-----------------------------------
zoth
01 Ian 2022 15:40

Experimentul Istar
In urma cu vreo doi ani am cumparat de pe piata second a forumului nostru un obiectiv acromat ISTAR de 150mm f5 R50S si deoarece diametrul maxim al celulei lui era de 192mm, am hotarat atunci sa-l bag intr-un tub de 200mm ca sa nu mai fac  tot felul de adaptoare de trecere de la un diametru la altul si sa complic constructia in mod inutil.

Am inceput cu un plan mental pe care il doream cat mai simplu. Cu toate astea nu am scapat de adaptoarele principale: cel care fixeaza obiectivul pe tub si permite colimarea acestuia si cel care fixeaza focuserul pe tub. Pentru ca la ora planurilor nu aveam inca un focuser care sa-mi permita la acest raport focal un camp iluminat cat de cat rezonabil am conceput un adaptor simplu urmand sa "vad eu" cum fixez focuserul functie de care va fi ... Cu cele doua adaptoare strunjite din otel m-a ajutat Mircea care are acolo la el in Arad un colaborator foarte priceput si cu ocazia asta le multumesc la amandoi  :D 

Dupa lungi ezitari am ales in final un focuser pe 3" cu tub scurt pentru telescoape newton care evident avea nevoie de o prindere mai deosebita si care necesita inca o piesa in plus  :oops: 
Trebuie sa spun ca am ales acest focuser pentru ca era cel mai ieftin (daca se poate spune asa) care sa-mi asigure un camp iluminat mai mare de 2,5 grade la f5. Mai tarziu am constatat ca diagonala dielectrica pe 2" imi limita valoarea campului iluminat la aprox 1,7 grade.
In fine, cu ultima piesa m-a ajutat Vali care mi-a facut-o din dural pe CNC-ul lui. Ii multumesc si lui pentru ajutor si in special pentru gaurile de mare precizie pe care le-a executat.

La sfarsit de an, in decembrie am avut vreo doua libere pe care le-am planuit din vreme pentru operatiile de punere in viata ale noii lunete. Ce a iesit puteti vedea in imaginile de mai jos.
Treaba nu e terminata dar pentru doua zile de lucru ma declar multumit.
Mai am de preparat tubul si parasolarul la interior cu velur si diafragme, cosmetizarea exterioara, inelele de prindere, sina si manerul de transport.

Acum imi dau seama ca a iesit un pic cam grasuta si poate era mai bine sa folosesc tub de 160mm.
Pana la urma e un experiment si o experienta in plus.
O sa revin cu noutati cand va fi cazul.
Intre timp sper sa apara si cerul senin!

LMA tuturor.

dmtr69
01 Ian 2022 21:37


Arata foarte bine, profesional chiar. Banuiesc ca teava de aluminiu la diametrul ala este greu de gasit. Cam cate kilograme are tot ansamblul?
La Multi Ani si cer senin!

catalin dumitru
02 Ian 2022 04:39


Arată beton !  :) 

Mi-ar place să citesc o compara&#539;ie între acest obiectiv &#537;i chinezul cu parametri similari de la SW .

Spor la me&#537;terit în continuare !!

Erwin
02 Ian 2022 09:34


Felicitări! Cred că va bate chinezul, din câte am auzit, Istar fac obiective grozave. 

Alternativa la 200mm diametru poate fi tubul de inox, e mai u&#537;or de găsit tub din tablă sub&#539;ire, cred că se găse&#537;te de 160 sau 180 mm. Asta ar reduce &#537;i greutatea. Inoxul are coeficientul de dilatare mai mic decât fierul obi&#537;nuit, de asta l-am ales la majoritatea telescoapelor pe care le-am construit. 

Spor &#537;i sănătate maxime! Cer senin!

zoth
02 Ian 2022 11:44


Multumesc pentru urari  :D 
Si din partea mea, toate gandurile bune indreptate spre colegii de forum cu ocazia noului an!

Sa incepem cu inceputul: tevile de aluminiu de peste 100mm in diametru se gasesc cam greu pe la noi si daca ai norocul sa gasesti diametrul dorit, le gasesti cam groase in carne si vor trebui prelucrate ulterior, asta implicand costuri suplimentare. Teava de inox se pare ca merge luata in calcul pentru proprietatile ei si pentru costurile cred moderate la care se poate procura.
Pana la experienta de fata am avut incredere in tevile de canalizare pentru tuburile scurte. Se prelucreaza usor, sunt accesibile si nu prea grele. La proiectul actual am constatat totusi ca grosimea tuburilor nu mai este fix cea trecuta pe tuburi si in plus nu mai este constanta pe circumferinta. Probabil se poate vedea si pe imaginile atasate mai sus ca sunt zone pe circumferinta in care marginea tubului iese usor de sub flansele de otel. Probabil evolutia societatii din ziua de azi va naste o noua vorba de duh legata de ele: "nici tevile de caca nu mai sunt ce erau odata!"

Sa dau acum si cateva detalii tehnice si constructive: am pus obiectivul pe calibrul plan si grila Ronchi in planul focal pentru a determina lungimea fizica a tubului si am masurat un BWD (back working distance) de 735mm. Din calcule acest parametru trebuia sa se incadreze cam intre 730 si 733mm deci pe undeva am avut o eroare. Nu stiu exact de unde provine, posibil din calcule sau evaluarea spatierii intre lentile caci masuratoarea pe calibru am facut-o in trei randuri si a dat aceeasi valoare. Ramane de vazut!
In conditiile date, am ales lungimeaa tubului principal de 505mm. Cu tot cu grosimea flanselor principale, lunginea totala a tubului atinge valoarea de 510mm. Pentru parasolar am ales initial o lungime mica dar dupa ce l-am pus pe tub arata caraghios asa ca am crescut lungimea lui la 150mm si acum pare relativ OK.
Asadar lungimea tubului principal plus parasolar este acum de 660mm. Daca mai adaug cei 90mm ai focuserului ajung la lungimea finala a instrumentului egala cu 750mm.

Cateva vorbe despre obiectiv: nu stiu daca va bate chinezul, posibil la DSky pentru care e gandit vor fi la egalitate. Ramane de vazut ce-i cu inscriptiile ciudate de pe el, R50, anastigmat. La aceste obiective constructorul a adaugat urmatorul comentariu:

WE HAVE INCORPORATED SPECIAL HEAVY (SHORT) FLINT GLASS IN ALL R30, R35 AND R50 DOUBLET DESIGNS IN ORDER TO REDUCE CHROMATIC ABERRATION AND INCREASE RESOLUTION.

Nu inteleg foarte bine daca este vorba despre un flint greu sau un flint greu special. Din cate stiu combinatia unui crown obisnuit cu un flint greu creste reziduul cromatic dar micsoreaza sferocromatismul, asa ca raspunsul ar putea sa se ascunda in cuvantul "special", cuvant ce implica folosirea unei sticle din familia KZ... Am sa fac niste simulari cand voi avea timp si poate ne lamurim.

Obiectivul impreuna cu celula lui trage la cantar 3,6kg iar toata constructia de pana acum urca la 7,1kg.
Sper ca prin adaugarea inelelor sinei si manerului sa nu depasesc 8kg iar echipat cu diagonala si ocular sa nu depaseasca 9kg.

La aspectul financiar am avut initial in intentie sa scot ceva ieftin, foarte ieftin. Trecand cu vederea peste carnetelul in care am notat toate costurile am ajuns la concluzia ca am facut rahatul praf! Cu toate ca am luat obiectivul foarte ieftin, ultimul calcul de pana acum imi indica suma de 3100 lei. Cam mult dar ma amagesc cu gandul ca nu i-am dat pe toti odata!

Sper ca nu am uitat nimic ...

valy
02 Ian 2022 15:01

Re: Experimentul Istar
a iesit un pic cam grasutaE chiar sexy! :)
Cu niste vopsea si un parasolar cred ca va arata foarte misto.

.Mai tarziu am constatat ca diagonala dielectrica pe 2" imi limita valoarea campului iluminat la aprox 1,7 grade..Inseamna ca puteai folosi un focuser mai mic (si implicit posibil mai ieftin), de ex de 2.5"?

..inelele de prindere.. Mi se pare ciudat materialul din care e facut tubul, cred ca trebuie pus contra un inel pe interior pt. rigidizare, pare ca se deformeaza destul de usor cand il stresezi mecanic.


