-----------------------------------
GunDALF
08 Aug 2022 17:45

Instrument adecvat catorva cerinte
Probabil ca intr-un viitor mai degraba apropiat voi renunta la cele doua intrumente (Mak127 si 72ED) pe care le mai detin. Ca atare, as dori sa achizitionez unul singur care sa ma ajute sa uit de celelalte doua. :)
Ideea e ca as dori sa indeplineasca concomitent cateva cerinte:
- buget: maximum 6000 lei (daca e ceva care sa merita mergem pana la 6500),
- greutate: maximum-maximorum 5 kg, 4,5 kg ar fi parfum,
- apertura cat mai mare,
- aberatii cromatice deloc/minime/cat mai mici.
Oare exista asa ceva sau sunt ca doamnele care doresc pantofii mici pe afara si mari pe dinauntru? ;)

gpaunescu
08 Aug 2022 18:26


Nu ai spus daca vrei cu sau fara montura; presupun ca numai OTA.

Ar putea  fi un SCT de 6"

https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p998_Celestron-C6-SC-XLT---150-1500mm-Schmidt-Cassegrain-OTA.html

Refractoare apocromate sunt cam scumpe la aperturi mari. Poate sa gasesti ceva second hand.

GunDALF
08 Aug 2022 18:46


Tub optic, atat. De aceea l-am si limitat la 5 kg, incarcarea maxima a monturii mele.
Wow, 3,7 kg are Cass-ul ala? Chiar interesant si de retinut.
Ma uitam spre un ED115mm, dar e demn de luat in considerare Cass-ul. Parca exista si niste reducatoare de focala pentru SCT-uri, la 0,63-0,7.

gpaunescu
08 Aug 2022 19:03


Eu  ma uit de obicei pe site-ul asta pentru ca are o multime de filtre:

https://www.astroshop.eu

Eu am C6. Daca mai vrei ceva  detalii,  cu placere.
Daca iti mai iei si un reducer de 0.67x (si nu esti pretentios la pierderea de apertura, cu anumite diagonale) e un compromis bun si la DSO.
Ceea ce trebuie sa stii despre SCT-uri, e ca in timp e posibil sa apara asa zisul "mirror wobbling". Se poate corecta sau minimiza.

Ma uitam la refractoare (acromate) de 6" : cantaresc peste 8 Kg. Nu mai vorbesc si de lungime.

gpaunescu
08 Aug 2022 19:11


Acum, ca ai zis ca ceva de refractor de 114, uite aici o cautare pt apocromate intre 90-114 mm:

https://www.astroshop.eu/telescopes/10/a,Teleskope.Montierung.Montierungstyp=no+mount/a,Teleskope.Optik.Bauart=Apochromat/a,Teleskope.Optik.Oeffnung=90-114/a,Teleskope.Optik.Typ=Refractor

si una pentru aperturi intre 114-130 mm:

https://www.astroshop.eu/telescopes/10/a,Teleskope.Montierung.Montierungstyp=no+mount/a,Teleskope.Optik.Bauart=Apochromat/a,Teleskope.Optik.Oeffnung=114-130/a,Teleskope.Optik.Typ=Refractor

GunDALF
08 Aug 2022 19:36


Stiu ca sunt scumpe.  :(  Dar sunt si unele... tangibile. Problema e ca depasesc greutatea dorita. Deja tub de carbon complica ecuatia.

GunDALF
09 Aug 2022 18:36


Vad ca SCT de 180mm nu prea exista, doar Mak.  :roll: Sare de la 6" direct la 8" la SCT.

valy
09 Aug 2022 18:54

Re: Instrument adecvat catorva cerinte
..
- buget: maximum 6000 lei (daca e ceva care sa merita mergem pana la 6500),
- greutate: maximum-maximorum 5 kg, 4,5 kg ar fi parfum,
- apertura cat mai mare,
- aberatii cromatice deloc/minime/cat mai mici.
Oare exista asa ceva sau sunt ca doamnele care doresc pantofii mici pe afara si mari pe dinauntru? ;)Exceptand acromatele, cred ca toate* celelalte se incadreaza aici, desi daca (re)definesti termenul "aberatii cromatice cat mai mici" ai putea include practic tot.. ;)

*) toate care se incadreaza in 5kg.


