-----------------------------------
saiph
27 Sep 2022 16:51

Corectie filet interior adaptor M60 x 0.75
Intreb pt un prieten :) de fapt pt fratele meu.
As putea apela la un strungar (de preferat din Bucuresti, dar la o adica poate fi si din alta parte, atata timp cat e priceput) pt corectarea unui filet interior M60 pas 0.75mm? Pot pune la dispozitie piesa martor/conjugata cu care trebuie sa se potriveasca cea din imagine.
Am dat-o la facut fara piese martor dar cu cotele reale masurate la sutime pt piesele de conexiune, asa ca filetul exterior a iesit bine (se infileteaza corect piesele una-ntr-alta), filetul interior se intepeneste dupa nici jumatate de spira (pasul e corect, diametrul trebuie majorat cu 0.05-0.1 ceva....).
Multumesc.

Stanescu Octavian
27 Sep 2022 18:47


lucrare pt foarte rafinati mesteri .  o piesa scoasa facuta cum se zice din aceiasi prindere greu se mai poate face la alta prindere in bacuri  sa nu bata . poate chiar batea era ceva mica asimetrie fata de suprafata externa la taierea filetului . cand va prinde pe ext sau int  filetul va avea o mica bataie . e dificil cu Al daca e sort neadecvat se  agata si se smulg cateva sutimi si se blocheaza chiar cumplit

saiph
27 Sep 2022 19:06


Da, cunosc riscurile si procedura (in linii mari) :) 
Am mai avut piese date la corectat si cand a lucrat "cine trebuie" a iesit ok, cand nu, nu :)
De aia intrebam de un strungar priceput.

Sorin Sfartz
28 Sep 2022 09:39


Eu vad 2 probleme: 

1. Asa cum spune Octavian, centrarea poate fi dificila. 
Eu am dubii ca piesa a fost facuta dintr-o prindere, caci asta ar fi insemnat sa taie filetul exterior intr-o zona ingusta langa universal. E posibil, dar nu e tocmai usor. 
Insa probabil ca piesa e facuta din doua prinderi, dar poate ai noroc ca filetul interior sa fi fost taiat in aceeasi prindere cu vreo suprafata cilindrica. Trebuie sa il intrebi pe strungar cum a lucrat piesa. Daca e vreo suprafata cilindrica centrata cu filetul acela se poate face centrarea, cu conditia ca strungarul sa doreasca asta. Depinde si de universal desigur, dar chiar si cu o chinezarie se poate face centrarea cu multa rabdare.

2. A doua problema majora este inceputul filetului. Pentru a rectifica un filet, trebuie sa pui cutitul exact aliniat longitudinal cu filetul si nu vad cum s-ar putea face asta exact. Dupa mine asta e cea mai problematica chestie si din cate imi imaginez eu s-ar face doar vizual. Cum filetul e fin, e greu de apreciat vizual si pot aparea erori, astfel ca filetul sa iasa cu joc. Strungarul trebuie sa bage cutitul in prima adancitura, nu complet si sa invarta manual unversalul si sa vada daca avansand in adancime are tendinta de a taia pe un flanc. Daca da, trebuie ajustata pozitia din avansul longitudinal mic si tot asa. Deci chiar daca strungarul e foarte bun, exista riscul sa largeasca filetul prea tare, daca nu are si ochi foarte buni.

Pacat ca nu ai dat piesele martor. Ar fi fost usor sa mai ia atunci un span de corectie.

saiph
28 Sep 2022 10:43


Da man, inteleg si eu problemele, le cunosc :) multumesc frumos. Incercam sa ma concentrez pe solutii, pe rezolvarea lor.
In 6 ani Poli (3 de Colegiu si 3 de continuare de studii - pe vremea aia erau alte reguli) oi fi invatat si eu cate ceva despre problemele Proceselor de Operare (cum se chema cursul de 4 semestre cu laborator cu tot.....).

N-aveam cum sa dau si piesa martor - era in Bucuresti, strungarul care a facut piesa e aici in Cracovia.

Hai ca s-o gasi strungar priceput care sa se incumete, ca doar n-or fi emigrat chiar toti; speranta moare ultima :lol: 

Ms oricum pt input ;)

Sorin Sfartz
28 Sep 2022 11:11


Ah scuze. Da ai dreptate.

valy
28 Sep 2022 11:53


Piesa e din Al, nu?


2. A doua problema majora este inceputul filetului. Pentru a rectifica un filet, trebuie sa pui cutitul exact aliniat longitudinal cu filetul si nu vad cum s-ar putea face asta exact.Nu chiar exact, avand in vedere ca sapi ai o oarecare marja +/-.

Erwin
28 Sep 2022 12:04


În cazuri din astea se folose&#537;te o lupă. Un meseria&#537; bun cum aveam eu la Timi&#537;oara putea face piesa, din păcate este prea departe să mai ajung la el. 

