-----------------------------------
florin_astro
25 Mai 2008 21:17

Proiect telescop 14,7 inch (37,4cm)
In urma cu cateva zile am inceput un proiect ambitios de construire a unui telescop cu oglinda principala de aprox. 38cm. Evolutia proiectului o puteti vedea la adresa http://www.astroclubul.org/mures/Articole/tel38/tel38.html . Echipa care va participa la desavarsirea acestui proiect este formata din 4 astronomi amatori (Florin Marc, Raul Truta, Nemes Gyozo, Laurean C.). Dorim ca pagina pe care o vom intretine pe masura ce inaintam in realizarea proiectului sa fie de folos celor care doresc sa isi construiasca singuri optica si telescopul. Asteptam si sugestii de la constructori mai experimentati ca noi.

Stanescu Octavian
25 Mai 2008 22:14


Felicitari si succes la realizarea proiectului! Montura din poza simulata e probabil cea mai simpla si eficienta.
Quartul e sigur mai bun termic, mecanic, am slefuit o singura data quart facand o secundara de Cassegrain, la abraziv merge f bine se zgarie mai greu, doar la polisare e mai lenesa actiunea (incet si bine).
Totusi mi se pare foarte suptire 20mm la 380mm diam. 
Pentru a merge la sigur va recomand sa lasati cimentul si faceti o calota de otel pe strung digital/ manual din trepte fine calculate sau CNC.
Nu vad cum faianta de baie e sigura mai ales la ultimul abraziv, o singura granula de nisip si zgarietura e sigura si adanca.
SPor la treaba!

Lacerta
26 Mai 2008 08:34


Pentru a merge la sigur va recomand sa lasati cimentul si faceti o calota de otel pe strung digital/ manual din trepte fine calculate sau CNC. 


   :lol:  Povestiti putin despre experienta dumneavoastra in domeniu si cate oglinzi ati slefuit cu aceasta metoda foarte sigura.

Doru Dragan
26 Mai 2008 09:08


Draga Laurean (banuiesc),
Tavi Stanescu a slefuit foarte multe oglinzi. Eu le-am pierdut numarul dar Tavi poate o sa se concentreze si o sa-ti dea un numar :) Din cate mai tin eu minte, inca de la prima sau a doua oglinda a folosit metoda sculei metalice subdiametrale. Intre timp si-a facut mai multe unelte din astea (calote sferice metalice) cu diferite raze focale. Cel putin una a facut-o el singur pe strungul lui de acasa iar altele sunt facute pe CNC. La parabolizare, Tavi a facut si oglinzi mai "rapide" de F/5. Nu vreau sa ma hazardez dar din nou poate-ti mai da el un numar :D. In ultimul timp, Tavi slefuieste suprafete cu orice tip de conica (inclusiv elipsa, hiperbola) concave sau convexe. Chiar si suprafele asferice (pentru Schmidt-Cassegrain). Pentru testari foloseste metode clasice (Foucault, Ronchi, Maxutov) si testari interferometrice laser (rosu si verde). Telescopul cu oglinda de 38 cm l-a facut acum vreo 5 ani (poate gresesc si sunt 6).
http://www.astronomy.ro/album/displayimage.php?album=topn&cat=0&pos=6
Toate astea cate ti le-am spus le-ai fi putut afla daca citeai cu atentie ce s-a mai spus pe acest forum. Ai fi putut scapa de ridicolul afisarii unui zambet cam ... :roll: In orice caz Tavi are peste 20 de ani de experienta in domeniul slefuirii componentelor instrumentelor astronomice si incerca in felul lui sa va scuteasca de consecintele unor rateuri neplacute. Desteptu invata din greselile altora ... :lol:

Lacerta
26 Mai 2008 11:21


Tot respectul.  
Metodele simple sunt mult mai usor intelese si folosite. Daca luati pe cineva cu asa ceva sigur nu o sa inceapa sa slefuiasca o oglinda. Una e semi- sau chiar profesionalismul domnului Stanescu si alta e amatorismul.

Doru Dragan
26 Mai 2008 12:25


Eu am insirat toate povestile astea ca sa te conving ca nu-i vorba de oricine care-si da cu parerea ci despre cineva cu experienta. Nu e vorba aici de schimbarea metodei ci doar de a asculta niste sfaturi pentru ca sa nu dati cu capul de ceea ce altii au patit.
Asa cum zicea si Tavi, o scula de ghips cu placute de faianta poate sa produca multe dureri de cap dintre care cea mai grava e obtinerea unei zgarieturi in fazele finale de slefuire fina. Zgarietura se poate intampla din cauza ca din faianta (sau ghips) se desprinde un zgrunture mai mare. Zgarieturile se pot obtine si cand nu ai grija cu curatenia la locul de munca :( In cazul asta trebuie reluata slefuirea de la un abraziv mai mare. Asta in cazul unei oglinzi care si asa e cam subtire e o mica catastrofa. Fabricarea unei scule (calote sferice) metalice pe un strung sau CNC reprezinta o problema dar odata rezolvata se castiga in siguranta. Nu cred ca in tot Targu Muresu ala nu gasiti voi un strung si un strungar dispus sa piarda ceva timp cu treaba asta.

