-----------------------------------
Mircea Pteancu
19 Aug 2022 15:54

Telescop indian Devasthal cu oglinda lichida D= 4 metri
Colegul nostru Erwin a adus in discutie, in repetate randuri, conceptul reflectorului cu oglinda lichida.
Deja Isaac Newton a remarcat ca lichidul dintr-un vas, aflat in miscare de rotatie dupa axa verticala, va lua forma parabolica.
Astronomul italian Ernesto Capocci a studiat teoretic in 1850  ideea unui telescop construit pe acest principiu.
Englezul Henry Skey a raportat in 1872 rezultatele experimentale obtinute prin construirea efectiva a unui asemenea telescop.

https://astronomy.com/news/2022/08/unique-liquid-mirror-telescope-set-to-survey-zenith-from-india?utm_source=acs&utm_medium=email&utm_email=mirceapte%40gmail.com&utm_campaign=News0_ASY_220819_000000&eid=mirceapte%40gmail.com&eid=mirceapte%40gmail.com

Dupa alte incercari din secolul XX, s-a ajuns la construirea unui telescop cu oglinda lichida, abreviat in engleza LMT, de 6 metri diametru si care a functionat o perioada pentru NASA.

India, cu asistenta din Belgia, Canada, Polonia si Uzbekistan au construit la Devasthal, in Himalaya, un LMT cu apertura de 4 metri, aflat deja in stare operationala, sub un cer foarte curat si la o altitudine cam cat cea a celui mai inalt munte romanesc. 
Constructia a durat 25 de ani, deci ar fi fost suficient timp ca si comunitatea astronomica din Romania sa se implice in proiect.
Mai ales dupa ce in functia de presedinte al statului roman a venit un profesor de Fizica. Aceasta ar fi insemnat sa se reduca cu o mica suma bugetul (necunoscut si, foarte probabil, neinchipuit de mare) acordat spionarii si reprimarii concetatenilor si sa ofere ocazia astronomilor romani de a participa la proiecte internationale. 
''Vax albina''  sau ''Pasarea Mihai Viteazu '' !

Sa revenim ... Telescopul va scana intr-un an doar 1% din suprafata boltii ceresti adica o suprafata de 120 grade patrate. Adica o suprafata de 600 ori cat cea a Lunii.
Sa vedem ce descoperiri va aduce noul telescop, flancat sub cerul exceptional al muntilor Himalaya de un telescop ''clasic'' cu apertura de 3.6 metri.

Mircea

Erwin
19 Aug 2022 17:23


Mul&#539;umesc, Mircea, de informa&#539;ie. 

Am tot bătut apropouri pe la Institutul Astronomic, să facem măcar unul mai micu&#539;, de 2m. Ar costa mult mai pu&#539;in, dar cred că mai repede facem unul demo, ca amatori, cu fonduri private! 

Principalul dezavantaj al LMT-ului este că prive&#537;ti cu el doar la zenit, e bine să aibă focală scurtă &#537;i o cameră cât mai wide posibil, amplasată în focar, cu coma corrector &#537;i eventual ceva filtre. &#536;i să ai nop&#539;i senine destule. Lichidul se găse&#537;te, este cel folosit actualmente în termometrele medicale în locul mercurului, un aliaj de galiu netoxic.

Mircea Pteancu
20 Aug 2022 15:52


Doamne ajuta Erwin sa se materializeze initiativa ta!
Aveti deja experienta in folosirea telescoapelor de la distanta, deci v-ati descurca foarte bine.

Din ce am citit in articol, cred ca un LMT de 2 metri pe paralela de 45 grade N ar fi foarte apreciat si ar primi finantari de la ESA si NASA (si foarte probabil NATO, chiar daca ar fi mai ''pe sestache'') pentru supravegherea deseurilor spatiale.
Ar curge bani garla si s-ar putea finanta si alte activitati astronomice.

In plus, sa nu uitam ca un LMT are frumoasa calitate de a fi versatil, focala poate fi modificata prin turatie.
Odata am nimerit (virtual) intr-un depozit unde erau cateva zeci de telescoape scoase din uz, cred ca in Chile. Nu ma indoiesc ca s-ar gasi , cu titlu de ''moca'' sau de imprumut pentru cateva decenii, o oglinda zdravana de siderostat. Pusa fain-frumos deasupra LMT-ului, obtii un telescop bun la toate.

