-----------------------------------
gpaunescu
10 Dec 2021 18:52

Adaugare prisma Amici la un cautator
Am o lunetzica de cautare APM 60/240 cu focuser helicoidal.
Toate bune, daca o folosesc cu ocular (trebuie sa ii adaug o prelungire de 30mm la ocular ca sa intre in focus; nu sunt folositi toti cei 30mm, ce mai mare parte sunt ca sa fixez ocularul in focuser).

Acum vine problema: vreau sa adaug o prisma Amici ca sa o transform in RACI. Prisma are si ea o cale optica si nu mai intra in focus.

Din luneta nu pot sa tai pentru ca asa cum e facuta are filete la ambele capete si imi e frica ca nu as face  capatul taiat asa de precis astfel incat sa fie bine aliniata optica dupa aia.

Solutia gasita e sa scot focuserul helicoidal si sa pun in loc un adaptor de la 2" la 1,25". Merge asa dar focusarea se face mai numai prin introducere/scoatere prisma din adaptor.

Exista si alta metoda? Am vazut niste corectoare de cale optica:

https://www.astroshop.ro/accesorii/omegon-corector-de-cale-1-6x-pentru-binocular-1-25-/p,44201

Oare ajuta? Nu cumva e un fel de barlow?

Daca este nevoie pot sa pun si poze si dimensiuni aici.

Va multumesc anticipat pentru sugestii si ajutor.

Cer senin.

Gabi

dmtr69
10 Dec 2021 19:45


Salut! Eu am taiat dintr-un cautator de 50mm ca sa fac o luneta de ghidaj (era prea lunga daca puneam focuser). Taierea am facut-o pe la jumatatea tevii, apoi am bucsat-o pe interior cu alta teava (teava PVC de 50). Nu a schimbat alinierea si este foarte solida. Mai complicat ar fi daca corpul lunetei este conic si nu cilindric.

gpaunescu
10 Dec 2021 20:09


Si cum ai reusit sa faci o taietura perfect perpendiculara pe axa cautatorului?

La mine la capatul la care as putea taia, are un inel cu 3 suruburi in care se fixeaza focuserul.

Am atasat o poza asa cum am facut: adica am scos focuserul, care era fixat cu 3 suruburi in inelul negru de la capat si am bagat acolo un adaptor de la 2" la 1,25". In adaptor poate sa culiseze putin prisma.

dmtr69
11 Dec 2021 09:45


Ca sa tai drept o teava cauta o fisie de plastic lata de 2-3 cm si lungime mai mare decat circumferinta tevii. Incercuiesti strans teava cu ea iar capetele panglicii sa se petreaca perfect, faci semn cu un marker pe marginea panglicii si tai pe semn (sau aprope si finisezi cu o pila). In felul acesta ai taiat 100% perpendicular pe axa optica. Insa alinierea si fixarea este data in primul rand de bucsa care uneste tevile (cat de fixa este ea).
*Eu folosesc panglicile de plastic care se pun la gulerele camasilor noi ambalate.
**La acest model de cautator eu as taia undeva intre inele, pentru ca bucsa sa intre macar 2cm in ambele parti. Marcheaza doua circumferinte (cu metoda de mai sus) distantate cat trebuie sa scurtezi. De focuser este clar ca ai nevoie, prin culisare este greu de focalizat. Totusi, tinand cont ca nu faci poze sau ghidaj cu ea, poti face focalizarea prin culisare.

gpaunescu
11 Dec 2021 13:27


Acum am inteles; tu zici sa tai din mijloc si sa imbin printr-o bucsa. E o idee, 
Eu ma gandisem sa vad ce-i cu inelul ala negru din spate; cum e fixat si daca se poate scoate si acolo sa tai.

Alte metode, optice nu exista, nu-i asa? Adica corectorul ala de 1,6x binocular, e un fel de barlow, nu-i asa?
Adica mareste putin focala, dar se si ingusteaza TFOV-ul, nu-i asa?

dmtr69
11 Dec 2021 14:41


Da, este un barlow. Poti folosi, daca nu te deranjeaza micsorarea campului. Campul se va reduce la cca. 40% din cel nativ, asta daca respecti distanta ceruta pana la ocular. Daca cresti distanta, campul scade (la un barlow 2x ai camp de doar 25% ). Asta considerand ca folosesti acelasi ocular.

