-----------------------------------
catalin dumitru
16 Feb 2022 20:32

Activitatea solara
Subiect desprins din "Observatii solare"

Mi se pare mie sau petele solare au mai întotdeauna zone mai luminoase în vecinătate ? Asta înseamnă că zonele reci sunt mai mereu compensate de suprafe&#539;e mai calde chiar acolo pe loc ? Care este responsabilul , gravita&#539;ia sau electromagnetismul ?

URANUS7
16 Feb 2022 21:53


Cătălin, for&#539;a câmpurilor magnetice hotără&#537;te totul in vecinătatea oricărui punct pe suprafa&#539;a solara. 
Lucrurile nu stau ca pe planeta noastră, din punct de vedere magnetic, adică nu exista un câmp magnetic relativ constant.

Daca observi, este vorba  in special de AR12941 care are un număr destul de mare de pete relativ  apropiate.
In jurul fiecărei pete se creează câmpuri magnetice mai mult sau mai pu&#539;in puternice care prin însumare pot provoca mi&#537;cări masive ale plasmei. Exista interac&#539;ie atât intre zonele petelor cat si intre marginile lor (atunci când se creează acele a&#537;a numite poduri luminoase). Vectorii liniilor de câmp magnetic modelează totul. Gravita&#539;ia si electromagnetismul încearcă mereu "sa repare" sa echilibreze a&#537;a cum ai zis tu dar ini&#539;iatorii sunt mereu liniile extrem de puternice ale câmpului magnetic local, care evident e variabil si ca intensitate dar si ca direc&#539;ie, func&#539;ie de conjunctura. Exista încercări de modelare locala a activită&#539;ii pe suprafa&#539;a solara dar aceste modele nu sunt  cuprinzătoare, încă. Au rămas din păcate multe necunoscute,  pentru un eventual model complet.

Este normal sa se constituie structuri "foarte fierbin&#539;i" in jurul unor pete apreciabil de mari, alăturate, tocmai urmare a ac&#539;iunilor violente si rapide ale câmpurilor magnetice puternice din zona. Plasma capătă o temperatura si mai mare ac&#539;ionată violent de aceste forte si se structurează după cum vezi.

catalin dumitru
17 Feb 2022 02:32


Mersi pentru explicatii domnule Corban   :) .

Încerc să îmi dau seama din pozele dvs. dacă rota&#539;ia Soarelui are vreo influen&#539;ă asupra aranjamentului acestor structuri.

Adică, ovalizări , alungiri de pete sau de filamente , eventual alipiri care să transforme două sau mai multe pete în una singură lunguia&#539;ă , &#537;i dacă o asemenea pată ar tinde să devină circulară , mai mult sau mai pu&#539;in . Cam ca petele de ulei pe apă . Dacă plasma este cât de cât elastică , poate se pot face analogii cu comportamentul fluidelor clasice (adică reci).

Scuze pentru eventualul off-topic !

Erwin
17 Feb 2022 08:48


Hai să facem un topic nou, discu&#539;ia poate fi interesantă. 

Într-adevăr, cum spunea Gabriel, fizica solară este mult mai complexă decât cea terestră. Sunt multe fenomene pe care abia le descifrăm sau suntem departe de a le dezlega. Sunt câteva site-uri unde se pot afla informa&#539;ii la zi &#537;i aproape în timp real despre activitatea Solară. Ar fi bine să începem de la ele pentru că sunt destul de cuprinzătoare, se pot vedea imagini &#537;i filmule&#539;e făcute de observatoarele solare, din spa&#539;iu &#537;i de la sol. Atmosfera opre&#537;te o bună parte din radia&#539;ia care vine de la Soare, el emite în tot spectrul electro-magnetic, a&#537;adar numai din spa&#539;iu pot fi observate toate aceste radia&#539;ii.