La aspectul financiar am avut initial in intentie sa scot ceva ieftin, foarte ieftin. Trecand cu vederea peste carnetelul in care am notat toate costurile am ajuns la concluzia ca am facut rahatul praf! Cu toate ca am luat obiectivul foarte ieftin, ultimul calcul de pana acum imi indica suma de 3100 lei. Cam mult dar ma amagesc cu gandul ca nu i-am dat pe toti odata!Depinde cum privesti problema, de ex. unul echivalent este 1200E deci dublu (desi acum 1-2 ani stiu ca era pe la 7-800E, atunci ma batea si pe mine un gand): https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p2229_TS-Optics-6--f-5-9-Refractor---2-5--R-P-Focuser---Ohara--Japan--Objective.html
Insa cred ca sunt si eu de acord cu concluzia - diy nu e neaparat mai ieftin decat din magazin, insa cred ca pe anumite domenii de nisa sau avand la dispozitie SH anumite componente poti avea satisfactia lucrului facut de tine, pe specificatiile tale + un pret relativ mai mic (daca ai noroc).

zoth
02 Ian 2022 17:18


Cu riscul de a va plictisi am sa-i raspund si lui Vali.

Da, sexy sau ne-sexy, cu ea am sa defilez o vreme. Sigur urmeaza si cosmetizarea dar mai am cateva lucruri de facut pana atunci. O sa va tin la curent  :) 

In ce priveste focuserul da, puteam sa folosesc un 2,5" cu tub scurt doar ca ala era semnificativ mai scump si chiar nu mi-a venit sa dau atat pe el. Am sa iau o diagonala noua la care am sa scurtez barelul de intrare, desenul imi arata ca acolo se produce fenomenul de vignetare.

Confirm ca materialul tubului e ciudat, am si explicat mai sus care sunt problemele dar pana la urma e teava de caca deci nu pot sa am pretentii nesfarsite de la ea. Grosimea in carne e trecuta pe tub a fi de 3,9mm dar in realitate e in medie de 4,5mm. Pe lungimi scurte tubul nu flambeaza vizibil.

Aici vreau sa subliniez un aspect pe care vroiam sa-l trec in postul trecut dar am uitat de el. Are o mare insemnatate precizia de prelucrare marginala a tubului lunetei atat in partea de focuser cat si in cea de obiectiv. Buna prelucrare mi-a asigurat o precizie de montare a focuserului de sub 0,1mm la capatul opus al tubului, adica sub toleranta de montare intr-un barel de 2" de buna calitate si precizie.

Referinta de pret nu o fixasem pe luneta din linkul dat de tine ci pe ceva mai comun:

https://astromagazin.ro/telescoape/1093-tub-optic-refractor-skywatcher-ac-150750-.html

La o diferenta de pret relativ mica, luneta din link arata cu mult mai bine decat ce mi-a iesit mie...
Asta e!

gpaunescu
02 Ian 2022 18:13



Cu riscul de a va plictisi am sa-i raspund si lui Vali.
...


Eu nu ma plictisesc de asa ceva; chiar abia astept asemenea subiecte.
Din asemenea discutii se poate castiga o experienta, pe care altfel nu reuseam sa o acumulez (sau poate se castiga in ani de zile daca realizam un proiecte asemanatoare, cu greselile de rigoare ale incepatorului).

Felicitari si succes in continuare!

Gabi

zoth
02 Ian 2022 19:30


OK Gabi, am re&#539;inut!
Mersi  :wink:

Mircea Pteancu
02 Ian 2022 23:34


Sensei zoth

Felicitari pentru noua creatie !
Ma bucur ca am ajutat un pic la construirea acestei lunete. Deoarece ''Omul nostru din Havana'' a revenit in tara, pot sa ajut in continuare.

Nu vreau sa-i supar pe posesorii de lunete din linkul dat de tine dar luneta ta imi pare ca va arata mai bine. Are un aer ''telementoric''.
Ca opinie care nu se bazeaza pe calcul sau masuratoare, ci doar impresie vizuala:daca tu ai detectat o zona care vigneteaza la luneta ta cu aer de luptator K1, cea din link cred ca este sever vignetata.

Spor la finalizare, cred ca va fi un instrument grozav la DSO, Mircea

Erwin
03 Ian 2022 00:58


Tuburile din inox pe care le-am folosit eu flexează pe lungime mare, respectiv cel de la newtonianul Hinds. Dar, la lungime mică &#537;i cu ambele capete închise nu cred că ar avea vreo problemă. Luneta de 80mm F/11.25 are tub de la o lampă de grădină &#537;i nu are nicio problemă cu flexura de&#537;i ca raport diametru/lungime e cam la fel &#537;i tabla mai sub&#539;ire.

zoth
03 Ian 2022 20:43


Mul&#539;umesc Mircea  :) 
Da, in special pentru DSO m-am gândit să o fac, de aici &#537;i interesul să ob&#539;in un câmp nevignetat cat mai mare.

Tavi, am inceput să mă gândesc serios la tubul de inox. Sa văd întâi ce poate obiectivul &#537;i dacă voi fi mul&#539;umit o sa trec la schimbare.

Erwin
04 Ian 2022 16:54


Diafragmele metalice din &#539;eava de lampă de grădină cred că ajută mult la men&#539;inerea rigidită&#539;ii tubului. Le-am făcut la strung, să intre fest. Hinds nu are a&#537;a ceva de&#537;i Mircea mi-a recomandat călduros să le pun, fie &#537;i inele exterioare, tubul fiind prea îngust. Nu am făcut-o încă.

zoth
04 Ian 2022 21:02


La mecanica sunt mai habarnist dar cand e vorba de rigidizat un tub mi se pare ca ranforsarea interna e cea mai eficienta, nu stiu sa explic de ce. Imi place ideea cu diafragmele metalice mai ales daca au un pic de umar cu care sa intre fest in tub.
Daca la tine nu au loc diafragme, poate doar niste inele de platbanda care sa intre tot fest in tub si care la nevoie sa fie cusute pe circumferinta cu suruburi M3. Cred ca s-ar rigidiza destul de bine.

Erwin
05 Ian 2022 09:34


Într-adevăr, a&#537;a este. Pentru a păstra aspectul probabil că am să fac inelele pe interior, chiar dacă sunt sub&#539;iri. Acest lucru va duce la necesitatea de a colima mai precis oglinda primară însă este de preferat decolimării temporare induse de elasticitatea tubului. Sistemul actual cu arcuri puternice nu se decolimează deloc la transport astfel încât sunt ani de zile de când nu am umblat la colimarea primarei, doar la secundară &#537;i asta rar.

Cata2
05 Ian 2022 16:27


Frumos proiectul. Dacă vrei pot contribui &#537;i eu la el cu colantarea tubului cu &#8221;carbon&#8221; mai am ceva pe stoc...din păcate velur nu am suficient, dar sper să primesc în curând.

dragos.n
05 Ian 2022 19:31


Tuburile din acest material sunt suficient de solide. Eu am folosit astfel de tub, taiat in 4 pe lungime!!, si bucatile puse in colturile unei masti de chiuveta. Era tub de 160mm diametru, cu carne de 4, si la o lungime mai mare, nu am observat flexuri, desi ele erau elementul de legatura si de rigidizare intre fetele mastii. Asa incat nu cred ca un tub asa scurt va flexa chiar si fara diafragme. Dar nici nu strica daca pui 2 in interior.

Cat despre parasolar, eu as face unul un pic mai larg, si mai lung, de 200-300mm, si culisabil pe tub. Chiar daca il faci din carton cu inele la capat pentru rigidizare, nu ai nevoie de rezistenta, si cred ca va arata mai  ... lunetistic :lol:

zoth
05 Ian 2022 21:02


Vă mul&#539;umesc pentru oferte &#537;i sugestii  :) 
Sincer, am fost stresat a&#537;a tare cu ultima piesa încât nu am mai gândit ce o sa urmeze după ... la aspectul final inca nu am hotărât nimic, urmează ... dacă o fi să zic carbon atunci sigur am să te contactez.
Interesanta ideea cu parasolarul retractabil  :)  să mă gândesc cum l-a&#537; face ...

