-----------------------------------
mihaig
06 Aug 2022 23:07

Filtre OIII si UHC,performante si comparatii(nebuloase)
Am vrut mai demult sa refac studiul lui Dave Knisely asupra performantelor filtrelor OIII si UHC in observarea unor tipuri de nebuloase.Spre deosebire de el,care a facut observatiile in zone de dark sky,eu le fac in zona de Bortl 5,relativ tipic periurban.Ideea a fost de a vedea cit ne ajuta un anumit tip de filtru pentru un anumit tip de nebuloasa in zone de poluare luminoasa medie pentru observatii vizuale.
 Numarul de observatii este prea mic  deocamdata pentru un raspuns clar,dar se observa faptul ca UHC domina nebuloasele planetare iar OIII,restul nebuloaselor.Tabelul va fi updatat constant.
Am folosit 2 oculare identice de 25 mm,fiecare cu un tip de filtru.De asemenea,am mai folosit oculare de 20,30,13.6 mm.UHC si OIII de la Omegon.Telescopul este newtonian pe montura dobson,cu goto,12 inch,f/5.Transparenta/seeing 4/4.jet stream destul de puternic(18 m/s).

Orion Orvasile
23 Dec 2022 07:23

Re: Filtre OIII si UHC,performante si comparatii(nebuloase)
Util &#537;i interesant testul.
Eu (&#537;i sunt sigur că &#537;i mul&#539;i al&#539;i colegi de pe forum mai timizi) î&#539;i mul&#539;umim &#537;i apreciem efortul depus.

Rezultatele au sens, pentru că nebuloasele planetare tind să emită în mai mult decât spectrul OIII, iar la cele de emisie acesta este spectrul principal vizibil. 
Veil nebula, din câte &#537;tiu, a fost tot planetary nebula cândva, dar nu mai &#537;tiu dacă mai poate fi încadrată a&#537;a la cât de dispersată este acum.

FlorinC
24 Dec 2022 00:08

Filtre OIII si UHC,performante si comparatii
Interesant subiectul propus.
Astept cu interes rezultatele, mai ales ca intentionez sa imi iau si un filtru UHC.
Succes.