-----------------------------------
catalin dumitru
13 Iun 2022 22:38

Review Televue Panoptic 24 mm
După lupte seculare care au durat peste cinci ani (de când am băgat ochiul in cel adus de Erwin la Lisa în 2017 , cred) ,iată-mă în posesia destul de mult râvnitului panoptic de 24 .

Prima impresie , foarte solid executat , rafinat &#537;i destul de greu pentru mărimea lui .Inelul de cauciuc crenelat care îmbracă o parte din corp e foarte potrivit scopului de&#537;i parcă mergea un pic mai lat .

Boneta de la ochi este u&#537;or pliabilă &#537;i are o consisten&#539;ă moale bizară , atrăgând destul de u&#537;or tot felul de fibre , fire de praf &#537;i jeg , fenomen întâlnit de mine la cauciucul siliconic .

Aspectul general e cel al unui "volcano top"  , atunci când boneta este pliată .Înscrisurile frezate pe corp sunt fără cusur &#537;i vopsite &#539;ipător , dar plăcut vederii .
Una peste alta , se vede de la o po&#537;tă că jucăria asta e "altceva" .

La treabă pe acromatul 102/500 !

Primul lucru care iese în eviden&#539;ă , bineîn&#539;eles claritatea excep&#539;ională pe tot câmpul , care mie mi se pare un pic mai mare de 68 grade . Probabil m-am uitat prea mult prin ocularele construite de mine .
De curiozitate , am probat pe un acromat de 56 mm foarte rapid , sub f/3 , de la o lunetă de ochire , &#537;i surpriză plăcută , claritatea nu a suferit deloc . 
Ce se schimbă însă este distorsiunea , lucru oricum nu prea deranjant la acest ocular , nici măcar la observa&#539;ii terestre.

Stelele sunt al naibii de punctiforme , cu tot astigmatismul zdravăn de care suferă "felinarele" mele ."And I'm so happy about that" !

Nu am apucat să ies după dso , nebuloase &#537;i alte alea pentru că e Luna mare &#537;i mai sunt &#537;i nori de ploaie de vreo câteva zile .

Urmează aspectele negative !

tudor
14 Iun 2022 08:19


Sunt curios, ca deobicei, sa vad niste poze cu "Pan". :lol:

Erwin
14 Iun 2022 13:21


Felicitări, Cătălin! &#536;i pentru mine este cel mai folosit ocular, merge pe toate telescoapele fără probleme. Să-l folose&#537;ti cu plăcere! 

Pentru DSO ar fi bun &#537;i Panopticul de 19mm dar nu l-am găsit SH.

catalin dumitru
14 Iun 2022 17:00


Mersi Tavi , într-adevăr cred că va fi calul de bătaie pentru ceva timp . Asta chiar dacă : 

Nu este ocularul cel mai comod de privit prin el . Poate e &#537;i din vina ochilor mei afla&#539;i în continuă metamorfoză .Când am privit prima dată prin al tău , nu mi s-a părut a&#537;a dificil . Dar de atunci , peste astigmatism mi s-a suprapus un prezbitism &#539;eapăn , cu toate "beneficiile" asociate .

De cum l-am pus la ochi , mi-am dat seama că fereastra de ie&#537;ire din lentilă este prea mică având în vedere afov-ul &#537;i relieful , relief care nu mi se pare a fi de 15 mm ci ceva mai mic . Foarte posibil însă să mă în&#537;el .
Când prive&#537;ti pe centru , marginea câmpului apare un pic întunecată , de parcă ar fi afectată de un fel de penumbră .
Dacă mi&#537;ti ochiul spre margine , efectul dispare dar dispare &#537;i marginea câmpului din direc&#539;ia diametral opusă .
Odată cu asta , dispare &#537;i o bună bucată din imagine . Dispari&#539;ia por&#539;iunii de imagine se datorează vignetării produse de interiorul barelului , care ,la acest diametru de 27 mm ai field stop-ului ,ar fi trebuit să fie tronconic &#537;i poate chiar ceva mai scurt .
Întunecarea marginii AFOV-ului se datorează ferestrei din corpul ocularului , aceasta având doar 19 mm .
Am băgat de seamă că suprafa&#539;a concavă a lentilei de ochi se prelunge&#537;te pu&#539;in, dincolo de marginea de 19 mm a ferestrei .
Nu am mai stat pe gânduri &#537;i am demontat optica , să văd &#537;i eu minunea . La măsurare , diametrul concavită&#539;ii a arătat 21 mm . De ce a făcut nenea Nagler chestia asta , pot doar să bănuiesc . Oricum , acel milimetru de rază aproape nefolosit adună tot felul de mizerii , praf  , mătrea&#539;ă &#537;i cine &#537;tie ce specii de morpioni   :) trădători , a&#537;a că am pus mâna pe o freză &#537;i ni&#537;te pietre de polizor sferice &#537;i am reparat gre&#537;eala !
Materialul e un dural fain &#537;i se strunjeste lăsând bavuri casante , care se îndepărtează foarte u&#537;or .

