-----------------------------------
Sebastian Soltan
08 Sep 2022 22:18

Focalizare individuala vs focalizare centrala...
Eu, incepator fiind, am fost pus in dificultate cu focalizarea individuala. Mi s-a parut cam peste mana.
Voi cum va intelegeti cu acest reglaj? 
Beneficiezi de un plus de calitate la reglarea individuala?

tudor
09 Sep 2022 07:53


Salut!
Pentru observatii astro focalizarea individuala nu imi pune nici o problema. O setezi si o lasi asa mult timp. Insa la observatii terestre focalizarea centrala are avantajul rapiditatii si folosirii mult mai placute in comparatie cu cea individuala.

Erwin
09 Sep 2022 08:55


Avantajele focalizării individuale ar fi: greutate redusă, robuste&#539;e &#537;i fiabilitate, reducerea costului de fabrica&#539;ie. Eu am un binoclu Swarovski 7x42 care are o profunzime de câmp destul de mare, astfel încât nu prea umblu la reglaje nici pe timp de zi. Este mai u&#537;or &#537;i mai compact de&#537;i e pe sistem Porro decât un binoclu similar cu reglaj central. A&#537;a că este mai comod de observat cu el din mână.

Sebastian Soltan
09 Sep 2022 09:27


OK, dar care este metoda cea mai rapida de a face focus la cel cu reglare pe fiecare ocular?

gpaunescu
09 Sep 2022 10:20


Pima data reglezi distanta interpupilara (e foarte important). Eu apropii sau departez pana cand obtin un cerc perfect atunci cand privesc prin binoclu.
Apoi, fac reglaj pe fiecare ochi (acoper celalalt tub si privesc normal fara a inchide ochiul de la tubul acoperit).
Dupa aia, asa cum au zis si colegii, folosesc binoclul; in general, rar mai am nevoie din nou de reglaje (cel putin in sesiunea respectiva).

Sebastian Soltan
09 Sep 2022 12:29


Acum am citit si eu ca la acest binoclu, cu reglaj separat pe fiecare ocular, reglezi doar clarul pe fiecare ochi apoi nu mai ajustezi de la un plan la altul.
Dar care e explicatia ca imaginea este clara pe fiecare plan in parte, incepand de la 10-15m incolo?
Eu la Monarch M5 tocmai asta m-a facut sa renunt, ca nu aveam clara imaginea aproape niciodata si chiar in plan extrem de indepartat unde ar fi spre infinit tot mai aveam ajustari de facut de la un obiect la altul...

tudor
09 Sep 2022 13:08


Focusul central este mult mai practic daca subiectul observat isi schimba distanta si pozitia foarte des! Iar focusul individual este ok doar daca subiectul observat este static. De exemplu la observarea pasarilor focusul central este cel mai bun. Insa la astronomie nu iti mai trebuie obligatoriu focus central, se poate trai si fara focus central.
Cand vine vorba de campul de profunzime, nu mai conteaza tipul de focus. Campul de profunzime e dat mai  mult de magnificatia binoclului. Un 7x, in general, va trebui focalizat mai rar decat unul de 10x cu acelasi diametru, indiferent ca are focus central sau individual

Sebastian Soltan
09 Sep 2022 13:25


Ok, dar cand vorbim de subiect in miscare te referi la miscare intr-un plan apropiat, nu?
Daca eu merg la munte, mare sau ma uit la stele, in principiu nu trebuie sa fac reglaje dese, nu?
La Monarch daca ma uitam la blocul de vis-a-vis si apoi ma uitam la pomul de langa el trebuia sa fac ajustari iar DOF fiind foarte subtire ajustarile sunt fff fine si fff dese...

Apropo, am fost ieri la Astromagazin si am pus mana pe mai multe binocluri (APM 12x50, Vortex 10x50, etc). M-a surprins placut un Vortex 10x50 cu focus reglat central. Foarte frumoasa si clara imaginea.
Acum mai vreau sa fac test la ei cu Lacerta 10x56, Omegon Brightsky 10x50, dar cred ca deja sunt hotarat catre uriasul APM 10x50  :lol:

Erwin
10 Sep 2022 08:33


Multă lume merge către 10x50 pentru astro. Dar este dificil de observat din mână mult timp cu un astfel de binoclu, fără a folosi o metodă oarecare de stabilizare. Cea mai la îndemână este "bizooka", suportul de umeri care asigură o stabilizare bună &#537;i o libertate de mi&#537;care suficientă, mai pu&#539;in la zenit. Observarea cerului nocturn ajunge la cu totul alt nivel dacă se reduce tremuratul mâinilor, inerent după un timp oarecare.