Lacerta
26 Mai 2008 12:39


Nu prea am timp sa analizez metoda asa ca detalii sunt bine venite. Macar daca criticam si comparam sa stim despre ce vorbim.

Mitu Catalin
26 Mai 2008 13:07


Mult succes ! Sper sa apuc si eu odata sa trag un ochi prin el .

florin_astro
26 Mai 2008 13:13

Re: Proiect telescop 14,7 inch (37,4cm)
Felicitari si succes la realizarea proiectului! Montura din poza simulata e probabil cea mai simpla si eficienta.
Quartul e sigur mai bun termic, mecanic, am slefuit o singura data quart facand o secundara de Cassegrain, la abraziv merge f bine se zgarie mai greu, doar la polisare e mai lenesa actiunea (incet si bine).
Totusi mi se pare foarte suptire 20mm la 380mm diam. 
Nu vad cum faianta de baie e sigura mai ales la ultimul abraziv, o singura granula de nisip si zgarietura e sigura si adanca.
SPor la treaba!
Va multumim pentru incurajari!
Aveti dreptate in ceea ce priveste grosimea quartului, e cam subtire, daca nu se lucreaza atent pot sa apara defecte (astigmatismul fiind cel mai periculos). Pentru polisare am achizitionat oxid de cerium, sper sa dea randament mai bun decat oxidul rosu de fier (pe care l-am folosit pana acum). Referitor la unealta pentru finisare sunt de acord cu Dvs. pentru folosirea unei calote de otel, insa din pacate imi este cam greu sa procur asa ceva si nici nu cunosc vreun mester care sa o poata realiza la precizia necesara (poate ma insel). Metoda cu unealta din ghips am folosit-o si pentru oglinda de 25cm pe care am terminat-o in 2006 si nu am avut probleme la finisare (sper sa nu am nici acum). Matrita se lacuieste pe toate suprafetele pentru a deveni rezistenta la apa, iar placutele sunt dintr-un material special, nu sunt placute de baie. Cred ca daca se pastreaza curatenia si se respecta metodele de lucru poate iesi ceva bun la final. Nu contest insa experienta Dvs., stiu ca sfaturile Dvs. sunt menite sa imi usureze munca, dar incerc pe cat posibil sa ma limitez la posibilitatile pe care le am. 
Numai bine!

Tavi F.
26 Mai 2008 14:00


In primul rind succes la realizarea proiectului!
Despre unealta cu placi ceramice, am mai spus ca nu imi place, nu am folosit-o, si nu o voi folosi niciodata. Nu o sa-mi dau prea mult cu parerea pe tema asta, poate o fi faianta americana (sau ce placi folosesc ei) mai buna decit cea de la noi. Pe internet puteti gasi multe informatii, foarte multi folosesc cu succes asa numita "tile tool", nu doar la oglinzi f. mari, ci si la cele mici, unde optiunea sticlei e foarte accesibila.

Mai ales in ultimul timp, discutiile de pe forumul asta cica "de amatori" au fost serios influentate de reclama agresiva si propaganda, venite din toate partile. Prea multe nu o sa mai spun, doar o sa dau niste referinte.   

Din cate mai tin eu minte, inca de la prima sau a doua oglinda a folosit metoda sculei metalice subdiametrale.
Nu e vorba aici de schimbarea metodei ci doar de a asculta niste sfaturi pentru ca sa nu dati cu capul de ceea ce altii au patit.
Metoda folosirii matritei subdiametrale, e cu TOTUL diferita de cea clasica a discurilor egale. 

De ceva timp am trecut si eu la unealta subdiametrala. Principiul de lucru (in varianta mecanizata) il puteti gasi la link-ul:
http://www.mirror-o-matic.com/
La inf. pt. ATMs, gasiti manualul, cu multe lucruri utile.

Doru Dragan
26 Mai 2008 14:52


Metoda sculei subdiametrale a aparut din cauza ca sticla e scumpa (nu numai pentru noi, romani ci chiar si pentru americani :)) si din cauza ca amatorii avansati vor sa faca oglinzi din ce in ce mai mari. Doar n-o sa slefuiesti o oglinda de 38 cm cu un disc tot de 38 cm :) Abia ai reusit sa procuri discul pentru oglinda :( Asa incat de la anumite dimensiuni in sus se impune sa lucrezi cu scule subdiametru. Acuma metoda nu e chiar "cu TOTUL diferita de cea clasica a discurilor egale". Si in cazul asta se lucreaza pe diametru sau pe coarda si in cazul asta trebuie facuta o miscare de rotatie in jurul mesei de lucru (sau sa pui masa sa se roteasca :)) si in cazul asta se face un test Foucault sau Ronchi si in functie de ce observi se continua intr-un fel sau altul.