Erwin
06 Ian 2022 09:42


La luneta Lady Black am folosit pe post de parasolar o mufă pentru &#539;eava de canalizare de 125mm din care este făcut tubul. Am vopsit-o pur &#537;i simplu cu vopsea negru mat. Ca să culiseze frumos am redus sec&#539;iunea garniturilor la jumătate. Am folosit un capac pentru acelea&#537;i &#539;evi. Însă la 200mm ar fi cam mare această mufă... :)

La &#539;evile de inox tip co&#537; de fum/aerisire se găsesc mufe care intră în interior a&#537;a că e mai simplu &#537;i mai estetic să prelunge&#537;ti cu câ&#539;iva cm un parasolar lăsat anume. Am găsit una perfectă pentru tubul meu de 180 de la newtonian. Asta înseamnă ca celula să rămână complet în interiorul tubului iar dacă acesta este din comer&#539; are deja borduri roluite, la câ&#539;iva cm de capete. Eu l-am făcut la comandă, fără borduri. Dacă bordura încurcă se poate tăia jos sec&#539;iunea respectivă, tubul rămâne suficient de lung pentru lunetă.

tudor
06 Ian 2022 10:49


Experimentul Istar imi place fiind o luneta mare si serioasa, construita de un om priceput! Felicitari Zoth!

zoth
06 Ian 2022 21:02


Mul&#539;umesc Tudor  :) 
As vrea eu să spun că e o luneta mare &#537;i buna dar deocamdată e valabilă doar prima afirmatie :lol:  :lol: 
Numai după ce o sa vad ce poate obiectivul mă voi putea hazarda in alte afirmatii...

Tavi, mufa de 200 este într-adevăr mult prea mare  :shock:

zoth
24 Ian 2022 17:12


Am vrut sa-mi clarific azi ce este cu acest R50S inscriptionat pe obiectiv.
Din cate am inteles din afirmatiile celor de la Istar, aceste obiective ar avea un spectru rezidual mai mic si echivalent cu al unui obiectiv cu aceeasi deschidere dar cu focala cu 50% mai mare decat obiectivul in cauza. Daca am inteles bine, obiectivul de 150 f5 R50S ar trebui sa aiba un spectru rezidual egal cu al unui obiectiv de 150 f7,5 construit din sticle normale. Evident ca egalitatea nu poate fi in valoare absoluta ci raportata la discul principal de difractie.

Nu am in biblioteca mea de proiecte un 150 f7,5 in schimb am un 150 f8 cu care am sa compar valorile obtinute la noul 150 f5 cu sticla flint speciala.
Dupa mai multe incercari am gasit o combinatie ce pare sa intruneasca cerintele, este vorba de un obiectiv cu sticla kzfs5.

Pun in imaginea de mai jos rezultatele: pe linia de sus aberatia longitudinala 150 f8 si spotul axial iar pe linia de jos aberatia longitudinala 150 f5 cu kzfs5 si de asemenea spotul axial.

Comparand rapoartele intre valorile RMS ale spoturilor si limitele de difractie obtinem urmatoarele valori: pentru f8 avem 14,26/5,71=2,497 iar pentru f5 kzfs5 avem 9,215/3,578=2,575, valori care mi se par sensibil egale.

Este posibil asadar ca afirmatile celor de la Istar sa fie adevarate  :)

MrSpace
26 Ian 2022 11:24


Frumoasa luneta, sunt prezenta&#539;i mai mul&#539;i parametrii de performanta pe care nu ii în&#539;elegem noi ce nu suntem opticieni... zi-ne ce duble "grele" ai spart cu ea?

zoth
26 Ian 2022 20:52


Multumesc pentru feedback  :) 

Inteleg iritarea pe care am produs-o cu graficele afisate insa va asigur ca intentia a fost buna: sa verific daca afirmatiile producatorului/comerciantului legate de performantele obiectivului au macar acoperire teoretica. Sigur ca verdictul final va fi dat de ocular.

Luneta este in constructie si va mai dura pana va fi functionala.

PS. Indiferent de ce se spune, o luneta RFT acromata, nu este o scula potrivita pentru spart duble si cu atat mai putin din cele dificile.

zoth
25 Mar 2023 11:28


Dupa o pauza groaznic de lunga (mai bine de un an), am decis sa reiau lucrarile la luneta cu obiectiv Istar.
Cum timpul nu iarta, am constatat ca vechea constructie si implicit obiectivul s-au acoperit consistent cu praf chiar daca totul fusese acoperit cu un material de protectie.
Pentru a aduce obiectivul la o stare decenta am hotarat sa scot optica din celula si sa o curat constiincios. Prima surpriza pe care am avut-o a fost aceea ca optica din interiorul celulei fusese sigilata (ambele lentile impreuna cu inelul spatiator dintre ele, fixate cu banda adeziva). Acest lucru mi-a facut operatia de curatare foarte usoara, fiind necesar sa intervin doar pe fetele exterioare ale lentilelor.
Sigilarea de care vorbeam mai sus imi pare interesanta pentru ca aduce niste avantaje: lentilele nu se pot roti intre ele si este evitata posibilitatea aparitiei vreunui astigmatism rebel, spatierea intre lentile ramane neschimbata, la fel si centrajul intregului ansamblu, dar de departe cel mai mare avantaj imi pare faptul ca prin sigilare nu mai poate intra praf sau umezeala intre lentile.

Nota: pentru a nu fi acuzat de reclama mascata deoarece obiectivul in discutie se afla momentan pe un topic de vanzare, anunt aici ca pe perioada in care voi vorbi despre el, actiunea de vanzare va fi suspendata. Dupa aia, mai vedem ...

Am sa pun mai jos cateva imagini cu obiectivul dupa actiunea de curatare. In prima imagine este vizibila lentila frontala impreuna cu zgarietura de care aminteam in topicul de vanzare, marcata cu sageata rosie, a doua imagine cu lentila posterioara iar in a treia imagine vedem un semiprofil al opticii unde se observa si banda de sigilare despre care vorbeam mai sus si unde se poate intui si a doua surpriza pe care am avut-o cu acest obiectiv, anume grosimea marginala foarte mare a lentilelor.
Dupa masuratorile facute de mine grosimea marginala a lentilei pozitive este de 9mm, grosimea inelului spatiator 8mm si grosimea marginala a lentilei negative de nu mai putin de 25mm. Asta duce la o grosime marginala a ansamblului optic de 42mm, valoare care mi se pare cam mare, e clar ca nu e un obiectiv obisnuit.
In fine si ultima imagine cu optica montata in celula.

Vor urma detalii despre continuarea constructiei ...

catalin dumitru
25 Mar 2023 11:59


Mamăă , ce monstru ! Sunt numai ochi &#537;i urechi . 

Spor la treabă maestre   :P  !

Erwin
26 Mar 2023 12:16


Subscriu lui Cătălin! 

Zgârietura aia se poate masca cu vopsea neagră sau ceva, ca să nu producă efecte nedorite?

Mircea Pteancu
26 Mar 2023 14:53


Fratilor, sa nu fim paranoici.
Ce efect poate avea zgarietura aceea infima ?
Eu spun ca doar unul cosmetic. Stiind ca ea exista, iti gadila neuronii care ar trebui insa sa se ocupe cu treburi mult mai serioase.
Ia sa ne gandim: la dobul meu Toleascop am o secundara cu diametrul de 45mm, mare cat o lopata pe langa infama zgarietura.
Mai am si cele patru brate ale paianjenului, de cel putin cateva sute de ori mai mari ca arie decat zgarietura.
Si, cu toate acestea, vorba lui MrSpace, ''sparge'' duble de 0,6'' fluierand.

Cu asta nu spun ca-i un lucru grozav ca lentila este un pic zgariata. Ar fi fost ideal sa nu fie. Dar, ce sa vezi, lucrurile ideale sunt rare. Daca exista cu adevarat in lumea reala.

Eu il consider pe zoth ca este prieten al meu, nu stiu daca si el zice asa. Sa nu creada insa cineva ca-i fac reclama. 
Sunt pe la jumatate cu reconstruirea unui newtonian 150mm F/5.
Nu m-as fi apucat de asa ceva daca stiam ca el va marita acromatul acesta.
Care intradevar, nu-i pentru ''spart'' duble stranse dar la DSO trebuie sa fie grozav de bun.

Vreti sa vedeti o lentila care a avut cu adevarat viata grea ?
Iata lentila mea Zeiss D=110mm F=1300mm. A fost deteriorata de bombardamentele aliatilor din Germania, in timpul WW II.
Cu toate acestea, vechiul proprietar obtinea cu ea  poze excelente la planete .
Ce zici Silviu ? Nu vrei sa facem schimb ? 
Nu ti-as cere prea mult ca diferenta ... :P  :P  :P 

Mircea

zoth
26 Mar 2023 21:40


Multumesc pentru incurajari  :)  Obiectivul nu pleaca nicaieri deocamdata  :) 
Tentativa de vanzare a fost mai mult un test pentru a verifica reactia pietei ...

Tavi, in cazul lentilelor, zgarieturile nu trebuie inegrite. Doar ciobiturile grave unde s-au desprins si solzi de pe suprafata lentilei trebuie mascate. In cazul meu chiar nu-mi fac probleme, obiectivul in cauza nu lucreaza la limita de difractie din cauza parametrilor lui, deci o mica zgarietura aduce un aport cu totul nesemnificativ la rezultatul final, practic zero!

