-----------------------------------
larkinsen
27 Apr 2022 11:18

Nebuloasa Orion si the runing man nebulae
Prima mea foto ,facuta din balcon acum o luna :60 de lights x15 sec(ISO 800),40 darks,40 biases,fara flats(mi-a fost lene ca era prea frig).Bortle 7
De mentionat ca montura nu a fost aliniata polar,neavand acces catre polaris.Asa ca am orientat-o grosier spre Nord si apoi am facut echilibrarea ansamblului atat in RA cat si in DEC.AM ramas surprins ca n-am  avut star trails :)) Intr-adevar la 20 sec deja aparusera  asa ca am ramas cu 15 sec/expunere.
Montura:SA 2i pro,trepied de otel "heavy" cu filet de 3/8
Telescop:Skywatcher Evostar 72ED cu reducator-corector dedicat,Canon 250D nemodat
Programe folosite:DSS,Photoshop.
Nu e perfecta dar sunt multumit de prima mea astrofoto fiind incepator (2 luni)

saiph
27 Apr 2022 11:48


Arata chiar foarte bine :)
Data viitoare (sezonul urmator, poate, ca deja se duce la culcare rapid), sa incerci iso mai mare si timp mai lung pe fiecare cadru.
Apropo de aliniere polara - se poate alinia polar montura si fara sa vezi steaua polara. Daca vrei, iti pot trimite pe privat un mic tutorial; chiar foarte foarte mic - dar foarte eficient ;)

dmtr69
27 Apr 2022 12:40


Foarte frumoasa poza. Un inceput bun. Nici eu nu vad Polaris de pe balcon, pun montura in pol prin metoda driftului. Ia mai mult timp, dar este mai precisa. Daca nu misti montura de pe pozitie, nu trebuie sa faci alinierea decat o data.

Alexandru Claudiu
27 Apr 2022 14:39


A iesit super!! Mai ales ca nu s-a facut aliniere polara standard. O tinta foarte fotogenica.

saiph
27 Apr 2022 15:49


(...) Nici eu nu vad Polaris de pe balcon, pun montura in pol prin metoda driftului.(...).

Exact :) despre asta e vorba. In maxim 10 minute esti aliniat; si partea buna e ca poti rafina alinierea cat de bine iti permite timpul de care dispui, folosind "amplificatoare" de tipul barlow-ului sau teleconverterelor, ca sa evidentiezi cat mai bine deriva, urmand ca expunerile relevante sa le iei la focala nativa, ceea ce iti va da un avantaj in pus cand te apuci de tras (daca deriva N-S e de 1-2 pixeli la 2x focala, in timp de 60s...120s, atunci la focala nativa nici nu se va observa ca ai vreo deriva).

larkinsen
29 Apr 2022 11:27


Multumesc pentru aprecieri.Da,as fi vrut sa fac expunere mai lunga dar peste 15 secunde deja aveam star trails din cauza nealinierii polare.Intentionez sa achizitionez noul Skywatcher GTI cu goto si un Asiair Plus ca as vrea sa incep fotografierea galaxiilor iar platesolving-ul cu Nina presupune laptop si nu-l pot cara dupa mine :)) Daca as fi stat la curte ...era alta viata.Dar pe o montura fara goto si fara posibilitatea de aface plate solving comod e greu sa gasesti obiecte deepspace ca incepator chiar daca te ajuti de stelarium.
@saiph: da,trimite-mi te rog tutorialul ca sunt curios.Am urmarit numeroase tutoriale pe youtube dar majoritatea presupun sa ai asiar iar acum produsul asta e foarte greu de cumparat.