-----------------------------------
Tavi B
07 Iun 2022 17:16

Modificare binoviewer microscop IOR
Buna  ziua, am o idee de a modifica un bino de la un microscop IOR dar m-am inpotmolit la inceput, si anume nu pot sa desfac nuca aceea rotunda unde este o prisma .De fapt nici nu stiu daca se desface dar am vazut binoviewer de ior care este fara, acolo fiind adaptorul de 1.25.Daca ma poate ajuta cineva care a facut aceasta modificare .Multumesc.

catalin dumitru
08 Iun 2022 10:06


Salut , cred ca ai acolo  ceva care seamănă cu o japonezărie demolată de mine mai demult . Pe la bino de ior găse&#537;ti mai des corpul prismei de formă rectangulara .
Dacă îmi aduc aminte bine , trebuie să dai jos placa cu lentila divergentă , după care găse&#537;ti ceva &#537;urubele pe acolo .

Corpul sferic e ata&#537;at prin filetare , din câte îmi amintesc .

saiph
08 Iun 2022 12:15


Vezi sa nu aiba cumva niste surubele mici de tot care tin nuca aia infiletata pe "nasul" capului binocular. Stiu ca unul din cele patru pe care le-am modificat si eu mai demult avea asa ceva si a iesit destul de usor.

Tavi B
08 Iun 2022 13:53

Bino
Multumesc, pentru consiliere, am reusit intr-un final sa desfac nuca aceea , era infiletata simplu fara nici un sistem de blocaj, doar a trebuit sa o prind intr o menghina ca imi aluneca din mana si am ajuns la un gat de vre o 26 mm diametru cu o lentila in el probabil este un barlow intrucat pe corp scrie 1,6x , am improvizat rapid un adaptor de 1,25 toli si l am pus pe refractorul meu 560mm/ 80 mm lantul optic fiind :bino-barlow 2x- prisma, cu acesta reusind sa focalizez.Am folosit 2 oculare de microscop Nikon  cfx10 , cu care mi sa parut cam intunecata imaginea.Acum intrebarea care o pun este : acea lentila din gatul de la bino care zic eu ca este barlow-ul trebuie data jos sau ramane pe bino.Din cate am citit pe forum parerile sunt impartite, oare cum este mai bine.Imi este ca daca o dau jos nu o sa mai pot intra in focus .

catalin dumitru
08 Iun 2022 16:06


Posibil ca acel bino-barlow să ajute să folose&#537;ti mai bine câmpul aparent al ocularelor , mai ales dacă sunt de microscop.
Din câte stiu eu , divergenta aia mai avea &#537;i rol de field-flattener pentru cele mai multe dintre obiectivele de microscop .

Acel 1,6x trebuia luat în calcul la aflarea grosismentului .Dă-o jos &#537;i compară , ce mare scofală ?..