-----------------------------------
mmarin
28 Dec 2022 00:24

Baader Morpheus
De&#537;i sunt mai mul&#539;i utilizatori ai acestor oculare pe forum, se pare că nimeni nu e dispus să scrie un review amănun&#539;it. Am să încerc eu.
   Sunt vreo trei ani de când am început să iau în considerare înlocuirea ocularelor Baader Classic Orho cu ceva mai performant. Nu mă în&#539;elege&#539;i gre&#537;it, am fost &#537;i sunt în continuare încântat de ele dar câmpul vizual îngust se dovede&#537;te adeseori frustrant, la fel &#537;i nevoia de a verifica în permanen&#539;ă dacă lentila de ochi e curată - cea mai mică dâră de sebum lăsată de gene are un impact puternic asupra imaginii, lucru pe care l-am descoperit doar după foarte multe ore de observa&#539;ii.
    Documentarea &#537;i verificarea încruci&#537;ată a informa&#539;iei disponibile a durat destul de mult dar am reu&#537;it să reduc progresiv op&#539;iunile până a rămas doar una: Baader Morpheus. Ocularele au fost achizi&#539;ionate treptat, pe măsură ce acestea (&#537;i fondurile) au fost disponibile; pe cel de 14,5mm l-am considerat redundant. La fel, evaluarea a cerut timp, din motive de disponibilitate &#537;i de condi&#539;ii meteo dar, în final, cred că am suficiente date ca să pot oferi o imagine coerentă despre punctele forte &#537;i cele slabe ale acestor oculare.
   Cu to&#539;ii le-am văzut în poze: cu greu pot fi descrise ca fiind frumoase dar privite de aproape inspiră încredere prin calitatea construc&#539;iei. Îmbinările corpului sunt invizibile, tratamentele anti-reflex sunt impecabile, par mai u&#537;oare decât sunt &#537;i singurul aspect deranjant aici e fontul ales pentru inscrip?ionare: dacă reu&#537;e&#537;ti să cite&#537;ti focala pe întuneric e&#537;ti membrul unui club select cu doar câ&#539;iva membri. 
   Bro&#537;urica strecurată în cutie are scris cu ro&#537;u pe prima pagină: &#8222;pentru observa&#539;ii vizuale &#537;i fotografie&#8221; recomandându-l atât pentru proiec&#539;ie la ocular cât &#537;i pentru fotografie afocală. Partea cu proiec&#539;ia e tentantă dar nu m-a impresionat; pentru o imagine decentă e necesar să plasăm senzorul destul de departe ceea ce înseamnă că doar ocularele cu focală lungă sunt utilizabile. În plus, imaginea prezintă o abera&#539;ie cromatică laterală destul de pronun&#539;ată. Afocal, din nou nu impresionează. Poate că al&#539;ii vor avea mai mult noroc dar nu l-a&#537; recomanda pentru asta.
   Vizual, lucrurile se schimb?. &#8222;Rezolu&#539;ia &#537;i contrastul la centru rivalizează cu Zeiss Abbe ll cu performan&#539;ă aproape identică pe întregul câmp&#8221; spune bro&#537;urica &#537;i asta miroase a marketing. Nu-s prea mul&#539;i muritori cu acces la legendarele ZAO ll a&#537;a că a trebuit să le compar cu ceva mai slăbu&#539;: BCO. Ca bancuri de testare am avut dobul 200 f/6 cu corector de comă Explore Scientific HR &#537;i tripletul 90 f/6 (cu corectorul TS Flat2 pentru ocularele de 9, 12,5 &#537;i 17,5mm) 
   Am descoperit cu surprindere că, la focale apropiate, Morpheus se plasează net în fa&#539;a BCO atât în ceea ce prive&#537;te contrastul &#537;i rezolu&#539;ia la centru cât &#537;i prin transmisia luminii. Nu prea mi-a venit să cred &#537;i am repetat testele iar &#537;i iar - rezultatele au fost acelea&#537;i: detaliile aflate la limita instrumentului erau mai u&#537;or decelabile &#537;i pentru mai mult timp în Morpheus. În plus, rezolu&#539;ia &#537;i contrastul la marginea câmpului este într-adevăr foarte aproape de cele din centru dar dependente de pozi&#539;ionarea ochiului - abera&#539;ia de sfericitate a pupilei de ie&#537;ire e mult mai redusă decât la alte oculare dar î&#537;i face sim&#539;ită prezen&#539;a mu&#537;când din calitatea imaginii dacă ochiul nu e plasat ideal. Pe timp de zi se remarcă o oarecare lipsă de uniformitate în iluminarea câmpului atunci când mi&#537;ti ochiul dar pe timp de noapte toate aceste probleme dispar. Din cât am putut aprecia, toate ocularele testate au câmp plat, poate cu o vagă curbură pozitivă, mai accentuată dacă îndepărtez ochiul de ocular. Chiar dacă într-o confruntare direct? ZAO ll câ&#537;tigă, Morpheus rămâne extrem de impresionant.                          
   Baader reclamă pozi&#539;ia pupilei de ie&#537;ire ca fiind între 17,5 &#537;i 20mm de la lentila de ochi, func&#539;ie de ocular. Anatomia ochiului mai taie 2-3 milimetri, abera&#539;ia de sfericitate a pupilei de ie&#537;ire mai mănâncă &#537;i ea 2-3;  în final, nu chiar toate focalele sunt comode de utilizat cu ochelari - cel de 4.5mm sigur nu. Diafragma de câmp e plasată destul de precis în planul focal dar întrucât grupul de lentile dinaintea sa nu e acromatizat se remarcă un inel albastru care pare să-i lovească pe unii în sim&#539;ul estetic. Am remarcat &#537;i o vagă iluminare a câmpului exterior, chiar la margine &#537;i nu într-o măsură deranjantă, abia detectabilă. Dacă apropii ochiul mai mult, aproape că dispare. Distorsiunea rectiliniară e decelabilă, unii o vor găsi deranjantă dar eu consider că au ales compromisul ideal, orice reducere ar face iluminarea câmpului exterior uăor vizibilă sau chiar deranjantă.
   &#8222;Diafragme interne optimizate&#8221; spune mai departe bro&#537;urica. Asta e aproape adevărat, o singură suprafa&#539;ă are tendin&#539;a de a reflecta lumina parazită sub forma unui inel - e drept, destul de departe de pupila de ie&#537;ire - dar în anumite condi&#539;ii poate afecta calitatea observa&#539;iei. În plus, un obiect luminos aflat chiar în afara câmpului ocularului poate genera reflexii (flares) dar trebuie să fie o lumină într-adevăr puternică ca să deranjeze. 
  &#8222;Optimizat pentru binoscop&#8221;. A&#537; zice că da. Corpul are un diametru maxim de 55mm, singurele oculare care ar putea crea probleme sunt, din nou cele de 4,5mm din cauza eye-relief-ului mic. Altfel, le-am rotit pe toate în portocular, cu telescopul bine în&#539;epenit, &#537;i toate par să aibă axa optică perfect aliniată cu cea mecanică.
   Apărătoarea de ochi din cauciuc pare bine calculată, reduce eficient lumina parazită fără a fi în drum; în cutie e inclus un inel de extensie metalic dar nu am sim&#539;it nevoia să-l folosesc. De fapt, pentru ocularul de 4.5mm cupa e pu&#539;in cam lungă &#537;i, în consecin&#539;ă, stă mai mult pliată. Pentru fani, o cupă &#8222;frunză&#8221; e inclusă în fiecare cutie.
   În concluzie, un set de oculare performante dar nu perfecte. Pentru mine acoperă toate cerin&#539;ele fără să simt că compromisurile făcute de proiectant mi-ar reduce în vreun fel calitatea observa&#539;iilor. Dimpotrivă, greutatea &#537;i mărimea fizică par a fi optime pentru mine, făcând schimbarea lor în întuneric simplă &#537;i lipsită de stress. Calitatea optică le face adecvate atât pentru DSO cât &#537;i pentru planete. Stelele sunt punctiforme pînă la marginea câmpului &#537;i când spun punctiforme înseamnă că sunt nu doar rotunde ci atât de mici pe cât le permit legile fizicii. Dacă apar altfel, veriga slabă e telescopul. Cu răbdare am putut decela o urmă de abera&#539;ie cromatică laterală, e într-adevăr la limita percep&#539;iei &#537;i în consecin&#539;ă neglijabilă. Puterea rezolvantă &#537;i contrastul detaliilor sunt uimitoare, când turbulen&#539;a mă obliga să limitez magnifica&#539;ia la 200x cu BCO, Morpheus permite până la 300. De&#537;i controlul imperfect al luminii parazite pare să afecteze întrucâtva observa&#539;iile lunare, contrastul &#537;i detaliile oferite inclusiv pe lună plină sunt peste ce am experimentat până acum. Pozi&#539;ionarea ochiului, de&#537;i oarecum critică nu e dificilă, cumva pare să te ghideze către punctul optim. Dacă cele câteva neajunsuri enumerate mai sus nu sunt intolerabile &#537;i pre&#539;ul (piperat, dar sensibil mai mic decât al altor oculare premium) nu e complet inaccesibil, eu zic că merită luate în considerare, calitatea lor optică e greu de egalat.

