-----------------------------------
tudor
29 Mai 2022 17:48

APM 70mm 45grade Semi APO
Dupa ce am probat binoclul Omegon al lui Zoth am hotarat ca trebuie neaparat sa intru si eu in posesia unui astfel de binoclu. https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=21505&postdays=0&postorder=asc&start=0
Dar pentru a diversifica putin, si pentru ca am fost multumit de binoclurile APM in general, am optat pentru varianta de la APM a acestui binoclu. Practic este acelasi binoclu dar cu alt nume. 
Am cautat un binoclu cat mai compact si cat mai performant pentru astronomie. Astfel am optat pentru modelul 70mm pentru ca este foarte usor de transportat in concedii, modelele de 80mm si 100mm parandu-mi prea mari. De altfel daca doresc apertura mare am binoclul APM 28x110 care este complementar cu acesta de 70mm.

Mecanica
APM este un binoclu cu oculare de 1.25" la 45 de grade. Binoclul are o constructie extrem de robusta, tuburile fiind fixe.  Distanta interpupilara se modifica prin miscarea extrem de ferma si precisa a "turelelor" cu portoculare. Sistemul constructiv al prismelor este Abbe Porro (numit si Porro II). Spre deosebire de Porro I (calsic) aceste prisme nu au spatiu intre ele ci sunt lipite formind un unic volum. Acest lucru ajuta la o mai buna transmisie a luminii pentru ca avem mai putine spatii aer/sticla. Distanta focala a acestui binoclu este de 400mm. Portocularele sunt prevazute cu inel de strangere si au miscare de focus fin si precis. Corpul este din magneziu si rezistent la apa. Are 3kg. Mecanic nu am ce sa-i reprosez. 

Performanta Optica
Optic este un binoclu ce isi schimba personalitatea in functie de perechea de oculare folosite. 
Astfel cu ocularele SkyWatcher Planetary 25mm 58° (16x) imaginea este clara pana pe margini. Luminozitatea este un pic mai buna decat cea a lui APM 16x70 APO ED. Nu vignieteaza deloc fiind o placere sa vezi field stopul ascutit ca un cutit! Contrastul, luminozitatea si rezolutia sunt la nivel inalt fiind comparabile chiar cu perechea de oculare Delite 18.2mm. Aberatiile cromatice sunt bine gestionate la observatii terestre fiind prezente doar pe margini si foarte discret (sa fie oare apelativul de SemiAPO "vinovat" de aceasta performanta?)

Ocularele cu care vine binoclul sunt APM 18mm 65° si dau o magnificatie de 22x. Claritatea este excelenta fiind foarte buna chiar si pe margini. Field stopul este un pic vignietat dar datorita eyereliefului mare campul vizual este imersiv si usor de observat.

Magnificatia am impins-o pana la 44x fiind impresionat ca binoclul se descurca bine cu alinierea optica la aceasta putere. Ba chiar da semne ca poate chiar mai mult de atat. Perechea de oculare ce da aceasta magnificatie este SkyWatcher  9mm 58° tot din seria Planetary. Este o serie foarte performanta chiar pe instrumente cu raport focal mic. Aberatiile cromatice terestru sunt un pic mai evidente decat la puterile mai mici dar in continuare nesuparatoare. Claritatea pe margini este foarte buna. Cu aceste oculare am observat nebuloasa m17 bine conturata cu contrast ridicat, roiul globular m13 cu descompunere de stele, nebuloasa planetara m57 cu forma clara de inel si galaxia m51 cu amandoua centrele perfect vizibile. La toate am vazut detalii impresionante. Sunt sigur ca vederea binoculara a avut si ea un factor decisiv! Practic acest binoclu de 70mm este echivalent la luminozitate cu o luneta de 84mm.
Ce am observat este ca imi trebuie un cautator cu punct rosu pentru ca am avut ceva probleme la gasirea obiectelor. Chiar daca manerul are o catare/fanta prin care tintesti eroarea mai ales pe altitudine este mare.

Concluzie
Binoclul APM 70mm cu aceste trei perechi de oculare este un instrument ideal pentru calatorii. Datorita vederii binoculare la 45 de grade este usor de privit prin el. Aceste oculare au o distanta de privit generoasa dand senzatia ca privesti foarte comod printr-o fereastra larga! Este un instrument foarte versatil. Pot spune ca va fi cel mai folosit binoclu al meu la astronomie!

pozele se pot marii

Mircea Pteancu
29 Mai 2022 23:13


Tudor

Multumim pentru prezentare si felicitari pentru achizitia noului binoclu.
Iti urez sa-l folosesti sanatos, la observatii fara numar si cat mai interesante !

Iti propun o intelegere.
Am oculare planetare cu focale de 2.5mm, 3.2mm si 4mm.
Ma bate gandul, ca in timp, sa le adaug fratiorii de 5mm si 6mm.
Comanda UN ocular Planetary de 5mm de la SW si incearca-l pe binoclu. Dupa testare, fiind deja observator veteran, vei avea o idee clara daca mai comanzi unul sau nu.
Daca va fi prea puternic si binoclul nu va suporta bine marirea de 80x, imi revinzi mie acel Planetary 5mm.
Propunerea ramane valabila si pentru Planetary de 6mm. Dar tare m-as mira ca un instrument ca acest binoclu sa nu suporte 67x. Cu ocularele de 25mm si 5mm sau 6mm, va fi ''nava amiral'' a flotei tale de telescoape.


Explicatie : am Radian 5mm si 6mm si sunt extrem de multumit de ele. Dar regula Six Sigma este sa fii pregatit chiar si pentru varianta cea mai nasoala. Niciodata nu stii ce se poate intampla. Daca eram presedinte de tara as fi avut grija sa am arsenalele bine burdusite. Pentru linistea vecinilor si stabilitatea ONU, evident ...

Mircea

tudor
30 Mai 2022 11:12


E super idea! Dar ca sa vad daca suporta 5mm trebuie sa le comand pe amandoua pentru ca testul important este cel al colimarii binoclului. Printr-un singur tub sunt sigur ca este foarte ok, dar prin doua trebuie sa vad daca sunt aliniate intre ele si pregatite pentru 80x. Binoclurile astea au colimarea garantata pentru puteri mai mici de 80x. Dar daca nu merge voi ramane cu un Planetray 5mm si unul ti-l voi da tie. Ma gandesc si iti voi comunica. Multumesc pentru varianta!

Chiar ma gandeam la un nume pentru el si ma gandeam ca tu ai fi cel mai potrivit nas. :D 
Sa-i zic "Fregata" ? ce zici? Este mic si rapid ca o fregata. Titlul de "Nava Amiral" ii ramane totusi Dobsonului de 200mm.

zoth
30 Mai 2022 20:12


Tudor, sa-l folosesti sanatos la multe observatii interesante.
Ma bucur ca Shobo are un prieten in zona  :)

Dbird
31 Mai 2022 09:08


Superb! Fara sa vreau imi vine in minte numele unui film vechi: Tunurile din Navarone ...  :D

Stanescu Octavian
31 Mai 2022 09:20


nu stiu de ce ai ramas la 70 mm parca aveai 110   ia un 120 mm si gata .   acum daca se dau jos ocularele poate pui camere si scoti si imagini steroscopice .

tudor
31 Mai 2022 10:03

Re: APM 70mm 45grade Semi APO
Stanescu Octavian,
Explicatia este una simpla si foarte pragmatica pentru ca stiu exact ce vreau de la un instrument: versatilitate si usurinta la transport. Am constatat ca, cu cat un instrument este mai mare, cu atat eu personal il voi folosii mai putin. Eu stau in oras si nu am masina, asa ca instrumentele ce incap intr-un rucsac sunt cel mai des folosite si vor fi "castigatoare". De exemplu pe dobsonul meu de 200mm se pune praful! Presupun ca acum cu acesta "Fregata" de 70mm voi folosii si mai putin chiar si binoclul mare de 110mm. 
De fapt am rapuns la intrebare chiar la inceputul prezentarii mele:

Am cautat un binoclu cat mai compact si cat mai performant pentru astronomie. Astfel am optat pentru modelul 70mm pentru ca este foarte usor de transportat in concedii, modelele de 80mm si 100mm parandu-mi prea mari. De altfel daca doresc apertura mare am binoclul APM 28x110 care este complementar cu acesta de 70mm.