Erwin
11 Dec 2021 17:06


Există ni&#537;te microfocalizatoare Baader înguste. Dacă filetul de la ie&#537;irea lunetei este standard T2 atunci po&#539;i comanda un astfel de microfocalizator. Este tot elicoidal, are 2 buc&#537;e cu filet fin una în alta. Asta ca să nu tai tubul. La unele lunete căutătoare focalizarea se face prin deplasarea obiectivului pe filetul lui &#537;i are o piuli&#539;ă de fixare când e în focus. 

Părerea mea este că odată reglat focusul la un căutător nu prea mai umbli la el a&#537;a că focalizatorul nu este neapărat necesar decât dacă schimbi des ocularele. Atunci nu mai este căutător ci lunetă în sine.

Mircea Pteancu
11 Dec 2021 22:08


Eu sunt un fan al ATM-ului dar ...
Nu vreau sa te demoralizez dar eu n-as strica lunetica aceea minunata de 60mm F/4.
Cu un Plossl de 25mm , in camp de peste 5 grade, la aproape 10x, iti va oferi niste imagini de-a dreptul orgasmice in Calea Lactee. Si nu numai ...
Imbratiseaza in acelasi camp M10 si M12; sau roiurile din Roiul Dublu Binocular din Ophiucus si cu o miscare microscopica baleiezi toate trei roiurile Messier din Auriga. Iar vara, dupa ce gradina minunilor din Sagetator coboara dupa copaci sau cladiri, te plimbi prin Scutum spre Cygnus si Lyra, printre zeci si zeci de mii de stele.Si nu te mai saturi ...
Spre deosebire de binoclu, la aceasta luneta poti schimba marirea la 24x cu ocularul de 10mm si la 40x cu cel de 6mm si vezi rezolvate Eta Cas, Gama And, Eta Per si cate si mai cate.
Nu mai bine pastrezi intreg acest Goliat si aduni banuti pentru un RACI ?

Mircea

Erwin
12 Dec 2021 09:48


Este o idee foarte bună de a o păstra a&#537;a cum este. 

De altfel, aten&#539;ie la prisme, eu am 2 care s-au dovedit a nu fi prisme AMICI ci prisme diagonale! Prisma AMICI îndreaptă imaginea complet pe când prisma diagonală nu. Dacă te ui&#539;i prin ea direct, prima prezintă o linie foarte fină exact pe mijloc, a doua nu are a&#537;a ceva. Iar pentru un căutător RACI e nevoie de imagine dreaptă.

Mircea Pteancu
12 Dec 2021 14:52


Foarte de acord cu Erwin.
Un cautator cu prisma Porro e o pacoste.
Mai bine fara, mai bine te chioresti de-a lungul tubului sau iti faci dioptra ca la pusca.

Mircea

gpaunescu
12 Dec 2021 18:48


Există ni&#537;te microfocalizatoare Baader înguste. 
.....

din pacate ar trebui sa fie foarte inguste. distanta ramasa intre partea din spate a lunetei si umarul (daca pot sa-i spun asa) diagonalei e de 15mm (asa cum se vede acum in poza de mai sus). Intr-adevar daca va ramane ca si cautator, e putin probabil sa umblu des la focus.

Eu sunt un fan al ATM-ului dar ...
Nu vreau sa te demoralizez dar eu n-as strica lunetica aceea minunata de 60mm F/4.
...
Mircea

Sa va spun drept, nici pe mine nu ma incanta ideea de a o taia; de asta am intrebat daca nu exista o solutie optica. Desi, dupa cat ma pricep si eu, era cam clar ca nu exista; cel putin nu fara anumite concesii (cum ar fi ingustarea TFOV).
De fapt motivul pentru care cumparasem aceasta lunetzica, a fost de a o folosi pentru EAA.

...
Mai bine fara, mai bine te chioresti de-a lungul tubului sau iti faci dioptra ca la pusca.
Mircea

Ce e dioptra?

Multumesc tuturor pentru sfaturi.

