-----------------------------------
tarhon
04 Feb 2022 18:36

Pareri Orion SkyQuest XT10i - 10&quot;
Buna ziua,

Ma gandesc sa fac upgrade de la Dobson-ul meu de 152/1200 si sa achizitionez un Orion SkyQuest XT10i - 10" datorita avantajelor oferite de un telescop cu apertura mai mare dar si a PushTo-ului. 

As vrea o opinie, va rog referitor la urmatoarele aspecte:

1) Daca tehnologia PushTo-ului este una de incredere (in timp)
2) Daca oglinda este ok (am citit diverse pareri legate de materialele utilizate la constructia ei)
3) Orice alta parere este bine venita

Link telescop:
 https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1931_Orion-SkyQuest-XT10i---10--f-4-7-Dobsonian-with-Object-Locator.html 

Multumesc!

valy
04 Feb 2022 18:44


1. Trebuie sa te documentezi ce inseamna defapt push-to
2. Depinde de noroc, parerea mea
3. As incerca si varianta https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=212489#212489

Ai cer negru ca sa poti beneficia la maxim de o apertura mare? Actualul Dobson te nemultumeste?

tarhon
07 Feb 2022 09:55


Salut si multumesc pentru raspuns.

1. M-am documentat, am citit despre sistem si stiu ca pot fi precise in mediul industrial. Speram ca dau peste cineva care are si poate da mai multe "detalii" sau contra indicatii daca ar fi cazul.
3. L-am vazut, este prea mare, nu incape pe bancheta din spate :)) (multumesc pentru sugestie)

Conform "Light Pollution map" pot ajunge intr-o zona cu Bortle 3 (unde deja merg cu actualul telescop).
Actualul Dobson nu are nimic doar ca am citit si inteleg principiile unei aperturi mai mari (mai multa lumina colectata - mai multe detalii).

Caut un Push-To pentru ca nu vreau sa ma apuc de astrofotografie ca sa ma duc spre un Go-to dar in acelasi timp vreau sa am satisfactia ca daca nu gasesc ceva cu ajutorul atlasului stelar, la final de sesiune, sa plec de acolo cu bucuria ca am reusit sa vad ceva. Ca sa nu fiu inteles gresit, nu vreau sa renunt la curba de invatare intrucat este parte din hobby si imi place sa imi pun mintea la contributie si sa stau cu atlasul si rigla masurand distante dintre obiectele ceresti, dar revin la "bucuria de la finalul serii" in cazul in care nu reusesc sa gasesc ce intentionez.

Armand Popa
07 Feb 2022 10:44


salut
Eu folosesc varianta de 12" al acelui telescop. Sunt foarte multumit de el! 
Acel push to in schimb mie personal!, mi se pare ceva complet inutil asa ca eu l-am demontat. Mi se pare inutil din mai multe motive, dar cele principale:
 -la modelul acesta, ecranul consolei de mana lumineaza verde intensiv!!! practic te cam orbeste
- da rateuri de 2-3 campuri daca nu e perfect alinat setat etc. 
-pierzi mult timp cu alinierea
-e mult mai usor si mai rapid sa folosesti un atlas si cautoator (sau skysafari sau orice alt atlas digital) 

Succes!
Armand

valy
07 Feb 2022 13:34


Foarte corecte observatiile legate de ecranul luminos.
Daca ar fi sa aleg ceva electronic pentru telescop ar fi motorizare/tracking, e util mai ales la magnificatii mari. Chiar daca handcontrolerul beculeste se poate acoperi cu un scoci.
Dimensiunea se mai poate combate, de ex. cu un tub colapsabil, ca de ex.: https://www.skywatcher.ro/telescoape_dobson_skywatcher/262-telescop-reflector-newtonian-dobson-254mm-flextube-synscan-goto-sky-watcher.html
Din pacate sistemele goto/push to necesita aliniere in pol ca sa mearga, si ca sa faci alinierea trebuie sa aloci timp de fiecare data + sa cunosti stelele ca sa poti ajuta telescopul sa-si dea seama de orientare.

