-----------------------------------
CristiB
18 Feb 2023 21:14

Binoclu de calitate 8x56
De ceva timp simt nevoia unui binoclu 8x pentru observatiile nocturne. Ceva ce poate fi folosit imediat , ce nu e dependent de un stativ si care ofera in acelasi timp o portabilitate si o imagine foarte buna folosind doar propriile membre. &#128578;
Celelalte 3 binocluri pe care le am se incadreaza bine la o parte din aspectele de mai sus insa in momentul cand ies la observatii, de exemplu cu  ,,cel mai mic " ,adica 10x , tremuratul imaginii devine dupa ceva timp evident.
Din acest motiv un 8x ...
Initial am vrut sa cumpar de la vecina mea unul , nepoata lui Daniel,  Swarovski Daniel, dar vecina le da scump tare! &#128578;
Asa ca am mai cercetat prin lumea instrumentelor 8x56 si dupa zile de cautari in care am crezut de nenumarate ori ca in sfarsit l-am gasit pe cel potrivit, si tot de atatea ori am gasit ceva ce nu se potrivea in totalitate, m-am oprit la acesta: 

https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p8983_DDoptics-Fernglas-Pirschler-8x56-Gen-3--gruen.html

Are cineva experienta cu optica acestei firme?
E si o problema de rezolvat pentru Silviu aici, eu nu am reusit. 
Obiectivele sunt descrise ca fiind facute din  noul sort de sticla CT. Silviu iti spun sincer ca nu fac anumea, stii ce o fi si asta? &#128578;

gpaunescu
18 Feb 2023 23:06


Si eu am vrut unul mai mic si am luat un 10x42, de care sunt multumit.
In schimb uitandu-ma la specificatiile binoclului, am observat ca este destul de greu: peste 1kg. Adica se cam compara cu cele porro 10x50. La astea eu reusesc sa le tin stabile numai daca stau comod pe un scaun.
Parerea mea e ca nu va fi foarte stabil in mana. 
Cred ca si obiectivele de 56 il fac destul de greu.

CristiB
18 Feb 2023 23:26


Da, asa e, la capitolul greutate sta destul de bine, insa iau acest lucru ca pe ceva pozitiv deoarece firma foloseste foarte mult metal.  Din acest motiv apare la descriere ca fiind  ,,indestructibil". Normal ca nu pot crede asta, orice instrument optic poate fi  dereglat cu cel mai mic ciocanel.&#128578;
Insa nu greutatea lui ar fi problema mea.

Erwin
19 Feb 2023 09:32


Suportul de umeri este bun pentru orice binoclu, fie mai mare, fie mai mic. Elimină aproape complet tremuratul &#537;i te po&#539;i bucura de observa&#539;ii timp îndelungat. Fără el, orice binoclu va suferi de la tremurat, indiferent de mărire. Eu am 7x42 de la "vecina" luat second, într-adevăr e u&#537;or de &#539;inut în mână dar tot mai bine se vede cu 10x50 de la văru' din Jena, amândouă puse pe suport, doar cu cel mare am observat Veil Nebula de la munte, pe un cer perfect.  :roll:

CristiB
19 Feb 2023 10:12


Ar fi si asta o idee, multumesc, cu toate ca nu am folosit asa ceva niciodata. Dar parca tot mi-as dori un astfel de binoclu.&#128578;

Erwin
19 Feb 2023 10:36


Este foarte u&#537;or de construit unul demontabil, să nu ocupe loc la transport. Este un model pe blog, mai sunt la ATM cele făcute de Mircea Pteancu &#537;i de mine. Am folosit &#539;eavă pătrată de aluminiu vreo 2-3 piese custom din resturi de profile de aluminiu &#537;i câteva &#537;uruburi &#537;i piuli&#539;e fluture. Se poate face &#537;i din lemn, ce ai la îndemână.

Daniel Simion
19 Feb 2023 11:26


Daca bugetul permite, eu as merge pe un Steiner Nighthunter 8x56 fara nicio ezitare. Este un binoclu extraordinar de bun. 

Are review aici, dar si pe Allbinos. Pe Allbinos ocupa primul loc in topul binoclurilor 8x56.

https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=210877#210877
https://www.allbinos.com/320-binoculars_review-Steiner_Nighthunter_8x56_(2016).html

CristiB
19 Feb 2023 11:50


Am studiat varianta Steiner foarte bine, sunt multi cei ce lauda calitatile sale, si pe buna dreptate. 
Insa se pare, din ceea ce am citit pe diverse forumuri de astro, vanatoare, pasionati de natura, etc. , ca aparitia lui DDoptics de generatia a 3-a le-a cam incurcat socotelile celor de la Steiner deoarece , dupa cum spun utilizatorii acestui binoclu, e pur si simplu mai bun. O parte din forumistii ce au avut ocazia sa compare DDoptics cu Zeiss spun ca nu au gasit diferente.
Acum ce sa zic, stim cum e, parerile sunt foarte impartite si diferite. Dupa pret nu ma mai pot lua, sa merg pe considerentul cu cat mai scump cu atat mai bun, am privit prin binoclu de 400&#8364; ce oferea o imagine mai buna decat un binoclu de 7-800&#8364;.

Daniel Simion
19 Feb 2023 11:57


Nu vad cum ar putea fi mai bun ca Steiner-ul, dar nici nu m-am uitat prin acel DDoptics.

Uite si o comparatie cu Zeiss Victory HT:

https://binocular.ch/steiner-nighthunter-8x56-2016/

GunDALF
19 Feb 2023 12:13


Este un model pe blog

Poti da linkul?

CristiB
19 Feb 2023 12:32


Multumesc frumos pentru link, dar este exact ce spuneam in ultima postare.
Este comparat un buldozer cum e Zeiss Victory de 2000&#8364; cu un neica nimeni ce vine si cu un pret cu 50% mai mic, dar pana la urma asta micu nu se face de ras, ci din contra, ofera o alternativa demna de luat in seama.

...am vrut sa ma abtin din a povesti ceea ce urmeaza, dar pe de o parte ca si pasionat de lentile cred ca e de datoria mea sa spun si altora care este adevarul.
Vara trecuta am cautat un binoclu  ,,pur sange ". Adica daca firma e japoneza obiectul finit trebuie sa fie 100% Made in Japan, daca e facut in Germania trebuie sa fie 100% Made in Germany.
M-am dus la cel mai mare distribuitor din Germania cu cerinta mea. I-am povestit omului doleanta mea iar el a inceput sa zambeasca! &#128578;
Cred ca daca conversam prin E-Mail murea de ras.
Apoi, domnul era destul de in varsta dar superpoliticos, la fel ca un bunic ce-i vorbeste nepotului mi-a spus: cunosti firma Zeiss? 
Sigur, cum sa nu, i-am raspuns. Stii unde fac ei binoclurile? Normal, zic eu, in Germania! 
Rabdator mi-a explicat ca cele mai multe componente sunt facute din cauza costurilor in China, apoi sunt trimise la fabrica din Germania, aici sunt atent verificate , dar asamblarea nu are loc aici ci dupa verificare sunt trimise in Sankt Petersburg unde are loc cea mai mare parte de asamblare. Dupa aia vin din nou in Germania, se aplica ultimele retusuri si etichete.....si asa poate Zeiss sa vanda mai ieftin decat Swarovski sau Leika de exemplu.

CristiB
19 Feb 2023 12:50


Nu vad cum ar putea fi mai bun ca Steiner-ul, dar nici nu m-am uitat prin acel DDoptics.


