-----------------------------------
Dbird
28 Mar 2022 20:04

Pentru melomani si nu numai
Daca pana acum sunetul de tub electronic costa prea mult, iata ca azi putem obtine un amplificator de casti plecand de la un kit ieftin, si utilizand transformatoare ieftine fara insa sa facem rabat la calitate. Trebuie sa fiti pasionati de muzica si sa va pricepeti cat de cat la montarea pieselor electronice dintr-un kit DIY. Am plecat de la un kit celebru ce foloseste tuburi 6J1 care se auzea foarte incet, si am ajuns la unul in care avem volum puternic arhisuficient pentru casti si inclusiv putem sa ne delectam dupa voie cu modul Trioda sau Pentoda al tuburilor.
"Amplificator de casti cu tuburi 6J1 &#8211; Kit modificat
Lucrarea se adreseaza iubitorilor de muzica care insa se pricep putin si la electronica. Va recomand sa incercati sunetul de tub electronic in toata splendoarea lui, plecand de la un kit ieftin de amplificator de casti la care cu putine modificari  vom obtine maximum de randament.  Preturile preamplificatoarelor sau amplificatorelor cu tuburi sunt exagerate asa ca am hotarat sa obtinem unul cu minim de cheltuiala si energie investita. Cel putin sa verificam daca ne place sunetul de tub.  Am plecat de la idea ca muzica se  asculta mai bine la casti din doua motive: primul fiind  lipsa oricarui alt parazit sau sunet din exterior si al doilea puteti da volumul cat de tare doriti si nu veti deranja nici vecinii nici persoana care eventual doarme langa dumneavoastra. Asta in contextul in care se presupune ca aveti si o pereche de casti de cat mai buna calitate.
Plecam de la un kit clasic cu tuburile 6J1 (chinezesti &#8211; nu plecati urechea la carcotasi, am comparat turile chinezesti cu echivalente rusesti si germane, suna la fel de bine !) avand schema din figura1 si vom monta putin diferit pe placa de circuit imprimat astfel incat sa ajungem la schema din figura 2.
Fata de schema originala avem urmatoarele avantaje:
1-	Tubul 6J1 da maximum de putere posibil (volum mult crescut in casti!)
2-	Modfiicarea modului de redare a sunetului intre mod Pentoda si mod Trioda printr-un singur comutator.
3-	Sunet superb de tub electronic.
Dezavantaje :
In afara de kitul original (in jur de 55 lei) mai trebuiesc cumparate piese dupa cum urmeaza:
Un transformator TRANSFORMATOR TOLE 2 A 2x12 V &#8211; aprox 78 lei
Doua transformatoare TRANSFORMATOR TOLE 0.5 sau 0.4 A 2x 9 V  aprox. 15 lei x2 = 30 lei 
Opt condensatori electrolitici 470 UF / 60 V (in locul condensatoarelor  C1 &#8211;> C8) 2 lei x 8 = 16 lei
Un condensator electrolitic 2200/25V (in locul lui C13) aprox 2 lei
Un  COMUTATOR BASCULANT 2x2 3A ON-ON aprox 5 lei
Patru mufe in out tip RCA aprox. 5 lei x 4 = 20 lei
Carcasa plastic CASETA EURO-BOX KGB21 &#8211; NEGRU &#8211; 24 lei
Un conector CONECTOR CIRCULAR 3 PINI TATA &#8211; PANOU &#8211; 6 lei 
Un conector CONECTOR CIRCULAR 3 PINI MAMA &#8211; PANOU &#8211; 6,5 lei
Ceea ce inseamna un maxim de 188 lei de investit in plus fata de kit (se presupune ca nu dispuneti de nimic din lista de mai sus prin casa!). Ceea ce impreuna cu kitul inseamna 55 lei + 188 lei = 243 lei pentru un amplificator de casti cu tuburi. Binenteles ca unele elemente mecanice pot fi inlocuite cu alte tipuri mai ieftine, si poate mai aveti prin casa ceva piese sa nu mai fie nevoie sa le cumparati....."
Download link:PS- poate putin off topic, dar pana la urma muzica si stelele, sa nu uitam, au fost mai totdeauna imperecheate :)

tudor
29 Mar 2022 08:40


Pe mine m-ai cucerit! Chiar daca ma uit ca mata-n calendar la circuitele electrornice, deja am ceva idei cum sa arate designul exterior al carcasei acestui circuit :)

Armand Popa
29 Mar 2022 11:33


si eu sunt mare fan a tuburilor. Si statia mea e pe tuburi, am una si de casti, ambele in regim DIY. Sunt multi constructori priceputi, iar in unele cazuri, calitatea depaseste cu mult cel al produselor din comert

Dbird
29 Mar 2022 13:43


Super dotare Armand! :D 
&#536;i eu am trecut complet pe sunetul de tub. Tot datorită chinezului &#537;i kiturilor lor DIY extrem de rentabile daca nu î&#539;i este frica de munca. Mai jos preampliful &#537;i finalul. Totul 100% chinezesc, inclusiv etchetele :D  :D  :D

metalgibson
29 Mar 2022 14:06


Armand melomanul ,o avere intreaga pentru urechi si pentru ochi. Receiverul ii Onkyo,Denon,Yamaha,Pioneer ?