Mircea Pteancu
31 Mai 2022 19:07


Gata, i-ai gasit numele potrivit !
Inca odata, sa-l folosesti sanatos!
Pastram legatura. Ai mare dreptate, trebuie testat cu doua oculare.

Cer senin, Mircea

Erwin
01 Iun 2022 15:56


Felicitări, Tudor! 

Fregata APM a fost lansată la apă, să te poarte sănătos printre "insulele oceanului ceresc"!

tudor
02 Iun 2022 09:09


Multumesc de urari tuturor colegilor!
Acum vreau sa-i pun un red dot si caut o placuta de prindere ca s-o montez pe maner. Pot s-o demontez si s-o folosesc pe cea de pe luneta ED72mm, dar vreau sa am una doar a "Fregatei". Daca are cineva o placuta in care se prind cautatoarele si vrea s-o vanda sa imi spuna! Multumesc!

Stanescu Octavian
02 Iun 2022 11:46


Prin nici un fel de binoclu nu se poate vedea asa partea gri palida a globului Lunar. am incercat aseara cu APM 16x70  si era extrem de vag totul

tudor
02 Iun 2022 23:39


Stanescu Octavian,
Care este legatura cu subiectul prezentarii binoclului?!  :roll:  Nu suntem la sectiunea fotografie! In fotografie, daca este facuta cum trebuie, se pot vedea detalii si culori infinit mai multe in comparatie cu vizualul, asta toata lumea de aici cred c-o stie deja!

Oricum...
Am privit azi Luna prin "Fregata" si a fost o experienta magnifica la ocularele ei: atat partea umbrita cat si partea luminoasa prezintau detalii, nu cu "arsura" cum se vede in poza ta!

Stanescu Octavian
03 Iun 2022 01:51


Pai am dreptul sa spun o parere o constatare despre orice tine de astro dupa atatia ani de privit la cer si atatia ani vechime pe acest forum . cand am incept sa privesc cerul prin instrumente serioase acu 35 de ani am inceput cu 120mm cea mai mica oglinda facuta de mine.

tudor
03 Iun 2022 09:52


Cunosc si va admir activitatea de confectionare a oglinzilor de telescop cu care au fost dotate multe instrumente performante!

julliano
03 Iun 2022 11:25


Apropo de ce-a scris Octavian mai sus, coincidenta face ca fix aseară sa ma uit tot prin APM 16x70 ED, iar partea gri palida de care vorbi&#539;i se vedea extraordinar, mai liminoasa, mai vie, dinamica si mai plina de detalii decât poza atasata. E foarte probabil sa detineti un exemplar cu probleme optice grave, spun asta in cuno&#537;tin&#539;a de cauza, doar eu am returnat vreo 2 binocluri APM ED cu probleme serioase atat de slefuire in obiective cat si de nealiniere, atat de-alungul tubului cat si decolimare intre cele 2 tuburi. Nealinierea axiala luata separat pe tub, poata da jumate de imagine blurata. Binoclul luat de la Tudor e un exemplar bun, nu e perfect, dar e f bun in compara&#539;ie cu ce este pe piata, ocazie cu care ii mul&#539;umesc inca o data! :D

Stanescu Octavian
03 Iun 2022 12:50


draga Juliano  totusi dupa 40 ani experienta optica si la binocluri am avut de toate din anii 85 .Apm ul meu e exact ce trebuie si fara probleme  . desigur aseara s-a vazut bine lumina cenusie si cu ochiul liber . sper ca iti dai seama de  ce. ce  lumina era alaltaieri de la crepuscul  mascand detalii si cat a fost redusa  lumina cenusie cand era aproape intuneric dar luna la altitudine mica ... ex
act cum deja poti privi soarele rosu spre orizont . de ce e palid la orizont ? asa e si luna diminuata . eu am comparat poza cu imaginea vizuala in conditii identice de intensitate luminoasa si crepuscul si altitudinea  astrului

tudor
04 Iun 2022 11:12


Inspirat de propunerea de testare a unui singur ocular a lui Mircea Pteancu, am testat daca tuburile "Fregatei" prezinta diferente optice, incercand pe rand in fiecare tub cu cate un acelasi ocular, chiar daca nu am pereche de oculare: Skywatcher Planetary 3.2mm, Fujiyama HD Ortho 4mm, si Fujiyama HD Ortho 6mm. Am facut astfel ca sa pot evidentia prin magnificatii mari orice fel de probleme si diferente dintre tuburile binoclului. Ca sa fie valida comparatia, de fiecare data am folosind doar ochiul drept, mutand ocularul dintr-o parte in alta. Am facut mai de mult si o prezentare a acestor orthoscopice aici https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=202954#202954

Ocularul de 3.2mm la puterea 125x s-a comportat surprinzator de bine terestru, insa o problema totusi a aparut. La o privire mai atenta am observat ca prin tubul stang contrastul imaginii era un pic mai bun decat prin cel drept, mutand alternativ ocularul din portocularul stang in dreptul. Inspectand mai cu atentie tubul drept in interior am observat ceva urme de praf pe prisma. Poate asta sa fie cauza contrastului un pic mai scazut. Sunt sigur ca in vedere binoculara acest aspect al contrastului nu este o problema fiind compensat oricum de creier (oricum avem diferente de contrast si balans de alb intre ochiul drept si cel stang). Puterea 125x pe acest binoclu eu o consider totusi iesita din "cursa" amplificand si cele mai mici defecte optice.

Cu ocularul Orthoscopic Kokusai Kohki Fujiyama 4mm la puterea 100x lucrurile stau mai bine! Chiar daca diferenta de contrast dintre tuburi era vizibila si aici, ea insa a fost mai mica decat la 125x . Puterea 100x cred eu ca totusi o pot folosii doar in situatii de urgenta daca ma va lasa colimarea.

Cu ocularul Orthoscopic Kokusai Kohki Fujiyama 6mm la puterea 66x imaginea a fost fara repros, diferenta de contrast dintre tuburi ne mai fiind vizibila!

Deci pot concluziona ca undeva intre 66x (ocular 6mm) si 80x (ocular 5mm) ar fi magnificatia maxima de siguranta a calitatii optice pe care o voi folosii pe "Fregata". Mai fac teste ca sa concluzionez cu certitudine si apoi caut ceva oculare!

Stanescu Octavian
04 Iun 2022 11:34


Test terestru nu este foarte relevant . pot fi reflexii parazite din surse apropiate cladire alba cer laptos in stanga de exemplu ce strica contrastul  .  fa test planetar la Jupiter . sau pe stea dubla . si chiar intra si extra focal pe Arcturus sau Vega . si compari inelele de difractie . apoi poti baga un gratar ronchii fara oculare . sa vezi daca sunt drepte paralele si daca se vad dubluri colorate pe linii.  daca arata totul identic la linii la obiective  nu ai ce comenta negativ .

tudor
04 Iun 2022 11:58


Ai dreptate, voi face oricum si teste pe stea care sunt cele mai concludente! Am imprumutat si o peteche de oculate 4mm planetare si o sa vad mai clar limitele "Fregatei"

zoth
04 Iun 2022 12:28


Diferenta de contrast intre canale nu cred ca provine de la cateva firisoare de praf, mai degraba as da vina pe mici diferente de sub/supra corectie sferica intre cele doua obiective. Foarte rar in lumea reala sa intalnesti doua obiective cu exact acelasi grad de corectie chiar daca sunt fabricate industrial si dupa aceleasi prescriptii.
Cand o sa am timp am sa-l verific si pe al meu, inclusiv cu test Ronchi, dar indiferent de rezultat nu voi urca mai mult de 66x pentru ca pe langa diferenta dintre obiective se poate evidentia si cea de aliniere intre canale.
Cer senin!

catalin dumitru
04 Iun 2022 13:46


Diferen&#539;ă de omogenitate între prisme .

tudor
04 Iun 2022 15:00


Da, din cauza unor astfel de probleme nu cred ca o sa forjez Fregata mai mult de 66 "noduri". 

Mi se contureaza din ce in ce mai mult urmatoarea dilema: sa cumpar o pereche de oculare Vixen SLV ca ale lui Zoth, dar de 6mm, sau sa imi cumpar perechea ortoscopicului de 6mm Fujiama care il am deja?
Stiu ca cu Fujiama sacrific la maxim campul vizual, eyerelieful si confortul dar in definitiv ma intereseaza doar zona de centru pentru planete si aceasta putere o s-o folosesc mai rar. Sa fie oare similare pe centru aceste oculare si astfel sa merite sa cumpar perechea SVL pentru camp si eye relief mai mare, sau ortoscopicele vor avea un avantaj in rezolutia pe centru si merita sa sacrific campul vizual si comoditatea pentru aceasta rezolutie ? (plus ca as plati doar pe un ocular ca pe unul il am deja). Pretul unui Vixen SVL 6mm este similar cu al unui Fujiyama 6mm
Voi ce ziceti?

