-----------------------------------
dragos.n
04 Dec 2021 06:56

Ce mai face Yutu?
Raspunsul la aceasta intrebare este ca face poze. Una din ele e foarte interesanta.

https://youtu.be/28bUcCHk8O8

CAdi
07 Dec 2021 08:41


Da, Roverul Yutu 2 al Chinei care se afla dupa cum stiti pe partea ,,ascunsa" sau ,,intunecata" a Lunii,
a observat un obiect misterios sub forma de cub in timp ce strabatea craterul Von Karman :

,,Yutu 2 a observat un obiect în formă de cub la orizont spre nord &#537;i la aproximativ 260 de picioare (80 de metri) distan&#539;ă în noiembrie, în timpul celei de-a 36-a zile lunare a misiunii, potrivit unui jurnal Yutu 2 publicat de Our Space, un canal de informare a &#537;tiin&#539;ei în limba chineză afiliat cu Administra&#539;ia Spa&#539;ială Na&#539;ională a Chinei (CNSA)."

https://www.space.com/china-yutu-2-moon-rover-cube-shaped-object-photos

Am vrut sa public chiar eu stirea dar mi-ai luat-o inainte Dragos :) 

CAdi
07 Dec 2021 22:45


Ar fi interesant de stabilit marimea ,,cubului" descoperit  pe Luna  luand in considerare urmatoarele
 aspecte :
-Craterul Von Karman are 180 km diametru
-Roverul Yutu 2 are dimensiunile 1,5x1x1 metri.
-Distanta la care se afla obiectul , daca este tradusa corect din chineza, este de 80 m. 
(Mie nu mi se pare ca ar fi distanta corecta fata de ,,cub" dar s-ar putea sa ma insel).

O alta intrebare ar fi : 
De ce nu s-a dus roverul chinezesc spre ,,cub'' sa-l cerceteze, mai ales ca distanta dintre el si obiect
 era de doar  80 de metrii  ? nu prezenta interes?

2SKY
07 Dec 2021 23:43


CAdi e fake ! nu gindesti  putin , se vad unele pietre din zona , apoi la doar 80m e "cubul" , apoi brusc intuneric / negru , ce sa inteleg ca dupa  cub este marginea lunii si urmeaza spatiu ? Si culmea cubul are nuanta solului . Iar la asa distante IMAGINEA TREBUIA SA FIE LACRIMA  , chiar daca sint camere Chinezesti . Trebuie sa fie prosti sa duca roverul acolo ! ai inteles . + "cubul" nu are umbra

CAdi
08 Dec 2021 08:38


Gandeste tu putin mai mult 2Sky , tu crezi ca un site serios ca Space.com prezinta fake-uri?
Crezi ca s-ar mai uita cineva la articolele lor, daca fac asa ceva?
Si ca, chinezii isi mint conationalii?

Ai scris :,,ce sa inteleg ca dupa cub este marginea lunii si urmeaza spatiu ?"

La asta m-am gandit si eu cand am zis ca distanta de 80m nu pare a fi corect tradusa din chineza,
 decat in ipoteza ca roverul chinezesc ar fi intr-o groapa in crater.
Dar chiar si asa am putea afla inaltimea obiectului daca am sti unghiul de filmare al roverului Yutu 2, cu 
tangenta, daca distanta de 80m este corecta.
Tu ca astronom cu experienta, cam care crezi ca este unghiul?  :D 

,,+ "cubul" nu are umbra-" , - nu are umbra pentru ca este la marginea orizontului si nu poti sa iti dai seama care este directia din care lumineaza Soarele si in care cade umbra.

dragos.n
08 Dec 2021 11:22


Nu va mai contrati ca nu are rost, ci mai degraba cititi mai cu atentie (@2SKY). Informatiile vin din China, si sunt distribuite deja de multe site-uri, asa cum au fost transmise de chinezi. 

https://www.sciencealert.com/mystery-cube-found-on-the-far-side-of-the-moon-is-probably-not-an-alien-hut?utm_referrer=https%3A%2F%2Fzen.yandex.com&utm_campaign=dbr

Cat de corecte sunt ele, doar partidul comunist de acolo stie. Intradevar, avand in vedere pixelatia, si mie mi se pare distanta mult mai mare. Pe de alta parte, din stire suntem anuntati ca roverul Yutu-2 va merge spre acel obiect, dar ca va avea nevoie de 2-3 luni de zile.