Sunt si eu meloman si Diy radioelectronist (tatal meu repara televiozare cu tuburi si alta tehnica) Eu insa 
sunt fanat al Turnabelelor -vinylurilor.fanat al receivurilor Onkyo,al televizoarelor LG Model SK8500 sau SK9500.. vad ca ai unul LG...
pentru a avea un sunet calitativ va propun sa va instalati urmatoarele difuzoare HI-End ,recomandate pe youtube MODEL DQ40TZF-02 de la firma Audio Labs de 4 inch sau 5.25 inch
https://www.aliexpress.com/item/32619233343.html?spm=a2g0o.order_list.0.0.21ef1802q0FI7g
https://www.aliexpress.com/item/32608723996.html?spm=a2g0o.order_list.0.0.21ef1802q0FI7g
https://www.aliexpress.com/item/1005001444887665.html?spm=a2g0o.order_list.0.0.21ef1802q0FI7g
sau de la AIYIMA sau Sounderlink , dar ele toate sunt de la acelasi producator Audio Labs ,doar difera pretul la vinzatori
https://www.aliexpress.com/item/1005002238204731.html?spm=a2g0o.order_list.0.0.21ef1802q0FI7g
https://www.aliexpress.com/item/4000095098612.html?spm=a2g0o.detail.1000060.3.11e4292cL6J3NB&gps-id=pcDetailBottomMoreThisSeller&scm=1007.13339.274681.0&scm_id=1007.13339.274681.0&scm-url=1007.13339.274681.0&pvid=d0343875-a049-41b1-97cf-78ad60f6d46a&_t=gps-id:pcDetailBottomMoreThisSeller,scm-url:1007.13339.274681.0,pvid:d0343875-a049-41b1-97cf-78ad60f6d46a,tpp_buckets:668%232846%238116%232002&pdp_ext_f=%257B%2522sku_id%2522%253A%252212000027275418436%2522%252C%2522sceneId%2522%253A%25223339%2522%257D&pdp_pi=-1%253B53.2%253B-1%253B-1%2540salePrice%253BUSD%253Brecommend-recommend

si mid range de 6.5inch sau de 8inch 
https://www.aliexpress.com/item/32981947813.html?spm=a2g0o.order_list.0.0.21ef1802q0FI7g
https://www.aliexpress.com/item/4001042622940.html?spm=a2g0o.cart.0.0.107b3c00y2kTyZ&mp=1

Armand Popa
29 Mar 2022 14:16


Multumesc Dbird,la fel foarte frumos ampul si preampul acolo! Inca nu am auzit cum suna kiturile din china, desi am auzit de ele.

Multumesc metlgibson! Receiverul este un Sony 520 simplu...e pe post de radio, asta ca sa nu consum tuburile cu europa fm :))) Boxele sunt Monitor Audio, decente, sunet foarte bun, practic nu am gasit altele sa sune asa la banii astia. Bookshelfurile sunt KEF Q150, alte boxe decente! Sunt foarte multumit! Cat despre turntable...am si eu, sunt la fel, fan...numa ca, de cand a venit magul Akai, i-a luat locul, urmeaza sa fac un raft pe perete, sa il si deconectez de mobila.

Dbird
29 Mar 2022 14:17


@tudor
Cam a&#537;a arata cele două amplificatoare de că&#537;ti. Nu e cine &#537;tie ce design dar e destul de enervant sa lucrezi in tabla. 
@metalgibson
Da, boxele sau Castile sunt esen&#539;iale. Momentan boxele mele sunt la serviciu nu sunt gata. Mai am de testat până să dau un verdict

Erwin
30 Mar 2022 10:46


De&#537;i nu sunt nu &#537;tiu ce meloman priceput (încep să aud de pe la 60-70dB) apreciez munca depusă de radio-electroni&#537;ti la fel de mult ca ATM-i&#537;ti. Felicitări, sunt frumoase &#537;i oferă o mare satisfac&#539;ie!

Mă număr &#537;i eu printre constructorii de montaje electronice, mai mult în domeniul digital, automatizări &#537;i radio decât audio. Recent am recuperat ni&#537;te resturi de echipamente electronice cu tuburi, am câteva cutii cu piese &#537;i cred că a&#537; putea încropi ceva, dar mai degrabă radio decât audio. Am avut o tentativă de a face un receptor reflex cu triodă pentru banda de 80m radioamatori când eram elev la liceu, dar nu am avut priceperea &#537;i toate piesele necesare ca să &#537;i func&#539;ioneze. A&#537;a că am cumpărat un receptor SH gata făcut, un US-P, vechi radio militar cu tuburi ruse&#537;ti metalice, fabricat în anii 1950-1954, cu care am făcut primele recep&#539;ii pe unde scurte ca radioamator prin 1982. Recent l-am repus în func&#539;iune înlocuind puntea de seleniu cu una cu siliciu &#537;i codensatorul de filtraj cu unul nou. Îi mai trebuie doar o antenă bună.