Avand in vedere ca n-ai zis nimic de comma, eu as vota cu un newton, ai si f4-f5, nu ai deloc aberatii cromatice, e si usor, cu barlow poti ajunge si la f30 daca vrei planete, doar ca greutatea te cam limiteaza la 6" maxim 8" (truss sau carbon). Iar de banii ramasi iti iei o montura calumea care sa ii faca fata, sau ii faci dobson daca e doar pt vizual.

GunDALF
09 Aug 2022 20:05


Nu, acromatele au aberatii cromatice suparatoare, cel putin pentru mine. Ma rog, cele ce mi-au trecut mie prin mana. Si nici nu vreau f/15, sa "ascunda" aberatiile. Newton nu mai vreau. Nici alta montura. Ma limitez la SW AZ-GTi.
Se pare ca fie un ED de 115mm, fie un SCT de 150mm sunt optiunile cele mai apropiate.

valy
09 Aug 2022 20:22


Se vand un 100f9, un 88 f5.6.

GunDALF
09 Aug 2022 20:55


Prea mici. Nu ma fac niciuna sa-l uit pe Mak. ;)
Minimum 115mm as cumpara. Poate apare, cine stie.

valy
10 Aug 2022 13:07


..Minimum 115mm as cumpara. Poate apare, cine stie.Peste 115 cred ca e mare, greu si scump, mai ales daca il vrei si fara aberatii cromatice. Dar poate se inventeaza intre timp ceva...
Desi cred ca exista deja - sw maknewt-ul de 190mm.

GunDALF
10 Aug 2022 14:52


Daca ajung la 190mm deja SCT de 8" e si mai atractiv (portabilitate), insa greutatea e peste.

GunDALF
10 Aug 2022 15:28


La altceva ma gandeam: 72ED-ul e destul de bine corectat la aberatii cromatice, adica raportat la toleranta mea negativa. Nu stiu daca acest aspect se aplica si acelor ED-uri de apertura mai mare...

sternchen
10 Aug 2022 19:01


72-ul e corectat bine ca e mai mic.Suprafata mare cere implicit preten&#539;ii mai mari.
Daca locuie&#537;ti la oras ai nevoie de apertura peste 8'.La marginea orasului merge 4-5'fara obstruc&#539;ie.6' obstruc&#539;ionat din ora&#537; ar merge oarecum planetar.
Ai mai putea încerca varianta bino pana la 6' ,ar putea sa aducă un "plus" de apertura  :)

GunDALF
11 Aug 2022 11:48


Pai, de-asta am si enuntat raspunsul anterior. Insa s-ar putea sa fie la fel de bine corectat cromatismul si in cele mai mari, mai ales ca se folosesc si sticla mai buna.

valy
11 Aug 2022 11:58


Vezi ca tocmai se vinde exact ce vrei tu.

GunDALF
11 Aug 2022 12:40


Poate... mai apare... ca n-am toata suma. Intai trebuie sa ma decid ce vreau: refractor sau SCT.

valy
11 Aug 2022 13:27


Intai trebuie sa ma decid ce vreau: refractor sau SCT.
CST-ul de 6" are apertura de 150 dar si obstructia e mai mare: 150 - 55 mm vs. 127 - 42 mm, n-ar fi un salt prea mare fata de makul de-l ai acum, dupa calcule laborioase imi da +35% apertura.

N-ai zis pentru ce il vrei, vizual, camp larg, doar planete, si foto, planete sau si DSO? Si acele 4.5-5kg sunt cu tot cu diagonala, ocular si cautator? Daca iei un SC de 6/8" ai focala lunga, iar daca vrei camp mai larg iti trebuie oculare mari.
Umbla vorba ca ED-ul de 120 ar rivaliza cu un newt de 8", si tind sa ii cred, cu o sfortare de buget cred ca se incadreaza in ce vrei tu.

