-----------------------------------
inugoliath91
31 Mar 2022 15:07

Buna ziua!
Salut,

Bine v-am găsit dragi pasiona&#539;i de astronomie, astrografie etc. Va mul&#539;umesc ca m-a&#539;i acceptat pe forum!
Ma numesc Florin, locuiesc in Cluj-Napoca dar cu origini din jud Arad. De mic copil am fost fascinat de cerul negru înstelat, in special când eram la bunici unde stăteam in nop&#539;ile senine întins pe pătura admirând frumuse&#539;ea lumini&#539;elor de pe cer :)

Am "venit" la voi din dorin&#539;a de a găsi un loc unde pot sa-mi îmbogă&#539;esc cuno&#537;tin&#539;ele generale, si nu numai, despre astronomie, cunoa&#537;terea planetelor, evenimente din jurul Clujului sau Aradului, sfaturi de achizi&#539;ie a echipamentele folosite in observarea cerului, sfaturi in folosirea lor, etc. 

Cel mai fascinat am fost când am împrumutat de la un prieten un telescop, de "jucărie" a&#537; putea spune, ca era foarte firav. Care l-am a&#539;intit către o stea luminoasa si apoi m-am uitat prin ocular. Ce sa vezi ? Era Saturn..a fost un mare wow, pare ireal...bineîn&#539;eles, calitatea imaginii lăsa de dorit, dar a fost "breathtaking".

Doresc sa achizi&#539;ionez un telescop, cu ajutorul căruia sa pot face observa&#539;ii. Nu am un buget anume, dar a&#537; avea nevoie de informa&#539;ii de unde sa ma pot documenta despre ce înseamna un telescop, cum sa evaluez calitatea, performanta unui telescop. Sunt bine-venite si recomandări de telescoape, oculare, montura, etc.
Ce cârti/articole recomanda&#539;i de citit pentru a în&#539;elege/identifica mai bine corpurile cere&#537;ti, si ce reprezinta ele.

Repet, sunt începător, deci va rog sa ma trata&#539;i ca atare, nu cunosc prea multe termene/cuvinte cheie, dar cum ma lovesc de ele, încerc sa la în&#539;eleg ce reprezinta! :)

Va mul&#539;umesc pentru primire si va urez cer senin! 
O zi frumoasa! 

PS: Îmi cer scuze, daca gre&#537;esc termeni pe ici-colo.
PPS : Undeva am gasit recomandare catre acest telescop, din ce am intales este destul de "profi", voi ce parere aveti ? 
https://www.spy-shop.ro/telescop-maksutov-cassegrain-celestron-nexstar-slt-127-mak-goto.html

MariusP
31 Mar 2022 15:11


Inca o data, bine ai venit!

Cred ca multe raspunsuri vei gasi pe pagina "" si pe toate link-urile de acolo!

saiph
31 Mar 2022 15:59


Bine ai venit, Florin :)
Sunt destul de multi pasionati de astronomie prin zona Cluj-Arad, deci ai cu cine "strange randurile", ca sa zic asa.

Cat despre telescopul mentionat de tine - e de preferat sa faci achizitiile de astro fie de la magazine specializate pe produse astro (care pot oferi si ceva suport, eventual), sau de pe Bazarul forumului.
El asa in sine e ok, cu makul de 127 nu poti da gres niciodata, atata doar ca pt deep sky e putin limitat, poti vedea, la modul chiar sa iti dai seama de ceea ce vezi, pana pe la mag.+9..+9.5, cel mult +10 (de pe un cer de munte, transparent la maxim, fara poluare luminoasa si obiectul sa aiba stralucirea superficiala suficient de ridicata). Deci, nu prea are cum, fizic (optic), sa-ti arate toate obiectele din baza de date, alea 4000, sau 40000, sau cate lauda ei montura ca e capabila sa identifice pe cer.

Sunt alternative si ceva mai ieftine, insa nu la fel de comode - montura alt-az computerizata e un fel de "televizor": apesi un buton si vezi obiectul, dar nu te indeamna efectiv la invatarea cerului, a pozitiei obiectelor in cadrul constelatiilor; insa pentru cei cu timp liber (din ce in ce mai) limitat si inarmati doar cu curiozitate, nu si cu rabdare (esentiala in astronomia observationala de amatori), putem zice ca e ok-ish..
Incearca totusi un newtonian de 130-150mm, sau o luneta de 90-100mm pt inceput; s-ar putea sa-ti placa mai mult campul mai larg, mult mai usor de manevrat. Iar de restul, daca ai un buget mai flexibil, poti lua si un binoclu - nu o sa se "certe" cu telescopul, ba chiar se completeaza reciproc foarte bine :)

Erwin
31 Mar 2022 20:06


Bine ai venit! 
E de studiat, nu ai cum să în&#539;elegi dintr-o dată ce &#537;i cum, trebuie să cite&#537;ti cât mai multe &#537;i mai ales să ie&#537;i cu astroamatorii din zona ta ca să te ui&#539;i prin telescoapele lor &#537;i să vezi cu ochii tăi. La Cluj sunt destui &#537;i se iese fie pe dealul Feleacului fie în alte zone mai întunecate, mai departe de ora&#537;. Nu strică să ai ma&#537;ină să po&#539;i ajunge în asfel de locuri mai u&#537;or. 

Găse&#537;ti pe forum o mul&#539;ime de informa&#539;ii utile pentru începători. Sunt &#537;i căr&#539;ile colegului Marcel Jinca sau altele mai vechi pe care le po&#539;i găsi prin biblioteci sau anticariate. Pe net e dificil de căutat din cauza mul&#539;imii de informa&#539;ii disponibile. Când te mai obi&#537;nuie&#537;ti cu no&#539;iunile po&#539;i găsi răspunsuri la orice întrebări.