3. L-am vazut, este prea mare, nu incape pe bancheta din spate :)) ..Asta e (mult) mai scurt, dar trebuie sa ii construiesti o montura dobson: 
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=212401#212401

tarhon
07 Feb 2022 17:45


Salut, 

Trebuie sa recunosc ca am cateva indoieli legate de telescoapele cu flextube (cum ar fi: trebuie colimat mai des?, riscul de a intra praf si de a deteriora oglinzile este mai mare?) dar nici nu am cautat informatii intrucat un telescop cu distanta focala de 1200 imi intra fara probleme in masina. Dar sugestia ta "valy" m-a facut sa imi doresc investighez mai mult acest tip de telescop desi vad ca are GoTo si cum nu imi doresc sa fac astrofotografie, nu as da diferenta de bani (cu aproape 2000 lei imi iau 1/2 oculare chiar bune).

Cat despre aliniere, la fel, nu imi fac probleme deoarece stelele importante le stiu si intotdeaua verific cu aplicatiile de pe telefon ca sa fiu sigur ca sunt unde trebuie. 

Cat despre timp, la ce interval te referi? Din ce am vazut trebuie pozitionat pe verticala (1 punct) dupa care trebuie introdus si aliniat cu 2 stele (2 puncte). Ma gandesc eu, ca nu ar trebui sa dureze mai mult de 5 minute toata treaba asta. Dar nu am experienta legat de aliniere si atunci am indoieli daca chiar imi va lua 5 minute :).

Mircea Pteancu
08 Feb 2022 02:18


tarhon

Daca vei observa stele duble cu separatie mica sau chiar subarc, va trebui sa faci colimare de fiecare data cu un ''flex tube''.
Daca te vei multumi cu 100x si 150x, nu cred ca trebuie colimare de fiecare data.
Am facut odata observatii cu un flex tube de 10''. L-am carat impreuna cu nepotul de la etaj, pe scari, am trecut prin doua usi si l-am mutat de mai multe ori in timpul observatiei.
Fara recolimare si tot am observat planetare la vreo 200x.
Dar fiind doua persoane, nu l-am busit niciodata.
Tu, daca vei fi singur, il vei busi, nu am indoieli. Telescopul despre care vorbesc e foarte greu,vreo 40 kg in total parca.
Nu era push-to ci go-to. Cel mai mare dezavantaj al monturilor go-to este ca nu au ambreiaje.
Ori folosesti montura go-to ori nu observi, nu au optiunea manuala.
Daca go-to are probleme sau ai dificultati de setare = iar nu observi.

De aceea eu cred ca varianta push-to e mai buna.

Despre durata setarii: e ca la oricare abilitate.
Depinde de exercitiu. Daca-l vei face rar, va dura mult.
Daca-l vei face frecvent, va dura putin.

Succes, Mircea

valy
08 Feb 2022 03:36


.. desi vad ca are GoTo si cum nu imi doresc sa fac astrofotografie..Dar dece legi goto-ul de astrofotografie?

Erwin
08 Feb 2022 08:45


Desigur, apertura mai mare e mai bună, având acces la cer decent. Din câte am văzut la un dobson flex-tube, &#539;evile au un mecanism de indexare a&#537;adar colimarea nu ar trebui să se strice prea tare, cum a zis &#537;i Mircea, cu condi&#539;ia să nu-l bu&#537;e&#537;ti la transport. 

Nu am pus mâna nici pe push-to, nici pe go-to la un dobsonian din comer&#539; a&#537;adar nu-mi dau seama cât este de util sau nu acest sistem însă pot spune cu mâna pe inimă că indiferent ce telescop ai un căutător mare, eventual cu prismă Amici care întoarce imaginea să fie dreaptă &#537;i la 90 grade, secondat de un RDF sau mai bine Telrad este tot ce ai nevoie ca să nu ratezi obiectele. Recunoa&#537;terea zonei trebuie s-o faci cu un binoclu cu un câmp asemănător sau identic cu al căutătorului.