Tavi F.
26 Mai 2008 19:54


Desi nu cred ca era cazul, o sa fiu mai explicit.

In metoda clasica (cea cu discuri egale) intotdeauna discul superior devine concav, cel mai des folosit ca oglinda principala de telescop, iar pt. controlul sagetii de concavitate se schimba pozitia discurilor.

In metoda sculei subdiametrale (60..75%), oglinda concava ramine intotdeauna jos, iar sageata se genereaza si se modeleaza din variatia tipului curselor si a presiunii. Lucruri total pe dos fata de ceea ce invata novicele ATM.
Mai exista f. multe alte aspecte de care nu mai vorbesc, asta e deosebirea fundamentala a procesului de slefuire.

Dar pentru generarea unei suprafete de revolutie (lucru comun tuturor componentelor optice astronomice), sigur ca ne vom roti in jurul postului de lucru (sau rotim planseta), ca nu vad alta metoda, doar nu o sa ne dam peste cap.

Bafta la slefuit!

Doru Dragan
26 Mai 2008 21:39


O s-o mai spun si p-asta ca doar n-o fi foc :) Cu cat cresc dimensiunile oglinzilor pe care vrea sa le faca un amator cu atat creste cantitatea de sticla pe care trebuie s-o indeparteze in faza initiala de degrosare pentru a ajunge la sageata de concavitate propusa. Mai ales ca e de presupus F/D e din ce in ce mai mic ca doar n-o sa te urci cu scara la ocular :lol: Asa incat e de preferat sa se gaseasca o metoda de degrosare mai rapida si mai usoara. In cazul asta este recomandata o freza cu clopot diamantat. 8) In felul asta se ajunge rapid si usor la suprafata concava propusa si nu mai ramane decat munca de "creatie" :D

Mircea Pteancu
31 Mai 2008 20:41


Florin si echipa de astronomi  din TG. Mures

Succes in proiectul vostru ambitios.
Metoda slefuirii cu scule subdiametrale si compozite este folosita pe larg ''urbis et(mai ales ) orbis''.
Eu deja am citat situl vostru ca fiind cel mai bun sit roman al unui club local de astronomie.
Totusi nu tre sa va coxati,Tavi are dreptate,mare,mare atentie la materiale,cele disponibile la noi difera radical de cele occidentale/mai ales americane.
Imi amintesc faptul ca prin 1982 Zaidel imi recomanda slefuirea pe scula metalica preformata prin strunjire,el recomanda fonta.Iar Gavril Beches a inceput sa slefuiasca pe scula metalica strunjita prin anii '80.Chiar mai mult ,imi amintesc ff bine cat de incantat era Gavril de faptul ca putea sa modifice raza de curbura a sculei de otel.Aceasta era spijinita pe contur si avea pe axa o gaura filetata in care era montat un surub prin intermediul caruia ,cu o piulita se aplica o forta axiala care deforma/modifica intre anumite limite raza de curbura a sculei.Un mare bonus pentru faza de figurizare mai ales!
Cred ca materialul faiantei/gresiei noastre difera de cel occidental (marmorat  omogen?) iar substratul/scula tre sa fie nu din gips obisnuit ci din ciment stomatologic, asa numitul ''dental stone''.
Vorbind de materiale,in final am gasit RTV-ul recomandat pe ATM pentru lipirea oglinzilor de telescop (la un importator italian,nu stiu de ce ma mai  mir)....dar m-ar costa vreo 350 Euro bidonul.Mircea

dragos.n
01 Iun 2008 18:37


Salut Florin.

Un asemenea telescop cum ati inceput sa faceti voi cred ca merita sa fie gandit din primul moment pentru a putea fi folosit si fotografic, si de aceea eu va recomand sa va ganditi la o montura in potcoava, care se poate motoriza relativ usor, si cu cheltuieli mici. Alte variante ar fi o platforma, care are insa o serie de limitari si nu e chiar usor de realizat, sau un sistem de genul ServoCat, care e destul de scump. Este adevarat ca o montura in potcoava este mai mare si mai grea, dar, din cate inteleg eu, voi sunteti o echipa si va puteti descurca usor cu asa ceva.