Stanescu Octavian
30 Mar 2022 12:24


am si eu ca mesrie si pasiune de o viata din 1978 electronica .  optica a venit mai tarziu . pot spune ca tot ce tine de tuburi-lampi  ele lucreaza la tensiuni mari curenti mici necesita transformatoare .  trecerea unui semnal audio prin transformator afecteaza calitatea raspunsul in frecventa ( caderi rezonante limitari distorsiuni) . eu nu doresc sa ascult ceva ce trece prin transformator .  iar pentru casti trebuie sa ai bani costa sute E mii de euro castile de calitate . acum ma ocup si de muzica facuta pe sintetizatoare de varf . am construit boxe statii de amplificare multe in viata din tinerete . suntem in epoca MOS-FET si semnal prin cablu optic

Armand Popa
30 Mar 2022 14:14


nu degeaba unele transformatoare (gen hammond si cele de acea categorie) costa mai mult decat toata statia sau toata linia :) Pe de alta parte orice amplificator foloseste transformatoare, iar castile nu vor reda niciodata senzatia de incinte acustice, la fel cum nici incintele, oricat de scumpe, nu vor reda atmosfera unui concert. Analog vs digital e o discutie eterna, contradictorie si foarte relativa. Din punctul meu de vedere e de apreciat si analogul cat si digitlalul. Si eu lucrez in domeniul audio, cant si la diverse instrumente, si in timp, mi-am dat seama ca trebuie separate partea de "audiofilie" de productia muzicala. Am auzit si statii in clasa D care suna exceptional!

iulian90
30 Mar 2022 20:51


Interesant acest topic despre amplificatoare audio. :) 

Intr-adevar, tuburile electronice au unele caracteristici mai bune decat tranzistorii, printre care o liniaritate mai buna, slewrate mai mare, in cazul montajelor de amplificatoare audio produc o auditie mai placuta decat tranzistorii, dar au si cateva dezavantaje , in primul rand dimensiunile mari si eficienta energetica mai redusa, disipa caldura mai multa, necesita alimentare cu tensiuni mari ,transformatoare pentru cuplajul cu difuzoarele sau incintele acustice, intrucat amplificatoarele de acest gen au o impedanta mare (de ordinul sutelor sau miilor de ohmi) pe circuitul anodic si trebuie adaptata impedanta la cea a difuzoarelor ,care este mult mai mica (de ordinul a 4-8 ohmi), iar aceste transformatoare  au o constructie mai diferita decat cele de retea, cel putin la nivelul bobinajului, unde  infasurarea secundara este impartita in mai multe segmente si intercalata cu infasurarea primara pentru un cuplaj cat mai bun si o liniaritate cat mai buna. Un transformator de retea, care are infasurarile bobinate simplu si sunt separate, nu dau rezultate bune, taind atat din frecventele foarte joase ,cat si din cele foarte inalte din banda audio. :) 

In trecut, pana sa incep cu astronomia, ma ocupam si eu cu electronica, fiind primul meu hobby preferat de cand eram copil si am facut fel si fel de experimente in domeniul audio, cu amplificatoare simple si de mica putere cu tranzistori ,apoi cu circuite integrate, dar cu tuburi nu am incarcat. Dealtfel tuburile se gasesc greu, fie recuperate din aparate, vechi fie cumparate online la preturi ridicate. Si sunt mai scumpe decat tranzistorii de putere bipolari, poate chiar si decat tranzistorii MOS-FET.  Acum ma ocup mai rar de electronica, mai mult in folosul astronomiei. :) 
Acum vreo 9 ani construisem un amplificator cu trei canale cu integrate TDA 2030, din care doua erau L si R pe frecvente medii-inalte pentru sateliti si cel de-al treilea pentru frecvente joase pentru subowoofer, dar nu il mai am pentru ca am trecut la statie audio din comert mai buna si mai puternica, cu doua boxe mai mari.

Erwin
31 Mar 2022 07:38


Este vorba de gusturi aici, în mare parte, unora le place sunetul cald dat de tuburi, chiar dacă nu este fidel fa&#539;ă de cel din sala de concert. 

Pentru profesioni&#537;ti &#537;i melomani desigur există echipamente care redau corect &#537;i fidel sunetul, folosind tranzistori CMOS alimenta&#539;i la tensiuni mari &#537;i care au un comportament liniar. De&#537;i am auzit de amplificarea clasa D încă din anii '80 abia mai recent au apărut pe pia&#539;ă pe scară largă amplificatoare audio folosind acest tip de amplificator. La ora actuală echipamentele "solid state" au depă&#537;it tuburile cu mult, în toate privin&#539;ele. 

Sunt &#537;i avantaje. Schemele cu tuburi sunt u&#537;or de construit dacă ai materialele necesare, sunt tolerante la valorile unor componente &#537;i la tensiunea de alimentare. Doar aparatele de măsură cu tuburi au în surse stabilizatoare de tensiune. Nu au zgomot de fond propriu. Tuburi se mai fabrică prin China &#537;i prin alte păr&#539;i, există chiar &#537;i amatori care fac tuburi manual, acasă &#537;i se mai găsesc în continuare tuburi NOS (New Old Stock) adică niciodată folosite de&#537;i au fost fabricate demult. Nu sunt chiar a&#537;a mari pre&#539;urile, doar la unele tuburi mai speciale &#537;i mai căutate, la cele împerecheate. Radiourile cu tuburi au toleran&#539;ă mare la electricitatea statică ce vine prin antenă dar &#537;i la un atac PEM menit să distrugă aparatura electronică, a&#537;adar se mai folosesc la instala&#539;iile militare de importan&#539;ă strategică. În domeniul puterilor mari din industrie &#537;i radiocom, la emi&#539;ătoarele de mare putere încă mai există amplificatoare cu tuburi în func&#539;iune. E vorba de tuburi imense, cât un borcan de murături, cu răcire cu apă, care merg la puteri de zeci sau sute de KW. Principalul lor dezavantaj este că se consumă în timp &#537;i caracteristicile se schimbă de-a lungul vie&#539;ii unui tub, a&#537;adar durata lor de via&#539;ă este mult mai mică decât a altor componente.