Dar pentru asta, ar trebui ca academia sa aiba pe langa nenumaratii sefi si un manager adevarat.
Io-s penzionar, as putea sa le acord conzultanta dar am preturi piperate ... adica, noa, fiind ardelean as zice mai degraba ca-s paprikate ... :wink: 

Mircea

Erwin
20 Aug 2022 16:54


Manager bun avem, cu finan&#539;area e mai greu.

valy
20 Aug 2022 20:37


Manager bun avem, cu finan&#539;area e mai greu.Managementul bun atrage finantare. Altfel, daca n-ai finantare, ce sa menegiuesti?

Erwin
21 Aug 2022 09:07


Gre&#537;it. Politicienii atrag finan&#539;area. Dar hai să nu deviem discu&#539;ia spre a&#537;a ceva, că ne irosim timpul &#537;i nervii! 

Eu personal inten&#539;ionez să construiesc un prototip mai mic, poate jumătate de metru, realizabil cu bani pu&#539;ini. Câte telescoape de jumătate de metru avem în &#539;ară &#537;i cât costă unul? :)

Un telescop de acest gen, mai rapid de F/4 e clar că va necesita un corector de coma. Habar nu am cum se poate ob&#539;ine unul, cât costă &#537;i dacă se poate proiecta &#537;i executa la o firmă de optică. Corectorul este bun doar la o anumită focală sau se poate face unul reglabil?

Mircea Pteancu
21 Aug 2022 14:26


De acord, sa ne menajam nervii ca se joaca altii destul cu ei !

Din cate pricep eu, corectorul de coma este de pana la F/D xyz.
Am, intr-un numar de prin anii '70 din l'Astronomie, reteta completa a unui corector calculat de opticianul francez Maurice Paul pentru un reflector foto de F/2.
Daca crezi ca te ajuta, am sa caut revista dar oglinda principala in telescopul acela era hiperbolica nu parabolica precum cea a unui LMT. Nu avea secundara, aparatul foto se punea direct in focarul oglinzii.

Mircea

Erwin
22 Aug 2022 19:48


Mul&#539;umesc, Mircea!

Între timp am mai citit despre LMT. Problema se complică din cauza faptului că precizia necesară lagărului care suportă oglinda este nu cu mult mai mare decât precizia oglinzilor obi&#537;nuite de telescop, a&#537;adar cu cât este mai mare cu atât costurile pentru a elimina vibra&#539;iile produse de motor &#537;i de lagăr sunt mai mari. 

Un lagăr magnetic este bun pentru un telescop mic, poate cu ulei magnetic dacă tot vorbim despre lichide speciale... LMT-urile de 2...4m construite până acum au lagăr pe pernă de aer de 10 microni. A&#537;adar suprafe&#539;e lustruite oglindă. :)

valy
22 Aug 2022 19:53


.. LMT-urile de 2...4m construite până acum au lagăr pe pernă de aer de 10 microni. A&#537;adar suprafe&#539;e lustruite oglindă. :)Ce precizie are un CNC industrial de 2x2m?

Mircea Pteancu
22 Aug 2022 22:05


O asemenea precizie si calitate nu se poate obtine prin aschiere cu cutit/ pastila mineralo-ceramica.
Este foarte probabil obtinuta prin aschiere - rectificare - honuire.
Nu stiu daca boii au inchis sau nu toate fabricile de armament din tara dar acolo aveau tot ce este necesar pentru asemenea prelucrari. 
Anumite aschieri si rectificari se pot executa in zilele noastre la precizii foarte mari in Romania.
Te duc eu direct la o firma de langa Arad care prelucreaza piese pentru o mare firma de aeronave din UK si care executa curent piese la precizia de 10 microni. I-am vizitat, am primit oferta de pret de la ei, cand mai lucram.
Lustruirea va fi marea problema, o rugozitate atat de buna se poate obtine numai prin honuire.
Iar aceea este tipica fabricilor de armament. 
Desigur, depinde si de diametrul la care trebuie sa realizezi lagarul.
Ca, din cate stiu, Romania nu produce tunuri navale.