Aici e aceeasi dilema, dar se pare ca DDoptics a iesit mai bine la teste. Linkul e in limba germana, sper sa functioneze traducatorul pentru cei interesati, in acelasi timp e si o amestecatura de firme de top dar si de preturi la fel de top.
Pana la urma cautam ceea ce e mai bun, iar intinderea nu trebuie sa fie mai mare decat plapuma. &#128578;

https://forum.wildundhund.de/threads/erstes-fernglas-ddoptics-pirschler-8x56-gen-3-oder-steiner-nighthunter-8x56.118075/

Mircea Pteancu
19 Feb 2023 19:33


Completez cele spuse de catre Erwin.
Aici este articolul meu despre suportul de umar pe care l-am botezat ''Bizooka'' de la ''Binoclu'' si Bazooka'':

https://observoergosum.blogspot.com/search?q=bizooka

Bizooka nu este complet imuna la tremur. Dragos a facut o observatia confirmata de practica si anume''suportul de umar'' va transmite binoclului miscarile de mai mare amplitudine si joasa frecventa cum sunt cele generate de respiratie.
Dar tremurul de mica amplitudine si de mare frecventa, indus de maini, este eliminat. Ori tocmai acesta este ''inamicul public nr.1''.

In articol dau un exemplu de observatie cu binocluri puse pe Bizooka.

Mircea

Erwin
20 Feb 2023 08:07


Iată &#537;i link-ul de pe blog:

https://www.astronomy.ro/montura-de-umar-pentru-binoclu_1803.html

Colegul Dan Vasiliu a făcut bra&#539;ele scurte să intre în gentu&#539;ă, eu le-am lăsat la 1m pentru că încap lejer în ma&#537;ină &#537;i m-am inspirat &#537;i din ce-a făcut Mircea.

GunDALF
20 Feb 2023 09:08


Multumesc. Aveam un cadru din Al de la o geanta de-aia pe roti pentru cumparaturi folosita de pensionari, care e si telescopic (se strange). Cred ca o sa-l adaptez la asa ceva.

Dbird
20 Feb 2023 09:55


Un binoclu interesant 8x56 este si acest Saga:
https://www.aliexpress.com/item/4000107396046.html?spm=a2g0o.productlist.main.85.4001e55cm4KQQ9&algo_pvid=0c824a4c-9ac1-44be-bb2a-6f2ad37a2119&algo_exp_id=0c824a4c-9ac1-44be-bb2a-6f2ad37a2119-42&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2210000009781706515%22%7D&pdp_npi=3%40dis%21RON%211840.51%211454.0%21%21%21%21%21%40211bd93f16768753893051251d06fa%2110000009781706515%21sea%21RO%212803719084&curPageLogUid=ky9lo1wniZ9P
are field flattner si sticla ED Nikon, 5 lentile in ocular, diametre mari si generoase, etc .... la un pret ceva mai mic, fabricat de "lupii tineri" din China.

CristiB
20 Feb 2023 10:59


Nu arata rau insa asa se poate merge direct pe Nikon Monarch 5, care are aprecieri destul de bune.

tudor
20 Feb 2023 11:51


Strict in categoria 8x cu obiective de 56/54mm eu as alege tot Steiner Nighthunter 8x56 cum a zis si Daniel. Este singurul binoclu marca Steiner pe care am curajul sa il recomand. 
8x56 de la Zeiss si Swarovski sunt de tip roof, astfel avand o tridimensionalitate mai retinuta in comparatie cu cea a unui porro. Pe timp de noapte, in observatii terestre (intr-o marja de pana la 100m) aceasta tridimensionalitate iti da o informatie spatiala in plus foarte folositoare dar si spectaculoasa estetic.
Apoi acest Nighthunter 8x56 este unul ce da imagini dintre cele mai luminoase, lucru important pentru un binoclu de noapte.
Singura hiba este ca e cam uratel, zici ca este in faza de prototip nefinisat. Deci recomand sa ne uitam mai mult prin el decat la el &#128516;

CristiB
20 Feb 2023 19:23


Multumesc frumos Teo, experienta ta e importanta pentru noi!
Vad ca sunt doua cu aproximativ acelasi nume si au in acest moment si o reducere destul de importanta.

https://www.frankonia.de/p/steiner/fernglas-nighthunter-8x56/192479

https://www.frankonia.de/p/steiner/fernglas-nighthunter-xtreme-8x56/192829

Chiar si Nikon Monarch 5  ar intra in discutie, arata bine si Are si el reducere.

https://www.frankonia.de/p/nikon/fernglas-monarch-5-8x56/177796

Pe de alta parte am descoperit ca DDoptics ofera la produsele sale garantie pe viata. Cred ca asta spune totusi ceva.
Insa deoarece in Germania (firma e 100% germana, e undeva in apropiere de Dresden) ,,garantia pe viata " e reglementata politic , s-a ajuns la compromisul ca garantia pe viata inseamna de fapt 30 de ani. Inca un lucru interesant pe care l-am gasit despre DDoptics e faptul ca  ,,sticlaria" provine din Japonia. Pe forumurile din strainatate aceasta firma e foarte bine cotata. Se pare ca printre noi nu are nimeni un binoclu de la ei.

Daniel Simion
21 Feb 2023 08:00


Atentie la modelul Steiner Nighthunter 8x56. Unul din link-urile tale este pentru modelul mult mai slab, adica Nighthunter Extreme. Cel pe care il recomandam noi este modelul fabricat dupa 2016, adica Nighthunter simplu sau, pe piata americana, Steiner Shadowquest 8x56.

Acesta este modelul slab: https://www.frankonia.de/p/steiner/fernglas-nighthunter-xtreme-8x56/192829

Acesta este modelul bun: https://teleskopy.pl/product_info.php?cPath=25_323&products_id=4682&lunety=Lornetka%20Steiner%20Nighthunter%208x56%20SKU%202310

Si la Steiner este tot 30 de ani garantia.

CristiB
04 Mar 2023 12:38


A sosit si martisorul meu! Pana la urma am mers pe varianta DDoptics, la Steiner am renuntat in momentul cand am citit pe un alt forum ca acesta nu detine un sistem de focusare propriu. In cazul acestui model de Steiner focusarea e facuta de propriile noastre organe ce contribuie la perceperea unei imagini. Asa ca o imagine buna depinde de capacitatea vizuala a fiecaruia. Ce sa zic, acum nu am probleme in acest sens, insa un forumist s-a plans de faptul ca dupa ceva timp de privit prin acest binoclu incepea sa simta ameteli. 
Si deoarece ambele modele sunt foarte renumite pentru luminozitatea lor excelenta am mers totusi pe primul amintit.
Pana acum sunt placut surprins de tot ceea ce este in pachet.
Nu au facut nici un rabat la calitate, totul este robust si de ce sa nu spun, conteaza si asta, totul este si frumos lucrat. Insa doar toate acestea luate la un loc nu inseamna ca e si un binoclu bun.
Optica decide pana la urma. Cu 2-3 saptama iin urma am probat ultimul model  8x56 din clasa mijlocie a celor de la Meopta . Am fost dezamagit de imagine dar si de mecanica acestuia cu toate ca e mai scump decat DDoptics 8x56 . Insa are si Meopta modele foarte bune.
Am facut acum cateva teste cu binoclul Ddoptics 8x56 si impresia generala mai mult decat buna.  Pana acum am folosit doar doua binocluri care de la bun inceput starnesc bucurie si incantare in momentul observatiilor,unul e cel de acum, celalalt un Kowa. Dar nu ar fi mare lucru ca optica de la Ddoptics sa fie chiar de la Kowa, undeva pe site-ul lor am gasit ca isi produc sticlaria prin Japan.
Vor urma si alte teste si deasemenea hotararea daca ramane sau nu. Pe langa garantia generoasa de 30 de ani DDoptics ofera si un termen generos de 30 de zile in care poti returna produsul. Toti ceilalti comercianti cu care am mai colaborat ofereau maxim 14 zile, conform legii. Se pare ca DDoptics nu se teme de nici o proba!&#128578;
Pe langa toate acestea au pus in pachet si o biblioteca foarte interesanta.