Dacă totu&#537;i optezi pentru push-to sau go-to, atunci un electronist priceput poate schimba LED-urile albastre/verzi cu unele ro&#537;ii, de putere mică, desigur în condi&#539;iile în care este ie&#537;it din garan&#539;ie sau nu mai contează. Cei care proiectează &#537;i fac astfel de telecomenzi habar nu au de cerin&#539;ele observa&#539;ionale...

tarhon
08 Feb 2022 23:33


Salut,

"valy" - o leg de astrofotografie nu neaparat din motive logice insa citind ce a zis "mircea" are foarte mult sens sa nu merg pe un go to + motivul ca nu vreau sa bag bani suplimentar in go-to cand ii pot baga in oculare.

Imi doresc ca urmatorul telescop sa fie unul care sa ma tina multi ani, sa aiba avantajele unei aperturi mai mari si in plus daca imi ofera si un pic de ajutor pentru serile cand sunt "lenes, sau este senin doar cateva ore, frig, etc." sau ies cu mai multe persoane, cu atat mai bine.

"erwin" , "mircea", "valy" multumesc mult pentru sfaturi. Intradevar, un scoci cat mai opac pe ecran rezolva problema cu luminozitatea, cel putin pana iese din garantie si dau peste un electronist :).

O sa il mai contactez pe Armand sa intru in detalii cu privire la punctele negative enumerate de el.

Mircea Pteancu
09 Feb 2022 00:57


tarhon

Sa nu ai retineri sa folosesti metoda ''push-to'' (sau ''go-to'' pentru cei care-l prefera).
Noi, astronomii amatori suntem discriminati in mod odios de catre societate prin poluarea luminoasa.
Datorita poluarii luminoase, gasirea si observarea obiectelor ceresti a devenit tot mai dificila, orice ajutor este deci de apreciat.

Succes in alegerea telescopului dorit !

Mircea

valy
09 Feb 2022 12:37


..+ motivul ca nu vreau sa bag bani suplimentar in go-to cand ii pot baga in oculare..Calculul meu ar fi asa: goto nu e bun neaparat pentru functia de goto ci pentru faptul ca ai motoare care iti pastreaza obiectul in campul vizual mai mult timp, alternativa e sa ai un ocular de camp (aparent) mai larg (mai scump) fata de motorizare+ocular de camp mai ingust (mai ieftin). Desigur poti misca de tub si poti urmari tinta si manual, caz in care nu iti trebuie motoare. Nu am avut ocazia sa folosesc un dobson, de ex. la 300x magnificatie cat de fin se misca, cat de stabil este cand il atingi, insa pe EQ mi-au scos peri albi cazurile cand pierdeam tinta din campul vizual si trebuia sa ma chinui minute bune s-o regasesc ca miscam totul manual, plus tremurul la orice atingere.

zoth
12 Feb 2022 19:42


 ... pe EQ mi-au scos peri albi cazurile cand pierdeam tinta din campul vizual si trebuia sa ma chinui minute bune s-o regasesc ca miscam totul manual, plus tremurul la orice atingere.

Banuiesc ca descrii niste cazuri particulare in care montura EQ nu era pusa in pol, altfel din RA ar fi trebuit sa poti recupera obiectul in cateva secunde chiar si dupa o pauza mai lunga de stat departe de ocular.

Cazul in care montura EQ nu este pusa in pol e mai rau decat pierderea tintei la o azimutala deoarece e mai putin intuitiva decat cea din urma.

Cat despre tremurul imaginii sigur vine de la dimensionarea incorecta a monturii fata de masa si lungimea telescopului.

 Nu am avut ocazia sa folosesc un dobson, de ex. la 300x magnificatie cat de fin se misca, cat de stabil este cand il atingi ...