Stanescu Octavian
04 Iun 2022 15:44


pentru ca e semi apo zic sa lasi planetele pentru un Newton de 200mm  .  ce ai vedea la 66x mai nimic nici la 150x nu e pt planete . e nev de un 300x si macar 200mm mai bine 250mm diametru  pt planete

CristiB
04 Iun 2022 22:37


Domnule Stanescu, la o privire superficiala s-ar putea spune ca aveti un talent deosebit de a taia aripile entuziasmului, insa corect privit ceea ce ati spus inseamna doar bani ramasi in portofelul lui Tudor sau in orice caz cheltuiti altfel, evitand dezamagirile.
Trebuie sa confirm ca citind diferite rapoarte din strainatate despre observatiile cu astfel de binocluri erau si posesori care recunosteau ca cele de 70 sau 81 mm nu sunt in nici un caz pentru planete. Abia cu cele de 100 si cu oculare care doar unul costa aproape cat binoclul incepeau sa se vada ceva detalii si la planete. Locul din care se faceau observatiile aveau si ele rolul lor in toata aceasta ecuatie.

tudor
04 Iun 2022 23:53


Bineinteles ca cu un asftfel de instrument nu voi face observatii serioase la planete. Dar cand voi fi sub cerul instelat doar cu acest binoclu, atunci nu ma voi rusina sa privesc Jupiter la 66x, asa de amorul artei. La 60x am mai facut observatii in concedii cu o luneta si am vazut dungile ecuatoriale la Jupiter, si la Saturn ceva detalii. Bineinteles ca nu voi vedea detalii ca la 150x sau 200x. Am si spus ca puterea 66x va fi folosita sporadic, acest binoclu fiind folosit cel mai mult la magnificatiile 16x si 22x pentru a avea campuri vizuale cat mai mari si spectaculoase.

julliano
05 Iun 2022 10:16


Prin luneta 120ed cu binoviewer cu barlow bun si delite 18.2, la vreo 240x am reusit sa vad vreo 12-13 "benzi" pe Jupiter, fibrila&#539;ii fine si nuante de culori fibe de la maro la albastru, si culmea culmilor, am verificat si in luneta mai mica 100ed si am numărat fix tot atatea benzi, singura diferen&#539;ă a fost usoara scadere in luminozitate si extrem de putin in rezolu&#539;ie. Acum de-alungul timpului m-am uitat in tot felul de reflectoare de la 150 pana la 400mm, si nu am văzut in niciunul atatea benzi, poate erau decolimate toate si poate absolut toate aveau oculare de 2 bani. Poate. Concluzia e ca nu am apucat sa vad într-un reflector skywatcher niciodată atatea detalii cate am văzut printr-o luneta "mica" ed.

Stanescu Octavian
05 Iun 2022 10:51


daca ai vazut la 240x asa detalii  pe jupiter ai instrument extrem de  bun ochii de mare mare  exceptie si seeing nemaipomenit , daca cauti poze pe net de la mari astrofotografi ai sa vezi detalii extreme numai de la 250mm reflectoare in sus . desigur cu oglinda de 1m va fi spre varf  imaginea ce se poate capta  pe planeta noastra prin atmosfera . eu am vazut asa ce zici doar prin cass 270 mm 35o mm facute de mine uite o poza cu 350 cass de al meu .

julliano
05 Iun 2022 11:01


Absolut superb! Rila aia imi doresc s-o vad si eu, dar fiind de 500 metri lata, nu am sanse cu instrument mai mic de 200, asta e clar!

Detaliile astea extreme vazute  de mine la Jupiter au fost in toamna trecuta cand era destul de sus si am prins un seeing de exceptie la Comana, si poate si vedere cu ambii ochi a ajutat. Eu vorbeam de dobson sau de newtoniane, ca din pacate eu nu am reusit sa prind vreunul de exceptie, insa sunt 100% convins ca un mak de 150 sau mai sus, sau un instrument specializat cum ati pomenit mai sus, intrece cum mult in detalii orice luneta de 100 - 120, daca sunt conditii atmosferice prielnice.

tudor
05 Iun 2022 11:34


Seeingul cel mai bun de cele mai multe ori il vom avea foarte departe de casele noastre, in concedii, in zone montane uneori greu accesibile chiar si cu piciorul. Asa ca instrumentele "fioroase" gen 200mm diametrul sau mai mari nu se vor intalni pe potecile respective. Insa potecile respective au deasupra ceruri negre de exceptie ce vor astepta pe privitor sa le priveasca chiar si prin instrumente mici portabile, singurele ce pot ajunge usor in acele zone. Sigur daca teleportezi macar un newton de 200mm pe varf de munte incremenim de placere. Dar sa fim realisti, ca pana la momentul ala poti sa pui in rucsac un mic binoclu sau o "Fregata" care ne va lasa cu gura cascata in comparatie cu cerurile de pe langa Bucuresti chiar cu instrumente mai mari.

zoth
05 Iun 2022 12:08


Imaginea lunii postata mai sus este deosebita insa nu are relevanta pentru vizual deoarece e stakata (800/10.000).
Este deci posibil ca un observator vizual sa fi putut vedea rilla din Vallis Alpes (daca la ea va referiti) cu acest telescop, dar la fel de bine sa nu o fi putut vedea (seeing 6/10)!
Nu marimea telescopului e determinanta pentru o astfel de isprava ci atmosfera si pozitia (turbulenta, transparenta, inaltimea zenitala).
In conditii bune rilla respectiva a putut fi observata in instrumente de 5", exista rapoarte in  acest sens.

Mircea Pteancu
05 Iun 2022 16:59


zoth are dreptate, rilla aceasta imi este familiara de la observatiile cu newtonianul de 125mm F/7 cu oglinda Beches.

Dar, asa cum am mai spus-o si altadata, eu sunt sigur ca Stanescu nu face asemenea comentarii ca sa taie entuziasmul cuiva. Parerea lui este ca nu se fac observatii suficiente de catre astronomii amatori iar el crede ca una dintre cauzele principale este dotarea necorespunzatoare, cu telescoape mici si slabe calitativ.
Sunt de acord cu el, fiind si eu de parere ca amatorii romani fac prea putine observatii. 
Opinia mea este ca amatorii romani nu fac observatii multe ... deoarece nu fac observatii multe.
(Respect maxim pentru cei care fac exceptie !) 
Nu de putine ori i-am sfatuit pe amatorii doritori de instrumente de calitate excelenta sa duca oglinzile lor comerciale la corectat, la Stanescu. Indiferent ca el se certa cu mine sau nu. Am salvata corespondenta si pot sa dovedesc daca e nevoie.
Deci cine doreste (si isi permite) are posibilitatea sa isi perfectioneze instrumentele.

Revenind la topic, desigur un instrument mai mare si cel putin la fel de bun, va arata mai multe detalii.
Punctul meu de vedere este ca orice instrument poate da rezultate daca este folosit, cu cat este mai bun si va fi mai des folosit, cu atat va da rezultate observationale mai bune.
Eu am inceput Lista Herschel 400 cu luneta zoth de 90x600mm, din Arad iar acum sunt undeva pe la jumatatea acesteia.
Atasez  capturi de ecran din carte se vede ca am inceput observarea Lantului Markarian (de exemplu)  cu luneta 90x600mm. Maririle folosite au fost 20x/ LV 30mm + 48x/ University 12.5mm ortho+ 67x/ Revelation Plossl 9mm.
Pe cerul negru la care merge adesea Tudor, 67x va fi ''excelent de excelent'' pe binoclul Omegon 70mm, pentru multe DSO. 
Pupila de iesire este de aprox. 1mm. 
Pentru apertura de 70mm aceasta este echivalentul mariririi de 190x din cazul dobului meu de 200mm. 
DSO fara numar !