Angajarea cu&#539;itului pe un filet existent se poate face foarte simplu: după ce se cuplează &#537;urubul conducător se apropie cu&#539;itul de piesă apoi se destrânge cu&#539;itul din suport &#537;i se a&#537;ează manual cu vârful într-un gang fără să se rotească piesa. Se strânge în pozi&#539;ie &#537;i gata.  

Tot zic că o să îmi iau un strung. Poate la anul ce vine. :)

catalin dumitru
30 Sep 2022 11:21


Eu la asemenea situa&#539;ie am făcut rectificare manuală  :twisted: . Cu&#539;itul trebuie să aibă unghi mai mic de 60 grade , ca să mu&#537;te întâi din fundul canalului . &#536;i din aproape în aproape , cu probe de înfiletare , se ajunge până la capăt . 

Doar că poate dura destul de mult . Sau mai pu&#539;in dacă ai "mână"  :) .

zoth
02 Oct 2022 08:24


De fiecare data cand s-a intamplat sa nu se potriveasca, am facut doar rectificare manuala. Trebuie multa rabdare si multe probe, asa cum zice Catalin.

De centraj imi e frica, multi strungari nu ii dau atentia cuvenita si asa am ajuns sa arunc la gunoi o celula de otel pentru un obiectiv de 80mm.

Sorin Sfartz
02 Oct 2022 10:09


De centraj imi e frica, multi strungari nu ii dau atentia cuvenita si asa am ajuns sa arunc la gunoi o celula de otel pentru un obiectiv de 80mm.

E adevarat, pentru ca centrajul poate dura foarte mult si strungarii nu au vreme pentru asta. Toti mesterii pe care ii stiu eu au ceasuri comparatoare, dar nici unul nu foloseste asa ceva. Toti se bizuie pe universalele lor autocentrante si inspecteaza vizual centricitatile, ceea ce e in regula pentru majoritatea lucrarilor obisnuite. Necazul pentru mine era ca majoritatea lucrarilor mele erau neobisnuite, astfel ca a trebuit sa arunc unele piese si eu. Pana la urma mi-am cumparat un strung si asta a fost una din cele mai bune investitii. Iar pentru centraj am luat un universal cu 4 bacuri independente. Nu e nimic special, e chinezesc, insa permite totusi centraje uzuale la nivel de sutime.

Vizavi de repararea filetelor, din curiozitate, am incercat ieri sa vad daca merge si am testat ideea lui Erwin (punerea cutitului manual intr-un gang si apoi strangerea in portcutit). Mi-a reusit. Nu e chiar perfecta pozitionarea, pentru ca suruburile alea ale portcutitului deplaseaza putin cutitul la strangere, dar merge. Probabil cu o placuta intre suruburi si cutit merge si mai bine. Deci se poate face mai bine decat manual, dar trebuie rabdare.

Erwin
03 Oct 2022 09:40


Bravo! Metoda descrisă de mine am văzut-o folosită de Cristi/Jimao22, dar strungul lui are port-cu&#539;it cu schimbare rapidă, astfel că strângerea cu&#539;itului este independentă de strângerea port-cu&#539;itului &#537;i nu influen&#539;ează deloc pozi&#539;ia. Eu eram sceptic că o piesă odată luată jos din universal mai poate fi rectificată la filet, dar dacă ai sculele potrivite e relativ simplu. Strungul lui este Wabeco &#537;i destul de precis chiar dacă are alte dezavantaje.

catalin dumitru
03 Oct 2022 09:55


Cea mai haioasă rectificare am făcut-o cu ajutorul unei scule construită ad hoc , un disc de textolit gros , băgat for&#539;at în piesă , în gaura centrală &#537;urub lung prins cu două piuli&#539;e , iar cu&#539;itul prins pe o piuli&#539;ă lungă . 

Cred că a&#539;i în&#539;eles că pasul &#537;urubului era exact cât pasul filetului cu probleme . Oricum , treaba a mers strună &#537;i de asta am păstrat jucăria . Doar că la posibile retu&#537;uri viitoare , o să am nevoie de alte discuri &#537;i probabil alte &#537;uruburi .

saiph
03 Oct 2022 22:33


(...). Toti mesterii pe care ii stiu eu au ceasuri comparatoare, (...) dar trebuie rabdare.

Exact :) asta e ceea ce are de facut cel care va face lucrarea asta; printre alte..
A plecat deja piesa la un atelier, sa vedem ce-o iesi :) in cel mai rau caz, doua filete :lol: dar sper ca nu..  Oricum, la ce urmeaza sa fie folosita piesa (extensie de focuser de 2" pt camera foto, la un mic refractor 80/500), ar trebui sa fie suficient.

Sorin Sfartz
05 Oct 2022 11:39


Sa iasa piesa bine! Succes. Sa ne spui rezultatul.

Sorin Sfartz
05 Oct 2022 15:59


Am pozat cate ceva de la testul acela de reparare a unui filet ca dovada ca merge:
https://www.youtube.com/watch?v=7zGsn725PNo