A&#537; începe de aici: 
[url=https://www.swpc.noaa.gov/products/goes-x-ray-flux]NOAA X-rays flux
În func&#539;ie de intensitatea razelor X se clasifică erup&#539;iile, dau o indica&#539;ie destul de bună pentru mărimea lor &#537;i în celelalte lungimi de undă.

Vede&#539;i în josul paginii sunt o mul&#539;ime de link-uri, toate sunt legate de activitatea solară. 

Unul la fel de interesant este [url=https://www.swpc.noaa.gov/phenomena/f107-cm-radio-emissions]monitorizarea radio pe lungimea de undă de 10.7cm care este strâns legată de numărul de pete solare. 

Al doilea este evolu&#539;ia [url=https://www.swpc.noaa.gov/products/solar-cycle-progression]ciclului solar de ~11 ani. După cum se vede, Soarele este foarte capricios &#537;i de multe ori depă&#537;e&#537;te prognozele făcute de cei mai buni speciali&#537;ti din domeniu. Actualul ciclu va fi mai mare decât cel estimat, se vede clar în grafic.

Erwin
17 Feb 2022 09:13


@Catalin:
Dacă plasma este cât de cât elastică , poate se pot face analogii cu comportamentul fluidelor clasice (adică reci). 

Există un capitol întreg în fizica solară destinat acestui domeniu, se nume&#537;te "magnetohidrodinamică". Plasma este un pic diferită de fluidele reci dar se fac analogii &#537;i se supune legilor termodinamicii la fel ca acestea, doar că apar fenomene suplimentare datorate electro-magnetismului. Adică sunt &#537;i curen&#539;i &#537;i câmpuri magnetice, turbulen&#539;ă &#537;i schimburi de energie electrică &#537;i magnetică care se întâmplă toate simultan cu schimbul de energie termică. Formele pe care le poate lua plasma sunt foarte diverse &#537;i au la bază interac&#539;iuni de toate tipurile, inclusiv cu câmpul gravita&#539;ional &#537;i mi&#537;cărilor datorate acestuia - accelera&#539;ia Coriolis &#537;.a.

catalin dumitru
17 Feb 2022 11:28


Mă întrebam dacă în viitor nu s-ar putea &#537;parli plasmă solară , care încărcată/ionizată fiind , să poată fi transformată în curent electric .
Ne-ar scuti de multe bătăi de cap cu eoliene , panouri fotovoltaice , etc ..poate ni&#537;te electrozi sau păduri de electrozi afla&#539;i undeva pe vreo orbită , să reprezinte primul pas spre independen&#539;a energetică . 
Poate a&#537;a scăpăm &#537;i de băie&#539;ii de&#537;tep&#539;i din domeniu .(ultima propozi&#539;ie a fost scrisă cu o doză de scepticism uria&#537;ă )

Erwin
17 Feb 2022 11:49


Nu cred că e nevoie de ceva pe orbită ci în stratosferă. Plasma ionizată ajunge în zonele polare unde produce aurorele. Din păcate sunt total imprevizibile. 

De altfel, nori de plasmă încărca&#539;i cu energie rup&#539;i din coroana solară &#537;i expulza&#539;i sub forma ejec&#539;iilor de masă coronală ajung uneori la Pământ &#537;i încarcă re&#539;elele de toate felurile cu această energie. E vorba de orice conducte metalice, deasupra solului sau chiar &#537;i subterane, nu numai de re&#539;eaua de curent electric. Una suficient de mare să ne pună pe pauză civiliza&#539;ia o bună bucată de vreme ne-a ratat la musta&#539;ă nu demult. De la [url=https://en.wikipedia.org/wiki/Carrington_Event]Evenimentul Carrington din secolul XIX nu am mai avut una a&#537;a de mare. În condi&#539;iile actuale, când suntem atât de dependen&#539;i de sateli&#539;i &#537;i de re&#539;elele de comunica&#539;ii globale o CME de această amploare direc&#539;ionată spre Terra ar fi o catastrofă uria&#537;ă.

valy
17 Feb 2022 13:11


S-ar putea sa fie mai simplu, mai predictibil, mai controlabil sa reusim fuziunea nucleara, decat sa fim la cheremul lui mai bine ne cream aici soarele nostru.