Mircea, obiectivul tau ar merita un proiect daca nu cumva vrei sa-l pastrezi ca "piesa istorica".
Se poate diafragma si adapta la un tub adecvat. Cred ca ar merita efortul...

Azi pe dupa amiaza am terminat prepararea interioara a tubului. Nu am mai asteptat velurul si am recurs la o solutie mai ieftina, dar cred, la fel de buna. Am folosit carton alb de librarie, gros de 1mm pe care l-am vopsit pe partea poroasa cu vopsea negru mat si pe care apoi l-am rulat pe interiorul tubului formand segmentele dintre diafragme. Tubul principal contine doua diafragme si pentru ca mi-am permis luxul sa folosesc un focuser pe 3" am mai pus o diafragma si la intrarea tubului portocular al focuserului deoarece mi-a permis proiectul. Niciodata o diafragma in plus nu strica  :) 
Rezultatul il puteti vedea in imaginea de mai jos.
Inelul din capatul tubului care straluceste palid este un adaptor de la 2" la 1,25" care este folosit momentan pe post de "capac de praf", deoarece practic nu va ocupa acel loc in traseul optic.

zoth
27 Mar 2023 15:50


Dupa ce am finalizat prepararea interioara a tubului si l-am lasat peste noapte la aerisit, azi de dimineata am verificat din nou alinierea focuserului pe tub si apoi am montat si aliniat obiectivul.
Animalul este aproape gata de lupta, mai trebuie doar sa prepar parasolarul si sistemul de inele, sina de montaj si manerul de transport.

MariusP
27 Mar 2023 15:57


Un nou produs "Zircon Optics"...  :wink:  :shock:

zoth
28 Mar 2023 07:40


Da, da, mersi Marius  :) 
Acuma grasa e, frumoasa, nu mai vorbesc ... sa vedem cand ajunge acasa ??  :lol:  :lol:

StarChild
28 Mar 2023 12:28


Aplauze !  :shock: Am avut si eu fantezii cu obiectivele astea Istar acu cativa ani, intre timp au intervenit alte prioritati/cheltuieli...dar... cresc eu mare..
Pacat ca nu mai facem intalnirea de la Lisa sa comparam "duda" cu 150F5-ul kinezoi.

"alba, grasa si frumoasa" era expresia completa... se refera la mangalita (rasa de porci...)  :oops:  8)  :oops:

GunDALF
28 Mar 2023 14:32


Arata bine lucrarea. Cat cantareste ansamblul, zoth? Are cromatism vizibil?

zoth
28 Mar 2023 15:55


Mersi Liviu  :)  de aia imi era teama, ca mai exista variante ... pe asta cu alba ... n-o stiam, dar intamplator se potriveste "manusa"  :lol:  :lol: 

Daca tii musai sa faci comparatia, fac eu cumva si-ti trimit purceaua  :)  dar mai intai s-o termin si sa ma joc si eu putin cu ea...

Gun, cand i-am dat prima lumina am pus-o pe montura asa cum se vede in primul post, adica fara diafragme si fara negru la interior. Bineinteles ca nu am putut trage concluzii corecte dar nici nu pot sa spun ca n-are cromatism vizibil, dimpotriva, are! Masa 8kg.
Eu vreau s-o folosesc la soare in lumina alba si banda ingusta si la DS, zone in care sper sa faca o figura buna.

Mircea Pteancu
28 Mar 2023 17:42


Silviu

La Soare nu ma pricep dar la Deep Sky va fi un instrument foarte bun.
Eu m-as astepta sa fie mai bun la grosismente mici decat un newtonian echivalent de 150mm F/5. In special aberatiile extra-axiale ar trebui sa fie mai bine corectate la luneta.
Ma gandesc la newtonian ca fiind fara corector de coma.
De asemenea, vei putea folosi usor oculare de 2'' ceea ce la reflector nu se poate spune.

Stiu ca tu nu vei face aceasta, ai spus-o clar. Deci spun cele de mai jos pentru cei care ar avea o asemenea tendinta.
Cu siguranta, baiurile ar incepe la fortarea unei asemenea lunete sa ofere marire mare, spectru secundar redus, imagini bomba la planete etc. Si atunci se incearca nu stiu ce filtre minune sa se elimine spectrul secundar si urmeaza bombaneli de nemultumire pentru ceea ce se obtine.
In opinia mea, o luneta acromata de 150mm F/5 este predestinata pentru campuri vizuale mari si pentru observatii ale obiectelor Astronomiei siderale, cu mariri de pana la 100x.
Acelea sunt atat de multe incat ai timp sa-ti schimbi proiectul la cripta de doua-trei ori si tot nu apuci sa le vezi pe toate.

Spor la finalizare, Mircea

zoth
29 Mar 2023 19:15


Merge si la Soare Mircea si inca foarte bine. Am testat multe RFT-uri pe Soare si toate au raspuns bine, inclusiv chinezoiul lui Liviu la Lisa. Granulatia se vedea excelent  :) 
Explicatia e simpla: majoritatea acromatelor sunt cel mai bine corectate in zona liniilor He, Hg (587nm, 546nm). Filtrul solar continuu are banda de trecere imediat in vecinatatea acestor linii. O analiza monocromatica ne arata usor ca si un RFT poate sa ajunga sa lucreze la limita de difractie daca separam eficient semnalul util de restul spectrului. In felul asta se pot forja magnificatii chiar mari.
Asta e cu Soarele. La deep sky suntem de acord amandoi ca va face o figura buna cu avantaj esential la magnificatii mici unde are si un camp iluminat considerabil mai mare si mai bine corectat decat un newton.
De regula cine isi cunoaste telescopul stie la ce sa-l foloseasca si evita bombanelile inutile ca nu e bun unde i-ar place lui ...

catalin dumitru
29 Mar 2023 22:01


Fac pariu că cei mai pu&#539;in ini&#539;ia&#539;i s-au speriat serios de curba aia verde  :)  :) .

zoth
30 Mar 2023 09:04


:lol:  :lol:  Posibil, dar daca trece primul soc, e bine sa ne uitam si la scala de reprezentare.
Si daca nu pricepem nici asa, ne uitam alaturi la spotul axial si ne linistim  :)

valy
30 Mar 2023 15:28


Fac pariu ca cei mai pu&#539;in ini&#539;ia&#539;i s-au speriat serios de curba aia verde  :)  :) .Pentru ca nu e la scara, axa verticala e in mm, cea orizontala in ceva infim. Dar da, ai dreptate! :) :(

zoth
01 Apr 2023 11:44


Gata, luneta e pregatita pentru urcat pe montura ... taman bine ce se anunta vreo doua saptamani ploioase  :) 
Zilele trecute am facut inelele din platbanda de aluminiu de 20/2mm care au fost dublate cu segmente de tub. Segmentele de tub nu sunt pentru rezistenta ci pentru a masca elementele de imbinare. Dupa moda lansata de Marian, am montat sine Vixen pe ambele laterale ale tubului pentru ca nu stii niciodata peste ce montura dai ... Va trebui sa caut doua sine negre pentru ca asa arata ca o pupaza.
Ramane de finalizat parasolarul pentru care momentan nu mai am vopsea, dar nu-i graba ...

romh
01 Apr 2023 12:29


Tubul ai mentionat ca e din composit... Asta inseamna ca nu o sa ai nevoie de o montura gigant. Cat cantareste acum telescopul? Colierul cu sine vixen mi se pare ceva ce ar trebui sa aiba orice telescop. Arata gata de testare.

zoth
01 Apr 2023 14:44


Tubul e din teava de canalizare de 200, asa zisa teava "de caca" folosita de data asta intr-un scop cel putin la fel de nobil  :) 

Este suficient de scurt (50,5cm) si suficient de gros in carne (4mm) cat sa nu faca vreo problema. In plus e ranforsat in capete pe o adancime de 20mm de flansele adaptoare (obiectiv si focuser).
Cu tot cu inele, sine si parasolar, 8Kg in capat. Montura e destul de fortoasa ca sa nu-mi fac probleme, spatiul foarte mic din locatia mea de observare imi scoate peri albi ...  :? 
Urmeaza evident testele cand o fi vremea prielnica ...

romh
01 Apr 2023 20:24


4mm e mai mult cred decat orice telescop pe care am pus maina. Succes la observatii si testare.

Mircea Pteancu
01 Apr 2023 21:01


Silviu

Exceptional !
Astept cu mare interes testele pe obiecte ceresti.
La o asemenea luneta va trebui neaparat sa folosesti ocular de 2'' ca sa exploatezi campul mare.
Care-i planul, daca-i voie sa intreb ?

