-----------------------------------
Erwin
01 Oct 2022 20:03

Noaptea Cercetatorilor 2022 Parcul Izvor
Ieri am participat la Noaptea Cercetătorilor cu colegii de la Institutul Astronomic, în Parcul Izvor. 

Pe zi am adus luneta Meade 90x1000 prevăzută cu filtru Baader ND3, folosită &#537;i la precedentul eveniment educa&#539;ional, am arătat fotosfera &#537;i petele solare publicului larg, până la apusul Soarelui. S-au văzut 3 regiuni active. Am folosit un ocular plossl de 32mm. 

Seara am observat Luna, Saturn &#537;i Jupiter prin telescop maksutov-cassegrain 150x1800 Skywatcher &#537;i oculare Plossl 32mm &#537;i 25mm stock. Am folosit montura Vixen GP motorizată cu onStep. Nu am avut la mine luneta polară dar mi-a ie&#537;it alinierea din ochi la Jupiter &#537;i nu am avut drift încât nu fugea deloc din câmp cum am pă&#539;it la Saturn cu o oră mai devreme sau la Soare pe timpul zilei. 

S-au văzut cam slab detaliile (seeing slab) &#537;i am constatat că telescopul pare a fi decolimat. La precedentul AstroFest din primăvară nu am avut cer senin &#537;i nu am putut observa decât Luna &#537;i ni&#537;te stele duble, n-am mai folosit de atunci telescopul (nu e al meu). 

Totu&#537;i nu am putut să nu remarc dimensiunea mare a discului planetei la doar 72X. Mă întreb care este diferen&#539;a de diametru dintre opozi&#539;ie &#537;i maximul de distan&#539;ă?

zoth
02 Oct 2022 08:12


Felicitari  :) 
Imi place ca de fiecare data astfel de evenimente se anunta numai dupa ce au loc.
O exceptie era sa se intample anul trecut cand s-a anuntat mai devreme dar cu data decalata astfel incat atunci cand ajungi, evenimentul sa fie deja consumat.
Bravo, tineti-o tot asa!

Erwin
02 Oct 2022 08:25


Am anun&#539;at pe Facebook. Am uitat să anun&#539; &#537;i aici, regret. :(