-----------------------------------
cuzzea
06 Sep 2022 21:33

Montura ecuatoriala pt Newt 200/1200
Caut o montura ecuatoriala pentru un Skywatcher Dobson 200/1200. Tubul are 11kg deci as vrea montura sa suporte măcar 15 în caz ca o sa mai pun accesorii pe el :)

Nu caut ceva nou deoarece pre&#539;urile sunt prea mari momentan &#537;i cu montura Dobson îmi e cam greu sa fac tracking manual.

Erwin
07 Sep 2022 07:33


A&#537;teaptă să apară un HEQ5 (minim) sau direct EQ6. Însă aceste oferte sunt rare, fiind vorba de monturi relativ scumpe. Acum întrebarea este ce vei face cu el? Observa&#539;ii vizuale sau foto? Să &#537;tii că mul&#539;i astro-fotografi au renun&#539;at la tuburile optice de mari dimensiuni cu timpul &#537;i au trecut la instrumente mai mici &#537;i mai u&#537;oare, să lucrezi cu un newtonian mare este muncă de Sisif. 

Ai ie&#537;i mai ieftin &#537;i mai acceptabil dacă pui Dobsonul pe o platformă ecuatorială. Pentru foto vei avea nevoie în plus de un rotator, dar la vizual este mult mai comodă platforma, ocularul nu ajunge în pozi&#539;ii imposibile.

cuzzea
08 Sep 2022 11:31


Da, din ce am inteles imi trebuie EQ6 cel putin, mai ales daca vreau sa mai pun si alte obiecte pe el, lucru care l-ar ingreuna si mai tare.

Ce vreau sa fac cu el, nu am o directie clara, sunt la inceput de drum in domeniu, deci nu pot zice precis. Da, as vrea sa incerc astrofotografie, dar il folosesc si la observatii vizuale.

Ca si background, l-am luat deoarece era la un pret acceptabil (Dobson) vs unul pe o platforma ecuatoriala si mi s-a recomandat daca tot iau, sa iau un telescop cu un f mai mic. Modelul asta a fost compromisul intre pret, specificatii si buget maxim.

Singurul neajuns pe care il am este trackingul la un zoom prea mare. Dupa un ocular de 5mm e cam greu sa pot focusa si urmari un obiect, gen un o planeta sau luna. Si da, inca este calitate pe care o pot scoate din el chiar si la 5mm cu barlow de 2x.

Am testat un eq la un coleg cu un newt de 100/650 si era mult mai comod sa fac tracking doar invartind de un maner, si foarte stabil.

Nu e ceva de care am nevoie 100% acum, dar simt ca ma indrept in directia aia, unde o sa vreau un eq. Dar momentan ce gasesc pe net noi (doar montura) la 1500-2000 EUR ma cam demoralizeaza, tinand cont ca eu am dat pe al meu 500E

Nu caut neaparat Skywatcher sau monturi noi, cred ca m-as multumi si cu ceva mult mai vechi cat timp isi face treaba. Dar da, pe viitor simt ca o sa ajung la un EQ6-Pro, mai ales daca ma va prinde si astro-photo.

Erwin
08 Sep 2022 15:37


Montură &#537;i telescop de mari dimensiuni merită doar dacă ai posibilitatea să le sco&#539;i la cer bun fără efort prea mare, să nu trebuiască să le cari în spate de la/la etaj de exemplu. Pentru un echipament complet astrofoto să faci 4-5 drumuri cu ele de la ma&#537;ină până în casă la 4-5 diminea&#539;a rupt de oboseală este no-go.  

cuzzea
08 Sep 2022 17:34


Din punctul asta de vedere sunt de acord cu tine &#537;i totodata stau bini&#537;or. Momentan stau la casa mai departe de ora&#537;. Nu e perfect, dar e destul de bine. Tot am poluare dar e ok. Chiar dacă mai fac câte un drum undeva unde e mai bine, nu ar fi mare dezavantaj strânsul echipamentul (cel putin ce am acuma durează 5 min sa le desfac, pus în cutii &#537;i dus la ma&#537;ină).