GunDALF
11 Aug 2022 13:49


Da, si eu tind spre luneta, dar din pacate un 120-125mm e mult prea greu. Trebuie ceva cu tub usor, carbon, care complica pretul.
Ca sa raspund la ce-ai intrebat, ma intereseaza si planete, si camp (oarecum) larg. La SCT s-ar rezolva cu un reducator de focala. La luneta, pentru focala lunga exista... Powermate. ;)

valy
11 Aug 2022 14:03


Ai in prezent un ED si un catadioptric, deci poti sa tragi o concluzie privind APO vs. cats, refractor vs. reflector mixt, focala mica vs. focala mare.
Am senzatia ca cerintele de apertura-greutate sunt putin nerealiste, dar e doar o senzatie.
M-as gandi si la asa ceva: https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p10748_TS-Optics-6--f-12-Cassegrain-telescope-154-1848-mm-OTA.html

gpaunescu
11 Aug 2022 14:06



...
Si acele 4.5-5kg sunt cu tot cu diagonala, ocular si cautator? 
....


El e limitat la 5kg de montura AZ-GTi. De asta cauta in limita  a 5kg (asta cu tot cu accesorii).

valy
11 Aug 2022 14:12


Si daca pui pe ea 5.01kg se rupe?

GunDALF
11 Aug 2022 14:14


Accesoriile sunt nesemnificative. Dar un 4,5 kg ar fi safe.

valy
11 Aug 2022 14:21


Accesoriile sunt nesemnificative. .
Hmm:
- diagonala de 2 - 0.5kg
- ocular de doamne ajuta - 0.4kg
- focal reducer - 0.2kg
- cautator - 0.3kg
- powermate - 0.2kg

GunDALF
11 Aug 2022 14:31


Diagonala e pe 1,25" si e semnificativ mai usoara, la fel si cautatorul. Powermate-ul e mai greut nitel. Mai putem pune la socoteala si camera planetara, care, iarasi, nu-i un capat de tara. 4,5 kg ar fi ultra safe, chiar si 5 kg e OK. Iar aici se incadreaza, pare-se, luneta de 115 mm sau un SCT de 6".

gpaunescu
11 Aug 2022 14:42


Si daca pui pe ea 5.01kg se rupe?

Nu se  rupe.
Eu am modificat C6-ele.
Are inele si o bara mai lunga si diagonala de 2". Si atunci cand l-am folosit pe AZ-Gti i-am pus si un guide scope cu camera ca sa faca plate solve.
Cred ca a ajuns pe la 6kg.
Dar l-am folosit  numai la visual.

GunDALF
11 Aug 2022 14:50


Citeam pe forumurile straine ca C6-le ar avea ceva probleme de proiectare... de genul asta:
https://www.cloudynights.com/topic/672948-new-celestron-c6-sct-still-has-diamond-ring-shinny-light-baffle-issue/
Am vazut discutandu-se despre asta pe mai multe topice, precum si despre faptul ca n-ar fi prea sharp.

gpaunescu
11 Aug 2022 15:37


Instrument facut in China si perfect nu exista (poate cele extraordinar de scumpe la care mai sunt si perioade de asteptare de cativa ani; nu am avut pana acum asa ceva).

Eu le-am pus velur negru in interior si la Newton si la C6.
La C6, am pus si pe interiorul baffle-ului la secundara.
Pe baffle-ul de la primara nu am pus nimic (unii pun si in interiorul baffle-ului de la primara).
Oricum diferenta e enorma (cel putin de la mine din curte unde am Bortle 6 si un bec exact in fata). 
Inainte avea "flare" in jurul stelelor stralucitoare.
Mie mi se pare mai naspa faza  cu miscarea oglinzii la schimbarea directiei de focusare (pe asta nu am rezolvat-o total, desi am pus focuserul asta:

https://astromagazin.ro/focalizatoare/12460-micro-focalizator-pentru-celestron-c6-c8-c925-8055517131015.html

