-----------------------------------
Alexandru Claudiu
24 Ian 2022 18:26

Pleiadele - o prima procesare
Pleiadele.

- Canon 7D
- 400 mm, f7.1
- (iso 800, 3 min) + (iso 1600, 1.5 min): total 26 light frame
- 2 dark frame
   
Fara ghidaj.
Procesare in PixInsight si Photoshop.

valy
24 Ian 2022 19:24


Cerul este cam negru, probabil ca ai ingropat si ceva semnal util acolo.
Zici ca ai pozat la f7.1, dece nu folosesti wide open?

Alexandru Claudiu
24 Ian 2022 20:10


Da, cerul este negru. Este singura varianta pe care am gasit-o ca sa elimin backgroundul plin de zgomot.

Desi am facut in PixInsight "Dynamic background extraction" + "Background neutralization" + "Color Calibration" am ramas cu un background foarte urat cu mult zgomot (a se vedea in atasament). 
Asa ca m-am jucat cu histograma si am eliminat acea sectiune din histograma care continea fundalul, evident pierzand si informatie.

Nu stiu cum ar trebui sa continui procesarea in PixInsight a unui cadru ca cel atasat ca sa elimin backgroundul fara insa a trage prea mult de histograma?

Orice sfat este bine-venit. Multumesc.

Alexandru Claudiu
24 Ian 2022 20:13


Cadrul cu backgroundul nu se urcase ....

GunDALF
24 Ian 2022 21:42


Senzorul de la 7D e pacatos rau. Stiu fiindca l-am avut pe 550D. Are acel chroma noise greu de inlaturat care manjeste toata imaginea (nu numai la expuneri lungi/in low light). Nu sunt prea informat in procesarea deepsky, insa cred ca trebuie sa faci totul ca la carte (cu toate tipurile de frame-uri) ca sa iasa ceva bun.

Alexandru Claudiu
25 Ian 2022 15:06


Da, senzorul are anumite probleme, insa cred ca principala problema este prelucrarea pe care o fac eu. Am mai incercat o varianta. Sper sa reusesc sa refac cadrele cat de curand, daca vremea va permite.

Alexandru Claudiu
25 Ian 2022 15:12


Si pe albastru.

dmtr69
25 Ian 2022 15:12


Uniformizarea fundalului a iesit bine (ai pus punctele-mostra manual sau le-ai verificat pe fiecare?). In ceea ce priveste zgomotul datorat senzorului ai putea incerca cu dithering la captura si cresterea numarului de cadre. In privinta ISO, nu stiu care ar fi cea mai buna valoare pentru 7D.

Alexandru Claudiu
25 Ian 2022 15:30


Uniformizarea fundalului am realizat-o in Pixinsight cu DynamicBackgroundExtraction unde am verificat fiecare punct in parte pus automat de program, apoi am continuat in Photoshop unde am eliminat agresiv zgomotul cu Topaz Denoise. Apoi iar in Pixinsight cu Background Neutralization si iar in Photoshop cu Levels, Histograma etc. 

Da, voi incerca in primul rand mai multe cadre. Dithering inca n-am facut vreodata. Cred ca la iso 800 Canon 7d este cel mai ok, desi pot urca si mai sus daca trag multe cadre.

Stille
25 Ian 2022 22:25


Dithering ar fi o idee buna, te-ar mai scuti de walking noise (darele acelea)

Cu denoisingul, pe mine m-a ajutat destul de mult tutorialul lui Jon Rista https://jonrista.com/the-astrophotographers-guide/pixinsights/effective-noise-reduction-part-2/ . Nu stiu daca topaz denoise merge pe date delinearizate sau nu, dar ordinea pe care as folosi-o e DBE - background neutralization/color calibration - denoisingu linear al lui Rista. Si pe urma sau topaz denoise daca vrea date lineare sau un stretch initial, te descurci tu

Pt denoising de chromatic noise ACDNR merge super (aplicat pe chrominance, cu lightness mask si niste setari destul de strong) cat timp ai o masca de luminozitate + star mask un pic extins f bun. Altfel iti fura culoarea detaliilor mici. Si nu subestima niciodata cheatul ala unde desaturezi bucatile intunecate, luminance noise e mult mai putin deranjant decat chrominance

GunDALF
25 Ian 2022 22:41


Stille!!! Welcome back!

Alexandru Claudiu
28 Ian 2022 19:07


Interesant articolul despre zgomot.