Teo B01
17 Feb 2022 15:20


https://science.hotnews.ro/stiri-stiinte_fundamentale-25284952-soarele-artificial-experimentul-trilion-dolari-chinei-atins-temperatura-5-ori-mai-mare-decat-cea-interiorul-soarelui.htm
Cam atat sa reusit, momentan

valy
17 Feb 2022 15:31



Cam atat sa reusit, momentanDa, dar se avanseaza, de ex. pasul urmator este: https://science.hotnews.ro/stiri-stiinte_fundamentale-24198896-reactor-fuziune-nucleara-proiectului-international-iter.htm
Insa si aici este doar un nou pas, nu si luminita de la capatul tunelului. 
"Reactor experimental, ITERnu va produce energie electrică. Va trebui a&#537;teptat anul 2060, în cel mai bun caz, pentru a avea prima racordare la re&#539;eaua electrică a unui reactor derivat din ITER."

URANUS7
19 Feb 2022 01:10


Discul solar de astăzi.
Activitate scăzuta. Turbulente atmosferice mari in ciuda unui cer senin rar întâlnit.

URANUS7
21 Feb 2022 23:46


Fotosfera de astăzi.
Dominata de zona activa AR12954, abia intrata pe fa&#539;a vizibila a soarelui, con&#539;inând deja doua pete mari.

URANUS7
22 Feb 2022 01:53


AR12954 capturat azi, la focala 4500mm, prin turbulente.

Erwin
22 Feb 2022 09:28


Gabriel, 
Topicul pentru observa&#539;ii este 

Revenim la subiect.
Un site cuprinzător privind mai multe aspecte ale activită&#539;ii solare este Solar activity | Space Weather Live unde se pot vedea multe imagini ob&#539;inute de observatoarele spa&#539;iale dar &#537;i de la sol. Observatoarele spa&#539;iale au marele avantaj că nu depind de atmosfera terestră &#537;i de ciclul zi-noapte (unele intră foarte pu&#539;in timp în umbra Pământului). 
Există &#537;i un forum asociat unde se discută problemele legate de activitatea curentă. Este un site ceva mai tehnic, adresat speciali&#537;tilor dar &#537;i amatorilor interesa&#539;i de activitatea solară, radio &#537;i astro amatori. 

Ionosfera se datorează fluxului de radia&#539;ie ultravioletă care este absorbită de oxigenul molecular atmosferic din pătura înaltă, care se ionizează (02-&#187;O3 ozon) formând mai multe straturi cu nivele de energie diferită &#537;i care constituie un soi de oglindă pentru undele radio de frecven&#539;ă mai joasă de 9-10MHz (unde scurte, medii &#537;i lungi). Acest fenomen de reflexie este folosit la transmisiunile radio la mare distan&#539;ă (DX) atât de câtre sta&#539;iile de radio-difuziune, transmisiuni cât &#537;i de radio-amatori. Ocazional, ionosfera este puternic perturbată de erup&#539;iile solare astfel că propagarea la mare distan&#539;ă este întreruptă. Pe de altă parte, o activitate solară crescută duce &#537;i la ionizarea unor straturi suplimentare care permit reflexia unor unde radio cu frecven&#539;ă mai înaltă. Din cauza acestor fenomene ionosfera a fost intens studiată &#537;i există o mul&#539;ime de site-uri unde pot fi găsite hăr&#539;i de propagare, pentru uzul radio-amatorilor &#537;i profesioni&#537;tilor în telecomunica&#539;ii. 