Fereastra am lărgit-o la 21 mm spre interior , cu o u&#537;oară conicitate spre ochi . Am vopsit-o deocamdată cu un marker negru &#537;i am montat totul la loc .
M-a&#537; fi a&#537;teptat ca producătorul să pună un inel de cauciuc între inelul filetat &#537;i lentila de câmp (care e mai degrabă un corector -barlow ) , să se evite stresul sticlelor la temperaturi foarte scăzute . Dar cine &#537;tie , poate că turnul interior format din lentile &#537;i distan&#539;iere se dilată &#537;i contractă în tandem cu corpul metalic .

După opera&#539;ia asta , câmpul a devenit ceva mai luminos pe margini &#537;i categoric mai lesne de cuprins .

Am mai observat un lucru ,la observa&#539;ii pe timp de zi un distan&#539;ier final reflectă cam multă lumină chiar dacă e filetat &#537;i înnegrit la interior .Dar asta se observă doar la privitul piezi&#537; , a&#537;a doar ca să caut nod în papură .

Încă o chestie ,capacul dinspre ochi e aproape inutil atunci când cupa de gumă e pliată , căzând la cel mai mic motiv .

tudor
14 Iun 2022 17:10


Ai mare curaj sa corectezi ce a facut nenea Nagler  ... dar se pare ca stii ce faci! :D 
Sa-l folosesti sanatos!

catalin dumitru
14 Iun 2022 17:29


Mersi neică Tudore  , cred că o să mai modific ceva la el , o să vopsesc lentila de intrare cu violet de gen&#539;iană după care am să-i trag un reticul făcut din gumă de bani  :lol:  (dacă tot a rămas fără ocupa&#539;ie) .

catalin dumitru
15 Iun 2022 14:37


Si o poza cu modificarea , plus una cu o flansa de guma bagata pe barel .Asa pot sa las ocularul un pic mai violent in adaptorul de la diagonala.

Am observat o eroare , acea reflexie striata ce se vede in lateral pe timp de zi , nu e de la un inel distantier ci de la zona din corpul barelului de dinaintea field stop-ului , asa ca nu e mare branza.

Erwin
15 Iun 2022 15:18


Wow, chiar ai curaj la me&#537;terit ocularele de top. Eu mă împac cu el a&#537;a cum este. Am pierdut capacul dinspre ochi într-o tabără unde l-am lăsat nesupravegheat &#537;i s-au jucat copiii, cred. A&#537;a că am pus un capac de la un tub de spray care îmbracă tot corpul &#537;i stă destul de bine. 

Pe luneta Lady Black F5.5 corec&#539;ia de pe margine este ceva mai slabă decât într-un ocular mult mai scump, Delos. M-am dus special la vânzător cu luneta să văd dacă îmi convine să-l iau, la vremea respectivă. S-a dovedit însă mai bun decât Hyperion de 24mm la care am renun&#539;at cu această ocazie. A trecut ceva timp de atunci &#537;i mă declar mul&#539;umit. Ce te nemul&#539;ume&#537;te pe tine sunt deja subtilită&#539;i... :)

catalin dumitru
16 Iun 2022 02:40


Mai e ceva treabă la el . Am să îl desfac iar ca să înnegresc marginile lentilelor , după care va urma o cură&#539;are a suprafe&#539;elor . Am observat în interior o fibră albă , probabil de la vată de bumbac , pe care nu m-am sinchisit să o elimin la prima interven&#539;ie . 

Dacă sunt doritori , pot să pozez toată mă&#539;ăraia desfă&#537;urată pe masa de lucru . A&#537;a poate facem schimb de păreri  :) .

Sunt tentat să reduc field stop-ul la vreo 24 -25 mm , să nu mai fiu nevoit să bag ochiul ca în prezent . Pentru asta îmi trebuie o diafragmă cu filet , să o în&#537;urubez cât mai aproape de muchia din interiorul barelului , care face pe stopper-ul .

Ăsta e &#537;i motivul pentru care a mai rămas o vagă întunecare la marginea câmpului : ascu&#539;i&#537;ul filetului interior are aproape  acela&#537;i diametru cu muchia strunjită la 27 mm , pe post de field stop .

Erwin
16 Iun 2022 06:26


Un strungar bun ar putea s-o facă. Ar fi interesant de comparat după modificări cu unul nemodificat. 

Ai putea încerca să pui un inel O din cauciuc? Dacă e prea lucios/bombat îl folose&#537;ti doar ca să &#539;ină fixă o diafragmă decupată din carton negru mat folosind un compas cu 2 vârfuri.

tudor
16 Iun 2022 06:28


Cand il mai diseci, bineinteles ca vrem poze :) ...nu e o idee rea micsorarea field stopului pentru cresterea confortului vizual.

Mircea Pteancu
16 Iun 2022 11:50


Uram Istenem !

Dumneavoastra domnu' doctor Catalin faceti operatii pe cord (de ocular) deschis ...  :shock:  :shock:  :shock: 

Felicitari si urmaresc cu emotie continuarea !