Daniel Simion
04 Mar 2023 13:18


&#8220;Pana la urma am mers pe varianta DDoptics, la Steiner am renuntat in momentul cand am citit pe un alt forum ca acesta nu detine un sistem de focusare propriu. In cazul acestui model de Steiner focusarea e facuta de propriile noastre organe ce contribuie la perceperea unei imagini.&#8221;

Ai inteles gresit sau respectivul de pe forum nu stia sa il foloseasca. Steiner-ul are focalizare individuala pe fiecare ocular.

Sa folosesti cu placere ce ti-ai cumparat si sa ne spui si noua cum este. Stii ca suntem curiosi. :D

CristiB
04 Mar 2023 13:28


Nu scrie pe nici un site de focalizare individuala. In afara de cel de mai sus. Dar cred ca e o greseala acolo. 
Are cineva acest binoclu si ne poate lamuri?
Fabrica da urmatoarele detalii:

,, Sport-Auto-Focus Singurul binoclu de noapte porro de această calitate cu avantajul clarită&#539;ii &#8222;infinite&#8221; (de la 20 m la infinit).  Imagini întotdeauna precise &#537;i clare, fără re-focalizare pentru contururi clare, chiar &#537;i atunci când se instalează întunericul.''

Daniel Simion
04 Mar 2023 13:30


Asa se intampla cand lasi marketingul sa explice chestiuni tehnice. L-am avut eu si iti pot spune cu siguranta ca are focusare individuala pe fiecare ocular.

CristiB
04 Mar 2023 13:49


Si da si nu! 
,,
O caracteristică specială a noului Steiner Nighthunter 8×56 este lipsa unei unită&#539;i centrale a&#537;a cum o cunoa&#537;tem de la binoclul clasic.  Concentrarea asupra noului Nighthunter se face folosind sistemul Sports Auto Focus.

 Aici focalizarea individuală asupra ocularului este setată pentru fiecare ochi.  Pentru a face acest lucru, căuta&#539;i un obiect la o distan&#539;ă de aproximativ 200-300m &#537;i regla&#539;i claritatea pe inelele de reglare a ocularului până când obiectul este ascu&#539;it.  Inelele de reglare a ocularului rulează cu mare efort, astfel încât setarea selectată să nu fie schimbată accidental.
 Odată făcut acest lucru, totul între 20m &#537;i infinit poate fi văzut clar cu binoclul.  Acomodarea naturală a ochiului este responsabilă pentru acest lucru.  Pentru a spune simplu: ochiul se adaptează automat la diferitele distan&#539;e.

Rotitele alea seamana cu cele ce regleaza dioptriile.

zoth
04 Mar 2023 19:28


Salut Cristi,
Cum îl sim&#539;i la mana, e greu, se pot face observa&#539;ii mai lungute cu el sau trebuie pus pe trepied?
Să-l folose&#537;ti sănătos în caz că te hotără&#537;ti să-l păstrezi  :)

CristiB
04 Mar 2023 20:43


Salut Silviu! Dupa cum spuneam e foarte robust, lucru care imi place, singurele piese din plastic sunt capacele pentru oculare + protectia de deasupra carcasei. Restul e metal + sticla . Are conform specificatiilor 1150 g. Se simte grelut la observatii insa asta nu e o problema, din contra, mi se pare ca imaginea e mai stabila..
Dar o hiba tot am gasit! &#128578; 
Dupa cum spuneam imaginea oferita e super dar... marginile acoperisurilor de exemplu sunt toate albastre, si nu numai. 
La Luna vad ca are aceeasi imagine extra dar marginea e albastra sau galbena, in functie de pozitie.
Din specificatii rezulta clar ca nu are lentile ED, deci oamenii au fost cinstiti si aici, dar se lauda cu asa-zisele obiective CT:
,,Obiectivele CT sunt un tip de sticlă de înaltă calitate, cu putere de refrac&#539;ie extremă pentru reproducerea imaginilor de înaltă rezolu&#539;ie.

 CT = transmisie clară (valori foarte mari de transmisie a luminii)'' CT = clear transmission
 Nici nu stiu ce sa zic, sa fie acest lucru un motiv de retur?
Trebuie sa recunosc ca recomandarea pentru acest model am gasit-o pe un site al vanatorilor, mai ales a celora ce vaneaza pe timp de noapte. Asta datorita luminozitatii ce o ofera. Totul corect pana aici, dar cum facem cu observatiile astro?

valy
04 Mar 2023 21:06


Ce-i drept recomandarile colegilor de pe aici nu au fost catre acest model.
Pana la urma ramane la latitudinea ta personala, depinde cat de sensibil/insensibil esti la aberatiile cromatice. Sigur ai focalizat corect? In zonele out-of-focus aberatia cromatica este mai mare.

CristiB
04 Mar 2023 21:31


E drept ca recomandarile colegilor nu au fost pentru acest model, insa asta deoarece nimeni nu a mai avut un astfel de binoclu. Incercarea....stim proverbul!
La fel de adevarata e si partea cu focalizarea, ieri seara Luna se putea observa printr-o perdea de nori si culorile erau ceva mai pronuntate pe margine, acum cerul e clar ca si cristalul, galben nu am mai obsevat oricat am incercat, dar ceva albastru tot era pe marginea Lunii.
Pe de o parte l-as pastra pentru ca per total lasa o impresie foarte buna, pe de alta parte l-as returna pentru ca imi asigura o treime din 8x56 de la vecina. Vom vedea!
Am facut observatii paralele si comparatii cu binoclul APM 11x70 ED la aceleasi obiecte si culmea, asta ieftinu (teoretic) si aproape No Name in comparatie cu granzii din domeniu nu are absolut deloc aberatii cromatice. ED ramane ED !

valy
04 Mar 2023 21:35


APM au si ei un 8x56, este ED: https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p16055_APM-8x56-ED-Apo-Magnesium-Series-Binoculars-with-Nitrogen-Filling.html

CristiB
04 Mar 2023 21:44


Cum de l-ai gasit!? Asta e un produs total nou pentru APM. Dar ca la orice produs nou trebuie si sa astepti, pe site-ul producatorului sunt mentionate 3 luni timp de livrare. Dar zic si eu ca si Octavian Stanescu (sper sa nu gresesc), binoclu bun de la APM, deci se merita. Multumesc Vali, eu chiar sunt multumit cu binoclurile de la APM.

Cristian Kata
04 Mar 2023 22:26


Eu am probat Vixen Foresta 8x56, nu pot sa spun decat ca am ramas uimit, aveam si Conquest 10x42 in mana si il simteam depasit, nu reuseam sa observ faptul ca ar apropia mai mult Conquest, cu toate ca are o greutate maricica si dimensiuni serioase, imaginea era extrem de stabila la Vixen, practic asa am cumparat eu binoclul Conquest, fostul proprietar l-a inlocuit cu Vixenul respectiv, chiar daca poate pare o schimbare ciudata (asa am crezut si eu initial), Vixen este peste ceea ce va puteti imagina, ma refer strict la acest model, nu am avut alt Vixen in mana.

CristiB
04 Mar 2023 22:50


Zeiss-ul costa de trei ori mai mult, asta e noroc, daca chiar asa stau lucrurile. As vrea si eu sa-mi dea cineva un Swarovski SLC deoarece lui ii place mai mult un  ,,altceva". 
Incet incet totul ma indreapta spre vecina mea, am fost de cateva ori in fabricile ei, si mai nou e si singurica. Dar mai usor cu visele! Ma refer la binoclu.&#128578;

Cristian Kata
04 Mar 2023 23:56


Pai...cred ca nu m-ai inteles :). Omul avea Conquest si nu era multumit de el, a cumparat Vixen si mi-a vandut mie Conquestu, eu nu am avut nici o implicare la "manevra" lui. Il cerusem de la el cu ceva timp in urma...si a tinut cont ca il vroiam, pe bani, normal &#128513;.