Pentru a ob&#539;ine informa&#539;iile necesare se folosesc ni&#537;te instrumente similare cu RADAR-ul numite ionosonde. Un emi&#539;ător transmite pachete codate pe frecven&#539;e diferite. Acestea sunt reflectate de straturi diferite &#537;i există o rela&#539;ie de propor&#539;ionalitate între frecven&#539;ă &#537;i altitudinea unde sunt reflectate. O re&#539;ea de receptoare prime&#537;te aceste pachete &#537;i pe baza markerilor temporali coda&#539;i în pachete este măsurată distan&#539;a reflexiei. Mai multe sta&#539;ii ajută la alcătuirea hăr&#539;ilor. 

În afară de ionosonde se folose&#537;te &#537;i metoda pasivă, de a asculta zgomotul radio cosmic care trece prin fereastra radio ionosferică &#537;i astfel se realizează efectul invers. Când transparen&#539;a este redusă înseamnă că ionizarea este mai mare.

URANUS7
22 Feb 2022 11:42


Gabriel, 
Topicul pentru observa&#539;ii este 

Tavi, este o eroare in softul site-ului. Nu-i vina mea.
Legăturile mele vechi din mailer către "Soarele azi (II)" î&#537;i pierd adresa ini&#539;iala (valabilitatea) si urmează o nouă adresa atunci când moderatorul face o redirectare către ea (cum ai făcut pentru Cătălin, de curând).

Eu doar am apăsat către "Soarele Azi" e drept, fara sa verific in capul paginii numele topicului.
Pun jos poza cu link-ul de pe mailer. 

PS:
Le-am retrimis eu către "Soarele azi(II). Po&#539;i &#537;terge aici ce am postat.

Erwin
25 Feb 2022 08:42


Nu am &#537;tiut de această problemă, nu m-am mai confruntat cu ea. Eu întotdeauna intru pe forum, citesc ultimele mesaje apoi postez, nu folosesc niciodată mailul. Mul&#539;umesc de ajutor, &#537;i &#539;ie &#537;i lui MariusP, eram plecat &#537;i nu am avut vreme să mut mesajele la locul lor. 


Revenind la Activitatea Solară. 

Cum spuneam, Soarele emite în toate lungimile de undă posibile. Însă radia&#539;iile de raze X &#537;i gamma sunt produse la intensitate mare doar de fenomenele energo-intensive cum sunt erup&#539;iile. Fondul obi&#537;nuit al Soarelui calm are o intensitate mică. Razele gamma &#537;i X sunt absorbite foarte repede de atmosfera înaltă &#537;i de particulele care populează spa&#539;iul interplanetar. A&#537;adar sunt observabile doar din spa&#539;iu. Sateli&#539;ii GOES 16 &#537;i GOES 17 sunt activi &#537;i urmăresc emisiile X în două benzi de frecven&#539;e fiecare. Avem a&#537;adar 4 curbe de intensitate pe [url=https://www.swpc.noaa.gov/products/goes-x-ray-flux]diagrama de flux. 

Cre&#537;terea fluxului de raze X este principalul indicator al unei erup&#539;ii. Consecutiv unei erup&#539;ii de intensitate medie &#537;i mare putem avea evenimente de tipul SID = Sudden Ionospheric Disturbance, SRB = Solar Radio Burst, GS = geomagnetic storm sau CME = Coronal Mass Ejection. 

Să le luăm pe rând.

SID. Înainte de inventarea radioului multe dintre evenimentele terestre produse de activitatea solară erau complet necunoscute. Odată cu descoperirea &#537;i utilizarea propagării radio pe unde lungi, primele utilizate în comunica&#539;ii la mare distan&#539;ă, au putut fi observate diferen&#539;e mari între zi/noapte în intensitatea semnalului recep&#539;ionat dar &#537;i momente ocazionale când propagarea era întreruptă timp de ordinul zecilor de minute sau chiar ore. 