Succes, Mircea

catalin dumitru
17 Iun 2022 14:43


Mersi nene Mircea !

Am plantat provizoriu o diafragma scoasa de pe la ceva dezmembrari, cu 25,2 mm la interior .
Campul aparent s-a redus undeva la vreo 65 grade cred , si e foarte placut vederii .
Am remarcat ca marginea noii diafragme e mult mai taioasa decat originalul , desi nu e tocmai ascutita. Dar am plasat-o imediat inaintea marginii originale , in interior , inspre lentila de intrare ; se pare ca focalizarea e mai buna acolo .
Sa vad cum o prind fara sa las urme , poate cu un inel elastic de otel subtire , intepenit in acea filetare innegrita . Asa pot sa o dau jos oricand .

Mai jos niste poze cu organele copilasului .Surpriza , lentilele interne nu mai sunt ca la panopticul de 19 mm , adica menisc convergent spre obiectiv si biconvexa asimetrica spre ocular , ci plan convexe care par a fi identice . Bineinteles , ca la Pan. 19 , sunt asezate in stil condensor , cu convexitatile invecinate . 
Marginile lor sunt vopsite destul de bine in negru ,insa dubletii exteriori (ambii divergenti) , sunt innegriti cam anemic . Poate nici nu trebuie mai mult , cine stie .

catalin dumitru
18 Iun 2022 17:51


Gata! Acum functioneaza cum imi convine .

Am plantat un inel distantier de la altceva , o piesa frumos lucrata , cu un diametru exterior de aproape 28 mm , si la interior de 25, 2 mm . Inelul are in interior striatii innegrite la vreo 27 mm diametru , iar cota de 25,2 e de fapt o margine nu foarte ascutita , dar care se vede grozav de bine . Nici o reflexie in plus si cele de dinainte au disparut .Intre inel si interiorul buclucas am pus o fasie de mylar de 0,25 mm grosime. Inelul a intrat astfel un pic fortat si nu cred ca mai are cum sa zboare din loc.
Acum campul se cuprinde usor , fara a avea reflexul sa bag ochiul ca inainte . Sunt destul de multumit  :)

si cateva poze cu modificarea finala :

catalin dumitru
18 Iun 2022 17:56


Mai sus am incercat sa fac o poza cu marginea AFOV-ului dar m-am chinuit rau .A  iesit doar un pic in coltul din stanga sus , dar se vede foarte clar . 

Acum astept sa ies cu el la stele . Testul suprem va fi pe timp de zi , cu redresor zoom care-i va reduce focala undeva intre 16 si 4 mm , ceva pe acolo...

catalin dumitru
21 Iun 2022 18:38


Am probat ocularul cu un inversor construit demult &#537;i cu un inversor zoom de la o lunetă de ochire .

În ambele situa&#539;ii imaginea rezultată a fost un dezastru . Meniscul ăla de la intrare , care pare a fi un dublet "aplanetic" , nu suportă razele  paralele ce ies din sistemul de redresare a imaginii . În fond e ca &#537;i cum ai pune ocularul după alt ocular a&#537;ezat în focus .
Ocularului nu-i place asta , a&#537;a că dă un câmp plin de astigmatism , mai rău ca la un ocular simplu pus pe un obiectiv rapid .
O să mai încerc odată cu un redresor plossl construit din ni&#537;te duble&#539;i mai &#537;mecheri .

Încă a&#537;tept să îl probez undeva departe de lumina împu&#539;ită a ora&#537;ului .

Când o să fiu mai cu tupeu , voi mări distan&#539;a dintre lentilele plan-convexe , să văd dacă se mic&#537;orează distorsiunea &#537;i cum ar fi eventual afectată claritatea spre marginea field stop-ului .

zoth
21 Iun 2022 21:44


Daca nu-l lasi sa citeasca un plan focal, nu cred ca ai sa te intelegi cu el. Parerea mea ...

PS. Dubletul de camp nu cred ca e corectat de sine statator, gandeste-te ca intre el si dubletul de ochi mai sunt doua lentile pozitive. Ar fi o munca prea grea sa lasi toata corectia in seama dubletului de ochi  :roll:

catalin dumitru
21 Iun 2022 23:27


E destul de clar că ocularul ăsta nu e făcut pentru fascicule paraxiale . E atât de specializat pentru a gestiona cu succes diferite curburi focale , că nu mai e apt pentru torturile pe care le-am imaginat pentru el  :twisted: .

Nici nu mi-am imaginat că dubletul de ochi ar face toată treaba , referitor la corec&#539;ii . Probabil nu am fost suficient de explicit , inten&#539;ia mea este să distan&#539;ez cele două jumătă&#539;i ale trenului optic , păstrând neschimbate spa&#539;ierile dintre fiecare lentilă convexă &#537;i corectorul dublet de lângă ea .
Posibil să nu iasă ceva bun dar mă mănâncă palmele destul de serios .

Un lucru e clar , ocularul face treabă bună pentru astro , adică exact ce a dorit producătorul .

Acum mi s-a pus pata pe altă bijuterie , anume Delos-ul de 10 mm  :D !