CristiB
05 Mar 2023 00:14


Zeiss-ul costa de trei ori mai mult, asta e noroc, daca chiar asa stau lucrurile. As vrea si eu sa-mi dea cineva un Swarovski SLC deoarece lui ii place mai mult un  ,,altceva". 
Incet incet totul ma indreapta spre vecina mea, am fost de cateva ori in fabricile ei, si mai nou e si singurica. Dar mai usor cu visele! Ma refer la binoclu.&#128578;

Si de unde se intelege ca nu am inteles!? 
Vorbeam de norocul pe care l-ati avut in cazul acestei afaceri. &#128578;
Nu se compara un Zeiss cu un Vixen. Daca nu as fi probat nu as fi vorbit.

Cristian Kata
05 Mar 2023 09:52


Nu am nici un motiv sa spun ca se compara Zeiss cu Vixen, din moment ce eu am Zeiss nu Vixen, dar pot sa fiu obiectiv si sa spun ca binoclul testat de mine Vixen New Foresta 8x56 se compara fara probleme cu Conquest, inafara de claritatea spre margini unde Conquest castiga, in rest nu castiga la nimic, iar imaginea ca si tenta de culoare este mult peste zeiss....asta e subiectiva poate...&#128513;

CristiB
05 Mar 2023 16:18


In orice caz multumesc frumos pentru recomandare! &#128578;
Am si eu un Conquest 10x56 si inteleg mare parte din postare din propria experienta. 
Ddoptics -ul pe care l-am comandat are multe plusuri dar...in aceasta lume a opticii ajunge un singur minus ca sa schimbe total lucrulile, cum ar fi de exemplu aberatiile cromatice. 
Voi returna binoclul pentru ca la pretul asta chiar ma asteptam la lipsa acestor culori adiacente. Dar firma are si ED-uri, insa nici unul 8x56. Probabil ED-urile lor sunt perfecte, nu am de unde sti, dar nu se incadreaza in ceea ce-mi doresc. Pe de alta parte au preturi care se apropie de ceva ce sigur ofera calitate in orice directie. Pana la urma asta e tema topicului!

zoth
07 Mar 2023 10:16


Am citit pe undeva ca APM-ul de 8x56 ajunge la 1,45kg. Nu e prea mult pentru un binoclu de mana?

Si pentru ca tot suntem pe subiectul asta, as intreba si eu colegii cu mai multa experienta cam ce recomandare ar avea pentru un 8x40 sau 8x42. Sper sa nu se supere Cristi ca deturnez usor discutia.

CristiB
07 Mar 2023 10:21


Nu e nici o suparare, cu cat mai multe recomandari cu atat mai bine pentru toti, iar intrebarea se incadreaza in domeniul 8x !

CristiB
07 Mar 2023 13:59


... cam ce recomandare ar avea pentru un 8x40 sau 8x42..
Dar de ce aceste aperturi? Au avantaje fata de 8x56?

zoth
07 Mar 2023 16:20


Aperturile evident ca nu au nici un avantaj dar binoclul in sine indeplineste dupa standardul meu personal criteriile unui binoclu "de mana".
Am avut de-a lungul timpului o gramada de binocluri, adunasem la un moment dat vreo 15, dupa care am inceput sa dau din ele pana am ramas cu unul singur, un 8x30 de care nu m-am despartit nici acum si pe care il folosesc inclusiv la astro.
As vrea un 8x40 sau 8x42 decent, nu de fitze sau mofturi dar care sa fie bun si sa nu iasa din standardul "de mana"...

gpaunescu
07 Mar 2023 20:31


Nu sunt un expert in binocluri, dar mi-au ramas in minte unele review-uri facute de Dorin (aka DBird):
Bresser Pirsch 10x42 ED
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=218508#218508

SVBONY 10x42 ED HD SV202/F9351B
https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=207667#207667

Asta la categoria, mai fara fitze. Ambele firme au si 8x42 ED.

Parca a mai fost cineva care a mentionat un Omegon 10x42; fiind din Bucuresti cred ca ai putea sa il incerci la Astromagazin. Eu zic ca merita sa fie vizitati.

Eu am un 10x42 ED (nu e o firma de renume), dar cred ca e din categoria celor mentionate mai sus, fara aberatii cromatice. Din punctul meu de vedere e foarte bun, fara sa cheltuiesc o avere. Din pacate nu cred ca se mai fabrica.

CristiB
09 Mar 2023 13:53


S-a facut verde spre Absam! Sa fie vreun semn!? &#128578;

CristiB
11 Mar 2023 11:34



As vrea un 8x40 sau 8x42 decent, nu de fitze sau mofturi dar care sa fie bun si sa nu iasa din standardul "de mana"...
Silviu, categoriile acestea sunt foarte vaste! De fapt numai una, pentru ca, imi cer scuze, dar habar nu am care ar fi binoclurile de fitze. Probabil ca daca privim prin prisma financiara atunci apare o intelegere a celor doua categorii. Insa si aici treaba e foarte volatila. Sa spunem ca un coleg de forum hotaraste in acest moment sa cumpere un binoclu ce costa 1000 de lei, asta gaseste el ca e decent in secunda aceasta, iar faptul de a cumpara un Swarovski e pur si simplu ceva de fitze.
Fiind sambata si avand un bilet la Lotto colegul nostru constata ca in acest Weekend a castigat o suma importanta.
Va mai gandi el luni ca dorinta lui se limiteaza la un binoclu de o mie de lei si ca Swarovski e de fitze sau va spune ca in sfarsit poate si el sa-si cumpere un binoclu decent de la Zeiss, Swarovski sau Leica?
Dupa cum spuneam, in aceste doua categorii poate intra orice, si orice se poate afla intr-o categorie poate sa se afle in acelasi timp si in cealalta. Iar asta depinde de fiecare pasionat in parte .
Eu am facut o programare la un comerciant din zona si cu bugetul pe care l-am economisit in acest scop vreau sa testez ultimele binocluri ramase in cursa si poate sa si cumpar unul.
Acestea sunt Zeiss Conquest 8x56 HD, Meopta Meostar 8x56 B1 si Swarovski SLC 8x56 . 
Preturile sunt foarte diferite la cele trei, calitatea totusi foarte apropiata. Daca ma intorc cu SLC -ul acasa carei categorii apartin ? &#128578;

zoth
11 Mar 2023 17:05


Cand vorbim de binocluri de fitze nu trebuie sa intelegem ca e ceva musai rau, dimpotriva ...
In logica mea un binoclu de fitze este unul ce a dus o parte din caracteristicile lui tehnice undeva spre limita performantei, daca nu chiar acolo. Dar aceste limite se pot atinge doar insotite de costuri pe masura.
Ca sa nu batem campii, sa vin cu un exemplu concret, binoclul colegului nostru Tudor, Swarovski Habicht 7x42 pe care eu l-as include in clasa binoclurilor de fitze. Pe langa mecanica de top acest binoclu are o transmisie a luminii uluitoare, undeva la 96%. Nu este un lucru rau, asa cum ziceam la inceput, dar sigur acest parametru nu ma ajuta la orice tip de observatie. Ziua cand este lumina din belsug sunt sigur ca poate trece neobservat dar seara pe cer isi face simtita prezenta imediat.
Ce pot sa fac sa ajung la limita magnitudinii vazute de Habicht? Caut un binoclu bunicel cam la un sfert de pret decat cel al Habicht-ului, cu o transmisie mai modesta a luminii, sa zicem undeva la 90-91% dar cu obiective ceva mai maricele, poate 50mm si sunt sigur ca ii egalez performanta. Dar pentru asta trebuie sa accept faptul ca nu voi mai tine in mana un Swarovski  :)

