-----------------------------------
Cdr_Sebastian
31 Oct 2022 02:53

Conversie 4 baterii R20 motoras axa la baterie externa
Salutare tuturor,

Recent am achizitionat o montura Omegon EQ-300, un model mai vechi si a venit deja cu un motor pe axa si telecomanda DK8-B ce foloseste 4 baterii R20.

Aveti idee daca as putea face o conversie si sa folosesc o baterie externa in loc de baterii?
Un model/nume m-ar ajuta enorm.

Multumesc mult si cer senin!

Erwin
31 Oct 2022 09:34


Încearcă mai întâi să alimentezi de la un încărcător de telefon care scoate 5V &#537;i 3A. Po&#539;i folosi un cablu vechi de încărcare la care tai mufa mică &#537;i montezi o mufă normală de alimentare, se găsesc ca piese schimb la magazinele de electronice, iar dacă este una standard atunci găse&#537;ti &#537;i pe la tarabele care vând tot felul de ciurucuri electronice inclusiv mufe pentru diverse aparate, sunt unele prevăzute cu &#537;urubele ce se folosesc la instala&#539;iile de camere de supraveghere. 

Dacă merge la 5V atunci po&#539;i folosi o baterie externă cât de mare găse&#537;ti, din cele pentru încărcat telefoane sau tablete când e&#537;ti în deplasare. 

Folose&#537;te un cablu USB vechi, de imprimantă sau scanner, este mult mai rezistent &#537;i cu fire groase, ecranat, pe care nu se pierde tensiunea, îl po&#539;i tăia la o lungime convenabilă. Ai nevoie doar de firul ro&#537;u (+) &#537;i cel negru (-), verde &#537;i alb sunt firele de date.

gpaunescu
31 Oct 2022 09:46


Din pacate iti trebuie 6v (4 baterii de 1,5v); bateriile externe pentru telefoane au numai 5v.
Mai sunt bateriile de 12V pentru monturile de telescoape, cum ar fi cele de aici:
https://astromagazin.ro/24-surse-de-curent

Acolo gasesti si conectori.

Dar la astea de 12v tb sa le adaugi un reducator de tensiune (tb sa suporte si curent mare).

Totusi cea mai buna solutie e sa iei acumulator de 6v si sa-l bagi intr-o cutie frumoasa si sa scoti un fir cu acelasi conector (la conector de obicei minus e la interior si plus la exterior, dar iti recomand sa verifici).
Am pus o mica cautare.

https://www.emag.ro/search/acumulator+6v+10a
Cu cat are mai multi amperi, cu atat te tine mai mult; tensiunea trebuie sa fie 6v ca sa nu arzi motoarele.

Deci gata facuta eu nu am gasit.

Daca mai ai intrebari, nu ezita.

Magazinele enumerate sunt numai ca exemplu; poti sa iei de unde gasesti mai ieftin.

O zi buna.

Cdr_Sebastian
31 Oct 2022 22:05


 
Merci mult de tot Erwin!!!

 
Multumesc enorm gpaunesc.


Bune ideile, voi incerca sa le pun in aplicare, multumesc inca o data si va urez cer senin!!!

Erwin
01 Noi 2022 12:42


Cred că solu&#539;ia cu acumulatorul de 6V este cea mai bună &#537;i cea mai simplă. Grijă maximă la conectare, să nu inversezi polaritatea. A&#537; intercala o siguran&#539;ă între baterie &#537;i cablu, pentru orice eventualitate. Se găsesc socluri de siguran&#539;e miniatură pe cablu, u&#537;or de intercalat. În interiorul comenzii se poate intercala o diodă 1N4007 între borna + de la mufă &#537;i placa electronică, pentru protec&#539;ia circuitului. 

Eu am introdus în telecomanda originală de la montura Vixen GP un mic convertor CC-CC în comuta&#539;ie de 2A pentru a o putea alimenta direct de la bateria de 12V. &#536;i, pentru că mufa era polarizată invers decât în mod obi&#537;nuit, am ars convertorul la prima conectare. Bine că nu am ars electronica din interior, convertorul e câ&#539;iva lei... :)

Teo Lazar
22 Noi 2022 01:29


Tensiunea de 6V nu este critica la un astfel de motor si nu exista circuite de comanda care sa nu functioneze la minimum 12V.

Eu as incerca un acumulator LiPo 7.4V/2-3000mAh folosit la airsoft, dar trebuie sa existe si un incarcator adecvat, capabil de echilibrare a celor doua elemente serie de 3.7V.

Erwin
22 Noi 2022 23:14


Pentru bateriile serie cu 2 (3,4) elemen&#539;i Li-Ion se găsesc plăcu&#539;e BMS de protec&#539;ie care fac &#537;i echilibrarea pentru încărcare. Eu am folosit o astfel de plăcu&#539;ă &#537;i 2 elemen&#539;i recupera&#539;i din baterii de laptop care mai aveau destulă via&#539;ă în ele pentru a înlocui setul de elemen&#539;i Ni-Cd dintr-o lampă de lucru cu LED. Nu am găsit încărcător dedicat pentru 7.4V a&#537;a că am construit unul simplu, cu LM317 &#537;i 2 tranzistori &#537;i care are &#537;i un LED de semnalizare a încărcării.

V. Istvan
24 Noi 2022 21:13


Salutare.
Eu am cumpărat la vremea respectivă pentru montura EQ5 un motoraș pe axa RA, și a venit tot așa cu alimentare de la 4 baterii de 1,5V.
Le-am înlocuit cu 5 celule de acumulatori NiMh, de 1,2V nominali fiecare. Le încarc cu un convertor DC-DC de 12/6V, de la o priză de aprinzător de mașină. Uneori le mai egalizez. Sistemul mă ține vreo 3-4 ore de observații, de câțiva ani.

Erwin
25 Noi 2022 08:44


Într-adevăr, celulele NiMh nu sunt nici scumpe, nici preten&#539;ioase la ciclul de încărcare cum sunt Li-Ion sau Li-Po. Doar că trebuie avut grijă că se descarcă singure destul de repede &#537;i trebuie încărcate înainte de a le folosi. Eu am avut câteva seturi AA pe care le foloseam la camera Canon S3 &#537;i pentru că lucrul ăsta l-am făcut din ce în ce mai rar &#537;i am uitat de baterii ele &#537;i-au cam pierdut capacitatea după un număr mult mai mic de cicluri decât era prevăzut. A&#537;adar, trebuie folosite, nu uitate într-un sertar. Bateriile cu Litiu nu se descarcă decât foarte pu&#539;in &#537;i pot fi stocate chiar &#537;i 6 luni la încărcare 75%.