-----------------------------------
hardstyle
05 Ian 2022 22:28

Planespotting de buget
Salutări!
Deci de mic iubesc să mă uit după avioane &#537;i mă fascinează. Vreau sa le vad mai îndeaproape. In trecut am avut 2 reflectoare pe montura dobson însă chiar &#537;i a&#537;a îmi era foarte greu sa am parte de experien&#539;e plăcute la planespotting.
Binoclul 10x50 este totu&#537;i micu&#539; &#537;i chiar &#537;i a&#537;a îmi tremură mana cu el.
Mă gândesc să încerc cu acele telescoape terestre însă nu am deloc experien&#539;ă cu a&#537;a ceva &#537;i nu &#537;tiu ce sa aleg. Dimensiuni, construc&#539;ie, producător,etc.
 După ce ar trebui să mă uit? Să reu&#537;esc să am o imagine clara &#537;i destul de stabilă? Nu vreau sa le citesc pe burtă pentru că &#537;tiu că nu este u&#537;or cu astfel de instrumente,dar totu&#537;i să-mi ofere mai mult decat binoclul.
 Totodată,locuind la grani&#539;a cu Ucraina mă atrag &#537;i acele locuri din depărtare pe care as vrea sa le explorez din spatele casei. Aici oricare ar fi varianta pentru planespotting cred că s-ar descurca de minune. Chiar &#537;i binoclul a fost ok la capitolul acesta.
Mul&#539;umesc!

valy
05 Ian 2022 23:45


Cu dobsonul ce probleme aveai?

La binoclu incearca sa folosesti un trepied sau sa il sprijini de ceva ca sa nu mai tremure.

Erwin
06 Ian 2022 09:30


Î&#539;i trebuie mobilitate mare, a&#537;a că cel mai la îndemână este să folose&#537;ti o "bizooka", adică un suport de umeri. Este u&#537;or de construit, îl po&#539;i face din lemn. Găse&#537;ti detalii pe blog. Eu am făcut una din aluminiu, demontabilă, &#537;i este cu totul altceva decât cu binoclul &#539;inut în mână, chiar dacă se mai mi&#537;că un pic din cauza că ai un punct de sprijin mobil, umerii, &#537;i direc&#539;ia tot cu mâna o dai, măcar elimini tremuratul. 

Un trepied normal pentru foto nu este bun, nu î&#539;i oferă libertate suficientă, e mai bun pentru observa&#539;ii la punct fix, mai bună este o montură paralelogram pusă pe un trepied stabil sau mai bine pe un stâlp să te po&#539;i învârti în jurul lui fără să dai peste picioarele trepiedului. 

Probabil un spoting scope, o lunetă terestră de calitate &#539;i apertură mare, de exemplu 20x80 î&#539;i va oferi detalii mai bune decât binoclul dar nu mai ai vederea binoculară. Eu am un binoclu de antiaeriană făcut din bucă&#539;i, TZK 10x80 dar nu prea m-am uitat la avioane, sunt prea mici &#537;i prea departe să văd detalii la această mărire. Mă gândesc că, după ce reu&#537;esc să-i fac adaptoare la 1.25 pentru ambele tuburi la mărire mai mare folosind oculare astro voi putea exploata mai bine luminozitatea &#537;i rezolu&#539;ia lui.

hardstyle
06 Ian 2022 18:43


In principal mă interesează un spotting scope pentru puterea de mărire mai mare. 
Doar că nu &#537;tiu ce să aleg. Sunt o mul&#539;ime de modele.
Un suport de umeri de care a&#539;i men&#539;ionat chiar sună bine  pentru binoclul,dar binoclul este prea slab pentru ce nu se afla in apropierea zenitului.

valy
06 Ian 2022 18:50


Doar că nu &#537;tiu ce să aleg. Sunt o mul&#539;ime de modele..Depinde ce buget ai. Insa pe langa spottingscope, mai trebuie sa iei si un trepied mai solid care si el costa, eventual niste oculare.

Poti studia ceva de genul asta: https://www.skywatcher.ro/telescoape-terestre/99-telescop-terestru-celestron-mak-90.html

hardstyle
06 Ian 2022 19:55


Sare mult de buget acel mak. 
300-400 lei. In zona aceea. Daca e ceva ok la banii ă&#537;tia.

valy
06 Ian 2022 21:08


Mare lucru nu iei nou la banii aceia, poate doar tot ceva ca binoclul cu obiective de 50mm si cu ceva ocular pentru magnificatie mai mare, adica asa ceva https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p7320_TS-Optics-zoom-spotting-scope-15-45x60-with-45--angled-view.html doar ca mi se pare cam ieftin. Sau https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=207979#207979
Eventual ceva SH.
In semnatura apare "SkyWatcher Heritage 130P", nu-l mai ai?

hardstyle
06 Ian 2022 22:43


Am văzut că mai apar &#537;i pe la SH ceva modele. Voi sta cu ochii &#537;i acolo.

Nu mai am Heritage-ul. Am avut &#537;i 150/1200. Le-am dat  din lipsa timpului &#537;i de fiecare data mi-a părut rău după ele.

ZAN
07 Ian 2022 02:25


Dacă ar fi sa aleg intre un binoclu sau luneta terestra de buget sigur as alege un binoclu pentru observa&#539;ii la obiecte în mi&#537;care,avioane sau orice altceva .Pentru avioane am folosit binoclu 20X50 si 20X80,in prezent folosesc, 25X100 fara trepied,oricum nu am unul adecvat pentru observa&#539;ii la avioane,sigur nu sunt instrumente de buget poate doar SH ,25X100 in nici un caz,dar un binoclu bresser 20X80 nou am găsit la pret 653lei ,SH ar trebui sa se incadreze in buget 400lei,a fost un timp cel mai bun binoclu de buget pe care am folosit la observa&#539;ii de avioane.
Am avut &#537;i lunete terestre dar nu am reu&#537;it mai nimic la obiecte în mi&#537;care, avioane greu reu&#537;eam să prind unul în obiectiv
cu trepied nu reu&#537;eam să urmăresc fara trepied nu reu&#537;eam să fixez bine avionul in obiectiv ,pe scurt un chin inutil,a&#537;a am ajuns sa folosesc in prezent doua acromate unul 127/1200 mm &#537;i celălalt 150 /750mm pe monturi AZ manuale, achizi&#539;ionate pe rand in timp de 7 ani,dar la final a meritat efortul,sigur aici nu e nimic de buget doar oculare 2"cele mai ieftine am achizi&#539;ionat,in cazul asta oculare scumpe nu ajuta mai nimic.
Am inceput sa observ avioane prin anii"90 cu instrumente de buget redus &#537;i am ajuns după ceva investi&#539;ii inutile in lunete terestre sa folosesc lunete astronomice cu diametru cat mai mare posibil după foarte multi anii de când am început.
Pentru observa&#539;ii la obiecte cum ar fi avioane nu mă deranjează că se mi&#537;că imaginea oricum obiectul observat e in miscare,pe timp scurt pot să &#539;in binoclu in mana fara trepied,nu mă deranjează că se mi&#537;că imaginea,in schimb la observa&#539;ii in punct fix la obiecte care nu se mi&#537;că e imposibil să fixez imaginea fara trepied,pentru asta am trepied.

catalin dumitru
07 Ian 2022 03:07


Eu mă holbez la avioane cu tot felul de lunete , unele mai bune , unele mai "colorate" .
Dar nu asta e cel mai important . 
Ocularul folosit duce tot greul . E vorba de un RKE la care am ata&#537;at un zoom de luneta de vânătoare ( ce îmi place să deturnez destina&#539;ia lor  :twisted: ) , &#537;i care la mărire mică mă ajută să găsesc imediat bărzăunele .După aia , dacă vreau detalii , duc reglajul zoom spre grosisment mai mare .
Avantajul la jucăria asta e că imaginea e dreaptă , corectă stânga-dreapta &#537;i AFOV-ul e constant . Mă bate gândul să ata&#537;ez un motora&#537; pe zoom , cu schimbarea sensului de rotire . Ar trebui să vânez avioanele &#537;i mai u&#537;or .

ZAN
07 Ian 2022 09:56


Folosesc oculare apex 28mm &#537;i 42mm imaginea e suficient de clară &#537;i avion suficient de mare,corect orientată în toate direc&#539;iile,mai folosesc oculare 30mm &#537;i 32mm de la lacerta, imaginea e ceva mai buna dar nu cu mult mai buna,am incercat &#537;i ocular 22mm omegon, dar imaginea nu mai e la fel de clară nu mai vad suficiente detalii.
Folosesc exclusiv oculare pe format de 2"fara zoom,nu, nu simt nevoia să văd mai mare &#537;i mai pu&#539;in clar fara detalii,vad suficient de bine scrisul de pe avioane, hublouri,motoare ,imaginea e suficient de mare,luminoasă se vad detalii,contrast bun,imagine viu colorata.

valy
07 Ian 2022 10:25


Ce magnificatie obtii cu acele oculare cu care vezi bine?

De obicei la magnificatii mari si mai ales daca avionul este mai departe imaginea devine neclara din cauza turbulentelor.

ZAN
07 Ian 2022 11:12


Observ prin instrumente doar avioane pe care le vad bine cu ochiul liber .
Incerc sa nu for&#539;ez instrumente cu oculare cu putere de mărire mare de obicei incerc sa ob&#539;in jumătate din puterea de mărire pe care o suporta instrument,o magnificatie decenta in raport strict cu claritatea maximă posibil.
Dar &#537;i câmpul vizual contează,cu cât mai mare cu atât mai bine.urmaresc mai u&#537;or avion

GunDALF
07 Ian 2022 12:27


Eu m-am mai uitat la avioane si alte chestii terestre cu luneta mea 72ED (focala de 420 mm), careia i-am cumparat o prisma erectoare Amici la 45 de grade. Am fost destul de multumit, insa recomand o prisma buna, nu ceva ieftin. A mea e relativ modesta si limiteaza cumva instrumentul.
Se poate folosi si un trepied foto bun (mai ales, cu un cap bun), care sa tina macar 5 kg. Se manevreaza foarte usor.
Pe un spectiv n-as arunca banii. Am avut cateva experiente cu asa ceva si m-au dezamagit. Poate cele foarte scumpe sa fie mai OK.

valy
07 Ian 2022 12:53


E greu ce zici tu cu un buget de 300-400 lei, nu e imposibil dar e foarte greu.

GunDALF
07 Ian 2022 13:07


Cu 3-400 lei nici macar un binoclu mai rasarit nu iei.

hardstyle
10 Ian 2022 14:27


Am găsit din nou &#537;i vine spre mine. Heritage-ul de 5".
Cu siguran&#539;ă îl voi folosi &#537;i la avioane. 
Ce mă îngrijorează cel mai mult este praful &#537;i alte impurită&#539;i din atmosfera ce se pot depune pe oglinzi.
Am pă&#539;it sa am. Am în&#539;eles că e normal totu&#537;i? :?: 
Înafara de demontat oglinda/oglinzile &#537;i a fi spălate,am altă variantă? Cum ar fi sa suflu/aspir particulele de praf,scame etc?

valy
10 Ian 2022 14:36


Protejeaza-l cat timp nu e folosit (capac/cutie/punga). Praful nu afecteaza semnificativ imaginea. De obicei suflatul/aspiratul nu rezolva problema si decat sa atingi oglinda cu aspiratorul mai bine nitel praf acolo.

Gandeste-te ca in fata oglinzii principale ai ditamai obstacolul dat de secundara, aria catorva fire de praf sau scame este insignifianta fata de aria oglinzii secundare.

In orice caz nu atinge oglinzile cu nimic in afara de apa.

hardstyle
10 Ian 2022 20:06


In regula. 
La noi pe forum cine mai de&#539;ine acest telescop?
Nu am mai urmărit forumul pentru mult timp..

GunDALF
10 Ian 2022 20:09


Exista multe tutoriale cu spalarea oglinzilor. Se spala NUMAI cand sunt excesiv de imbacsite.

hardstyle
13 Ian 2022 14:44


Apropo,
Cat de mult pot folosi telescopul pe timp de zi? Chiar &#537;i binoclul când mă uit la avioane.
Din ce &#539;in minte în trecut când am mai practicat planespotting-ul pă&#539;eam sa am vederea schimbata pu&#539;in din cauza luminii.
Am nevoie de un filtru? Sau pot sa folosesc capacul acela mare &#537;i să-i scot doar un capac mai mic de pe el?

valy
13 Ian 2022 15:08


Daca nu te uiti in soare nu vad sa apara probleme. Oricum traficul nu mai e asa de mare si cred ca nu o sa ai mare activitate. Daca ti se pare prea luminos poti pune o obstructie mai mare sau folosesti un filtru neutral density ND.

!!!!
Mare atentie cu observatiile pe timp de zi, sa nu te uiti in Soare si sa nu lasi telescopul in Soare, nesupravegheat, chiar daca nu e indreptat spre Soare. Sa fii atent sa nu se uite altcineva si sa il indrepte spre Soare.

saiph
13 Ian 2022 16:33


 Din ce &#539;in minte in trecut cand am mai practicat planespotting-ul pateam sa am vederea schimbata putin din cauza luminii.
Am nevoie de un filtru?

E doar un mecanism de auto-protectie al retinei, sa nu se supra-satureze - daca te uitai pe cerul senin, probabil vedeai totul mai galbui si ceva mai intunecat dupa ce reveneai la sol, ca sa zic asa :) 
La telescop, daca vei folosi vederea monoculara (adica un singur ocular, nu prin binoviewer), vei putea remarca mai drastica diferenta asta, pt ca vei avea un ochi expus si un ochi "de control" (cel pe care-l vei tine inchis), a.i. vei remarca mecanismul de care aminteam in actiune.
Ai putea incerca sa folosesti un filtru galben pal (light yellow), sa mai estompeze din nuanta azurie. Eventual si un filtru neutru mai slab (nu calitativ, ci mai slab ca si factor de innegrire) - unele filtre permit stivuirea a 2-3 tipuri in barrelul ocularului.

Erwin
14 Ian 2022 13:39


Cred că ar putea ajuta mult un filtru de polarizare, eventual dublu, ajustabil, cu care să po&#539;i reduce &#537;i luminozitatea. Prin polarizarea luminii vei putea ob&#539;ine imagine mai clară, la fel ca prin ochelarii de soare polariza&#539;i. Protec&#539;ia la UV/IR nu ar strica, deasemenea, folosind un filtru adecvat.

saiph
14 Ian 2022 13:58


Da, corect :) plus ca nuanta data de polarizor cerului e foarte deosebita - mie, cel putin, imi place foarte mult - si creste contrastul obiectelor care altfel se pot observa cu dificultate.
Tin minte ca asa am reusit o data sa fotografiez, acum multi ani (printr-un Borg 77ED, ce aveam la vremea aia), un mic zepelin ridicat de o firma de publicitate, am reusit sa vad ce scrie pe el, contrasta foarte frumos cu albastrul ala inchis al cerului polarizat.

valy
14 Ian 2022 15:14


Poti gasi ochelari 3d la un cinematograf 3D, costa cativa lei, sunt doua filtre de polarizare ce pot fi scoase din rama si suprapuse obtinand astfel un filtru variabil.

hardstyle
14 Ian 2022 16:15


Am ridicat astăzi Heritage-ul. Folosit de vreo 2 ori în 2 ani. Se cunoa&#537;te :) 
Suportul secundarei avea putina rugina &#537;i pe principală am observat fungi..mă cam incomodează sa &#537;tiu că oglinda nu este chiar a&#537;a curata &#537;i să mă bag sa o spăl mă cam tem.
De acum rămâne să iau ceva pentru colimare ,un barlow &#537;i poate ceva filtru. Voi incerca întâi sa vad cum fac cu ochelarii aceia pentru că am.
Mul&#539;umesc!

GunDALF
14 Ian 2022 17:33


Poti scoate oglinda principala si macar sa o sufli (dar nu cu gura). :D Mai naspa e ca va trebui sa colimezi dupa aceea. Poti face operatiunea dupa ce te dotezi cu colimator.
Newtonul, din cauza pozitionarii focuserului, cred ca e mai putin ergonomic pentru observatii terestre, dar sper sa te descurci. Mai bun ar fi un refractor. Cu o prisma Amici la 45 de grade (cum ti-am recomandat mai sus), ar fi un vis.

Cred ca ar fi suficienta si lunetica asta, care mie, ca fost posesor, mi-a lasat o impresie foarte buna pentru cat costa:
https://astromagazin.ro/telescoape/362-telescop-refractor-skywatcher-70500.html?gclid=CjwKCAiA24SPBhB0EiwAjBgkhipnyOq0TuGTbAYw8ChWvX4qkDMP4EIhl_ShDjRoup51_lv6KY6ZwRoCgxQQAvD_BwE

E adevarat ca depaseste bugetul precizat...

valy
14 Ian 2022 17:37


Sa-l folosesti cu placere!

Newtonul e bun la zenit, cand avionul e mare, sus, deasupra ta. Insa o sa fie o problema sa nimeresti avionul cand nu are contrail mai ales la puteri/magnificatii mari, aici ar fi util un ocular zoom.
Eu m-am descurcat cu newtonul pe EQ, e dubios la inceput dar cu timpul te obisnuiesti cu imaginea pe dos.

De 2 ani si deja are fungi? Poate e praf sau panza de paianjen. E bine sa il cureti, daca e ciuperca sa nu se extinda. De preferat sa te ajute cineva priceput, dar o poti face si tu, cu mare mare grija sa nu scapi oglinda si sa nu o atingi cu nimic, decat cu putina vata inmuiata in apa multa, asta doar daca e praf care nu se ia la simpla stropire sub jet de apa.

hardstyle
14 Ian 2022 20:53


O voi face &#537;i pe asta până la urmă. 
Am reu&#537;it să-mi colimez singur telescoapele cu un capacel simplu,am colimat &#537;i binoclul. Cură&#539;area aceasta cred că va fi un proces mai u&#537;or.
Îl voi folosi &#537;i ziua la avioane. Mai greu cu tracking-ul ,&#537;tiu cum e :lol: ,dar mă voi obi&#537;nui.
O lunetica ok cum e cea de 70/500 îmi va face cu ochiul oricum in continuare.
Cer senin!

saiph
14 Ian 2022 22:50


...
O lunetica ok cum e cea de 70/500 imi va face cu ochiul oricum in continuare.
Cer senin!

Aaa, ca asta zici? :)
Am facut-o pt fi-mea, pt cand mai creste nitel. Aia din fata e o masca de apertura - mai imbunatateste  calitatea imaginii. Monturica e incropita dintr-un cap cu bila. E foarte usoara, cu totul, si usor de folosit.