În timp tehnologia a evoluat &#537;i s-au putut utiliza unde cu lungime din ce în ce mai scurtă. Astfel s-a constatat că reflexia pe straturile superioare ale atmosferei, acum deja numită ionosferă se opre&#537;te la frecven&#539;e de peste 9-10MHz &#537;i că altitudinea la care se produce reflexia este diferită în func&#539;ie de frecven&#539;a undelor. Studiul ionizării gazelor în laborator a adus lămuriri în privin&#539;a modului cum se reflectă undele &#537;i s-a descoperit prin observa&#539;ii atente că ionizarea este produsă de radia&#539;ia ultravioletă provenită de la Soare. De asemenea, au fost corelate erup&#539;iile cu black-out, întreruperea propagării radio, precum &#537;i varia&#539;iile în timp ale ionizării în func&#539;ie de activitatea solară generală &#537;i al&#539;i parametrii ce &#539;in de circula&#539;ia aerului &#537;i geomagnetism. 

Amatorii interesa&#539;i pot folosi un dispozitiv relativ simplu &#537;i ieftin, SuperSID, care constă dintr-un receptor radio pe unde lungi acordat pe frecven&#539;a unei radio-balize pe unde lungi destinată submarinelor (undele lungi se propagă &#537;i sub apă) &#537;i o antenă magnetică corespunzătoare (o bobină cu câteva spire pe un cadru mare). Detalii se găsesc aici: [url=http://solar-center.stanford.edu/SID/sidmonitor/]SID Monitor

aimedbook
22 Aug 2023 07:40


"NASA's Perseverance Mars rover has given us a sneak peek of an intriguing patch of the sun that's not yet visible from Earth. A few days from now, the sunspot should be visible from our planet."


https://www.space.com/perseverance-mars-rover-sunspot-photos

Erwin
22 Aug 2023 08:42


Cred că merită să avem un telescop solar adevărat pe Marte! Atmosfera lui sub&#539;ire ajută mult, ce nu ajută ar fi praful &#537;i furtunile de praf care se iscă pe-acolo. Sigur, avantajul de a vedea cu o săptămână înainte ce vine pe disc nu durează foarte mult. 

Mă întreb de ce nu a fost înlocuit observatorul STEREO defect.

dragos.n
21 Sep 2023 14:32


O filmare a soarelui cum nu am mai vazut. Mai exact trei filmari, in rezolutii diferite. In fapt, o compilatie a imaginilor de la SDO, facuta de un matematician ceh, Miroslav Druckmuller, imagini aratand o eruptie solara din 2011.

Foarte interesanta este unda de soc care pleaca la inceput, la fel ca o unda provocata de o explozie puternica pe pamant. Si de asemenea, exploziile de lumina provocate la caderea fragmentelor de plasma mai dense inapoi pe suprafata soarelui (suprafata soarelui?=blasfemie).  

In cazul in care s-a mai postat despre asta, imi cer scuze.

http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/SDO/Pm-nafe/2011_06_07/0-info.htm

valy
21 Sep 2023 17:03


Cam ce energii au fost implicate in acea eruptie?

zoth
21 Sep 2023 17:06


Matematicienii astia ma pun pe ganduri  :roll:  ... inclusiv Gabitza al nostru  :)

URANUS7
21 Sep 2023 20:34


"Avertizare de activitate solară BBSO (Big Bear Solar Observatory), 21 septembrie 2023 16:15:48 UT
Activitatea solară este ridicată. O erup&#539;ie M8.7 a fost observată în regiunea NOAA 13435 astăzi la 12:42 UT. Activitatea de clasă C a continuat &#537;i din această regiune &#537;i din regiunea NOAA 13441, NOAA 13442 &#537;i dintr-o nouă regiune la N28 W20. O erup&#539;ie suplimentară de clasă M va fi probabil din regiunea NOAA 13435 &#537;i este posibil un chiar eveniment de clasă X. NOAA 13435, N08 E22 (X=-356,Y= 24). Regiunea beta-delta are deja polaritatea inversată."