Cristian Kata
11 Mar 2023 17:11


Daca ai intrebat inseamna ca vrei un raspuns, nu? Eu personal nu as fi avut un raspuns la intrebarea "de olimpiada" pe care ai lansat-o, dar a intervenit ceva care mi-a dat un raspuns... Am desfacut azi un binoclu 10x56 ED care costa aproape 2000 lei (lipsa poate 200lei), deci nu e un binoclu ieftin, nu este un no name dar nu e din gama celor consacrate. Nu era colimat tocmai bine si am zis ca azi il colimez cat mai bine, nu era o decolimare serioasa dar nu era asa cum trebuie. Fiind un roof a trebuit sa desfac (foarte usor) camuflajul de pe el, asa ca a aparut surpriza, suruburi cu capul retezat din cauza montajului precar, din 3 suruburi doua au avut capul distrus si unu era infiletat incomplet pt ca era prea lung si a ajuns in capat...daca nu se vede sub camuflaj de ce sa fie bine, ca doar nu il cumperi ca sa te uiti cum e facut ci sa privesti prin el. Mai departe, axele optice erau divergente pe orizontala (pe verticala am rezolvat, era putin deviat...), asa ca am incercat sa rezolv problema, numai ca...nu mai avea cursa la reglaj (blocul cu prisme era deja deplasat la maxim) asa ca nu am reusit sa le aduc in pozitia corecta, deci nu e chiar perfect. Prin urmare tind sa cred ca la o firma consacrata mai gasesti calitate, daca e ieftin sau scump nu ma pronunt. Concluzia: daca cumperi din cele 3 modele enumerate de tine, scump sau ieftin, macar stii ca sansele sa fi luat un rebut sunt relativ foarte mici. In rest a devenit o normalitate sa gasesti rebuturi la tot pasul.

CristiB
11 Mar 2023 17:43


Cand vorbim de binocluri de fitze nu trebuie sa intelegem ca e ceva musai rau, dimpotriva ...
Perfect adevarat, nici nu m-am gandit ca ar fi ceva rau!&#128578;
Dar stiu ca tii la gluma si doar asa mi-am permis sa fac postarea respectiva. Scuze daca s-a inteles altfel decat in spirit de gluma, la Loto oricum nu castigam.&#128578;

valy
11 Mar 2023 17:52


https://www.digisport.ro/special/a-castigat-o-masina-de-180-000-de-euro-cu-un-bilet-de-150-de-lei-dar-la-cateva-zile-a-fost-lovit-de-cel-mai-mare-ghinion-2268351


Ar trebui cautata calitatea si nu neaparat brandul, cateodata se confunda, cateodata o gasim acolo unde nu ne asteptam.  Am observat ca firmele nonfite nu pot tine la infinit calitatea buna la pret scazut. Iar daca e vorba de loterie atunci poti juca, probezi pana gasesti ceva bun.

zoth
11 Mar 2023 19:14


Da, calitatea trebuie cautata si preferata, evident in limita posibilitatilor fiecaruia.
Si daca posibilitati sunt, de ce nu, binoclu de fitze  :) 

Faptul ca firmele non fitze nu pot tine la infinit calitatea sus la pret mic este evidentiata foarte bine in povestea lui Kata.

CristiB
11 Mar 2023 19:34


Si daca factorul financiar nu ar juca nici un rol pentru tine, ce ai alege din cele trei?
Am vizionat mai multe comparatii pe YouTube si se pare ca David asta micu, Meopta Meostar din Cehia se bate la capitolul ,,calitatea imaginii " de la egal la egal cu  Goliat -ul Swarovski .
Intre timp am gasit ca Swarovski produce si in Tailanda, China si inca pe undeva in afara de fabrica mama. Asta m-a intristat un pic, am crezut ca vecina este serioasa si la casa ei.
Zeiss merge inainte fara sa se uite in stanga sau in dreapta, cainii latra caii obiectivelor Zeiss isi vad de treaba lor.
Alegerea nu e deloc simpla.

CristiB
11 Mar 2023 21:32


... raspuns la intrebarea "de olimpiada" pe care ai ...
Inca nu m-am lamurit daca e un raspuns ironic sau nu, insa continuarea este mai mult decat de ajutor. Venita din experienta, sau cum se mai spune  ,,din campul muncii ". 
Aceeasi intrebare: care din cele trei?

zoth
11 Mar 2023 21:48


Eu nu pot sa-ti raspund la intrebarea asta pentru ca nu m-am uitat prin nici unul din cele 3, dar cred ca cel mai bun raspuns l-ar da ochiul tau in caz ca ai avea ocazia sa faci un test comparativ. Am devenit curios de rezultat  :o

CristiB
12 Mar 2023 08:55


In cazul acesta voi merge pe varianta motto-ului tau, dar pe contrasens: decat ceva prost mai bine ceva foarte bun! &#128578;
Pana la urma tema principala a topicului este calitatea.

Cristian Kata
12 Mar 2023 14:29


@Cristib nu era nici un fel de ironie, vroiam sa te incurajez spre cele 3, trebuie probat parerea mea, pt ca eu cred ca sunt diferente notabile intre ele, cel putin la nuanta de culoare, am obs ca Zeiss merge spre mai rece dar la Swarovski parca e mai calda culoarea... Sunt prea multi bani in joc ca sa nu probezi, sunt multe chestiuni subiective. Referitor la "fite" cred ca este un atribut al utilizatorilor nu a binoclurilor. Asa ca daca ai posibilitati financiare mergi pe ceva cu renume, chiar daca platesti si numele firmei cu un procent semnificativ, poate. Totusi imi amintesc de un caz (cred ca am mai spus pe undeva) in care am avut un Swarovski SLC 10X42 WB, (nu varianta actuala ci cea dinainte cu verde mai deschis pe camuflaj) la care rotita centrala mergea in gol, avea filetul uzat complet fiind din ceva material non-metal, un soi de plastic/abs, inclusiv tot corpul cu balamale cu tot, am crezut ca este un fake initial dar nu era....ideea este ca a primit altul nou de la Swarovski cu toate ca nu avea acte pe el, asta a fost acum vreo 3 ani cred, deci alt binoclu nou, cel defect a ramas la ei. In cazul asta parca nu te mai intereseaza din ce e facut, sau poate nu atat de mult, e vorba de seriozitate din partea firmei, puteau sa spuna clar ca e uzura din cauza unei folosiri anormale...etc, ca e vechi si iar etc. Oricum am vedea lucrurile tot firmele de top raman in picioare atat timp cat banii nu sunt un impediment. Testeaza si apoi alege, orice alegi e foarte bun (dintre cele 3), asta e clar pt oricine.

CristiB
12 Mar 2023 15:22


Multumesc frumos! &#128578;
La partea cu service-ul m-am gandit si eu, nu poti sti cand apare ceva. Asa ca si asta e un factor in a alege!

valy
12 Mar 2023 19:05


Nikon cu anumite serii cred ca s-ar putea incadra in categoria fitze.

In ultima perioada ma atrage o anumita specificatie la binocluri: campul aparent. Am vazut binocluri care au spre 70'. Magnificatia mare + camp aparent mare ar fi o varianta de luat in calcul. Swarovski NL Pure 8-10-12x42 mi-a starnit un oarecare interes, dar domolit brusc din cauza de pret. Chiar si la 12x ai 6.5' de cer. Atat magnificatia cat si campul real mare fac bine la astro, si nunumai. Cu conditia unei maini sigure sau a unui suport care sa stabilizeze tremurul.