). Dar acum e acceptabil.
Mentionez ca atunci cand l-am cumparat nu  avea. Deci cumva, cred ca se poate repara, dar imi scapa in momentul de fata.
Cat despre imagine sharp, nu stiu ce sa zic; nu am ochii asa de buni (deh, batranetea). Sau poate nu am avut cu ce sa compar.

valy
11 Aug 2022 16:19


Pentru o investitie de 6500 lei, fata de ce ai tu acum eu consider ca saltul/incrementul este mic spre neglijabil cu un SC de 6", din ce se zice la aperturi mici e mai bun un Mak, la aperturi mari nu ai decat optiunea SC. 
Poate sa fie mai bine cu un APO de 100-110mm, insa nici astea nu sunt perfecte.

GunDALF
11 Aug 2022 18:16


Cu Powermate-ul 2.5x Mak-ul de 5" devine extrem de beznos si merg cu planetara la limita. Si cel mai mic castig in luminozitate conteaza enorm (avand in vedere ca focala e tot de 1500mm si la SCT 6"). Scopul final, insa, este sa raman cu un singur instrument. Macar daca n-oi mai iesi la aer cu el, e numai unul nefolosit, nu doua ca acum. Practic, luneta de 72ED e nou-nouta. A fost luata doar o data la mare si am folosit-o la o singura observatie de 15 minute.

valy
11 Aug 2022 20:32


.. Si cel mai mic castig in luminozitate conteaza enorm..Conteaza enorm la care se aplica radical, deci rezultatul e mai putin enorm. Pentru planete eu as lua un cass de 6" sau 8". Merge si un APO cat mai mare daca se incadreaza in buget si greutate, posibil sa iti placa mai mult imaginile vizuale ca nu ai obstructie si/sau spyderul. Insa daca vei pune camera planetara si 2.5x la APO s-ar putea sa nu te dea pe spate rezultatele, daca makul e beznos cu siguranta si un refractor de apertura mai mica tot beznos e. Eu mi-am facut treaba, planetar vorbind, si cu 80-ul, chiar cu powermate 2.5-5x, nu vezi norii din Venus dar e distractiv.

mmarin
11 Aug 2022 20:43


Cred că o să descoperi că luneta de 115mm e prea grea pentru montură. Deasemeni, focala de 1500 combinată cu câmpul îngust al sct-ului fac găsirea &#539;intelor dificile dureros de complicată. Dacă ar fi să am un singur instrument &#537;i bugetul n-ar fi problemă, probabil că m-a&#537; opri &#537;i eu la lunetă de 115 însă cu o montură mai sănătoasă (&#537;i mai grea, evident) decât AZ-GTi. 
 Presupunînd că Mak-ul tău e unul din cele mai bune, o lunetă TS 102/714 SD APO ar oferi acela&#537;i nivel de detaliu la planete/Lună dar cu un contrast superior - mai u&#537;or de observat, mai pu&#539;ine cadre necesare pentru foto - &#537;i e doar pu&#539;in peste ce poate montura. La DSO, din nou, contrastul compensează bini&#537;or diferen&#539;a de apertură; unele obiecte vor arăta detalii suplimentare chiar.
 Înainte să te arunci la cheltuială încearcă să dai cu ochiul prin instrumentele colegilor, experien&#539;a personală e mult mai relevantă decât nara&#539;iunile prietenilor.

gpaunescu
11 Aug 2022 21:58



.... 
Deasemeni, focala de 1500 combinată cu câmpul îngust al sct-ului fac găsirea &#539;intelor dificile dureros de complicată. 
.... 
.