Ma gandeam deocamdata sa raman la varianta cu adaptor de 2" la 1,25", pentru cat timp o folosesc ca si RACI.

zoth
12 Dec 2021 21:58


Ce este un cautator RACI si ce face el deosebit fata de unul obisnuit, poate cineva sa explice?

gpaunescu
12 Dec 2021 23:55


Daca am inteles bine, RACI este un simplu cautator, dar are prisma Amici pentru a vedea imaginea neinversata.
Este util la gasirea obiectelor DSO, fara a mai sta sa te gandesti ca stanga este inversata cu dreapta si sus cu jos. 
Este mai naturala navigarea pe cer, ca si cum te-ai uita cu un binoclu.
DIn cate am inteles, combinatia RACI+cautator cu punct rosu (sau telrad) este puternica prin faptul ca poti sa identifici cu punctul rosu, zona unde vrei sa te uiti, apoi folosind cautatorul  RACI, ar trebui sa identifici mai usor, obiectele mai putin luminoase, cautate.

Eu prefer telrad pt ca are cele trei cerculete la 0.5, 2 si 4 grade; deci ajuta foarte mult procedeul de "star hopping".

Erwin
13 Dec 2021 09:24


Amici are drumul optic mai lung prin sticlă deoarece are mai multe reflexii interne. Ipotenuza acestei prisme este un acoperi&#537;, nu o suprafa&#539;ă plană. Ce se găse&#537;te în comer&#539; sub denumirea Amici este de multe ori gre&#537;it, pentru că de fapt este o prismă normală, similară cu cele Porro ce se găsesc în binocluri. Aceste prisme nu întorc imaginea complet, stânga &#537;i dreapta rămân inversate. 

A&#537;adar, nu cred că folosind o prismă Amici vei ajunge în focus. 

An Amici prism is a type of roof prism which splits the image in two parts and thus allows an upright image without left-right mirroring. This means that what is seen in the eyepiece is the same as what is seen when looking at the sky, or a star chart or lunar map.

The disadvantage of typical "correct image" Amici roof prism diagonals is that because the light path bounces around through a piece of glass, the total amount of light transmitted is less and the multiple reflections required can introduce optical aberrations. At higher magnifications (>100×), brighter objects have a bright line through the object viewed. Therefore, most Amici roof prisms are more appropriate for low-power viewing or in spotting scopes for terrestrial rather than astronomical use. But with low-power usage with a rich field, the field can easily be compared with star charts, as it is no mirror image.

They are available in two types: with a 90&#186; angle (like an ordinary star diagonal) and with a 45&#186; angle. Such prisms are often used in spotting scopes for terrestrial viewing, mostly with a 45&#186; angle. Such telescopes rarely use magnifications over 60×.

gpaunescu
13 Dec 2021 10:37


Am verificat acum, si uitandu-ma prin luneta, diagonala Amici, daca misc luneta in dreapta, apar in camp obiecte din dreapta; la fel la stanga.
Asta inseamna ca e ok? Adica inverseaza stanga cu dreapta si sus cu jos.

Asta e prisma Amici pe care am cumparat-o:

https://www.astroshop.eu/amici-prisms-90d/omegon-1-25-90d-amici-prism/p,54412

Erwin
13 Dec 2021 21:55


Este bună, scrie &#537;i la specifica&#539;ii că întoarce imaginea atât vertical cât &#537;i orizontal. Dacă te ui&#539;i direct prin prismă fără oculare sau să fie montată în telescop se vede o linie fină pe mijloc?

gpaunescu
14 Dec 2021 09:47


Din cate m-am uitat acum, parca nu vad nici o linie. Dar vad ca are la fiecare gaura (unde se insurubeaza tuburile) ceva din sticla; pare plata in exterior, nu stiu cum e in interior. 
Din cate observ, imaginea e foarte clara si daca privesc prin ea, fara sa fie cuplata  si sa aiba ocular.

Erwin
15 Dec 2021 09:33


Nu &#537;tiu atunci, din diagrame reiese că trebuie să aibă acoperi&#537; pe ipotenuză. Ca să se acomodeze înăl&#539;imea acestui acoperi&#537; corpul prismei ar trebui să fie mai gros pe acea parte fa&#539;ă de o prismă simplă porro.