Stanescu Octavian
31 Mar 2022 11:39


nu exista notiunea de sunet cald . sunetul trebuie sa fie fidel cu ce primeste la intrare si asa este azi cu tranzistori Mos fet  ce sunt in multe integrate de putere sau pe afara pe radiatoare . distorsiunile la amolificatoarele moderne sun 000.1  . sunetu se poate face cald rece sau cum vor sa numeasca unii  din egalizatoare  ce sunt digitale acum . cele mai mari hibe in transmisia sunetului vin de la incintele cu difuzoare si  chiar sala netratata cu pereti cu luciu si rezonante . niste casti bune de mare fidelitate Audeze ajung la 5000E    ca si o camera astro cu racire cu un kodak in interior

catalin dumitru
31 Mar 2022 16:36


Acel sunet cald dat de tuburi este de fapt o rotunjire a sinusoidei . Dacă la tranzistori , limitarea sau supra sarcina duc la retezarea vârfului , la lămpi sinusoida se reface singură dar nu aidoma cu semnalul de intrare . 
După mine, fenomenul este placut doar la amplificatoarele de chitară . &#536;i nu în combina&#539;ie cu orice fel de "distortion" .

Altfel , mi se pare un moft . La fel cu ascultatul discurilor de vinil .

Erwin
31 Mar 2022 19:54


Mă rog, e un mod de a spune... E vorba mai ales de nostalgie. 

Eu mai am un PC cu Win XP &#537;i WinAmp pe care am stocate tone de mp3, unele trase la rată de bi&#539;i variabilă pentru calitate mai bună, dar urechea mea nu face vreo diferen&#539;ă. :) &#536;i mai am un pick-up foarte vechi RFT pe care vreau să-l restaurez mecanic &#537;i să-i pun doză modernă. Încă nu &#537;tiu dacă o să fie piezzo sau magnetică... :)

catalin dumitru
01 Apr 2022 01:49


Si eu am rămas cu ceva nostalgie la sculele în clasă AA . Cei de la Technics (Matsushita) excelau la a&#537;a ceva . Dar clasa AA e mare mâncătoare de energie , acum î&#539;i poate găuri buzunarele destul de serios . Clasa D o cam antipatizez din cauza chinezilor . Am avut mari chinuri la reparat scule în comuta&#539;ie , mai ales din cele cu finali IGBT . Proastă alegere , mai ales că piesele de schimb făcute de chinezi sunt uneori foarte na&#537;pa.

În schimb , am păstrat pentru zile negre mai multe perechi de tranzistori vechi "Toshiba" , din seriile 2SA 1302 -2SC 3281, de prin anii 80 , din loturi la care PNP-ul era verde . Ce solid erau construite ! Până la urmă , pentru casă , tot clasa A-B e mai fiabilă .

Stanescu Octavian
01 Apr 2022 10:40


eu am incepput pe vremuri cu ASZ  germaniu   apoi 2n3055  si MJ  pnp .  acum nu ma mai intereseaza statii  am monitor de studio (boxa cu amplif intern pe 3 cai electronica )  zero zgomot fond  si bag direct iesirea din convertor AD  . boxele au dif inalte cu ferofluid .

Erwin
01 Apr 2022 12:14


A&#537;a este, de&#537;i pe grupurile de electroni&#537;ti amatori văd pe unii care mereu postează amplificatoare audio, nu prea sunt interesat de ele. Am făcut câteva din kit, cele clasice cu 2N3055 ce se găseau în comer&#539;, nu mi-au func&#539;ionat, nici cele de 10W nici cele de 15W, le-am dat unor colegi mai avansa&#539;i să le depaneze &#537;i date au rămas. În func&#539;ie am un mic amplificator Marantz &#537;i boxele cu difuzoare Unitra de 15W făcute de mine, din pal gros furniruit cu furnir de stejar. Nu sunt frumoase, dar sună foarte bine, înaltele sunt pe tweetere normale. &#536;i recent am testat un amplificator cu circuite integrate TDA la care nu aveam sursă. Mai trebuie să-i fac o cutie unde să pun &#537;i preamplificatorul corector de ton cu AO. 

Când mai finalizez câte un proiect (am multe!) mai fac loc la ceva nou. :)

catalin dumitru
01 Apr 2022 12:48


Kit-urile alea de 10 w func&#539;ionau tare fain . Scoteam condensatorul de pe ie&#537;ire , băgam semireglabil pe linia mediană pentru echilibrarea tensiunilor &#537;i trăgeam câte o sursă de plus-minus 25 vol&#539;i . Din păcate , pe vremurile alea se găseau tare greu radiatori de aluminiu .
Când mergeam pe la câte un bairam , aveam to&#539;i cei patru finali 2n3055 prin&#537;i pe un cadru mititel din aluminiu , &#537;i fire suficient de lungi către placă . La gazde acasă , ceream câte o oală cu apă rece , in care scufundam finalii . După ceva timp , mai venea câte unul cu o altă oală sau crati&#539;ă cu apă rece &#537;i în toiul petrecerii scoteam repede finalii din apa care deja scotea aburi &#537;i îi aruncam in cea rece . 
Până diminea&#539;ă , se făcea de cateva ori transferul &#537;i toată lumea era mul&#539;umită . Am fost tentat la o chermeza din asta de&#537;ăn&#539;ată , să bag panarama în cada de baie să nu mai păzim , dar traficul către wc devenise descurajant .