Spor la lucru si cer senin. Dragos

Doru Dragan
01 Iun 2008 20:12


http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=816

dragos.n
02 Iun 2008 01:01


Iata doua versiuni ale monturii in potcoava.

florin_astro
02 Iun 2008 22:29


Am recunoscut in poza postata de Dl.Doru Dragan telescopul D-lui Stanescu, pe montura in potcoava, care arata foarte bine. M-am gandit ca la proiectarea telescopului sa tin cont si de astrofotografie. Insa ma intereseaza mai mult portabilitatea lui (deoarece locatia din care fac observatii nu imi permite nici realizarea de expuneri suficient de lungi pentru o poza decenta si nici observatii vizuale satisfacatoare). Locul cel mai apropiat de unde fac observatii se situeaza in partea de sud-vest a Tg.Muresului, la o distanta de circa 7km de oras. Bineinteles ca acolo se poate ajunge doar cu masina. Montura in potcoava este mai greu de transportat, cel mai bine ar fi daca as avea posibilitatea sa construiesc un mic observator, insa in acest caz mai indicata ar fi o montura ecuatoriala germana sau in furca (americana). De aceea, pentru a putea observa vizual cat mai comod la grosismente mari, sau pentru astrofotografie voi recurge la construirea unei platforme ecuatoriale, care va avea in final si sistem de autoghidaj. Dezavantajul fata de montura in potcoava este dat de timpul limitat de maxim 45-60 minute cat platforma poate urmari sfera cereasca, dupa care trebuie resetata. Un avantaj de care tin insa cont este portabilitatea acesteia. Greutatea actualei platforme pe care o folosesc in prezent pentru un telescop cu oglinda principala de 25cm are putin peste 2kg si ca dimensiuni 40x30x15cm aproximativ. Platforma este dotata cu sistem de corectie pe ascensie si declinatie, deocamdata corectia se face manual cu o telecomanda cu 4 butoane pentru directiile sus-jos, stanga-dreapta. Platforma are sectoarele nordice verticale, astfel ca poate suporta o incarcare mult mai mare comparativ cu tipul standard de platforma, iar cuplajul cu motorul nu este cu brat tangential, ci se gaseste sub unul din sectoarele nordice. Fata de o montura ecuatoriala germana, avantajul consta in faptul ca telescopul se manevreaza foarte natural, sus-jos, stanga-dreapta, foarte util pentru un incepator, care isi poate "prinde urechile" pana se obisnuieste cu montura ecuatoriala. Odata gasit obiectul de observat, acesta ramane centrat, platforma facandu-si datoria fara probleme.

Doru Dragan
03 Iun 2008 07:38


Din pacate ai dreptate. Pana la dimensiunea asta si noi ne luam instrumentele, le urcam intr-o masina si ieseam in afara orasului. Cu telescopul mare e mai dificil. Pentru a scoate o montura ecuatoriala si a o pune in statie in mod corect sunt necesare cateva ore de pregatiri si cand vine noaptea abia faci reglajele finale. La un telescop asa mare ar cam trebui o montura stabila adica un observator :). De vreo catva timp ne framanta si pe noi aceleasi probleme :( Platforma ecuatoriala pare a fi o buna solutie de compromis. Cu DSLR actuale nu mai sunt necesare expuneri prea lungi.

dragos.n
04 Iun 2008 12:01


Am o intrebare. Cum faceti punerea pe directie polara a unei platforme, mai exact , o puteti pune foarte precis? Eu am o montura HEQ5 cu luneta polara iluminata, si punerea pe nord este destul de usoara, imi ia cam 10 minute, doar pozitia in care trebuie sa fac reglajul e cam incomoda. Va intreb deoarece si eu am in plan constructia unui instrument mai mare (probabil 300mm), care impune si o montura mai mare si mai grea, si stiind bine cat de grea este HEQ5 caut solutii alternative.

florin_astro
04 Iun 2008 12:55


Punerea in pol o fac la fel ca pentru o montura ecuatoriala normala. Daca vreau sa observ doar vizual, o asez aproximativ pe directia nord sud, in acest caz obiectul observat poate sa ramana in campul ocularului mai mult de 5 minute fara sa trebuiasca sa misc telescopul (si asta la grosismente mari). Cand fac astrofotogafie, atunci folosesc metoda stardrift. Observ o stea in preajma meridianului cat mai aproape de declinatia de 0grade si cu ajutorul unui ocular cu reticul urmaresc miscarea stelei. Aplic corectiile necesare rotind platforma inspre vest sau est pana cand sunt multumit (in functie de timpul maxim de expunere care vreau sa-l folosec urmaresc ca steaua sa ramana in mijlocul crucii reticulului mai mult de 2 minute). Dupa aceea rotesc telescopul spre vest si repet pasii de mai sus, corectiile le fac ridicand sau coborand sectorul sud (cu ajutorul unui surub de reglaj situat sub platforma). Pentru a evita alte surprize, ma asigur de la inceput ca platforma sa fie la "nivel", operatie ce o verific cu un boloboc. Toata operatia poate dura intre 10 minute si 30 de minute. De obicei telescopul il folosesc pentru ghidaj manual, iar aparatul foto este pus piggy back. Prin circuitul de comanda al motorului pas cu pas pe care l-am proiectat precum si partea mecanica a platformei, am posibilitatea sa aplic corectii in timpul expunerilor, pentru a compensa din erorile de ghidaj.