După cate îmi amintesc, ciclul solar trecut nu a fost atât de "incisiv" si de agitat, in apropierea maximului său. Trăim momente surprinzătoare, spectaculoase, in ceea ce prive&#537;te activitatea solara. Merita urmărite.

Erwin
26 Sep 2023 14:33


Este totu&#537;i un ciclu obi&#537;nuit cu intensitate medie, numărul de erup&#539;ii mai mari de clasa X a fost redus. Clasificarea erup&#539;iilor se face după emisia de raxe X observate de sateli&#539;i, GOES 16 &#537;.a. Calibrarea a fost refăcută, astfel că ceea ce în ciclul trecut era C7 acum este M1, un pic supraevaluată activitatea. După clasificarea veche nu am avut încă nicio erup&#539;ie clasa X. Să vedem ce mai urmează. 

Bonus:
O emisie radio tip III înregistrată zilele trecute la sta&#539;ia e-Callisto Bucure&#537;ti.

CristiB
18 Iul 2025 22:07


https://youtu.be/k1dTwEyuD44?si=Zavo6-ZuWAEV8cnC

dragos.n
01 Dec 2025 03:08


Asa ceva eu nu am mai vazut. Un grup atat de mare ca 4294, cu asemenea polarizare. Parca e un trenulet de pete alternante, +/-. Grupuri mai mici,  au produs eruptiile de anul trecut, din 11.05, si cea din toamna asta. In stanga sub ecuatorul solar.

https://jsoc1.stanford.edu/data/hmi/images/latest/HMI_latest_color_Mag_4096x4096.jpg

Am facut crop imaginea datorita limitarii la 1MP.

PS. De abia terminasem acest mesaj de vreo 30 minute, cand am aflat ca grupul 4274 si-a anuntat reaparitia la orizont, si nu oricum, ci cu o furtuna de clasa X 1,9 si o frumoasa eruptie de masa coronala, care s-a vazut frumos la orizont.

MariusP
01 Dec 2025 12:58


Asa ceva eu nu am mai vazut. Un grup atat de mare ca 4294, cu asemenea polarizare. Parca e un trenulet de pete alternante
Îs două grupuri acolo: [url=https://www.spaceweather.com/images2025/01dec25/hmi1898.gif]4294 &#537;i 4296.

dragos.n
01 Dec 2025 14:11


Azi noapte era denumit doar 4294. Oricum, denumirea si impartirea nu conteaza. Cum vor evolua, si ce vor produce, conteaza.

MariusP
01 Dec 2025 14:17



 :roll:  :shock: 
Scuze de offtopic...

dragos.n
01 Dec 2025 17:37


Nu e vorba de offtopic, si nu ai de ce sa-ti ceri scuze decat daca vrei in mod subtil sa ma faci sa ma simt cumva in plus.

Asa ca te rog sa ma scuzi ca te-am contrazis, spunand ca important este comportamentul acestor grupuri de pete, nu un numar atribuit de oameni.  Chiar asa, Soarele le-o fi numarand? El ce numar le-o fi atribuit? Nu o fi si el suparat ca ii numaram petele?

Erwin
03 Dec 2025 13:47


Sistemul de numerotare este viciat cumva de faptul că de fiecare dată când o regiune apare la Est prime&#537;te un alt număr chiar dacă a fost prezentă &#537;i la precedenta rota&#539;ie. Este cazul AR 4294 care este revenirea regiunii care a făcut ceva show acum 2 săptămâni dar &#537;i pe parcursul ei pe partea nevăzută. 

De aceea sus&#539;in trimiterea unor noi observatoare solare amplasate pe partea cealaltă a orbitei Pământului &#537;i relee intermediare pentru transmiterea informa&#539;iilor. Monitorizarea a numai o jumătate din ceea ce se întâmplă pe Soare ne lipse&#537;te de informa&#539;ii pre&#539;ioase. 