Mircea

tudor
06 Iun 2022 08:38


Ghicitoare: 
Sunt amandoua binocluri "cotite" la 45*, sunt amandoua identice optic si mecanic, doar ca unul e "Sobolan" iar altu-i "Fregata"  :D

Mircea Pteancu
07 Iun 2022 18:03


Imi cer scuze !
Ma duc sa-mi fac ''astropuku'' de rusine ... :oops:  :oops:  :oops: 

Mircea

tudor
07 Iun 2022 23:41


Nu, nu "astropuku" (   :lol:   )  ! Pedeapsa este sa nu mai privesti doua nopti prin "Ratusca cea urata" sau prin    "Toleascop" si suntem chit 8)

tudor
18 Iun 2022 10:51


Mai jos  voi  impartasii cu voi niste pareri initiale legate de perechile de oculare testate pe binoclul APM 70mm Semi APO. Pentru ca nu am apucat sa le testez foarte mult, si in multe situatii, aceste pareri au un grad de subiectivitate ridicat, parerile mele personale fiind inca in formare.
Perechi de oculare testate:
TeleVue 32mm Plossl 50*.  (12.5x, FOV 4*)- (imprumutat de la Valy)
SkyWatcher Planetary 25mm UWA 58*-(16x, FOV 3.6*) clona TMB
APM UFF 18mm 65* -22x, FOV 2.95*
Vixen SLV 10mm 50*- (40x, FOV 1,24*)
SkyWatcher Planetary 9mm UWA 58*- (44x, FOV 1.3*) clona TMB
 Vixen SLV 6mm 50*- (67x, FOV 0.75*)
Omegon Cronus 4mm WA 60* -(100x, FOV 0.6*)- clona TMB (imprumutate de la Iulian)

Pentru inceput am cautat doua perechi de oculare cu magnificatii 40x si 70x care sa-mi dea claritatea orthoscopicelor, dar care in acelasi timp sa detina si un camp mai mare decat acestea si un eye relief confortabil. Astfel mi-a atras atentia seria SLV de la Vixen propusa de Zoth (el are 12mm).  Aceasta serie s-a dovedit ca indeplineste amandoua aceste conditiile. 
Am comparat ocularul Vixen SLV 6mm cu ortoscopicul Fujiyama de 6mm, care este cel mai sharp si contrastant ocular al meu. Impreuna cu cel de 4mm sunt oculare etalon pentru mine la rezolutie si contrast (de altfel ca toata seria ortoscopica Fujiyama Kokusai Kohki). Astfel rezolutia in SLV si Ortho este foarte asemanatoare insa ortoscopicul are un avantaj de contrast, lucru observat si in faptul ca fac mai rapid reglajul de focus cu el.  Ortoscopicul ramane ortoscopic, nu-i poate lua nimeni coroana cand vine vorba de claritate! Dar SLV-ul nu e cu mult mai prejos, rezolvand aceleasi detalii ca ortoscopicul! Seria SLV exceleaza la confortul vizual. Este infinit mai comod de observat decat ortoscopicul avand si un camp mai mare (50* vs 42*). SLV de 6mm in schimb prezinta ceva distorsiune pe margine, dar nu mare ca sa ma deranjeze la astronomie. Cel de 10mm are distorsioneaza inca si mai mica.

Vixen SLV 10mm comparat cu Skywatcher Planetary 9mm UWA, SLV parca are un contrast un pic mai ridicat si e mai luminos datorita diferentei de focala. Tot aceasta diferenta de focala face ca prin Planetary 9mm sa se vada mai usor detaliile fine, chiar daca amandoua rezolva cam aceeasi informatie. Prin SLV 10mm este mai comod de privit datorita eye reliefului de 20mm vs 16mm. Seria SLV are cea mai mare comoditate de privit intalnita de mine, doar la seria Delite am mai intalnit acest confort. Constructia mecanica este de top, iar din punct de vedere estetic se potrivesc foarte bine cu griul "Fregatei"

O alta comparatie am facut-o intre Skywatcher Planetary 25mm 58* si TeleVue 32mm Plossl. TeleVue 32mm este un ocular  foarte interesant! Ii multumesc lui Valy ca mi-a imprumutat ocularul lui ca sa il pot imperechea cu al meu pentru binoclu. Este un ocular fara nici o slabiciune optica, cu mecanica impecabila. Avand o focala mai de nisa eu l-as folosi doar pentru pupila de iesire maxima atinsa cu acest binoclu...5.6mm. Insa Eye relieful mare de 20mm este ca un cutit cu doua taisuri: este o senzatie deosebita sa poti privii prin el de la distanta fara sa-l ating deloc cu ochelarii. Dar este cam pretentios cu pozitionarea, pentru asta trebuie sa stai fix in centrul optic. Am observat si o mica vignietare a field stopului ce il face sa nu fie foarte conturat. In schimb Skywatcher Planetary 25mm 58* are un field stop "taios" si imi da un camp de 3.6 grade aproape identic cu cel de  la TeleVue 32mm (4 grade) si cu un eye relief comod de 16mm, Planetarul fiind un ocular mai prietenos. Este putin dezamagitor la TV sa ai acelasi camp dar cu marire mai mica, lucru ce ii da Planetarului o senzatie extraordinara de imersivitate. Amandoua sunt foarte clare din centru pana pe margini. Planetarul reda culorile mai neutru iar  TeleVue are o tenta usor calda. Din punct de vedere al constructiei si finisajului Planetarul zici ca-i de jucarie pus langa TeleVue. Cu toate astea Planetarul mecanic se misca foarte bine, avand in plus o glisare pe filet pentru reglarea exacta a distantei la ocular care se misca foarte precis si este foarte utila.

Omegon Cronus 4mm WA 60*  este o pereche de oculare imprumutata de la Iulian. Cu ele ating o magnificatie de 100x, dar nu am simtit ca am ajuns la limita maxima a binoclului. Cred ca inca mai are "de spus" ceva. Comaparat cu ortoscopicul Fujiyama de 4mm acest Omegon pierde la contrast si rezolutie. Insa unde il bate pe ortoscopic este la claritatea pe margini, chiar daca ortoscopicul nu-i rau nici el pe margini. Iar confortul vizual normal ca este superior la Omegon.

APM UFF 18mm 65* este perechea cu care a venit binoclul. Constructia este foarte solida inspirand calitate. Are un camp mare, imersiv pe care il poti vedea usor cu claritate pana pe margini. Distanta de privit este comoda pentru mine cu ochelari, asemanandu-se  cu cea de 16mm a Planetarelor chiar daca in specificatii apare 20mm.


Pe acest binoclu iata cum voi folosii ocularele pentru astronomie: 
1 Pentru "plimbare" si senzatii imersive de campuri mari stelare si pentru observarea nebuloaselor intinse:
SkyWatcher Planetary 25mm 
APM UFF 18mm 

2 Pentru o abordare mai apropiata a obiectului observat voi folosii o magnificatie un pic mai mare decat grosismentul rezolvant. Ocularul ce imi da cest lucru este: 
Vixen SLV 10mm 50*
sau
SkyWatcher Planetary 9mm UWA 58*-acesta are o focala cam similara cu Vixen de 10mm asa ca in curand voi pune perechea la bazar.

3 Pentru observarea detaliilor mai fine acolo unde obiectul observat "cere' acest lucru, am ajuns la concluzia ca pupila de 1mm este ca o limita de siguranta optica a binoclului meu:
 Vixen SLV 6mm 50*

Deci in principiu cu doar trei perechi de oculare alese cu atentie pt acest binoclu pot acoperii toata plaja de situatii.

fotografiile se pot marii pentru a vedea detalii

Mircea Pteancu
18 Iun 2022 14:54


Tudor

Excelenta analiza, o lectura placuta si instructiva.
Felicitari pentru alegerea inteligenta, facuta in mod documentat, spor la observatii!

Pozele acelea de grup ale ocularelor ... mon Dieu ... sunt absolut superbe, parca-s fetele de la Moulin Rouge...  :oops: 

Am la tine o rugaminte off-topic.
Fii bun si testeaza pe dobsonianul tau de 200mm unul dintre ocularele Sky Watcher 25mm zis ''Plossl'' dar care banuiesc ca este un fel de Planetary. Si spune-ne si noua rezultatul.

Cer senin si sa folosesti sanatos la nenumarate observatii aceasta dotare frumoasa, Mircea

valy
18 Iun 2022 16:04


, parca-s fetele de la Moulin Rouge...  :oops: 
Am fost, avantaj Mulanruj, fetele sunt mult mai multe...desiii pe oculare poti sa le si atingi nu doar privesti...avantaj oculare.