Stanescu Octavian
25 Sep 2008 10:31


Scriu aici ca e mai potrivit decat la (parabolizarea prin flexare) Am vazut cum ati inaintat cu quartul de 380, felicitari!
Sper ca ati reusit sa scapti de gropitele de peste  30 microni , unele sunt greu de vazut, doar cu lumina puternica plimbata in diverse unghiuri .
Si la sfarsitul parabolizarii trebuie privit pe un fond negru si iar plimbata sursa punctiforma (leduri albe super luminoase).Chiar daca la privirea din luciu filamentul unui bec e curat cristalin , cu ocular 10x pot persista inca 10-20 micro intepaturi pe/mm2 .
Spor la polisare!

florin_astro
14 Ian 2009 21:19


Ei bine, dupa esecul suferit cu ultimul blank (cei care nu stiu despre ce e vorba pot vedea aici http://www.astroclubul.org/mures/Articole/tel38/tel38.html ) mi-am pierdut speranta ca voi mai putea continua vreodata proiectul. Sansa a venit insa dupa ce am gasit un provider de borosilicat (pirex) in Germania. Dupa cateva tratative am ajuns la o intelegere si am comandat un blank din borosilicat cu diametrul de 38cm diametru. In ultimele 2 saptamani am stat pe "ghimpi", insa am respirat usurat cand am fost anuntat de la posta ca am un colet. Desi a facut un drum lung sticla a ajuns intreaga, fiind foarte bine impachetata. In zilele care vor urma voi incepe derularea proiectului, iar cei interesati vor putea urmari evolutia lui pe pagina mentionata anterior. Noul blank are exact 38cm diametru si grosimea de 25mm. La dimensiunile astea cantareste aprox. 7 kg, spre deosebire de blankul de quartz care cantarea putin peste 4 kg. Sper sa duc proiectul pana la sfarsit si estimez ca telescopul sa fie gata pana in vara.

dragos.n
14 Ian 2009 21:24


Bafta.

Si pune niste borduri pe marginea mesei  :lol:

florin_astro
14 Ian 2009 21:34


Cred ca de data asta, pentru a evita orice surpriza voi  lucra direct pe sol. :) . Apoi cu durerea de spate oi vedea eu ce rezolv :D .

CATA_==
22 Feb 2009 15:17


Daca florin-astro mai activeaza pe forum .Poate sa imi spuna si mie in legatura cu Domnul Stathis kafalis de la care aluat blanckul daca vb engleza ,germana si cum a luat legatura cu el ....dacfa ati trimis un e-mail la-ati trimis in engleza sau germana?

CATA_==
22 Feb 2009 15:18


am facut multe greseli in mesajul anterior ma grabeam scuze

Mircea Pteancu
22 Feb 2009 15:42


Link spre  Stathis-Kaphalis ,cetatean german de origine greaca,pot sa-ti trimit si eu,impatimit astronom amator si c onstructor de telescoape:
http://www.stathis-firstlight.de/atm/index.htm

Sper sa-ti foloseasca.Gasesti e-mail ,telefon.Mircea

florin_astro
22 Feb 2009 16:28


Salut Cata_==
Linkul spre Stathis-Kaphalis este cel dat de dl.Mircea Pteancu. Eu i-am scris un mail in engleza si mi-a raspuns foarte repede. Mi-a parut un om de incredere, dupa cateva mailuri am si comandat blankul de la el. 
Cred ca te va servi cu placere.
Numai bine!

octopus
22 Feb 2009 16:54


Cata== ,
Nu comanzi si montura ? :D

CATA_==
22 Feb 2009 19:33


Nu montura sunt sigur ca se poate face si aici in tara 

FLORIN-ASTRO ..cum ai facut plata ? si preturile care sunt acolo sunt reale si ce se mai adauga in plus?>

florin_astro
22 Feb 2009 21:11


Plata se face prin transfer bancar, insa eu m-am inteles sa platesc prin western union, o procedura destul de complicata acolo dupa cum zicea el dar a fost ok. La preturile afisate se mai adauga circa 35 de euro transport, oricum dupa ce o sa ceri o oferta iti va spune exact cat costa si cum poti sa platesti.

