-----------------------------------
Teo B01
03 Aug 2022 13:56

Colimare Cassegrain
Buna ziua,
Plecand de la prezentarea  
https://www.youtube.com/watch?v=aLwTkyJZM1Y&t=1s&ab_channel=teleskop-service
am creat doua versiuni pe lumina rosie si pe lumina alba a colimatorului original, ambele sunt usor de realizat prin inprimarea 3D si utilizarea LED (la rosu 3 buc  de 12V, in lumina alba 1 buc de 3V ). Imaginile oferite sunt utilizabile in ambele versiuni pentru colimare

Imagini realizate cu telefonul, vag se distinge punctul negru al orificiului din dop in mislocul marcajului oglizi secundare, vizual insa este OK

valy
03 Aug 2022 14:05


Nu este suficient doar capacelul cu gaurica, si centrezi toate cercurile pe care le vezi in secundara? Ce aduce in plus sau ce problema rezolva dispozitivul tau?

Imaginile sunt dintr-un RC sau Cass Clasic?

Teo B01
03 Aug 2022 14:36


Imagini din Cass Clasic
 Fara iluminare interioara nu pot alinia secundara, nu se distinge nici "gaurica din capac " nici marcajul central al oglinzi (ce putin eu nu le vad), de aceea nu ajunde doar un simplu capac ingaurit 
PLUS nu stiu, poate simplitate in realizare

valy
03 Aug 2022 14:42


Hmm, la mine se vad destul de clar si convenabil pozitionate ca sa imi dau seama ce concentricitatea lor, dar poate depinde de configuratia fiecarui cass:
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=7102&postdays=0&postorder=asc&start=0#69146

Teo B01
03 Aug 2022 15:01


La imaginea in lumina alba ai sa observi atat marcajul de pe oglinda secundara cat si gaura din dop ,
cand sunt concentrice atunci secundara este aliniata pe axa optica

dragos.n
03 Aug 2022 22:17


Interesanta idee. Si fiind pe rosu, poti sa o folosesti si inainte de observatii. Daca imi permiti, eu as face urmatoarele. As scoate led-urile mai inafara, as largii fantele, si as pune in fata lor in material translucid, plastic sau hartie de calc. Si as pune tot trei led-uri si pe alb.

Teo B01
03 Aug 2022 22:58


Este de incercat, am observat ca cu cat "campul alb" (fundul capacului) este mai unifor iluminat cu atat imaginea reflectata de secundara este mai OK

Erwin
04 Aug 2022 14:02


Interesant! 

Fundul capacului trebuie să fie oglindă &#537;i colimarea cu capac o faci pe timp de zi îndreptând telescopul spre un perete alb luminat. Atunci vezi ce trebuie văzut. Eu nu am marcat centrul nici la cassegrain nici la newtoniene &#537;i nu am probleme cu colimarea. Colimarea fină o fac pe stea artificială sau pe cer.

Teo B01
04 Aug 2022 15:34


Cred ca merge,
 dar pentru mine sa confectionez un disc de 40mm cu un orificiu centrat de 2,5 mm din oglinda cam greu, rafinarea aliniamentului se face pe o stea artificiala/reala 
Soluti sunt multiple, eu asa am rezolvat cazul

Erwin
05 Aug 2022 09:23


Nu l-am făcut din oglindă ci capacul este din alamă. L-am lustruit &#537;i e suficient. Al&#539;ii au găsit oglindă din plastic (se poate decupa u&#537;or cu un compas) sau au pus folie de aluminiu lucioasă. Suprafa&#539;a nu trebuie să fie optic perfectă ci trebuie să reflecte lumina, e suficient ca să distingi discul respectiv în reflexia din telescop.

Teo B01
05 Aug 2022 13:43


Corect ai perfecta dreptate , eu am optat pentru solutia de a "produce " lumina local  in detrimentul "transportului"/reflexiei. avand avantajul de a nu depinde de mediu inconjurator si avand un nivel cat de cat constant al iluminari interioare a tubului (no ca am gasit si avantaje )