Nici eu insa din discutiile purtate cu multi dobsonisti am remarcat nevoia lor acuta pentru oculare cu camp mare, ceea ce duce inevitabil la concluzia ca ori miscarea unui dobson nu e suficient de lina ori ca nu e suficient de precisa ori amandoua ...
Am facut mai demult imprudenta sa recomand unui posesor de dobson un ocular cu camp mic dar cu performante deosebite pe imagine. Rezultatul? ... evident nu i-a placut, pierdea tinta prea usor din camp. Cand nu ai timpul necesar sa analizezi vizual tinta, evident ca performantele ocularului cad pe un loc secundar.

Poate o discutie mai ampla despre monturi pe un topic dedicat ne-ar prinde bine ...

valy
12 Feb 2022 20:25



Cat despre tremurul imaginii sigur vine de la dimensionarea incorecta a monturii fata de masa si lungimea telescopului..Mai mult ca sigur, plus un joc pe una din axe de vre-un grad. Mi-as dori si eu o montura corect dimensionata. Punere in pol rezolva o parte din probleme.

Discutiile mai ample despre monturi n-au cum sa faca rau, decat eventual la portofel.

Dan Racolta
13 Feb 2022 11:43


Dobsonian asezat pe o platforma ecuatoriala. Este o solutie simpla si eleganta.

Mircea Pteancu
13 Feb 2022 15:41


zoth

Ai inteles foarte bine cum stau lucrurile.
Montura Dobson este principial subdimensionata, si fiind in esenta o montura azimutala, nu este nici suficient de lina si nici suficient de precisa. Toate acestea se resimt cu atat mai puternic cu cat marirea utilizata este mai mare.
Motivul principal pentru care a fost inventata a fost acela ca ofera amatorului accesul spre telescoape cu aperturi ''de vis''. 

Sau - cum a fost cazul meu - ofera posibilitatea de a avea telescop de orice apertura.
Am primit o oglinda de 160mm de la Gavril Beches in 1986.
Eram inginer tehnolog la un atelier de prototipuri de masini-unelte. Cand aveam ocazia, confectionam cate o piesa si pentru montura mea ecuatoriala ... din cand in cand.
M-a prins anul 1990 iar montura mea era ... pe nicaieri.
Inspirat din revistele Sky and Telescope ale lui Gavril, am construit montura Dobson pentru oglinda mea. In vara lui '90 am inaugurat-o. Incomparabil mai repede decat montura ecuatoriala.
Dar a fost un compromis.
Telescopul astronomic adevarat are montura ecuatoriala (sau capabila sa urmareasca miscarea diurna).
Cu cat mai solida, cu atat mai bine. Cu cat mai stabila, cu atat ai bine.
Cum insa majoritatea amatorilor nu pot sa-si permita un observator adevarat, ne impacam cu compromisurile. Este corect sa nu uitam acest lucru.

Atasez o poza cu montura mea ecuatoriala abandonata. Avea axe cu diametrul de 32mm, pe rulmenti radial-axiali. Ar fi fost capabila sa poarte instrumente mult mai mari decat newtonianul meu de 160mm. Am citit undeva ca monturi pretentioase gen EQ6 au axe de 14mm diametru. 
Deci montura mea ar fi fost cat, EQ 20 ?

Mircea

zoth
13 Feb 2022 17:52


Multumesc pentru confirmare Mircea  :) 
In proportie mai mare de 90% am folosit si folosesc si in continuare monturi azimutale, cele ecuatoriale nu-mi plac pentru ca imi sucesc diagonala in pozitii nefiresti si cum am prostul obicei sa nu asigur ocularele, as sta cu ele mai mult pe jos decat in portocular.

Si cu toate astea la mariri mici si medii nu am nici o problema sa urmaresc tinte pe perioade lungi cu oculare de 42 sau 50 grade. Aceste campuri au avantajul esential pentru mine ca le pot analiza foarte rapid. La peste 200x e un pic mai dificil dar se poate. Am urmarit chiar zilele trecute la 266x cu oarece stres dar nu m-am gandit nici o clipa sa folosesc un ocular cu camp mai mare ci sa supradimensionez montura. Dupa cum se vede logica mea e un pic invers decat a comunitatii dar pana la urma nu as fi eu daca m-as cantona in tonul general  :) 

Spor in toate!