CAdi
08 Dec 2021 14:09


3 luni ca sa parcurgi 80 de metrii ?
Cu toate ca roverul are 140 kg, mi se pare exagerat. Categoric nu sunt 80 de metri.
,,Cubul" s-ar putea sa fie o bucata dintr-un obiect spatial, sau o roca lunara mai deosebita.

MariusP
08 Dec 2021 14:14


Dacă &#539;ii cont că-n 3 ani a parcurs 840 de metri (declara&#539;i), parcă nu mai e a&#537;a de exagerat...  :wink:

dragos.n
08 Dec 2021 14:28


Din articol se intelege ca roverul se alimenteaza de la baterii solare, deci puteri mici, inpartite catre toate componentele. Si viteze asa mici au si roverele americane de pe Marte.

Probabil extraterestrii ne-au interzis sa mai punem pile atomice pe sondele spatiale, cum faceam in anii '60-70. Asa ca viteze ca cele cu care mergea roverul de la misiunile Apollo nu o sa mai vedem.

CAdi
08 Dec 2021 16:35


Chiar, unde sunt roverele misiunilor Apollo 15,16 si 17 cu care se deplasau astronautii? 
Banuiesc ca le-au lasat pe Luna.
Roverele acelea functionau  cu baterii electrice si aveau o viteza de 10 mile pe ora dupa cate stiu.
Adica vreo 16 km/h. Luand in considerare greutatea om + vehicul,  roverele americanilor 
aveau ceva viteza, in schimb  bateriile solare ale chinezilor sunt foarte slabute, daca le trebuie 3 luni 
ca sa se deplaseze 80 de metrii.
Mai bine foloseau macar o perioada baterii electrice ca si americanii, iar pe cele solare le foloseau de rezerva.

dragos.n
08 Dec 2021 22:05


Cadi, mai invata si tu cate ceva, sa nu mai pui intrebari, sau sa faci afirmatii care sa te puna intr-o lumina nefavorabila. Asta ca sa fiu politicos. Si aici, si pe topicul cu terraformarea, scrii niste lucruri de nu mai vrea nimeni sa-si piarda vremea sa discute cu tine.

CAdi
08 Dec 2021 23:10


E treaba ta si treaba celor care vor sau nu sa dialogheze si sa impartaseasca impresii.
 Eu imi zic parerea fata de un anumit subiect, nu umblu cu perdea. Si o respect si pe a celorlati
in limita bunului simt. 
Daca nu vrei sa raspunzi si ti se pare intrebarea pusa de slaba calitate  nu raspunzi, 
nu facem imaginatii de compozitii literare aici. Fiecare cu raspunsurile, intrebarile si conceptia lui
 despre un anumit subiect.
CAdi se scrie la modul acesta si nu Cadi. Felul cum scrii numele meu spune cate ceva ....

P.S. Iar nu se poate discuta in liniste fara remarci personale?
Pastreaza-ti impresia pentru tine, eu nu fac remarci la calitatea raspunsurilor tale pe forum,
desi as putea foarte usor sa fac acest lucru.

,, Sunt un om din praf de stele si cu bune si cu rele"

2SKY
09 Dec 2021 00:01


Am vazut ca saracul rover scaneaza teren in adincime 40m si peste 100 in lungime , si produce harti geologice , color . Sa nu poata sa mareasca ISO in fotografie sa vedem ce e in spatele cubului ? Deci vede sub crusta superioara cu radare si nu vede un bolovan ? Cred ca e la misto stirea , sau ascund ceva . 
http://www.sci-news.com/space/yutu-2-rover-moons-farside-surface-08175.html