Erwin
01 Apr 2022 17:53


Faină poveste! :)

N-am aflat niciodată de ce mie nu mi-au mers. Nu am avut sursă de alimentare corespunzătoare, apoi la cel de 2x15 am avut sursă dar n-am avut boxe. De&#537;i învă&#539;asem să fac lipituri îngrijite cu ocazia celorlalte montaje din kit care mi-au mers toate. "Sirena de autosalvare" am perfec&#539;ionat-o &#537;i am folosit-o pe post de sonerie. Ie&#537;irea am pus-o pe o cască telefonică modificată. Acum e la apartamentul fiului meu care i-a astupat "goarna" de la cască cu o hârtie, că suna prea tare. Era făcută ca să o aud &#537;i eu când dorm, cam pe la 80dB. :)

catalin dumitru
01 Apr 2022 19:21


La kit-urile alea de 10 si 15 w finalii 2N3055 făcu&#539;i de IPRS mergeau strună . Toti ! În schimb , prefinalii BD 139 &#537;i BD140 erau uneori varză . Eu de obicei îi schimbam cu japonezării . Mai aruncam &#537;i rezisten&#539;ele semireglabile care dirijau curentul de repaus , astea române&#537;ti erau tare proaste , le înlocuiam cu ceva din vest cu cursor prevăzut cu vârf de carbon . Mai dădeam naibii &#537;i condensatorii ăia electrolitici tra&#537;i în plastic gri , ceva mai de slabă calitate nu cred că exista in lume la vremea respectivă .

O chestie ciudată mi s-a întâmplat cu două kit-uri de 10 w , de asemenea modificate pentru alimentare diferen&#539;ială :

la una din plăci , curentul de repaus făcea o mică oscila&#539;ie, practic acul ampermetrului &#539;opăia cam cu doi her&#539;i , undeva între 35 &#537;i 40 de miliamperi .

Plăcile erau absolut identice , piese cu exact acelea&#537;i valori , legături , firăraie , tot identic . Mă apuc în ordinea logică să inversez componentele , să văd care făcea hiba . Până la urmă , am ajuns să înlocuiesc absolut tot , practic piesele de pe canalul stâng ajunseseră pe cel drept &#537;i viceversa .
Ei bine , drăcia naibii , oscila&#539;ia a rămas pe placa ini&#539;ială ! :x 
Singura concluzie pertinentă m-a dus către un cuplaj parazit în interiorul acelui circuit imprimat din pertinax. Cred că dacă era pe sticlotextolit nu ar fi apărut asemenea anomalie . Mă gândesc că &#537;i alte kit-uri ar fi putut avea asemenea circuite viciate , probabil cu impurită&#539;i conductive între straturile de hartie bachelizată .

Remus Boldis
01 Apr 2022 20:08


Cu o suma modica se poate cumpara un amplif cu tuburi in clasa A, single end  https://www.banggood.com/APPJ-Single-End-6J1-+-6P6P-Tube-Amplifier-Board-Class-A-Power-AMP-Hifi-Vintage-Audio-Assembled-Board-p-1641756.html?cur_warehouse=CZ&rmmds=search
Calitatea este foarte buna si chiar daca puterea pare mica, cu boxele pe masa, stand intre boxe, puterea e arhisuficienta. Eu am cumparat 3 module, am separat frecventele audio in basi, medii, inalte si fiecare amplificator a primit doar o portiune din spectrul audio. De la fiecare amplificator pleaca fire catre difuzorul corespunzator (basi,medii, inalte). Rezultatul e mai mult decat impresionant.

Dbird
09 Aug 2022 12:34


Exista o mica diferenta intre sunetul de tub si sunetul de semisconductori. La tuburi exista o distorsiune generata de existenta armonicii de gradul 2 avand o amplitudine foarte ridicata. In schimb la sunetele inalte nu mai exista armonici pregnate asa cum sunt cele de semiconductori. Este o oarecare anomalie daca vreti, dar chestia este ca urechea umana percepe acest sunet ceva mai cald , mai natural. Bineinteles ca totul tine de gustul fiecaruia. 
Oricum am testat o noua versiune de astfel de amplificator tot in clasa A. Un fel de pom laudat deoarce de data asta sunt folosite ca finali lampile EL 34 asa zise regine ale sunetului audio :) ... ma rog , ca de obicei reginele sunt scumpe :))
De data asta am modificat si scos pe panoul frontal 3 moduri de functionare (a se citi 3 tipuri de sunet specifice tuburilor) : respectiv sunet de pentoda, sunet de trioda si sunet liniar. Pentru auditii imi pare cel mai frumos sunetul de pentoda, restul fiind utile pentru experimente si mai ales pentru instrumente electronice.
Pentru doritori atasat schema.