CATA_==
22 Feb 2009 21:16


Mersi Florin o sa incerc sa vb cu el sa vedem ce zice 
IN cat timp a venit blanck?

florin_astro
22 Feb 2009 21:47


Dupa ce am facut comanda a durat aproximativ o luna, deoarece nu il avea pe stoc. In data de 19 decembrie 2008 am primit mailul de confirmare ca blankul a ajuns si in aceeasi zi dupa ce am efectuat plata mi l-a si trimis. In tara a ajuns de abia in data de 14 ianuarie, probabil si din cauza sarbatorilor.

florin_astro
03 Mai 2009 01:10


Nu am mai intervenit de mult pe topicul asta asa ca o voi face acum. Din lipsa timpului liber am lucrat mai putin la oglinda, dar si pasii mici conteaza, asa ca deocamdata sunt la aproximativ 6 ore de polizare. Suprafata oglinzii s-a polizat deocamdata bine, insa sunt necesare inca ore bune pentru ca suprafata sa fie curata. In seara aceasta am facut si un test preliminar pentru a vedea forma oglinzii de pana acum. Suprafata nu este o sfera perfecta, predomina o depresiune centrala, margini ridicate si un inel subtire in relief chiar la marginea oglinzii. Odata cu polizarea finala voi aplica si corectiile necesare pentru a obtine forma corecta a oglinzii. 
In paralel cu partea optica am realizat si cateva componente ale mecanicii telescopului. Designul va fi unul ultracompact, pentru a putea fi usor transportat la locul de observatii. Am definitivat pana acum suportul telescopului si o parte din cutia virtuala a principalei, care va avea coarne rabatabile pentru miscarea in inaltime plus numeroase piese componente care iau al naibii de mult timp.

dragos.n
03 Mai 2009 08:10


Imi place mecanica. 

De unde ai luat placaj asa gros. S-a nu spui ca ai taiat mobila bunicii :lol:

florin_astro
03 Mai 2009 10:56


Placajul e de 10mm numai ca am lipit 2 straturi cu aracet si le-am intarit cu suruburi pe care le-am "innecat" si ascuns cu kit de lemn. Daca te uiti atent se observa pe coarne punctele albe unde au fost folosite suruburile.

dragos.n
04 Mai 2009 01:04


Florin, nu te supara ca insist, dar eu nu am mai gasit sa cumpar placaj normal, mai gros de 4mm de multi ani de zile. Am gasit placaj de aviatie, de 6mm maxim, dar pretul... De asta te intreb inca o data, unde ai gasit placaj de 10mm?

florin_astro
04 Mai 2009 09:25


Buna,
Placajul l-am luat de la un depozit de constructii (Concord Cons Alexa SRL Targu Mures), pentru pretul de 80 lei. Dimensiunea placajului este de 2m x 1,25m. Initial am cautat la Praktiker si Baumax dar nu aveau decat pal laminat. Asa ca intr-o zi am luat la picior toate depozitele de constructii din zona industriala si am gasit pana la urma la depozitul mentionat anterior. Aveau placaj de 8mm, 10mm si 12mm la preturi destul de acceptabile.

dragos.n
04 Mai 2009 15:48


Multumesc pentru raspuns. Cand o sa pot ajungr prin Tg. Mures, o sa te intreb si de adresa exacta. Sau poate stii de vreo adresa de web.

Cristian Monea
04 Mai 2009 18:04


Strada Gheorghe Doja 102, Targu Mures, 540233.

http://www.infocompanies.com/company.php?id=83048

dragos.n
05 Mai 2009 02:56


Multumesc mult.

florin_astro
09 Mai 2009 23:14


Cateva imagini noi, cu evolutia constructiei opticii si mecanicii. Conform testului Foucault am scapat de zona centrala ridicata, mai trebuie sa aduc marginile oglinzii la acelasi nivel cu restul suprafetei (mai persisita un inel in relief in zona 70%).

horea_florin
10 Mai 2009 05:46


florin cum ai reusti sa scapi de zona centrala ridicata?
ce miscari ai facut?
si eu am aceeasi problema la oglinda mea!

florin_astro
10 Mai 2009 09:24


Salut Horia,
Daca ai facut testul Foucault si stii sigur ca e vorba de ridicatura centrala atunci poti corecta ca in imaginea postata pentru pozitia 10. Mare atentie insa, la testul Foucault conteaza unde este sursa de lumina si unde este lama opaca (dreapta respectiv stanga) sa nu confunzi defectele intre ele (ridicatura centrala sau gaura centrala). Asadar cu oglinda deasupra, o descentrezi un pic si faci miscari in zigzag, frecand centrul oglinzii de marginea plizorului. Dupa cateva miscari (5-10) rotesti oglinda si apoi iti schimbi pozitia in jurul postului de lucru si reiei miscarile de mai sus. In functie de gravitatea problemei poate dura mai mult sau mai putin pana va disparea defectul. E bine sa te opresti dupa 15-20 de minute si sa refaci testul Foucault, sa nu adancesti prea mult centrul.
Ti-am atasat si o imagine cu testul Foucault pentru o oglinda corecta si una cu centru ridicat si bordura rabatuta. Sursa de lumina este la stanga, iar ochiul la dreapta. Daca si tu ai configuratia la fel si vezi aceeasi imagine atunci poti aplica corectiile pe care le-am amintit mai sus.