Cristian Kata
12 Mar 2023 23:24


Acum un an am primit o poza cu specificatiile acestui model (nu mai stiu daca era 8x sau 10x), de la un prieten care zicea ca a gasit modelul potrivit pt noi, era o gluma avand in vedere pretul, in prima faza i-am zis ca nu exista asa ceva, adica am fost sigur ca e o eroare la dimensiunea campului, dar vazand aceleasi specificatii peste tot...&#128513;, mi-am dat seama ca totusi exista. Dar pretul m-a ajutat sa uit imediat de existenta lui &#128513;.

valy
12 Mar 2023 23:30


Asa este, ai mare dreptate. Si totusi cheltuim o groaza de (putini) bani (dar) pe multe binocluri de-a lungul vietii profesionale de astronom amator, si tot nu avem liniste. Viata este scurta, banii vin si pleaca, mai mult pleaca decat vin, un astfel de binoclu te ajuta sa plece mai repede, scapam de grija lor mult mai rapid. Si eu am zis lafel, ca gata am gasit binoclul perfect, noroc a stateam pe scaun cand am dat click si am vazut pretul. Dar dupa un timp, la rece, am facut niste calcule, de ex. doua oculare bune de 70' costa cam 600-1200E. Mai trebuie sa justific restul pana la 3000  :shock:

Dbird
13 Mar 2023 11:18


@zoth:
Am vazut o aparitie noua.
https://telescop-expert.ro/binoclu-lacerta-prime-ed-8x42-5-7_302531
Cel putin teoretic este interesant. Iata cum gandesc eu:

1- Lacerta a folosit mereu in emisiile sale o sticla extrem de luminoasa.
2 - Au proiectat din ce in ce mai bine sitemele optice si mecanice.
3 - Au avut acoperiri din ce in ce mai bune.
4- Emisiile lor au fost comparabile cu unele in jur de 3 ori mai scumpe.
...... ->
Daca pe sticla pe care o foloseau/folosesc mai adauga ED, este de banuit un binoclu de buna calitate.
Este doar o prezumtie, o deductie logica ... ca'n bancul cu Bula ... ai curaj sa risti?  :D

Cristian Kata
13 Mar 2023 11:52


Avand in vedere ca sunt si eu interesat de ce poate noul Lacerta, sunt dispus sa ma "risc" cu 50%, mai exact sa dau comanda pt binoclu, mai e nevoie de un coleg care sa se riste cu plata binoclului, adica cu 30% din riscu total, iar restul de 20% ii revine lui Dbird pt a face un review. Binoclul ramane celui care face plata, chiar daca eu ma risc cel mai mult :)))).

valy
13 Mar 2023 12:12


Dar unde este riscul? La comanda online nu poti returna in 15 zile daca vrei sau consideri ca nu corespunde?

CristiB
13 Mar 2023 12:35


Cam asa arata candidatii. Unul mi-a placut ceva mai mult si a ramas cu mine.&#128578;

zoth
13 Mar 2023 12:48


Po&#539;i să ne dai ceva detalii? Mersi  :)

CristiB
13 Mar 2023 13:32


Vin si detaliile dar putin mai tarziu, cand ajung acasa.

Cristian Kata
13 Mar 2023 15:03


@valy chiar nu &#539;i-ai dat seama ca glumesc?

gpaunescu
13 Mar 2023 15:45


Vin si detaliile dar putin mai tarziu, cand ajung acasa. 

Astept cu mare interes detalii, poze si impresii....

 8)

Cristian Kata
13 Mar 2023 16:15


Presupun ca ai luat Swarovski...sunt curios...

CristiB
13 Mar 2023 18:35


Deci, hotararea mea era luata deja de ieri. Deoarece toate trei au review -uri foarte bune ramanea in joc doar factorul financiar.
Si pentru ca nu ma dau banii afara din casa am decis ca Meopta Meostar B1 8x56 e o alegere perfecta.
....iar asta a durat pana ieri seara la ora 19 cand s-au aliniat planetele  iar un vanator m-a contactat cu dorinta de a cumpara Zeiss-ul  cel aveam pus de vreo doua luni la vanzare.
Si asa am devenit protagonistul propriei mele postari despre binocluri decente si cele de fitze! &#128578;
Azi dimineata ne-am intalnit, i-a placut, mi-a dat banul si fiecare a plecat multumit pe drumul lui. Al meu era spre cele trei binocluri. Iar asa coincidenta mai rar, exact cand iti tipa maseaua dupa ceva bani apare si o solutie.
Asa ca am uitat de decentul Meopta si am urcat o treapta mai sus... Doar stim ca de multe ori calea de mijloc e cea mai buna. Nu stiu daca si la optica se potriveste asta dar deja eram undeva mai sus decat initial. 
Pe Swarovski l-am eliminat oricum, pe site-ul producatorului e vandut cu 2400 , nici chiar asa!! 
Ajuns la Teleskop -Expres totul a decurs foarte repede. Mi-au dat cele trei modele am inceput probele cu Meopta, a urmat Zeiss si la urma Swarovski.
Imaginile oferite de Meopta si Zeiss au fost pentru mine la fel, foarte bune, de aberatie cromatica nici vorba. La Swarovski ce m-a impresionat de la bun inceput a fost luminozitatea imaginii. E prima data cand privesc printr-un Swarovski si prima impresie a fost ca parca mai adauga lumina de la el, parca imaginea din binoclu era mai luminoasa decat cea reala! &#128578; ....de asta probabil 2400.
Am trecut la etapa urmatoare, cea financiara. De obicei primesc cate o reducere ca si client fidel. Si culmea tocmai acum i-au lovit pe cei de la Teleskop -Expres caritatea! Modelul de la Swarovski se afla in perioada de reducere, de la 2400 l-au.  facut 1890 parca, si mie mi l-ar da cu 1850 daca ma hotarasc pentru SLC. 550&#8364; diferenta fata de Shop -ul Swarovski nu e chiar putin! 
...si asa m-am intors acasa cu Swarovski SLC 8x56 WB . M-am interesat ce inseamna SLC si cica inseamna  ,, Swarovski -ul Lui Cristi ".
Am fost deja pe Munte pentru o mica sesiune de observatii si impresiile sunt foarte bune. &#128578;

CristiB
13 Mar 2023 18:48


Am facut doar o singura fotografie prin el, nu e ceva spectaculos, facuta cu telefonul, dar poate oferi o idee despre cum se vede prin el.

zoth
13 Mar 2023 18:50


Super  :D 
Sa-l folosesti sanatos si sa ne mai povestesti despre el ...

gpaunescu
13 Mar 2023 19:35


Sa-l folosesti cu bucurie!
De asta nu am putut sa-l iau eu: din cauza SLC.  :D  :D  :D 
Ce as vrea am si eu Telescope Express asa aproape.


Daca se poate, te rog frumos, as vrea si o fotografie, tot cu telefonul, tot asa la copaci, dar fara crop; originala.
Sunt interesat de claritatea oferita pe margini.

Mie mi s-a parut o claritate mai buna pe margini la Leica (am vazut in niste clipuri pe Youtube).

CristiB
13 Mar 2023 19:57


Va multumesc frumos pentru urari! &#128578;
Fotografia a trebuit sa o tai deoarece originalul nu incape pe site, si la telefonul pe care il am acum nu am gasit nici o optiune de resize.
De Leica m-am lecuit tot in urma vizionarii unor filmulete pe YouTube. Prezentatorul era foarte bucuros ca Leica oferea imagini de aur, si intr-adevar apareau nuante aurii la observatii, dar asta nu e cumva viciere de rezultat!? 
O sa atasez cateva fotografii cu binoclul deocamdata. Un lucru interesant la acest binoclu e ca mecanismul de reglare al dioptriile este ascuns in rotita de reglare a focusului, daca nu stii de el poti trai cu impresia ca nu exista. Se poate observa in fotografii.

