-----------------------------------
red giant
06 Iun 2008 10:59

refractor ED80
De ceva timp mă gândeam să-mi completez arsenalul cu un instrument de dimensiuni mici, mai potrivit decât dobsonul pentru balcon și ieșiri pe lânga bloc. Recent am dat peste o ofertă pe care n-am putut s-o refuz: refractor SkyWatcher ED 80/600mm (second-hand) + câteva gogomănii la un preț acceptabil.

Plecând de la celebra expresie "iarna nu-i ca vara" putem spune și "lucrurile vechi nu-s ca ale noi". Estetic, luneta lasă un pic de dorit, se vede că a fost folosită. Dar, lucrul cel mai important, lentilele par a fi la locul lor. :P 

Cum ultimele nopți au fost înnorate, m-am limitat la "observat" porumbei pe acoperișurile învecinate. Mai jos e o mostră de țiglă filmată cu un webcam (distanță aprox 150m).

Până se îndreaptă vremea, un clasic "Cer senin!". :)

Flavius

Doru Dragan
06 Iun 2008 13:54


La o prima privire pare sa fie tare (beton :)). Sa-l folosesti sanatos si sa ne arati si noua cum se vede cu el :D.

red giant
06 Iun 2008 19:17


Mersi. Sigur că o să vă arăt și vouă, că doar nu se uzează dubletu' dacă se uită mai multă lume prin el. :lol: 

Mai trebuie să fac rost de o "șină" pentru pus pe montură (momentan bălăngăne pe un trepied foto). Și neapărat de o diagonală, să nu ne rupem gâtul. :)

Doru Dragan
06 Iun 2008 19:23


Mai ... de cand cu undele TAU care se propaga instantaneu si ofilesc florile :) teama imi e ca cineva va afirma in curand ca obiectivele instrumentelor se uzeaza prin utilizare intensiva :D In special daca privesti spre obiecte generatoare de TAU :?  :roll:

Catalin Paduraru
10 Mai 2009 22:32


Salut, cum este pana la urma luneta? Sincer de ceva vreme ma bate si pe mine gandul sa imi iau una si acum adun pareri :)
Poate sa iti dea si altcineva cu parerea.
Numai bine!

red giant
11 Mai 2009 11:29


Eu sunt mai mult decât mulțumit de lunetă. Pe la 170x, cu Nagler de 7 și barlow 2x imaginea e cam soft. La 110x, cu Nagler de 11 și barlow e beton.

Recent am luat un ocular de 4mm, care dă 150x. L-am testat vineri noapte doar pe Saturn, în condiții dificile, pe balcon, și a fost ok. În momentele când imaginea devenea clară, se vedeau bine separația dintre inel și planetă, o urmă de bandă și trei sateliți (Dione și Rhea cu vederea periferică între Titan și planetă). Tethys, situat de cealaltă parte a planetei, n-a fost vizibil deși Stellarium zice că era ceva mai strălucitor decât Dione. La un moment dat am avut impresia că se vede diviziunea Cassini la extremitatea inelului, dar e posibil să fi fost doar impresie. :P Aștept Luna.

Cu ocularul a venit și un adaptor pentru DSLR. Poza atașată e un crop din mijlocul cadrului. Subiectul e un stâlp GSM situat pe la 50-60m.

Luneta a participat la ceva acțiuni cu publicul, dacă cineva își mai aduce aminte ce-a văzut e rugat să-și spună impresiile. :)

Catalin Paduraru
11 Mai 2009 12:09


Sincer sunt interesat mai mult de astrofoto dar orice impresie este binevenita. Multumesc pentru informatii. 
Apropo de unde ai luat-o?
Numai bine!

red giant
11 Mai 2009 12:24


Și eu, dar asta am putut face momentan. :P Ar mai fi câteva poze mai vechi făcute cu webcam la Jupiter și Lună: http://astro.gligor.net/astrofotografie.html

Luneta e luată de pe ebay.

renegatul
26 Ian 2010 17:07


Buna ziua, si eu mi-am luat un 80/600 Sky.. ,imaginea e trasnet se vede ca e alta calitate decat Lidlscope-ul 70/700 ,care cu tub de plastic si usor.
Skywacherul aproape ca nu-l tin cu o mana, sigur .
Si eu l-am luat pentru fotografiat pe EQ5 ,dar nu asteptati poze ca sunt incepator si ma lupt cu softul de calculator si webcamul ....
Si eu l-am luat folosit la 2/3 din pret  ca nou,ma mir ca vinde cineva asa ceva ,pentru winefeeld e fainfain

Cer senin
Renegatul

renegatul
21 Mai 2010 21:14


Buna, intre timp am facut ceva poze cu el, nu am nimerit intotdeauna focusul dar uitati-va 
Pozele sunt faca vreo corectie soft.

renegatul
21 Mai 2010 21:16


Si trcut prin PS3cu neat image si gradient xterminator

auriga
06 Oct 2010 13:09


daca nu sunt corectii soft cum au aparut spikeurile (era vorba de ed80 nu?)
la postprocesare cum scoateti usorul cromatism al lunetei?

Dan Vasiliu
06 Oct 2010 15:54


Este un instrument foate bun si se preteaza si la astrofoto. Din cate am mai citit si am testat pe propria-mi piele, are un mic inconvenient la focalizator. Dupa focaizare, cand se strange surubul pentru fixare, are o usoara miscare. Eu am rezolvat problema inlocuind focalizatorul.

renegatul
11 Mar 2011 19:33


Auriga, bine observat ;) Spikurile vin de la o masca cu 2 sirme in fata opticii ,sunt un mic "SPIKE fetisist"  ;)

Flo