Stanescu Octavian
10 Mai 2009 09:46


Da , metoda e buna , dar cel mai adesea lasa santuri pe centru ,deoarece e greu de ghidat fara mici balansari ce fac ca suprafata de contact sa fie o fasie .
O metoda folosita de mine este confectionarea unui polisor mic cu margini ondulate , sau stea cu care se freaca in centru. sigur ,cu o anumita amplitudine functie de diametrul ridicaturii .

horea_florin
10 Mai 2009 10:41


multumesc de informatii....am refacut testul focault si am facut exact cum a precizat florin mai sus.oglinda mea are o ridicatura centrala....dar cand aceste defecte sunt eliminate?dupa polizare sau aceaste defecte sunt eliminate imediat dupa ce am aflat de ele la testul focault?

marius78
10 Mai 2009 10:45


multumesc de informatii....am refacut testul focault si am facut exact cum a precizat florin mai sus.oglinda mea are o ridicatura centrala....dar cand aceste defecte sunt eliminate?dupa polizare sau aceaste defecte sunt eliminate imediat dupa ce am aflat de ele la testul focault?

Testul iti arata unde este defectul ,nu repara si oglinda :D  :lol:  ,defectul iese la polisare.

horea_florin
10 Mai 2009 13:59


poi stiu ca defectele se scot la polizare....dar eu ma refeream ca de exemplu cum am o ridicatura centrala trebuie sa fac niste miscari specifice cum ar fi in zigzag ca sa  scap de respectivul defect.intrebarea.....este :acele miscari specifice pentru a scapa de defect se fac exact cum aflam de acea unflatura la testul focault sau se face la sfarsitul polizarii?

marius78
10 Mai 2009 14:40


Banuiesc ca ai definitivat polisarea ,daca nu ,poti continua si in acelas timp sa retusezi abaterile pe care le vezi la testul foucault .Daca nu ai cartea lui Matei Alexescu ,iti pot prezenta metoda folosita de el ...Umflatura centrala redusa'' .''Ia oxid pe degetul opozabil si poliseaza cu el ,timp de un minut.Examineaza din nou si continua inca un minut daca este nevoie. 

''Umflatura centrala importanta''. Poliseaza timp de 2 pana la 3 minute cu oglinda deasupra ,excentric,zona umflaturi frecand bordul polisorului .Cursele vor fi de 1/4 D ,in zigzag de la stanga la dreapta si inapoi ,pe o distanta numai aproximativ egala cu diametrul observat al umflaturi ,spre a face si racordarea cu restul suprafetei .Daca la control actiunea este insuficienta ,continua dar in reprize nu mai lungi de un minut.

''Matei Alexescu''



Sa fi atent ca la testul Foucault ,umflatura iti apare mare ,de fapt nu are decat cativa microni. Sa nu te apuci sa strici oglinda apasand foarte puternic pe suprafata ,crezand ca ai sa reduci abaterea.Abaterile se vad foarte greu cu ochiul liber si bine la foucault si mai bine interferometric ,dar ptr tine este deajuns testul asta.[/i]

florin_astro
10 Aug 2009 21:55


Salutare,
In sfarsit, dupa multe piedici, am pus ieri pe picioare telescopul cu oglinda principala de 38cm. In urma cu o saptamana am terminat parabolizarea iar in acest weekend am fost la Timisoara unde mi-a fost aluminizata oglinda de dl. Stanescu. Desi parabola nu am obtinut-o la precizia ce mi-o doream (lambda/8 ) am reusit sa o aduc undeva la lambda/6, iar imaginile obtinute la testul pe stele m-au convins ca oglinda este suficient de buna pentru aluminizare. Dupa un drum greu si obositor duminica am scos telescopul la primele observatii. Desi conditiile nu au fost bune, din cauza cerului variabil si a turbulentei, am ramas placut impresionat de imaginile vazute pe cer de oras. M57 si M13 se vedeau la fel ca prin telescopul de 25cm de pe cer bun, stelele erau mici si punctiforme, Jupiter si Luna erau imense la 185x cat imi permitea ocularul de 9,7mm. Din pacate turbulenta si altitudinea mica nu au permis observarea detaliilor fine. Ceea ce m-a impresionat a fost faptul ca telescopul nu parea "sa oboseasca" la grosismente mari. M-am dus pana la 500x iar imaginea era inca clara. In zilele ce urmeaza ma voi concentra pe optimizarea componentelor mecanice ale telescopului, vopsirea si unele mici artificii. Va atasez cateva poze realizate aseara la primul "light" al telescopului. Multumesc si pe aceasta cale d-lui Stanescu pentru ajutorul acordat in procurarea oxidului de ceriu, pentru aluminizare si pentru sfaturile acordate pe parcursul derularii proiectului.