Dbird
10 Sep 2022 11:29


Antrenament, mult antrenament. Merita caci in general focalizarea individuala este asociata binoclurilor profesionale. Si cand cumperi un Ferrari, in banii respectivi se regaseste o saptamana de training pe respectiva masina....caci 5-600 de cai se conduc diferit de cei circa 100 cat suntem noi , uzual, obisnuiti. 
Spre exemplu eu tin intre podul palmei si ultimile trei degete (mijlociu, inelar si mic) umerii binoclului si cu degetul mare si aratator rotesc ocularele. Mie imi pare usor, incearca. Ar mai trebui sa te obisnuiesti sa faci clarul simultan pe ambii ochi mentinandu i deschisi...in timp real sa zic asa... poate putin mai greu dar prin antrenament se invata .... orice ...si tot ce initial a parut greu devine usor. 
Deci antrenament, mult antrenament. 
Si daca totusi in final tot ti se pare greu...treci integral pe binocluri cu focalizare centrala.
Revin si aici cu ideea care am mai spus-o zilele trecute. Nu exista profunzime de camp efectiva, exista doar o senzarie de clar pe o distanta mai mare sau mai mica. La orice binoclu daca vrei sa vezi cu adevarat clar la maximul posibil trebuie facut clar la fiecare distanta..altfel as spune ca ati investit prea multi bani in binoclul vostru..... :lol:

MariusP
10 Sep 2022 14:37


Ar mai trebui sa te obisnuiesti sa faci clarul simultan pe ambii ochi mentinandu i deschisi...in timp real sa zic asa... poate putin mai greu dar prin antrenament se invata .... orice ...si tot ce initial a parut greu devine usor. 
Eu cu ambii ochi deschisi focalizez pentru dreptul si la binoclurile cu focalizare centrala, bineinteles dupa ce-am focalizat central numai pentru stangul...  :wink:

Daniel Simion
10 Sep 2022 17:12


Daca eu merg la munte, mare sau ma uit la stele, in principiu nu trebuie sa fac reglaje dese, nu?

Ba da, trebuie.

S-a spus ce era de spus despre comparatia intre cele doua metode de realizare a clarului, dar as vrea sa mai adaug ceva. Chiar daca in general se spune ca o data ce ai realizat clarul pentru fiecare ochi (vorbesc despre binoculul cu reglaj individual), nu mai este nevoie de ajustari, eu as spune ca nu-i chiar asa. Nu vei avea acelasi clar perfect la 200m cum vei avea la infinit. De exemplu, eu reglam binoclurile cu focus individual (Steiner 8x56, Fujinon 10x50, Nikon 10x70, etc.) pe stele, sa fie punct perfect, si asa le foloseam si ziua, dar nu era chiar perfect clar totul de la 50m la infinit. Eu as imparti aceste doua categorii de binocluri astfel: 

Astro: focus individual sau central
Natura: focus central si doar focus central, altceva nu exista.
Astro si natura: focus central.

Te vei gasi in situatia in care vei vrea sa vezi o pasare, un animal, etc., vei pune APM-ul la ochi si vei observa nu este clara imaginea, vei incerca sa faci clarul cu un ochi si mai apoi cu celalalt, iar in timpul acesta te vei concentra la claritatea imaginii si nu la subiect, care poate va pleca, si vei ramane cu binoclul adaptat pentru acea distanta (+/- cativa m). Vei trece de cateva ori prin aceasta situatie si vei vrea sa arunci binoclul cu focalizare individuala. Iti spun din propria experienta. La astro, da, ai facut focusul o data si lasi asa, nu mai umbli la el, teoretic, niciodata.

