-----------------------------------
Daniel Tenu
26 Noi 2022 13:41

Pixel ptr planetar
Salut
Ptr luna/planetare cum este recomandat sa fie pixelul camerei mare sau mic??Folosesc un MAK127

Multumesc

valy
26 Noi 2022 14:20


Dimensiunea pixelului se calculeaza, de ex folosind siteul CCD Calculator. Il setezi ca sa ai de ex 0.5 arcsec/pixel (adica jumatate din rezolutia intrumentului si din seeing). Mai conteaza si dimensiunea senzorului, ca daca ai senzor mare si multi pixeli costa mult, ocupa spatiu pe disc, afecteaza FPSul.

dmtr69
26 Noi 2022 18:18


Pentru planetare se recomanda pixeli mici, de ex. 2,4 (ASI178) pana la 3,75 (ASI224). Pixelul mic te scuteste de un barlow. Rezolutia se poate duce lejer sub 0,1 arcsec/px, de cele mai multe ori chiar si peste capacitatea de separatie a instrumentului (aici apertura conteaza). Desigur este obligatoriu sa ai seeing foarte bun (poate minutul norocos).

Erwin
26 Noi 2022 23:51


ASI290 este cameră de ghidaj dar este bună &#537;i pe post de cameră planetară. Pixel 2.9um. Eu am făcut imagini la planete &#537;i la Soare dar seeing-ul prost m-a împiedicat să ob&#539;in rezultatele scontate. Nu am răbdare să învă&#539; proceduri complexe de prelucrare, am folosit doar AutoStakkert 3. Dacă ai un loc de observa&#539;ii cu seeing bun (lângă un lac de pildă, când nu bate vântul prea tare, am auzit că se lini&#537;te&#537;te atmosfera locală) atunci merită să te apuci de a&#537;a ceva.

jimao22
08 Mai 2023 19:30


Acum am vazut topicul... Ca sa nu il incurcam pe Daniel, trebuie specificat ca ASI290 se gaseste in 3 variante - MM (mono), MC (color) si MINI (pentru ghidaj). Sunt diferente intre ele.
O camera excelenta pentru planete (cred ca cea mai buna in acest sens de la ASI) este ASI174 MM ( https://astronomy-imaging-camera.com/product/asi174mm/ ). Recomand.