Mel Bartels. 

Dacă măsori distan&#539;ele &#537;i diametrele telescopului tău &#537;i le introduci în calculator po&#539;i afla dacă ai sau nu vignetare &#537;i cât de mare este câmpul de plină lumină. Când este la minimum ai contrast mai bun la planete, roiuri etc în mod vizual. Dacă secundara este prea mare contrastul se reduce, dar este un avantaj la astrofoto pentru că vignetarea apare în imagini.

gpaunescu
22 Noi 2021 11:33


In afara de ce s-a scris aici am mai gasit 2 link-uri folositoare in verificarea si intelegerea vignetarii la SCT-uri.

https://agenaastro.com/articles/guides/diagonals/choosing-2inch-sct-diagonals.html
https://www.cloudynights.com/topic/363901-aperture-in-c6-c8-for-various-configurations/

Am verificat la mine si concluziile sunt urmatoarele, pentru C6-ele meu:

Visual Back (VB) 2" + diagonala 2" + ocular 30mm 2" = apertura 150mm; deci fara vignetare
Reducer 0.63x + VB 2" + diagonala 2" + ocular 30mm 2" = apertura 125mm; vignetare mare

VB 1.25" + diagonala 1.25" + ocular 20mm 1.25" = apertura 150mm; deci fara vignetare
Reducer 6.63x + VB 1.25" + diagonala 1.25" + ocular 20mm 1.25" = apertura 135mm;  vignetare mare

VB de 1.25" e cel standard de 35mm
VB de 2" are aproximativ 36.5mm
Deci sunt apropiate ca valori.

La 1.25" + Reducer, la mine a iesit cam mare vignetarea (mai mult decat in al doilea link); cred ca o sa mai refac cand am timp masuratoarea.

Sper ca nu am scris ceva gresit.

Erwin
22 Noi 2021 12:54


@Cătălin
Tavi , ai încercat cu distan&#539;a dintre cele două grupuri , mărită ? Ar trebui să scadă serios relieful , nu am idee însă ce se va întâmpla cu claritatea spre margini . Poate a încercat careva &#537;i ne poveste&#537;te .


N-am încercat, trebuie să văd, posibil să se reducă atât eye-relief-ul cât &#537;i focala care oricum este prea lungă.

@gpaunescu

Nu băgasem de seamă de la început despre ce instrument este vorba. Din păcate nu există instrument bun la toate, pentru a adresa această problemă e mai u&#537;or să folose&#537;ti instrumente &#537;i oculare dedicate pentru diferite tipuri de observa&#539;ii pentru a ob&#539;ine rezultatele cele mai bune, respectiv un RFT dedicat în cazul tău.

gpaunescu
22 Noi 2021 13:21


Da, sunt de acord cu instrumente/oculare dedicate.

De asta am luat si un RFT.

Dar, am vrut sa obtin ceea ce se poate obtine si de la C6. Din ce s-a discutat pe aici si ce am vazut pe alte forumuri se pare ca e mai bine cu un ocular low-power decat cu reducer (pt vizual).
 
De aceea am cumparat un ocular 30mm pt 2" si o diagonala pe 2".  Ma declar multumit de ceea ce vad si cu C6 acum la DSO. Fara sa am vignettare.

catalin dumitru
24 Noi 2021 03:08


@Cătălin


N-am încercat, trebuie să văd, posibil să se reducă atât eye-relief-ul cât &#537;i focala care oricum este prea lungă.

Focala nu se va reduce , va cre&#537;te (Ftot=f1xf2/f1+f2-d) ! Dar o po&#539;i scădea la loc sau chiar mai mult,  dacă plasezi la intrare o lentilă divergentă corespunzătoare .