Cer senin, bafta, Mircea

zoth
02 Apr 2023 12:06


Mircea, am un ocular de 30mm pe 2" care o sa-mi asigure o magnificatie de 25x cu o pupila de iesire de 6mm. Peste aceasta valoare a pupilei nu vreau sa mai merg pentru ca aici cerul e prost si devine gri/alburiu daca sar calu'.

Planul e dar nu-i batut in cuie, in primul rand vreau sa-l testez pe Soare in banda ingusta, am eu un filing ca se descurca cat de cat. Asta a fost ratiunea pentru care am si cumparat acest obiectiv. Pot bineinteles sa fac teste si pe luna tot cu acest filtru, altfel nu. Apoi urmeaza primbarile astrale ... nu stiu exact care, voi vedea. Orice sugestie e bine venita daca se afla in fereastra mea de vizibilitate spre sud. Ma astept la 6 stele in  trapez chiar daca acum nu-l mai pot vedea, poate iarna urmatoare. Mai am si alte idei nastrusnice dar sunt functie de rezultatele obtinute la testele de mai sus...

Mircea Pteancu
02 Apr 2023 14:26


Deci vei avea un camp efectiv de vreo 2,5 grade.
Eu zic sa pui neaparat pe lista M44 si Mel 111. Sunt roiuri foarte aratoase.
M3 si M5 ar mai fi tinte potrivite in aceasta parte a anului.

Spor la finalizare, Mircea

zoth
02 Apr 2023 19:00


Multumesc de sugestii Mircea, cu siguranta le voi cauta cand cerul va permite  :) 

Campul dat de ocularul de 30mm va fi cam de 2,7 grade.
Am facut o greseala intr-un post anterior unde spuneam ca diagonala de 2" incepe sa vigneteze de la 1,7 grade. Nu stiu de unde am retinut valoarea aia, dar cand m-am uitat din nou pe caietul de notite valoarea de la care incepea vignetarea era peste 1,9 grade ... de, mai greseste omu'.

zoth
03 Apr 2023 19:29


Azi 3 aprilie am facut primul test fugitiv pe Soare. A fost fugitiv pentru ca nu a durat decat vreo 3 minute de cand s-a inaltat peste coltul blocului vecin si pana au navalit norii. Eram pregatit si portocularul armat cu helioscopul Herschel si ocularul de 25mm (30x) pentru cautare si centrare. Prima data mi-a atras atentia suprafata de "smirghel" a soarelui si apoi pata principala, complexa situata aproximativ central undeva sub ecuatorul solar. Imaginea avea un contrast atat de bun incat dupa ce au venit norii aveam impresia ca acestia trec pe undeva printre pata solara si suprafata lui deoarece ramanea vizibila in continuare. Am cautat pe net o imagine a ceea ce am vazut azi si am intors-o pe orizontala sa fie identica cu cea din ocular. In emisfera nordica o pata destul de mica undeva spre vest urmata de o zona mare de plaje care se intindeau pana la limbul solar. In emisfera sudica, alta pata minuscula undeva spre est insotita deasemenea de o zona extinsa de plaje limitate de limbul estic al soarelui. Am marcat pe imagine cu cercuri albe. Este prima data cand vad aceste plaje cu un contrast atat de bun la ocular. De mentionat ca perceptia de la ocular a fost mult mai ferma decat cea din imaginea de mai jos, estimez un contrast de cel putin doua ori mai bun. Am schimbat repede ocularul cu altul de 6mm (125x) si bineinteles au aparut norii. In cele cateva secunde avute la dispozitie am reusit sa vad complexitatea petei centrale si detaliile aferente apoi imaginea s-a estompat din cauza norilor. Am schimbat totusi si ocularul de 3,7mm (200x) si imaginea in momentele in care stratul de nori era mai subtirel, s-a pastrat foarte buna, la fel ca la 125x.
Imi pare rau acum ca mi-am vandut ocularul de 3mm, puteam ajunge cu el la 250x, deh, asta e!
Va trebui sa revin dupa perioada urata care se anunta in continuare pentru ca ce am vazut azi m-a incurajat teribil de mult.

Mircea Pteancu
03 Apr 2023 20:52


Vesti foarte bune !
Nerabdator sa aud continuarea ...

Cer senin, Mircea

valy
03 Apr 2023 23:57


Trebuie sa fie un instrument pe cinste pentru ca tocmai s-a involburat vortexul polar. Desi posibil altul sa fie motivul... ;)
Ce-i drept, impresia artistica e de nota 10, paleta de culori Takahashi.

Acum intrebarea se pune: smirghelul se vede prin Solar Continuum sau e spectrul intreg?

zoth
04 Apr 2023 16:58


Pare intradevar ca sunt vesti bune. Confirmarea finala va veni insa dupa mai multe sedinte de observatie.
Si eu sunt nerabdator sa vad continuarea  :) 

Valy, am intotdeauna in helioscop doua filtre, un ND3 obligatoriu si un solar continuum. Sigur ca in locul ultimului se pot folosi altele, tot un ND dar mai mic, filtru de polarizare sau chiar un filtru colorat. M-a apucat vremea cu acest continuum pe care cred ca am sa-l mentin neschimbat deoarece intre timp s-au scumpit asa de mult ca nu-mi vine sa mai iau altul. Stiu ca s-a vorbit pe forum despre acest filtru in termeni nu tocmai magulitori dar sunt situatii ca cea de fata (acromat cu deschidere mare si rapid) in care face toti banii.

MrSpace
05 Apr 2023 09:54


Frumoasa jucarie, felicitari.

Nu stiam ca acromatele RTF sa aiba asa performante bune pentru banda ingusta. Lentilele acro speciale pt Halpha am vazut ca sunt f scumpe.

Sper ca nu sunt off-topic prea mult, dar legat de filtru, ce alternativa mai bun exista fata de ce ai ? Daca incerc un OIII de vreo 6nm , la ce rezultat sa ma astept in comparatie cu ce se poze ai distribuit ( Pe un tub optic similar) ?

Spor

zoth
05 Apr 2023 14:10


Multumesc. Rezultatul obtinut este unul speculat. Si sa explic de ce...
Am spus in mai multe randuri pe aici ca obiectivele acromate sunt corectate pentru o singura lungime de unda, sau ma rog, pentru o banda foarte ingusta, de regula situata undeva la mijlocul spectrului vizual.
Daca folosim un filtru de banda ingusta situata in imediata apropiere in care corectia e maxima avem toate sansele sa aducem un asemenea animal sa lucreze practic la limita de difractie, adica la limita teoretica maxima.
Ca alternativa posibil mai buna decat ce am obtinut eu ar fi folosirea unui filtru continuum de generatie noua cu banda de trecere de 7,5nm. Atat distribuitorul lui cat si unii dintre utilizatori au reclamat obtinerea unui contrast mai bun in cazul lui decat la folosirea celui vechi cu banda de 10-20 nm.
Folosirea altui filtru trebuie sa tina seama de faptul ca indepartandu-ne de zona de corectie maxima trecem in subcorectie daca ne indreptam spre rosu si in supracorectie daca ne indreptam spre albastru-violet.
Daca totusi avem un filtru dat putem optimiza obiectivul in caz ca permite, prin spatierea lentilelor in asa fel incat sa-l aducem la corectia maxima pentru domeniul filtrului respectiv.

zoth
16 Apr 2023 11:38


Ieri, de la prima ora a diminetii si pana dupa pranz a fost o zi cu senin stabil si adiere usoara de vant, numai buna pentru teste solare si terestre. Chiar si pe seara am prins zone senine de cer cu turbulenta cat de cat moderata.
Tre sa spun ca norii din prima zi de teste solare m-au pacalit grozav, ieri insa, tot adevarul a iesit la iveala.
La 30x suprafata solara arata "smirghel" iar petele solare, foarte numeroase de altfel aratau un contrast excelent si o definitie de vis. La 125x insa, imaginea a inceput sa schioapete, era evidenta o neputinta de a focaliza. Ceva nu era in regula ...
Testele terestre au aratat imagine buna, chiar excelenta la 30x dar la 125x era deja varza, incapacitate de focalizare.
Problema s-a rezolvat seara pe test de stea la care era evidenta o supracorectie destul de mare a obiectivului. Figura din intrafocal cu inele abia perceptibile dar cu un halou de ceata destul de vizibil in jurul lor, imaginea din extrafocal foarte luminoasa cu inele ferme, mult mai clar definite decat cele din intrafocal.
Nu stiu daca a umblat cineva la el (dupa cum spuneam mi s-a parut sigilat) sau asa a iesit de la producator...
Dupa sarbatori obiectivul va urca pe masa pentru optimizare. Era chiar prea banal sa iasa totul din prima  :)

catalin dumitru
16 Apr 2023 12:35


E bine că po&#539;i sigur opera dihania . Nu &#537;tiu cum sunt curburile interne , dar dacă era invers , exista un risc să nu po&#539;i îndrepta mare lucru , chiar dacă distan&#539;ierul ăla e destul de gros . Succes la opera&#539;ie !!