UE si-a tras-o singura in coor atunci cand a dezindustrializat atat Vestul cat mai ales Estul Europei.
(Ce-i drept, le si place, numai la asta le sta capul ala cu ecou).
Acum se vede clar : poti sa ai vreo zece-douazeci de bucati din super-tunul sau racheta lui ''peshte oceanic inghetat''. Vine peste tine armata lui Nobodykistan care nu s-a dezindustrializat si este capabila sa produca mii si mii de bucati din arme de zece ori mai proaste ca cele cateva super pe care le ai tu in stoc. Te bate de-ti suna apa in cap.
Romania nu mai are nici macar mine, ce sa vorbim de furnale, forje si turnatorii ( doar turnatori avem cu duiumul); nexam prelucrari prin aschiere; nexam aparare; nexam viitor.
Cei care am avut habar de asa ceva, am fost obligati sa ne respecializam in impachetarea fumului si oricum, majoritatea sunt penzionari sau nu mai sunt deloc.
Ici si colo exista firme, dar foarte mici, care executa la tema anumite piese.
In concluzie, sa ne bucuram de pace dar sa ne facem rost de chiloti de tabla ...

Scuze pentru off-topicul motivational ! :mrgreen:

Erwin
23 Aug 2022 07:46


UMT Timi&#537;oara producea cilindri hidraulici pentru macarale &#537;i utlaj minier, ei aveau tehnologia să facă &#537;i &#539;evi de tunuri. Nu &#537;tiu dacă acea sec&#539;ie mai există s-au s-a "evaporat" odată cu celelalte. 

Însă, din câte îmi dau eu seama, lagărul oglinzii lichide (pe aer sau lichid magnetic) nu este cilindric ci are o formă de pâlnie hiperbolică, sub&#539;ire la centru &#537;i largă la orizontală spre margine. A&#537;adar trebuie strunjite două piese care se păsuiesc perfect &#537;i între care se interpune stratul de aer suflat de jos, dinspre partea îngustă a pâlniei. A&#537;a că, odată ob&#539;inute piesele pe un strung, fie el carusel în cazul oglinzilor mari, ele se pot rectifica &#537;i păsui cu pulbere abrazivă din ce în ce mai fină, punând piesele una peste alta, exact cu tehnologia de ob&#539;inere a oglinzilor. Realizabil de amator acasă, pentru 1 bucată. :)

catalin dumitru
23 Aug 2022 16:42


O oglindă din asta lichidă , nu poate fi suspendată pe magne&#539;i cu neodim ? Nu ar u&#537;ura din treaba lagărului ?

Erwin
23 Aug 2022 19:06


Nu &#537;tiu cât de uniform ar fi câmpul magnetic dacă sunt mai mul&#539;i magne&#539;i mici, s-ar produce trepida&#539;ii. Mai degrabă a&#537; folosi 2 magne&#539;i de difuzor mare care au câmpul toroidal, unul deasupra celuilalt, să se respingă.

Mircea Pteancu
23 Aug 2022 21:46


Nu degeaba i-au trebuit consortiului 25 de ani ca sa finalizeze telescopul.
Eu ma gandeam la un lagar cilindric care nu vad de ce nu ar corespunde totusi la un LMT de apertura mai modesta.
La forma hiperbolica mentionata de Erwin, lucrurile se complica enorm.
Dar daca Uzbekistanul poate, am putea si noi. Daca am vrea.Dar nu vrem. 
E mai simplu sa fii puturos si sa nu faci nimic.

Mircea

catalin dumitru
23 Aug 2022 22:53


Nu &#537;tiu cât de uniform ar fi câmpul magnetic dacă sunt mai mul&#539;i magne&#539;i mici, s-ar produce trepida&#539;ii. Mai degrabă a&#537; folosi 2 magne&#539;i de difuzor mare care au câmpul toroidal, unul deasupra celuilalt, să se respingă.

Dacă te bate vreun gând , magne&#539;i zdraveni de difuzor î&#539;i furnizez eu . Bineîn&#539;eles , între prieteni e moca  :) .