Dbird
12 Aug 2022 11:06


Tehnologie regresiva, adica avanseaza dand inapoi !  :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D 
https://www.youtube.com/shorts/6cIYtXS833Y

Dbird
11 Noi 2023 20:07


Revin cu o sugestie noua pentru iubitorii sunetului de tub. Am gasit o modalitate, gratuita, de a obtine un semnal destul de apropiat de cel de tub pe PC. Respectiv avem doua softuri simple un Equalizer si un plugin. EqualizerAPO si PKHarmonic. 
[url=https://www.mediafire.com/file/tnhr2su3izbdsf0/Kit.rar/file]Kit Complet
Instalati intai EqualizerAPO64-1.2.1, apoi PKHarmonic64. Setati Equalizer sa folosesaca placa dvs de sunet  (merge cu mai toate placile) si apoi incarcati cu "plus" VST plugin, C:\Program Files\PKAudio\PKHarmonic64\PKHarmonic.dll. Apoi "Open Panel" si setati armonicile ca in fisierul "Setari pentru tub PKHarmonic64.TXT" si Mix 99%.
Este un sunet apropiat de cel original de tub in clasa A. 
Binenteles ca puteti modifica atat armonicile cat si alte setari de sunet disponibule in egalizator dupa bunul plac !

catalin dumitru
12 Noi 2023 01:34


Ar trebui încercat de către cineva care are un etaj final cu MOS-FET-uri . Cred că ar trebui să se simtă &#537;i mai bine efectul .

Erwin
12 Noi 2023 13:08


Recent am recuperat de la reciclare un amplificator românesc clasic AS2020, produs de Electronica. Fără prea mari speran&#539;e i-am pus cablu de alimentare care era tăiat, l-am cuplat la boxele home-made &#537;i i-am dat drumul, s-a auzit zgomot mi&#537;când poten&#539;iometrele liniare, mai ales la cel de bass. Apoi l-am cuplat la calculator cu un cablu cu mufă DIN pe care-l aveam la vechiul amplificator. Surpriză! Merg bine ambele canale! A&#537;a că am cură&#539;at un pic cutia de mizerie &#537;i va necesita pu&#539;in spray de contact pentru poten&#539;iometre. Plus un LED în locul becului de pe panou. Am pus un bec de scală de 6.3V &#537;i a început să iasă fum de undeva, mi-a fost teamă că s-a ars. Am scos becul, merge &#537;i fără.

catalin dumitru
12 Noi 2023 15:11


Aten&#539;ie pentru cei care încearcă să cure&#539;e poten&#539;iometrele de la amplificatoare vechi . Sunt situa&#539;ii când pocnetele nu dispar chiar dacă s-a făcut o cură&#539;are exemplară . Ini&#539;ial e&#537;ti tentat să crezi că stratul chimic rezistiv este deteriorat , dar de fapt pocnetele (care apar în acela&#537;i loc al cursorului) se datorează unei reactan&#539;e parazite , urmare a deteriorării sau "obosirii" unor condensatori din schema corec&#539;iei de ton  , sau chiar de la reglajul volumului . 
Condensatorii ceramici făcu&#539;i de români aveau această problemă , din ieftineală comunistă se plantau în circuitele de ton , în loc de stiroflex sau cei cu dielectric din poliester .

zoth
12 Noi 2023 16:44


Parerea mea e ca sunetul de tub nu se poate obtine decat cu tub si cu nimic altceva. Poate in epoca softurilor avansate sunt multi care ma pot contrazice, nu-i problema, eu raman pe solutia clasica.
Am practicat sportul asta in tinerete, in 77 construiam primul amplificator mono cu tuburi (doar doua) in clasa A. Rezultatul mi-a placut asa de mult incat un an mai tarziu eram gata cu primul (si din pacate ultimul) amplificator stereo tot pe tuburi si tot in clasa A. Continea cate 3 tuburi pe canal si imi placea mai ales seara cand ii dadeam drumul sa ascult muzica si se vedeau filamentele aprinse.
Tranzistoarele nu mi-au placut niciodata in rolul de amplificatoare, dadeau un zgomot brutal, cu distorsiuni de racordare, cu limitari de amplitudine, armonici aiurea, naspa de tot!
Din toate muncile mele nu mi-a mai ramas pe post de bibelou decat un amplificator stereo de camera (2x10W) pe integrate si cu comenzi digitale de pornit/oprit, selector canale si reglaj de volum +/- pe care l-am facut prin 88 daca nu ma insel.
Am sa pun o imagine cu relicva ca sa va distrati  :)

catalin dumitru
12 Noi 2023 18:32


Parerea mea e ca sunetul de tub nu se poate obtine decat cu tub si cu nimic altceva...

Nu am mu&#537;cat prea tare din epoca lămpilor dar cred că a&#537;a este . Transferul &#537;i dinamica energiei în spa&#539;iu vidat nu poate fi replicat decât într-un spa&#539;iu vidat . De aceea , sinusoida ob&#539;inută în tuburi are forme mai pu&#539;in agresive , mai ales la vârf . Iar limitarea în putere ,prin retezarea vârfului sinusoidei caracteristică tranzistoarelor , se traduce la lămpi în rotunjire .De aceea , lămpile sună mai "cald" .