zoth
16 Apr 2023 13:32


Da, pe moment sunt si eu optimist. Dupa evaluari sumare, o suplimentare de pana intr-un mm la grosimea spatiatorului ar trebui sa rezolve situatia. Vedem ...

catalin dumitru
16 Apr 2023 16:12


Te bagi la corectat linia verde la maxim sau încerci un compromis ? La diametrul &#537;i focala asta , un Fraunhofer are derive destul de mari pe C &#537;i F , la margini . Oare cum o fi la Istar-ul ăsta ?

zoth
16 Apr 2023 16:44


Derive mari pe C si F au toate acromatele sau ma rog, astea uzuale (nu vorbim de Gauss), asa ca voi incerca sa optimizez zona unde este calat filtrul, 540nm. Nu e departe de linia 'e', doar 6nm si sper ca raspunsul obiectivului nu va fi debalansat vizibil. Sa vedem cum or sa decurga ostilitatile ...

zoth
27 Apr 2023 17:20


Dupa testele vizuale esuate la magnificatii medii si mari, am urcat luneta pe bancul de proba. Testul Ronchi a avut un rezultat ciudat. In lumina alba obiectivul arata clar supracorectie dar cumva asimetrica in sensul ca intr-o parte a obiectivului supracorectia parea mai mare iar in partea opusa parea ceva mai mica. E prima data cand intalnesc asa ceva ... am crezut ca nu e centrat bine obiectivul cu toate ca la alinierea pe luneta parea relativ ok.
Am reluat testul cu filtrul long pass 495nm (galben) si apoi cu cel de 540nm (solar continuum) cu rezultate similare. Am mai gasit pe la mine un filtru rosu inchis Wratten 29 (620nm) cu care testul a aratat un rezultat si mai ciudat, pe o parte obiectivul parea usor supracorectat iar pe partea opusa, usor subcorectat.
Am intrerupt testele, am scos obiectivul de pe luneta si l-am desfacut. Am marcat apoi transversal obiectivul pentru a sti cum au fost asezate lentilele si am scos banda de sigilare. La o privire amanuntita nu am detectat nici o neregula, asezarea lentilelor parea ok, integritatea lor la fel, inelul spatiator lucrat foarte bine si fara urme de bavuri.
Ce mi s-a parut in neregula a fost diametrul intern al celulei care parea binisor mai mare decat diametrul lentilelor. Am taiat trei fasii din banda auto de aluminiu si le-am montat pe peretele interior al celulei dispuse la 120 grade pentru a reduce din joc dar fara a strange lentilele.
Am montat totul la loc fara sa mai sigilez lentilele si am urcat din nou luneta pe banc.
Testele in lumina alba, galbena si verde au aratat mai departe supracorectie dar de data asta cat se poate de simetrica iar testul in lumina rosie a aratat dupa cum ma asteptam corectie echilibrata.
Am tras concluzia ca obiectivul nu era asezat bine in celula iar din eroare acest obiectiv a fost optimizat pentru h alfa, altfel nu-mi explic comportamentul lui.
Urmeaza sa mai fac niste teste vizuale si apoi sa vad cum reusesc sa maresc spatierea intre lentile pentru a-l corecta in lumina alba sau in 540nm.

catalin dumitru
29 Apr 2023 01:20


La obiective mai mici , am mărit sau mic&#537;orat spa&#539;ierea cu inele din sârmă de cupru emailat , trasă pe drug de lemn &#537;i tăiată corespunzător . Eu având de lucru &#537;i în lumea bobinajelor de tot felul , nu mi-a fost greu să tatonez din aproape în aproape , cu tot felul de diametre din rezerva proprie . Mai am &#537;i ceva sârmă din inox , bună pentru a&#537;a ceva , dar e mai o&#539;elită &#537;i e de preferat la diametre mari .Cercul iese mai frumos &#537;i se fixează bine de pere&#539;ii celulei .

zoth
29 Apr 2023 16:24


Mersi de idee, e buna pentru obiective mici, am pus-o si eu in practica mai ales la teste si optimizari  :) 

Ieri si azi au fost zile de teste. Am vrut sa incep cu unul solar dar pana s-a facut senin a trecut Soarele de marginea blocului asa ca am debutat cu unul terestru. Trebuie sa spun din start ca centrarea mai buna a obiectivului cu acele benzi de aluminiu montate pe peretele celulei a avut un impact pozitiv bine vizibil mai ales aseara pe test de stea unde am putut sa constat dezvoltari perfect simetrice intra si extra focus. Si imaginea generala parea mai stabila parca.
La terestru in lumina alba am urcat pana la 75x cu imagine acceptabila iar cu filtrul LP 495nm chiar placuta. Mai sus de aceasta magnificatie imaginea incepe sa devina soft, contururile se inmoaie. Cu filtrul W29 620nm insa, am urcat cu imagine buna pana la 188x. E totusi dificil pentru ochi sa perceapa detalii pe rosu, am avut mereu senzatia ca-mi lipseste lumina. Am vazut asadar cu ultimul filtru, pas de filet M6 la distanta de aprox 120m in conditii bune de iluminare. Este un detaliu vizibil intr-o luneta buna de cel putin 100mm.
Parca incep sa vin de-acasa ...
Detaliul a fost apoi vizibil si cu filtrul LP 495nm la 150x dar mai voalat. Cu filtrul BP 540nm imaginea mai proasta firesc, chiar daca banda e ingusta domeniul este supracorectat destul de mult.
Testul solar de azi a confirmat in totalitate cele vazute ieri. Cu filtrul W29 am urcat la 188x cu imagine buna dar tot cu acea senzatie de lipsa de lumina iar cu celelalte filtre am urcat pana la 150x dar cu imagine fara focus clar.
E limpede ca trebuie rezolvata supracorectia obiectivului. Tot ieri am mai incercat cateva combinatii de sticle pentru simularea soft si se pare ca am dat peste una care se muleaza destul de bine si pe masuratorile facute pe obiectiv si pe rezultatele obtinute de el.
Am sa pun mai jos graficul LSA pentru situatia in care se afla acum obiectivul. Softul imi spune ca as avea nevoie de o spatiere mai mare cu 0,2-0,3mm fata de situatia prezenta pentru corectia in lumina alba.

valy
30 Apr 2023 08:59


Deci ai un H-alpha deghizat in f5? Cei de la Istar au si o gama h-alfa, sunt obiective f10, probabil ca sa ajunga rapid la f30 unde trebuie sa lucreze filtrele h-alpha.

Graficul de mai sus e in opozitie puternica cu graficul din pag 3, asa spatiu de manevra ai din reglarea lentilelor?

zoth
30 Apr 2023 16:28


Da, m-am capatat cu un h-alfa sub acoperire  :lol: 
Pentru mine nu e un avantaj deoarece sunt interesat doar de vizual si cu ocazia acestor teste am vazut cat de cumplit e sa-ti fortezi ochii sa vada detalii in rosu. Placerea se transforma in chin...

Opozitia intre cele doua grafice nu-i asa mare precum crezi, primul e o analiza monocromatica pe linia "d" 587nm si arata cum ar fi trebuit sa raspunda obiectivul daca ar fi fost corectat in lumina alba, iar ultimul grafic este o analiza policromatica "spectru intreg" care arata cum raspunde obiectivul in realitate. Probabil te-au indus in eroare scalele de reprezentare care sunt mult diferite.
Spatiu de manevra este berechet, manevra insa e mai pretentioasa in sine.