Cristian Kata
11 Sep 2022 20:25


Daca va enerveaza reglajul clarului mai ales la reglaj individual, puteti incerca varianta "perma focus", chiar am avut in mana unu, doar "avantaje" are, nu mai ai treaba cu reglaje, e mai fiabil pt ca nu se misca nimic in el, doar il pui la ochi si gata, in regim astro nu mai zic, stelele se vad mai mari nu mici ca si cand sunt focusate corect, vezi doar stele "dezvoltate" :). Pe mine APM-ul ma enerveaza in ultimul timp la maxim, in primul rand pentru ca nu il am, si apoi pentru ca nu e mai ieftin, in rest e in regula.

catalin dumitru
12 Sep 2022 09:17


La observa&#539;ii pe timp de zi , îmi convine focalizarea centrală , mai ales că bagă nasul &#537;i restul familiei . So&#539;ia e mioapă cu vreo -2 , băiatul are &#537;i el ceva minus u&#537;or . Mă gândeam chiar să pun motora&#537; pe roata de focus ,să le fie mai u&#537;or .

La astro , se împute treaba , se simt mici varia&#539;ii de dioptrie , inclusiv la ochii mei . Plus că focalizarea centrală are toleran&#539;ele ei, care sunt cu atât mai deranjante cu cât binoclul are "x" mai mare .
A&#537;a am aflat că băiatul e u&#537;or miop  :) , pentru că arunci când îl întrebam dacă vede bine la distan&#539;ă , îmi spunea că totul e ok .
Ar fi fain să existe reglaj individual &#537;i simultan pe aceea&#537;i sculă . Dar probabil că producătorii nu vor face asta vreodată . 

Am pus mai demult pe hârtie o schemă dar a ie&#537;it cam complicată : ro&#539;i din&#539;ate , două coroane din&#539;ate "in-out" , platouri cu sateli&#539;i fixe ,dantură pe corpul ocularelor , două ambreiaje , etc . Totul de adaptat pe un binoclu cu focalizare individuală .

(nu cred că mai apuc să termin proiectul )

Cornel
12 Sep 2022 10:43


De fapt sunt cateva binocluri care au focalizare individuala si centrala. ATN si Vortex stiu eu. Dar sunt pentru aplicatii militare si costa cat nu face. 
Dar ar fi o treaba super sa fie si binocluri de genul asta

Cristian Kata
12 Sep 2022 13:49


Si care ar fi avantajul? Nici unul. Daca are reglaj central deja presupune ca are un sistem specific, sa mai pui si oculare reglabile...e non sens, o incalceala fara nici un rost.

Sebastian Soltan
13 Sep 2022 01:49


Zilele astea o sa merg din nou la Astromagazin si voi testa mai multe binocluri (am mai solicitat 2 modele). Chiar sunt curios cu ce ma voi simti mai bine la ochi  :lol:

Cristian Kata
13 Sep 2022 08:48


Sigur e cea mai buna solutie. Acelasi binoclu pentru unii e potrivit pentru altii nu, incepand de la optica, unu vrea camp mare, altul rezolutie, altul luminozitate etc si terminand cu aspecte ce tin de fizicul utilizatorului, sa nu fie prea greu, prea mare, sa aibe priza cat mai buna....etc :)

catalin dumitru
14 Sep 2022 15:24


Si care ar fi avantajul? Nici unul. Daca are reglaj central deja presupune ca are un sistem specific, sa mai pui si oculare reglabile...e non sens, o incalceala fara nici un rost.

Adaptarea unui reglaj central la un binoclu cu focalizare individuală , are mai multe avantaje . În primul rând , nu ar mai fi a&#537;a enervant (pentru unii) la folosirea pe timp de zi .Ce zici de o persoană care nu poate folosi decât o singură mână ?

Apoi , focalizarea centrală e na&#537;pa la cele mai multe binocluri . După un timp , apare uzura , cele două oculare începând să &#539;opăie ca la horă , mă refer aici la binoclurile cu roată de reglaj pe axul central . Dacă ai problema asta la un binoclul cu mărire serioasă , î&#539;i cam vine să îl dai de pământ .

Ideea e să nu adaugi focus individual la un bino cu focus central , ci invers .