Tranzistoarele nu mi-au placut niciodata in rolul de amplificatoare, dadeau un zgomot brutal, cu distorsiuni de racordare, cu limitari de amplitudine, armonici aiurea, naspa de tot!

Depinde de schemă , de viteza ei , &#537;i abia mai apoi de calitatea componentelor . Tranzistorul are două mari handicapuri , unul e scaderea amplificării odată cu cre&#537;terea curentului de colector &#537;i celălalt are legătură cu comportamentul în regim de satura&#539;ie .

De aceea , la puteri mari &#537;i foarte mari , schemele electronice ajung să fie foarte complicate .

Pu&#539;ini au încercat cred eu , să facă risipă de "finali" , pe o schemă de putere mică . Rezultatul e absolut spectaculos , mai ales dacă &#537;i alimentarea e zdravăn supra dimensionată .

Foarte fain arată construc&#539;ia ta , Silviu ! Nici nu mă a&#537;teptam la altceva  :) .

zoth
12 Noi 2023 19:58


Bleah, se poate, nu am aprofundat mult domeniul audio pe tranzistoare pentru ca aveau zgomot mare si dinamica redusa, erau capabile doar de forta bruta (as face o analogie cu oglinzile...)
FET-urile si IGBT-urile mi-au placut si am lucrat destul de mult cu ele dar cele din urma nu erau potrivite pentru audio din cauza ca aveau un raspuns slab in frecventa. La comenzi de forta erau insa belea de bune. Domeniul meu preferat a fost insa radiofrecventa, poate imi fac timp intr-o zi sa mai caut pe rafturile vechi ceva mostre ca sa va mai distrez nitel   :)

Nici nu aveai cum sa musti prea mult din epoca tuburilor decat daca te apucai sa faci amplificatoare cu suzeta in gura  :lol:  :lol:

Remus Boldis
12 Noi 2023 21:42


Felicitari pentru constructie, arata minunat ! De acord ca sunetul de tuburi nu poate fi reprodus decat cu tuburi. Constructiile de amplificatoare in clasa A vin cu cateva avantaje : o modalitate mai simpla de constructie si sanse mai mari de reusita ; avantajele de calitate a auditiei specifice clasei A. Evident sunt si dezavantaje cum ar fi curentul mare prin tranzistori, problemele de racire a finalilor, puterea mica obtinuta de obicei. Schemele in clada AB sunt mai complicate si susceptibile la multe probleme si de aici unele obiectii nu intodeauna fondate. Daca veti avea pe mana finale in clasa AB cu tranzistoare bipolare reusite o sa va declarati mai mult decat multumiti. Nu orice schema, nu orice realizare se incadreaza in clasa HIFI. Sunt foarte multi factori de care trebuie tinut cont si foarte multe variabile, chiar si cablurire de legatura pot altera puternic sunetul.

catalin dumitru
12 Noi 2023 22:22


Silviu, probabil ai fost dezamăgit de tranzistoarele cu germaniu , alea nu mi-au plăcut nici mie , în etajele finale. Prea multe dezavantaje . Cu siliciul e altă via&#539;ă .
Cu MOS-FET-urile nu e chiar a&#537;a na&#537;pa dar etajele finale cu IGBT mă scot din sărite . Au panta prea abruptă &#537;i pot crăpa la cel mai mic defect din lan&#539;ul de amplificare .

În primavara asta am găsit în talcioc un Pioneer A-400X , perfect func&#539;ional &#537;i absolut virgin , nereparat &#537;i cu toate componentele originale . Sună mai cald decât m-am a&#537;teptat &#537;i are un zgomot de fond greu de sesizat . L-am luat pentru că pre&#539;ul mi s-a părut derizoriu (250 lei) , dar acum zace nefolosit . E cu tranzistori finali cu siliciu &#537;i pare a fi în clasă A .
Mă gândesc că ar fi bun de amplif de chitară , poate îmi cumpăr una electrică &#537;i mă pun pe învă&#539;at . Un preamplificator a&#537; putea me&#537;teri oricând , acum însă îmi lipse&#537;te motiva&#539;ia . Scula asta e dovada că un amplificator simplu cu tranzistori , dacă e bine proiectat , nu are cum să se facă de râs în fa&#539;a unuia cu tuburi . O să îl testez mai bine cand oi avea timp , pe diferite surse de semnal .

nobody
13 Noi 2023 00:10


Daca-i asta din manualul de service de mai jos (Pioneer A-400X), dupa schema pare a fi clasa AB, cu reglaj de bias.

Finalii sunt Toshiba 2SA1302 si 2SC3281
Recommended for 100W High Fidelity Audio Frequency - Amplifier Output Stage

Arata mult mai bine decat clasicele combinatii de 2N3055.

Service manual: https://www.manualslib.com/manual/1324378/Pioneer-A-400x.html?page=6#manual

PDF direct: https://data2.manualslib.com/pdf6/133/13244/1324378-pioneer/a400x.pdf?e2154c9c7f4ce615c148adccdfb55596&take=binary

catalin dumitru
13 Noi 2023 12:33


Da , pare că ăsta este , am tras cu ochiul la tranzistorii finali &#537;i pe ei scrie P1302 (verde, deci PNP) &#537;i P3281 . Sunt identici la capsulă cu cei de la Toshiba , probabil făcu&#539;i în acela&#537;i loc ,dar cu dedica&#539;ie .
Am senza&#539;ia însă că curentul de repaus prin ei , este bini&#537;or mai mare decât la clasa AB normală .