Mircea Pteancu
13 Feb 2022 19:53


Silviu

Doamne fereste, cum ai numai oculare de calitate, scumpe, ar fi o tragedie sa ajunga pe jos !

Montura de care am vorbit a fost singura mea tentativa in acea directie. Am devenit fan convins al monturilor azimutale si le folosesc la orice tip de observatie ... pentru ca altceva nu am.

Nu mai departe de aseara, am facut pe dobsonianul de 200mm comparatii intre ocularele SW Planetary 2.5mm si TMB 2.5mm la 492x. 
A durat cel putin doua ore, daca nu trei. A fost cum a descris valy. 
Pana ce gaseam obiectele, si focalizam ... vajjjjj ... obiectul iesea din camp. Iar il regaseam ... nu-i buna focalizarea ... refocalizare ... tremur ... vajjjj ... iar obiectul in camp ... nici acum nu-i focusul bun ... focallizare .... vajjj ... si tot asa, pana ce eram multumit de calitatea imaginii si puteam sa-mi fac o parere. 

Dar am observat fiecare obiect de cel putin trei ori. 
Am observat stea dubla cu diferenta enorma de magnitudine (Rigel) , stea tripla cu separatie medie si delta m notabil (Zeta Ori), stea multipla cu companion foarte slab luminos (Sigma Ori), stea cu separatie mica si cu delta m mic (52 Ori, 32 Ori), cu separatie medie si delta m mic (Eta Ori), tripla cu AB  subarc ( 7 Tau) , roiul deschis ''37", nebuloasa planetara IC 2149 de langa Beta Aur.
Daca as fi avut montura ecuatoriala, ar fi fost cred mai simplu. 
Pe monturile azimutale trebuie sa compensezi prin experienta. 
Aseara am folosit numai ocularele de 2.5mm la 492x, fara nici un ocular intermediar si cautatorul 9x pentru achizitia obiectului. 
Ce sa vorbim de observatiile de altadata la 137x sau 274x cu oculare Galilei cu camp ''punctiform'' ...

Despre observatiile la peste 250x pe o montura azimutala ...  felicitari ... inseamna ca esti un fanatic al observatiilor, bine ai venit in tribul talibanilor observationali ! :lol: 
   

Mircea

zoth
13 Feb 2022 20:35


Multumesc pentru acceptul in trib  :lol:  :lol: 

Doua ganduri criminale am avut in timp ce faceam urmarire la 266x: primul era ca pentru instrumente scurte cum ar fi Sumosan al meu (inca nenascut si cel mai probabil incapabil de magnificatii mari) sa folosesc o azimutala care sa duca un instrument de 5x mai greu (aprox 50kg), iar pentru unul lung cum este Baby orca (poreclita asa pentru spiritul ei agresiv si capabila de magnificatii mari) sa folosesc o azimutala care sa duca un instrument de 10x mai greu, adica unul de 100kg.

Din pacate sunt doar visuri pentru ca astfel de monturi sunt extrem de scumpe.

PS. Montura ta EQ cred ca ar putea fi restaurata, sunt o gramada de filmulete pe YT cu restaurari uimitoare. Urmareste cateva si poate vine pofta ...

Erwin
14 Feb 2022 10:20


@Silviu

Din pacate sunt doar visuri pentru ca astfel de monturi sunt extrem de scumpe. 

Dacă faci rost de un piston de la un motor naval sau de locomotivă diesel... nu. Unul de tractor de 110mm diametru &#539;ine cam 15Kg. :twisted: 

@Mircea

Subscriu, montura ta poate fi restaurată. Sau dată cuiva care va avea răbdare s-o facă. :)

Mircea Pteancu
14 Feb 2022 15:36


Sa vedem daca mai exista, nu e la mine, n-am mai vazut-o de ani buni.
Dar sugestiile voastre sunt excelente, multumesc !