Cristian Kata
14 Sep 2022 15:59


Eu am fost destul de clar: nu vad nici un avantaj sa se produca un binoclu care are atat reglaj individual cat si central concomitent, este un non sens, ceva ilogic, nu stiu cine ar folosi reglajul individual daca are reglaj central, doar daca are ce sentimente ciudate pt reglaj individual. Inca odata, era vorba de productia in fabrica a unui binoclu care are ambele reglaje, si nu era vorba de a adapta ceva ulterior. 
"
De fapt sunt cateva binocluri care au focalizare individuala si centrala. ATN si Vortex stiu eu. Dar sunt pentru aplicatii militare si costa cat nu face.
Dar ar fi o treaba super sa fie si binocluri de genul asta "

Cristian Kata
14 Sep 2022 16:03


Mai citeste odata ce am spus unde m-ai citat, exact acelasi lucru ai spus si tu, ca nu are sens sa pui reglaj separat daca ai central. Nu inteleg cu ce nu esti de acord :).

Cornel
15 Sep 2022 00:39


Si mai putem enumera: sig sauer, khales, si altele.
Din ce am vazut in review-uri, pe yt, toate binoclurile astea care au focalizare centrala si reglaj al dioptriilor separat pe fiecare tub,  sunt dotate cu rangefinder. Adica cu telemetru laser. Ma gandesc ca daca imaginea nu e focalizata corespunzator masuratoarea nu se face bine.
Si oarecum au imbinat toate avantajele de la cele doua siateme. 
De mentionat ca aceste binocluri sunt folosite la vanatoare, aplicatii militare unde trebuie sa stai cam mult cu ochii in binoclu. 
https://www.optics-trade.eu/blog/central-focusing-and-focusing-separated-for-each-eye/

Cornel
15 Sep 2022 01:26


Unul dintre avantajele binoclului cu reglaj/focalizare independenta, daca nu cel mai important, este acela ca daca se strica un tub, celalalt este functional in continuare. 
Ceea ce spun producatorii, ca odata reglat nu mai umbli la oculare-e adevarat si nu prea. 
Sa dau in exemplu: eu am doar binocluri cu reglaj separat. Asa imi plac mie.
Acum o luna am fost peste Dunare cu cortul. Cortul a fost asezat cam la 50m de malul apei. Dunarea a fost si este in continuare scazuta. Am setat binoclul pt clar la o cladire ce se afla peste Dunare, cca 1 km. Stand cu binoclul la ochi perioade mai mari, am privit si aproape si departe.  A trebuit sa focalizez cand pt aproape cand pt departe. Era bun si un focus central. Dar m-am multumit cu ce am avut.

Acum fiecare cumpara binoclu in functie de bani si de scopul folosirii lui.

tudor
15 Sep 2022 01:48


Este chestiune de preferinta si fiecare trebuie sa isi cunoasca foarte bine prioritatile! 

Pentru mine la binoclurile mari si anevoiase  gen porro 15x70 sau mai mari pot avea fara probleme doar focalizare individuala. Asta pentru ca le voi folosii static de pe trepied sau sporadic din mana, in general de la punct fix si pe subiecte statice unde nu trebuie sa schimb focusul des (de exemplu la astronomie sau observatii terestre la mare distanta). 

Insa pentru binocluri usoare si portabile, gen  maxim 10x50 sau mai mici, focalizarea trebuie sa o am musai centrala, pentru a beneficia de mobilitatea si versatilitatea maxima a acestor binocluri. Asta pt ca le voi folosii nu doar la astronomie, dar si la cat mai diverse si neasteptate aplicatii posibile terestre. Focusul central isi arata avantajul mai ales pe subiecte mobile, acolo unde focusul trebuie sa fie cat mai exact si perfect, pentru a beneficia de toata claritatea binoclului in fiecare moment!

Binoclurile militare, contrar asteptarilor, nu sunt cele mai versatile pentru observarea naturii de exemplu. Deobicei binoclurile militare portabile, de mana, au puterea 7x pentru a avea o profunzime de camp cat mai mare, si pentru a putea fi folosit cat mai repede fara sa te incurci in ajustari precise, scopul fiind unul mult mai pragmatic decat acela de a vedea ridurile dusmanului. E suficient sa-l repereze si sa estimeze distanta prin sistemul de reticol. Pentru asta nu au nevoie de un focus foarte precis si exigent, ci doar de o claritate generala acceptabila data de un camp de profunzime mare. La pasari de exemplu nu e suficient sa vezi pasarea doar cat de cat clar, ci poate vrei sa-i vezi penajul cat mai in detaliu, si pentru asta umblii la focus foarte des, deci simti nevoia unui focusul central rapid.