Apropo, ultimul grafic arata corectia pe care o ai si tu pe obiectivul h-alfa  :)

zoth
01 Mai 2023 18:38


Am reusit pana la urma sa fac optimizarea, nu din prima cand am reusit doar sa-l descentrez dar din a doua am izbutit. Si uitasem cat de pretentioase sunt obiectivele F/5 la centraj. Inca nu stiu sigur pe unde ma aflu dar o sa ma lamuresc eu in timp...
Exista doua situatii distincte castigatoare, corectie buna in lumina alba si corectie buna in solar continuum si alte situatii mai putin castigatoare cum ar fi situarea corectiei intre cele doua sau pe langa ele.
Pentru claritate am sa pun mai jos doua grafice pentru cele doua solutii castigatoare in care am inserat si lungimea de unda de 540nm marcata in verde albastrui cu x-uri. In imaginea din stanga avem corectie buna in lumina alba combinata su supracorectie in 540nm iar in dreapta avem corectie buna in 540nm si subcorectie in lumina alba, din pacate nu pot fi castigatoare ambele domenii la un instrument atat de rapid.
Din testele facute pana acum tind sa cred ca sunt mai aproape de corectia in lumina alba. Aici am putut urca si cu ajutorul filtrului LP 495nm pana la 200x cu focus clar, fata balbaieli.
La soare in 540nm am urcat pana la 125x cu imagine buna dar la 188x si la 200x parca ar mai fi vrut ceva focus ...
Poate am noroc pe seara sa fac si un test pe stea, vedem ...

zoth
02 Mai 2023 09:38


Aseara pe cand asteptam sa rasara stelele sa pot face un test, am vazut Luna in fereastra de vizibilitate a locatiei mele. Nu trebuie sa mai spun ca ea a devenit vedeta serii. Am luat ocularele necesare si am echipat din start diagonala cu filtrul LP 495nm pentru a ma putea concentra pe claritatea si rezolutia imaginii.
Am inceput cu 30x pentru centrare  si vedere de ansamblu cu imagine buna, fara repros. In zona terminatorului lunar se afla craterul Schiller, unul dintre preferatele mele. Am urcat progresiv la 75x si 125x cu imagine taioasa si contrast excelent. La ultima magnificatie am fost curios sa dau jos filtrul sa vad cat de tare se simte cromatismul. Surprinzator pe pozitia corecta de focalizare acesta nu era prezent. Am montat inapoi filtrul pe diagonala si am urcat la 150x si 188x cu rezultate similare pe claritate si contrast. A fost o placere si o surpriza pentru mine sa constat ca ascutimea imaginii la aceste magnificatii nu a cedat nici un pic. La aceste ultime doua magnificatii incepeau sa se distinga structuri fine de relief pe marginile craterelor vizate precum si in domurile sau muntii centrali. Foarte fain si la fel de surprinzator  :) 
Incurajat de aceasta experienta am pus in diagonala si cel mai mic ocular din dotare cu care am urcat la 200x. Prima impresie a fost aceea ca a cedat usor contrastul, parca imaginea devenise putin stearsa. Am dat sa schimb ocularul cu cel de 188x sa verific daca s-a intamplat ceva si cu ocazia asta am tras o privire si prin portocular. Da, aparuse pe directia Lunii crenguta unui copac din fata. Am asteptat ca Luna sa treaca de aceasta pozitie si am incarcat din nou ocularul pentru 200x. Imaginea isi revenise spectaculos, doar focusul devenise critic, noroc cu demultiplicatorul focuserului.
Am incercat apoi si un test pe stea sa vad pe unde se afla corectia obiectivului dar testul nu a fost concludent, luna lumina asa de tare ca nu mi-am dat seama si nu mai vreau sa trag concluzii pripite.
Am totusi convingerea ca ma aflu pe graficul din stanga sau foarte aproape de el din imaginea precedenta.

catalin dumitru
02 Mai 2023 13:32


Silviu , dacă ai posibilitatea , încearcă un test în lumină albă folosind o prismă în loc de oglindă . Ceva din graficul din stânga mă duce cu gândul la asta .

zoth
02 Mai 2023 15:02


Da, e posibil sa ajute intr-o oarecare masura. Prisma o sa mute radiatia albastra spre dreapta (care oricum e taiata in buna parte de filtrul LP) si pe cea rosie spre stanga, ceea ce va duce la un spot mai concentrat in discul de difractie. Din pacate pe langa supracorectia cromatica va induce si usoara supracorectie sferica de care abia am scapat, nici nu stiu deocamdata daca in totalitate sau nu... ramane de vazut.

zoth
10 Mai 2023 09:25


Am sa pun aici cateva masuratori facute asupra obiectivului in ideea ca vor fi utile la un moment dat ...

Lentila pozitiva:
- diametrul fizic brut 154 mm
- grosime axiala 25 mm
- grosime marginala 9 mm
- masa 1040 gr
- sageata R1 ~7 mm
- sageata R2 ~9 mm

Lentila negativa:
- diametrul fizic brut 154 mm
- grosime axiala 17 mm
- grosime marginala 24 mm
- masa 1630 gr
- sageata R3 ~9mm
- sageata R4 ~1-2 mm

- Masa celula metalica plus inel spatiator plus inel elastic plus inel strangere plus inel decorativ 980 gr
- Grosime marginala lentile montate (inlusiv inel spatiator) 42 mm
- Masa totala obiectiv 3650 gr

Cu datele astea in fata, atentia mi-a fost atrasa de afirmatia de pe situl Istar:
WE HAVE INCORPORATED SPECIAL HEAVY (SHORT) FLINT GLASS IN ALL R30, R35 AND R50 DOUBLET DESIGNS IN ORDER TO REDUCE CHROMATIC ABERRATION AND INCREASE RESOLUTION.
Ei bine, afirmatia de mai sus te duce logic cu gandul ca obiectivul poate fi format dintr-o lentila pozitiva ce foloseste un crown clasic gen BK7 sau BAK1 combinat cu o lentila negativa din sticla flint dens, gen SF sau asemanator.
Simularile facute pe softul de calcul pentru datele masurate la lentila pozitiva mi-ar da o masa de aprox 776 gr daca ar fi fost folosit sortul BK7, valoare mult diferita de cea masurata, deci concluzia logica de la care am plecat nu este corecta.
Este foarte posibil in situatia data ca lentila pozitiva sa foloseasca o sticla din clasa SK, LaK sau PSK, informatie ce a fost omisa pe situl producatorului.

Erwin
10 Mai 2023 09:55


Nu dau specifica&#539;iile complete, sunt secret de fabrica&#539;ie? Unii producători se laudă cu ce sticle folosesc.

zoth
10 Mai 2023 11:28


Daca fabricatia de obiective destinate telescoapelor de amatori ar fi la mare concurenta, as intelege secretomania dar altfel mai greu... exista doar cativa pe care ii numeri pe degete.
In ciuda informatiilor vehiculate, producatorii chinezi nu sunt chiar atat de secretosi, unii dintre ei dau la liber sau la cerere specificatiile de fabricatie. Am sa pun mai jos o imagine cu specificatia unui obiectiv de binoclu de 50mm data benevol de producatorul chinez.

Mai degraba as inclina sa cred ca specificatiile detaliate sunt omise mai mult sau mai putin intentionat de catre distribuitori si inlocuite cu informatii trunchiate sau chiar false. De ce distribuitorul german TS specifica la multe obiective chinezesti ca sunt fabricate din sticle japoneze cand realitatea poate fi alta?
Pentru ca suna mai bine un obiectiv fabricat cu sticle Ohara sau Hoya decat unul cu sticle CDGM, asa cum zice si Dbirdul nostru la unele binocluri.

catalin dumitru
12 Mai 2023 17:32


În calitate de proaspăt proprietar , a&#537; continua acest topic dacă Silviu este de acord . De&#537;i îl de&#539;in de mai bine de o săptămână , abia astă noapte am avut ocazia să dau cu ochiul la stelu&#539;e . Testele pe timp de zi au fost suficient de în&#537;elătoare datorită turbulen&#539;elor cât &#537;i datorită lipsei unui parasolar adecvat (tubul a fost trimis cu un parasolar foarte scurt &#537;i cu mari emo&#539;ii :)  datorate ambalării într-o cutie 'la limită ' ).

zoth
12 Mai 2023 18:44


Esti invitatul meu Catalin  :D  Chiar mi-as dori sa mai citesc prin ce aventuri trece obiectivul asta.
Stiu ca a ajuns pe maini bune si la un cer oricum mai bun decat este aici, asa ca nu am nici un regret.
Parerea mea e ca este un obiectiv care promite mult, dupa prima optimizare facuta de mine m-a lasat pur si simplu uimit cat de mult a putut sa se imbunatateasca raspunsul lui. Sunt convins ca mai e de munca la el si ca va iesi in final un instrument bun.

catalin dumitru
12 Mai 2023 21:26


Ok maestre , să-i dăm "talpă" !