Daca tot iti plac testele, ce zici de o comparatie cu bino+ed 80? (ca tot ai perechi de oculare)

PS: delicioase pozele cu gemenii

zoth
18 Iun 2022 18:28


Faina colectie de oculare  :D 
Sa le folosesti sanatos si cu multa placere!

O sa urmeze si la mine ceva suplimentari de arsenal insa mai dureaza nitel ...

tudor
19 Iun 2022 13:14


Multumesc tuturor!

Mircea,
Sigur o sa-l probez si pe Dobson si o sa anunt parerea mea!

Valy,
Sunt deschis la orice fel de teste si comparatii!   :D

Erwin
19 Iun 2022 18:26


Sunt foarte "sexy"! :D

Din păcate abia pe luna viitoare cred că voi putea rezolva cu adaptoarele pentru TZK ca să pot folosi oculare astronomice în locul celor originale. Poate vom avea ocazia să le testăm în paralel.

tudor
04 Iul 2022 23:06


In cautarea mea de oculare pentru "Fregata" am achizitionat inca trei perechi (multumesc lui Valy):

1. TeleVue Plossl 32mm este o pereche deja prezentata de mine mai sus. Am apucat sa fac o sesiune serioasa de observatii astro pe 2 iulie la tara, unde am avut o experienta vizuala foarte placuta cu perechea TV 32mm. https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=9527&start=465
 Are claritate si contrast ridicate pe toata suprafata campului vizual plus o anumita experienta estetica data de faptul ca privesc de la distanta fara sa ating ocularele. Cu ele imi rezulta un FOV mare de 4 grade. Este un ocular specializat datorita pupilei de iesire de 5.6mm. Se pare ca are o transmisie a luminii printre cele mai mari din lumea ocularelor.

2. TeleVue Delite 11mm  este o pereche care de abia am achizitionat-o. Ocularele au 62 grade  si 20mm distanta de privit. Aceste caracteristici confera ocularelor o usurinta de privit pe tot campul vizual fara dificultate, fiind foarte comode. Aceasta pereche am ales-o sa fie "calul de bataie" pe acest instrument, pentru ca imi confera o magnificatie de 36x, putin peste grosismentul rezolvant al "fregatei". Testat deocamdata mai mult terestru, pot spune ca are o imagine luminoasa si plina de detalii pe toata suprafata campului vizual. Luna era foarte contrastanta in ciuda faptului ca era rosiatica si filtrata de atmosfeta groasa de la apus. Field stopul este perfect delimitat fiind ascutit ca o lama de cutit! Are doar o mica distorsiune geometrica pe marginea campului vizual. Mecanica si finisajele acestor oculare sunt exceptionale! Ca toate ocularele TeleVue, sunt fabricate in Japonia si sunt facute sa dureze!

3. Nikon Abbe Ortho 17mm este un ocular de microscopie pe barilet de 30mm. Folosesc o pereche de adaptoare din aluminiu pentru barilet 1.25. Perechea mi s-a parut inca de la inceput foarte interesanta, asa ca am achizitionat-o in ciuda faptului ca mai am si alta pereche de focala asemanatoare (18mm APM UFF).  Campul vizual de 40 grade este doar pentru cei "rezistenti"  :lol:  Cine va suporta aceste 40 de grade cu stoicism, va fi rasplatit imediat cu o definitie si luminozitate foarte rar intalnite in lumea ocularelor cu camp aparent mai mare. Astfel, pe centru este unul din  ocularele cu cea mai mare claritate intalnita de mine (impreuna cu orthoscopicele Fujiyama). Singura bila neagra este ca pe instrumentul meu f/5.6 claritatea scade pe ultimele 15 procente din FOV. Distanta de privit este suficienta pentru a putea vedea tot FOVul dar trebuie sa am un mic contact cu ochelarii. Ocularele fiind metalice acestea imi pot zgaria ochelarii. Astfel le-am confectionat niste cupe din piele care zic eu ca se potrivesc cu aspectul vintage al ocularelor. Se monteaza prin presare si stau fixe fara sa fie lipite (vezi poze).

tudor
05 Iul 2022 16:56


Stie cineva ce inseamna inscriptiile de pe ocularul Nikon "SIUB 40" sau "SIUB 39" ?

tudor
07 Iul 2022 17:37


Am privit printr-o pereche de Baader Classic Ortho 18mm. Au claritate extraordinara, claritate data in special de contrastul foarte ridicat. Le-am probat cu Nikon Ortho de 17mm. Iata impresiile initiale:

BCO 18mm vs Nikon Ortho 17mm
Chiar daca e o mica diferenta de focale, trebuie tinut cont totusi si de aceasta. Astfel se pot explica poate unele diferente de contrast, luminozitate sau rezolutie dintre aceste oculare.

Perceptie luminozitate: BCO mi s-a parut mai luminos,
Redarea culorilor: Nikonul are o usoara tenta galbuie, BCO culori naturale
Contrastul: Extraordinar si foarte asemanator, poate un mic avantaj BCO
Rezolutia pe centru: Extraordinara si foarte asemenatoare, poate un mic avantaj Nikon
Rezolutia pe margini: foarte asemanatoare, in ambele se degrada imaginea pe margini fiind neimpresionante pe binoclul meu de f/ 5.6
AFOV: BCO are campul mai mare (50° vs 40°),
Distorsiunea de camp: BCO prezinta distorsiune geometrica vizibila, Nikon fiind perfect orthoscopic.
Aberatiile cromatice: erau parca un pic mai vizibile prin BCO fata de Nikon
Distanta de privit: Este mult mai buna la Nikon prin care cu ochelari puteam vedea tot FOVul. BCO avand o bordura de metal fixa nu puteam sa accesez tot campul vizual cu ochelarii mei.

tudor
10 Iul 2022 17:26


In cautarea mea de perechi de oculare pentru binoclul meu APM va prezint si aceste doua oculare:
MORPHEUS 17.5mm 76gr vs APM UFF 18mm 65gr
Primul lucru care iti atrage privirea este diferenta de marime dintre aceste oculare (vezi poze). Morpheus are lentila dinspre ochi mare si superba. Este genul de ocular ce te face sa iti doresti sa privesti prin el, starnindu-ti curiozitatea. Mecanic amandoua ocularele mi se par foarte bune cu finisaje excelente.
Comparatiile le-am facut terestru, de pe trepied, fara sa misc binoclul, prin acelasi tub si cu acelasi ochi, schimband ocularele prin alternare, pentru ca am avut la dispozitie doar un singur ocular Baader Morpheus 17.5mm. Din pacate nu am putut proba experienta binoculara ci doar ciclopica!

FOVul (Campul Vizual Real)
Incep cu urmatorul aspect foarte ciudat: Amandoua ocularele au fix acelasi camp real, nici mai mult nici mai putin. Dupa specificatii acest lucru nu trebuia sa se intample:
APM 18mm 65gr pe binoclul meu imi da o putere de 22x astfel campul real este 2.9 grade. Morph 17.5mm 76gr pe binoclul meu imi da o putere de 22.8x astfel campul real este 3.3 grade. Diferenta dintre  3.3 grade si 2.9 grade nu s-a regasit in comparatia mea, campurile reale fiind in realitate perfect identice! 
Facand "sapaturi", am auzit unele voci de pe alte forumuri de astronomie care spun ca  Morpheus 17.5mm ar avea defapt un camp aparent de 74 grade in loc de 76 grade, cu o focala de cel mult 16.9mm in loc de 17.5mm. Si eu am constatat ca prin Morpheus 17.5mm detaliile se vedeau pe centru mult mai usor, fiind in mod evident mai marite decat prin APM 18mm. Diferenta de magnificatie mi-a parut mult mai mare decat cum ar fi trebuit sa fie data de diferenta dintre focalele ocularelor din specificatii (22x vs 22.8x). 

Definitia pe margini a fost mai buna in APM care practic aproape 100% din camp are claritate. Tot pe margini APM are mai putine aberatii cromatice si distorsiune geometrica mai mica. Astfel se vede mai ales pe marginile campului vizual ca acest APM UFF 18mm a fost proiectat special pentru astfel de binocluri APM. Usurinta de privit este asemanatoare in ambele oculare, lucru uimitor pentru un ocular de camp aparent asa mare cum e Morpheus. Practic am putut vedea marginile FOVului comod fara nici o dificultate. 