CristiB
13 Mar 2023 20:06





Daca se poate, te rog frumos, as vrea si o fotografie, tot cu telefonul, tot asa la copaci, dar fara crop; originala.
Sunt interesat de claritatea oferita pe margini.


Mai mult de atat nu pot face acum, am luat un sfert din imaginea originala ca sa incapa pe site.
Am verificat si eu claritatea pe margine, pentru ochiul meu imaginea e clara. Eu sunt multumit!

gpaunescu
13 Mar 2023 20:11


Mersi mult.

Cristian Kata
13 Mar 2023 22:02


Deci am intuit bine, e Swarovski:), din moment ce ai zis ca ai luat ce ti-a placut mai mult...era culmea sa fie Meopta cu o diferenta de camp vizibila, iar Zeiss  ma gandeam ca nu o iei pt mai aveai unul. Comparatul din mana este total irelevant cand diferenta dintre binocluri nu este mare, nu poti face diferenta. Un mic inconvenient tot o sa ai ca vrei ca nu vrei, nu cred ca rezisti cu el la ochi vara cand e senin, imi dau seama ca e extrem de luminos si e chiar periculos sa privesti suprafete luminate puternic. Cum ti se pare claritatea pe margini comparativ cu Conquest? Cred ca intereseaza pe mai multi colegi. Din fotografii e greu sa iti dai seama, eu am obs ca claritatea in fotografii e mult sub cea reala, dar cand e foarte buna chiar si in fotografii ...in realitate trebuie sa fie ceva foarte frumos :).

valy
13 Mar 2023 23:30


Desi ramurile nu sunt in plan, unele sunt out of focus, cred ca se poate observa cu usurinta claritatea si luminozitatea imaginii.
Sa il folosesti cu placere! Si cu siguranta asa va fi.

CristiB
14 Mar 2023 09:57


Multumesc frumos Valy, sper si eu sa fie asa! &#128578;

Erwin
14 Mar 2023 16:18


Felicitări, Cristi, să-l folose&#537;ti sănătos! Bănui că are garan&#539;ie pe via&#539;ă (30 de ani la Swarovski nu e pu&#539;in).

CristiB
14 Mar 2023 17:19


Multumesc Erwin! Am uitat ieri sa intreb de garantie, dar m-am uitat acum pe site-ul Swarovski si e 10 ani.  Si Zeiss tot 10 ani da, dar probabil e suficient si atat.

CristiB
18 Mar 2023 23:54


Poate o sa se creada ca gasesc la orice binoclu nod in papura insa si acesta are ceva: provoaca dependenta! &#128578;
Astazi am urcat undeva pe la 1000 m inaltime, vreme frumoasa, soare din belsug, numai potrivit pentru observatii. Obiective de observat cat vezi cu ochii/binoclul! Dar am constatat ca SLC-ul are o inclinatie aparte pentru avioane.&#128578;
Este o intersectie aici intre doua aeroporturi, mereu era cate unul pe cer si chiar mai multe in acelasi timp ce zburau in diferite directii.
Nu am reusit sa fotografiez nici unul deoarece am luat in rucsac doar trepiedul, suportul de sustinere al binoclului si bineinteles binoclul. Montura ce vine prinsa pe trepied am uitat-o acasa. Noroc ca trepiedul are ambele tipuri de filete si prin simpla intoarcere a surubului poate fi prins direct suportul binoclului.
Asadar am prins doar tinte fixe, cu telefonul, si a trebuit sa mai tai din imagini deoarece originalul era de 12Mb. Nu au iesit toate bine, asa e cu telefonul in mana, dar cat de cat se poate trage o concluzie. Nici nu mi-am dat seama cand a apus soarele, spre V nu aveam vedere directa, si cu ocazia aceasta am constatat inca o data ce luminozitate excelenta are un binoclu Swarovski. Practic se intunecase aproape de tot, becurile iluminatului stradal se aprinsesera, panourile luminoase ale firmelor la fel, dar prin binoclu se vedea de parca era ziua in toate regula. Am facut si o fotografie in acest sens cu o firma (Darbo) ce aprisese luminile sale si se vede luminozitatea. Fotografiile facute acestei firme o sa apara de doua ori, o data cand soarele inca era sus si apoi cand s-a intunecat. Deasemenea si celelate fotografii sunt in mod dual, una prin binoclu cealalta cum se vede doar cu ochii liberi.
Pentru ca se intunecase deja si ma luase si frigul mi-am luat rucsacul si am plecat. Cu ocazia asta am constatat cat de usor si de practic este sa se faca observatii cu acest setup ultrausor si ultracompact. Iar in rucsac mai ramasese loc destul. 
Ajuns pe partea de Vest al versantului mi-a aparut brusc in fata Venus. Si deoarece stralucea asa de tare si curat la altitudinea la care ma aflam am uitat instant ca imi era frig si....am despachetat din nou! &#128578;
Un alt lucru imbucurator la aceasta sesiune a fost ca fara sa vreau am descoperit un mod excelent si extrem de comod de stabilizare a imaginii. Reducand inaltimea trepiedului la minim dorind sa probez ceva de la nivelul solului am auzit deodata un avion ce se apropia. Si era unul mare, nu trebuia ratat! Dar nu mai aveam timp sa scot binoclul de pe trepied asa ca am ridicat tot ansamblul si...surpriza! Nenumarate posibilitati de a stabiliza imaginea. Comod si usor fara sa intervina oboseala chiar si dupa timp indelungat. Am facut cateva poze si in acest sens. Cea mai stabila varianta pe care am gasit-o este cu unul dintre picioarele trepiedului intre bratul stang si corp, poate fi presat de corp, inca unul in palma stanga, poate presa ocularele de zona ochilor iar al treilea picior e sustinut cu mana dreapta si exista posibilitatea ca bratul sa fie usor presat de corp. Deasemenea piciorul trepiedului aflat in palma stanga preia si rolul de montura, celelate puncte ramanand fixe. La aceasta varianta de stabilizare a imaginii nu am putut face nici o fotografie, trebuie sa mai fie cineva sa faca fotografia,  dar se poate imagina din celelalte cum functioneaza.

CristiB
25 Mar 2023 23:04


...... Caut un binoclu bunicel cam la un sfert de pret decat cel al Habicht-ului, cu o transmisie mai modesta a luminii, sa zicem undeva la 90-91% dar cu obiective ceva mai maricele, poate 50mm si sunt sigur ca ii egalez performanta. .........
Aproximativ pe baza acestei idei a lui Silviu am hotarat sa iau in probe un binoclu foarte laudat pe unele forumuri pentru a vedea daca mi-am luat teapa cu SLC-ul, sau mai bine zis cu pretul lui.
Binoclul e un 10x42 dar se fabrica si in varianta 8x42. Producatorul are fabrica proprie in Myanmar si a aruncat pe piata niste caracteristici fabuloase: prisme SK-15, obiective japoneze ED Hoya, corp indestructibil din magneziu, garantie 10 ani si un pret de aproximativ 350-400&#8364;. Hmmm, si eu a trebuit sa dau......?!  
Aici se afla descrisa mai pe larg bijuteria:
https://www.vanguardworld.co.uk/products/endeavor-ed-iv-10x42

