-----------------------------------
rugy
16 Ian 2022 12:33

despre oculare
Multi incepatori  pasionati de astronomie isi pun intrebarea daca pot inbunatati perfomantele vizuale ale instrumentelor pe care le detin,acest lucru se poate obtine prin alegerea adecvata a  tipurilor de oculare .In alegerea ocularelor o sa tinem cont de doua lucruri: Ce tinte de pe cer vrem sa vedem; planete,stele duble,stele variabile,roiuri stelare,nebuloase ,galaxii, etc  si in al doilea rind tinem cont de caracteristicele instrumentului astronomic folosit adica ,diametru obiectiv principal si distanta focala.Fiecare instrument astronomic are anumite caracteristici care il fac bun pentru anumite tinte,astfel pentru observarea vizuala a planetelor o sa folosim instrumente cu distanta focala mare,adica 2000mm sau mai mult,pentru tintele din cerul adinc [DSO] folosim instrumente cu distanta focala mica 600mm pina la ,900mm.O sa vorbim mai tirziu despre instrumente astronomice,acum hai sa vedem care sunt principale scheme optice de oculare.
         Aceste scheme optice de oculare sunt schemele de baza ,de-a lungul timpului uni constructori au reusit sa le inbunatateasca performantele optice rezultind mai multe variante ale aceleasi scheme ,piata la ora actuala abunda de modele.

rugy
16 Ian 2022 12:39


Vedem ca fiecare disegn are un cimp vizual (FOV)caracteristic,pe fiecare ocular este scris de catre producator distanta focala in mm (f) si cimpul vizual (FOV) in grade.Acest cimp vizual este un FOV aparent,cind folosim ocularul pe un instrument FOV ul real (aria care o vedem pe cer ) este mult mai mic. 
        
 
        
     Un ocular f=20mm si FOV ap 66* folosit pe un instrument astronomic cu D=120mm si F=600mm 
 va avea un FOVreal = FOVaparent ocular/Gr(marire)
rezulta un cimp vizula real :
                                                   Gr (marirea)= 600/20= 30ori    FOVreal= 66/30 =2,2 grade
 Fiecare instrument astronomic are prin constructie un FOV real maxim,un grosisment minim si grosisment maxim utilizabil,aceste caracteristici sunt importante si trebuie tinut cont de ele cind alegem ocularele.Instrumentele astronomice  au iesirea din focuser  spre ocular de 1,25 inch (31,75mm)sau 2inch(50,8mm) acestea sunt diametrele cele mai uzuale folosite in instrumentele pentru amatori.Acum,avind si  D (diametru odiectiv) si F (distanta focala) putem calcula FOV real maxim pe care putem sa-l obtinem cu instrumenul,si totodata grosismentul minim si maxim.
       
 FOVreal max=Diesire focuser x 180/pi  /F      unde:  pi =3,14  F=600mm
 Pentru instrumentul nostru         FOV real max= 31,75mm x 57,3/600=31,75 x 0,095= 3,03 grade
                                                   Daca am folosi ocular de 2inch adica 50,8mm am avea un FOV max real mai mare adica 50,8 x 0,095 =4,8grade

            Se poate calcula grosismentul(marirea) minim util pentru o vedere comfortabila , fara sa obosesca ochiul adica sa nu ne plimbam cu ochiul in jurul ocularului pentru a vedea toata tinta noastra.Pentru aceasta stim ca pupila oculara are un diametru maxim la intuneric de aprosimativ 7mm, 9mm persoane tinere si 5mm  seniori,pentru o vedere comfortabila va trebui ca si diametrul fluxului luminos care iese din ocular sa nu depaseasca aeste valori.
Putem scrie   Gr minim util= Dobiectiv instrument/d diametru pupila
                            
 In cazul nostru G minim util= 120mm/6mm= 20ori  am luat 6mm valoarea diametru pupila, o valoare medie.

La acest Grosisment minim util obiectul observat de pe cer are teoretic luminozitatea mxima de 100% pe masura ce crestem Gr scade luminozitate pina acolo unde obiectul observat este intunecos si nu ofera nici un detaliu.Zic&#8221; teoretic&#8221; pentru ca luminozitatea unui instrument depinde de multi factori cum ar fi ,conditiile atmosferice ,locul si timpul cind se fac observatiile, constructia instrumentului.
Acum ,din practica s-a obesrvat ca un grosisment (marire) mai mare de 2XDobiectiv nu este de nici un folos ,imaginea devine intunecoasa ,tremura din cauza curentilor de aer,nu ofera nici un detaliu in plus.
          
 Gr maxim= 2XDobiectiv=2x120=240ori
  
Tot din practica s-a introdus asa numitul grosisment(marire) benefic care este

Gr benefic=1,4xDobiectiv=1,4X120=168ori

Pentru observatii comfortabile si care sa ofere detelii recomand sa nu depasim acest grosisment benefic.
Avind cele trei Gr(minim ,benefic,maxim) putem calcula ocularele corespunzatoare lor.

Primul ocular,  marirea minima:
                         
  Focular = Finstrument/Gr minim= 600mm/20ori= 30mm

Sa zicem ca avem un ocular SP pe 1,25inch de 30mm si FOV aparent de 50grade calculam FOVreal
 
 FOVreal =FOVaparent /Gr minim= 50grade/20=2,5 grade 

 Daca avem un ocular de 1,25inch 30mm si FOVaparent 82grade o sa rezulte un FOVreal=82/20=4,1grade ,hopaa, instrumentul nostru D=120 F=600 si iesirea focuser 1,25inch din constructie , are un FOVrealmaxim de (vezi mai sus)3,03 grade
De obicei Gr minim il folosim pentru a oberva o portiune cit mai mare de pe cer, obiecte DSO de mari dimensiuni,dar vedem ca daca folosim oculare cu FOVaparent foarte mare exemplul nostru 82grade  avem unFOVreal 4,1grade ,instrumentul prin constructie are un FOVreal max de3,03grade deci pierdem din cimpul vizual,solutia folosim ocular pe formatul de 2inch.

Al doilea ocular, marire benefica:
                          
  Focular= Finstrument/Grbenefic=F/1,4XDobiectiv instrument=600/1,4x120=600X168=aprox3,5

Al treilea ocular,marire maxima:
                          
 Focular=Finstrument /Grmaxim= 600/240=2,5mm

Ar fi interesant de calculat ce FOVaparent ar avea un ocular ca sa atinga limita de FOVrealmaxim instrument la cele trei grosismente,puteti calcula,
FOVaparentocular=Gr X FOVreal instrument
   FOVap= 20ori X 3,03grade =aprox60grade pentru marire minima si ocular 1,25inch 
Pentru celalalte mariri ,marire benefica si marire maxima putem folosi oculare cu FOVaparent cit mai mare ,nu o sa depasin niciodata FOVreal max instrument,ideea este sa avem un set de oculare cit mai comfortabile la obsevatii cu lentila de iesire mare sa nu avem senzatia ca ne uitam prin gaura de cheie,cu un eye relief adecvat sa nu lipim ochiul de ocular ,sau sa stam la distanta mare si sa cautam  prin aer dupa imagine ,relieful ocular este cuprins intre 2mm si 20mm,sa nu avem stele alungite la marinea cimpului vizual ,cimp cit mai plat.
 
De obicei pentru obiecte mici cu luminozitate scazuta a suprafetei(exp galaxiile) ,folosim Gr (mariri) moderate,pentru obiecte mici cu luminozitate mare a suprafetei(exp nebuloare planetare) folosim Gr(marire) mediu spre mare si pentru obiecte mari indiferent de luminozitatea suprafetei (exp.nebuloase planetare) marire mica spre minima.

 Sper ca aceste formule si aceste cuvinte scrise sa va ajute sa luati singuri decizia si sa stiti ce oculare sa cumparati pentru instrumentul pe care il aveti.
                                                                          
                                                                                                  nelu rugan   Ianuarie 2022.

codan
21 Ian 2022 20:45


Foarte bine explicat!
De apreciat!...

rugy
21 Ian 2022 21:36


multumesc mult, pentru aprecieri.

Erwin
22 Ian 2022 10:23


Mul&#539;umim, Nelu, pentru incursiunea în construc&#539;ia ocularelor &#537;i efortul de a le desena! 