Mircea Pteancu
15 Dec 2021 19:11


Gabriel

Din specificatiile de la linkul dat de tine rezulta ca ar trebui sa fie o prisma Amici.
Dar ca sa fii sigur, incearca sa vezi un text prin luneta cu acea diagonala.
Daca poti citi titlul, de pilda, fara sa trebuiasca sa faci nici un fel de inversari mentale, e bine, este o prisma Amici.

Despre Telrad: eu insist si recomand RDF deoarece este cel mai ieftin cautator 1x. Telradul este insa categoric mai bun. Unele RDF-uri mai scumpe au cercuri luminoase de marime data , de pilda de 2 grade si care incearca sa imite Telradul  pentru a oferi optiuni de cautare mai bune.

zoth

Prin cautatorul RACI vezi cerul cam ca prin binoclu, fara ca imaginea sa fie inversata nici stg-dr, nici sus-jos.
Dar am spus ''cam'' deoarece orientarea imaginii este influentata de pozitia prismei fata de verticala.
Deci daca vreau ca sa vad imaginea unui stalp vertical ca fiind la verticala trebuie sa fiu atent ca prisma sa fie la vericala.Daca va fi inclinata spre dreapta mea, stalpul cu intreaga imagine, imi va apare inclinat spre dreapta.
Cautarea pe arii largi prin RACI este dificila din cauza faptului sa privesti la 90 grade fata de axa optica.
Pe arii mici insa imaginea este congruenta cu realitatea si efectuezi cautarea foarte comod.
RDF-ul si Telradul au marea calitate ca iti arata ''exact'' directia in care ''priveste'' axa optica a telescopului. De aceea te ajuta sa plasezi cautatorul RACI in zona dorita.
Odata ajuns acolo, acesta iti gaseste obiectul, asterismul sau punctul cautat.
Aceasta combinatie nu este inventia mea dar de cand i-am prins spilul, ma ajuta foarte mult.
Cred ca te-ar ajuta si pe tine si pe ceilalti amatori care trebuie sa va confruntati cu poluare luminoasa intensa si care ''sterge'' stelele slabe care sunt necesare pentru cautarea conventionala ''star hopping'' prin cautator. RDF-ul iti permite sa orientezi cu o precizie mult mai mare axa optica a instrumentului fata de stelele luminoase care razbat prin poluarea luminoasa. Incerci sa formezi cu acestea figuri geometrice, asemenea cu cele pe care le face in atlas obiectul cautat cu cele care le vezi in realitate pe cer.
La scara mica insa, este adevarat, RDF-ul este mult mai imprecis decat cautatorul cu marire.
In dobsonianul meu de 200mm, diametrul punctului rosu este aproximativ egal cu campul vizual al ocularului Plossl de 25mm la 51x, deci cam un grad.
Pe scara mare, de zeci de grade, afirm cu siguranta, din experienta, ca precizia orientarii cu RDF ( si Telrad si laser, doar presupun) depaseste orice aproximare prin oricare cautator standard sau RACI.

Mircea

zoth
15 Dec 2021 21:12


Mul&#539;umesc Mircea &#537;i Gabi  :wink:

catalin dumitru
16 Dec 2021 12:37


Există solu&#539;ii mai eficiente la problema discutată . După ce m-am jucat cu pentaprisme , prisme cu dublă reflexie de pe la microscoape &#537;i altele (chinuri cvasi inutile) , clenciul suprem a fost dat de înserierea a două diagonale , una pe 2 fixă , înspre obiectivul cautatorului , a&#537;ezată pe o parte , &#537;i după ea, cea de 1,25 inch , mobilă , urmată de ocularul cu reticul . 

Jucăria asta nu e extrem de precisă (depinde de cât de bine sunt centrate oglinzile ) dar e foarte comodă . Iar la anumite unghiuri dintre cele două diagonale , asociat cu înclinarea capului, imaginea la ocular este dreaptă .

gpaunescu
16 Dec 2021 13:05


Nu am inteles foarte bine.
La mine problema e ca daca pun o diagonala direct pe focuser, tubul fiind prea mare, planul focal al obiectivului, e undeva in interiorul diagonalei. Deci nu mai ajunge sa coincida cu planul focal al ocularului (adica sa intre in focus).