Sper să nu se supere Dorin că am plouat topicul cu discu&#539;ii despre tranzistoare .

Mersi pentru link-uri , Nobody !!

Erwin
13 Noi 2023 17:56


Faină sculă, Silviu! Da, vreau să aflu mai multe despre ce-ai lucrat în radiofrecven&#539;ă. Eu recent m-am reapucat, dar cu decica&#539;ie spre radio astronomie. Am strâns multe piese, inclusiv tuburi, socluri, transformatoare. Dar încă nu am făcut nimic cu ele din lipsă de timp. Poate ajung la rând mai la iarnă.

Dbird
13 Noi 2023 20:16


Cum sa ma supar?  :D Din contra sunt chiar bucuros ca se nasc discutii frumoase, pasionale, unele nostalgice dar totul vibreaza de pasiune , caci asta ne caracterizeaza, as spune, pe toti in aceast forum. Si chiar daca pasiune principala este de domeniu astro avem loc in jurul ei si de alte activitati interesante.

Eu asa cum este si normal (la anii mei) am inceput si eu cu germaniu, apoi siliciu ..mos etc ... dar mi-a ramas in ureche sunetul de tub. Am fost un rasfatat al sortii caci am avut de pe la 4 ani in casa un radio (l-am tinut pana am implinit 22 de ani!). Ural 45 parca se numea si avea si pick-up ... apropos, penibila intamplare : 
zilele trecute am cumparat un AIWA APX-680BT ... jenanta realizare ... bratul avea probleme mecanice sarea inapoi pe rile si zgaria dskul, toata cutia (5KG!) statea pe 4 picioare cu arcuri !!! iesirea de digital (usb) dadea zgomot digital ce bruia semnalul ...  incredibil dar mecanica grobiana a vechiului Ural 45 era la 10 Km de scula moderna.... pe de alta parte singurul canal ok era cel analoig pe mufele RCA, care era ok , fara brum sau allti paraziti ... doar sa nu stranuti langa el!
Am fost lejer deceptionat caci suma 739 de lei este o suma mult prea mare pentru o astfel de scula.

zoth
14 Noi 2023 15:06


Daca nu se supara Dorin, as vrea sa va arat o imagine cu iz usor nostalgic, cu primele si ultimele generatii de semiconductoare cu care am lucrat.
In stanga tranzistoarele sovietice MP25B fabricate in 67 cu care ma jucam prin anii 70, la mijloc o generatie mai noua fabricata in 81, nici nu mai stiu ce sunt (probabil tiristoare) si in dreapta cam ultima generatie cu care am avut de a face prin anii 90, tranzistoarele BFQ33C.

valy
15 Noi 2023 15:23


..zilele trecute am cumparat un AIWA APX-680BT ... jenanta realizare ...Ma uitam si eu dupa un pickup, am gasit un singur model, un Sony in acelasi buget (sau pe acolo) si care pare cat de cat ok - SONY PS-LX310BT

Erwin
16 Noi 2023 19:36


Silviu, interesantă compara&#539;ie! &#536;i eu am prin cutii, recuperate sau NOS tot felul de piese. Recent am luat de la chinezi un tester universal pentru tranzistori, măsoară &#537;i condensatoare &#537;i alte componente. Nu este nicio surpriză că unele piese vechi sunt "ca noi", au fost făcute fără a le fi programată defectarea. A&#537;a se explică cum Voyager merge prin în spa&#539;iu de 40 de ani. Sau radioul cu tuburi mai bătrân decât mine, fără "recap".  

Mai ai pe stoc BFQ33C? Văd că merg până la 12GHz. Sunt interesat de a&#537;a ceva. Recent am experimentat un mixer cu o tetrodă MOS. Am mai făcut ni&#537;te amplificatoare de antenă, filtre, oscilatoare. Încerc să fac un convertor de frecven&#539;ă de bandă largă pentru un spectrograf radio pentru monitorizarea erup&#539;iilor radio solare. Ce mai am de făcut este un filtru de bandă de la 20MHz la 80MHz.

zoth
17 Noi 2023 09:38


Da Tavi, iti pot oferi cateva bucati pentru teste. Trebuie sa iei in considerare insa ca sunt tranzistoare de semnal mic. Le-am folosit cu mare succes in amplificatoare de banda larga (0,9-1,9Ghz) in sisteme DBS.
Poate daca imi spui in ce banda vrei sa lucrezi, iti pot oferi ceva mai potrivit.

Erwin
17 Noi 2023 13:30


Multumesc, Silviu. Am in vedere utilizarea unei antene parabolice de 1.4m - pe care am primit-o cadou - pentru radio astronomie. Linia de hidrogen consacrata nu este foarte interesanta pentru observarea Soarelui, mai degraba ceva de banda foarte larga unde se poit vedea eruptii pe o spectrograma de banda larga. Ar mai fi interesant si fluxul pe lungimea de unda de 10.7 cm (2.5GHz). Hai sa ne intalnim intr-o zi cu soare sa discutam in detaliu lucrurile astea.

zoth
17 Noi 2023 14:10


Sigur, chiar mai bine, ca sa nu poluam excesiv pe aici  :)