-----------------------------------
sternchen
15 Aug 2022 17:15

Ocular microscop
Are cineva idee la ce pot folosi ocularele acestea?

catalin dumitru
15 Aug 2022 17:55


Mi se pare că sunt oculare cu un fel de reticul , pentru microscopia cu contrast de fază , sau pentru microbiologie , la numărat gozome&#539;ii sau alte bestii acvatice , globule din sânge , etc .

sternchen
15 Aug 2022 18:02


O fi bun &#537;i pentru muritorii de rand?

catalin dumitru
15 Aug 2022 18:14


In mod sigur , au câmpul aparent foarte mic .

sternchen
15 Aug 2022 18:37


Adică?

catalin dumitru
15 Aug 2022 22:24


25-30 grade . Un fel de gaura cheii .

Mircea Pteancu
16 Aug 2022 22:46


sternchen

Cu ocularele de microscop de formula optica Huygens, pe telescoapele F/5 in mare voga in zilele noastre, pe langa campul mic, vei primi si o aberatie sferica uriasa.
Dar daca au reticul, ma gandesc ca nu sunt Huygens.

Una peste alta, tocmai din cauza aberatiei de sfericitate enorma, eu am in permanenta in trusa de oculare un Huygens IOR 15x, deci cu focala de 16.7mm.
Acest ocular ofera pe dobul de 250mm F/4.8 ceva ce nici un alt ocular nu ofera.
Imaginea stelelor ''explodeaza'' , are forma unei papadii de lumina, cu un nucleu stelar si cu un halou de raze. Halou nu mare ci ... MARE. Nu un halou de lumina cetoasa ci literalmente format din raze, nenumarate, intre ''nucleu'' si diametrul exterior al imaginii stelei.
Imaginea lui Vega este mai mare, cred, decat apare M27 la 200x.

De ce ar vrea cineva o asemenea oroare optica ?
Ei bine, imaginea aceea, expandata enorm de catre aberatia sferica, evidentiaza culoarea stelei, intr-un mod greu de descris in cuvinte. Iar de fotografiat nu am cu ce.
Cu ocularul IOR 15x se vede foarte bine diferenta de nuanta dintre Vega cea albastruie  si ''albu-ca-zapadu'' Altair iar Delta Lyr isi arata culoarea de portocala super-coapta, Albireo format dintr-o papadie albastru intens si una mai mare, galben aurie, incredibil de spectaculor  etc etc.

Punctual, ocularul IOR Huygens 15x are camp de vreo 40-45 grade, un pic mai mare ca un ortho si, combinat cu un Barlow bun , cum este Hyperion 2.25x al meu de la Baader, da rezultate excelente la stele duble.

Mai am un ocular Zeiss 30x deci f=8.3mm, este un ocular complex, nou costa vreo 200 Euro, se descurca foarte bine la duble.

Mai am Bausch and Lomb 10x deci f=25mm, comparabil la imagine cu un Plossl bun.
Si un Ramsden englezesc F=42mm bun la luneta de 60mm.

Deci unele accesorii de microscopie se pot utiliza in Astronomie mai ales daca nu ai incotro.
Dar cea mai mare probabilitate este sa fii dezamagit.
Daca-s ieftine, ia-le, te mai distrezi si tu stricand piese optice ...

Mircea

Erwin
16 Aug 2022 23:06


Ocularul din stânga are o lentilă suplimentară la capătul tubului. Reglând ocularul în tubul cu lentila devine o mică lunetă la care focalizarea se poate face aproape, sub 0.5m sau mai departe. 

Am &#537;i eu un astfel de ocular &#537;i mă bate gândul să-l transform în ocular special pentru colimarea catadioptricelor pentru că po&#539;i focaliza pe oglinda secundară ceea ce la un RC sau cassegrain de mari dimensiuni poate fi util, la fel ca la colimatorul Takahashi. Mai trebuie făcut un adaptor care seamănă oarecum cu un tub Cheshire.

sternchen
16 Aug 2022 23:48


Imi cer scuze de ora,dar vreau sa mul&#539;umesc pentru informa&#539;ii.
Eu ma gândeam la un "micro zoom"  &#537;i ar avea avantajul reglajului.Intr adevăr e un fel de mini luneta,dar lentila din ocularul stâng e f mica &#537;i nu cred ca ar merge pe astro,de&#537;ii am luat o ca era "Zeiss.. :)

sternchen
17 Aug 2022 00:01


Mi se pare că sunt oculare cu un fel de reticul , pentru microscopia cu contrast de fază , sau pentru microbiologie ,sau alte bestii acvatice

da' pentru ceva "bestiute" astronomice dacă ar merge  :lol:

Erwin
17 Aug 2022 07:28


Acolo este o diafragmă, în spatele lentilei. Nu &#537;tiu dacă se pot folosi la astro, trebuie testat. Ce te opre&#537;te să te ui&#539;i cu unul la Lună de pildă? Se poate folosi doar ocularul, fără lentila suplimentară. Rulează o fâ&#537;ie de carton, o lipe&#537;ti cu bandă &#537;i ai un adaptor improvizat pentru 1.25".

sternchen
17 Aug 2022 07:53


 Ce te opre&#537;te să te ui&#539;i cu unul la Lună de pildă?.