Daca pun 2 diagonale, cred ca e la fel, planul focal al obiectivului, va fi undeva in prima diagonala, deci iar nu pot sa intru in focus. 
Asta daca am inteles bine ce ai vrut sa spui.

catalin dumitru
16 Dec 2021 13:21


Credeam ca ai în&#539;eles deja că ceea ce am povestit mai sus se rezolvă doar cu scurtarea drastică a tubului . 
Până la urmă , ce interesează cu adevarat ? Ergonomia sau aspectul ?

gpaunescu
16 Dec 2021 13:24


Asta am inteles. Dar nu inteleg, daca scurtez tubul, cu ce ma ajuta 2 diagonale in loc de una? 

Daca il scurtez, obtin si cu o singura diagonala, focus.

catalin dumitru
16 Dec 2021 13:36


Dacă înseriezi două diagonale , vei avea imagine corectă , adică nu întoarsă în oglindă . Ce naiba , nu faci diferen&#539;a mentală dintre o reflexie unică &#537;i una dublă ?

gpaunescu
16 Dec 2021 13:44


Aaa, tu vorbesti de inversarea imaginii. Asta e rezolvata, asa cum e scris si mai sus, am luat o prisma Amici care face ceea ce trebuie.

Eu am ramas setat, pe sugestiie de a nu taia tubul. 
Cred ca am gasit si la asta o solutie, dar ramane sa o pun in practica sa vad daca merge.

catalin dumitru
16 Dec 2021 13:58


Ok , doar să nu halească prisma prea tare din câmp . Din câte &#537;tiu eu , prismele roof la 90 grade care au corpul asemănător cu al diagonalelor obi&#537;nuite , sunt cam mici . Ferestrele lor de intrare &#537;i ie&#537;ire nu acoperă decât pu&#539;in din diametrul interior de la tuburile de conectare .

Mai e o solu&#539;ie la evitarea tăierii tubului , anume folosirea unui redresor cu lentile . Iar dacă se folose&#537;te o oglindă diagonală , aceasta poate fi plasată între cele două lentile ale redresorului . Dar situa&#539;ia se complică la capitolul vignetare.

Putem vorbi despre asta , sunt solu&#539;ii dar nu &#537;tiu dacă merită efortul .

gpaunescu
16 Dec 2021 14:07


O sa verific daca haleste din camp.

Solutia la care ma gandeam, sa sa printez 3D un focuser helicoidal. Am gasit niste modele, dar nu se potrivesc la mine

Imi trebuie unul scurt.

Daca merge, o sa pun solutia aici si fisierele.

catalin dumitru
16 Dec 2021 14:24


Nu cred că vei găsi ceva suficient de scurt . Ai idee cam la câ&#539;i milimetri de focuserul original , se află focala obiectivului ? 

Adică pentru plan obiect la infinit . Dacă faci o măsurătoare pentru plan obiect mai mic decât infinit , vei ob&#539;ine mai mul&#539;i milimetri , chestie care poate da peste cap rezolvarea problemei .

gpaunescu
16 Dec 2021 14:42


Da, nu am gasit focuser suficient de scurt.

In poza pusa de mine mai sus, intra in focus si se vad bine stelele. Deci acolo am eliminat focuserul, si nu pot schimba ocularele usor.

Din cate am masurat pe acolo, am cam 10 mm sa culisez, deci focuserul trebuie proiectat tinand cont de aceste conditii.

Am mai facut/printat diverse adaptoare, dar erau fara filet. Acum invat sa fac filete in freecad.

Schema o am in cap, cam cum trebuie sa arate (ma rog, am facut si o schita grosiera pe hartie) . 
M-am inspirat de aici:
https://www.thingiverse.com/thing:4695777


Nu trebuie sa tina greutate mare, deci eu zic a PLA-ul e suficient de rezistent.

catalin dumitru
16 Dec 2021 15:12


Ok, seamănă cu ce am eu la un căutător homemade . 
În &#539;eava de doi &#539;oli a jucăriei mele am îndesat un focalizator elicoidal de la obiectivul unui aparat foto sovietic.
Piesa centrală multifiletată a avut suficientă "cărni&#539;ă " ca să strunjesc în ea până la 31,75 mm .

Dacă găse&#537;ti a&#537;a ceva , demontezi focuserul original &#537;i bagi in tub până la refuz pe ăsta modificat . Probabil mai câ&#537;tigi vreo 10-15 mm.