tudor
28 Dec 2022 11:12


Multumim pentru prezentarea ta!
Eu am privit doar prin variantele 9mm si 17.5mm. Intradevar, confirm si eu ca acestea au claritate de ortoscopice pe centru, doar cu o mica scadere a claritatii pe margini in binoclul cu raport focal mic. Pe instrumente cu raport focal mai mare, imaginea pe margine este clara cum este si pe centru. Cuvantul caracterizant al acestor oculare este "imersivitatea"


...
"Artistul"
Baader Morpheus 17.5mm va fi ocularul meu de cautare, facand din Fregata un adevarat RFT. Asta datorita magnificatiei de 23x indeajuns de patrunzatoare combinata cu un camp vizual de aproximativ 3.3grade si cu o "fereastra" enorma de 76 grade.  Chiar imi lipsea un ocular imersiv pentru "Fregata". Experimentarea campului extins al lui Morpheus da dependenta. Acest ocular cu caracter puternic, pe langa imersivitate mai are si urmatoarele calitati: 
Claritate si transparenta a imaginii pe centru uimitoare. 
Redatea culorilor naturala cu transmisie a luminii foarte buna. 
Comoditate foarte buna in ciuda campului enorm. Lentilele dinspre ochi sunt spectaculos de mari (vezi poze)
Punctele slabe: 
marginile sunt usor/moderat soft in ultimele 15 procente din FOV, dar nu exagerat. 
Folosit terestru se observa o distorsiune tip clepsidra pe margini. 

Il voi folosii pt plimbari prin campuri stelare, el fiind "artistul" care imi lipsea din setul prea tehnicizat de oculare. 
...

prezentarea succinta este extrasa de aici: https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=21887&postdays=0&postorder=asc&start=45