În ziua în care a ajuns , era pu&#539;in soare &#537;i în aer ceva cu iz de primăvară chinuită . Am luat tulumba &#537;i am rezemat-o cu obiectivul pe tocul ferestrei deschise , de la bucătărie .Nu am încă un cap pentru &#537;ină vixen a&#537;a că atunci a fost singura solu&#539;ie rapidă . Am montat diagonala &#537;i un ocular de 7,5 mm &#537;i , mai excitat ca un motan care a mâncat valeriană , am băgat ochiul în el . 
La magnifica&#539;ia rezultată , a fost desigur un dezastru . Dar chiar &#537;i a&#537;a , am putut citi de pe plăcu&#539;ele care numerotează stâlpii telegondolei lui "Pinalti" , afla&#539;i la 400 sau 500 metri . Însă totul fierbea cu draci .
Am luat atunci o flan&#537;ă de fier cu gaură de 102mm (de la circuitul magnetic al unui difuzor cu bobină de patru &#539;oli ) &#537;i am centrat-o în fa&#539;a obiectivului . Turbulen&#539;a &#537;i cromatismul rezidual au scăzut serios , dar imaginea a ie&#537;it u&#537;or mai na&#537;pa decât aceea&#537;i văzută prin acromatul SW 102/500 , montat în apropiere . Mai târziu în noapte , am în&#539;eles de ce ...

Spre seară , s-a aprins ghirlanda de leduri verzi de la un restaurant de pe munte , ocazie cu care am constatat că imaginea defocalizată a acestora prezenta u&#537;oară sub corec&#539;ie , cu obiectivul ne diafragmat . Acela&#537;i lucru s-a întâmplat si cu spotul dat de ni&#537;te becuri ro&#537;ii de la un pilon de telefonie mobilă .
De stelu&#539;e , nici vorbă , a fost o săptămână na&#537;parlie rău , cu plafon de nori continuu &#537;i ploi când slabe , când aproape toren&#539;iale . 
Miercuri seara am pus tubul pe montura cu &#537;urub , folosind pentru adaptarea cu &#537;ina vixen o interfa&#539;ă din MDF , găurită în linie , în patru locuri , cele două găuri din interior fiind pentru două &#537;uruburi lungi cu filet foto , care au fixat placa de rumegu&#537; presat ,de &#537;ină . 
S-a întâmplat că am luat la ochi steaua Arcturus , care tocmai apăruse prin spărtura norilor . Cu ocazia asta , am constatat că spoturile în intra &#537;i extra focal sunt destul de bine echilibrate , în ceea ce prive&#537;te claritatea franjelor . 
Dar inelele colorate nu sunt concentrice , cu o deviere destul de vizibilă , efect datorat probabil transportului . Cred că ăsta e motivul pentru care obiectivul diafragmat la 102 mm , a dat imagine un pic mai proastă decât RFT-ul 102/500 .

Din analiza culorilor petelor de difrac&#539;ie , am constatat o asemănare izbitoare cu cele date de acromatele Clairaut de binoclu , cu acel ro&#537;u axial situat destul de mult înapoia liniilor  'e' &#537;i 'F' . 
Am dat fuga în casă &#537;i am adus o prismă erectoare . Imaginea a crescut în calitate , cât se poate de evident .

Aseară cu aranjamentul ăsta , la 100 x am separat fără probleme "epsiloanele" din Lira , am dibuit imediat nebuloasa inelară pe un cer senin dar cu pâcla de nota zece, care făcea vizibile cu ochiul liber doar stelele luminoase .
La fel , splitarea lui Polaris a fost vax albina . 

Îmi place că stelele palide se văd al naibii de mici chiar &#537;i la 150 x . Mă a&#537;tept ca după ce rezolv descentrarea spotului &#537;i sub un cer negru , să am parte de clipe magice , atât la roiuri &#537;i câmpuri de stele , cât &#537;i la dso palide . Vom vedea ...

zoth
13 Mai 2023 14:58


In mod sigur descentrarea lentilelor s-a produs in urma transportului. Off, si-l aliniasem asa fain ...
Am observat la obiectivul asta o tendinta nativa spre descentrare. Posibil ca afinitatea asta sa se datoreze faptului ca lentilele sunt foarte grele si diametrul interior al celulei cu toleranta cam mare fata de cel al lentilelor. In plus ansamblul lentile/spatiator nu este strans cu inel rigid ci cu inel elastic. Socurile mecanice il pot descentra relativ usor. Bine totusi ca a ajuns intreg, centrarea se poate reface relativ usor ...
Atentie la doua aspecte, descentrarea obiectivului are impact destul de mare asupra performantei lui si poate duce si la o interpretare falsa a corectiei obiectivului chiar daca faci test pe stea.
La testul pe stea, din cauza sferocromatismului mare vizibil in extrafocal eu m-am ghidat mai mult dupa luminozitatea celor doua figuri intra/extra care ar trebui sa fie cat mai apropiate la aceeasi defocusare de 3-4 inele.
Cand am facut optimizarea obiectivului probabil am contribuit si eu la sensibilizarea descentrarii prin metoda pe care am aplicat-o. Sigur, mi-am dat seama numai dupa ce am comis-o ... Ai sa vezi despre ce e vorba dupa ce desfaci obiectivul.
Spor si cer senin!

catalin dumitru
13 Mai 2023 15:55


Mersi pentru detalii &#537;i pentru indica&#539;ii ! 
Nu îmi fac prea mari griji cu punerea lui la punct , casa mea e plină de tot felul de drăcării adunate în zeci de ani , sigur găsesc eu o rezolvare . Am observat inelul elastic , sunt tentat să îl înlocuiesc cu unul de gumă &#537;i ni&#537;te &#537;aibe sub&#539;iri , asta după ce o să elimin jocul din celulă , probabil cu bile de plastic sau sectoare din ceva semi rigid .

Acum iar e cerul acoperit &#537;i nu mai am nici o stea falsă la dispozi&#539;ie (bile de paratrasnet de prin ora&#537;) , o să trebuiască să a&#537;tept . Îmi e cam lene să scot la treabă monocromatorul , mai ales că trebuie să montez o oglindă concavă sau convexă , prin vecini .

zoth
13 Mai 2023 19:24


Am avut in intentie sa scriu in postul trecut dar am uitat ... am vazut obiective de 150mm cu gauri radiale filetate dispuse la 120 grade pentru fiecare lentila in parte. Suruburi sau prezoane de poliamida rezolva problema centrajului urgent. Ma gandesc ca in extrem metoda poate fi aplicata si acestui obiectiv.

catalin dumitru
15 Mai 2023 01:31


Da , pare a fi o idee foarte bună . Cu condi&#539;ia ca peretele celulei să fie suficient de gros . Eu a&#537; fi tentat să pun &#537;uruburi metalice care să împingă plăcu&#539;e de poliamida , dacă e destul spa&#539;iu .

Să mai scap de ceva treburi &#537;i mă bag pe el . Mersi pentru pont maestre !!

zoth
15 Mai 2023 08:46


Am apucat sa salvez de pe situl Istar cat inca mai era afisat obiectivul asta, desenul unei celule care spuneau ei ar fi valabil si pentru 150F5. Cu siguranta unele cote corespund realitatii dar altele sunt total pe langa.
Daca ne uitam la cotele incercuite de mine cu rozaliu, am avea in zona de asezare a lentilelor o grosime a peretelui celulei de pana in 7mm, deci posibil de filetat. Trebuie totusi verificat.
Cota incercuita cu rosu e total aiurea din moment ce ansamblul de lentile cu inel spatiator ajunge la 42mm grosime marginala si mai ramane si ceva loc pentru inelul elastic.

Am sa revin mai tarziu si cu un desen explicativ pentru modificarea facuta de mine la spatierea lentilelor.

catalin dumitru
15 Mai 2023 09:26


&#536;i cota aia de 154 mm , cred că e gre&#537;ită . Ar însemna ca lentilele să intre fest în lăca&#537;ul lor , sau mai degrabă să nu intre deloc . 
Nu-i bai , oricum odată demontat , nu scapă de măsurători . Mersi pentru asisten&#539;ă  :D !!

gpaunescu
15 Mai 2023 09:38


Suruburi de plastic/poliamida am vazut la Hornbach.

zoth
15 Mai 2023 10:15


Evident ca si cota de 154 e incorecta dar acolo e vorba de o diferenta de zecimi de mm pe cand la cea semnalata de mine sunt multe zeci de mm in minus.

Buna informatia despre suruburile din poliamida, mersi.

Cum am promis, revin cu un desen simplificat cu modificarea spatierii facuta de mine. A fost o solutie simpla si rapida dar nu neaparat cea mai buna.
In stanga vedem asezarea originala, lentila pozitiva se sprijina pe toata circumferinta interioara a inelului spatiator. In dreapta am figurat doar unul din cele trei segmente de conductor emailat de Cu cu diametrul de 0,5mm pe care le-am lipit aproximativ pe mijlocul grosimii inelului. Se adauga in acest fel doar o parte din diametrul conductorului la suplimentarea spatierii, am contat eu pe un 0,25mm sau pe acolo. De verificat si daca vreunul din cele 3 segmente nu au zburat de la locul lor.

Spor!