Multumesc de idee.De fapt la asta ma gândeam.. după dimensiunea lentilei nu s-ar putea aprecia grosismentul ocularului?

catalin dumitru
17 Aug 2022 09:18


Acel "P" inscrip&#539;ionat sub sigla Zeiss , mă face să cred că e un ocular pentru proiec&#539;ie . 

Are &#537;i ior fabricate câteva modele pentru proiec&#539;ie , dar nu sunt a&#537;a , sunt ortho Abbe , fără tuburi culisante . Câmpul e mic dar imaginea prin ele e grozavă .

sternchen
17 Aug 2022 09:25


No, m-ai "spart" acuma  :lol: 
Voi face &#537;i eu ni&#537;te proiec&#539;ii selenar ca la deepsky  "prin gaura cheii"

CristiB
17 Aug 2022 09:26


Acel "P" inscrip&#539;ionat sub sigla Zeiss , mă face să cred că e un ocular pentru proiec&#539;ie  .

Tradus din germana inscriptionarile P sau PK au urmatoarele definitii :
P : planocular fără diferen&#539;ă de mărire cromatică
PK: planocular cu diferen&#539;ă de mărire cromatică

sternchen
17 Aug 2022 09:33


Po&#539;i sa "traduci" pentru noi?

catalin dumitru
17 Aug 2022 09:40



Das ist ein planokular fur sexspiel mit grossen dammen . Scuze pentru eventualele gre&#537;eli ,nu &#537;tiu o boabă germană  :) .

CristiB
17 Aug 2022 09:46


Aici e o intreaga discutie despre aceste inscriptionari, alegeti traducerea site-ului in romana si cred ca o sa se inteleaga despre ce este vorba.
https://www.mikroskopie-forum.de/index.php?topic=4518.0#:~:text=Die%20P%2DOkulare%20sind%20keine,steht%20vermutlich%20nur%20f%C3%BCr%20Plan.

sternchen
17 Aug 2022 10:12


Cătălin, văd ca te descurci "mit Deutsche sprache"  :lol:

nobody
17 Aug 2022 18:39


Nu-i cam ciudar sa scrie pe el doar un "P" sec ?

sternchen
17 Aug 2022 19:48


Pe  vremea "tineretii"  am găsit:PH-adjusting microscop ocular.Cred ca de acolo vine.. :)

nobody
17 Aug 2022 21:49


Atunci "P"-ul vine mai degraba de la "Phako" = Phasenkontrast
Sau "Phase contrast centering telescope".

sternchen
17 Aug 2022 22:31


Da,ceva de genu contrast de faza.Daca poate a "traduce" cineva ca optica profesionala nu e domeniul meu.
Ma gândesc ca e vb despre reglarea microscoapelor

nobody
18 Aug 2022 01:32


Ai intuit bine. Este ca un fel de minitelescop care se foloseste la reglarea microscoapelor cu contrast de faza. Se pune temporar in loc de un ocular normal sau ca al treilea ocular (locul de camera).  Reglezi niste masti de lumina pana le centrezi si imaginea din ocularele normale devine optima. Unele mai sunt marcate si cu "CT".

Mig71
30 Noi 2022 11:14


Salut
Si la mine a ajuns din intamplare un ocular de microscop . Incerc sa-i gasesc o utilitate dar nu prea stiu de unde sa incep.Prinderea este cu ajutorul unei bucse cu filet care nu se potriveste ca marime cu filetul
de la barlow-ul pe care il am.

Mig71
30 Noi 2022 11:18


In primul rand va rog sa-mi spuneti cum pot afla distanta lui focala ( nu stiu distanta focala a obiectivului microscopului de origine)
Va multumesc mult

Mircea Pteancu
30 Noi 2022 14:38


Compari cu un ocular cu focala cunoscuta.
Asa poti afla focala cu erori de 5-10 %.

Mircea

tudor
30 Noi 2022 15:48


Ocularul tau de microscop este marcat "12,5x". Asta inseamna ca are o focala de 20mm (250/12.5=20). Iar din cate stiu inscriptia "18 B" indica ca este si pentru purtatorii de ochelari, avand un eyerelief (distanta de privit) de 18mm

Erwin
01 Dec 2022 17:20


Trebuie făcut la strung un adaptor cu filet potrivit. Provine de la microscoapele profesionale, posibil de la unul medical. Eu am un microscop oftalmologic de opera&#539;ie &#537;i ocularele sunt pe filet. Este un ocular de foarte bună calitate, merită adaptat pentru telescop, doar că probabil are un câmp ceva mai mic, în jur de 50 grade.