CAdi
09 Dec 2021 00:15


,,Cubul" acesta tinand cont de linia orizontului si de faptul ca terenul este in panta, ar putea fi 
,,varful " la o structura mai mare.
2SKY nu ai putea sa apreciezi unghiul din care roverul Yutu vede ,,cubul" ?
Dupa parerea mea  daca camera roverului se afla la 1,5 m inaltime ar fi sub 10 grd sau chiar mai mic....
Un filmulet semnificativ cu miscarea lui Yutu 2 pe Luna:

https://youtu.be/RuEkfKGzFUY?t=115

2SKY
09 Dec 2021 00:46


Pai este orizontul sau umbra craterului ? Daca e orizontul cubul trebuia sa aiba umbra , cum au bolovanii ceilalti  , si  uitate se vede partea cea mai luminoasa , a lor unde e , deci sursa soarele e in spatele cubului . Daca e umbra sa spunem a craterului , tot trebuia sa aiba umbra cubul , ca e negru spatiu  pt reglajul camerei , dar nu in realitate , avind in vedere si reflectivitatea solului . Daca e la 80m cubul ar putea sa fie unghi negativ , si nu are importanta . Roverul a mai surprins mici monoliti pe luna si tot s-au mirat , ca si cum ar fi ceva ciudat .

dragos.n
09 Dec 2021 01:11


CAdi, scuza-ma ca mi-am permis sa fiu sincer. Mult noroc in viata!

CAdi
09 Dec 2021 12:14


Daca erai suficient de sincer , ai fi putut sa-ti exprimi parerea printr-un p.m.
Mult noroc in viata si tie. :)

Pai este orizontul sau umbra craterului ? Daca e orizontul cubul trebuia sa aiba umbra , cum au bolovanii ceilalti  , si  uitate se vede partea cea mai luminoasa , a lor unde e , deci sursa soarele e in spatele cubului . Daca e umbra sa spunem a craterului , tot trebuia sa aiba umbra cubul , ca e negru spatiu  pt reglajul camerei , dar nu in realitate , avind in vedere si reflectivitatea solului . Daca e la 80m cubul ar putea sa fie unghi negativ , si nu are importanta . Roverul a mai surprins mici monoliti pe luna si tot s-au mirat , ca si cum ar fi ceva ciudat .

Din calculele mele si la cum este imaginea blurata, ,,cubul" nu ar avea dimensiuni prea mari.
Cel mai probabil este o roca, insa s-ar putea sa fie si altceva.
Probabil ca roverul era in miscare cand a realizat fotografia.
Insa exista programe care remediaza imaginile neclare.
Cum ar fi ,,SmartDeblur".

Inca odata imaginea:

https://youtu.be/dUW_0lWJf7w?t=8

CAdi
09 Dec 2021 22:29


Acum observ ca umbra rocilor de pe Luna cade in stanga 2SKY , deci obiectul este luminat de Soare din dreapta, nu din spatele cubului!
 De umbra ,,cubului" nu ne putem da seama pentru ca este exact la marginea orizontului, nu la umbra craterului! Roverul cel mai probabil se gaseste pe o panta ascendenta (intr-o groapa) daca la 80 m se
vede spatiul.
Ce ma intriga pe mine este faptul ca rocile de pe solul lunar au o tenta de gri , pe cand ,,cubul" apare
complet alb cu o umbra mai intunecata spre mijloc !

Daca ar fi si umbra craterului si tot ar fi ciudat de alb!

Mircea Pteancu
11 Dec 2021 02:07


De cand a trecut China la sistemul imperial ?
Faptul ca distanta este exprimata intai in picioare arata ca aceasta farsa tinteste un anumit public.
Public nu din UE unde se foloseste exclusiv sistemul metric, cu foarte mici reminiscente la capitole speciale cum sunt filetele unde a fost pastrat si sistemul imperial.

Privind cu atentie prelucrarile lui CAdi eu cred mai degraba ca se vad cele doua reflexii ale Soarelui in obiectivele binoclului folosit de soldatul de la baza ''Eiserner Himmel'' adica ''Iron Sky'':

https://www.imdb.com/video/vi4232513305?playlistId=tt1034314&ref_=vp_rv_0

Da' ce, naivilor, credeati ca nu va veni ziua razbunarii ?

von Mirtchea

dragos.n
11 Dec 2021 03:07


von Mirtchea, metoda aia e invechita, brutala, nu e asa cum trebuie, subtila si finutza. Ce tunuri, bombe si rachete? Acum se lucreaza cu arme de convingere in masa. Sau de constrangere, dupa caz. Uite, ca tot iti place tie doamna, o poza sa pui la colectie.

2SKY
11 Dec 2021 04:29


Gestul e din Buddhism . Nu are treaba cu Europa , politica .

CAdi
11 Dec 2021 13:17


Dragos a vrut sa scoata in evidenta 2 SKY, ca gestul poate sa apartina si unei organizatii secrete,
 nu neaparat Buddhismului sau Nazismului.

dragos.n
11 Dec 2021 20:15


Eu stiam ca Buddismul este una din cele mai tolerante religii fata de altele. Ori dorinta doamnei respective de a interzice Craciunul, si numele provenite din Biblie, ca Ion, George, Mihai, Maria, si altele, arata tot atata  toleranta cat a manifestat la vremea lui si domnul din poza. Si tot din Buddism vine si zvastika. Probabil e unul inteles pe dos.

CAdi
11 Dec 2021 22:34


Exista o fotografie din spatiu  a misteriosului ,,cub" .
Detaliile sunt neclare si in aceasta fotografie.
Oricum agentia spatiala chineza confirma ca roverul este in drum spre ,,cub" .
Deci prin martie la anul ar trebui sa ajunga :D

Mircea Pteancu
11 Dec 2021 22:40


Multumesc Dragos, doamna Panda de Lula are toata admiratia mea de fost membru PCR.

Sa revenim la subiectul lui CAdi: suspectam ca patratul din poza lui yutu are legatura cu Iron Sky, deci al Treilea Reich, deci cu neomarxistii parinte1 ai doamnei Panda, care asteapta concediul de lehuzie, framantati de dureri menstruale, pe fata nevazuta a Lunii unde tapoanele este foarte scumpe.

Mircea

MariusP
11 Dec 2021 22:49


Exista o fotografie din spatiu  a misteriosului ,,cub" .
O sursă a fotografiei?

CAdi
12 Dec 2021 00:43


CN Post

MariusP
12 Dec 2021 01:21


Ce-i asta CN? Cartoon Network?
Pune un link, ceva!

2SKY
12 Dec 2021 01:50


https://www.americanpost.news/chinas-rover-detects-cube-shaped-mystery-object-on-moon/

https://newsbeezer.com/chinas-yutu-2-rover-hits-a-long-milestone-on-the-other-side-of-the-moon/

Cel mai sigur e bazalt scos la suprafata de impacturi vechi . Asa apar teoretic , doar forma pare ciudata , dar cred ca sint si alte chestii aparent ciudate . Cum au curs in vechiile tuburi de vulcani au inghetat rapid .

dragos.n
12 Dec 2021 05:02


Cubul ala prezentat de CAdi aseara nu e de pe Luna, ci de pe Phobos, daca nu ma inseala memoria. Stiu ca a vorbit Buzz Aldrin despre el, numindu-l obelisc.

MariusP
12 Dec 2021 13:13


Fotografia nu e de pe Lună, dar ce mai contează de unde e?  :lol:

CAdi
12 Dec 2021 14:35


Cubul ala prezentat de CAdi aseara nu e de pe Luna, ci de pe Phobos, daca nu ma inseala memoria. Stiu ca a vorbit Buzz Aldrin despre el, numindu-l obelisc.

Nu stiu daca monolitul de pe Phobos seamana cu acela postat.
https://en.wikipedia.org/wiki/Phobos_monolith
Dar s-ar putea ca fotografia postata de mine sa fie totusi o fotografie atasata la,,cubul" descoperit de Yutu.
Si 2SKY in linkul lui a postat aceeasi fotografie:
https://www.americanpost.news/chinas-rover-detects-cube-shaped-mystery-object-on-moon/

dragos.n
12 Dec 2021 15:03


Eu am vazut aceasta fotografie, cu acel monolit, obelisc, sau ce-o fi el, cu ani in urma, si stiu ca descpre el a vorbit Buzz Aldrin. Stiu sigur ca am vazut-o de mult, chiar si in serialul ''Extraterestri antici'' a fost prezentata, ca fiind o dovada ca acestia ar fi fost pe Phobos.