AFOVul (Campul Vizual Aparent)
Morpheus 17.5mm castiga detasat atunci cand vine vorba de imersivitatea imaginii. Practic AFOVul mult mai mare (76-74gr vs 65 gr) creeaza impresia ca te uiti pe o fereastra larga si luminoasa in comparatie cu una mai ingusta si "amarata" a APMului.

Ca o concluzie personala, Morpheus castiga detasat la impresia artistica, iar APM primeste note mai bune la impresia tehnica. Morpheus are factorul WOW din plin! Iar APM are o imagine mai "cuminte" dar mai bine corectata optic.

Erwin
11 Iul 2022 19:50


Foarte interesantă această compara&#539;ie! A&#537; fi curios, dacă vrei să probezi ES de 16mm care au 82 grade, &#539;i le pot împrumuta, să le evaluezi în compara&#539;ie cu Morpheus.

tudor
11 Iul 2022 21:11


Din pacate Morpheus nu este al meu. Eu am perechea APM 18mm de 65 grade.

tudor
13 Iul 2022 14:02


Fujiyama 25mm
Ce oculare!!!  Designul este simplu si auster, fara brizbrizuri de marketing. Sunt metalice si mai grele decat m-am asteptat. Aceasta densitate simtita in mana tradeaza o executie de calitate si o mecanica excelenta. De altfel toata seria de la 4mm la 25mm este asa. Coatingul este superb de culoarea tabacului cu mici reflexii verzi/azurii. Este cumva singurul accent ce ii da viata acestor oculare. As sta o zi intreaga doar sa ma uit la aceste oculare. Dar cel mai important este ca, aceasta mare placerea se continua si atunci cand ma uit prin aceste oculare. N-am mai vazut o asemenea claritate si luminozitate la un loc. Campul este mic de doar 42 grade. Pentru cei obisnuiti sa traiasca in puful campurilor vizuale mari, aceasta este o adevarata tortura. Dar daca totusi iti faci curaj si privesti prin aceste oculare, contrastul, luminozitatea si fantastica transparenta de cuceresc imediat. In ocularele Fujiyama Ortho HD 25mm imersivitatea este inlocuita cu claritatea absoluta!!!! 
 Deabea astept sa vad cat de taioase se vor vedea stelele. Experienta vizuala si tactila cu aceste oculare este unica. Distanta de privit este de 22mm necesitand putina imprietenire cu ocularele, pentru ca trebuie sa privesti fara contact. 
Au foarte multe in comun ca experienta vizuala cu Plossl TeleVue 32mm. Amandoua perechile au aceeasi stralucire a detaliilor si aceeasi senzatie de lumina. Imaginea prin TV Plossl este mai imersiva, insa Fujiyama vine cu un plus de claritate in imagine. 

Fujiyama 6mm
La fel ca la surorile mai mari de 25mm aceste oculare impresioneaza prin claritatea optica si mecanica excelenta. Dar trebuie spus ca aceste oculare orthoscopice de 6mm  ne introduc intr-o zona de nisa, fiind foarte specializate si foarte greu de folosit datorita eye reliefului de doar 5mm. Cu toate aceste impedimente, fiind cucerit de aceasta serie orthoscopica, am facut rost si de o pereche de 6mm pentru a o incerca pe bino.  La puterea 67x sunt ocularele mele etalon de rezolutie si contrast. Comparate cu Vixen SLV 6mm, Fujiyama au un contrast un pic mai mare al imaginii, dar SLVurile castiga de departe la comoditate. Totusi, datorita faptului ca pe binoclul meu perechea Fujiyama 6mm imi da o pupila de iesire de 1mm, o pot folosii mult mai comod si fara ochelari, astigmatimsul meu disparand in zona de centru a ochiului la aceasta pupila de iesire! 

Observatii solare
Cu "Fregata" am privit Soarele cu filtre solare pe obiective, folosind perechea Fujiyama 25mm si 6mm. Perechea 25mm mi-a aratat o imagine de o frumusete izbitoare chiar daca magnificatia era doar 16x. Iar cu 6mm steaua noastra ocupa 90% din FOV si incepeau sa se vada detaliile mai bine. Poza a fost facuta cu telefonul mobil prin ocularul Fujiyama 6mm, insa experienta la oculare a fost la alt nivel

https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=216004#216004

Stanescu Octavian
14 Iul 2022 18:54


parca ai si un APM 70mm ED  fara 45 cotit  de ala normal  . ai gasit diferenta de performanta intre ED si semiapo  ??  cum vezi Jupiter cu sateliti ,  Saturn   comparatie intre cele doua de 70mm

tudor
15 Iul 2022 08:53


La Comana am comparat binoclul APM ED 16x70 cu Omegon acromat 70mm 45 grade pe cazuri concrete de obiecte DSO. Am scris atunci despre experienta observarii obiectelor DSO cu Omegon 70mm oculare cotite 45grade (Sobolanul) care practic este acelasi binoclu cu APM 70mm oculare cotite 45grade (Fregata).
Aici este linkul cu comparatia dintre binocluri: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=21505&postdays=0&postorder=asc&start=30
Experienta din acea noapte m-a facut sa imi cumpar APM 70mm cotit la 45grade

tudor
03 Aug 2022 12:41


"Artistul" si Tehnicienii"

"Artistul"
Baader Morpheus 17.5mm va fi ocularul meu de cautare, facand din Fregata un adevarat RFT. Asta datorita magnificatiei de 23x indeajuns de patrunzatoare combinata cu un camp vizual de aproximativ 3.3grade si cu o "fereastra" enorma de 76 grade.  Chiar imi lipsea un ocular imersiv pentru "Fregata". Experimentarea campului extins al lui Morpheus da dependenta. Acest ocular cu caracter puternic, pe langa imersivitate mai are si urmatoarele calitati: 
Claritate si transparenta a imaginii pe centru uimitoare. 
Redatea culorilor naturala cu transmisie a luminii foarte buna. 
Comoditate foarte buna in ciuda campului enorm. Lentilele dinspre ochi sunt spectaculos de mari (vezi poze)
Punctele slabe: 
marginile sunt usor/moderat soft in ultimele 15 procente din FOV, dar nu exagerat. 
Folosit terestru se observa o distorsiune tip clepsidra pe margini. 

Il voi folosii pt plimbari prin campuri stelare, el fiind "artistul" care imi lipsea din setul prea tehnicizat de oculare. 

"Tehnicienii"
Acest "artist" este sustinut de o echipa de patru  "tehnicieni", fiecare specializat sa intervina in anumite situatii. Acestia nu mai au imersivitate data de AFOVul mare al "artistului", dar au in schimb o optica ireprosabila la toate capitolele. Numitorii comuni ai acestor oculare sunt: Transmisia luminii mare, contrastul ridicat, rezolutia mare si claritatea pe tot campul vizual.


TeleVue Plossl 32mm-12.5×- specialitatea lui va fi vanarea nebuloasele intinse in conditii de cer negru. Campul larg de 4 grade cu pupila de iesire mare de 5.6mm si transmisia de lumina foarte buna fac ca aceasta pereche sa exceleze la obiectele DSO foarte palide si intinse (Veil, America de Nord)


Fujiyama 25mm- 16×-specialitatea lui va fi mai mult terestra datorita ortoscopicitatii sale. Insa contrastul si rezolutia suprareala fac ca aceasta pereche sa fie preferata mea si la observarea Lunii sau a Soarelui, atunci cand vreau sa le vad in intregime. Acest ocular face din Luna o adevarata bijuterie filigranata ca de argint! Una din cele mai frumoase imagini cu Luna. 

TeleVue Delite 11mm- 36×- specialitatea lui este sa-mi arate putin mai in profunzime obiectele DSO. Are transmisia luminii foarte mare cu o definitie fantastica pana la marginea fovului de 62grade. Cu el ating grosismentul rezolvant al instrumentului, astfel oferindu-mi siguranta din punct de vedere al rezolutiei. 

Fujiyama 6mm- 67×- specialitatea lui este sa imi dezvaluie mai multe structuri ale obiectelor mai luminoase, cum ar fi planetele si Luna, dar si unele roiuri globulare sau nebuloase. Are campul mic insa cu un extraordinar contrast si rezolutie.  


Daca ar fi sa aleg sa folosesc pentru astronomie doar doua perechi de oculare din acestea cinci, Morpheus si Delite vor fi acelea!

valy
03 Aug 2022 13:26


Imaginile sunt foarte frumoase, cred/sper, pe masura bucuriei cu care utilizezi ocularele si binoclul  :shock:

zoth
04 Aug 2022 19:55


Foarte colorata si interesanta collectie de oculare  :D 
Sa le folosesti sanatos!

