-----------------------------------
Erwin
21 Sep 2022 12:39

Problema Nagler Type 6 11mm
Cu ocazia tentativei de a colima un cass classic Omegon 150 pe steaua artificială am folosit Naglerul de 11mm. La primele reglaje nu am observat să fie nicio problemă cu ocularul în sine &#537;i nici cu telescopul dar nu am fost mul&#539;umit a&#537;a că am demontat secundara &#537;i am schimbat &#537;urubul central &#537;i arcul cu unul mai puternic. Nu-mi dau seama de ce aproape toate telescoapele comerciale vin cu arcul pus între hub &#537;i suportul oglinzii secundare unde nu are niciun rol. În fine, ideea este că după această opera&#539;iune am reluat colimarea &#537;i care acum se face mult mai sigur &#537;i mai precis (am polizat rotund &#537;i capetele &#537;uruburilor de colimare). 

Am constatat că steaua adusă în mijlocul câmpului ocularului se împră&#537;tie în toate direc&#539;iile într-o figură greu de descris. În afara zonei centrale imaginea este OK. Ce să fie, ce să fie? Am demontat iar secundara, am verificat colimarea primarei, cu laser, cu Cheshire, l-am montat la loc &#537;i nu am putut scăpa de efectul acesta. Mi-a venit în cap să încerc cu alt ocular &#537;i am folosit cel mai simplu ocular din trusă: Solid Plossl by Zoth. Am putut colima telescopul, de&#537;i nu este perfect, mai trebuie umblat pu&#539;in la primară. Sau la tubul de perfora&#539;ie, că în rest figura e OK.  

Ieri am pus Naglerul pe newtonianul Hinds. Stupoare, planeta adusă în mijlocul câmpului se lăbăr&#539;ează &#537;i apare un halou luminos. Deci clar are ceva ocularul. Ce poate fi? Mecanic e intact, nu &#537;tiu să-l fi scăpat pe jos.

saiph
21 Sep 2022 13:37


Ai mai folosit ocularul buclucas pana acum? Nu s-a manifestat anomalia?
Imi aduce aminte de un ocular, pe care l-am luat si eu mai demult de pe CloudyNights (pe vremea cand transportul nu costa cat doua oculare....), care avea pe una din lentile o mica adancitura din fabricatie. Practic, masinaria care da forma lentilelor a zis "io pe-asta n-o fac rotunda. am vazut io pe net o forma mai faina, ia sa vezi cum iese", asa ca fix in centru, pe axa optica, bombatura nu urma forma sferica, ci avea un mic platouas, desi nu perfect plat - formula care descria suprafata sferica mai avea un coeficient pe un steradian de cateva arcminute. Si la fel se vedea distorsionat cand centram planeta. Mai era si de 8mm, deci putere maxima, nervi maximi...
Poate asta are si al tau. Vezi daca in lumina indirecta, pe un fundal uniform, se vede vreun punctulet mai inchis la culoare fix in axa optica. Daca da, inseamna ca are buba, nu prea ai ce sa-i faci..
Ca daca zici ca n-a scapat pe jos, sau nu a fost deschis (si pus la loc mai neglijent), nu vad de ce ar avea pinched optics.

gpaunescu
21 Sep 2022 15:41

Re: Problema Nagler Type 6 11mm
Cu ocazia tentativei de a colima un cass classic Omegon 150 pe steaua artificială am folosit Naglerul de 11mm. 
....a&#537;a că am demontat secundara &#537;i am schimbat &#537;urubul central &#537;i arcul cu unul mai puternic. Nu-mi dau seama de ce aproape toate telescoapele comerciale vin cu arcul pus între hub &#537;i suportul oglinzii secundare unde nu are niciun rol. În fine, ideea este că după această opera&#539;iune am reluat colimarea &#537;i care acum se face mult mai sigur &#537;i mai precis (am polizat rotund &#537;i capetele &#537;uruburilor de colimare). 



Nu inteleg daca cei care fabrica telescoape si acesorii, au si ingineri pe acolo sau sunt numai oamenii de servici.

Multumesc tare mult pentru aceste doua ponturi Tavi; chiar am schimbat si eu acum pozitia arcului si am pilit capetele suruburilor.
E cu totul altceva; am fost incuiat la minte ca nu mi-a venit si mie o asemenea idee. cel putin faza cu arcul e de milioane.

Cer senin,
Gabi

Armand Popa
21 Sep 2022 15:56


am patit eu ceva asemanator cu un ocular planetar TMB. O perioada a fost totul ok, pana intr-o seara , cand uitandu-ma la Jupiter, intr-o parte a campului vizual, a aparut  planeta ca intr-o ceata, cu halou urat. Initial am crezut ca e ceva mizerie pe optica, dar totul parea ok. Ulterior am descoperit problema. Dubletul de pe lentila Smith sa dezlipit, sau s-a deteriorat adezivul. Nu imi dau seama de la ce, pentru ca nu l-am scapat, nu a stat nici in caldura.

catalin dumitru
21 Sep 2022 16:05


Dezlipe&#537;te de tot lentila smyth, cură&#539;ă cu acetona &#537;i pune o picătură mică de ulei siliconic între elemente . Scapi de problemă pe veci .

Armand Popa
21 Sep 2022 16:31


lentila aia smith e mica, abia am observat care eproblema. Se vedea doar marit cu microscop :)

Erwin
21 Sep 2022 20:18


Mul&#539;umesc. Ocularul era foarte bun înainte. 

M-am uitat astă seară la lentile cu aten&#539;ie. Era ceva mizerie atât pe lentila de ochi cât &#537;i un pic pe lentila Smyth care la acest ocular este mare, de vreo 20mm. L-am cură&#539;at cu alcool izopropilic deocamdată, antireflexul este la locul lui, dar nu am avut răbdare să montez &#537;i telescopul, mă voi ocupa mâine de teste.