-----------------------------------
Alexandru Claudiu
19 Iun 2022 14:20

Crescent Nebula (NGC 6888) - Nebuloasa Semiluna
Anul trecut am incercat sa fotografiez aceasta nebuloasa cu un Canon 7D nemodificat si cu SkyGuider Pro. Desi localizarea si centrarea o faceam fara Plate-Solving (deci manual), am reusit s-o centrez acceptabil la 600 mm...insa dupa suprapunerea pozelor nu a iesit decat un contur extrem de firav al nebuloasei. Oarecum era de asteptat ...

Noaptea trecuta am reincercat nebuloasa Semiluna cu ASI 533 MC-PRO, tot cu SkyGuider Pro, insa localizarea am facut-o prin ASIAIR+ care are algoritmi de Plate-Solving. In 15 minute am centrat-o, nu foarte exact dar suficient cat sa incep fotografierea ei.

Am folosit filtrul dual-band Optolong LXtreme de 1.25 ", un filtru foarte bun. Zona Valcea, cer Bortle 4.
Spre sfarsitul noptii ghidajul a inceput sa fie mai slab, ceea ce a facut sa am si cadre cu stelele alungite. Cauza a fost echilibrarea mediocra a echipamentului. Observ ca multele cabluri care atarna creeaza multe probleme...
Oricum, in sfarsit, a iesit nebuloasa ...

Echipament:
- ASI 533 MC-PRO, racita la -10C, gain 101
- ghidare si achizitie date cu ASIAIR+  
- SkyGuider Pro cu iPolar
- Sigma 150-600 la 600mm, f/8.0


Cadre:
20 x Flat
33 x Light (3 min) + 63 x Light (2 min)
Timp integrare total: 3 ore si 45 min

dmtr69
19 Iun 2022 14:49


Arata grozav! Felicitari! Nebuloasa asta arata mai mult ca un creier decat ca o semiluna. Sau ca o meduza, sora cu IC443.

Alexandru Claudiu
19 Iun 2022 15:12


Multumesc.

Intr-adevar si mie mi se pare ca seamana tot cu un creier. 
Sincer nu stiu istoria ei si de ce a fost numita "semiluna" ... Probabil pentru ca vizual se observa doar o parte din conturul ei, contur care seamana cu o semiluna (cam asa arata si imaginea realizata de mine cu Canon 7D si fara filtre acum un an).