As fi curios de reactia lui Catalin ... daca mie, la doua perechi de oculare mi-a spus ca-mi trebuie o galetica sa le transport, cu siguranta tie iti trebuie o basculanta  :lol:  :lol:

catalin dumitru
05 Aug 2022 06:29


Am o idee , de ce nu vă confec&#539;iona&#539;i câte o "cartu&#537;ieră " pentru treaba asta ? Le purta&#539;i la brâu alături de niscai mostre de "macheală" , din alea de se găsesc prin frigiderele apartamentelor de hotel  :) .

A&#537;a împu&#537;ca&#539;i doi iepuri , numai să nu turna&#539;i alcool în binocluri ! Cred că &#537;obolanii nu &#539;in la băutură .
 Baftă mare &#537;i la cât mai multe oculare !!

tudor
05 Aug 2022 08:58


Valy ,zoth, catalin, multumesc!

Am avut de optat intre varianta cu oculare din aceeasi serie si marca sau varianta cu oculare pestrite din serii si marci diferite. Am ales ultima varianta pentru a avea o varietate mai mare. A rezultat configuratia de 5 perechi de oculare de mai sus.
Eu ma opresc aici cu achizitia si probarea de oculare, ca am ajuns , zic eu, la configuratia ideala pentru mine. Aceste 5 perechi imi acopera intreg spectrul de aplicatii pe acest binoclu. 
De fapt pentru simplificare as mai putea reduce configuratia chiar la trei perechi: TV Plossl 32mm, Baader Morpheus 17.5mm, TV Delite 11mm.
Sau daca vreau simplificare maxima pot opta pentru o varianta super minimalista cu doar doua oculare extrem de portabile si mici: Fujiyama 25mm si Fujiyama 6mm
Dar in realitate vor sta toate cinci perechile nedespartite, in aceeasi galeata &#128513; gentuta

CristiB
16 Aug 2022 14:02


Am primit si eu azi un exemplar, nu am ce sa adaug in plus despre acest model, subiectul a fost deja detaliat cat se poate de bine. Doar o constatare personala, in comparatie cu cel de 100mm asta e mic si usor ca o pana. Pot sa-l iau linistit cu mine si la 2000 m altitudine unde am fost ieri. Am gasit si un petic de zapada!
Probabil la o asa altitudine va suplini si plusul de apertura a celui de 100mm.

zoth
16 Aug 2022 18:35


Sa-l folosesti sanatos Cristi  :D 
Vad ca ai luat varianta SD Apo, tre sa fie grozav!
Ne-ar prinde bine o poza cu el langa bestia de 100mm in caz ca-l mai ai, ca sa ne dam seama de diferente. In poze separate toate par cam la fel...

tudor
16 Aug 2022 20:03


Sa-l folosesti bucuros! Varianta SD e cea mai buna!

CristiB
16 Aug 2022 21:03


Va multumesc frumos la amandoi! Pe cel de 100 nu-l mai am, nu avea sens sa le tin pe amandoua. Poate reusesc in seara asta sa-l scot un pic. Sunt curios ce poate sticla FCD 100 facuta de japonezi(cel putin asa am gasit pe internet). Insa asteptari prea mari nu vreau sa-mi fac pentru ca intre timp am probat la Luna si un Kowa Highlander iar peste tot pe la margini se gasea steagul Ucrainei. Daca la un instrument ca acesta, fabricat 100% in Japonia, care are un pret pe masura si mult laudatele obiective din sticla fluorit, albastrul si galbenul sunt la ele acasa, la ce sa ma astept de la chinezi!? Vom vedea!

Mircea Pteancu
16 Aug 2022 22:55


critib

Nu am nici o indoiala ca la 2000 de metri, apertura de 70mm iti va arata imagini mai strasnice decat dobul meu de 250mm din pusta aradeana.
Sa folosesti sanatos (si la altitudini cat mai mari) noul tau binoclu.
Si nu fii egoist, povesteste-ne si noua cele vazute cu el pe unde vei umbla ...

In privinta dotarii cu oculare, ce vei face ?

Cer senin, Mircea

CristiB
17 Aug 2022 11:35



Sa folosesti sanatos.... 

In privinta dotarii cu oculare, ce vei face ?

Cer senin, Mircea

Multumesc frumos Mircea! Parca mi-ati citit gandurile! &#128522;
Chiar nu stiu ce voi face in privinta ocularelor, initial am crezut ca o sa ma ajute forumul sa iau o decizie, insa pana acum cei doi ,, grei" ce mai au astfel de binocluri, Tudor si Silviu, au starnit doua curente total antagoniste.
Pe de o parte Tudor navigheaza cu Fregata in amonte si aduna cati mai multi colacei de salvare care sa-l mentina pe linia de plutire si la cota 100x sau mai mult iar pe de alta parte Silviu s-a apucat sa vanda toate castronasele din care Sobolanul isi bea apa luminoasa cea de toate zilele /noptile si i-a lasat doar doua degetare mici pentru a se adapa . &#128522;
Nu stiu ce sa fac, probabil o sa decida piata, am avut o experienta buna cu Baader Morpheus si o sa se decida intre 9mm= 44x, 6.5mm=61x si 4,5mm= 88x. Vreau doar o pereche din cele trei modele enumerate, insa trebuie sa fie perechea ce ofera inca cea mai buna calitate a imaginii la cel mai mare x posibil. Trebuie vazut unde e limita acestui compromis.

CristiB
17 Aug 2022 16:39


Am trimis o intrebare si la APM, raspunsul cam asta ar fi :

,, cu cât este mai mare mărirea, cu atât imaginea suferă mai mult...dar 88x ar trebui să fie totu&#537;i bine cu sticla SD.  Recomand &#537;i ocularele foarte bune Explore Scientific 82°, avem &#537;i 4,5 mm, 4,7 mm &#537;i 6,7 mm..."

Asa ca probabil conditiile cerute de mine vor fi indeplinite de ocularul de 6,5mm / 61x.

PS: Tudor, avem voie sa discutam in continuare pe topicul tau sau nu corespunde in totalitate cu titlul temei principale?

zoth
17 Aug 2022 19:55


Cristi, poate nu s-a inteles, dar eu am pus in dezbatere publica doar problema aportului de informatie utila pe imagine vs camp real la magnificatii mai mari decat cea rezolvanta pentru un instrument binocular. Alegerea ocularelor insa a fost una personala, nu am impus nimanui sa-mi urmeze exemplul. In plus Shobo nu este nici SD apo, nici ED apo si nici macar Semi apo, asa cum sunt jucariile voastre, este un simblu binoclu acromat care performeaza destul de departe de limita de difractie.
Eu, pentru mine si Shobo, traiesc cu convingerea ca am facut o alegere potrivita.

Ma intreb si acum de ce binoclul militar de marina Zeiss cu obiective de 80mm si turete cu 3 perechi de oculare s-a oprit la magnificatia maxima de 40x ...

CristiB
17 Aug 2022 20:01


Scuze Silviu, nu am vrut in nici un caz sa aduc vreo atingere alegerii tale personale,  si nici lui Tudor, a fost mai mult o incercare de a glumi. 
Dar informatia legata de Zeiss poate fi abordata cu folos.
Problema e cand a fost construit acel binoclu si ce sticle folosea. E posibil ca sorturile de azi sa ofere o calitate mai buna decat atunci cand s-a fabricat Zeiss-ul pentru marina.

tudor
17 Aug 2022 20:39


Sigur ca putem discuta aici pe marginea binoclurilor noastre! 
In legatura cu maximul de 40x pe binoclurile militare de marina, parerea mea este ca e legat si de limitarea vizibilitatii de atmosfera terestra. Cred ca pe mare aceasta vizibilitate este limitata inca si mai mult din cauza umiditatii crescute care tulbura atmosfera de la suprafata apei. Nu mai vorbesc de miscarea de tangaj care este amplificata si ea. Si in ziua de azi cele mai bune lunete terestre au magnificatii intre 20x si 40x. Unele ajung si la 60x sau chiar 75x. Dar cu aceste puteri mai mari sunt sigur ca s-au gandit in primul rand sa satisfaca si nevoile observatiilor astronomice. Din experienta mea, pe terestru 40x este puterea cam maxima unde nu sunt pierderi de calitate din cauza atmosferei terestre atunci cand privesti la distante mari spre infinit (de la 1km in sus). E adevarat ca sunt cazuri cand pe terestru se poate folosii si 60x cu castig de detalii dar la distante mult mai mici, gen zeci de metrii (de exemplu birdwatching). Insa spre infinit incepe sa se degradeze imaginea terestra neexistand nici un avantaj real de detalii al puterilor mai mari de 40x, imaginea fiind pacloasa din cauza densitatii atmosferei!