Pentru găsirea tintelor, eu folosesc următoarea metoda (copiata de la Celestron Starsense) : pun pe telescop un guide scope cu camera, le aliniez cat pot de bine, si apoi cu KStars (probabil merge si NINA si orice soft care poate face plate solve) conectat la montura si la guide scope ma duc la ce &#539;intă vreau si dau plate solve.
Apoi pot sa fac observa&#539;ii vizuale cu telescopul. E folositoare metoda acolo unde e multa poluare luminoasă.
Altfel, la un cer mai decent, Telrad e foarte bun.

GunDALF
12 Aug 2022 08:12


La o adica, cu reducator de focala din 1500mm te duci in ~900mm, care e mult mai gestionabil. La Mak n-am avut vreodata probleme cu tintele. Majoritatea le-am gasit cu cautatorul cu punct rosu. Alteori foloseam direct GoTo, care se ducea aproape "spot on". Asta sa fie problema.
Din pacate, amicul pare ca are dreptate cu greutatea: nici un 115mm APO nu se incadreaza. Abia cele de 100mm. Ceea ce imi reduce complet alegerile la un SCT de 6". Logic, asta ma face sa imi revizuiesc si planul de a renunta la 72ED... Tough choice!

valy
12 Aug 2022 10:57


. Logic, asta ma face sa imi revizuiesc si planul de a renunta la 72ED... Tough choice!Pai mai devreme ai zis ca nu ai folosit deloc luneta, ce s-a schimbat intre timp?

GunDALF
12 Aug 2022 12:20


f=420mm, ultraportabilitate, all arounder (chiar si la terestre) etc.
Plus ca la cat as cere pe ea, nu stiu daca as gasi cumparatori, care doresc discounturi serioase, chiar daca instrumentul e "ca nou".
Dar inca cuget.  :mrgreen:

valy
12 Aug 2022 14:55


La DIY banui ca nu te bagi, nu?

GunDALF
12 Aug 2022 15:54


Nu, ca n-am cu ce sa lucru.

valy
12 Aug 2022 15:58


Poate gasim un cass gata facut, de ex. de 8"...cine stie... :roll:

GunDALF
12 Aug 2022 16:03


Hmmm, intamplator ai tu unul? :)))))

valy
12 Aug 2022 16:10


Pai daca noi nu ne ajutam intre noi, atunci cine? Desi daca ai zis ca nu vrei DIY, asta e...

GunDALF
12 Aug 2022 16:47


Trebuie sa ma mai informez, insa cercetarile de pana acum ma duc spre un SCT de 6", care ar avea 5 kg. Daduse colegul gpaunescu un link la inceput, unde scria ca ar avea 3,7 kg tubul, ceea ce nu-mi vine a crede, pe alte site-uri aparand la 5 kg.

gpaunescu
12 Aug 2022 21:06


Acum am cantarit pe al meu si are cam 4,8 cu o diagonala de 2" si un focuser  de vreo 150-200 grame
Deci are 3.7 fără luneta de căutare si cu diagonala lui.
Unii mai dau greutatea totala, cu cautatorul.

GunDALF
15 Aug 2022 21:27


S-ar putea sa ai dreptate.

nobody
16 Aug 2022 00:45


La Celestron pe site https://www.celestron.com/products/c6-optical-tube-assembly-cg-5-dovetail?_pos=3&_sid=ddacccea9&_ss=r#specifications

Optical Tube Length:	406mm (16")
Optical Tube Diameter:	180mm (7.12")
Optical Tube Weight:	10 lbs (4.54 kg)

Includes: 25mm eyepiece (60x), 6x30 optical finderscope, star diagonal, 1.25&#8221; visual back, CG-5 dovetail bar

Probabil e greutatea cu acareturi.

Si la Mak dau astia 5 kg la tub cu diagonala de 2", ocular LET 2", cautator de 30mm.
Dar la  Maku' meu dupa ce i-am lasat numai sina avea sub 3 kg, pe cantarite.

GunDALF
16 Aug 2022 09:03


Da, asa e, e mult mai plauzibil asa. In plus, am aflat deja ca C6 are ~3,4 kg, doar tubul.
Thanks.
Dupa studiul de fezabilitate urmeaza finantarea.  :mrgreen: