-----------------------------------
ZAN
21 Ian 2022 01:59

Tehnologie noua vs tehnologie veche.rtl-sdr vs....
Cât de utile mai sunt aparatele vechi folosite in anii"80 in laboratoarele de radioastronomie din SUA  in comparatie cu receptoare radio RTL-SDR ?
Analizor de spectru analogic,osciloscop analogic,fregventmetru,astfel de instrumente de masura Se pot gasi cu ceva eforturi si la pret mai mic azi in comparatie cu cele moderne, digitale.
Aparatele vechi se pot repara relativ usor ,cu condi&#539;ia sa nu fie spart ecran sau display.
Personal as merge pe instrumente profesionale de laborator vechi reconditionate pentru recep&#539;ia semnalelor radio, si constructia unui radiotelescop si nu pe tehnologii noi si ieftine.

Erwin
21 Ian 2022 09:23


Echipamentele analogice, pe partea de Front-End/antenă sunt mult mai sensibile decât SDR-urile.  Avantajul digitalizării este procesarea semnalului într-un FPGA sau pe calculator &#537;i ob&#539;inerea datelor de interes mult mai simplu &#537;i mai u&#537;or cu o aplica&#539;ie dedicată. M-am jucat vreo 2 ani cu diverse SDR-uri încercând să captez emisii de la Soare &#537;i nu am prins nimic, din păcate era &#537;i minimum de activitate. Emisiile sunt foarte slabe în realitate, sistemul trebuie să fie foarte sensibil. Dacă ai o antenă foarte bună &#537;i cât mai mare, trebuie să aibă 35-40dB cu amplificator uLNA, atunci sunt &#537;anse să prinzi ceva. Evident ai nevoie de filtre bune care să taie interferen&#539;ele produse de emi&#539;ătoarele puternice din zonă &#537;i să nu apară saturarea amplificatorului sau intermodula&#539;ie în semnalul recep&#539;ionat. 

Dacă faci rost de un analizor vechi de spectru, nu ezita. Sunt echipamente care costau mii &#537;i mii de euro la vremea lor. &#536;i acum, cele digitale, de laborator, costă enorm. În schimb, există unele chinezării accesibile amatorilor, care se pot lega la calculator &#537;i cu care po&#539;i studia semnalele puternice din zonă, spre a decide ce frecven&#539;e să ascul&#539;i. Radio astronomia nu se face doar pe celebra frecven&#539;ă a hidrogenului de 21cm ci există o mul&#539;ime de benzi rezervate, &#537;i care la noi nu prea sunt protejate, nu a cerut nimeni asta la ANCOM. Nu sunt alocate cuiva în contra legilor interna&#539;ionale, ci sunt poluate de semnalele emise din sta&#539;ii insuficient filtrate. Am "prins" o mul&#539;ime de sta&#539;ii CB modificate sau cu antene neacordate &#537;i care emit în bandă largă sau care au multe armonici superioare. Cu un analizor de spectru se vede clar coresponden&#539;a dintre purtătoarea principală &#537;i ce apare în sus. Le folosesc taximetri&#537;tii &#537;i chiar &#537;i unele servicii publice &#537;i am auzit radioamatori care se plâng că unii folosesc &#537;i sta&#539;ii pe benzile de radioamatori, ignorând total legisla&#539;ia.

ZAN
21 Ian 2022 23:54


Analizorul de spectru ar trebui sa  ajungă maine sau saptamana viitoare

Remus Boldis
22 Ian 2022 10:47


Poti sa ne spui ce analizor de spectru primesti ?

ZAN
22 Ian 2022 19:42


A&#537;tept să văd în ce stare e, numai când o să primesc pachetul o sa pot sa dau detalii &#537;i să văd dacă ajunge sau nu.
De asta am deschis topicul să văd dacă merită achizi&#539;ionat un astfel de instrument.
Bun oricum era comandat,eu a&#537;tept să primesc pachetul.
In că că sa întâmplat ceva &#537;i nu mai ajunge atunci nu &#537;tii ce să zic că eu mă bazam pe instrument.
Nu vreau să mă gândesc că o să fie nevoie să folosesc un SDR ieftin până găsesc alt instrument mai bun.

ZAN
23 Ian 2022 12:45


Nu a fost o idee buna sa comand produse de la persoane fizice 
Am mă achizi&#539;ionat instrumente din consigna&#539;ie respectiv o luneta astronomica 40x40mm ,nu am avut buget decât peste câteva luni luneta sa vândut &#537;i returnat de câteva ori până am reu&#537;it să achizi&#539;ionez dar pre&#539; a rămas neschimbat.
Tot prin anii "90 am achizi&#539;ionat o luneta terestra de la persoana fizica &#537;i atunci a fost cam la fel,am vorbit cu omul tot în regulă până a adus luneta a mărit &#537;i pre&#539;, problema a fost că nu aveam suficient buget atunci  am avut nevoie de câteva săptămâni să adun  bani să completez diferen&#539;a de pre&#539; .
Am reu&#537;it să achizi&#539;ionez luneta dar tot la pre&#539; pu&#539;in marit

ZAN
23 Ian 2022 12:47


Am primit un mesaj de la proprietar care a decis să mărească pre&#539; de la 2500 lei la 5500 lei de la o zi la alta.
Eu am a&#537;teptat masaj de confirmare cum că a fost predat la curier.
Am vorbit prin mesaje înainte &#537;i la telefon &#537;i nu a fost nici o problema de nici un fel.
Analizorul de spectru era la pre&#539; ini&#539;ial o achizi&#539;ie buna HP8565A cu banda de la 0.01-22GHz
Am sunat sa merg personal după instrument dar omul nu a mai răspuns la telefon

Remus Boldis
23 Ian 2022 12:55


La 5500 pretul e exagerat si nu merita. In general vorbind analizoarele de spectru nu stralucesc prin sensibilitate, un receptor sensibil e de obicei superior. Asta ar fi un model bun, dar conteaza si pretul. Erwin foloseste un receptor numit "Callisto", o combinatie de receptor clasic combinat cu un sistem informatic. Poate scana rapid benzi extinse si evident traseaza un grafic pe frecvente (face ceva asemanator cu un analizor de spectru). Are sensibilitate buna si e de luat in seama.

ZAN
23 Ian 2022 13:11


Renun&#539; la achizi&#539;ie,caut alta solu&#539;ie

Erwin
24 Ian 2022 09:58


Înseamnă că omul e total neserios, nu a procedat corect. Dacă voia să ob&#539;ină pre&#539; mai bun trebuia să organizeze o licita&#539;ie. Nu cred că ajungea la un pre&#539; similar cu un aparat nou sau nefolosit. 

Mul&#539;umesc, Remus. Mai multe info despre CALLISTO [url=http://www.e-callisto.org/]aici. Eu voi folosi instrumentul în cadrul unui proiect &#537;tiin&#539;ific, dar în re&#539;ea există &#537;i radioamatori care participă benevol. Costul instala&#539;iei complete este unul foarte rezonabil dacă ne gândim la cât costă un spectrometru de laborator.

ZAN
24 Ian 2022 16:44


Da, acuma de azi am văzut 7500 tot creste
Nu mă mai interesează analizor de spectru,caut altceva,, ceva varianta mai nouă &#537;i software.
Mai pu&#539;in tehnologie veche
Nu mai am alta varianta de achizi&#539;ie pentru un analizor spectru.
Probabil o sa incerc cu un SDR radio
https://anicoromania.ro/sdr_radio/sdrplay_rspdx_multi-antenna_port_14_bit_1832

Erwin
25 Ian 2022 08:30


2 caracteristici care nu-mi plac la acest SDR:
- zgomotul propriu (NF) cam mare
- sensibilitatea (nespecificată)

Eu am un SDR bladeRF 40K pe care l-am luat mai demult de la colegul nostru Emil la jumătate de pre&#539;, cu tot cu placa de extensie care con&#539;ine filtre separate &#537;i un convertor, XB200. M-am jucat mult cu el însă este prea pu&#539;in sensibil pentru a face radioastronomie cu el fără o antenă de mari dimensiuni, cu câ&#537;tig mare pe care n-o am (încă...). Bandwidth-ul este 28MHz, mai mult ca dublu fa&#539;ă de SDRplay. Există &#537;i alte op&#539;iuni similare pe care le-am investigat, mai bune ca cel men&#539;ionat, de exemplu LimeSDR bazat pe acela&#537;i chip radio folosit &#537;i de SDR-uri mai scumpe ca USRP B210. 

Vezi &#537;i aici o [url=https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_software-defined_radios]listă.

Mai există o variantă, de a folosi placa RedPitaya împreună cu un modul front-end radio. Placa asta este folosită în diverse configura&#539;ii pentru măsurători de laborator, există felurite kit-uri în acest scop, cu multe op&#539;iuni de utilizare.

ZAN
29 Ian 2022 01:38


Un SDR am &#537;i eu dar nu e cine &#537;tie ce
2 conexiuni antene una 100KHz-30MHz &#537;i 25MHz-1,7GHz alte specifica&#539;ii nu are doar una 25MKz in loc de 25MHz probabil sau sigur ceva clona

Erwin
29 Ian 2022 09:47


Faptul că are intrare &#537;i pentru unde lungi-medii-scurte e un lucru bun. L-ai conectat la vreo aplica&#539;ie? Unele recunosc automat dispozitivul &#537;i îl afi&#537;ează undeva, altele trebuie configurate manual după ce ai aflat dispozitivul, fie el &#537;i compatibil (clonă noname bazată pe acelea&#537;i chip-uri ca unul oficial). 

Ai putea identifica tipul chip-urilor dacă deschizi carcasa lui &#537;i atunci po&#539;i afla mai multe. Uneori chinezii folosesc chip-uri nemarcate, răzuiesc inscrip&#539;ia originală sau pur &#537;i simplu le inscrip&#539;ionează cu o aiureală.

De exemplu, un radio pt bucătărie "Silvercrest" pe care fratele meu l-a luat de la Lidl din Germania &#537;i care s-a stricat, am încercat să-l repar &#537;i am constatat că modelul chip-ului principal este de negăsit, probabil o clonă de Philips sau alt producător. A&#537;a că în loc să-l repar i-am cumpărat un radio Blaupunct similar, mult mai bun, stereo. 

O altă variantă este de a-l conecta la un calculator cu linux &#537;i să dai comanda în terminal "lsusb" &#537;i atunci î&#539;i arată un cod de produs conectat, dacă este compatibil cu ceva se poate identifica.

ZAN
29 Ian 2022 21:03


https://m.olx.ro/d/oferta/sdr-radio-rtl-sdr-tcxo-r820t2-rtl2832u-1ppm-100-khz-1700mhz-IDfmxgY.html?isPreviewActive=1
Nu am avut timp sa testez,are mai mult de o luna de la achitie
Are foto si cu placa cu circuite si componente

ZAN
27 Feb 2022 19:55


Instrumente profesionale pentru laborator de radioastronomie sunt la vânzare &#537;i în Romania dar preturile sunt imposibile, practic ce să zic , inaccesibile
https://m.olx.ro/d/oferta/oscilator-rf-analizor-spectru-agilent-receptor-fibra-optica-din-sua-IDe3DVU.html

Erwin
27 Feb 2022 23:23


Suntem săraci, asta este. Nu cred că are cui să le vândă din păcate, care să le poată &#537;i folosi la adevărata lor valoare. Pe lângă astea mai ai nevoie de multe alte lucruri, de acela&#537;i calibru.

Remus Boldis
05 Mar 2022 14:52


Nu te mai uita la vanzari de genul asta! Cam acelasi lucru faci cu un SDR bun : https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?mpre=https%3A%2F%2Fwww.ebay.com%2Fulk%2Fitm%2F284549215086
Eu am un exemplar si pot spune ca e foarte sensibil. Functioneaza fara calculator, are tot ce ii trebuie in el.

ZAN
08 Mar 2022 00:28


Am pe comanda,trebuia să ajungă în 30zile,nu &#537;tiu de ce nu a ajuns.
Mai a&#537;tept 2 săptămâni
Am găsit Agilent -ul &#537;i am neglijat Malachit-ul, care se poate comanda oricum din mai multe surse
In final probabil tot pe tehnologie noua o sa merg,nu am alta solu&#539;ie.
Nu &#537;tiu cum am uitat de analizor de spectru Malachit, probabil din cauza dimensiunilor mici, ridicol de mic in compara&#539;ie cu Agilent -ul

Remus Boldis
08 Mar 2022 09:15


In functie de necesitati trebuie sa dezactivezi, activezi reductiile de zgomot, AGC, preamplificatorul. La semnale radio artificiale functiile astea ajuta foarte mult. Poti pune in fata o schimbare de frecventa cu un mixer in inel cu diode schottky si filtre de banda. Eu am facut receptor de unde scurte, surprinzator de bun, cu o schimbare de frecventa si demodulare cu Malachit.

Erwin
08 Mar 2022 15:28


Se conectează &#537;i la calculator spre a putea înregistra spectrul? Pare interesant! :)

Erwin
08 Mar 2022 15:31


Se conectează &#537;i la calculator spre a putea înregistra spectrul? Pare interesant! :)

Remus Boldis
08 Mar 2022 18:34


Da, se conecteaza la calculator. Nu am studiat problema, dar se poate conecta. https://www.instructables.com/How-to-Connect-the-Malahit-DSP-SDR-Radio-Receiver-/

ZAN
25 Mar 2022 00:16


Am primit mini radioreceptor &#537;i analizor de spectru Malachit.
Sa văd dacă reu&#537;esc să găsesc &#537;i un analizor vectorial de spectru sau re&#539;ea VNA (vector network analyzer)

Remus Boldis
03 Apr 2022 13:13


https://www.ebay.com/itm/50KHz-1500MHz-NanoVNA-F-4-3-LCD-Display-HF-VHF-UHF-VNA-Vector-Network-Analyzer-/124155651582?mkcid=16&mkevt=1&_trksid=p2349624.m46890.l49286&mkrid=711-127632-2357-0
Sunt multe variante.

Erwin
03 Apr 2022 18:28


Eu am luat mai demult unul fără carcasă &#537;i pentru că era mai ieftin a venit &#537;i fără setul de calibrare, a&#537;a că a trebuit să-l comand separat. Carcasa am făcut-o pe imprimantă 3D &#537;i nu a ie&#537;it prea grozav, dar îl folosesc cu succes &#537;i a&#537;a. Contează mai pu&#539;in aspectul. :) Nu contează că are ecranul mai mic, oricum mai mult de pe calculator l-am folosit. La o adică se găsesc &#537;i variante fără ecran.

ZAN
06 Apr 2022 23:31


Am găsit un nano VNA dar a fost extrem de costisitoare achizi&#539;ia,are totu&#537;i avantaj că se poate conecta la PC telefon sau tableta cu android,are toate accesoriile incluse in pachet.
A fost singura op&#539;iune disponibila la comanda rapida.

Erwin
07 Apr 2022 07:43


Cum s-ar zice: "Graba te arde la buzunar!"  8) 

Există o mul&#539;ime de tutoriale pe youtube cum se utilizează nanoVNA în multiple scopuri. Eu l-am folosit deocamdată la realizarea unor filtre &#537;i la verificarea cablurilor &#537;i amplificatoarelor de antenă. Zilele astea mă voi ocupa de construc&#539;ia unui convertor de frecven&#539;ă &#537;i a unui [url=https://rf-tools.com/lc-filter/]filtru pentru banda de unde scurte-ultrascurte între 10-80MHz.