Mircea

tarhon
27 Feb 2022 20:08


@Mircea Pteancu ca spuneai in alt topic de inflatie.... pana m-am hotarat eu sa achizitionez telescopul, au crescut pretul cu aproape 500 euro :)).

De la 6000 si ceva de lei cat era acum o luna, deja a ajuns la 8000 lei.

Mircea Pteancu
01 Mar 2022 00:55


Nu ma bucur ca am avut dreptate.
Mai bine se dovedea ca m-am inselat.

Saptamana trecuta s-a defectat ferastraul meu pendular, care m-a slujit cu loialitate din 2007, cand l-am cumparat cu 60 lei.
Azi am cumparat unul cu 150 lei, era una dintre ultimele doua la ''pretul vechi''.
Din piata, ''de la rusi'' cum spunem noi locului, cumpar mereu de la aceeasi doamna, foarte de treaba. 
Eu intrebasem doar de pret pentru cultura mea generala dar ea mi-a aratat alte scule, la care a primit stocul nou, avand pretul actualizat, cu 25-30% mai mare.
Asa ca, am bagat mana in buzunar si am gasit cei 150 de lei.

Acuma, din cauza incompetentei lui Trahanake von Golf si a neomeniei lui Vedeleaua, asteptati-va ca profitorii sa nu mai umble cu firimituri de procente ci cu dublari si triplari de preturi.
Nu am fost niciodata mare prieten al chinezilor de aceea consider ca este corect sa va impartasesc convingerea mea ca de aici inainte umflarile de preturi nu se vor intampla din cauza lor. 

Mircea

valy
01 Mar 2022 01:23


Exista solutii. De ex se vinde un 300 cu 3000 de lei.

Erwin
01 Mar 2022 08:32


Desigur, dar ocaziile bune sunt rare. Mă întreb câte telescoape zac adunând praful într-un col&#539; pentru că sunt prea mari iar proprietarul nu se îndură să le dea la jumătate din pre&#539;...  :?

tarhon
01 Mar 2022 09:47


Da Valy, acum telescopul respectiv pare foarte atractiv comparativ cu push-to-ul respectiv &#128514;. La o achizitie second, la ce ar trebui sa fiu atent pe langa cele mentionate de mine?

Ma gandesc sa verific:
- oglinzile sa nu fie zgariate
- suruburile de calibrare si de blocare sa fie ok
- cursa focuserului

A mentionat Armand Popa ca el a scos pushto-ul de pe telescopul sau. Daca as achizitiona pushto-ul respectiv, ar merge montat cu mici modificari pe un alt dobson? Este fezabil ce zic eu aici?

Multumesc,
Alex

valy
01 Mar 2022 13:11


la ce ar trebui sa fiu atent 
La un astfel de telescop este importanta calitatea opticii, restul nu ar trebui sa ofere prea mari surprize.


Desigur, dar ocaziile bune sunt rare.Io stiu ce sa zic?! Respectivul telescop sta de 5 luni la vanzare, cred ca merita pretul si doar pentru oglinda principala.

Mircea Pteancu
05 Mar 2022 00:18


Deoarece nu stim nimic despre telescop si despre calitatea oglinzii lui, eu as propune sa evitam subiectul.
Posesorul actual sta la dispozitia celor interesati cu raspunsuri, sa-l lasam pe el sa le ofere.
Poate fi vorba despre un telescop foarte bun sau despre o lamaie.
Imi amintesc foarte bine cum oglinda Hinds, cea mai buna cu care m-am intalnit vreodata, a stat la vanzare cateva luni.
Iar oglinda de 450mm facuta de Stanescu a stat si mai mult.
Desi ambele sunt de calitate excelenta.
Deci timpul de asteptare la vanzare nu-i tocmai un criteriu de incredere.

Mircea