-----------------------------------
astroxen
14 Oct 2022 21:46

Alexandru Mihai
Salut,
De vreo 4 ani tot incerc sa îmi cumpăr un telescop :). Locuiesc undeva in Balote&#537;ti la curte &#537;i îmi pare rău de atâtea nop&#539;i cu cer senin în care as putea admira sistemul solar &#537;i poate dincolo de el. Acum cred că m-am hotărât să achizi&#539;ionez un Dobsonian &#537;i as vrea sa aflu cat mai multe despre cum sa îl folosesc pentru rezultate bune.
Seara plăcută

valy
15 Oct 2022 07:48


Bine ai venit!

Un Dobsonian e o idee foarte buna daca locuiesti la curte.

Erwin
15 Oct 2022 09:00


Bine ai venit!

Desigur un dobsonian cât mai mare, măcar 150mm diametru &#537;i ca să vezi de toate cu el focala să fie de 1200. E bun &#537;i la planete &#537;i la DSO. Trebuie să ai în vedere 2 aspecte: optica nu se uzează, ia lini&#537;tit second de aici din bazar (trebuie răbdare, pia&#539;a la noi e mică) &#537;i să prevezi jumătate din buget pentru un set de oculare bune.

Mircea Pteancu
15 Oct 2022 11:45


astroxen

Bine ai venit !
Sustin recomandarile colegilor. As mai adauga una: sa nu stai prea mult pe ganduri, cumpara-ti un telescop in viitorul apropiat deoarece preturile sunt in continua crestere.
Precizez ca nu sunt asociat cu nici un dealer.

Care sa fie insa acel telescop ?
Cu un dobsonian de 150mm te vei distra deja pe cinste iar pentru unul de 200mm nu ai tu atata timp sa faci observatii, cate poate el sa iti arate.
Un dobsonian de 250mm este inca usor transportabil - eu am avut operatie de hernie pe ambele parti si inca pot dribla cu dobul de 250mm dintr-un colt in altul al curtii.
De aici in sus intri in categoria ''heavy metal'' si dupa mutarea telescopului risti sa canti soprano.
Deschide un topic unde sa discutam intrebarile tale de detaliu.

Succes, Mircea