-----------------------------------
Radu Cocoral
27 Aug 2022 08:48

Primul raport
În noaptea  precedenta am avut parte de un cer deosebit, cum nu a mai fost de multa vreme. Am început în balcon cu noul binoclu Opticron 20x80 &#539;inut în mănă. Are intr-adevar nevoie de montură din cauza tremurului măinilor, dar a fost OK &#537;i a&#537;a. Chiar am fost surprins de u&#537;urin&#539;a manipulării, Aveam alături &#537;i luneta Omegon 102/660 acromat. La ea am utilizat doar două oculare: Vixen NPL 40mm &#537;i zoom-ul Baader IV 8-24mm. Scanam cerul cu binoclul apoi studiam obiectele interesante prin lunetă.

 Primul obiect văzut a fost M13 din Hercules. Nou pentru mine. Apoi am trecut în Săgetător &#537;i sincer să fiu nu am identificat tot ce am văzut. Am încercat mai târziu cu Stellaris. dar au mai fost vreo două obiecte de care nu pot fi sigur, dată fiiind puzderia de DSO din zonă.  O parte le văzusem &#537;i cu binoclul 10x50, anterior. Sigur sunt de: M28, M22, M20, M8, M23, M24, M25.

Apoi, deoarece vederea din balcon era restric&#539;ionată de pozi&#539;ionarea acestuia, am ie&#537;it doar cu binoclul, De la o vreme luminile ora&#537;ului au devenit supărătoare, dar am descoperit un loc neluminat, retras: cimitirul catolic. Singurul inconvenient a fost roua. De aici am cercetat mai multe obiecte. Bineîn&#539;eles, Jupiter cu cel pu&#539;in 3 sateli&#539;i, Saturn &#537;i chiar Marte, de&#537;i în acest ultim caz a fost prostie pură. Credeam că este Aldebaran, a&#537;a câ nu am fost prea atent. Abia acasă am realizat adevărul. Am stat vreo două ore &#537;i am văzut M92, M15, M2, M11,M34, Double cluster din Perseu &#537;i bineîn&#539;eles Andromeda Galaxy. Nu am avut un plan, de aceea pare haotic. Nu am reu&#537;it să găsesc Bode Galaxy. Trebuie să studiez harta mai în amănunt.

Singurul meu regret este că nu m-am dus din timp la &#539;ară unde îmi &#539;in dobsonianul. O noapte ca asta ar fi meritat.

Mircea Pteancu
27 Aug 2022 21:03


Radu

Nu ai ce regreta, ai avut o seara de observatii foarte reusita !
I-auzi, sa vezi atatea obiecte de nu mai stii sa le identifici ...
Ar fi grozav sa fie tot asa.
O seara de observatii este insa cu folos chiar daca nu gasesti nimic deoarece macar stii cum, unde si cu ce sa nu mai cauti data viitoare.
Esti pe calea cea buna si nu uita, din infrangeri invatam. La victorii numai chefuim  ...  si ne doare capul a doua zi.

Spor la observatii, Mircea