Există o [url=http://www.quadibloc.com/science/opt04.htm]diagramă colorată care a mai fost postată de-a lungul timpului aici &#537;i care include dimensiunea &#537;i tipul sticlei lentilelor, deschiderea unghiulară etc. Plecând de la diagramă sau de la idei proprii, amatorii de ATM au construit din lentile recuperate diverse tipuri de oculare, cu rezultate mai bune sau mai pu&#539;in bune. Unele oculare simple, u&#537;or de construit din lentile vechi, accesibile amatorilor, dau rezultate surprinzătoare. A se (re)vedea topicurile ATM respective.

rugy
22 Ian 2022 10:36


Mul&#539;umesc Erwin, da da este o diagramă, dar cind le desenezi cu mina devine ceva personal pe care îl apreciezi altfel.

catalin dumitru
22 Ian 2022 14:20


Am văzut pe youtube cum un tip a demontat un Panoptic , cred ca era chiar lăudatul de 24 mm . 
Am rămas pu&#539;in surprins că nu numai dubletul de la intrare este divergent , ci &#537;i cel de ochi . 
Acolo stă tot secretul pentru claritatea marginală fantastică &#537;i probabil în dubletul de intrare este rezolvată adaptabilitatea acestei scheme la diferitele curburi de câmp ce vin odată cu obiectivele .

Mircea Pteancu
23 Ian 2022 00:25


Multumesc si eu colegului ''rugy'' pentru aceasta discutie interesanta si pentru efortul depus in detaliere si desene.
Sper sa nu deranjez daca vin cu cateva precizari pe care le consider necesare. Doresc sa contribui la completarea si imbunatatirea recomandarilor foarte bune pe care le face colegul nostru, nicidecum sa polemizez.

- ocularul ortoscopic are reflexii interne sesizabile daca nu are acoperiri antireflex.
Lentila de ochi este mult mai apropiata de tripletul de camp decat sugereaza schita.

-Nu exista ocular Plossl cu cinci elemente.
La randul sau, ocularul Plossl are reflexii interne sesizabile daca nu are acoperiri antireflex.
Reflexiile interne ale ocularelor Plossl si ortoscopice sunt discutate de Jean Texereau in CTA, mai putin prima editie care nici nu pomeneste despre Plossl.

Ocularul care este denumit ''Plossl'' este compus din doua dublete care nu sunt la distanta mare ca la un ocular Ramsden ci sunt aproape in contact. Din aceasta pozitie ''ala Petzval'' rezulta aberatia sferica redusa si campul marit fata de ocularele mai simple.
Nu exista nici o dovada ca opticianul Plossl ar fi inventatorul acestui design.
Cele mai recente cercetari il indica drept creator al acestui tip de ocular pe Albert Konig.

-Ocularul reprezentat in desen este un ocular ''Simetric'', un ocular Ramsden in care lentilele simplet sunt inlocuite cu dublete. Plossl a construit microscoape avand oculare tip ''Simetric'' si de aici mitul ca el ar fi inventatorul ocularului care-i poarta numele.

-Ocularul format din trei dublete poarta numele inventatorului si anume Kaspereit.

-Despre grosismente mi-am prezentat punctul de vedere in alta parte, prilej cu care a fost introdusa notiunea de ''ocular de babe'' ... :lol: 

Propunerea mea ar fi continuarea si dezvoltarea acestui topic.
Pe langa parametrii deja mentionati de rugy, intra in joc si altii, cum ar fi tipul de instrument.
Ar  parea superfluu sa vorbim, de pilda, despre grosismente maxime, la valoarea celui teoretic, in cazul unei lunete de  120mm, daca aceasta are obiectiv acromat F/5.
(Daca ar fi un apocromat, da,  are rost sa vorbim de mariri de 240x ... 340x ...)
Dar ''cineva'' foloseste o asemenea luneta. Care, in lumea reala, suporta mariri pana la o anumita valoare. Care este aceea ?  Ce gama de grosismente foloseste ''cineva''? La ce camp vizual maxim a reusit sa ajunga ''cineva'' ?

Deci hai fratilor, cu curaj si onestitate, sa spunem ce campuri si ce mariri, cu ce intrumente si cu ce oculare, am reusit sa obtinem.
Ca sa stim si noi si, mai ales, amatorul incepator pierdut in mlastina internetului.
Dar si multi amatori mai avansati care-si doresc ''al n-spelea'' instrument. Sa nu credeti ca dumnealor nu fierb in suc propriu ... stiu eu de undeva ...

Mircea

sternchen
23 Ian 2022 09:07


Probabil pl&#242;ssl cu 5 era "superpl&#242;ssl"  :)

Veni vorba de grossismente maxime treaba e influen&#539;ată de condi&#539;iile de seeing.
Îmi amintesc ca am văzut la 90mm f/11 cu banalul pl&#242;ssl de 6mm acesta fiind singurul ocular mic din dotare luna la măriri mari  ajutat de un Barlow ieftin con&#539;inut în cutia telescopului dintr o singura lentila( probabil de plastic insa era diafragmata  :) )
Nu mai &#537;tiu dacă am pus prisma aia ieftina în sistem sau dacă am pus-o înainte sau după barlow insa a fost deosebit deoarece era prima observa&#539;ie serioasa adică cu un telescop de 1m  :D

Erwin
23 Ian 2022 09:50


Se cuvine să men&#539;ionăm plossl-ul cu 4 dublete, "Double Plossl" a cărui schemă este identică cu 2 plossl-uri alăturate &#537;i care pot fi de diametre u&#537;or diferite. Prima dată am auzit de acest ocular de la Red Henry dar sunt &#537;i al&#539;ii care l-au construit în mod independent, nu &#537;tiu dacă este inventatorul acestui ocular. Nu este patentat a&#537;a că l-am construit &#537;i eu &#537;i al&#539;i colegi, cu rezultate excelente.

rugy
23 Ian 2022 19:26


multumesc tuturor pentru aprecieri!!!
 instrumentul astronomic 120/600 o luneta acromata ,imi plac lunetele,il am in dotare si am facut un mic experiment la mai multe grosismente.Pozele sunt facute cu telefonul din mina,asa ca nu au claritatea maxima,dar se poate urmari cum scade FOV odata cu cresterea grosismentului.
                Am folosit oculare Baader classic ortho cu FOV de 50 grade
                  si Baader Hyperion 8mm cu FOV de 68grade

    Nu va lasati pacaliti de imaginile destul de ok la mariri de 225ori  sau 330 ori, distanta mica intre tinta si instrument a facut posibil acest lucru Cind faceti observatii astronomice in calea fascicolului de lumina se interpune intreaga grosimea a atmosferei terestre cu particole de apa si praf,si acest lucru complica mult lucrurile.Desigur aberatiile cromatice sunt acolo ,vizibile,cine le poate accepta bine, cine nu ,nu 
Luneta de la sky watcher 120/600 mm culoare neagra cu parasolar alb este bine construita ,nu stiu ce elemente de stlica are in obiectiv dar aberatiile cromatice sunt tinute sub control.

Erwin
24 Ian 2022 09:42


Ai făcut imaginile prin termopan? Wow! 

Cunosc această lunetă, o au câ&#539;iva colegi &#537;i ne-am uitat prin ea la star-party-uri, de exemplu la Lisa. Îmi amintesc de abera&#539;iile cromatice clar vizibile, dar condi&#539;iile erau diferite, respectiv obiecte luminate de Soare din lateral sau din fa&#539;ă, pe fondul cerului albastru. La cadrele tale ajută faptul că ai avut iluminare uniformă din cauza cerului înourat. 

La ocularele mai simple este vizibilă &#537;i curbura câmpului &#537;i abera&#539;iile geometrice ca distorsiunea de tip pernă. Se pot constata u&#537;or privind un zid de cărămidă sau o construc&#539;ie îndepărtată, bloc de locuin&#539;e cu multe linii paralele. Dacă imaginea e clară până la margine devine evidentă distorsiunea de pernă. 

De multe ori un ocular cu marginea proastă poate fi îmbunătă&#539;it folosind o diafragmă de câmp mai mică, care, de&#537;i va îngusta câmpul vizual, ceea ce se vede este clar &#537;i plăcut, a&#537;adar dintr-un ocular cu câmp mare care lasă o impresie proastă devine un ocular utilizabil.

rugy
24 Ian 2022 13:07


Observa&#539;ia, ai facut" poze prin termopan"este foarte binevenita. &#536;tim cu totii:
"
Nu se fac observa&#539;ii astronomice prin fereastra"

Eu am făcut un experiment simplu fără preten&#539;ii de a fi riguros &#537;tiin&#539;ific, din imaginile expuse se poate observa totus, cum scade FOV-ul odată cu cre&#537;terea grosismentului. Pentru acest lucru mi-am permis sa fac pozele prin "termopan" îmi asum.

Erwin
24 Ian 2022 15:01


Nu-i nicio problemă, Nelu, am în&#539;eles scopul acestui demers.
 
Dacă ai cumva oculare de aceea&#537;i focală dar de construc&#539;ii diferite atunci merită făcută compara&#539;ia din nou, eventual cu un peisaj mai bogat în detalii, spre a putea exemplifica atât mărimea câmpului cât &#537;i abera&#539;iile prezente/absente în imaginile respective. Sau altcineva care are. Trebuie să fac recensământul la oculare &#537;i să văd dacă nu cumva a&#537; putea face eu chestia asta... :)