-----------------------------------
Radu Cocoral
01 Dec 2021 18:21

Silicat umezeala
Mi-am luat pentru telescopul tinut intr-o magazie urmatorul produs:

https://astromagazin.ro/transport-si-pastrare/4618-aent-uscare-gel-silica-cu-indicator-de-culoare-reutilizabil-150g.html

Nu stiu cum sa-l folosesc. Presupun ca ar trebui sa fac un saculet de panza? Si mai ales, unde este indicat sa pun? Am inteles ca se pune in interiorul tubului.

Erwin
01 Dec 2021 21:33


Săcule&#539;ul în care a venit ar trebui să fie deja prevăzut cu microgăurele sau să fie făcut dintr-un material poros prin care să "respire". Se poate verifica dacă prin apăsare se turte&#537;te sau se opune turtirii. 

Aten&#539;ie! După ce s-a umezit &#537;i î&#537;i schimbă culoarea trebuie uscat într-un cuptor cu o anumită curbă de temperatură, altfel nu-&#537;i revine. Nu se usucă de la sine, odată îmbibat cu apă. Se folose&#537;te un cuptor electric, uscarea durează câteva ore, a&#537;adar nu prea este rentabil.

2SKY
01 Dec 2021 21:34


Nu cred ca in manualul telescopului nu apar specificatii de intretinere , umiditate , temperatura , ....acum daca dai banii ce sa mai zicem ... . Vezi ca acolo pot fi cicluri inghet /dezghet , uleiuri ,acizi , ... Daca e acoperit prost intra condesul , atrage umiditate , si nu se mai evapora . Telescopul se tine la temperatura cit mai constanta  peste 0 .

Radu Cocoral
01 Dec 2021 22:26


Manualul telescopului e o fituica in care sunt indicate piesele componente din cutia initiala si cum se monteaza. 

Silicatul nu a costat o avere. Dar daca l-am luat, incerc sa-l folosesc. Punga in care a venit pare una ordinara din plastic. Nu vad gaurele in ea. Nu seamana cu plicurile mici ce vin cu ocularele.