https://ro.pinterest.com/pin/335377503473576708/

CAdi
12 Dec 2021 15:21


E clar ca este o fotografie atasata la articolul cu acel  ,,cub" de pe Luna.
M-a indus in eroare si am crezut ca a fost luata de satelitul chinez care orbiteaza Luna.
Imi cer scuze.

dragos.n
12 Dec 2021 15:35


Nu e o problema CAdi. Oricine poate face o confuzie. Eu azi noapte nu puteam sa-mi aduc aminte pe care satelit al lui Marte e monolitul. Noroc cu goagal.

CAdi
12 Dec 2021 15:41


Insa fotografia asta a ta Dragos,  nu seamna cu poza din Wikipedia. 
Nu o fi si asta din alta parte?

Dupa Daily Telegraph este un monolit aflat pe Marte !

https://www.dailytelegraph.com.au/news/weird/mystery-of-rocky-mars-monolith-solved-scientists-say/news-story/8dca0b3a579f03e33b6776429cfe12fa

dragos.n
12 Dec 2021 16:08


Foarte posibil. Sincer, nu eu le-am facut, ca nu am fost pe acolo. Tot asa bine cum cei din linkul dat de 2SKY au asociat gresit fotografia asta, la fel poate au facut-o si sursele dupa care m-am luat eu, sau poate Daily Telegraph greseste.....

CAdi
12 Dec 2021 16:42


Poate ne lamureste Marius P  unde se afla ,,Monolitul" din  fotografie....

2SKY
12 Dec 2021 17:45


Nu e nici o greseala sigur ,   monolitul de pe Phobos are sute de metri inaltime , si de aia nu e rezolvat . Asta e de pe Moon ! nu a  lui Marte . Si nu e singurul bolovan gasit dupa cum zic Chinezii . Cind faci geologie la zeci de metri adincime , .....asa nivel.....harti cu minerale color , pe partea ascunsa , si descoperi zacaminte ,,..o deruta nu strica , poate si mai multe , care tin adversarii in sah . Nu sint OZN , ca daca pe Terra nu cad , pe luna ar fi culmea . Numai Titan si Helium-3 , e de ajuns , sau credeti ca cauta tigle /caramizi

MariusP
12 Dec 2021 18:31


Poate ne lamureste Marius P  unde se afla ,,Monolitul" din  fotografie....
Bineinteles ca n-o sa lamuresc nimic. Doar o sa elimin offtopicul cand se mai decanteaza informatia... 
Poti cauta fotografia postata de tine cu Google Images.  :idea: 
Obisnuieste-te sa faci ceva cercetari inainte de a posta pe forum. Că nu-i nimeni obligat sa-ti verifice "confuziile" mai mult sau mai putin intentionate...  :wink:

CAdi
12 Dec 2021 22:03


Iar fotografia am luat-o de aici:
https://www.youtube.com/c/cnpost/videos

Am crezut ca este un post de incredere si ca fotografia este luata de satelitul chinezesc care orbiteaza Luna.
Dar se vede ca m-am inselat.

MariusP
13 Dec 2021 09:54


"".

CAdi
08 Ian 2022 22:45


S-a lamurit misterul chinezesc. Faimoasa ,,coliba" era o amarata de roca lunara :

https://youtu.be/obl7MqMPbnk

Bine ca nu a trebuit sa asteptam 3 luni./ Chiar chinezii au furnizat stirea:

https://mp.weixin.qq.com/s/VgtehRidYL8-dk9YtENQfg

MariusP
08 Ian 2022 22:55


O răsturnare spectaculoasă a situa&#539;iei!
Un artefact extraordinar s-a dovedit un bolovan... din nou...
Un bolovan pe Lună!?!?! Ăsta da subiect de discu&#539;ie la "Aeronautica / Misiuni spatiale"...

Sau poate e doar o mu&#537;amalizare &#537;i de fapt e vorba despre... despre... a&#537;teptăm speciali&#537;tii forumului să dea răspunsul de genul: "voi nu &#537;ti&#539;i nimic, dar eu &#537;tiu, însă n-am voie să vă spun..."