L-am primit si bineinteles ca eram nerabdator sa vad ce poate.
Din balcon l-am indreptat catre varful muntilor si am inceput observatiile. De la bun inceput m-a izbit imaginea cetoasa pe care mi-o transmitea dar am zis ca e de la nori. Am dat binoclul deoparte si am privit cu ochii liberi acelasi loc. Innourat era, si inca foarte tare, dar plafonul norilor era mult mai sus decat varful lantului muntos. Asa ca am crezut ca nu am reglat bine focusul si dioptriile si am inceput observatiile din nou incercand sa reglez cat mai bine totul. Insa chiar si cu cel mai bun reglaj obtinut imaginea era tot usor cetoasa. Apoi am zis sa incerc cu SLC-ul poate totusi e cetoasa atmosfera in acel loc. Ma asteptam pe buna dreptate sa vad si cu acesta aproximativ la fel de cetos insa surprinza, imaginea era clara ca lacrima, nici vorba de ceata sau nori pe varfuri. Apoi am probat ambele pe cateva semne de circulatie din apropiere si in timp ce la SLC culorile erau vii si pronuntate la Vanguard erau sterse, ca si cum intre noi chiar era prezent un front de ceata.
Ultimul test l-am facut pe un mic panou metalic vopsit in alb pe care se aflau cateva randuri scrise foarte mic cu culoare neagra. Aici rezolutia SLC-ului a iesit net in evidenta, puteam citi fara probleme tot textul, culoarea neagra a literelor,foarte bine conturata, contrasta puternic cu albul panoului. La Vanguard parca se amestecau cele doua culori, puteam citi textul, dar nu exista nici un contrast clar pentru vreo culoare din cele doua.
De teste suplimentare nu am mai avut nevoie, doar de raspunsuri la cateva intrebari.
Cum poate un binoclu cu asa caracteristici deosebite sa vada asa de prost?
Sunt reale acele caracteristici sau doar reclama comerciala?
Si daca sunt reale cum de e posibil sa vinzi asa ceva cu 350-400&#8364;? Multe binocluri non-ED si cu prisme normale si fara carcasa de magneziu costa uneori mai mult.
Ce sanse sunt ca intr-adevar sa fie pe piata un binoclu foarte bun la un pret mult mai mic decat al firmelor de renume?
Probabil ca sunt si astfel de cazuri, nu le-am incercat pe toate, e imposibil! &#128578;
Astazi am iesit din nou in mijlocul naturii iar SLC-ul mi-a demonstrat inca o data ce poate, imagini impecabile, rezolutie de top, claritate si luminozitate neegalate de nici un alt binoclu prin care am privit pana acum. La fel si in seara aceasta la vanatoare de stele, cand in sfarsit este senin dupa mult timp, imaginile sunt extraordinare, clare ca si cristalul.
Cel putin in acest caz cand am comparat cele doua binocluri s-a dovedit inca o data adevarul vorbelor ce spun ca in domeniul opticii atat cat dai atat primesti.
Mai ca ma face sa ma gandesc si la cel de 15x56.&#128578;

CristiB
02 Apr 2023 11:52


Siviu, cred ca am gasit ceva ce se incadreaza in cerintele tale. L-am probat pe cel de 10x42 insa este si 8x42 . Rezolutie foarte buna, materiale de calitate, frumos lucrat, Made in Germany. Imaginea e buna, luminoasa, nu are nimic in comun cu cel prezentat mai sus, si este echivalentul lui Monarch 7 de la Nikon. Pentru pretul de 3-400&#8364; ceva mai bun nu am testat pana acum.

zoth
02 Apr 2023 18:48


Multumesc Cristi  :)  La mine e mai mult un moft decat o necesitate, deci mai poate astepta ...
Mai investighez, as prefera un porro...

Ultima ta poza facuta prin Swarovski e foarte reusita, mai ales zona din munte iluminata de soare ... n-am cuvinte  :shock:  Cred ca si lui Tudor i-ai bagat un cui serios  :lol:  :lol:

CristiB
02 Apr 2023 21:40




Ultima ta poza facuta prin Swarovski e foarte reusita, mai ales zona din munte iluminata de soare ... n-am cuvinte  :shock:  Cred ca si lui Tudor i-ai bagat un cui serios  :lol:  :lol:

Multumesc Silviu, asta e optica Swarovski, reusita, eu nu am nici un merit la calitatea fotografiei. Cat despre Tudor, nu stiu daca il deranjeaza vreun cui sau nu pentru ca vad ca nu mai e prezent in ultima vreme pe site. Sper ca ii merge bine!

Cristian Kata
03 Apr 2023 07:09


Cristib, tu iti iei Swarovski si la altul ii recomanzi Steiner? Pai nici chiar asa. Cati producatori cunosti care au recurs la "tehnologia" Steiner, adica sa produca binocuri cu prisme lipite intre ele si apoi lipite in pozitie in binoclu? Un astfel de binoclu nu mai are nici un fel de reglaj la o eventuala decolimare. Cred ca stii, ca binoclurile Steiner china, adica cele din prezent nu au nici o legatura cu Steiner german care nu mai are nici un fel de continuitate in prezent. De data asta nu pot sa fiu deloc de acord cu recomandarea ta. Am desfacut de la S Steiner si porro si roof, ambele acopera cu cauciucul exterior o lucratura slaba, am mai zis si atunci. Porro avea prismele lipite intr-un bloc de plastic fragil, practic nu aveam cum sa il colimez daca era cazul, problema era la el defocalizarea la miscare, folosea sistemul cu lentila la interior iar suportul cu lentila balanganea  in binoclu...totul plastic firav (la interior). A adevarat ca unele rezista bine la socuri mecanice pt ca totul e lipit fix, ma refer la prisme, si nu se decolimeaza usor, dar si daca s-a decolimat....nu il mai rezolvi. Nu zic ca nu ar fi modele intre ele cu optica buna, dar la sumele respective nu stiu daca te impaci cu ideea unei constructii chinezesti de la A la Z, cat mai ieftin bazat pe ideea ca oricum nu stii ce se afla la interior. Chiar vorbeam cu cineva care avea un Steiner chiar german, a vrut sa il repare la Steiner nestiind ca Steiner din ziua de azi e o firma chinezeasca...si i-au raspuns ca nu se poate repara pentru ca nu se poate deschide, deci habar nu aveau de constructia lui, confundand tehnologia germana cu tehnologia chinezeasca a lor prin care totul e lipit, ireparabil.

CristiB
03 Apr 2023 08:25


Buna dimineata Cristian! Multumim frumos pentru experienta impartasita, cu ocazia aceasta Steiner a mai pierdut cativa clienti.
Dar postarea ta e rupta din context, daca o sa citesti mai sus o sa vezi ca Silviu cauta niste lentile bune dar fara pretul Swarovski pe factura. De aici cele scrise de mine. Eu am testat unul nou iar imaginea chiar e buna, ce lipici are in interior nu am de unde sti pentru ca nu am desfacut niciunul.
Daca ar fi doar dupa inima mea, fara alte ingradiri, normal ca recomandarea numarul 1 ar fi un Swarovski, ceva mai bun nu am gasit pana acum, si totusi nu exclud posibilitatea ca ceva mai bun sa existe!

Dbird
03 Apr 2023 11:33


Multumesc Cristi  :)  La mine e mai mult un moft decat o necesitate, deci mai poate astepta ...
Mai investighez, as prefera un porro...

Nu te grabi Zoth! Avem in lucru un review pentru "Lacerta Prime ED 10x42" ...

zoth
03 Apr 2023 13:10


Nu te grabi Zoth!

Am inteles, nu ma grabesc. Astept review-ul  :wink:

Cristian Kata
03 Apr 2023 14:47


Cristib, tot timpul este ceva mai bun, dar am obs ca fericirea (in acest domeniu ma refer) dureaza pana gasesti ceva mai bun, apoi...gata cu linistea :))). Tudor stie mai bine, a trait pe pielea lui trecere de la Conquest la Victory, adica de la ceva care este deja foarte bun la ceva si mai bun, cam "periculos" domeniu. :)