-----------------------------------
Dragos Zah
27 Dec 2021 17:46

Salutare
Salutare,

sunt un inginer constructor din Cluj, care dore&#537;te sa cocheteze cu astronomia. Sunt la nivel entry level, adică inafara de denumirea planetelor din sistemul nostru solar , nu cunosc prea multe. Am doi copii mici care pun întrebări &#537;i sunt pasiona&#539;i sa se uite noaptea la stele. In acest sens doresc sa achizi&#539;ionez un telescop &#537;i împreuna sa învă&#539;am cât mai multe despre astronomie.

La rubrica bazar , am văzut un Skywatcher explorer 130 p cu montura Goto, ce părere aveti, e ok pentru incepatori?

Multumesc,

MaxMarvis
27 Dec 2021 19:27


Salut Drago&#537;,

Bine ai venit. Sunt ultima persoana care sa fie în măsura sa iti dea un sfat avizat, pentru ca sunt mai mult decât începător.

Ce &#537;tiu este ca am trecut prin acelea&#537;i întrebări &#537;i pentru a încerca să mă lămuresc, am citit, am citit &#537;i am citit...

Concluzia mea (din citit) a fost ca nimic nu poate bate, în ni&#537;te condi&#539;ii ideale, un refractor apocromat.

Sunt foarte mul&#539;i factori &#537;i argumente de luat în considerare, însă unele mie mi-au rămas intiparite mai adanc:

- unul practic: dacă sistemul este prea complex sau dificil de asamblat, mai ales pentru un începător, ceea ce a vrut sa fie o placere se va transforma într-o corvoada &#537;i va neutraliza orice bună initiativa;

- înainte de telescop trebuia aleasa o montura, de preferat mai capabila decât provocările pe care le va ridica primul telescop;

- primul telescop trebuie sa fie echilibrat între calitate &#537;i cost, în sensul în care un telescop puternic sau din gama high end ar putea fi prea mult pentru ce un începător poate în&#539;elege &#537;i aprecia, iar unul low cost poate fie distruge ini&#539;iativa, fie reprezenta doar o pierdere inutila de bani;

-accesoriile pot costa lejer mai mult decât tubul optic (e.g. un ocular de 1000 EUR nu este ceva ie&#537;it din comun, un Dew shield de 150-200 de EUR, aparent, e ceva normal);

- nu exista un telescop bun la toate, deci vei sfarsi cu mai multe;

- e important de &#537;tiut ce vrei sa faci cu el vei observa doar din spatele casei, de pe terasa blocului?... În cazul în care vei observa din ora&#537;, slabe &#537;anse sa ai mereu un "seeing" adecvat. Vrei sa îl transpor&#539;i? Nu toate se pot transporta în condi&#539;ii confortabile &#537;i vor necesita genti, baterii externe, etc

Cam asta era punctul in care ma întrebam dacă mai are rost :))) 

Faci un pas în spate &#537;i î&#539;i asumi o decizie. Eu am ales un refractor &#537;i apoi unul &#537;i încă unul, toate mici...ca sa pot sa le folosesc fără sa tremur când le montez sau le car. 

Se presupune ca refractoarele sunt mai hassle free, nu necesita colimare decât în cazuri excep&#539;ionale, pot fi transportate relativ u&#537;or cela pana pe la 4"-5", se aclimatizeaza usor, vin în variante apocromatice care asigura o calitate deosebita a imaginii (însă &#537;i un pre&#539; pe măsură...). 

În tabăra best bang for the buck: reflector pe montura Dobson. Eu când l-am vazut, am &#537;tiut sigur ca nu voi lua niciodată sau cel pu&#539;in la început, un telescop atât de urat care sa nu se poată transporta, chiar daca as fi putut inclusiv, citi cu el ziarul unui extraterestru... 

Totu&#537;i, înainte de telescop, cred ca trebuie aleasa o montura. 

Succes!

Mircea Pteancu
27 Dec 2021 20:10


Dragos

Bine ai venit pe forum !

Iti urez succes in gasirea telescopului potrivit, nu cunosc tipul mentionat de tine.
Ma refer la partea de montura Go To. 
(Eu sunt oleaca taliban, folosesc numai monturi azimutale,manuale. Fac alergie la orice automatizare dar asta nu inseamna ca pentru tine nu ar corespunde.)

Voi aveti in Cluj magazinul de telescoape Starmax dar din cauza pandemiei vizitele sunt suspendate.
Acolo ai putea sa vezi telescoapele ''in carne si oase'' si asta ar fi de mare ajutor.
Dar pot fi contactati telefonic.
Aici au informatii care te-ar putea ajuta:

http://www.starmax.ro/educatie.htm

Si, oricum, poti discuta aici pe forum despre cum merge cautarea ta .

Succes,Mircea

Erwin
28 Dec 2021 10:05


În niciun caz n-a&#537; recomanda unui începător, cu atât mai mult cu cât nu &#537;tie nimic despre instrumente, un refractor apocromat! Înseamnă o investi&#539;ie enormă. Ca &#537;i cum i-ai zice unui viitor &#537;ofer, înainte de a face &#537;coala de &#537;oferi, că prima ma&#537;ină neapărat să fie un Ferrarri sau un Lamborghini, care te va &#539;ine toată via&#539;a. Dimpotrivă, recomanzi o ma&#537;ină ieftină, fiabilă, ubicuă, la care să găse&#537;ti piese &#537;i mecanici peste tot, second hand. Dacă dă cu ea în gard măcar să nu-i pară rău &#537;i să nu-&#537;i piardă încrederea că va putea conduce o ma&#537;ină. 

Un coleg de-al nostru s-a străduit să pună un [url=https://csillagtura.ro/ce-telescop-sa-mi-iau/]ghid pe site-ul lui &#537;i cred că a făcut o treabă bună. Citi&#539;i-l cu aten&#539;ie, e chiar clujean, există mul&#539;i băie&#539;i faini pe-acolo, ie&#537;i&#539;i cu ei la observa&#539;ii. Până vă hotărâ&#539;i ce instrument a&#539;i dori să lua&#539;i afla&#539;i mai multe despre ce se vede cu ele.

Matrixul
28 Dec 2021 18:11


Bine ai venit !

Dragos Zah
28 Dec 2021 19:24


Salutare,

multumesc mult pentru sfaturi, m-am hotărât sa achizi&#539;ionez telescopul respectiv, după ce îl primesc &#537;i reu&#537;esc sa îl folosesc, o sa revin cu un feedback.

Seara frumoasa

Mircea Pteancu
28 Dec 2021 23:24


Dragos

Cred ca ai facut o alegere buna, succes la observatii !
Nu fi prea ambitios, incearca la inceput obiecte luminoase, oricum acelea vor trezi interesul copiilor.

Cer senin, Mircea