Mircea Pteancu
17 Aug 2022 23:37


Am mai spus asta la discutia despre binoclurile Flak antiaeriene 10x80mm.
De ce s-or fi oprit marii maiestrii ai opticii la 10x ?
Important: Flak 10x80mm si binoclurile de marina cu turela de oculare de pana la 40x au fost create pentru a fi folosite in lupta. Cand se trage asupra ta, cand esti expus pieirii.
Vasul inamic se apropie pana la distanta de lansare a torpilelor iar cand le lanseaza restul vietii tale se numara in secunde ... daca nu conduci bine masurile contraofensive. Ceea ce nu vei reusi la 80x sau 100x, gresala este garantata.
Binoclurile Flak au fost concepute pentru a fi folosite si de artileristi si in lupta antitanc. Vedeti tancul inamic aflat la 200 de metri ? Vezi turela aia care se roteste si te cauta pe tine si tunul tau antitanc ? Tic-tac-tic-tac ? Cine va fi primul in luarea deciziei corecte -pe un front de lupta sunt mult mai multe pericole simultane - si cine va lovi primul ? Artistul care numara firele de praf de pe turela adversa la 100x sau cel care vede suficient din teatrului de lupta la 10x ?

https://www.youtube.com/watch?v=aNyxhuzPgJI

Iar cand tunurile incep sa vorbeasca, ti se umple pampersu si folosesti binoclul ca maner sa te tii de ceva, totul se zguduie si se cutremura in jur. Si se moare ... la discretie. 

Fraierii care vor sa guste asa ceva au acum ocazia.

Mircea

CristiB
18 Aug 2022 07:28


Buna dimineata! &#128522;
In sfarsit am avut timp sa testez putin APM-ul de 70mm SD. Prima impresie: optica excelenta! Ocularele folosite au fost cele de 18 mm ce vin in pachet cu binoclul si care ofera un 22x. Dintre toate binoclurile testate pana acum, si nu au fost putine, obiectivele SD sunt de departe cele mai bune si ofera o claritate ce pentru mine personal a lasat in urma chiar si binoclul Kowa Highlander. Aberatii cromatice dupa cum se vede si din fotografii zero, din nou pe locul 1 chiar si fata de japonez.
Una peste alta pentru cine cauta un insotitor de calitate cu transportabilitate maxima si pretul cel mai bun in comparatie cu firmele consacrate atunci poate sa se orienteze linistit spre acest tip de binoclu.
As indrazni chiar sa spun ca daca APM va scoate pe piata si modelele 10x50, 11x70, 20x80, 25x100 cu optica SD, avand in vedere diferentele mari de pret, puteti uita de Zeiss si altele asemanatoare.

Mircea Pteancu
18 Aug 2022 16:51


cristib

Inca odata, sa-l folosesti sanatos !
Sper ca atatea binocluri de inalta calitate vor contribui la ridicarea nivelului observational al forumului nostru.
Astept cu mare interes sa citesc rapoartele de observatii prin asemenea binocluri si prin orice alte binocluri si telescoape.

Cer senin, Mircea

CristiB
21 Aug 2022 14:30



Astept cu mare interes sa citesc rapoartele de observatii prin asemenea binocluri si prin orice alte binocluri si telescoape.

Cer senin, Mircea

Din pacate la capitolul rapoarte nu sunt atat de priceput, sunt cel ce mai degraba admira o floare, chiar daca nu stiu nici macar ce nume are, si nu cel ce stie sa o disece in toate partile componente si sa explice ce fel de celule sunt in fiecare in parte. Sunt oameni si oameni. Din acest motiv, dupa cum s-a si vazut foarte des, apelez la fotografii acolo unde se poate pe pricipiul ca o imagine face cat o mie de cuvinte si asa poate sa-si faca fiecare o opinie personala.

tudor
13 Oct 2022 14:51


Am testat doua perechi de oculare de microscop 10x pe 0.95 inch. Zeiss KPL si Nikon CFW. Ambele au focala de 25mm lucru ce m-a facut sa le compar direct cu ocularul meu etalon pe focala de 25mm: Fujiyama Ortho 25mm. Testele au fost deocamdata terestre pe timp de zi.

Toate ocularele au 42 de grade. Din punct de vedere al constructiei Fujiyama si Zeiss au pentru mine un design mai placut dat de simplitatea formei si de faptul ca sunt in intregime din metal. Nikon are si el corpul metalic, dar cupele ocularelor din cauciuc sunt destul de mari in raport cu corpul. Acest fapt se datoreaza faptului ca aceste Nikonuri au posibilitatea sa se focuseze cu propriul elicoid.

Rezolutia pe centru este foarte asemanatoare in toate cele trei ocularele, avand o putere de rezolvare a detaliilor foarte buna. 

Rezolutia pe margine insa, este mult mai slaba la Zeiss. Are claritate cam 80% din FOV fara sa se poata face clarul pe ultimele 20%. La Fujiyama si Nikon FOVul este impecabil pe toata suprafata.

Contrastul. Ocularele Zeiss m-au uimit inca de la prima folosire cu claritatea de pe centru, data cred eu de contrastul foarte ridicat. Fujiyama au si ele un contrast fantastic dar paraca mai domolit in comparatie cu Zeiss. Nikonul pare ca are contrastul general cel mai scazut din cele trei.

Redarea culorilor este una foarte corecta la Fujiyama. Albul este curat, imaculat.  Nikon are o usoara tenta galbuie, iar comparativ, Zeiss are tenta cea mai calda. Acest nuanta calda cred ca contribuie la impresia de contrast general foarte ridicat ce l-am observat la acesta pereche de oculare Zeiss. In acelasi timp aceasta tenta calda a imagini are doua taisuri: pe deoparte  poate crea impresia de contrast puternic dar si impresia unei luminozitati mai scazute!

Luminozitatea este cea mai ridicata la Fujiyama. Nikon si Zeiss au luminozitatea relativ asemanatoare dar cred ca am observat un mic avantaj la Nikon.

Aberatiile cromatice sunt excelent gestionate la Fujiyama. Nikonul are ceva urme de aberatii cromatice, dar nu deranjante. Insa Zeiss KPL are aberatii cromatice foarte mari. Este punctul lui cel mai slab.

Distorsiunea geometrica in binoclul meu este un pic prezenta la Fujiyama, iar Zeiss si Nikon au o geometrie a campului vizual perfect dreapta.

Usurinta de privit in cele trei oculare este una buna. Insa daca ar fi sa fac un clasament, am observat ca imi place cel mai mult Zeiss, ca are acel efect de fereastra in care disprat marginile ocularului, fiind pentru mine mai usor si mai placut de privit prin el. Nikon are o distanta de privit un pic mai mica decat la Zeiss dar un pic mai mare decat la Fujiyama (se poate observa si din diferentele in diametre a lentilelor dinspre ochi). Totusi am observat ca toate trei ocularele sunt comode si perfect utilizabile cu ochelari.

In concluzie  ocularele Fujiyama sunt clar cel mai bine corectate optic din aceasta grupa, fiind aproape perfecte. Nikonul nu este nici el prea departe! Insa acest Zeiss are o frumusete aparte data de claritatea pe centru si usurinta de privit in ciuda aberatiilor cromatice sau neclaritatii pe margini.

tudor
17 Iun 2024 08:55


Ieri seara am admirat fugitiv Luna, care avea in proximitatea ei steaua Spica. Amandoua incapeau in campul vizual de 0.6 grade al ocularului orthoscopic Fujiyama 6mm. La putera 67x a binoscopului Fregata,  Luna avea ceva aberatii cromatice doar pe limbul Lunii. Asa ca am pus filtre galbene pe oculare si ca prin minune, aberatiile cromatice "s-au ascuns" definitiv...nici urma de ele. Binoclul a fost carat la locul faptei, de catre sotie in brate, ca pe un bebelus, pana intr-un loc mai ferit de felinare, pe stradute, pe langa casa. Mie mi-a revenit trepiedul