Stanescu Octavian
10 Aug 2009 22:18


Felicitari  :D ! si bun venit  dupa 10 ani celui de al doilea 380mm  slefuit de un amator roman.

florin_astro
10 Aug 2009 22:28


multumesc, si la mai mare  :D

Doru Dragan
11 Aug 2009 08:05


Un telescop a carui mecanica este facuta in stilul minimal :) Va urez rezultate maximale cu el :D

auriga
11 Aug 2009 09:58


am urmarit proiectul, felicitari pentru consecventa. multi viseaza, tu l-ai realizat. sper sa-l vad si eu la Vladeasa :D

Stanescu Octavian
11 Aug 2009 22:56


Dar ce e acolo la Vladeasa ?  :wink: 
ceva ce nu trebuie spus pentru cei de pe forum...

auriga
11 Aug 2009 23:50


cabana Vladeasa (alt. 1460m, coordonate : Lat. 46.76907, Long. 22.80326, aproape de varful Vladeasa la 1836m) in perioada 15-20 august este inchiriata pt. un starparty, la care s-a anuntat si prezenta telescopului de 380mm.
scuze de off-topic.

Doru Dragan
12 Aug 2009 07:23


off-topic? telescopul de 380 mm este off-topic pe propriul lui topic :roll: Si eu si Tavi ne tot miram de marele secret care invaluie acest star-party de la Vladeasa. Un secret pe care-l stie toata lumea. Mirarea consta in faptul ca sunt persoane pe acest forum care stiu si chiar participa la acest star-party dar nu spun nimic. Nu ar trebui sa stie toti astronomii amatori> E ceva rusinos?
Scuze de off-topic :lol:

florin_astro
12 Aug 2009 12:48


Ideea starpartyului a fost lansata pe un alt grup de discutii, respectiv SARM, iar organizatorul probabil nu este inscris pe aceasta lista si mai mult ca sigur ca de aceea nu s-a aprofundat subiectul aici. Deci despre ce este vorba: dupa cum spunea si "auriga" in perioada 15 - 21 august se va organiza un starparty la cabana Vladeasa. Numarul de locuri in cabana sunt limitate, si anume 30. Anuntul a fost facut public pentru toti membrii grupului de discutii SARM, iar primii 30 inscrisi vor avea posibilitatea cazarii la cabana. Alti doritori pot participa la acest starparty pe cont propriu cu cazare la cort sau alte posibilitati. Ideea este ca fiecare participant sa aiba instrumentul propriu, oricat de mic, si sa se supuna la niste reguli generale, care sa permita desfasurarea evenimentului in bune conditii. Pe parcursul celor 7 zile se vor face observatii astronomice prin instrumentele participantilor, iar daca vremea va fi nasoala, se vor organiza cursuri de astrofotografie, astronomie teoretica, etc. Asa ca daca sunt doritori care se pot descurca pe cont propriu nu cred ca ar fi o problema daca s-ar alatura acestui starparty.
Numai bine!

Cristi M.
12 Aug 2009 15:16


Offtopic: Se pare ca va fi un Starparty pe cinste...ehe, minim 30 de instrumente. Se pare ca cei din grupul SARM sunt mult mai organizati. Ca o armata secreta ce cucereste cabana Vladeasa :lol:

Laurentiu
12 Aug 2009 18:18


Precizare: Star-party-ul de pe Vladeasa nu e organizat de SARM ci de oameni inscrisi pe lista de email SARM (care lista a fost ani de zile singura forma de contact intre multi dintre astronomii amatori din Romania). Mai precis de Alin Tolea (actualmente rezident in SUA) nume binecunoscut multor astronomi amatori.

SARM face anul acesta doar o mini-tabara de observare a Perseidelor undeva in Fagaras, in cerc restrans.

Din pacate eu nu pot participa (concediul meu ia sfarsit inainte de debutul taberei) si de aceea nu am dat mare importanta acestui subiect.

florin_astro
03 Oct 2009 16:27


Am reusit in cele din urma sa finalizez pagina de constructie a telescopului cu oglinda principala de 38cm. O puteti citi la adresa http://www.astroclubul.org/mures/Articole/tel38/tel38.html . Deocamdata nu am avut timp sa corectez eventualele greseli de ortografie sau de exprimare, dar sper ca in curand sa lansez o noua versiune a siteului si atunci ma voi ocupa si de latura aceasta.

dragos.n
03 Oct 2009 17:01


Felicitari. E o constructie frumoasa. Inca o data felicitari si mult cer senin, sa va bucurati de el.

danto1313
03 Oct 2009 18:00


Frumos realizat.Felicitari!Va invidiez.Cum sa-l mai prezint eu pe al meu de 10"?(glumesc :D )