Dacă ave&#539;i senin, urmări&#539;i cu aten&#539;ie aceste regiuni. Cred că sunt cele mai întinse din acest ciclu, comparabile cu cele din primăvara anului trecut. S-ar putea vedea cu ochiul liber.

dragos.n
03 Dec 2025 14:36


Observarea, si cautarea unor explicatii despre activitatea solara ar trebui sa fie cel mai important subiect al astrofizicii. In loc de asta avem campanii mondiale de prostire a populatiei, cum a fost aceea din 2017-2018, in care se cautau viitori  membrii pentru o calatorie doar dus pe Marte in anul 2020. Avem o cenzurare a oricaror idei care aduc argumente contra teoriilor actuale privind functionarea Soarelui, si sunt destule argumente. Si daca Soarele ne va face o surpriza neplacuta, gen Carrington sau mai rau, nu va fi decat vina oamenilor care conduc activitatea stiintifica, si a celor care aloca fonduri aiurea. De 50 de ani se aloca fonduri imense pentru cautarea unor dovezi despre existenta materiei negre, si nu gasim nimic clar. Normal. E neagra. Gasim din cand in cand, ''semne,  care pot fi interpretate ca urme ale materiei negre. Dar pot avea si alte explicatii''. Oamenii astia sunt seriosi? Sau au gasit o vaca imaginara care da insa un lapte foarte real, sub forma de bancnote, si nu vor sa o piarda.

CristiB
03 Dec 2025 16:53


Spectacol pe cer: o explozie solară ar putea aduce aurore boreale în Europa. În ce zone ar fi vizibil fenomenul | Digi24 https://share.google/q3Lgu7CTqlhbalOfs

dragos.n
04 Dec 2025 09:30


Un reportaj despre STEVE, si cei care il vaneaza:

https://youtu.be/M2MexOXqv5E?t=833

dragos.n
19 Ian 2026 03:53


Eruptie clasa X1,9, de durata ceva mai lunga, si care a produs un CME, aseara, la ora locala 20:25.

https://youtu.be/P06rSERssHU

dragos.n
02 Feb 2026 12:23

4 eruptii clasa X in 20 de ore
Grupul de pete 4366, care vineri nici nu exista, a produs un sir de 22 eruptii clasa M si clasa X, cele mai mari, fiind:

X1.0, ieri la 12:33 UTC
X8,1, ieri la 23:57 UTC
X2,8, azi la 00:36 UTC
X1,6, azi la 08:13 UTC

Pozitia grupului nu e indreptata drept spre Pamant, si inca nu sunt date privind eventuale CME.

iulian90
04 Feb 2026 00:50


Astazi, pe 03 februarie 2026, regiunea activa AR 4366 a mai produs inca o eruptie X1.5 la ora 13:58 UTC, cu maxim la ora 14:08 UTC conform datelor de pe Solarmonitor.org si Imsal.com , iar eu am prins "la mustata" aceasta eruptie cu spectroheliograful de 80mm, pe la ora 14:14 UTC, in banda H-alpha. 
Aceasta regiune este una dintre cele mai mari ,mai active si mai complexe regiuni active din cate am observat pana acum pe discul solar, de cand ma ocup cu observatiile solare. :) Urmeaza de maine sa prelucrez scanarile cu eruptia X1.5 din regiunea AR 4366 (am facut vreo 10 scanari, la intervale de circa 2-3 min, intre orele 14:14 UTC-14:34 UTC).

https://www.solarmonitor.org/index.php?date=20260203&region=14366

https://www.lmsal.com/solarsoft/latest_events_archive/events_summary/2026/02/03/gev_20260203_1358/index.html

dragos.n
04 Feb 2026 01:08


Prima data cand vad doua imagini surprise in timpul unor eruptii clasa X. Sunt din aceste zile, de pe site-ul  Spaceweather.com. Autor Pape Manteca. Tot acest astronom are si prima filmare in timp real (cred), aparuta pe YT, a unei eruotii.

https://youtu.be/wowo7JJvacQ